Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Alpha Bank: Μη αναστρέψιμη η αρνητική επίδραση των φόρων, συρρίκνωση έχουν υποστεί οι επενδύσεις



Για την συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι επενδύσεις κατά την διάρκεια της εξαετούς ύφεσης της οικονομίας αναφέρει το το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.

Στην βιομηχανία η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών υπέστη καθίζηση κατά 64,4% την περίοδο 2007-2015. Ειδικά το 2015, η μείωση της παραγωγής επενδυτικών αγαθών έφθασε το 6,5%, ως αποτέλεσμα της επανεμφανίσεως έντονης αβεβαιότητας και καταρρεύσεως του επενδυτικού κλίματος.

Ο επιχειρηματικός κόσμος όπως αναφέρεται στην έκθεση μετέθεσε τις επενδυτικές αποφάσεις και αντιμετώπισε τις μεταβολές της ζητήσεως διά της μεταβολής του βαθμού χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι ο βαθμός χρησιμοποιήσεως του εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε κατά 22,8% σωρευτικά την περίοδο 2007-2015.

Επιβραδύνθηκε σημαντικά και η ροή εκταμιεύσεως του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις σε δημόσια έργα υποδομής και εν γένει να αποδυναμωθεί η επενδυτική προσπάθεια.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων  στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και συνεπαγόμενα η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, επέφερε την μεγάλη υποχώρηση των δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου