Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα




Ευθύνες στην Αυστρία καταλόγισε η καγκελάριος για το προσφυγικό πρόβλημα. «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου», τόνισε. Αποκάλυψε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Αλ. Τσίπρα. Δεν υπάρχει plan B για τη Γερμανία στο προσφυγικό. Θετικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ.

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει. Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στη Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα -και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό, αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...)

Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην τη βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα, είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η καγκελάριος σύμφωνα με το ΑΠΕ, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Η Αυστρία

«Δεν είναι καλό να μη συμπεριλαμβάνεις μια χώρα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, και σημείωσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ απέρριψε την υπόθεση ότι αυτές οι χώρες λύνουν το πρόβλημα της Γερμανίας. Χαρακτήρισε δε «τεράστιο βήμα» της Τουρκίας την απόφαση «να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι ο σωστός.

«Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την ΠΓΔΜ, αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από την δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Όπως με το ευρώ

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ των τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ως το τέλος -και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί-, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να τη ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά. Η καγκελάριος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο «οι χώρες αυτές να έδρασαν από απόγνωση, επειδή όλα προχωρούν πολύ αργά» και διευκρίνισε ότι η θέση της Γερμανίας είναι διαφορετική: «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μην λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες. Έτσι κάναμε με την κρίση του ευρώ και έτσι πρέπει να κάνουμε και με την προσφυγική κρίση», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση μήπως οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους λύνουν στην πραγματικότητα το πρόβλημα της Γερμανίας, σημείωσε: «Όχι, αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα. Συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Η συνεργασία με Τουρκία και το ΝΑΤΟ

«Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει», συνέχισε η καγκελάριος και υπογράμμισε επανειλημμένα ότι θεωρεί τον δρόμο του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και της αποστολής του ΝΑΤΟ τον ενδεδειγμένο -ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι προχωρά πολύ αργά- για τον οποίο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. «Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να συνάψει μαζί της μια συμφωνία, λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι δεν πιστεύει σε αυτήν και θα κάνει «τα δικά της».

Η Ουγγαρία

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ρόλο ικέτη, η κυρία Μέρκελ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επισήμανε ότι δεν έχει η ίδια τον πρώτο ρόλο, αλλά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν υπεύθυνο ρόλο.

Αναφερόμενη πάντως στην Ουγγαρία και στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει απερίφραστα, από θέση αρχής, αυτή τη συμπεριφορά, όταν πρόκειται για τους 1.294 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα. «Εγώ, επειδή η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία και έχει εδώ μια ευθύνη, θα επιδιώξω τη συλλογικότητα με όλους», διευκρίνισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος η Γερμανία να μείνει μόνη στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων, «εφόσον λειτουργήσει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η Τουρκία συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί».

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β» για εθνικές λύσεις στη Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός. «Αν τη Δευτέρα δεν πετύχουμε -είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος-, τότε έχουμε την 18η την επομένη. Και τη Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Και ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι για αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος θα πετύχει.

«Δεν είναι καθόλου η ώρα για σκεφτόμαστε εναλλακτικές και για αυτό δεν χρειάζεται, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, όπου έρχονται πολύ λίγοι πρόσφυγες και αυτοί που έρχονται καταγράφονται. Πιστεύω ότι ο άλλος δρόμος θα πετύχει και ότι αξίζει απολύτως. Στην ερώτηση αν αξίζει να συνεχίσω να εργάζομαι για αυτόν τον δρόμο λέω ξεκάθαρα ναι», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν έχω Σχέδιο Β. Εργάζομαι για κάτι άλλο».

Αναφερόμενη στην ευθύνη των πολιτικών σε αυτή την κρίση, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορούν να περιγράφουν απλώς μια κατάσταση, σαν κοινωνιολόγοι ή δημοσιογράφοι, αλλά έχουν καθήκον «μέσα από δύσκολες συνθήκες να οικοδομήσουν κάτι λογικό».

Αυτό είναι που με οδηγεί και αυτό θα είναι το καθήκον των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέχισε, για να καταλήξει: «Δεν είσαι πολιτικός απλώς για να περιγράφεις τον κόσμο και να τον βρίσκεις καταστροφικό. Κάποια πράγματα προχωρούν αργά, υπάρχουν στην Ευρώπη αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το παν ώστε αυτή η Ευρώπη να βρει έναν κοινό δρόμο».


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου