Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τουρκία-Μακελειό στην Αγκυρα: 98 νεκροί από βομβιστική επίθεση πριν από «πορεία ειρήνης»



Διπλή έκρηξη με στόχο διαδηλωτές έσπειρε τον θάνατο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό - Οι βομβιστές αυτοκτονίας χρησιμοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς με σφαιρίδια για να έχουν περισσότερα θύματα - Πάνω από 186 οι τραυματίες, 28 σε κρίσιμη κατάσταση - Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο τούρκος πρωθυπουργός - Για «επίθεση μίσους» μίλησε ο Ερντογάν

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας που έσπειρε τον θάνατο και τον πανικό σε προσυγκέντρωση πορείας για το Κουρδικό.



Από την επίθεση έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 98 άτομα και έχουν τραυματιστεί 186, εκ των οποίων οι 28 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τουρκικού υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 96. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως δύο βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν τη διπλή επίθεση. Οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν στόχο την τουρκική ενότητα, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία, δήλωσε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπέδειξε ως υπόπτους το Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του ΡΚΚ και τη ριζοσπαστική οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο).

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο Reuters πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες είχαν τοποθετήσει στους εκρηκτικούς μηχανισμούς μεταλλικά σφαιρίδια, για να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

Η διπλή έκρηξη χτύπησε συγκέντρωση συνδικάτων και του φιλοκουρδικού HDP έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο πρόεδρος της Τουρκίας την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύσει την ειρήνη του έθνους». Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε εσπευσμένα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στον κόμβο του κεντρικού σιδηροδρομικού το πρωί του Σαββάτου πριν από συγκέντρωση για μεγάλη «πορεία ειρήνης» με φόντο τη νέα σύγκρουση στο μέτωπο του Κουρδικού.

Λίγο μετά τις 10:00, όταν είχαν ήδη αρχίσει αρκετοί για την πορεία που διοργάνωναν συνδικάτα -αρκετοί με σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP- σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Η δεύτερη ακολούθησε ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα.

Πλάνα στα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν σορούς που κείτονταν στο δρόμο να έχουν καλυφθεί με σημαίες της συγκέντρωσης. Οι σοροί σχημάτιζαν σύο κύκλους, σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους.


Στο σημείο επικράτησε πανικός ενώ ασθενοφόρα και περιπολικά προσπαθούσαν να πλησιάσουν το σημείο.

Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη διαπιστωμένα. Τουρκικά ΜΜΕ είχαν από τις πρώτες στιγμές μεταδώσει πως υπάρχουν αναφορές για βομβιστή αυτοκτονίας - που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί.


Μαζί με το θερμό μέτωπο του Κουρδικού, η έκρηξη σημειώνεται τρεις εβδομάδες πριν τις νέες εκλογές που στήνονται εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις κάλπες του Ιουνίου.  Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, επιθέσεις είχαν βάλει στόχο συγκεντρώσεις του φιλοκουρδικού HDP σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ευρώπη, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κάνουν εκκληση για ενότητα στην Τουρκία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να «παραμείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και τις απειλές τους» μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 86 άνθρωποι.

«Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές» ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την «φρικτή τρομοκρατική» επίθεση στην Τουρκία, καταγγέλλοντας τη «διαστροφή» των δραστών.

«Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε πριν από μια συγκέντρωση για την ειρήνη υπογραμμίζει τη διαστροφή εκείνων που είναι υπεύθυνοι και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε, επίσης, τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι φρικτές αυτές επιθέσεις, αντί να αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας» επισήμανε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την επίθεση: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη» τόνισε.

Για επίθεση κατά «των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης» έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις περί τρομοκρατικών χτυπημάτων, πρόκειται για να μία ιδιαιτέρα άνανδρη ενέργεια, που στόχευε να πλήξει άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη» επισήμανε η Μέρκελ σε μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η τουρκική κυβέρνηση και το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας» θα απαντήσουν με αποφασιστικό και δημοκρατικό τρόπο στην τρομοκρατία.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε για «βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών», υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.

Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Τουρκίας την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύσει την ειρήνη του έθνους».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

Καταδικάζει η Αθήνα

Την έντονη καταδίκη του εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το πολύνεκρο μακελειό σε συγκέντρωση στην Άγκυρα, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άτομα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα» αναφέρει η Αθήνα.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημέρι του Σαββάτου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την επίθεση.

Σοκ στις πρώτες σελίδες των Μέσων Ενημέρωσης

Πρώτο θέμα στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και στην κορυφή των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων βρίσκεται το πολύνεκρο μακελειό στην Άγκυρα, που απειλεί να εκτροχιάσει ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα στην Τουρκία. Τα ξένα ΜΜΕ υπογραμμίζουν ιδιαίτερα την εμπρηστική δυναμική της τραγωδίας στην πορεία προς τις κάλπες, με την Τουρκία να οδεύει σε εκλογές μέσα στο αίμα.

«Διπλή έκρηξη σκοτώνει τουλάχιστον 30 στην τουρκική πρωτεύουσα» είναι από το πρωί το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού BBC, το οποίο που παρουσιάζει εκτενώς το νέο θερμό στάδιο του Κουρδικού αλλά και την ατμόσφαιρα πριν τις κάλπες.

Καθώς ούτε η προηγούμενη προεκλογική περίοδος δεν ήταν αναίμακτη, με στόχο συγκεντρώσεις του HDP, το δίκτυο επισημαίνει πως πολλοί φοβούνταν πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ενισχυόταν ο κίνδυνος επίθεσης.

Ο Guardian υπενθυμίζει από την πλευρά του πως κεντρική συγκέντρωση του HDP είχε γίνει στόχος πριν τις κάλπες του Ιουνίου και επισημαίνει πως «η χώρα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού έχοντας ξεκινήσει "συντονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", με επιδρομές κατά της ISIS, του PKK και "σκούπες" υπόπτων στο εσωτερικό».

«Η αστυνομία βλέπει τρομοκρατική επίθεση με στόχο διαδηλωτές» βάζει τίτλο η γερμανική FAZ, που επισημαίνει ότι η επίθεση γίνεται «λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, από τις οποίες το κόμμα του Ερντογάν θέλει να βγει αυτοδύναμο και να εκδιώξει το HDP από το Κοινοβούλιο».

Η Sueddeutsche Zeitung βλέπει την επίθεση «να καταστρέφει την ελπίδα για ειρηνικό προεκλογικό αγώνα», στο κείμενο ανάλυσής της μετά το μακελειό.

Μετά τα όσα δραματικά έχουν μεσολαβήσει από τις κάλπες του Ιουνίου, «το ΑΚΡ του Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως κόμμα που καταπολεμά την τρομοκρατία και πως μόνο εκείνο αυτοδύναμο μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή σε ήρεμες εποχές», για να καταλήξει: «Η επίθεση δείχνει πως σε αυτές τις εκλογές θα κινητοποιηθεί κάθε μέσο».




Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου