Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Η Δανία καταργεί κέρματα και χαρτονόμισμα-Πληρώνουν ακόμη και τσίχλες με κάρτα και κινητά



Η κυβέρνηση της Δανίας μιας χώρας που έμεινε εκτός ευρωζώνης, πρότεινε σήμερα να καταργηθεί η υποχρέωση που έχει επιβληθεί σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής να δέχονται πληρωμές σε μετρητά, ωθώντας τη

χώρα πιο κοντά από ποτέ σε μια αχρήματη οικονομία. Σύμφωνα με την πρόταση το μέτρο θα εφαρμοστεί σε βενζινάδικα, εστιατόρια και καταστήματα ενδυμάτων.

Πληρώνουν για τσίχλες με πιστωτικές και κινητά

Σχεδόν το ένα τρίτο των Δανών σήμερα χρησιμοποιεί αντί για μετρητά το MobilePay, μια εφαρμογή για “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα με την οποία μεταφέρονται χρήματα σε άλλα τηλέφωνα και σε καταστήματα. Είναι τόσο εξοικιωμένοι με τον αχρήματο τρόπο πληρωμών που χρησιμοποιούν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για να πληρώνουν ακόμη και για ένα πακέτο με τσίχλες στο παντοπωλείο της γειτονιάς τους.

Η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία είναι οι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα κατέχουν τα πρωτεία όσον αφορά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και όχι με μετρητά.

Για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το κοινοβούλιο, όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο Finansraadet υποστηρίζει ότι, χάρη στην αχρήματη οικονομία, τα καταστήματα θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που επενδύουν σήμερα για μέτρα ασφαλείας αλλά και τον χρόνο που σπαταλούν οι ταμίες δίνοντας ρέστα.

Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου