Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός θα κατατεθεί, ώστε να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα

 


Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό:

  • Η Ελλάδα είναι η μεσογειακή χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Και κατά τούτο η άσκηση ενέχει σημαντικές δυσκολίες. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η υποχρέωση συμμόρφωσης προς την Οδηγία 89/2014. Έχει η χώρα μας υπάρξει υπερήμερη και για το λόγο αυτό υπάρχει εκκρεμοδικία ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διαδικασία για την κατάρτιση, εκπόνηση, δημοσίευση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού δεν συνδέεται με οποιαδήποτε γεωπολιτική αναφορά.
  • Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός δεν αφορά κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε αλληλεπιδρά με τα δικαιώματα αυτά. Δεν έχει να κάνει με τα ζητήματα που αναπτύσσονται σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται με άλλες χώρες. Αφορά αμιγώς ζήτημα δικό μας τεχνικό. Στο αμέσως προσεχές μέλλον, η Ελλάδα θα εκπονήσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
  • Εκείνο που κατ’ εξοχήν αφορά είναι η διάρθρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, η οποία αναπτύσσεται στα θαλάσσια συμπλέγματα στη χώρα μας. Θέλω δε να τονίσω ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως αποποίηση, ούτε καν μεταφορά, της ευθύνης από Υπουργείο σε Υπουργείο.
  • Η διαδικασία που αφορά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό - που πράγματι έχει ένα πολύ υψηλό βαθμό συνθετότητας λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ακτογραμμών - είναι μία διαδικασία, η οποία έχει πολλαπλά στάδια. Και η οποία εκκινεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθεί εντός εύλογου χρόνου.
  • Ανεξαρτήτως της απόφασης, η οποία θα εκδοθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα μεριμνήσει, έτσι ώστε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός να κατατεθεί προσηκόντως. Να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου