Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

10 πρώην υπουργοί Άμυνας προειδοποιούν για εμφύλιο και λένε στον Τραμπ : Δέξου ότι έχασες και μην μπλέξεις τον στρατό!

 


Μια άνευ προηγουμένου επιστολή στον απερχόμενο επικίνδυνο πρόεδρο εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη συμπεριφορά του 

Και οι 10 πρώην υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ που βρίσκονται εν ζωή, συμπεριλαμβανομένων και δύο που υπηρέτησαν υπό την διοίκηση Τραμπ, κάλεσαν τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν την ήττα στις εκλογές, προειδοποιώντας ότι τυχόν απόπειρα ανάμειξης του στρατού μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες.

Πρωτόγνωρες πολιτικές καταστάσεις βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την επίσημη αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και μία ημέρα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση στην πολιτεία της Τζόρτζια, η οποία θα κρίνει κατά πόσο η πλειοψηφία στη Γερουσία θα παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων ή θα περάσει στους Δημοκρατικούς.

Πρόκειται για βαριά ονόματα οι Άστον Κάρτερ, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κοέν, Ρόμπερτ Γκέιτς, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ – με τους δύο τελευταίους να έχουν αποτελέσει μέλη και της κυβέρνησης του νυν προέδρου.

«Ο καθένας από εμάς έχει δώσει όρκο να στηρίξει και να υπερασπίζεται το σύνταγμα εναντίον όλων των εχθρών, εξωτερικών και εσωτερικών. Δεν έχουν ορκιστεί σε κανένα άτομο ή κόμμα. Οι αμερικανικές εκλογές και η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας μας», σημειώνουν 

Και συνεχίζουν: «Με μία και μοναδική και τραγική εξαίρεση, η οποία κόστισε τη ζωή περισσότερων Αμερικανών από όλους τους άλλους πολέμους μαζί (αναφέρονται στον Εμφύλιο που ακολούθησε την ορκωμοσία του Αβραάμ Λίνκολν το 1860), οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια αδιάρρηκτη παράδοση τέτοιων μεταβιβάσεων από το 1789, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έγιναν σε περιόδους μεγάλης πόλωσης, πολέμων, επιδημιών και οικονομικής ύφεσης. Αυτή η χρονιά δεν θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση».

Υπογραμμίζουν παράλληλα: «Οι εκλογές έγιναν. Οι επανακαταμετρήσεις και οι ενστάσεις ολοκληρώθηκαν. Οι προσφυγές εξετάστηκαν από τα δικαστήρια. Οι κυβερνήτες έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματα. Και το κολέγιο των εκλεκτόρων έχει ψηφίσει. Η ώρα της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων έχει παρέλθει – έχει φτάσει η ώρα της επίσημης καταμέτρησης των ψήφων του κολεγίου των εκλεκτόρων, όπως προβλέπει το σύνταγμά μας».

Ξεκαθαρίζουν, επίσης, πως «κάθε προσπάθεια ανάμιξης των ενόπλων δυνάμεων στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνες, άνομες και αντισυνταγματικές ατραπούς. Πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που κατευθύνουν ή εκτελούν τέτοιες ενέργειες θα λογοδοτήσουν, ενδεχομένως και να αντιμετωπίζουν ποινές για εγκληματική δράση για τις σοβαρότατες συνέπειες που έχουν οι ενέργειές τους στη δημοκρατία μας».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου