Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Εμφύλιος στη Λιβύη: Ο στρατός του Χαφτάρ κατέρριψε τουρκικό drone



Σφοδρές μάχες διεξάγονται στη Λιβύη μεταξύ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), ο οποίος τελεί υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, και των δυνάμεων του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Την ώρα που η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τρίπολη -αν υπάρξει αντίστοιχο αίτημα από τις δυνάμεις Σαράτζ- αψηφώντας μάλιστα τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο (drone) αεροσκάφος 11 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν τα αραβικά πρακτορεία ahvalnews.com και Al Arabiya, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν ήδη ξεκινήσει συντονισμένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Σαράτζ, που ελέγχει την Τρίπολη της Λιβύης και ορισμένες γειτονικές πόλεις, με πληροφορίες μάλιστα από το στρατόπεδο Χαφτάρ να κάνουν λόγο για κατάληψη της Τρίπολης τις επόμενες ημέρες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παράλληλα, έλαβαν χώρα αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Μισράτα, με τον LNA να πλήττει την Ακαδημία Αεροπορίας, όπου πιστεύεται ότι φυλάσσονται τουρκικά drone, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις της GNA.

Ο Χαφτάρ έχει στο πλευρό του ρωσικές παραστρατιωτικές ομάδες, και συγκεκριμένα τη μισθοφορική ομάδα Wagner, με πολεμική εμπειρία από τη Συρία και την Ανατ. Ουκρανία.

Διαψεύδει ο Σαράτζ

Την ίδια ώρα, ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ με δήλωσή του στη λιβυκή τηλεόραση κάνει λόγο για αποτυχημένη προσπάθεια των δυνάμεων του Χαφτάρ να εισβάλουν στην Τρίπολη.

«Μην πιστεύετε τα ψεύδη. Δεν υπάρχει ώρα μηδέν, είναι καθαρό παραλήρημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Για τον Σαράτζ «είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να καλέσουμε όλους να οικοδομήσουν το λιβυκό κράτος δικαίου».

«Αφήστε τους Λίβυους να ζήσουν ειρηνικά και μην ονειρεύεστε να κάνετε τη Λιβύη το σημείο υποστήριξής σας» πρόσθεσε απευθυνόμενος στις δυνάμεις Χαφτάρ.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου