Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Βενεζουέλα οι ΗΠΑ εναντίον του Μαδούρο



Ο Μαδούρο καλεί σε κινητοποιήσεις κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας και ο Τραμπ τον αναγνώρισε. 

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό,  ο οποίος λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ.

Ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον, οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας,

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Ο Νικολά Μαδούρο περνά στην αντεπίθεση. Κάλεσε τους πολίτες της χώρας σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιντο, σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και την αναγνώρισή του από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ο Μαδούρο έδωσε στους Αμερικανούς διπλωμάτες προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Ενώπιον του λαού και των εθνών του κόσμου και ως συνταγματικός πρόεδρος, αποφάσισα να διακόψω τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την ιμπεριαλιστική αμερικανική κυβέρνηση».











0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου