Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Οργή συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων για τα μειωμένα ποσά αναδρομικών



Για εμπαιγμό κάνουν λόγο οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων, οι οποίοι όχι απλώς διαπίστωσαν μειωμένα ποσά αναδρομικών αλλά και διαφορετικά ποσά ακόμη και για περιπτώσεις που τα χρόνια υπηρεσίας και γενικότερα ο βαθμός και η βαθμίδα είναι ακριβώς ίδια.

Μάλιστα, παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις όπου απόστρατος με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη λαμβάνει περισσότερα από απόστρατο με τον βαθμό του υποστρατήγου. Υπάρχουν και περιπτώσεις αποστράτων που έλαβαν για τους 47 μήνες αναδρομικών ποσά που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ κατ’ έτος.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο απόστρατος ταξίαρχος Ι.Κ., το ποσό που έλαβε ανήλθε στα 1.750 ευρώ, ενώ περίμενε να του πιστωθούν περίπου 3.800 ευρώ. Ο ίδιος σημειώνει ότι άλλος απόστρατος με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό έλαβε 2.600 ευρώ. Ουδείς, όπως τονίζει, μπορεί να καταλάβει πώς υπολογίστηκαν τα αναδρομικά.

Γιατρός συνταξιούχος του ΕΣΥ περίμενε αναδρομικά άνω των 10.000 ευρώ και τελικά βρήκε στον λογαριασμό 1.900 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, τρεις πλωτάρχες του Λιμενικού με 26 χρόνια υπηρεσίας έλαβαν:

• Ο πρώτος 1.240 ευρώ.

• Ο δεύτερος 380 ευρώ.

• Ο τρίτος 430 ευρώ.

Οπως αναφέρουν οι απόστρατοι, περιμένουν να αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα (κάτι το οποίο ξέχασε να κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις ημέρες καταβολής των αναδρομικών), προκειμένου να μπορέσουν να κατανοήσουν πού εστιάζεται το πρόβλημα και να κινηθούν αναλόγως. Υποστηρίζουν επίσης ότι γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε τη φορολόγηση των αναδρομικών με συντελεστή 20% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, υπονοώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση (εάν φορολογούνταν με τους συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος) θα έπαιρναν ελάχιστα ποσά. Οι ενώσεις των αποστράτων με ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη και καλούν την κυβέρνηση να προβεί στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου (Συμβούλιο της Επικρατείας). Επίσης προτρέπουν τα μέλη τους να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αίτηση ζητώντας τον επανυπολογισμό των αναδρομικών τους.

Ο λόγος που οι δικαιούχοι των ειδικών μισθολογίων βρήκαν ή, διαφορετικά, δεν βρήκαν τα ποσά που ανέμεναν στους λογαριασμούς έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε τέσσερις διαφορετικές κρατήσεις, που προκύπτουν από αντίστοιχους νόμους, ενώ ταυτόχρονα παρακρατήθηκαν εισφορά ασθενείας 6% και φόρος 20%.

Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μείωσης της σημασίας επιστροφής των αναδρομικών κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του στην οποία υποστηρίζει ότι οι συντάξεις των συγκεκριμένων δικαιούχων υπολογίστηκαν με βάση τις υψηλότερες μισθολογικές αποδοχές και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τη στιγμή της συνταξιοδότησης, όπως ισχύει για όλους του συνταξιούχους της χώρας. Επί των συντάξεων αυτών προέκυψαν σύμφωνα με το υπουργείο και τα αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους, αποκλείοντας στην πράξη κάθε ενδεχόμενο λάθους υπολογισμού.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι συνταξιούχοι θα πληροφορηθούν ακριβώς για το αποτέλεσμα υπολογισμού των αναδρομικών τους, στα μέσα Ιανουαρίου, όταν και θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά τους στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου