Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα νικήσουμε τους λαϊκιστές στις επόμενες εκλογές



Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 12ο συνέδριο της Νεολαίας του Ε.Λ.Κ.

Kυρίες και κύριοι,

Νέες και νέοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,

Καλωσορίσατε στην Αθήνα

Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαίρομαι που το YEPP, η νεολαία του ΕΛΚ, σε συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ διοργανώνει το 12ο Συνέδριό της στην Αθήνα.

Και είμαι περήφανος που η ΟΝΝΕΔ και βεβαίως η Νέα Δημοκρατία, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη χάραξη των πολιτικών που έχουν ως στόχο ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον και στην προώθηση των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών που διέπουν το ΕΛΚ τα τελευταία 40 χρόνια.

Αυτό δεν είναι ένα ακόμη συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ. Πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες πριν το Συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι. Εσείς, ως σύνεδροι, καλείστε να οδηγήσετε την οργάνωσή σας στο μέλλον και να προσδώσετε στη νεολαία του ΕΛΚ ρόλο καταλύτη για προοδευτικές και θετικές αλλαγές στην ήπειρό μας.

Οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας είναι ανάλογες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ίδιο το ΕΛΚ αλλά και κάθε κόμμα-μέλος του, σε κάθε χώρα της πολιτικής μας οικογένειας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να αντισταθούμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων στην Ευρώπη.  Το ζητούμενο κατά την γνώμη μου είναι να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες της εποχής μας, να πορευτούμε με ανοιχτό πνεύμα, διαφάνεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμό.  Το ζητούμενο είναι να συνδεθούμε με ανθρώπους πέρα από τα όρια της κεντροδεξιάς, να αγκαλιάσουμε το φάσμα των διαφορετικών απόψεων, προσφέροντας έτσι σε κάθε πολίτη έναν θετικό λόγο να μας δώσει την ψήφο του, να μας εμπιστευθεί και να επενδύσει σε ένα κοινό μέλλον. Και βέβαια, ζητούμενο είναι να έρθουμε κοντά σας. Κοντά στους νέους σε όλη την Ευρώπη ώστε να στηρίξουμε το πνεύμα της γενιάς του Erasmus.

Πρέπει όλοι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που συνέβη στην Ελλάδα.  Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς Έλληνες να αναζήτησαν καταφύγιο στα συνθήματα των λαϊκιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σήμερα όμως, έχουν απογοητευθεί και δεν ελπίζουν πλέον διότι έχουν καταλάβει καλά ότι τα συνθήματα του λαϊκισμού έχουν ημερομηνία λήξης. Και ότι το μόνο που απομένει στους λαϊκιστές μετά από αυτό, είναι να ρίχνουν λάσπη στους αντιπάλους τους και να διχάζουν την κοινωνία.



Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα το οποίο έχω την τιμή να ηγούμαι,  βαθιές ρίζες στην κοινωνία και στέρεες ιδέες που μας ενώνουν και μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες σε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής. Σε μια περίοδο κατά την οποία παντού στην Ευρώπη τα παραδοσιακά κόμματα δέχονται μεγάλες πιέσεις, κατορθώσαμε  να προσαρμοστούμε σ’ ένα ρευστό περιβάλλον και να καταστούμε, για μία ακόμα φορά, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.  Με άλλα λόγια, παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας έχοντας όμως προσαρμόσει την πολιτική μας σ’ ένα κόσμο που αλλάζει.

Σήμερα είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της δημοκρατικής τάξης με πάθος και αφοσίωση.  Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι  σωστό για την κοινωνία. Και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη σκληρή δουλειά. Όμως, η αισιοδοξία και η πίστη μας στις δυνατότητες της χώρας μας είναι μεγάλη.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που οι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία. Την εμπιστεύεται γιατί η Νέα Δημοκρατία δείχνει το δρόμο πέρα από τους διαχωρισμούς Δεξιάς - Αριστεράς. Την εμπιστεύονται γιατί έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Το κόμμα μας έχει αναπτύξει με τόλμη ένα όραμα για το μέλλον της χώρας μας. Ζητούμε τη θετική ψήφο των Ελλήνων πολιτών προτείνοντας συγκροτημένες πολιτικές που αποτυπώνονται με λεπτομέρειες και βασίζονται σε στέρεα δεδομένα. Ξέρουμε πώς να οδηγήσουμε την οικονομία και πάλι στην ανάπτυξη. Πώς να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας κάτι που είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα για τους Έλληνες. Υποστηρίζουμε ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Με χαμηλότερους φόρους, οι οποίοι θα συνδυάζονται με μια συστηματική προσπάθεια να καταστήσουμε το κράτος, τη δημόσια διοίκηση της χώρας πολύ πιο αποτελεσματική. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παιδεία είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα για μια καλύτερη ζωή. Ιδίως γι’ αυτούς που δεν ανήκουν στους προνομιούχους.  Δεν αποφεύγουμε τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Και εδώ ακριβώς, βασίζεται η αληθινή ελπίδα για το μέλλον.

Απευθυνόμαστε σε κάθε Έλληνα που αγωνιά βαθιά για το μέλλον αυτής της χώρας και εργάζεται σκληρά γι’ αυτό. Και νιώθουμε ότι κι αυτοί μας ακούν.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει 155.000 μέλη που πληρώνουν τη συνδρομή τους στο κόμμα.  Ένας τεράστιος αριθμός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πάνω από όλα, όμως,  έχουμε ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία. Σε ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές αναφορές, προσφέροντας με διαφάνεια και αξιοκρατία ευκαιρίες σε πολίτες  να συμμετέχουν στην αυριανή διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν φοβηθήκαμε. Λειτουργήσαμε με τόλμη και αποφασιστικότητα. Και ομολογώ ότι ήταν μια μεγάλη πρόσκληση.Αλλά αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις, ιδιαίτερα αν είσαι ένα παραδοσιακό πολιτικό κόμμα που θέλει να παραμείνει σύγχρονο και πάνω από όλα να συμβαδίζει τις ανάγκες της εποχής του.

Δεν βασιζόμαστε στην επερχόμενη ήττα των λαϊκιστών. Επιδιώκουμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Θέλουμε να πιστέψουν ξανά στην αξία της δημοκρατικής συμμετοχής. Διότι η ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν, όχι από αυτούς που απέχουν. Αυτός είναι ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και η νίκη μας θα είναι μεγάλη.

Μπορούμε να νικήσουμε τους λαϊκιστές και αυτό ακριβώς θα κάνουμε στις επόμενες εκλογές.  Όταν λοιπόν επιστρέψετε στις χώρες σας και δείτε ότι κάποιος αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατήστε την ελληνική εμπειρία στο μυαλό σας. Πέρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από το κύμα του λαϊκισμού.Και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα απαλλαγεί από τον λαϊκισμό και θα επιστρέψει σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους πολίτες. Η πολιτική μετά την εποχή του λαϊκισμού θα αρχίσει από εδώ, από την Ελλάδα.



Κυρίες και κύριοι,

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως σε ό,τι αφορά το κοινό μας Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το ΕΛΚ θα διαμορφώσει τις πολιτικές του μέλλοντος για την Ευρώπη την οποία νέοι ηγέτες όπως εσείς θα παραλάβετε από τη δική μου γενιά. Θα το πετύχουμε αυτό γιατί πρώτα από όλα θα έχουμε την τόλμη να κάνουμε αυτό που είναι σωστό.

Δεν θα ανεχθούμε τη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Θα δουλέψουμε μαζί για να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσα σ’ ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα.  Θα δουλέψουμε μαζί για να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Χωρίς, όμως, να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν την ελευθερία, τα ατομικά δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τη Δικαιοσύνη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα.

Για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από μια ανοιχτή κοινωνία, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.  Γι αυτό ακριβώς η παιδεία, η δια βίου μάθηση και οι πολιτικές απασχόλησης παραμένουν στο επίκεντρο της ατζέντας μας. Όπως και οι κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους.

Το ίδιο και οι πολιτικές που μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις της τεχνολογίας και τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή. Αυτές τις δύο προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η γενιά σας. Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτές αν ενώσουμε δυνάμεις και δουλέψουμε όλοι μαζί. Γι’αυτό η Ευρώπη συνεχίζει να έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Για παράδειγμα, υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που να πιστεύει ότι μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορούν να ανταγωνιστούν σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης την Κίνα η οποία έχει διαθέσει τεράστια κεφάλαια σε αυτόν τον τομέα; Μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις, θα έχουμε την ευκαιρία να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται.

Οι νέοι και οι νέες πρέπει να έχετε την ευκαιρία να καθορίσετε το μέλλον σας και να κάνετε τις δικές σας επιλογές.  Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, τις ανοιχτές αγορές και τον υγιή ανταγωνισμό. Θέλουμε μία Ευρώπη που θα δίνει στους νέους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ονειρεύονται και να καινοτομούν.   Ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, όπου πηγαίνω, συναντώ νέους όπως εσείς οι οποίοι είναι έξυπνοι, ικανοί και πολύ μορφωμένοι. Δεν θέλουν επιδόματα ή χάρες από την Κυβέρνηση. Το μόνο που ζητούν είναι να είναι ελεύθεροι να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν αναζητούν επιδόματα αλλά ευκαιρίες να φτιάξουν τη ζωή τους. Και στη Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουν αυτές τις ευκαιρίες μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αγαπητοί φίλοι

Επιτρέψτε μου να κλείσω με τις εξής παρατηρήσεις: Ανήκουμε στην πολιτική οικογένεια που έκανε το ευρωπαϊκό όνειρο πραγματικότητα. Ανήκουμε στην πολιτική παράταξη του Robert Schuman, του Alcide De Gasperi και του Konrad Adenauer. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μία Ευρώπη η οποία θα έχει χαρακτηριστικά ομοσπονδίας και θα βασίζεται στην αρχή της επικουρικότητας. Αλλά τα υψηλά ιδανικά που καθόρισαν το ευρωπαϊκό εγχείρημα από τη γέννηση του, δεν θα επιβιώσουν αν δεν διασφαλίσουμε ότι η φωνή όλων των Ευρωπαίων θα φτάνει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ενόψει του νέου Ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, θα πρέπει να είμαστε τολμηροί και αποφασιστικοί. Να υλοποιήσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τους δεσμούς των πολιτών με την Ευρώπη, που θα φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη.
Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ΕΛΚ θα έχει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σε μερικές μέρες από σήμερα, θα αφήσουμε την ηλιόλουστη Αθήνα για να βρεθούμε στο Ελσίνκι για ένα πολύ σημαντικο λόγο. Για να εκλέξουμε τον υποψήφιο του ΕΛΚ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Manfred Weber. Και θέλω να ευχαριστήσω τον Manfred ο οποίος είναι ένα αληθινός φίλος της Ελλάδας και της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά βεβαίως, το απόγευμα θα καλωσορίσουμε όλοι τον Alex Stubb. Και θα βρίσκομαι και εγώ εδώ για να τον υποδεχθώ και να ακούσω με ενδιαφέρον την ομιλία του. Είναι εξόχως θετικό για το ΕΛΚ ότι διεξάγεται εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ δύο πολύ καλών υποψηφίων. Όποιος από τους δύο υποψήφιους κι αν εκλεγεί, θα χρειαστεί τη δική σας στήριξη, της νεολαίας του ΕΛΚ, για να περάσει το μήνυμά μας, να αναπτύξει το πρόγραμμά μας, να υπερασπιστεί τις βασικές αρχές και τις αξίες μας.

Σύνεδροι της νεολαίας του ΕΛΚ σας ευχαριστώ που βρίσκεστε στην Αθήνα. Καλή επιτυχία στο συνέδριο σας.  Είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για μία νέα Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ότι το ΕΛΚ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον και μία νέα Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου