Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΥΠΕΞ για Ίμια: Η Τουρκία αποδεικνύει πως δεν ξέρει ούτε γεωγραφία



«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Αιχμηρή απάντηση στην ανακοίνωση της Τουρκίας πως έχει «κυριαρχικά δικαιώματα» στα Ίμια εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Άγκυρα φαίνεται να έχει άγνοια γεωγραφίας.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Νωρίτερα η ελληνική διπλωματία ανακοίνωσε πως κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία τον εμβολισμό πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων, ενώ παράλληλα κάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή στο ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του διέψευσε τα λεγόμενα της Αθήνας, ισχυριζόμενο ότι ο δικός του γενικός γραμματέας επικοινώνησε με τον έλληνα ομόλογό του προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες των ελληνικών πλοίων.

«Δεν θα ανεχτούμε» τις ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων σε θάλασσα και αέρα, προσέθεσε η Άγκυρα.

Σε αυτό το φόντο έντασης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους κάλεσαν Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους ένταση στο Αιγαίο.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους.

Εν τω μεταξύ, με Νavtex την οποία εξέδωσε για την Πέμπτη, η Τουρκία δέσμευσε τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Μεγίστη με σκοπό, όπως αναφέρει, την διενέργεια άσκησης για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις.


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου