Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Αιχμές κατά Πολάκη-Γεροβασίλη για κάλυψη γιατρών που έκαναν παράνομες συνταγογραφήσεις



Κόλαφος η πρώην γενική επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τους δύο υπουργούς - Για «πολιτικό νεποτισμό» κατηγορεί τον πολιτικό της προϊστάμενο, για «προστασία» γιατρών στην Άρτα την υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Βαριές αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης,΄Ολγας Γεροβασίλη, αφήνει με επιστολή της η πρώην γενική επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ, κυρία Γεωργία Γεωργιάδου, λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνσή της από τη θέση της γενικής επιθεωρήτριας.

Χαρακτηρίζει προαποφασισμένη την απομάκρυνσή της, διαρκούσης της θητείας της και κατηγορεί τον κ. Πολάκη για κομματικό νεποτισμό και την κυρία Γεροβασίλη για «προστασία» με το ψηφοθηρικό αζημίωτο των ιατρών στην περιοχή της Άρτας, όπου εκλέγεται καθώς έγιναν έλεγχοι και καταλογίστηκαν υψηλά πρόστιμα για συνταγογραφικές παραβάσεις. Η πρώην επικεφαλής της ΥΠΕΔΦΚΑ θεωρεί ότι τα δύο μέλη της κυβέρνησης έχουν διαπράξει «πράξεις και ολιγωρίες που θίγουν το κύρος και τα συμφέροντα του Οργανισμού και ενδεχομένως πληρούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση αδικημάτων που διώκονται ποινικά».

Η κυρία Γεωργιάδου διορίστηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2012 από τον Υπουργό κ. Κουτρουμάνη και ανανεώθηκε η τριετής θητεία της που έληγε τον Δεκέμβριο του 2014 από τον τότε Υπουργό κ. Βορίδη. Δηλώνει δε ότι η επιστολή της θα σταλεί στον Πρωθυπουργό, στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ και στον ΠΑΝΣΥΕΡ ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι στην Υπηρεσία τοποθετήθηκε φαρμακοποιός από τη Θεσσαλία, πολιτευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρονικό της αντικατάστασης

Η αντικατάσταση της κυρίας Γεωργιάδου από τη θέση της Γενικής Επιθεωρήτριας της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε, όπως αναφέρει στην επιστολή της, στις 28 Απριλίου 2017 από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ημέρα, 28 Απριλίου 2017, ο αν. Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και Βουλευτής΄Αρτας) κυρία Όλγα Γεροβασίλη, εξηγούν με ταυτόσημες ανακοινώσεις και επιστολές τους, το χρονικό της απομάκρυνσης. Επιστολές που διακρίνονταν κατά την κυρία Γεωργιάδου από κοινό πνεύμα και ύφος, και με διττό στόχο: αφενός μεν επιχειρούνταν να δικαιολογηθεί η απόφαση σπιλώνοντας την ίδια, αφετέρου να ενδυθεί τον μανδύα του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος» ο κομματικός νεποτισμός.

Οι έλεγχοι της ΥΠΕΔΦΚΑ σε γιατρούς της Άρτας και η παρέμβαση της κυρίας Γεροβασίλη


Σύμφωνα με τα γεγονότα που παραθέτει η κυρία Γεωργιάδου, η Υπηρεσία διενήργησε ελέγχους, δια του θεσμοθετημένου οργάνου ιατρών, της επιτροπής ελέγχου συνταγογραφίας της ΚΜΕΣ ΕΟΠΥΥ, κατόπιν καταγγελίας για παράτυπη συνταγογράφηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών της Άρτας  χωρίς αναφορά συγκεκριμένων ονομάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να διαπιστωθούν παραβάσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Στους ελεγχθέντες γιατρούς απεστάλησαν επιστολές παροχής εξηγήσεων για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, κατά την πάγια ακολουθούμενη διαδικασία. Οι «θορυβηθέντες» γιατροί όμως απευθύνθηκαν…. αρμοδίως στη βουλευτή της περιοχής τους, την κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Όπως υποστηρίζει η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, η υπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον αρμόδιο συνάδελφό της κ. Πολάκη, έλαβε διαβεβαιώσεις να μην ανησυχούν οι ελεγχόμενοι και καθησύχασε τους συμπατριώτες της γιατρούς με επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αρτας. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Αυτονόητα η Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα σε ανάκληση των επιστολών προς όσα μέλη του Ι.Σ. Άρτας ήταν αποδέκτες αυτών».

Η επιχειρηματολογία της υπουργού και βουλευτή Άρτας


Η εξήγηση που έδωσε η κυρία Γεροβασίλη προκαλεί με την στρέβλωση της πραγματικότητας: «Οι επιστολές απεστάλησαν σε μικρά "ψάρια" κι’ αυτό, κατά την κυρία Υπουργό, όπως αναγράφει στην επιστολή της, συνιστά παρέκκλιση της πολιτικής κατεύθυνσης της Κυβέρνησης για πάταξη της μεγάλης διαφθοράς (όχι της "μικρής"). Δεν υπήρξε έλεγχος, αναφέρει, αλλά επίφαση ελέγχου κατά στρεβλή ιεράρχηση και προσωπική στρατηγική κατ’ αδιαφανή αξιοποίηση θέσης ευθύνης» αναφέρει η κυρία Γεωργιάδου και υπογραμμίζει πως η επιστολή κλείνει με την παράκληση να κοινοποιηθεί αυτή, προς όλους τους συναδέλφους, της κυρίας Υπουργού, που είναι μέλος του Ι.Σ. Άρτας.

Η επιχειρηματολογία του κ. Πολάκη


Ο αν. Υπουργός Υγείας πάλι, στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνει προς πάσαν κατεύθυνση: «ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΥΠΕΔΥΦΚΑ - τον επικεφαλής της οποίας πρόσφατα αντικαταστήσαμε - θα προσανατολίσουν το έργο τους στη σύλληψη τω "χοντρών ψαριών" του χώρου, βάζοντας τάξη και κανόνες στο χάος! Η μέχρι σήμερα επικεφαλής της Υπηρεσίας, εξυπηρετώντας πολιτικές και πελατειακές σκοπιμότητες, έκανε ελέγχους στην "ψιλή μαρίδα" σε ποσοστό μάλιστα του 90% των ελέγχων, π.χ. δεν μπορεί η Υπηρεσία να ασχολείται με έναν γιατρό καρδιολόγο (στην ΄Αρτα εννοεί) συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ που σ’ ένα  εξάμηνο στις 300 συνταγές της ειδικότητάς του, έγραψε και 5 για γαστροπροστασία».

Η απάντηση της κυρίας Γεωργιάδου είναι σαφής αναφορικά με ό,τι της «καταλόγισε» ο πολιτικός της προϊστάμενος: «Λάθος τους τα είπαν, 100 συνταγές των γιατρών ελέγχθησαν και δεν ήταν βεβαίως 5 οι παράτυπες συνταγές, αλλά πολύ περισσότερες, μαζί και φάρμακα για διαβήτη και για άλλες παθήσεις εκτός καρδιολογίας, χωρίς να αναφέρεται και στους λοιπούς ελεγχόμενους γιατρούς ορισμένοι εκ των οποίων ήταν υπότροποι και αποφεύγοντας βέβαια να αναφερθεί ότι τα φάρμακα αστροπροστασίας, που συνταγογραφούνται κατά κόρον και πολλάκις χωρίς ένδειξη, είναι πέμπτα στη σειρά υψηλότερης δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ». Η κυρία Γεωργιάδου παραθέτει στοιχεία για τους ελέγχους που διενήργησε η Υπηρεσία της: 86 έλεγχοι το 2011, 199 το 2012, 373 έλεγχοι το 2013, 239 έλεγχοι το 2014, 267 το 2015 και 298 έλεγχοι το 2016. Με την ίδια ανοδική τάση καταγράφει και τα χρηματικά πρόστιμα: από το ποσό των 331.000 ευρώ το 2011 η Υπηρεσία «έκοψε» πρόστιμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ το 2016.

Καταγγελίες για στήριξη κομματικών «ημετέρων»    

      
Με την επιστολή της η κυρία Γεωργιάδου καταγγέλλει ότι με την ανοχή και τα «στραβά μάτια» του κ. Πολάκη και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, γιατρός του ΕΣΥ κατέχει θέση ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ και μετέχει ως μέλος στην Επιτροπή έγκρισης φαρμάκων Εξωσωματικής του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), με απόφαση του Υπουργού Υγείας, όταν από έκθεση ελέγχου της ΥΠΕΔΥΦΚΑ διαπιστώθηκε ότι διατηρεί παρανόμως ιδιωτικό ιατρείο (όντας ιατρός του ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) και χρησιμοποιεί παράνομα τη σφραγίδα του ελεγκτή που του έχει χορηγήσει ο ΕΟΠΥΥ για να συνταγογραφεί παράτυπα φάρμακα στο παράνομο ιατρείο του και να λαμβάνει αμοιβή από τους ασφαλισμένους.

Εννέα μήνες μετά την έκθεση ελέγχου της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν του έχει αφαιρεθεί η σφραγίδα ούτε έχει παυθεί από τις αρμοδιότητες ελεγκτού και των επιτροπών, διότι όπως υποστηρίζει «είναι εκλεκτός του αν. Υπουργού και του Αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ».

Σύμφωνα με άλλη καταγγελία, σε φαρμακείο που η ΥΠΕΔΥΦΚΑ κατήγγειλε οριστικά τη σύμβαση για καταχρηστικές χρεώσεις 300.000 ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονικά παραστατικά, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν διέταξε ΕΔΕ για διερεύνηση, καθώς η σύζυγος του εν λόγω φαρμακοποιού είναι φαρμακοποιός υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ.

Πέντε ερωτήματα προς τους κ. Πολάκη και κυρία Γεροβασίλη


Η κυρία Γεωργιάδου, καταλήγοντας, ζητεί από τους δύο υπουργούς τεκμηριωμένη απάντηση σε πέντε ερωτήματα:

- Ποιες είναι οι μικρές παραβάσεις που σας ενοχλούν και δεν επιθυμείτε να ελέγχονται; 
- Γιατί δεν ενοχλήθηκε κανείς άλλος βουλευτής ή Υπουργός για τις πολλές παρόμοιες κλήσεις που έχουν σταλεί ανά την Ελλάδα;
- Με ποιο δικαίωμα υπόσχεστε ανάκληση των κλήσεων σε εξηγήσεις, γεγονός που συνιστά ευθεία παρέμβαση σε διοικητικό όργανο;
- Γιατί δεν αναφέρεστε και στις λοιπές παραβάσεις της συνταγογράφησης των ιατρών αυτών και ποιοι από αυτούς είναι υπότροποι;
- Ποιος εξ αυτών των ιατρών είναι πολιτικός σας φίλος;



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου