Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Προβληματισμό προκαλεί η καθίζηση εσόδων του προϋπολογισμού από έμμεσους φόρους



Στεγνώνει η αγορά από χρήμα, στεγνώνουν οι τσέπες των πολιτών αδειάζουν οι οικογενειακοί προυπολογισμοί με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα του κράτους.

Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου.

Προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς τα έσοδα παρουσιάζουν σημάδια έντονης κόπωσης, κάτι που φαίνεται κυρίως από την πορεία των έμμεσων φόρων.

Συνολικά η υστέρηση που καταγράφεται έναντι του στόχου που έχει τεθεί ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στη μη είσπραξη των εσόδων από την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (εισπράχθηκαν τον Απρίλιο).

Ακόμα όμως και με την είσπραξή τους, η πορεία των εσόδων θα κινούνταν εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο η πτωτική πορεία των εισπράξεων στους φόρους που είναι συνδεδεμένοι με την κατανάλωση (ΦΠΑ και ΕΦΚ) καταδεικνύει ότι τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει στα απολύτως απαραίτητα τις αγορές τους.

Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ παρουσιάζει μείωση στο τρίμηνο 159 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης 110 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, σημαντική στήριξη στο πρώτο τρίμηνο προσέφεραν οι εισπράξεις από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν από τις πηγές αυτές περί τα 405 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,014 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (762 εκατ. ευρώ).

Στο σκέλος των δαπανών φαίνεται να ομαλοποιείται η κατάσταση, και από την άτυπη «στάση πληρωμών» να διατίθενται σταδιακά τα κονδύλια στους φορείς.

Ωστόσο, ακόμα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να είναι μειωμένες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού συρρικνώθηκε κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και συγκεκριμένα ανήλθε στο 1,070 δισ. ευρώ από 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παραμένοντας όμως πάνω από τον στόχο τριμήνου κατά 77 εκατ. ευρώ.

Επίσης το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους ανήλθε σε 1,364 δισ. ευρώ , υπερδιπλάσιο σε σχέση με το έλλειμμα των 595 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και έναντι στόχου του Προϋπολογισμού 2017 για έλλειμμα 1,408 δισ. ευρώ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου