Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Αύξηση των βίαιων ληστειών και διαρρήξεων



Αύξηση των βίαιων ληστειών και των διαρρήξεων σε σπίτια, τράπεζες και επιχειρήσεις αποτυπώνεται στο αστυνομικό δελτίο των τελευταίων ημερών. Οι αποκαλούμενοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων», που στη διάρκεια της νύχτας «χτυπούν» βιομηχανίες, αποθήκες και επιχειρήσεις σε Αττική και Βοιωτία συνεχίζουν ανεξέλεγκτοι τη δράση τους. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ληστρικές επιδρομές. Οι μέχρι στιγμής έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της σπείρας, παρά την αρχική αισιοδοξία, δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Χθες, στο στόχαστρο της ομάδας βρέθηκε η αποθήκη της εταιρείας Apivita στο Μαρκόπουλο και μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, τα μέλη της σπείρας είχαν ληστέψει αποθήκη της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες απείλησαν με όπλα και έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες τους νυχτοφύλακες και στη συνέχεια παραβίασαν ή αφαίρεσαν χρηματοκιβώτια με αποταμιεύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στο κατόπι της σπείρας βρίσκονται αστυνομικοί από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής και το τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας.

Στην ενεργό δράση, στο μεταξύ, επέστρεψαν την Πέμπτη και τα μέλη σπείρας που είχαν με κινηματογραφικό τρόπο παραβιάσει θυρίδες υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς, στους Αμπελοκήπους. Με πανομοιότυπη μεθοδολογία και κρατώντας επί 2,5 ώρες ομήρους τους υπαλλήλους και τους πελάτες, λήστεψαν υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στην Καλλίπολη του Πειραιά «κόβοντας» με οξυγόνο περίπου 50 από τις 200 θυρίδες των πελατών.

Μεγαλύτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει πρόσφατες βίαιες ληστείες σε σπίτια αλλά και δολοφονίες ηλικιωμένων με κίνητρο τη ληστεία. Πρόσφατη, χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο φόνος ενός 70χρονου γιατρού στο διαμέρισμά του στην οδό Μάρνη, την 5η Απριλίου. Ο άτυχος άνδρας είχε βρεθεί δεμένος και φιμωμένος, ενώ το σπίτι - ιατρείο που διατηρούσε στο κέντρο της Αθήνας έφερε ίχνη έρευνας. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είχαν ειδοποιηθεί από γείτονες και προστρέξει στο σημείο είχαν συλλάβει έναν Ελληνα και έναν Ρουμάνο, σεσημασμένους για ληστείες και άλλα αδικήματα. Αντίστοιχο περιστατικό με παραλίγο εξίσου δραματική κατάληξη εκτυλίχθηκε την Τρίτη, στους Αμπελοκήπους. Αγνωστος άνδρας που εγκατέλειπε ισόγειο διαμέρισμα το οποίο είχε μόλις διαρρήξει, μαχαίρωσε στην κοιλιά 55χρονο ένοικο πολυκατοικίας με τον οποίο «διασταυρώθηκε» στην είσοδο. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Συγκεντρωτικά στοιχεία

Οι πρόσφατες συλλήψεις κακοποιών, όπως η εξάρθρωση της σπείρας που έκανε διαρρήξεις σε σπίτια διασήμων ή η σύλληψη ομάδας Ρουμάνων που λήστευαν σπίτια και κοσμηματοπωλεία σε Αττική και περιφέρεια δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την αυξητική τάση που καταγράφουν τα κρούσματα επιθέσεων σε σπίτια και επιχειρήσεις. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία εγκληματικότητας για το 2016 αναμένεται να δημοσιευθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Κατά πληροφορίες καταγράφουν αύξηση στις μικροκλοπές, στις διαρρήξεις και στις ληστείες «του δρόμου» που πλήττουν άμεσα το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.


Γιάννης Σουλιώτης 
Πηγή :  Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου