Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ανιερός πόλεμος από αντιεξουσιαστές




Εντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας από το μπαράζ επιθέσεων σε ιερούς ναούς ανά την ελληνική επικράτεια. 

Μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες μέλη αναρχικών ομάδων έχουν επιτεθεί με μπογιές, συνθήματα και μολότοφ σε έξι ιερούς ναούς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Οι συντονισμένες αυτές κινήσεις φαίνεται να αποτελούν αντίποινα στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταλήψεις κτιρίων στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου. Αυτό, άλλωστε, υποστηρίζεται σε δύο κείμενα ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκαν σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου από δύο διαφορετικές ομάδες αναρχικών.

«Προχωρήσαμε σε αυτή την ενέργεια ως ελάχιστη απάντηση μετά από τις πρόσφατες ενέργειες της εκκλησίας ΑΕ σε συνεργασία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην εκκένωση και κατεδάφιση καταλήψεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα δύο κείμενα ανάληψης ευθύνης. Οι επιθέσεις αυτές δημιουργούν ανησυχία στην Αστυνομία και την Εκκλησία, καθώς εικάζεται ότι δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα συνεχιστούν ενδεχομένως πιο έντονα.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκες χθες τα ξημερώματα. Αγνωστοι πέταξαν τέσσερις βόμβες μολότοφ εναντίον του κτιρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη.

Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα εκεί. Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.


Χωρίς προστασία

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου επισημαίνει ότι «οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν εξυπηρετούν κανέναν και να επικρατήσει η ειρήνη και η καταλλαγή του Θεού μεταξύ των ανθρώπων. Ευχόμαστε ο Θεός να συγχωρεί τους δράστες». Μεταξύ άλλων, ακόμη, τονίζει ότι «το κτίριο της Ιεράς Συνόδου δεν έχει οποιαδήποτε αστυνομική προστασία» και «η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε τα χειρότερα».

Σκληρή ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, η οποία έκανε λόγο για «αποτροπιασμό», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».
«Η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και η απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής λατρείας περιφρουρούνται αυστηρά από την Πολιτεία και καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την εμπρηστική επίθεση που έγινε στη Μονή Πετράκη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ενέργειες τέτοιου είδους οδηγούν σε περαιτέρω όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Η άσκηση του λατρευτικού δικαιώματος και οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι ζητήματα που απαιτούν πλήρη σεβασμό» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την επίθεση καταδίκασαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες «δεν γίνονται ανεκτές». «Η αποθράσυνσή τους συνδέεται με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας- αρνείτο να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα βίας και ανομίας. Εστω και τώρα ας βάλει τέλος στην ιδιόμορφη αυτή ιδεολογική - κομματική κάλυψη που δίνει στους αντιεξουσιαστές» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Βεβήλωση

Η αρχή των επιθέσεων έγινε στις 30 Ιουλίου, όταν άγνωστοι βεβήλωσαν τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας, γράφοντας συνθήματα στην εξωτερική πρόσοψή του. Μεταξύ άλλων έγραψαν συνθήματα σατανικού περιεχομένου καθώς και σχετικά με τις καταλήψεις.

Στις 31 Ιουλίου ομάδα περίπου 30 ατόμων πραγματοποίησε «έφοδο» στον Ιερό Ναό Γρηγορίου Παλαμά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την ώρα της κυριακάτικης Λειτουργίας. Το συμβάν έληξε με την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, που προχώρησε στην προσαγωγή 26 ατόμων. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους αθώωσε κι έκρινε ένοχους μόνο εκείνους που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της απείθειας. Ετσι, σε 19 άτομα επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή.

Ακολούθησε επίθεση με γκαζάκι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ηράκλειο Κρήτης την 1η Αυγούστου. Το γκαζάκι δεν εξερράγη και έτσι δεν προκλήθηκαν ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας. Την επόμενη μέρα, 2 Αυγούστου, στόχος έγιναν δύο εκκλησίες στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, άγνωστοι επιτέθηκαν με μπογιές στους Ιερούς Ναούς Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Βασιλείου, όπου ο μητροπολίτης Ανθιμος ήταν προϊστάμενος από το 1965 μέχρι και την εκλογή του στον μητροπολιτικό θρόνο της Αλεξανδρούπολης.



ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου