Πηγή : thetoc.gr
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Δεν υποκύπτει η ΕΕ στον εκβιασμό Ερντογάν για τη βίζα
Η Βρυξέλλες κρατούν σκληρή στάση για τα 72 προαπαιτούμενα και το Βερολίνο προειδοποιεί ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής δεν θα γίνει αποδεκτή.
Σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας εξακολουθεί αν τηρεί η Ε.Ε απαιτώντας από την Αγκυρα να εφαρμόσει πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα πριν καταργηθεί η παροχή βίζας για τους τούρκους πολίτες, που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ενωσης
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Ε.Ε. θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες όταν η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια.
Η εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγογάν σε συνέντευξή του που δημοσιευσε τη Δευτέρα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας.
Γιούνκερ: Τα 72 προαπαιτούμενα δεν είναι εκβιασμός
Η Μ. Αντρέεβα παρέπεμψε σε συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στη γερμανική Tagesspiegel.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
Και αυτό «δεν είναι εκβιασμός», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση. «Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή», αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχεδιο Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία. Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η Μ. Αντρέεβα.
Βερολίνο: Η θανατική ποινή δεν έχει θέση στην Ε.Ε.
«Για μια χώρα στην οποία ισχύει η θανατική ποινή δεν υπάρχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Ούλρικε Ντέμερ, αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται πώς κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο νότιο μέρος της Κωνσταντινούπολης της Κυριακή, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε πώς αν ο λαός επιθυμεί επαναφορά της θανατικής ποινής, τότε τα κόμματα που θα ακολουθήσουν τη βούλησή του.
Επίσκεψη γερμανού υφυπουργού στην Τουρκία
Την ίδια ώρα την Τουρκία επισκέπτεται ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκους Έντερερ προκειμένου «να αναζητήσει απευθείας συνομιλίες».
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και γείτονας. Και πέρα από την συμφωνία για τους πρόσφυγες, υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε και τα οποία μας συνδέουν - πολιτικά, οικονομικά και θέματα που απορρέουν από το γεγονός ότι ζουν εδώ 3,5 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. Είναι σημαντικό να μπούμε σε συζητήσεις και γι' αυτό ο υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έστειλε τον υφυπουργό Μάρκους Έντερερ στην Τουρκία, προκειμένου να αναζητήσει και να ενισχύσει τις απευθείας συνομιλίες με τους Τούρκους σε διάφορα επίπεδα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι.
«Είναι προτιμότερο να μιλάμε απευθείας, από το να μιλάμε μέσω καμερών, μεγαφώνων και μικροφώνων», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στόχος του Βερολίνου είναι «να δείξουμε στην τουρκική πλευρά ότι είμαστε αλληλέγγυοι με αυτό που συνέβη στην Τουρκία, ότι βεβαίως βλέπουμε ότι οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εναντίον του πραξικοπήματος και ότι η Βουλή ενωμένη εναντιώθηκε στο πραξικόπημα». Αυτό, σύμφωνα με την κυρία Σέμπλι δεν έχει γίνει αντιληπτό στην Τουρκία, όπου έχουν την εντύπωση ότι «απλώς αγνοούμε ενώπιον ποιου δράματος βρισκόταν η χώρα εκείνη τη νύχτα και απλώς επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κριτική».
Ο κ. Έντερερ, συνέχισε, θα καταστήσει σαφές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία και ότι βλέπουμε σε ποια κατάσταση βρισκόταν. Ταυτόχρονα όμως θα καταστήσουμε σαφές και ότι «σε όλο το δίκαιο συμφέρον της Τουρκίας για διερεύνηση του πραξικοπήματος, πρέπει να τηρηθεί το κράτος δικαίου και είναι καλύτερα να στείλουμε το μήνυμα σε απευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υφυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα επισκεφθεί και το Κοινοβούλιο προκειμένου να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα για τις καταστροφές εκεί. Στις συνομιλίες θα τεθεί όλο το φάσμα των γερμανοτουρκικών σχέσεων, ενώ, σε ό,τι αφορά την θανατική ποινή, η κυρία Σέμπλι τόνισε και από την πλευρά της ότι «δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μπει τώρα στην ΕΕ
Την ίδια στιγμή, τη δήλωση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι θα αποτελούσε «ψευδαίσθηση» η ιδέα πως η Τουρκία ή έστω και ένα μικρό κράτος θα μπορούσε τώρα να ενταχθεί στην ΕΕ, κάλυψε σήμερα και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ρεαλιστική εκτίμηση».
Από την πλευρά της Καγκελαρίας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξάγονται με ανοιχτό το αποτέλεσμα», ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι παρέπεμψε σε δηλώσεις του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ότι είναι παράξενο σε μια στιγμή που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι στάσιμες να συζητείται αυτό το θέμα τόσο έντονα, ειδικά στα γερμανικά ΜΜΕ.
«Αν κοιτάξουμε την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πολλές κρίσεις με τις οποίες η ΕΕ έχει να ασχοληθεί και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που έχει να αντιμετωπίσει, τότε ποιος μιλάει για το ότι στις επόμενες μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια θα είναι δυνατό να ενταχθούν νέα μέλη. Αυτό είναι όντως μια ρεαλιστική εκτίμηση», δήλωσε η κυρία Σέμπλι.
Απαντώντας ωστόσο σε ερώτημα σχετικά με το αν έχει χάσει το νόημά της η ευρωπαϊκή προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και έκανε λόγο για συνεχείς επαφές του κ. Σταϊνμάιερ σε αυτές τις χώρες. «Στηρίζουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά λέω επίσης - και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές - ότι η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή και αφορά την Τουρκία, δεν είναι τέτοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορούμε να φανταστούμε σοβαρά ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος τον επόμενο χρόνο», κατέληξε.
Θετική η επαναπροσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας
Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία τον περασμένο χρόνο υπάρχει πάλι μια προσέγγιση με τη Ρωσία.
Η ίδια απέρριψε την υπόθεση ότι η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στην Εταιρική Σχέση Ασφάλειας του ΝΑΤΟ.
«Μπορούμε μόνο να χαιρετίσουμε (την επαναπροσέγγιση), διότι όσο περισσότερο υπάρχουν συνομιλίες, τόσο το καλύτερο. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία είναι σημαντικοί παράγοντες π.χ. στο θέμα της Συρίας και είναι δικαίωμα κάθε κράτους να επιδιώκει τον διάλογο με άλλα κράτη», δήλωσε η κυρία Σέμπλι και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι «μια επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας θα έχει συνέπειες για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας στο ΝΑΤΟ».
Πηγή : thetoc.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου