Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Ξεφτίλα φαιδρή δήλωση από Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωθυπουργό - Υπερασπίστηκε και την χυδαιότητα Αρβανίτη

 



Απόλυτη εκφραστής της χυδαιότητας και της φαιδρότητας που διακρίνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακροαριστερή Νίνα Κασιμάτη.

Η φαιδρή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πιστή στην ξεφτίλα αντιπολίτευση δεν δίστασε στην κριτική της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμπλέξει ακόμα και τα σκυλιά της ΕΜΑΚ γα τα οποία, όπως είπε, τρόμαξαν όταν τα χαιρέτησε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα στη συζήτηση στην οποία συμμετείχε το πρωί του Σαββάτου σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ και όταν η συζήτηση ήρθε στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλία, όπου ανέβηκε σε τρακτέρ, η φαιδρή Κασιμάτη είπε «έχουμε και τα τρομαγμένα σκυλιά της ΕΜΑΚ όταν τα χαιρέτησε ο πρωθυπουργός».

Για να δείξει και το πόσο ακροαριστερή είναι υπερασπίστηκε τις ακραίες διατυπώσεις του ευρωβουλευτή του κόμματος, Κώστα Αρβανίτη, για τις οποίες στελέχη της κυβέρνησης ζήτησαν την παραίτησή του.

Όπως είπε η φαιδρή Κασιμάτη «έχουμε ακούσει τον κύριο Μητσοτάκη το πώς αντιλαμβάνεται τις ανισότητες, ότι φυσικές, και όλα αυτά ανάγονται σε θεωρείες. Δεν θεωρώ ότι ο κ. Αρβανίτης με τον τρόπο που εκφράστηκε ήθελε να πει κάτι περισσότερο από αυτό που σας λεώ τώρα εγώ».

Όταν, δε, ρωτήθηκε αν χρήζουν αποδοκιμασίας οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Κώστα Αρβανίτη, η Νίνα Κασιμάτη απέφυγε να απαντήσει ευθέως και αρκέστηκε σε ακροβασίες περί αποκομμένου λόγου και άλλες τέτοιες γελοιότητες.






Νέα Δημοκρατία: Εφιάλτης που δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν οι πολίτες η επιστροφή Τσίπρα-Παπανδρέου

 


Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό δύο πλήρως αποτυχημένοι πρώην πρωθυπουργοί, και επικίνδυνοι για το μέλλον της Ελλάδας, να θέλουν να κυβερνήσουν πάλι, και μάλιστα μαζί για να μην αφήσουν τίποτε όρθιο.

Αυτές οι φήμες, αλήθεια είναι, η υπερβολή είναι, έχουν ανησυχήσει τους πολίτες και τους επενδυτές, που το βλέπουν μόνο σαν εφιάλτη και όχι σαν κάτι πιθανό.

«Ο κ. Παπανδρέου με την ανάρτησή του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση “κυβέρνησης των ηττημένων”. Σε αντίθεση με τα σενάρια που εξυφαίνονται σε μυστικούς δείπνους- ξεχνώντας τα “Πινοσέτ” και “Ολανδρέου”- ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τι συνέβη όταν το τιμόνι της χώρας κρατούσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπανδρέου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Και προσθέτει: «Πρόκειται, μακράν, για τις δύο χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Η επιστροφή τους μπορεί για εκείνους να είναι όνειρο, αλλά για τους πολίτες είναι, σίγουρα, εφιάλτης που δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν».

Είχε προηγηθεί μια λιτή ανακοίνωση από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Α. Παπανδρέου που σχολίαζε τα δημοσιεύματα για μυστική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα . «Όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν», αναφέρει η ανακοίνωση.



Δημιουργείται Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο

 


Κυρώθηκε χθες από τη Βουλή η σύμβαση δωρεάς μεταξύ της εταιρείας «Κύκλωψ» και του Ελληνικού Δημοσίου, για τη δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης με την ονομασία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Οι Έλληνες και η Θάλασσα», στον Φλοίσβο. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό έργο το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς σε όσους θέλουν να μελετήσουν την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και της Εμπορικής Ναυτιλίας.


Για πρώτη φορά το Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό, αποκτούν κοινή στέγη, καθώς στις εγκαταστάσεις του Πάρκου προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν τα κειμήλια, η ιστορία, αλλά και η εκπαίδευση και έρευνα για τη Ναυτιλία. Στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται ο θρύλος των ναυτικών επιχειρήσεων των Βαλκανικών Πολέμων, το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», η αρχαία τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty» και το Υποβρύχιο «Πρωτεύς», το οποίο αγοράστηκε από τον εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη και θα εκτεθεί σε ειδική κατασκευή επί του εδάφους.

Θα κατασκευαστεί επίσης καρνάγιο όπου θα διεξάγονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναβίωσης της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης.

Στο κυρίως εκθεσιακό κτίριο θα δημιουργηθεί βιβλιοθήκη με χιλιάδες ιστορικές εκδόσεις, ντοκουμέντα και τεκμήρια ιστορικής καταγραφής σημαντικών γεγονότων του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή αιθουσών συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στις πλωτές υποδομές και εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής θα αναπτυχθούν πλωτά εκθέματα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα φυτευτούν δέντρα και φυτά σε έκταση 15 στρεμμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ένας επιπλέον πνεύμονας πρασίνου στη φαληρική ακτογραμμή.

Η κατασκευή του Πάρκου άρχισε να σχεδιάζεται μετά τον Ιανουάριο του 2021 με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της «Κύκλωψ». Το Πάρκο θα δημιουργηθεί σε έκταση 30.000 τ.μ. σε θαλάσσια και χερσαία έκταση και το κόστος κατασκευής -που εκτιμάται στα 35 εκατ. ευρώ- θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την «Κύκλωψ».

Μετά την παράδοση του Πάρκου στο Ελληνικό Δημόσιο, τη διαχείριση θα αναλάβει 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, την πλειοψηφία του οποίου θα κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.




Νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας

 


Επτά νέες παρεμβάσεις στήριξης, συνολικού ύψους 800 εκ. ευρώ, για συνταξιούχους, αγρότες και οφειλέτες ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, σε συνέχεια της προαναγγελίας που έκανε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους: Λόγω της σημαντικής αύξησης του επιπέδου των τιμών, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς με βάση Νόμο του 2016 ή που η αύξηση της σύνταξής τους ήταν μικρότερη του 7%, θα λάβουν, μέχρι το τέλος Μαρτίου, έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Αυτή η ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους και διαμορφώνεται από τα 200 έως τα 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ: Επεκτείνεται, για άλλους 6 μήνες, και έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο: 

Για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023.

Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων: Επιδιώκουμε, με επισπεύδον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης.

Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: 

Αυξάνεται στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ μέχρι πρότινος, το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών: Έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων δυσκολιών που προκάλεσαν στους οφειλέτες, μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, συνεκτιμώντας την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών, και με αίσθημα δικαίου απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους, προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Συγκεκριμένα:

Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό: Με ρυθμίσεις που καταθέτουμε στη Βουλή ως τροπολογία τις επόμενες ημέρες, επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού.




Τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σε συζήτηση για τη μετανάστευση με θέμα «Resetting Migration: Moving Toward Opportunities»


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση για τη μετανάστευση με θέμα «Resetting Migration: Moving Toward Opportunities» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ylva Johansson και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Veronica Escobar. Τη συζήτηση συντόνισε η Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας “The National” Mina Al-Oraibi.



Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού:

Κατ’ αρχήν, σας ευχαριστώ πολύ που με προσκαλέσατε σε αυτή τη συζήτηση. Προφανώς, πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και συζητήθηκε εκτενώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και νομίζω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε κάτι ουσιαστικό σε αυτή τη συζήτηση, διότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος “πρώτης γραμμής” όσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, είμαστε και μια χώρα μεταναστών. Έχουμε εκατομμύρια Ελληνοαμερικανούς που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί από τους οποίους έφυγαν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον υπό από διάφορες συνθήκες, έγιναν δεκτοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμβάλλουν ενεργά στις τοπικές τους κοινότητες, έχοντας παράλληλα πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο το θέσατε στις εισαγωγικές παρατηρήσεις είναι πολύ σημαντικός.


Τι σημαίνει πραγματικά να διαχειρίζεται κανείς τη μετανάστευση σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς; Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2015 ήμασταν η χώρα μέσω της οποίας εισήλθε στο έδαφος της Ένωσης το 75% των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, είχαμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά και βασική ευθύνη της διαχείρισης των συνόρων ως κυρίαρχο κράτος, αλλά και της προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε να προστατεύουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και να σώζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.


Και μπορώ να σας πω πρακτικά ότι αυτή η ισορροπία δεν είναι εύκολη. Πιστεύω ότι έχουμε δεσμευτεί σε μια πολιτική που αναγνωρίζει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να είμαστε σε θέση να διαλύσουμε αυτό το είδος της διχοτόμησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται από δευτερογενείς ροές και εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις πρωτογενείς ροές. Και θεωρώ ότι ως ευρωπαϊκή οικογένεια, έχουμε καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα που νομίζω ότι μας πάνε ένα βήμα παραπέρα προς μια κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για το πώς να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα.


Η ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να βοηθήσουμε τα κράτη της “πρώτης γραμμής” να κατανοήσουν καλύτερα τι σημαίνει διαχείριση της δευτερογενούς μετανάστευσης. Η ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου για την επιστροφή ατόμων που δεν δικαιούνται προστασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πώς συνεργαζόμαστε με τα κράτη-μέλη, κατά κάποιο τρόπο με άλλες χώρες, για να διασφαλίσουμε στην πραγματικότητα ότι αυτές οι επιστροφές θα γίνουν; Έχουμε συμφωνήσει πολλές φορές ότι έχουμε μιλήσει πολύ για τις επιστροφές, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τις εφαρμόσουμε στην πράξη στον βαθμό που θα θέλαμε. Τι σημαίνει να προσφέρουμε νόμιμες οδούς στους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και να το κάνουμε με ελεγχόμενο τρόπο;


Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην Ελλάδα, έχουμε υπογράψει δύο διμερείς συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο με στόχο να προσφέρουμε σε άτομα που προέρχονται από αυτές τις χώρες την ευκαιρία να έρθουν και να εργαστούν στις χώρες μας, αλλά με τρόπο οργανωμένο. Και φυσικά, η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες, το Ιερό Δισκοπότηρο θα λέγαμε, είναι το εξής: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης στη ρίζα τους, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, είτε για συγκρούσεις. Και πώς βοηθήσουμε τις χώρες, τις χώρες προέλευσης, να προσφέρουν στους νέους τους ένα καλύτερο μέλλον; Αυτό παραμένει ένα περίπλοκο ζήτημα.


Η Επίτροπος εργάστηκε πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία. Την αποκαλούμε, όπως γνωρίζετε, Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά σαφώς ακόμα δεν είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε. Ωστόσο, είμαι περισσότερο αισιόδοξος μετά το τελευταίο Συμβούλιο. Τουλάχιστον υπάρχει καλύτερη κατανόηση και λιγότερη δυσπιστία μεταξύ αφενός των χωρών που δείχνουν με το δάχτυλο τα κράτη της πρώτης γραμμής και αφετέρου των κρατών της πρώτης γραμμής που υποστηρίζουν, και μερικές φορές δικαίως, ότι οι χώρες που βρίσκονται πιο μακριά από τα σύνορα δεν κάνουν αρκετά για να μας βοηθήσουν και να δείξουν αλληλεγγύη. Επομένως, είναι δική μου υποχρέωσή να δείχνω κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας ή της Σουηδίας μού μιλάει για δευτερογενείς μετακινήσεις και για το πόση πίεση ασκεί αυτό το φαινόμενο στα συστήματά τους.


Και νομίζω ότι η υποχρέωση αυτών των χωρών είναι να κατανοήσουν τη δική μου θέση, τι σημαίνει να βρίσκεσαι στα σύνορα, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, και τι σημαίνει να έχεις να αντιμετωπίσεις λαθροδιακινητές που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Είμαι βέβαιος ότι θα μιλήσουμε γι’ αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες, διότι κατά τη γνώμη μου, αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα του προβλήματος. Και πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί όσον αφορά την εξάλειψη αυτών των δικτύων λαθροδιακινητών. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, αλληλεγγύη, υποστήριξη όσον αφορά την εκτέλεση αυτού του δύσκολου έργου. Και θέλουμε να το κάνουμε με πειθαρχία, αλλά και με αξιοπρέπεια.


Mina Al-Oraibi, συντονίστρια: Όταν μιλάμε για προσδιορισμένες οδούς, όταν μιλήσατε για τις συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, είναι για να υπάρχει ένας νόμιμος τρόπος για να βρουν δουλειά όσοι το χρειάζονται και να εξυπηρετεί επίσης έναν σκοπό για την Ελλάδα. Αλλά πάντα θα είναι ένας περιορισμένος αριθμός, οπότε ποιες άλλες λύσεις υπάρχουν για τις οποίες θα πιέζατε και πιστεύετε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω πως έχετε δίκιο ότι, φυσικά, οι αριθμοί θα είναι αρχικά περιορισμένοι, αλλά αυτό στέλνει το μήνυμα. Και το μήνυμα είναι ότι είμαστε ανοιχτοί σε νόμιμες οδούς από πολλές χώρες, αλλά θα ελέγξουμε τη διαδικασία, θα δώσουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους να έρθουν και να ζήσουν στην Ευρώπη, να εργαστούν στην Ευρώπη, σε μια εποχή που ο πληθυσμός γερνάει και αντιμετωπίζουμε μεγάλες δημογραφικές προκλήσεις και θα αντιμετωπίζουμε ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βγαίνει από μια βαθιά οικονομική κρίση. Η οικονομία αναπτύσσεται. Εξακολουθούμε να έχουμε μια ανεργία της τάξης του 11%, μειώνεται ωστόσο με ταχείς ρυθμούς. Αλλά έχουμε ήδη ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Αυτό όμως σημαίνει πολύ πιο ενεργή διαβούλευση με τις χώρες προέλευσης. Και το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές οι χώρες προέλευσης δεν είναι απαραίτητα οι χώρες με τις οποίες θα θέλαμε να έχουμε διμερείς συμφωνίες. Αλλά η Επίτροπος (Ylva Johansson) έχει δίκιο. Έχεις την υποχρέωση να επιστρέψεις κάποιον που έχει εισέλθει παράνομα, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να προσφέρεις σε αυτές τις χώρες κάτι σε αντάλλαγμα. Έτσι έχουμε «καρότο και μαστίγιο». Έχουμε αναπτυξιακή βοήθεια, έχουμε γεωπολιτική επιρροή, αλλά πρέπει να προσφέρουμε σε αυτές τις χώρες κάτι σε αντάλλαγμα, διότι διαφορετικά, θα μας δυσκολέψει πολύ να επιστρέψουμε ανθρώπους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν καθεστώς ασύλου.


Και φυσικά, οι χώρες διέλευσης είναι επίσης αρκετά σημαντικές. Έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση με την Τουρκία. Και η Τουρκία αποτελεί ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία όσον αφορά την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία το 2016. Ονομάζεται Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, αυτό είναι γεγονός. Ταυτόχρονα, λαμβάνει χώρα συστηματική παράνομη διακίνηση μεταναστών από τις τουρκικές ακτές. Δεν θα έλεγα με την υποστήριξη του τουρκικού κράτους, αλλά σίγουρα με το τουρκικό κράτος να γνωρίζει τι συμβαίνει και να το ανέχεται. Το καθεστώς θεωρήσεων είναι επίσης πολύ σημαντικό. Πώς πετάς, για παράδειγμα, στην Τουρκία, αν οι χώρες που θέλουν να έχουν στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εναρμονίσουν το καθεστώς θεωρήσεων τους, με το δικό μας καθεστώς θεωρήσεων. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Είναι πολύ εύκολο τώρα, και αυτό είναι πράγματι μια πολύ επικερδής επιχείρηση, να πάρει κανείς μια ψεύτικη φοιτητική βίζα από τη Σομαλία, από το Μογκαντίσου. Μπαίνεις σε ένα αεροπλάνο με εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Πετάς για την Κωνσταντινούπολη, ένα λεωφορείο σε παραλαμβάνει. Σε φέρνει σε επαφή με έναν λαθροδιακινητή. Ο λαθροδιακινητής, δυστυχώς, και αυτή είναι μια αλήθεια, πρέπει να επισημάνουμε ότι ορισμένες ΜΚΟ, είναι η μειοψηφία, αλλά είναι μέρος αυτού του δικτύου, απόλυτα ευθυγραμμισμένες. Ξέρουν πότε θα φύγει η βάρκα. Ξέρουν πότε θα φτάσει η βάρκα.


Επομένως, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης στην περίπτωσή μας είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Επειδή, και πάλι, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον αριθμό των ροών από τη θάλασσα. Όσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε που φεύγουν με φουσκωτό σκάφος υπό φρικτές συνθήκες, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα υπάρχουν να έχουμε ένα δυστύχημα στη θάλασσα. Και το Λιμενικό μας Σώμα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, γιατί βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με καταστάσεις κινδύνου. Διότι αρκετά συχνά αυτά τα ταξίδια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τότε πρέπει πραγματικά να λειτουργήσεις κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αλλά επισημάνατε κάτι το οποίο θέλω να τονίσω: δεν θέλουμε ποτέ να είμαστε σε θέση όπου οι αριθμοί μάς ξεπερνούν. Όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, όλα γίνονται εξαιρετικά περίπλοκα. Όταν αναλάβαμε την εξουσία το 2019, είχαμε πρόβλημα τόσο με τις υποδομές όσο και με τις ροές. Είχαμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε φρικτές συνθήκες. Θυμάστε, φρικτές συνθήκες. Είχαμε εκμεταλλευόμενους ασυνόδευτους ανηλίκους. Είχαμε αιτήσεις ασύλου που έπαιρνε χρόνια να εξεταστούν. Δεν έβγαινε ποτέ τελική απόφαση. Και είχαμε πολλούς ανθρώπους που έρχονταν. Αυτό είναι πρακτικά ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα. Τι κάναμε; Μειώσαμε τις ροές, αλλά αντιμετωπίσαμε και το πρόβλημα των υποδομών. Χτίσαμε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Και αν πάτε τώρα στα νησιά μας -με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- υπάρχουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, ανθρώπινες εγκαταστάσεις. Αλλά αντιμετωπίσαμε επίσης τα προβλήματα που αφορούν στη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.


Το πρόβλημα είναι ότι σε μια κατάσταση κρίσης θα είμαστε σημαντικά επιβαρυμένοι. Και αν ένα κράτος πρώτης γραμμής είναι υπερφορτωμένο, τότε το κίνητρο να κάνει τα στραβά μάτια και να αφήνει τους ανθρώπους να περνάνε, θα υπάρχει. Και τότε θα αρχίσεις να έχεις ένα είδος αποκλεισμού των συνόρων. Αυτό συνέβη το 2015. Και τότε ξαφνικά η Σένγκεν, η οποία είναι ένα τόσο μεγάλο πλεονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταρρεύσει. Διότι οι χώρες θα επιβάλουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους εντός του χώρου Σένγκεν.


Mina Al-Oraibi, συντονίστρια: Κύριε Πρωθυπουργέ, η ερώτηση είναι για εκείνους που δεν μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα. Εννοώ ότι υπάρχουν τα προγράμματα επανεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αλλά οι ποσοστώσεις για τις περισσότερες χώρες είναι αρκετά μικρές.

Αλλά είναι πολύ, επίσης, να φορτώνουμε στις χώρες το βάρος να υποδέχονται κάποιους που δεν είναι πολίτες τους. Δεν θα έπρεπε να φροντίσουμε να τους προστατεύσουν οι χώρες προέλευσης;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Μακάρι να είχα μια εύκολη απάντηση σε μια τόσο περίπλοκη ερώτηση. Θέλω όμως να τονίσω κάτι που επισημάνατε και εσείς, με την έννοια ότι τα χρήματα που ξοδεύουν στην πραγματικότητα οι απελπισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα παράνομα είναι σημαντικά. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ακόμη και 2.000-3.000 δολάρια, ακόμη και αν ήθελαν να προσπαθήσουν. Έτσι, ακόμη και αυτό το σύστημα από μόνο του είναι βαθύτατα άδικο, διότι στο τέλος της ημέρας μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να κάνουν το ταξίδι, που έχουν τη φυσική δύναμη να το κάνουν. Εάν είστε μητέρα μόνη με ένα μικρό παιδί και είστε εκτοπισμένη, μπορεί να μην είστε καν σε θέση σωματικά να το κάνετε ή απλά δεν έχετε τα χρήματα για να πληρώσετε τους διακινητές. Μακάρι, λοιπόν, να είχα μια απάντηση σε αυτό που περιγράψατε ως πραγματικό πρόβλημα. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι αντιμετωπίζουμε επιφανειακά αυτό που νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την προσφορά κάποιου είδους νόμιμων οδών, επειδή αυτοί οι άνθρωποι θα τις χρειαστούν. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Με ρεκόρ χαμηλής ανεργίας και αναπτυσσόμενες οικονομίες.


Θα πρέπει να προσφέρουμε σε περισσότερους ανθρώπους θέσεις εργασίας και χρειαζόμαστε πολύ αυτούς τους ανθρώπους. Ακόμα και στην Ελλάδα, ακόμα και σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο οποίος γνωρίζει άνθηση, δυσκολευόμαστε να βρούμε τον αριθμό των ανθρώπων που χρειαζόμαστε για να εργαστούν. Και δεν είναι μόνο οι εργασίες στον αγροτικό τομέα. Θα μπορούσε να είναι οι κατασκευές, θα μπορούσε να είναι ο τουρισμός. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε αυτή την προσέγγιση. Και πάλι υπάρχει αυτή η συνεχής συζήτηση: «Ευρώπη φρούριο», φράχτες ή όχι φράχτες. Και η απάντηση είναι -νομίζω ότι το έθεσε καλά ο αρθρογράφος σας στο Time, ο Tom Friedman όταν έγραψε ένα άρθρο για τη μετανάστευση. Είπε ότι θέλω ένα μεγάλο τείχος με μια μεγάλη πόρτα. Και η απάντηση είναι ότι εννοεί και τα δύο. Εννοώ ότι πρέπει να μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα ότι προστατεύετε τα σύνορά σας. Οπότε δεν το κάνετε εύκολο, αλλά δύσκολο. Και βέβαια πρέπει να υπάρχει η ισορροπία της διασφάλισης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αλλά η μεγάλη πόρτα στην οποία αναφέρθηκε, είναι ουσιαστικά η θεμελιώδης δυνατότητα υποδοχής ανθρώπων, αλλά με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο. Φυσικά, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά να περάσουμε από αυτό που είναι μια ωραία φράση στο να έχουμε αποτελέσματα στην πράξη. Για αυτό αγωνιζόμαστε όλοι.


Αλλά αυτό που γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στην Ελλάδα είναι, και θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση, ότι η διαχείριση των συνόρων είναι μέρος της λύσης. Δεν είναι η μόνη λύση. Δεν μπορεί να είναι μόνο ένας φράχτης, αλλά η διαχείριση των συνόρων πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Διαφορετικά, απλώς και θα αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα που θα εξελιχθεί σε άλλη μια ανθρωπιστική κρίση. Και στο τέλος της ημέρας, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να διαλύσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών. Διότι αν το κάνετε δύσκολο, οι άνθρωποι θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά να λάβουν μέρος στο ταξίδι. Επειδή πολλά από αυτά τα χρήματα πληρώνονται προκαταβολικά. Και αν δεν τα καταφέρεις, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πάρεις πίσω τα χρήματά σου.


Ερώτηση κοινού: Το όνομά μου είναι John Mahama. Είμαι πρώην πρόεδρος της Γκάνα. Στη σύνοδο κορυφής στη Βαλέτα το 2015, καταλήξαμε σε κάποιες συμφωνίες. Σε ποιο βαθμό καταφέραμε να τηρήσουμε αυτές τις συμφωνίες; Και μου άρεσε το γεγονός ότι είπατε ότι η μετανάστευση είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν ευκαιρίες, είτε σας αρέσει είτε όχι. Στις δικές μας χώρες, έχουμε τα προβλήματά μας με τη μετανάστευση.


Η λίμνη Τσαντ είναι το 20% της έκτασής της, σε σχέση με 30 χρόνια πριν. Όλες οι οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί γύρω από τη λίμνη Τσαντ και στο Σαχέλ μεταναστεύουν στις χώρες του Κόλπου της Γουινέας. Οι νέοι μας δεν έχουν ευκαιρίες. Η διεθνής οικονομική τάξη δεν επιτρέπει στις χώρες μας να συμμετέχουν στην ανάπτυξη. Το ποσό των χρημάτων που φεύγει από την Αφρική είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό των χρημάτων που εισρέει στην ήπειρο. Όταν έχουμε μια τέτοια κατάσταση με μια ήπειρο 1,3 δισεκατομμυρίου -μέχρι το 2050 θα είναι 2,5 δισεκατομμύρια- αυτή η πρόκληση θα γίνει μεγαλύτερη, όχι μικρότερη. Πώς θα αντιμετωπίσουμε ,όχι μόνο την οικοδόμηση τειχών γύρω από τις χώρες μας, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που οδηγούν στον εκτοπισμό αυτών των ανθρώπων από τις εστίες τους; Τι θα κάνει έναν νέο να θέλει να μπει σε μια βάρκα και να διασχίσει τη Μεσόγειο με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του, αν μπορεί να βρει ευκαιρίες στη χώρα του; Νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε όλα αυτά σε ένα πλαίσιο. Σας ευχαριστώ.


2η Ερώτηση κοινού: Η ερώτησή μου απευθύνεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Και αυτό είναι κάτι που με αγγίζει αρκετά, επειδή έχω έναν φίλο που είναι ορθόδοξος χριστιανός και θέλει να μετακομίσει στην Ελλάδα, και η ερώτηση είναι για την Τουρκία. Και το πρόβλημα με την Τουρκία είναι, πρώτον, ότι πολλοί άλλοι θεωρούν ότι ο Erdoğan γίνεται όλο και πιο αυταρχικός, και δεύτερον, ότι η Τουρκία προωθεί μια γεωπολιτική ατζέντα που είναι αρκετά διαφορετική από αυτή της Ευρώπης. Βλέπετε ή πιστεύετε ότι τα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί ή θα χρησιμοποιήσει τη μετανάστευση ως μοχλό πίεσης όλο και περισσότερο εναντίον της ΕΕ και ειδικά της Ελλάδας;


3η Ερώτηση κοινού: Σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι η Έλενα Λαζάρου. Εργάζομαι στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας. Η ερώτησή μου είναι στην ίδια κατεύθυνση με κάποιες από τις άλλες. Η μετανάστευση είναι ένα πολύ χειροπιαστό πρόβλημα. Και όπως ακούσαμε εδώ, είναι το θέμα της εποχής. Οι χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παλεύουν καθημερινά να βρουν έναν τρόπο να το διαχειριστούν, αλλά είναι επίσης ένα πρόβλημα το μέλλοντος. Αναφερθήκατε στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Αλλά αν σκεφτείτε τον πολλαπλό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και του COVID, αν κοιτάξετε τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή, έχετε στην πραγματικότητα την υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία και την Καραϊβική. Και αυτές είναι χώρες με τεράστια μετανάστευση και εκτοπισμένους ανθρώπους στο εσωτερικό τους. Η ερώτησή μου απευθύνεται κυρίως στην Επίτροπο Johannson, αλλά ίσως και σε όλη την ομάδα. Αυτή η Επιτροπή έχει δώσει μεγάλο βάρος στην ανίχνευση του μέλλοντος. Και αναρωτήθηκα, πώς σκέφτεστε την επόμενη μέρα, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε περισσότερους ανθρώπους σε τέτοια μέρη, σε σχέση με όσους πρέπει να φύγουν. Και πώς συνεργάζεστε με τους διατλαντικούς εταίρους, αλλά και με χώρες -όπως η Νότια Αφρική που άκουσα πρόσφατα ότι βλέπει τη μετανάστευση, την εισερχόμενη μετανάστευση, ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της.


Συντονίστρια: Σας ευχαριστώ πολύ. Εντάξει, λοιπόν, θα σας ζητήσουμε να απαντήσετε σε μια ερώτηση τόσο για τα βαθύτερα αίτια όσο και για το πώς θα αναληφθεί μεγαλύτερη παγκόσμια ευθύνη για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που οδηγούν τους ανθρώπους μακριά από το σπίτι τους. Και επίσης να απαντήσετε στην ερώτηση για την Τουρκία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η ειλικρινής απάντηση σε αυτό- που νομίζω ότι είναι μια πολύ δίκαιη αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην Αφρική -είναι ότι δεν έχουμε ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις μας, τόσο σε ό,τι αφορά το τι θέλαμε να κάνουμε στην Αφρική για να προσφέρουμε πραγματική βοήθεια όσο και αναφορικά με τη συνολική ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα σε μια δύσκολη, υπό μια έννοια, εσωτερική κατάσταση, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι -ως Πρωθυπουργός μιας χώρας που παλεύει με μια κρίση αύξησης του κόστους ζωής- όταν εξετάζουμε τον προϋπολογισμό και προσπαθούμε να βρούμε το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Χρειάζεται όραμα και πολλή ενέργεια για να καταλάβουμε ότι η βοήθεια προς την υποσαχάρια Αφρική είναι πραγματικά προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον μας. Αυτά είναι πολύ δύσκολα προβλήματα εσωτερικής πολιτικής. Αλλά τουλάχιστον έχουμε τη δέσμευση, έχουμε μια ατζέντα, ως Ευρώπη. Είχαμε μια σύνοδο κορυφής με τις αφρικανικές χώρες, η οποία νομίζω ότι ευαισθητοποίησε. Υπάρχουν πολύ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύονται λόγω των τεράστιων ευκαιριών αυτή τη στιγμή στην Αφρική, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος. Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε ειλικρινείς ότι αρκετά συχνά ακούμε πολλά λόγια και όχι πολλή ουσία.


Και όντως, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, στην ΕΕ είμαστε πολύ καλοί στο να βάζουμε ταμπέλες και ωραίους τίτλους σε μεγάλα προγράμματα. Και συνειδητοποιούμε μερικές φορές ότι απλώς “ξαναπακετάρουμε” χρήματα που έχουν ήδη δεσμευτεί στον προϋπολογισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα έλεγα, λοιπόν, πως καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα γύρω-γύρω και να εστιάσουμε στην ουσία. Τώρα σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας. Αυτό που περιγράψατε έχει ήδη συμβεί. Συνέβη τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πρόεδρος Erdoğan ενθάρρυνε, διευκόλυνε στην πραγματικότητα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη. Μας εκβίαζε και μας απειλούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι θα το κάνει. Και προσπάθησε να το κάνει. Και αυτή ήταν η στιγμή που είπαμε “όχι, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας. Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, βρέθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να διαμηνύσουν πως αυτός ο εκβιασμός δεν θα περάσει. Είχαμε τα ίδια προβλήματα με τον Lukashenko. Γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το σύστημα. Χρησιμοποιείς απελπισμένους ανθρώπους και προσπαθείς να τους πιέσεις, με στόχο να κερδίσεις γεωπολιτική επιρροή. Νομίζω ότι πλέον έχει γίνει κατανοητό πως αυτές οι τακτικές δεν αποδίδουν.


Για το λόγο αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας μας με την Τουρκία. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Να προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία. Αναφερθήκαμε σε “ασφαλείς χώρες”. Η Τουρκία είναι, σαφώς, ασφαλής για τους Σύρους. Υπάρχουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν εκεί. Είναι ασφαλής για τους Αφγανούς. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν εκεί. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσει σε σημείο που δεν θα είναι ασφαλής για τους ίδιους τους Τούρκους. Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει μια λειτουργική δημοκρατία. Αλλά πρέπει να κρατήσεις αποφασιστική στάση όταν επιχειρείται ξεκάθαρος εκβιασμός. Εμείς το κάναμε με την Τουρκία, η ΕΕ και οι χώρες της Βαλτικής το έκαναν με τη Λευκορωσία και τον Lukashenko. Και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Επιπλέον, πρέπει να καταπολεμήσουμε τα fake news και την παραπληροφόρηση. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με αυτά τα φαινόμενα. Δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα τέλεια. Είναι δύσκολο το έργο της διαχείρισης των συνόρων, αλλά είναι πραγματικά οδυνηρό για μένα, ως Έλληνας Πρωθυπουργός, να βρίσκομαι ξαφνικά αντιμέτωπος με απόλυτα ψευδείς ιστορίες. Υπήρξε μια ιστορία για ένα νεκρό κορίτσι σε μια μικρή νησίδα σε ένα ποτάμι μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών συνόρων. Ξαφνικά βομβαρδιστήκαμε με αρνητικά δημοσιεύματα.


Και μόλις ψάξαμε βαθύτερα, ανακαλύψαμε, ένα μήνα αργότερα, ότι η ιστορία ήταν ψεύτικη. Δεν συνέβη ποτέ. Αλλά εμείς γίναμε αποδέκτες των αρνητικών δημοσιευμάτων από την πρώτη στιγμή. Επομένως, υπάρχει ένα μεγάλο παιχνίδι παραπληροφόρησης από τις χώρες που προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τη μετανάστευση. Πρέπει να έχουμε επίγνωση και αυτής της διάστασης.


Μια άλλη πρόκληση είναι αυτή των ψευδών ειδήσεων και της ξενοφοβίας την οποία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πολιτικά κόμματα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτή είναι μια άλλη όψη της εργαλειοποίησης.


Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, είμαστε ικανοποιημένοι που δεν είναι πια ενεργό ένα ιδιαίτερα ξενοφοβικό, νεοναζιστικό, ακροδεξιό κόμμα. Το κόμμα αυτό δεν είναι πια στη Βουλή. Καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει πρόβλημα όμως όταν κάποιοι βλέπουν μια δομή στη γειτονιά του. Υπήρχαν νησιά όπου, συνειδητοποιούσε κανείς πως ανά περιόδους ο αριθμός των μεταναστών ήταν μεγαλύτερος από τους μόνιμους κατοίκους. Υπήρχε κόσμος που φοβόταν φυσικά. Καταφέραμε όμως, πλέον, να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Υπάρχει πλέον πολύ μεγαλύτερη αποδοχή και μεγαλύτερη κατανόηση. Στο τέλος της ημέρας, η διαχείριση του μεταναστευτικού μπορεί να είναι ένα συν. Δεν είναι απαραίτητα ένα πλήν. Και φυσικά, υπάρχει μια μεγάλη εκπαιδευτική διάσταση. Και υπάρχει και μια άλλη πτυχή την οποία πρέπει να αναδείξουμε στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στην ιστορία όλων των ανθρώπων που ήρθαν από τα Βαλκάνια μετά την κατάρρευση του Τείχους. Είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ήρθαν στην Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Τα παιδιά τους τώρα πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία. Μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες. Και είναι μια σπουδαία ιστορία όταν πηγαίνεις στα σχολεία και βλέπεις, για παράδειγμα, πόσο καλά έχει ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία η δεύτερη γενιά.


Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να μιλήσουμε και για τις θετικές ιστορίες. Δεν είναι όλα αρνητικά.


Συντονίστρια: Κύριε Πρωθυπουργέ, μια τελευταία λέξη για εσάς. Είμαστε αισιόδοξοι. Μπορεί να γίνει, αλλά η πολιτική συχνά μπαίνει στη μέση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πολιτική πάντα μπαίνει στη μέση, όσο δύσκολο κι αν είναι να επιτευχθεί η διακομματική συναίνεση που χρειάζεται… Αλλά και πάλι, επιτρέψτε μου να τελειώσω από εκεί που άρχισα: ότι τουλάχιστον στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής πολιτικής μας οικογένειας φαίνεται να υπάρχει μια καλύτερη κατανόηση της αναγκαίας ισορροπίας μεταξύ της παροχής υποστήριξης στα κράτη “πρώτης γραμμής” για την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και της διασφάλισης νόμιμων οδών για τη μετανάστευση. Αλλά γίνονται και επιστροφές γιατί πάντα θα υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που θα φτάνουν στην Ευρώπη και δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο. Και αν γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν έναν τρόπο να παραμείνουν, τότε θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που θα ξεκινούν ένα ταξίδι για οικονομικούς λόγους και όχι επειδή απειλείται η ζωή τους, όχι επειδή φεύγουν από πόλεμο ή διώξεις. Επομένως, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις πτυχές ενός προβλήματος, συν την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που είναι φυσικά μια πολύ πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη λύση, αν όχι λύση, αλλά τουλάχιστον μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια της μετανάστευσης.



«Το τέρας του Ιονίου»: Το ενεργό ρήγμα Αγίου Νικήτα - Αθανίου στη Λευκάδα κόβει το Ιόνιο στη μέση

 


Το ενεργό ρήγμα Αγίου Νικήτα - Αθανίου είναι για ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ρήγματα της χώρας μας, καθώς μπορεί να προκαλέσει σεισμούς άνω τον 7 Ρίχτερ με ολέθριες συνέπειες

Το Up Stories σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Τσάκαλο @Above_View παρουσιάζει το ενεργό ρήγμα του Αγίου Νικήτα - Αθανίου στην Λευκάδα το οποίο κυριολεκτικά κόβει το Ιόνιο Πέλαγο στη μέση μιας και εκτείνεται μέχρι και το νησί της Κεφαλονιάς καθώς και δυτικά της Ζακύνθου. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ρήγματα της χώρας μας, καθώς μπορεί να προκαλέσει σεισμούς άνω τον 7 Ρίχτερ με ολέθριες συνέπειες. Χαρακτηριστικό των εντυπωσιακών εικόνων που κατέγραφε το drone του Up Stories είναι πως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως λόγο παλαιότερων σεισμών έχει "καταπιεί" ολόκληρα βουνά κόβοντας τα στη μέση. 

Το ρήγμα αυτό βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την δυτική ακτογραμμή, και είναι ορατό από τον όρμο του Αγίου Νικήτα μέχρι και νότια από το χωριό Αθάνι, τέμνοντας τους ασβεστόλιθους και δολομίτες της περιοχής. Έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆ και ανατολική κλίση. Το ίχνος του ρήγματος, καλά εκφρασμένο στην μορφολογία της περιοχής ακολουθείται για ένα μήκος 17 km. Το βορειότερο τμήμα του, στη δυτική πλευρά του οικισμού του Αγ. Νικήτα, συμπίπτει με το ανατολικό πρανές του λόφου Μεγάλη Ράχη και μπροστά του αναπτύσσεται το μικρό επίμηκες βύθισμα του Αγίου Νικήτα. 


Η μελέτη των ρηγμάτων στο νησί της Λευκάδας και η αξιολόγηση των επιπτώσεων των παλαιότερων ισχυρών σεισμών καθώς και του σεισμού του 2003, έδειξε ότι ως σημαντικότερο ενεργό ρήγμα μπορεί να θεωρηθεί το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης Αγίου Νικήτα - Αθανίου, το οποίο έχει διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝ∆, παράλληλη σχεδόν με τη δυτική ακτογραμμή. Το ρήγμα αυτό έχει παρόμοια γεωμετρικά και δυναμικά χαρακτηριστικά με το υποθαλάσσιο ρήγμα Κεφαλονιάς-Λευκάδας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις απότομες ακτές, η διαμόρφωση των οποίων δεν συνδέεται με την ύπαρξη κανονικού ρήγματος, αλλά με την τεκτονική ανύψωση της ξηράς, ως αποτέλεσμα της συμπίεσης που επικρατεί στην περιοχή και επακόλουθα φαινόμενα βαρύτητας. Μέσα στο συγκεκριμένο σεισμοτεκτονικό περιβάλλον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της μη επιφανειακής ανάδρασης του ρήγματος Αγίου Νικήτα - Αθανίου, παρά την τόσο έντονη μορφοτεκτονική του παρουσία και την καταγραφή πολλών σεισμικών επικέντρων κατά μήκος του, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται σε μεγάλη περίοδο επανάληψης της δράσης του. Εν τούτοις, η περιοχή του ρήγματος αυτού συνδέεται, σχεδόν σε όλους τους σεισμούς, με αυξημένες καταστροφές στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον καθώς και υψηλού βαθμού σεισμικές εντάσεις.



skai.gr



ΗΠΑ: Ανδρας σκότωσε την πρώην γυναίκα του και άλλους πέντε

 


Ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε έξι ανθρώπους στην κοινότητα Αρκαμπάτλα του Μισισίπι.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NBC5, που επικαλείται τον σερίφη της κομητείας Τέιτ, ένας ύποπτος έχει συλληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα σε ένα κατάστημα της Αρκαμπάτλα ενώ μια γυναίκα δέχτηκε επίθεση μέσα στο σπίτι της, σε σημείο που απέχει μερικά χιλιόμετρα από αυτό της πρώτης δολοφονίας. Ο σύζυγός της τραυματίστηκε, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν ο δράστης τον πυροβόλησε.

Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο βρήκαν άλλα τέσσερα πτώματα, δύο μέσα σε ένα σπίτι και δύο έξω από αυτό. Τα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν σε σημείο κοντά στην κατοικία του συλληφθέντα.

Οι βοηθοί του σερίφη εντόπισαν ένα όχημα στον ίδιο δρόμο όπου βρίσκονται τα σπίτια και συνέλαβαν έναν ύποπτο, ο οποίος δεν πρόβαλε αντίσταση.

Το κίνητρο του δράστη παραμένει αδιευκρίνιστο προς το παρόν.





Ανέβηκε πάλι στα τρακτέρ ο Τσίπρας και γελάει ο κόσμος μαζί του

 



Δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την νέα προσπάθεια του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να εξαπατήσει τους αγρότες.

Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα πάνω σε τρακτέρ χθες στη Φιλύρα Τρικάλων, έδωσε την ιδέα στην Νέα Δημοκρατία να φτιάξει ένα επιτυχημένο video δείχνοντας για ακόμα μία φορά ποιος είναι ο Τσίπρας.






Μητσοτάκης απο Μόναχο: Ποτέ ξανά δεύτερη φορά στη συμφορά – Το 2015 πληρώσαμε και μάθαμε

 


«Πότε ξανά δεύτερη φορά στη συμφορά. Καήκαμε το 2015, πάθαμε και μάθαμε, ας μην καούμε το 2023», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στο Μόναχο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το κεντρικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω και με δηκτικό ύφος αναφέρθηκε στην εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα σήμερα επάνω σε τρακτέρ στην Καρδίτσα. «Είδα σήμερα την εικόνα του κ Τσίπρα πάνω σ΄ ένα τρακτέρ όπως ακριβώς δέκα χρόνια πριν. Δεν άλλαξε τίποτα, ίδιος και απαράλλαχτος ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον βαθμό κοροϊδίας προς τον ελληνικό λαό».

«Είναι εύκολο εξάλλου να τάζεις πολλά όταν ξέρεις ότι δεν θα κερδίσεις τις εκλογές», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα δώσει το μήνυμα της ισχυρής και της αυτοδύναμης ΝΔ και σε διλημματικό τόνο απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους λέγοντας. «Είχατε τέσσερα χρόνια πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα τέσσερα χρόνια πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιον από τους δύο προτιμάτε;»



Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:


Αγαπητέ Θοδωρή, αγαπητέ Νίκο, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, κατ’ αρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι έκαναν τον κόπο από διάφορα σημεία της Ευρώπης να βρεθούν σήμερα εδώ μαζί μας στο Μόναχο, σε αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση. Ήθελα πάντα να κάνουμε μία μεγάλη συγκέντρωση των Ελλήνων που κατοικούν στην Ευρώπη και μου δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να βρεθούμε εδώ, στο Μόναχο, να μοιραστώ μαζί σας λίγες απλές σκέψεις για το τι συνέβη στην Ελλάδα αυτά τα τέσσερα χρόνια και για το ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών και τι θέλουμε να πετύχουμε την επόμενη τετραετία.

Ξεκινώντας να σάς πω ότι βρίσκομαι σήμερα στο Μόναχο γιατί συμμετέχω για ακόμα μία φορά στη Διάσκεψη Ασφαλείας. Είναι το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός στον κόσμο κι επειδή έχω την ευκαιρία να έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο στο Μόναχο και να συμμετέχω σε αυτή την Διάσκεψη, πρέπει να σας πω ότι σίγουρα αισθάνομαι κι εγώ μία ικανοποίηση από το γεγονός ότι διαπιστώνω -τέσσερα χρόνια τώρα πια σχεδόν που είμαι Πρωθυπουργός- πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της πατρίδας μας και πόσο έχει αναβαθμιστεί η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα.

Η Ελλάδα σήμερα μετράει. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παύει να είναι πια ουραγός των εξελίξεων. Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής όλων όσοι θέλουν να επιλύσουν κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφορούν τη γειτονιά μας.

Και πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο το 2019 όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε με απόλυτη πλειοψηφία να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας. Και το λέω αυτό, διότι τότε η πατρίδα μας έβγαινε από μία δεκαετή παρατεταμένη κρίση, μία κρίση που μας πόνεσε όλους πάρα πολύ. Πιστεύω ότι πόνεσε εσάς που κατοικείτε εκτός Ελλάδος ακόμα περισσότερο, γιατί μερικές φορές η απόσταση του να ζείτε εκτός Ελλάδος, επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι ανάμεσά μας σήμερα είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά τα οποία εγκατέλειψαν την πατρίδα μας, τα “πέτρινα χρόνια” της κρίσης, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη τύχη, στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η γενιά του brain drain, η γενιά των νέων παιδιών που ακολούθησαν τα βήματα προηγούμενων γενιών, όταν άλλοι έκαναν αυτό το δύσκολο ταξίδι της ξενιτιάς προκειμένου να προκόψουν οικονομικά σε έναν ξένο τόπο.

Ήρθαμε, λοιπόν, στα πράγματα το 2019, έχοντας αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό κάποιες πολύ συγκεκριμένες και απτές δεσμεύσεις. Είχαμε δεσμευτεί τότε ότι θέλουμε να κινητοποιήσουμε την πραγματική οικονομία, να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να μειώσουμε τους φόρους -γιατί γνωρίζαμε πως η φορολογική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης τσάκισε τη μεσαία τάξη. Να βάλουμε τη χώρα μας σε ένα νέο αναπτυξιακό διάδρομο. Να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και να κάνουμε την Ελλάδα γεωπολιτικά αλλά και αμυντικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλή.

Βέβαια, από τότε που ήρθαμε στα πράγματα, δεν χρειάζεται να σας το πω, μάς έτυχαν πάρα πολλά. Και νομίζω ότι είναι δίκαιο να πει κανείς ότι καμία κυβέρνηση -σίγουρα από τη μεταπολίτευση και μετά- δεν κλήθηκε να διαχειριστεί περισσότερες κρίσεις από όσες η σημερινή κυβέρνηση.

Αν αναλογιστείτε τι συνέβη από τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2020 όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή μεταναστών στα σύνορα του Έβρου.  Αμέσως μετά ακολούθησε η πανδημία, μια κρίση υγειονομική όμοια της οποίας κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έπρεπε να διαχειριστεί. Στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος μακράς έντασης με τον γείτονά μας, με αποκορύφωμα το πολύ θερμό καλοκαίρι του 2020. Και πάνω που νομίζαμε, ότι είχαμε ησυχάσει πια, τουλάχιστον από την πανδημία, και τα πράγματα έβρισκαν τον κανονικό τους ρυθμό, ήρθε η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένα αδιανόητο γεωπολιτικό γεγονός για όλους μας. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα καλούμασταν να διαχειριστούμε έναν πόλεμο μέσα στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ένας πόλεμος ο οποίος οδήγησε σε μια πρωτοφανή έξαρση των τιμών ενέργειας και σε έναν πληθωρισμό όμοιο του οποίου δεν είχαμε ζήσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Αυτά, λοιπόν, όλα έπρεπε να τα διαχειριστούμε ως κυβέρνηση, μένοντας ταυτόχρονα συνεπείς στην κεντρική υλοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος. Διότι δεν ξεχνάμε και δεν ξεχνώ, ότι εκλέχτηκα με σκοπό και  ισχυρή λαϊκή  εντολή να αλλάξω την Ελλάδα. Έπρεπε λοιπόν ταυτόχρονα να διαχειριστούμε κρίσεις και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Και πιστεύω, ότι αν δει κανείς αντικειμενικά αυτά τα οποία συνέβησαν αυτή την τετραετία, θα διαπιστώσει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τις κρίσεις, ως χώρα τα καταφέραμε τελικά μια χαρά.

Στην πρώτη μεγάλη γεωπολιτική κρίση που ήταν η οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, υψώσαμε φράγμα στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και φυλάξαμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Στείλαμε έτσι ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και σε πολλούς άλλους, ότι δεν νοείται εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προκειμένου κάποιος να πετύχει γεωπολιτικά οφέλη. Και με πολλή δουλειά στην Ευρώπη, καταφέραμε πια να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που να αναγνωρίζεται και ευρωπαϊκά η σημασία την οποία πρέπει να αποδώσουμε στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Ότι δεν γίνεται να έχουμε μία ενιαία Ευρώπη με κανόνες Σένγκεν εάν ο καθένας μπαίνει όπως θέλει και όποτε θέλει στην Ευρώπη. Η φύλαξη, λοιπόν, των εξωτερικών συνόρων και η στήριξη των κρατών που βρίσκονται γεωγραφικά στα εξωτερικά σύνορα, έχει γίνει πια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική.

Αμέσως μετά μας έτυχε ο κορωνοϊός και διαπιστώσαμε ότι το κράτος έπρεπε να κάνει κάτι το οποίο φαινόταν ενδεχομένως αδιανόητο υπό άλλες συνθήκες. Τι είναι αυτό; Να στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, να αναλάβει το ίδιο το βάρος της μισθοδοσίας επιχειρήσεων τις οποίες αναγκαστικά εμείς κλείσαμε για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Και δαπανήσαμε ένα αστρονομικό ποσό -συνολικά παραπάνω από 40 δισεκατομμύρια- για να στηρίξουμε την κοινωνία και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στα δύσκολα χρόνια του κορονοϊού. Και καταφέραμε και πετύχαμε το στόχο μας. Διαχειριστήκαμε όσο το δυνατόν καλύτερα την υγειονομική κρίση. Πρέπει να σας πω πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αλλά ταυτόχρονα στηρίξαμε και την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ανέργων. Και μπορέσαμε και υποστηρίξαμε επιχειρήσεις και αποτρέψαμε λουκέτα και μία κοινωνική κρίση η οποία θα ήταν αναπόφευκτη αν δεν είχαμε προβεί σε αυτές τις κινήσεις.

Και πιστεύω, ότι σήμερα δεν υπάρχει επιχειρηματίας στη χώρα μας ο οποίος να μην αναγνωρίζει ότι το κράτος σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στάθηκε δίπλα του. Στάθηκε δίπλα του και γι’ αυτό και σήμερα έχουμε το ευχάριστο ρεκόρ να είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα με τη γρηγορότερη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Την ανεργία την βρήκαμε στο 17,2% και έχει πέσει στο 11,2%. Έπεσε 6 μονάδες.

Και βέβαια, αφού τελείωσε η κρίση του κορονοϊού βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την κρίση ακρίβειας για την οποία σας μίλησα πριν από λίγο. Σκεφτείτε ότι φτάσαμε στο σημείο να διαχειριστούμε τιμές φυσικού αερίου οι οποίες ήταν μέχρι και 15 φορές υψηλότερες από τις τιμές φυσικού αερίου που είχαμε πριν από δύο χρόνια. Αυτή λοιπόν η εισαγόμενη ακρίβεια, για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς ως χώρα, δεν ευθύνεται καμία ευρωπαϊκή χώρα -ήταν αποτέλεσμα της εργαλοιοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία-, έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Διότι το υψηλό φυσικό αέριο σημαίνει και υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, σημαίνει και πληθωρισμός παντού.

Τι κάναμε λοιπόν; Δαπανήσαμε πολλά χρήματα για να μπορέσουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα να υποστηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Και όσοι από εσάς έχετε σπίτι στην Ελλάδα και βλέπετε τους λογαριασμούς σας, διαπιστώνετε ότι κάθε φορά που παίρνετε το λογαριασμό, βλέπετε δύο αριθμούς. Βλέπετε τι θα πληρώνατε εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση και βλέπετε τι πληρώνετε τώρα που υπάρχει η κρατική επιδότηση. Και καταφέραμε και συγκρατήσαμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε αποδεκτά επίπεδα, χρησιμοποιώντας πολλά έξυπνα εργαλεία, φορολογώντας τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και συνεισφέροντας σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και μετά κληθήκαμε -και καλούμαστε ακόμα- να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη κρίση που έχει να κάνει με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Τα τρόφιμα τα οποία έχουν πάρει την ανιούσα και πιέζουν πολύ τα χαμηλότερα εισοδήματα, ειδικά τους συνταξιούχους ή τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα που δεν μπορούν εύκολα να αναπροσαρμόσουν τις απολαβές τους. Και εκεί όμως τολμήσαμε και κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις. Από το “Καλάθι του Νοικοκυριού” μέχρι το Market Pass, το οποίο θα αρχίσει να εκταμιεύεται τον επόμενο μήνα. Το οποίο με απλά λόγια τι είναι; Είναι μία έκπτωση 10% σε όλες τις αγορές που κάνουν τα νοικοκυριά στο σούπερ μάρκετ. Προσπαθούμε δηλαδή, να εξουδετερώσουμε τις αυξήσεις του πληθωρισμού, δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό το οποίο ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε αυτές τις αγορές και κυρίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Σταθήκαμε με άλλα λόγια πάλι κοντά στην κοινωνία -το τονίζω- στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Διότι ένα πράγμα το οποίο έχουμε καταφέρει να πετύχουμε αυτά τα 4 χρόνια, είναι να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι η χώρα χρεοκόπησε κάποτε επειδή ξοδεύαμε περισσότερα απ’ όσα παράγαμε και επειδή δανειζόμασταν χωρίς να έχουμε αίσθηση ότι τα δανεικά αυτά πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούν. Και όταν ήρθαμε στα πράγματα, είπαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημοσιονομική σταθερότητα, διότι δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ η χώρα να ξαναβιώσει μνημόνια, πόνο με μέτρα τα οποία μας επέβαλαν άλλοι για λογαριασμό μας.

Αυτές τις εποχές πρέπει να τις αφήσουμε για πάντα πίσω μας. Και καταφέραμε μία χρυσή ισορροπία: Να μειώσουμε τους φόρους, αλλά ταυτόχρονα η οικονομία να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα. Να φέρνουμε μέσα από την ανάπτυξη περισσότερα έσοδα, τα οποία να μπορούμε να χρησιμοποιούμε και να στηρίξουμε πραγματικά τους πιο αδύναμους. Και σήμερα, απέχουμε ένα βήμα μόλις από την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα. Η επενδυτική βαθμίδα θα είναι οι τίτλοι τέλους, ουσιαστικά, στο δύσκολο μνημονιακό κεφάλαιο το οποίο άνοιξε για τη χώρα μας το 2010. Και δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι μετά τις εκλογές θα πετύχουμε πολύ σύντομα και αυτήν την αναβάθμιση, που θα σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και για το κράτος, αλλά και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Αυτόν, λοιπόν, τον “ενάρετο κύκλο” μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, καταφέραμε και τον δημιουργήσαμε παρά τις δυσκολίες και παρά τις μεγάλες αντιξοότητες. Και κάναμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Μιλάω συχνά και με πολλές μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις -πολλές είχαν παρουσία στην Ελλάδα. Πολλές διαπιστώνω ότι θέλουν τώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα, γιατί η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα, έχει χαμηλότερη φορολογία, έχει ρυθμιστική σταθερότητα. Πρώτα και πάνω απ΄ όλα έχει μια σοβαρή κυβέρνηση η οποία νοιάζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να κάνει τη ζωή των ξένων επενδυτών πιο εύκολη.

Και δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλές μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, κολοσσοί επιχειρηματικοί -δείτε τις αμερικάνικες εταιρείες τεχνολογίας παραδείγματος χάρη-, ήρθαν και επένδυσαν στην πατρίδα μας. Δεν ερχόντουσαν πριν, ήρθαν τώρα, ήρθαν με αυτή την κυβέρνηση. Κι έτσι ακριβώς δημιουργούμε τις πολλές καλές θέσεις εργασίας, που τελικά θα προσελκύσουν και τα νέα παιδιά που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης να γυρίσουν στη χώρα μας.

Κι έχει δίκιο ο Νίκος όταν λέει ότι έχουμε τα πρώτα δείγματα αντιστροφής του φαινομένου του brain drain. Έχουμε πολλά νέα παιδιά τα οποία αποφασίζουν μετά από πέντε-δέκα χρόνια ζωής στο εξωτερικό να γυρίσουν στην Ελλάδα, με τις οικογένειές τους. Μόνοι τους, αν δεν έχουν κάνει ακόμα οικογένεια. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί ξέρουν ότι στην Ελλάδα πια μπορούν να βρουν πολύ καλύτερες δουλειές και γιατί πιστεύουν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας. Και αυτό για μας είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση, ειδικά ως προς τις σχέσεις μας με τη διασπορά, με τον ελληνισμό ο οποίος ζει εκτός Ελλάδος.

Δε μείναμε όμως μόνο εκεί. Κάναμε σημαντικά βήματα και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα σε μία πολύ ωραία εκδήλωση, την οποία κάναμε στην Αθήνα, για να γιορτάσουμε τα τρία χρόνια από τη δημιουργία του gov.gr. Τώρα το να επικοινωνούμε με το δημόσιο μέσα από το κινητό μας ή μέσα από τον υπολογιστή μας για πολλές βασικές υπηρεσίες μας φαίνεται αυτονόητο. Δεν ήταν όμως αυτονόητο πριν από τρία χρόνια, όταν έπρεπε να στεκόμαστε στις ουρές των ΚΕΠ ή των δημοσίων υπηρεσιών για τις πιο αυτονόητες και τις πιο απλές συναλλαγές με το Ελληνικό Δημόσιο.

Κι όμως, σήμερα το gov.gr είναι μια πραγματικότητα και διευκολύνει πρωτίστως εσάς που ζείτε εκτός Ελλάδος και έχετε μεγαλύτερη δυσκολία στο να έρθετε σε επαφή με τις κρατικές υπηρεσίες. Και είναι μια κατάκτηση. Και είναι μια επένδυση -και τονίζω αυτή τη διάσταση γιατί για εμένα έχει πάντα μια ξεχωριστή σημασία- είναι μια επένδυση στις σχέσεις εμπιστοσύνης τις οποίες πρέπει να χτίζει το κράτος με τους πολίτες. Διότι, τελικά, εσείς οι πολίτες θα μας εμπιστευτείτε εάν ξέρετε ότι εμείς που μάς επιφορτίσατε με την κρίσιμη αποστολή να διαχειριζόμαστε τις τύχες της χώρας, πραγματικά σκύβουμε πάνω στα δικά σας προβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε με πολλή και σκληρή δουλειά και δίνουμε τελικά λύσεις σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μα θα μου πείτε, τα κάναμε όλα καλά 4 χρόνια; Η απάντηση είναι όχι. Προφανώς και λάθη έγιναν τα οποία είχαμε θάρρος να αναγνωρίσουμε, και δυσκολίες υπήρχαν και στόχους βάλαμε, κάποιους από τους οποίους δεν τους πετύχαμε.

Όμως, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, για ένα δεν έχω καμία αμφιβολία: Η χώρα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από 4 χρόνια όταν ήρθαμε στα πράγματα. Πιο ισχυρή οικονομικά -σας μίλησα για την οικονομική ανάπτυξη, την οποία έχουμε δρομολογήσει. Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη στη χώρα μας τρέχει με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που τρέχει η ανάπτυξη στη Γερμανία, έτσι δεν είναι; Και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Είμαστε όμως ταυτόχρονα, φίλες και φίλοι, πιο ισχυροί γεωπολιτικά, πιο ισχυροί αμυντικά. Πήραμε μια απόφαση η οποία ήταν σημαντική και δύσκολη: ότι η χώρα μας επειδή είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά της Μεσογείου έπρεπε να επενδύσει στην αποτρεπτική της δυνατότητα. Και αυτή η κυβέρνηση στήριξε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Επένδυσε σε μέσα, σε καινούργια αεροπλάνα, σε καινούργια πλοία, σε καινούργια συστήματα. Στηρίξαμε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσθετες απολαβές. Και αυτοί φροντίζουν πάντα να μας κάνουν υπερήφανους.

Θα ήθελα να δώσετε ένα ξεχωριστό χειροκρότημα στις γυναίκες και στους άνδρες της ΕΜΑΚ που βρέθηκαν στην Τουρκία στην πρώτη γραμμή να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή.

Σήμερα, πριν μπω στο αεροπλάνο να έρθω στο Μόναχο, είχα την ευκαιρία να τους συναντήσω, να τους σφίξω το χέρι, να τους ευχαριστήσω για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Μας έκαναν υπερήφανους, αλλά πιστεύω ότι έβαλαν και ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Διότι κάποιοι μας έλεγαν, ότι «θα έρθουμε νύχτα»,  στα νησιά μας. Εμείς πήγαμε νύχτα για να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν αυτή δοκιμάστηκε. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι καλές σχέσεις γειτονίας. Αλλά ταυτόχρονα, η χώρα τράβηξε “κόκκινες γραμμές”. Είπε ξεκάθαρα στην Τουρκία: ως εδώ. Ξέρουμε τι μπορούμε να συζητήσουμε, ποιες είναι οι διαφορές μας. Υπάρχουν θέματα τα οποία δεν πρόκειται να βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα όριά μας και όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα μπορέσαμε και ελέγξαμε και το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Θυμηθείτε λίγο πού ήταν η χώρα το 2015. Μία χώρα χωρίς σύνορα πρακτικά. Ο καθένας έμπαινε όπως ήθελε, χωρίς καν να καταγράφεται, με την καλή ελπίδα ότι θα συνεχίσει και θα φτάσει κάποια στιγμή στην Ευρώπη ή στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού ήθελε να καταλήξει. Και φτάσαμε το 2019 να παραλάβουμε μία κατάσταση η οποία τουλάχιστον στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -δεν ξέρω, ίσως έχουμε κάποιους εδώ που να είναι από τη Χίο ή από τη Λέσβο ή από τη Σάμο. Τραγική η κατάσταση, με δομές άθλιες, με ανθρώπους να ζουν σε τραγικές συνθήκες, με ανήλικα προσφυγόπουλα τα οποία τα εκμεταλλεύονταν άθλιοι διακινητές. Και όμως βάλαμε τάξη στο πρόβλημα. Το πρώτο το οποίο κάναμε: είπαμε ότι η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται. Και το πετύχαμε.

Και ένα δεύτερο χειροκρότημα, όχι απλά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά κυρίως στις γυναίκες και στους άντρες του Λιμενικού Σώματος, που κάνουν μία σπουδαία δουλειά 365 μέρες το χρόνο. Όχι μόνο να φυλάνε τα θαλάσσια σύνορά μας, αλλά και να σώζουν ζωές. Ζωές ανθρώπων που δεν έπρεπε ποτέ να είναι στη θάλασσα, γιατί είναι αντικείμενα διακίνησης από άθλιους διακινητές οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη απελπισία.

Σήμερα, όμως, αν πάτε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα διαπιστώσετε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν υπάρχει πια. Έχει μειωθεί σημαντικότατα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά και έχουν ταυτόχρονα δημιουργηθεί και καινούριες δομές, που σε μεγάλο βαθμό, ευτυχώς, δεν είναι γεμάτες, αλλά υπάρχουν στην περίπτωση που- ο μη γένοιτο- τις χρειαστούμε. Μιλάμε λοιπόν και στο ζήτημα αυτό για μία τελείως διαφορετική κατάσταση.

Συνοπτικά, λοιπόν, σας μίλησα γι’ αυτά τα οποία πετύχαμε μέσα σε αυτή την τετραετία και τα οποία πράγματι παρά τις μεγάλες δυσκολίες πιστεύω ότι είναι πολλά. Και τα καταφέραμε μαζί. Αν καταφέραμε πολλά, αυτά τα καταφέραμε μαζί, γιατί δημιουργήσαμε την κοινωνική συναίνεση και την ανάγκη να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και γιατί μιλήσαμε πάντα με ειλικρίνεια και λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Θα θυμάστε ίσως ότι το προεκλογικό μας σύνθημα πριν από τις εκλογές του 2019 ήταν «συμφωνία αλήθειας». Αυτή την αλήθεια την υπηρετήσαμε κι είχε διπλή σημασία να την υπηρετήσουμε, διότι η χώρα πληγώθηκε απίστευτα πολύ από λαϊκιστές πολιτικούς, οι οποίοι εν γνώσει τους ή παραπλανούμενοι έταζαν πράγματα και τελικά έκαναν τα ακριβώς ανάποδα. Έτσι γκρεμίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτικών και πολιτών, όταν ψηφίζεις κάποιον για να σου καταργήσει το Μνημόνιο με ένα νόμο και με ένα άρθρο και καταλήγεις να βρίσκεσαι με 30 παραπάνω φόρους. Διότι αυτό έγινε το 2015-2019.

Είδα σήμερα την εικόνα του κυρίου Τσίπρα, δεν ξέρω αν το είδατε, πάνω σε ένα τρακτέρ. Όπως ακριβώς δέκα χρόνια πριν, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Έλα ντε όμως που θυμηθήκαμε και το βίντεο του αγρότη πάνω στην καρότσα του οποίου ο κύριος Τσίπρας, το ‘13, έβγαζε αυτούς τους λόγους και ο οποίος το 2016-2017 έλεγε: «αυτός μας κορόιδεψε, άλλα είπε κι άλλα έκανε». Ίδιος και απαράλλαχτος, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το βαθμό κοροϊδίας του ελληνικού λαού, ως προς το τάξιμο χωρίς αντίκρισμα.

Είναι εύκολο ξέρετε, να τάζεις πολλά όταν ξέρεις ότι δεν πρόκειται να κερδίσεις τις εκλογές και δεν πρόκειται να κληθείς να υλοποιήσεις αυτά τα οποία τάζεις. Αλλά οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Και πρέπει να θυμίζουμε στους πολίτες ότι αν «καήκαμε» μία φορά το 2015 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να «ξανακαούμε» το 2023. Πληρώσαμε, πάθαμε και μάθαμε. «Δεύτερη φορά στη συμφορά, ποτέ ξανά».

Και θα σας έλεγα, ότι τελικά αυτό είναι και το κεντρικό στοίχημα αυτών των εκλογών. Θα μου πείτε: «ποιο είναι το βασικό δίλημμα;», γιατί όλες οι εκλογές τελικά είναι διλήμματα. Είναι πολύ απλό: μπροστά ή πίσω; Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία την οποία έχουμε χαράξει, που είναι μία πορεία προόδου, παρά τις δυσκολίες; Είμαι ο τελευταίος που θα σας πει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες σήμερα στην Ελλάδα. Έχουμε προβλήματα ακόμα σημαντικά τα οποία πρέπει να επιλύσουμε. Αλλά η χώρα έχει μπει σε ράγες, πάει στη σωστή κατεύθυνση. Ή θα γυρίσουμε πίσω;  Θα συνεχίσουμε σε μια πολιτική η οποία μειώνει τους φόρους, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί θέσεις εργασίας ή θα ξαναγυρίσουμε σε ένα περιβάλλον αυξημένων φόρων που για ταξικούς λόγους συχνά από ιδεοληψία τσακίζει τη μεσαία τάξη; Θα εξακολουθούμε να φυλάμε τα σύνορά μας ή θα ξαναγίνουμε “ξέφραγο αμπέλι”;  Θα επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας γιατί θέλουμε ένα ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα;  Θα επενδύουμε στις συμμαχίες μας;

Η Ελλάδα ανήκει, «ανήκομεν εις τη Δύση». Το είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1977 και δεν επιδέχεται αυτό διαπραγμάτευσης. Ανήκουμε στην Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και δεν θα διακινδυνεύσουμε και πάλι την παρουσία μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα μείνουμε λοιπόν σε αυτό τον δρόμο της προκοπής ή θα τα ρισκάρουμε όλα; Για να εμπιστευτούμε ποιους; Αυτούς που τους δοκιμάσαμε και “πήγαν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα”; Στις πλάτες μας, στις πλάτες σας πήγαν να γίνουν όλα αυτά. Και η σύγκριση είναι απλή. Είχαμε 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε 4 χρόνια Νέα Δημοκρατία. Είχατε 4 χρόνια Πρωθυπουργό Τσίπρα. Έχετε 4 χρόνια Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ποιον θέλετε; Αυτό λέμε στους Έλληνες πολίτες. Είναι πολύ απλά τα διλήμματα.  Ποιοι πρέπει να οδηγήσουν το σκάφος της χώρας στα ταραγμένα νερά τα οποία ξέρουμε ότι έρχονται μπροστά μας.

Και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες πολίτες θα τα ζυγίσουν και θα επιλέξουν τελικά με σωφροσύνη, με λογική αλλά και με συναίσθημα, γιατί και το συναίσθημα έχει τη δική του αξία. Διότι δεν το έχουμε κρύψει ότι εμείς έχουμε ένα σχέδιο το οποίο εκτείνεται πολύ στον χρόνο.  Εμείς έχουμε όραμα για την Ελλάδα του 2030. Ξέρουμε που θέλουμε να είναι η πατρίδα μας. Μια ισχυρή Ελλάδα, πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.

Ξέρουμε ποιες πρέπει να είναι οι βασικές μας προτεραιότητες για τη δεύτερη τετραετία. Ξέρουμε, παραδείγματος χάρη, ότι αν η πρώτη τετραετία είχε ως κεντρικό σύνθημα τους λιγότερους φόρους, η δεύτερη τετραετία θα έχει ως κεντρικό σύνθημα τους καλύτερους μισθούς και τις καλύτερες απολαβές για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα μεγάλες προκλήσεις στη δημόσια υγεία. Και το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρότι στάθηκε όρθιο στην πανδημία έδειξε τους περιορισμούς του. Και χρειαζόμαστε ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να επενδύσουμε και σε νοσοκομεία και σε μηχανήματα αλλά κυρίως σε ανθρώπους.

Ξέρουμε ότι έχουμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους, τους οποίους πρέπει να τους διαχειριστούμε με σύνεση. Εμείς τους διαπραγματευτήκαμε στην Ευρώπη. Το 2019 -κάποιοι φίλοι από τις Βρυξέλλες, ο Νίκος και άλλοι τα θυμούνται- πέντε μέρες περάσαμε κλεισμένοι στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και καταλήξαμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 31 δισεκατομμύρια πρόσθετοι πόροι για την Ελλάδα. Ποιος θα τους διαχειριστεί αυτούς; Έχουμε σχέδιο αυτή τη στιγμή. Έχουμε πάρει τα εύσημα από την Ευρώπη. Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται για το πώς θα διοχετευτούν αυτά τα χρήματα. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Πώς θα συνεχίσουμε το ψηφιακό κράτος; Πώς θα κάνουμε την πράσινη μετάβαση; Πώς θα πάμε σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών; Γιατί ξέρετε ο ήλιος και ο άνεμος σήμερα δεν είναι απλά φτηνές πηγές ενέργειας, είναι και δικές μας. Δεν μπορεί να μας τις πάρει κανείς, δεν μπορεί κανείς Ρώσος να μας κλείσει την παροχή του ήλιου και του αέρα. Δικά μας, δικές μας είναι αυτές. Και ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να αξιοποιούμε και τις δικές μας δυνητικές πηγές.

Αυτή η κυβέρνηση έκανε έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης, για να δούμε αν υπάρχει κάτι το οποίο αξίζει να αξιοποιηθεί. Δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι.

Οπότε, το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος θα το θέσουμε στην κρίση των πολιτών. Και οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν. Μόνο που θα αποφασίσουν σε μία εκλογή η οποία θα γίνει κάποια στιγμή την άνοιξη, αλλά θα αποφασίσουν με ένα εκλογικό σύστημα το οποίο δεν το επιλέξαμε εμείς, και το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε αφού κέρδισε δύο εκλογές, προσέξτε, με ενισχυμένη αναλογική, και θέλει τώρα να μας γυρίσει πίσω στην απλή αναλογική.

Και εμείς λέμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο μαθηματικά να προκύψει κυβέρνηση από την απλή αναλογική, αλλά η πρώτη κάλπη θα είναι αυτή που θα στείλει το μήνυμα της ισχυρής και αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας, για να επικυρωθεί μετά στη δεύτερη κάλπη και να πετύχουμε την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία που οδηγεί τελικά σε αυτοδύναμη Ελλάδα.

Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία σήμερα στους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε, να μην είμαστε δέσμιοι κομματικών συμμαχιών, παζαριών, συζητήσεων. Για σκεφτείτε να έπρεπε να διαχειριστούμε την κρίση του Έβρου και να πρέπει να μπαίνουμε σε συζητήσεις με κυβερνητικούς εταίρους για το τι έπρεπε να κάνουμε. Δεν είναι καιροί αυτοί για πειραματισμούς. Χρειαζόμαστε ισχυρές Κυβερνήσεις. Το εκλογικό σύστημα το οποίο έχουμε ψηφίσει μπορεί και θα δώσει αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες κάλπες και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε.

Θέλω λοιπόν κλείνοντας, να σας ζητήσω να βάλετε πλάτη σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνετε, τα είπε και ο Νίκος. Ο πρώτος είναι να γραφτείτε στην πλατφόρμα των αποδήμων και να ψηφίσετε από το μόνιμο τόπο διαμονής σας.

Λυπάμαι, διότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι θα έπρεπε. Θέλω να το εξηγήσω και πάλι, δεν φταίμε εμείς γι΄ αυτό. Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι διατάξεις που διέπουν την ψήφο όσων ζουν στο εξωτερικό, των αποδήμων μας, για να νομοθετήσουμε οτιδήποτε χρειαζόμαστε 200 Βουλευτές. Οι 200 Βουλευτές βρέθηκαν δυστυχώς με τους μεγάλους περιορισμούς που γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν. Και η αλήθεια είναι ότι δεν ενεγράφησαν όσοι θα θέλαμε στην πλατφόρμα, αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμα μία μεγάλη προσπάθεια αυτοί που μπορούν να γραφτούν μέχρι που να κλείσει η πλατφόρμα να γραφτούν. Αλλά υπάρχει και ο δεύτερος τρόπος, ο δοκιμασμένος. Να γυρίσετε στις εκλογές και να ψηφίσετε, όπως ξέρετε να το κάνετε και όπως το κάνετε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και σας ζητώ αυτό να το κάνετε.

Και με το που θα ξέρουμε την ημερομηνία εκλογών θα βάλουμε μπροστά τις οργανωτικές μας μηχανές, και αυτοί που θα ψηφίσουν από δω θα ψηφίσουν από δω και αυτοί που θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα θα τους βοηθήσουμε να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα και να κάνουν το καθήκον τους όπως ξέρουν να το κάνουν. Διότι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, εσείς, οι απλοί αγωνιστές της παράταξης είστε αυτοί που δίνετε κάθε φορά τη νίκη στις εκλογές. Εσείς κινητοποιείστε. Και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να σηκωθείς από τη Γερμανία, από τη Σουτγκάρδη, από το Μόναχο ή από τις Βρυξέλλες να πάρεις ένα αεροπλάνο και να έρθεις να ψηφίσεις, αν δεν επιλέξεις να ψηφίσεις από το εξωτερικό. Αλλά ξέρω ότι το έχετε κάνει και στο παρελθόν και θα το ξανακάνετε, γιατί είναι κρίσιμη αυτή η εκλογή.

Και θα σας αφήσω με αυτό το μήνυμα: πραγματικά δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά για να είμαστε εδώ. Και νομίζω ότι παρά τις δυσκολίες -πάλι θα το ξαναπώ- καταφέραμε πολλά. Και νομίζω ότι όλοι μας αισθανόμαστε καλύτερα με τη θέση της Ελλάδος. Είναι ικανοποίηση και για μένα κάθε φορά που βγαίνουμε από την Ελλάδα να μην αισθανόμαστε ότι είμαστε το δακτυλοδεικτούμενο μαύρο πρόβατο, η χώρα που δημιουργεί προβλήματα, ότι είμαστε μέρος της λύσης πια -των ευρωπαϊκών λύσεων- κι όχι μέρος των προβλημάτων. Δεν πρέπει αυτή την πορεία να τη διακινδυνεύσουμε. Αυτή η εκλογή είναι πιο κρίσιμη από πολλές άλλες. Η χώρα έχει μπει πια σε μια άλλη πορεία από την οποία δεν πρέπει να βγει.

Και έχω εμπιστοσύνη και σε σας, σε όλους τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισσες της διασποράς, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, ότι θα κρίνει, θα συγκρίνει και τελικά θα εμπιστευθεί τη μία πολιτική δύναμη που στάθηκε πάντα στο ύψος των περιστάσεων, πάντα έβαλε την πατρίδα μπροστά από το κομματικό συμφέρον και πάντα κράτησε τη σημαία της Ελλάδος ψηλά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας και όλες και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για τη μεγάλη εκλογική νίκη.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.




Επαφές του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στο Μόναχο.

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε για δεύτερη, διαδοχική χρονιά,

έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζήτημα, με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταλλαγή απόψεων έγινε και για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τόσο με την αποστολή σωστικών συνεργείων όσο με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι η ελληνική αρωγή θα συνεχιστεί.

Τονίστηκε τέλος, ενόψει και του Δ΄ Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Στη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, της οποίας ηγείται ο Γερουσιαστής Lindsey Graham, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Robert Menendez, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας Sheldon Whitehouse, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας Richard J. Durbin και ο Γερουσιαστής Chris Van Hollen.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.