Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

18 χρόνια φυλακή για ισόβια, κακούργημα η αιμομιξία – Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

 


Το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Πρόκειται για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αφορούν:

Α. Γενετήσια εγκλήματα και άλλα ιδιαίτερης απαξίας:

-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. βιασμός και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση):

Απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής (από 2/5) που ισχύει και με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής (από 3/5).

Σε περίπτωση καταδίκης σε  ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη (από 16).

Δεν επιτρέπεται η απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (αντίθετα με σήμερα).

-Για ορισμένα αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας (π.χ. ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, θανατηφόρα ληστεία, ανθρωποκτονία) προβλέπεται μόνον η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (σήμερα εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη).

-Για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών αυστηροποίηση των  ποινών σε όλες τις περιπτώσεις:

Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας (που με τον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ έγινε πλημμέλημα για όλους τους τρόπους τέλεσης).

-Για την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας για τους ανηλίκους αυτεπάγγελτη δίωξη (διωκόταν κατ’ έγκληση για ενηλίκους και ανηλίκους).

-Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ):

Διώκεται αυτεπάγγελτα (πριν με έγκληση).

Τιμωρείται μόνο με φυλάκιση (πριν διαζευκτικά με χρηματική ποινή).

-Για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου αναστέλλεται η παραγραφή έως την ενηλικίωση και για 1 έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και 3 έτη εφόσον είναι κακούργημα (πλημμέλημα 18+1=19 ετών, κακούργημα 18+3=21 ετών).

Β. Περιβαλλοντικά εγκλήματα

-Για περιβαλλοντικά εγκλήματα (εμπρησμός δασών, πλημμύρα, έκρηξη) αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών και προβλέπεται:

Διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων

Πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη στην περίπτωση που ο δράστης είχε ίδιο όφελος

Κάθειρξη σε περίπτωση εμπρησμού δάσους που είχε  επιβαρυντικές επιπτώσεις  στο περιβάλλον.

-Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Προβλέπεται αρμοδιότητα και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

«Στο Υπουργικό συζητήσαμε τις σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα. Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας, ενώ η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται» ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στο twitter.



Κοριτσάκι 8 μηνών βρέθηκε κάτω από το όχημα μεθυσμένου οδηγού

 


Το οκτώ μηνών κορίτσι βρέθηκε κάτω από το όχημα ενός μεθυσμένου οδηγού, που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα σκορπώντας το χάος στο προάστιο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης.

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την στιγμή που το όχημα του 43χρονου Ντέιβιντ Πόντσουρακ εξετράπη της πορείας του, προσκρούοντας σε ένα σταθμευμένο αμάξι. Η ανεξέλεγκτη πορεία του οχήματος συνεχίστηκε και ο Πόνκουρακ παρέσυρε στο διάβα του μια 36χρονη μητέρα, που διέσχιζε εκείνη την ώρα τον δρόμο, με το μωρό της στην αγκαλιά.

Το κορίτσι έπεσε από τα χέρια της μητέρας του και βρέθηκε κάτω από το αμάξι του μεθυσμένου οδηγού, το οποίο εν τέλει εισήλθε στο χώρο ενός παρακείμενου κουρείου, θρυμματίζοντας τη βιτρίνα. Ευτυχώς, οι περαστικοί που έγιναν μάρτυρες του συμβάντος έσπευσαν στο κουρείο, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν το βρέφος που βρισκόταν κάτω από το όχημα.

Σύντομα, στο σημείο κατέφθασαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού του κοριτσιού και συνέλαβαν τον ανεύθυνο οδηγό του οχήματος.

Ευτυχώς, το κορίτσι επιβίωσε του ατυχήματος, φέροντας μερικές κακώσεις στο κεφάλι, για τις οποίες τώρα νοσηλεύεται, όντας σε σταθερή κατάσταση. Η μητέρα του επιβίωσε επίσης, αποκτώντας ορισμένα κατάγματα στο πόδι, για τα οποία λαμβάνει θεραπεία. «Είναι θαύμα που επιβίωσαν και οι δυο», σχολίασε, εκ των υστέρων, ο ένας εκ των δύο αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. «Τόσο η μητέρα, όσο και το κοριτσάκι της έχουν τεράστια δύναμη».





ΠΗΓΗ: CNN 



Δύο Αλγερινοί και ένας Τυνήσιος είχαν ρημάξει τα αμάξια στην Γλυφάδα

 



Συνελήφθησαν, την 22-7-2021 στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ), 3 αλλοδαποί δύο Αλγερινοί και ένας Τυνήσιος, μέλη συμμορίας που διέπραττε κλοπές από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στην Γλυφάδα. 

Οι ανωτέρω κακοποιοί λίγο νωρίτερα είχαν διαρρήξει 3 αυτοκίνητα στην ίδια περιοχή.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δραστηριοποιούντο στην περιοχή της Γλυφάδας, διαπράττοντας συστηματικά διαρρήξεις αυτοκινήτων, από τα οποία αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν -12- περιπτώσεις κλοπών από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Μαξίμου: Ο Τσίπρας αντί να αντιμετωπίσει πολιτικά τον Μητσοτάκη καταφεύγει στο ψέμα και τη λάσπη

 

«Με τη σημερινή ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας δείχνει ξεκάθαρα ποιος κρύβεται πίσω από τις αθλιότητες κατά του Πρωθυπουργού και της συζύγου του και ποιος ενορχηστρώνει τον πόλεμο λάσπης εναντίον τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη έχει δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Βαξεβάνη, ο οποίος έχει πρωτόδικα καταδικαστεί μια φορά για συκοφαντική δυσφήμιση, κατόπιν αγωγής της κυρίας Γκραμπόφσκι. Επίσης, τόσο η ίδια όσο και το Πόθεν Εσχες του Πρωθυπουργού έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά, όσο ελαχίστων Ελλήνων, από όλες τις αρμόδιες αρχές», επισημαίνει ακόμη το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσίπρας αδυνατώντας να αντιμετωπίσει πολιτικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, καταφεύγει δια των εντολοδόχων του, στο μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει: στο ψέμα και στη λάσπη, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του κ. Καλογρίτσα, για το πώς στήθηκε το Documento, με τίνος χρήματα και με ποια εντολή. Αποκαλύψεις τις οποίες θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι Τσίπρας - Πολάκης - Βαξεβάνης είναι το ίδιο πρόσωπο», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Τέλος η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κλείνει με ένα υστερόγραφο το οποίο έχει ως εξής:  «Επισυνάπτουμε τις εικόνες από τους εναγκαλισμούς το 2015, το βράδυ των εκλογών του Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα και από τα κοινά γλέντια Βαξεβάνη - Πολάκη για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία τίνος εντολοδόχος είναι ο δήθεν ανεξάρτητος δημοσιογράφος».






Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα ανέφερε ότι «αν αυτό με το Πόθεν Έσχες Μητσοτάκη συνέβαινε σε άλλη χώρα της ΕΕ, δε θα μπορούσε να σταθεί ο πρωθυπουργός. Φανταστείτε να έκρυβα εγώ στοιχεία ή να έδινα ψεύτικες δικαιολογίες. Θα ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης. Υπάρχει ένα καθεστώς που αποκρύπτει θέματα. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Έχει δίκιο εάν σε άλλη χώρα της Ευρώπης και όχι ακροαριστερών καθεστώτων υπήρχαν οι Τσίπρας - Βαξεβάνης - Παππάς και όλη η συμμορία της Κουμουνδούρου θα τους είχαν παραπέμψει στην δικαιοσύνη με χειροπέδες για τα αίσχη που λένε και γράφουν. Τυχεροί είναι!!




Κτήνη στην Κύπρο έλουσαν με πίσσα σκυλάκια και τα πέταξαν στα σκουπίδια

 


Απίστευτη φρίκη από ΚΤΗΝΗ στην Πάφο της Κύπρου

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής εθελοντές της προστασίας ζώων στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο.

Σύμφωνα με το sigmalive, δύο σκυλάκια εντοπίστηκαν μέσα σε κάδο απορριμμάτων σε μαύρα σακούλια του Δήμου Πάφου και ήταν καλυμμένα με μαύρη πίσσα που τα είχαν περιλούσει ΚΤΗΝΗ.

Οι εθελοντές του καταφυγίου έδωσαν μάχη σε μια προσπάθεια να σώσουν τα δύο σκυλάκια.

Τα σκυλάκια καθαρίστηκαν από την πίσσα, λούστηκαν και φροντίζονται από τους ανθρώπους του καταφύγιου, ενώ εκ πρώτης όψεως η υγεία τους φαίνεται καλή.

Το θέμα μάλιστα θα επιληφθεί ο ίδιος ο Δήμαρχος Πάφου ο οποίος θα ερευνήσει το περιστατικό και καλό θα ήταν να μην μείνει στο θα, όπως και η αστυνομία της Πάφου.





Σκάνδαλο με εταιρείες που προσλαμβάνονται από κυβερνήσεις για να προωθούν fake news για τα εμβόλια


 

Το Μάιο, μια σειρά Γάλλων και Γερμανών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς ακολούθους, γνωστοί ως influencers, έλαβαν μια παράξενη επαγγελματική πρόταση. Μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο ήθελε να τους πληρώσει για να προωθούν μηνύματα εκ μέρους κάποιου πελάτη. Η πρόταση ήρθε σε προσεγμένο τρισέλιδο κείμενο που εξηγούσε λεπτομερώς τι πρέπει να γράφουν και σε ποιες πλατφόρμες – πράγμα όχι ασυνήθιστο.

Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι η εταιρεία δε ζητούσε από τους επηρεαστές της κοινής γνώμης στο Διαδίκτυο να προωθήσουν προϊόντα ομορφιάς ή πακέτα διακοπών, όπως συνήθως, αλλά ψεύδη που θα δυσφημούσαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Το πράγμα γινόταν πιο παράξενο από το γεγονός ότι η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που έφερε το όνομα Fazze ανέφερε διεύθυνση στο Λονδίνο όπου δεν υπάρχουν στοιχεία παρουσίας της.

Ορισμένοι παραλήπτες της πρότασης αυτής παρουσίασαν φωτογραφίες της προσφοράς, και η αποκάλυψη αυτή υποχρέωσε τη Fazze να διαγράψει τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια εβδομάδα του Μαΐου επιφανείς χρήστες από τη Βραζιλία και την Ινδία δημοσίευσαν βίντεο που εκπλήρωναν τις απαιτήσεις της Fazze απευθυνόμενοι σε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας μυστικής βιομηχανίας την οποία οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι διογκώνεται συνεχώς: Είναι η βιομηχανία παραπληροφόρησης προς ενοικίαση. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες που συνδυάζουν το παραδοσιακό μάρκετινγκ και τον σκιώδη κόσμο των γεωπολιτικών επιχειρήσεων επιρροής, και πωλούν την εκπλήρωση αποστολών που κάποτε ήταν αρμοδιότητα των κρατικών μυστικών υπηρεσιών.

Αυτό που κάνουν είναι να σπέρνουν τη διχόνοια, να αναμιγνύονται σε εκλογές, να διασκορπίζουν ψευδή αφηγήματα και να μοιράζουν θεωρίες συνωμοσίας, κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον προσφέρουν στον εντολέα τους κάτι πολύτιμο: Τη δυνατότητα να αρνηθεί τα πάντα μένοντας «καθαρός».

«Η παραπληροφόρηση προς ενοικίαση, με εταιρείες που προσλαμβάνονται από κυβερνήσεις ή κοντινούς σε αυτές πράκτορες, είναι διογκούμενη και σοβαρότατη», επισημαίνει ο Γκρέιαμ Μπρούκι, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Έρευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Αντίστοιχες εκστρατείες έχουν προσφάτως εντοπιστεί να προωθούν το κυβερνών κόμμα της Ινδίας, τους στόχους της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και πολιτικές προσωπικότητες στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.

Η δράση τους φθάνει παντού: Για παράδειγμα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν δραστηριότητα δύο ξεχωριστές εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μία υπέρ της Γαλλίας και η άλλη υπέρ της Ρωσίας, διά της παραπληροφόρησης. Αμφότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις παλεύουν να αυξήσουν την επιρροή τους στη χώρα.

Ομοίως ένα κύμα αντιαμερικανικών αναρτήσεων στο Ιράκ, που ήταν φαινομενικά αυθόρμητο από χρήστες, προερχόταν τελικά από εταιρεία δημοσίων σχέσεων η οποία έχει επίσης κατηγορηθεί για την κατασκευή ψευδών αντιδράσεων κατά της ισραηλινής κυβέρνησης εντός του Ισραήλ.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές είναι μικροεπιχειρήσεις των οποίων η νόμιμη όψη μοιάζει με χαμηλού επιπέδου εταιρεία προώθησης προϊόντων ή αποστολής email.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά,από τη στήριξη ενός δημάρχου ή κόμματος. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνούν την υπόθεσης της Adnow. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα, με την οποία φαίνεται βάσει προφίλ υπαλλήλων στο LinkedIn να συνδέεται η Fazze. Όπως αποκάλυψαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κάποιοι από τους ιστοτόπους της Fazze έχουν καταχωριστεί ότι ανήκουν στην Adnow.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναζητούν ποιος έχει προσλάβει την Adnow. Ορισμένα κομμάτια της προπαγάνδας της Fazze μοιάζουν ταυτόσημα με το προωθητικό υλικό για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Έτσι η τάση που καταγράφηκε ανάγλυφα με την υπόθεση της Cambridge Analytica το 2018, την εταιρεία που συνέλεξε στοιχεία χρηστών του facebook με σκοπό την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, έχει καταστεί πλέον κυρίαρχο φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδοτώντας ανυποψίαστους χρήστες με θεωρίες συνωμοσίας, ψεύδη και αλλοίωση της πραγματικότητας με σκοπό να εκπληρώσουν ό,τι επιτάσσουν συγκεκριμένες ατζέντες κρατικών οντοτήτων.

«Δυστυχώς η ζήτηση στην αγορά για παραπληροφόρηση είναι τεράστια», επισημαίνει ο κ. Μπρούκι, «και πολλοί δρώντες σε αυτό το οικοσύστημα είναι παραπάνω και από πρόθυμοι να καλύψουν τη ζήτηση αυτή».

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μόνο το 2020 εμπορικές εταιρείες με αντικείμενο την παραπληροφόρηση προς ενοικίαση έδρασαν σε τουλάχιστον 48 χώρες, το διπλάσιο δηλαδή από ό,τι το 2019, με τους ερευνητές να ταυτοποιούν 65 εταιρείες που προσφέρουν τέτοια υπηρεσία. Και τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν παραπληροφόρηση.


Πηγή: The New York Times

skai.gr



Ξυλοκόπησαν βάναυσα 15χρονο – Οργή μητέρας που «επικήρυξε» τους δράστες



Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις νοσηλεύεται στο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, ένας 15χρονος ο οποίος, χθες το βράδυ δίπλα από το δημαρχείο Ευόσμου, δέχτηκε βάναυση επίθεση από μια παρέα επτά ατόμων, που του πήραν και το κινητό. Αγανακτισμένη η μητέρα, μιλώντας στο GRTimes.gr, αναφέρει ότι δίνει αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

«Το παιδί μου ζει από θαύμα. Να βρεθούν αυτοί οι άνανδροι αλήτες, γιατί το παιδί μου ήταν πεσμένο και συνέχισαν να το χτυπάνε με μανία». Συγκλονίζουν τα λόγια της μητέρας του 15χρονου μαθητή, ο οποίος δέχτηκε βάναυση επίθεση από μια ομάδα ατόμων, σε κεντρικότατο σημείο, δίπλα από το δημαρχείο του Ευόσμου και πριν καλά καλά νυχτώσει.

Όπως λέει στο GRTimes.gr η Νατάσα Κουκουγιάννη, όλα συνέβησαν περίπου στις 9.00μμ, όταν ο γιος της βρισκόταν με έναν φίλο του στην πλατεία Ευόσμου. «Ήταν με ένα άλλο παιδί και βγήκαν μια βόλτα. Την ώρα που καθόντουσαν δίπλα στην εκκλησία, μια παρέα επτά ατόμων τους προσέγγισε θεωρώντας ότι το παιδί τους έβγαλε φωτογραφία. Του είπαν “έλα λίγο πιο πέρα να μιλήσουμε” στο πλάι του δημαρχείου και αυτά δυστυχώς πήγαν. Εκεί τους επιτέθηκαν. Είδαν στο κινητό του ότι δεν υπήρχε φωτογραφία και αφού το διαπίστωσαν αυτό, του το πήραν και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν».

Σύμφωνα με τη μητέρα, τουλάχιστον τέσσερα από τα επτά άτομα τον χτυπούσαν στο κεφάλι και στον αυχένα με μανία, ακόμη και όταν ήταν λιπόθυμος, πεσμένος κάτω. Έχει μώλωπες στο πρόσωπο και στο σώμα και επειδή φορούσε σιδεράκια του προκλήθηκαν και πληγές στο στόμα.

«Στον φίλο του έδωσαν μια σφαλιάρα και δεν του έκαναν κάτι άλλο. Ίσως τον απείλησαν, ίσως πάγωσε και ενδεχομένως από το σοκ δεν κάλεσε εκείνη την ώρα την αστυνομία» εξηγεί η κα. Κουκουγιάννη, λέγοντας πως από ότι πληροφορήθηκε, πρόκειται για μια ομάδα επτά ατόμων με ηλικίες πιθανότατα από 16 έως 18, ενώ όπως της είπαν το ένα άτομο κατοικεί στην περιοχή του Δενδροποτάμου.

«Δεν ήταν αργά. Ούτε είναι προκλητικός ο γιος μου. Είναι ένα πολύ ήσυχο παιδί, ιδιαίτερα ευγενικό που δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα. Δεν τους ήξερε καν. Κρατούσε απλά το κινητό του στα χέρια» λέει η κα. Κουκουγιάννη.

Αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στους δράστες

‘Όπως ανέφερε η μητέρα στο GRTimes και σε ανάρτηση της στο facebook, στην οποία δημοσίευσε και τη σχετική φωτογραφία, δίνει αμοιβή σε όποιον είδε ή γνωρίζει οτιδήποτε για το περιστατικό, προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν.

«Παρακαλώ όποιον γνωρίζει κάτι να το αναφέρει. Ο γιος μου δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να θυμηθεί κάτι. Τον βοήθησαν δύο κοπέλες που ήταν μάλλον Ρομά  και του έριξαν νερό και εκείνες ίσως αναγνώρισαν άτομα από την παρέα. Να βρεθούν αυτοί οι άνανδροι αλήτες, γιατί το παιδί μου ήταν πεσμένο και συνέχισαν να το χτυπάνε. Το παιδί μου ζει από θαύμα, δόξα το θεό, αλλά εγώ τρέμω ολόκληρη και πως θα το αφήσω ξανά να κυκλοφορήσει μόνο του, όταν κυκλοφορούν τέτοια άτομα έξω;» δηλώνει.

Σύμφωνα με την κα. Κουκουγιάννη, η αστυνομία ενημερώθηκε πήγε στο σπίτι όταν το παιδί γύρισε χτυπημένο, αλλά ακόμη δεν έχει δώσει κατάθεση, λόγω της κατάστασης του.

Επισημαίνει ακόμη ότι άκουσε και για άλλους ξυλοδαρμούς στην περιοχή και πρόσφατα για μια κοπέλα και για άλλα άτομα.

«Θα φοβόμαστε να κυκλοφορούμε και αυτοί οι νταήδες θα είναι ελεύθεροι και θα απειλούν και τα παιδιά; Σας το λέω ειλικρινά, θα μπορούσα να τους ξεσκίσω με νύχια και με δόντια. Έναν, έναν. Να βρεθούν οι ένοχοι και να λογοδοτήσουν για αυτό που έκαναν» καταλήγει η μητέρα.

Δείτε το ακριβές σημείο όπου έγινε η επίθεση:


Καθημερινές οι επιθέσεις στην περιοχή

Όπως ανέφερε και η μητέρα και όπως έχει αναδείξει το GRTimes.gr με τα ρεπορτάζ του, στην πλατεία Ευόσμου, παρότι πρόκειται για κεντρικότατο σημείο, έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων, ενώ τα σχετικά επεισόδια είναι… καθημερινό φαινόμενο.

Μόλις τον περασμένο μήνα, στο ίδιο ακριβώς σημείο που έγινε και η χθεσινοβραδινή επίθεση, μια 13χρονη είχε τραυματιστεί σοβαρά με κλωτσιές και γροθιές στο κεφάλι από μια άλλη ανήλικη, με τη μητέρα να υποβάλλει μήνυση στην αστυνομία

Και παλαιότερα όμως, αναφέρθηκαν από πολίτες, κατοίκους του Ευόσμου, πολλά περιστατικά εκφοβισμού και ξυλοδαρμού.

Οι κάτοικοι, σε όλες τις περιπτώσεις έκαναν λόγο για ελλιπή αστυνόμευση αλλά και για έλλειψη πάρκων στην περιοχή που έχει ως αποτέλεσμα, ο περισσότερος κόσμος και οι νέοι να βρίσκουν χώρο για βόλτα κυρίως στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου. Ιδιοκτήτης επιχείρησης στην πλατεία, ανέφερε σήμερα στο GRTimes.gr πως τα επεισόδια, κυρίως στον χώρο δίπλα και πίσω από το δημαρχείο, είναι καθημερινό φαινόμενο, επισημαίνοντας πως τα καταστήματα της περιοχής έχουν ζητήσει την αύξηση της αστυνόμευσης, ειδικά στα σημεία όπου γίνονται οι επιθέσεις, ωστόσο δεν γίνεται τίποτα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

grtimes.gr



Βαριά εγκληματικότητα, βαρύτερες ποινές, λιγότερα «βραχιολάκια»

 


Δύο χρόνια αφότου ο Ποινικός Κώδικας άλλαξε εσπευσμένα, παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, πυροδοτώντας σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, η κυβέρνηση επιχειρεί μεταβολές στο ποινικό νομοθετικό πλαίσιο, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν όσες διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας στην πράξη αποδείχθηκαν αναντίστοιχες με την εγκληματική πραγματικότητα και προβληματικές στην αντιμετώπισή της. Οι αλλαγές, προϊόν διετούς επεξεργασίας από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που λειτούργησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εισάγονται αύριο, εκτός απροόπτου, προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς τα θέματα βαριάς εγκληματικότητας, ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών κακοποιήσεων απασχολούν τελευταία έντονα την κοινωνία, που αξιώνει αλλαγές από το κυβερνητικό επιτελείο.

Οι μεταβολές που επιχειρούνται στον Ποινικό Κώδικα εστιάζονται στη βαριά εγκληματικότητα, όπου επέρχονται αλλαγές κυρίως στο πεδίο της έκτισης των ποινών, με στόχο οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να μένουν περισσότερα χρόνια στη φυλακή και πάντως να μην αποφυλακίζονται με ευεργετικά μέτρα. Η δεύτερη σημαντική κατηγορία που μεταρρυθμίζεται είναι η εγκληματικότητα κατά ανηλίκων και τα δύσκολα στην αποκάλυψη εγκλήματα της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης, σειρά διατάξεων αλλάζουν τον τρόπο κίνησης της ποινικής δίωξης, θέμα πολύ σημαντικό, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στην εισαγγελία αυτεπάγγελτων διώξεων, χωρίς να χρειάζεται η πρωτοβουλία των θυμάτων.

Το νομοθέτημα, μετά τη συζήτηση και την έγκριση των διατάξεών του από το υπουργικό συμβούλιο, θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση, με στόχο να είναι νόμος του κράτους με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο. Την παρουσίασή του θα κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, την υπογραφή του οποίου φέρουν οι νομοθετικές αλλαγές. Οσον αφορά τη βαριά εγκληματικότητα (ναρκωτικά, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων κ.ά.) προβλέπεται ότι οι δράστες δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή αν δεν εκτίσουν (πραγματικά) τα 4/5 της ποινής τους, ενώ μέχρι σήμερα απολύονταν με έκτιση μόνον των 2/5 ή των 3/5. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας καταδικασμένος για ληστεία με ποινή κάθειρξης 12 χρόνων, με τον νόμο όπως είναι σήμερα μένει στη φυλακή 4 χρόνια, ενώ με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα θα μένει 7 χρόνια. Το ίδιο θα συμβαίνει και για οργανωμένο έγκλημα. Καταδικασμένος σε 15 χρόνια κάθειρξη για οργανωμένη εγκληματική δράση, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει έγκλειστος 6 χρόνια, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα μένει 9 χρόνια. Οσον αφορά εγκλήματα που επισύρουν ισόβια (ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατικές πράξεις κ.ά.), με την αλλαγή που προτείνεται τα ισόβια θα σημαίνουν το λιγότερο 18 χρόνια «μέσα», ενώ μέχρι σήμερα ήταν 16, ενώ θα απαγορεύεται η αποφυλάκιση και η έκτιση της ποινής με «βραχιολάκι».

Προστασία των ανηλίκων

Ειδικό κεφάλαιο αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα περιλαμβάνει τα εγκλήματα κατά ανηλίκων και πότε αυτά παραγράφονται, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών κακοποιήσεων μέσα στην οικογένεια, με αυστηροποίηση ποινών, αύξηση των ορίων της παραγραφής και νέες δυνατότητες που παρέχονται στην εισαγγελία για την προστασία των ανηλίκων που πέφτουν θύματα εγκληματικών ενεργειών. Ας ξεκινήσουμε με τις παραγραφές για εγκλήματα κατά ανηλίκων. Προβλέπεται ότι αυτά παραγράφονται μόνον όταν ο ανήλικος ενηλικιωθεί και η διαβάθμιση είναι η εξής: Αν το αδίκημα εις βάρος του είναι πλημμέλημα, παραγράφεται ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση του θύματος. 

Δηλαδή, στα 19. Αν είναι κακούργημα, τρία χρόνια μετά, δηλαδή στα 21. Ομως για τους ανηλίκους προβλέπεται πρόσθετη προστασία, καθώς για πολλές εγκληματικές δραστηριότητες εις βάρος τους η κίνηση της ποινικής δίωξης μπορεί να γίνεται πλέον αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα, χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε νομική ενέργεια από το θύμα, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Επίσης, ξαναγίνεται κακούργημα το αδίκημα της αιμομειξίας, που είχε γίνει πλημμέλημα με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα το 2019, ενώ αυστηροποιούνται σημαντικά οι ποινές για σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις μεταξύ συγγενών. Παράλληλα, προβλέπεται η δίωξη για την αυτοδικία να είναι αυτεπάγγελτη, ενώ οι προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν γίνονται στο πλαίσιο εργασιακής εξάρτησης, τιμωρούνται μόνο με φυλάκιση και όχι και με χρηματική ποινή, όπως ισχύει σήμερα.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις επιχειρούν να αναβαθμίσουν το ποινικό οπλοστάσιο κατά της εγκληματικότητας, βαριάς και σεξουαλικής. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο όχι μόνον με όρους αστυνομικής κινητοποίησης, αλλά και νομοθετικών ρυθμίσεων. 


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Βόλος : Κλειδώθηκαν στο… τσιπουράδικο που διέρρηξαν

 


Όλα στραβά πήγαν για δύο Έλληνες κακοποιούς ηλικίας 36 και 29 χρόνων, οι οποίοι παραβίασαν την κεντρική είσοδο στο τσιπουράδικο ενός 39χρονου στην συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο και εισέβαλαν στο εσωτερικό για να κλέψουν, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι δύο κακοποιοί, πήραν την ταμειακή μηχανή, την τηλεόραση και τα μηχανήματα παραγγελιών, και μόλις πήγαν να διαφύγουν διαπίστωσαν έντρομοι ότι είχαν εγκλωβιστεί στο κατάστημα, καθώς η πόρτα την οποία είχαν διαρρήξει κλειδώθηκε αυτόματα.

Οι κάμερες παρακολούθησης που διαθέτει το τσιπουράδικο κατέγραφαν πεντακάθαρα τα πρόσωπά τους, και πάνω στον πανικό τους έσπασαν το τζάμι της πόρτας και άρχισαν να τρέχουν.

Όταν έγινε αντιληπτή η διάρρηξη, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παρέδωσε το βίντεο στους αστυνομικούς της Ασφάλειας, που δεν άργησαν να εντοπίσουν τους κακοποιούς που ήταν γνωστοί για την δράση τους, και να προχωρήσουν στην σύλληψή τους και την παραπομπή τους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου με κατηγορίες για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. 

Στην κατοχή τους βρέθηκε μόνο η τηλεόραση που αποδόθηκε στον επιχειρηματία.



Πρόστιμα 171.350 ευρώ, 8 συλλήψεις και «λουκέτο» σε 23 καταστήματα

 


Λουκέτα από 7 έως 30 ημέρες σε 23 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 8 συλλήψεις υπεύθυνων πραγματοποίησαν  χθες οι αρμόδιες αρχές, κατά τη διάρκεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοιό σε Αττική , Κρήτη,  Πελοποννήσου, Βόρειο και  Νότιο Αιγαίο , Ιόνια Νησιά και  Κεντρική Μακεδονία. 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.


Χθες, Σάββατο 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 106.875 έλεγχοι, από τους οποίους οι 56.697 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Βεβαιώθηκαν συνολικά 248 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις, ως ακολούθως:


138 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 137 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:


36 στη Στερεά Ελλάδα,

31 στη Θεσσαλονίκη,

17 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

15 στην Ήπειρο,

13 στο Βόρειο Αιγαίο,

 9 στη Θεσσαλία,

 7 στη Πελοπόννησο,

 4 στη Δυτική Μακεδονία,

 3 στη Δυτική Ελλάδα,

 1 στο Νότιο Αιγαίο,

 1 στην Κρήτη και

 1 στην Κεντρική Μακεδονία.


Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.908 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 59.678 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.230 των 150 ευρώ.


27 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, από τα οποία 16 στο Βόρειο Αιγαίο και 11 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.964 ομοειδείς παραβάσεις.


81 παραβάσεις και 8 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:


Στην Αττική,


- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.


Στην Κρήτη,


- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε μπαρ ξενοδοχείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.


Στη Δυτική Ελλάδα,


- 2 συλλήψεις και από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.


Στη Πελοπόννησο σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κέντρο δεξιώσεων, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπεράριθμους πελάτες.


Στη Δυτική Μακεδονία,


- σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος και 2.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα.


Στο Νότιο Αιγαίο,


- 2 συλλήψεις και από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 10 παραβάσεις, από τις οποίες 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 8 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα από αυτά, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.


Στα Ιόνια Νησιά,


- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,


- 2 παραβάσεις των 2.000 ευρώ, σε 2 καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 2 παραβάσεις των 5.000 ευρώ, σε 2 καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων,


- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε 2 πελάτες μίνι – μάρκετ, για μη χρήση μάσκας,


- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε 2 πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.


Στην Ήπειρο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.


Στη Στερεά Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.


Στην Κεντρική Μακεδονία,


- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,


- 300 ευρώ πρόστιμο, σε μίνι μάρκετ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο,


- από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 3 καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,


- 300 ευρώ πρόστιμο, σε μίνι μάρκετ, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,


- 300 ευρώ πρόστιμο, σε ξενοδοχειακή μονάδα, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.


Στο Βόρειο Αιγαίο,


- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,


- 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων,


- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.


Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.903 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.245 άτομα.


Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 322 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.



DW: Σκιές ξανά πάνω από την Κύπρο αφήνει το Pegasus

 


Στο στόχαστρο της Κομισιόν αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μια φορά η Κύπρος, αφού μαζί με τη Βουλγαρία, φαίνεται στα δημοσιεύματα που προέκυψαν από τη διεθνή έρευνα 17 δημοσιογραφικών οργανισμών για την ισραηλινή εταιρεία NSO, να είναι τα δύο κράτη από τα οποία αγοράστηκε και εξήχθη το λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων Pegasus.


Όπως αναφέρει η DW σε σχετικό της άρθρο, αν και πλέον η ισραηλινή NSO δεν διατηρεί γραφεία στην Κύπρο, η χώρα αναμένεται να κληθεί να δώσει απαντήσεις για τον έλεγχο που άσκησε στη διακίνηση του Pegasus.


Με ερώτησή της προς την Κομισιόν, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophia in’ t Veld ζήτησε ενημέρωση για το ενδεχόμενο η ΕΕ να χρηματοδότησε δραστηριότητες της NSO σε Κύπρο ή Βουλγαρία και έρευνα για τον έλεγχο που άσκησαν τα δύο κράτη-μέλη ως προς τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά την εξαγωγή του Pegasus. Ειδικά το δεύτερο ερώτημα προς την Κομισιόν αναδεικνύει την πιθανή ευθύνη των κυπριακών αρχών στην κυκλοφορία του Pegasus εντός της Ένωσης, αφού η προμήθειά του αντιμετωπίζεται ως στρατιωτική, απαιτώντας δηλαδή αυξημένες φροντίδες ελέγχου για κάθε πράξη αγοραπωλησίας του και εξαγωγής του.


Επίδειξη του Pegasus στη Λεμεσό;

Αγοραστές του Pegasus ήταν κυβερνήσεις και κρατικές υπηρεσίες. Ωστόσο η χρήση του, όπως απέδειξαν τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου σε Washington Post, Haaretz, The Guardian, OCCRP και σε ακόμα 13 διεθνή ΜΜΕ, στόχευσε τουλάχιστον τρεις εν ενεργεία προέδρους, περιλαμβανομένου του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν, τρεις εν ενεργεία πρωθυπουργούς, εφτά πρώην πρωθυπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους σε χώρες από το Μεξικό μέχρι το Καζακστάν, και ακτιβιστές και δημοσιογράφους ακόμα και στο κέντρο της Ευρώπης, στην Ουγγαρία.


Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του Γάλλου Προέδρου, η παγίδευση του κινητού φέρεται να έγινε για λογαριασμό ξένου κράτους, σε άλλες περιπτώσεις όπως του Προέδρου του Καζακστάν ή του βασιλιά του Μαρόκου, οι παρακολουθήσεις έγιναν από τις κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συνεπακόλουθα ευθύνη του κράτους από το οποίο εξήχθη το Pegasus εγείρουν περιπτώσεις παρακολούθησης που ενδεχομένως να κατέληξαν σε βίαια πολιτικά εγκλήματα, όπως ήταν η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβρη του 2018. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του The Pegasus Project, ένας κύκλος ανθρώπων κοντά στο δημοσιογράφο της Washington Post είδε τις συσκευές του να παγιδεύονται από το Pegasus, ενώ ένα χρόνο προηγουμένως, στην Λεμεσό η NSO έκανε επίδειξη του Pegasus σε αξιωματούχους του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.


Η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν

Οι αποκαλύψεις γύρω από το Pegasus δεν είναι οι πρώτες που εμπλέκουν την Κύπρο στην ισραηλινή βιομηχανία παρακολούθησης. Το 2019 είχε ξεκινήσει έρευνα της αστυνομίας για την εισαγωγή μετεωρολογικού εξοπλισμού που ήταν τελικά κατασκοπευτικός καθώς και για υποκλοπή πληροφοριών και παραβιάσεις ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από την εταιρεία Wispear. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από τη δημοσιοποίηση βίντεο από το περιοδικό Forbes, στο οποίο εμφανιζόταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Tal Dilian να διαφημίζει τις κατασκοπευτικές υποδομές που διαθέτει στη Λάρνακα, μεταξύ των οποίων και ένα μαύρο βαν που μπορούσε να υποκλέψει δεδομένα από κινητά.


Μάλιστα σημειωνόταν πως το λογισμικό που διέθετε το βαν είχε κωδικοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO με την οποία είχε συγχωνευτεί μια πρώην επιχείρηση του Dilian, με την επωνυμία Circles. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σε ΜΜΕ του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, ο φάκελος της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν, για το οποίο είχαν διατυπωθεί κατηγορίες από την αντιπολίτευση το 2019 ότι μπορεί και να χρησιμοποιήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση για παράνομους σκοπούς, έχει συμπληρωθεί και βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο ενώπιον του γενικού εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, για την υπόθεση αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας.


Πηγή : liberal.gr



Ο Τσίπρας ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα με τις αρχαιότητες στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Η Μενδώνη απάντησε

 


Έβαλαν τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει πρόβλημα στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης ώστε να καθυστερήσουν οι εργασίες και να δείξει δήθεν την αγωνία του για την αρχαία κληρονομία της χώρας.

Το υπουργείο πολιτισμού του έστειλε μιά αναλυτική απάντηση που δεν ξέρουμε εάν θα την καταλάβει η θα την αντιληφθεί γιατί δεν φημίζεται για την οξυδέρκεια του.

«Η μόνη εφικτή λύση για την ολοκληρωμένη προστασία των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, την ανάδειξη και την απόδοσή τους στο κοινό, είναι η προσωρινή απόσπαση και η επανατοποθέτησή τους στο ίδιο ακριβώς επίπεδο εντός του σταθμού. Είναι η μόνη περίπτωση υλοποίησης του συνθήματος «και Αρχαία και Μετρό». Οτιδήποτε άλλο είναι μη ρεαλιστικό και επιζήμιο για τις ίδιες τις αρχαιότητες», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας στην δήθεν «έκκληση Τσίπρα» που δήθεν αγωνιά για την αρχαία κληρονομιά μας , μέσω των social media, για μη απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο του σταθμού του Μετρό. 

Η κ. Μενδώνη πρόσθεσε: Ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα να λειτουργήσει το Μετρό χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου –σενάριο μη εφικτό τόσο για τεχνικούς λόγους, όσο και για την ασφάλεια των επιβατών- οι αρχαιότητες θα έμεναν υποβαθμισμένες ανάμεσα στους τσιμεντένιους πασάλους και απολύτως ξεχασμένες, όπως σημαντικές αρχαιότητες ανά την Επικράτεια, που βρίσκονται φυλακισμένες κατά χώραν, αλλά ξεχασμένες ακόμα και για τους ειδικούς σε υπόγεια πολυκατοικιών ή άλλων κτηρίων. Η προσωρινή απόσπαση και η επανατοποθέτηση των ευρημάτων βάσει της εγκεκριμένης μελέτης επανατοποθέτησής τους –είναι η πρώτη φορά που εκπονείται τόσο αναλυτική και τεκμηριωμένη μελέτη επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων- δίνει την δυνατότητα της δημιουργίας στο σταθμό Βενιζέλου ενός μοναδικού μουσειακού μνημειακού χώρου, σε καθημερινή θέαση των δεκάδων χιλιάδων επιβατών του Μετρό. Κάτι ανάλογο με τον σταθμό-μουσείο του Μετρό στη Νάπολη με το πλήθος των αρχαιοτήτων.

Σημειωτέον ότι η προσωρινή απόσπαση δεν αίρει την αυθεντικότητα των μνημείων, ούτε την δυνατότητα συμπερίληψης τους -αν και εφόσον κριθεί σκόπιμο- στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO. Το Αμπού Σιμπέλ στην Αίγυπτο, ενώ αποσυναρμολογήθηκε -προκειμένου να προστατευθεί από την καταβύθιση λόγω της κατασκευής της λίμνης Νάσερ- και επανατοποθετήθηκε 60 μέτρα ψηλότερα από την αρχική του θέση, καταχωρήθηκε ακολούθως στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί από το 2015 -οπότε εγκρίθηκε από την κυβέρνησή του η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων- ως τον Ιούλιο 2019 δεν είχε εκτελεστεί καμία τεχνική εργασία στον σταθμό, παρά μόνον η προσωρινή προστασία των αρχαιοτήτων. Η έγκριση του 2015 δεν παρείχε κανένα στοιχείο για την δυνατότητα της κατασκευής του σταθμού. Η εγκριθείσα το 2017 «λύση» περιλάμβανε μόνον αρχιτεκτονικά σχέδια -και μάλιστα ανυπόγραφα από τους μελετητές και την αρμόδια για την θεώρηση τους τεχνική υπηρεσία του Μετρό, αλλά και με σοβαρές αβλεψίες, όπως η έλλειψη επαρκούς αριθμού εξόδων διαφυγής των επιβατών. Στην περίφημη «λύση» του 2017 δεν υπήρξαν στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, αλλά ούτε και οι αναγκαίες μελέτες εφαρμογής. Σημειωτέον ότι η «λύση» του 2017, όχι μόνον δεν προστάτευε τις αρχαιότητες, αλλά τις έθετε σε επισφάλεια εξ αιτίας των κραδασμών της κατασκευής.

Η υπόγεια εκσκαφή των μικροσηράγγων με την μέθοδο pipe-jacking κάτω από τις αρχαιότητες, τις έθετε σε επιπλέον κίνδυνο, καθώς η οποιαδήποτε καθίζηση θα ήταν μη αναστρέψιμη, ενώ θα κατέστρεφε και τα υποκείμενα αρχαιολογικά στρώματα. Τέλος, στη «λύση» του 2017 για την κατασκευή της νότιας πρόσβασης στον σταθμό, ήταν αναγκαία αρχαιολογική ανασκαφή ενός περίπου στρέμματος (985 τ.μ.), της οποίας τα ευρήματα –ανεξάρτητα από την σημαντικότητά τους- θα έπρεπε να αποσπαστούν χωρίς δυνατότητα επανατοποθέτησης. Η επιμονή και η εμμονή στην κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων δηλοί είτε ανεπίτρεπτη άγνοια, είτε εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων εις βάρος των Θεσσαλονικέων που έχουν πληγεί από την καθυστέρηση μιας δεκαετίας στην λειτουργία του Μετρό. Κυρίως όμως εις βάρος της τεράστιας αναπτυξιακής δυναμικής της Θεσσαλονίκης, στην οποία επενδύει συνολικά η παρούσα κυβέρνηση».



ΝΔ : Ο Βαξεβάνης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στη Δικαιοσύνη για τις συκοφαντικές επιθέσεις

 


Σφίγγουν τα πράγματα για τον Κώστα Βαξεβάνη που νομίζει ότι μπορεί να γράφει ότι θέλει και να λέει ότι θέλει χωρίς τιμωρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει μπροστά τον Κώστα Βαξεβάνη και την εφημερίδα Documento, για να σπιλώσει τον πρωθυπουργό, και μετά σχολιάζει δημοσιεύματα της εφημερίδας που έχουν δημοσιευθεί κατά εντολή της Κουμουνδούρου.

«Για γνωστό και αναμενόμενο πόλεμο λάσπης» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας σε όσα νωρίτερα σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με δημοσίευμα κατά παραγγελία από την Κουμουνδούρου, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για επαναλαμβανόμενα ψεύδη, και η Ν.Δ. προαναγγέλλει θα κινηθεί νομικά εναντίον του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και εμείς λέμε ότι άργησε κιόλας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός συκοφάντης κ. Βαξεβάνης συνεχίζουν, όπως κάθε Κυριακή, το γνωστό και αναμενόμενο πλέον πόλεμο λάσπης δια του εκδοτικού τους εκτελεστικού βραχίονα που δεν είναι άλλος από την εφημερίδα Documento», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Αυτή τη φορά όμως η χυδαιότητα τους ξεπέρασε κάθε όριο αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η απόσταση που τους χωρίζει με τους «μακελάρηδες» της δημοσιογραφίας είναι ελάχιστη», προσθέτει το κυβερνών κόμμα.

Και συνεχίζει: «Η λάσπη τους εκτοξεύεται και εναντίον του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη που δεν βρίσκονται στη ζωή για να τους απαντήσουν και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Στη Δικαιοσύνη όμως θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ο κ. Βαξεβάνης για τις συνεχείς συκοφαντικές επιθέσεις κατά της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη».