Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Επιχείρηση κατά της ηλεκτρονικής απάτης σε 19 χώρες: 60 συλλήψεις για 6.500 συναλλαγές-μαϊμού



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε παγκόσμιας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).

Στη συντονισμένη επιχείρηση, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2019, συμμετείχαν Τραπεζικά Ιδρύματα, έμποροι ηλεκτρονικών καταστημάτων και αστυνομικές Αρχές, από (19) χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κύριος στόχος της επιχείρησης (eComm 2019) ήταν ο εντοπισμός, μέσω συντονισμένης δράσης των Αρχών επιβολής του νόμου, των εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν (40) έρευνες και συνελήφθησαν συνολικά (60) άτομα, τα οποία είχαν διαπράξει τουλάχιστον (6.500) απατηλές συναλλαγές, εκτιμώμενης αξίας (5.000.000) ευρώ. Επιπλέον, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους (93.000) ευρώ.

Στη χώρα μας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη ημεδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας, ο οποίος δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω διαδικτύου με αγγελίες σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, διερευνήθηκαν (2) υποθέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο της δράσης, για τις οποίες το σχετικό προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Γίνεται μνεία ότι με πρωτοβουλία της Europol, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, στην οποία λαμβάνει μέρος και η χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες της Europol και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου