Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μετά τον Δρίτσα και ο Σκουρλέτης μπλοκάρει ιδιωτικοποίηση



Όταν δεν υπάρχει σοβαρότητα σε ότι κάνεις και διαχειρίζεσαι.

Είχαμε τα τραγελαφικά με τον Δρίτσα και τον ΟΛΠ που παραλίγο να τινάξουν στον αέρα την ιδιωτικοποίηση, στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σκουρλέτης κάνοντας παιχνίδια με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.

Διαβάζουμε στο ΔΟΛ το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη


Εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Στον αέρα βρίσκεται η αποκρατικοποίηση - θρίλερ, αυτή του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καθώς οι αγοραστές της αζέρικης Socar, μετά και την τροπολογία του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να περιορίσει την περιουσιακή βάση της ελληνικής εταιρείας, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει κάτι και εάν ψηφιστεί ως έχει η τροπολογία δεν βλέπω πώς μπορεί να σωθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» δηλώνει στα Νέα ο επικεφαλής της SOCAR Greece, ο Ανάρ Μαμάντοφ, έπειτα από άκαρπη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Ενέργειας.

Το θέμα προέκυψε όταν ο τελευταίος κατέθεσε τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, περιορίζοντας κατά περίπου 300 - 400 εκατ. ευρώ τα δυνητικά έσοδα που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από ανακτήσιμα ποσά προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 829 εκατ. ευρώ.

Το επιχείρημα Σκουρλέτη είναι ότι ανάκτησή τους σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ θα οδηγούσαν σε αυξήσεις 68% στα τέλη δικτύου, γεγονός που μεταφράζεται σε μια νέα επιβάρυνση 4%-5% για τη βιομηχανία.

«Η SOCAR που έχει επιλεγεί να αγοράσει το 66% θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ και θα πάρει το 66% από την ανακτήσιμη διαφορά των 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ. Δηλαδή δίνεις 400 εκατ. ευρώ, παίρνεις 547,14 εκατ. ευρώ. Είναι λογικός ένας τέτοιος κανονισμός;» διερωτήθηκε χθες από τη Βουλή ο Σκουρλέτης.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη ανάγνωση, αυτή των Αζέρων. «Δεν αληθεύει ότι θέσαμε ποτέ ζήτημα αυξήσεων 68% στα τιμολόγια, το υπουργείο το γνωρίζει, το είχαμε εξαρχής ενημερώσει ότι θα ακολουθήσουμε πολιτική χαμηλών τελών» εξηγεί το στέλεχος της SOCAR. «Αλλού είναι το πρόβλημα, ότι ψαλιδίζοντας τα ανακτήσιμα ποσά περιορίζεται η περιουσιακή βάση της εταιρείας, απομειώνεται σημαντικά η αξία της και άρα αλλάζουν τα δεδομένα και ως προς το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχαμε αρχικά προσφέρει» προσθέτει ο Μαμάντοφ. 

Στην ουσία, μία αύξηση της τάξης των 80 λεπτών (σ.σ.: τόσο μεταφράζεται η επιβάρυνση), απειλεί να τινάξει στον αέρα μία ιδιωτικοποίηση 400 εκατ. ευρώ, όπως λένε πηγές που παρακακολουθούν τη διαδικασία.

Είτε πρόκειται για διαπραγματευτικό όπλο είτε όχι, η δήλωση του αζέρου αξιωματούχου αμφισβητεί για πρώτη φορά επισήμως τη δυνατότητα συνέχισης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Αγνωστη είναι και η στάση της ιταλικής SNAM, η οποία έχει συμφωνήσει με τους Αζέρους να πάρει το 17% του ΔΕΣΦΑ και έτσι να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν να μην έχει μία εταιρεία εκτός ΕΕ πάνω από το 49% του διαχειριστή. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζαν προχθές το βράδυ ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και των Ιταλών, και ότι αν ψηφισθεί η τροπολογία όλα είναι ανοιχτά, ακόμη και η αποχώρηση των Ιταλών από τη διεκδίκηση του 17%.

Από την πλευρά του πάντως ο Σκουρλέτης υποστήριξε ότι, όπως και η SOCAR, έτσι και οι Ιταλοί είχαν ενημερωθεί ήδη από τις 30 Ιουνίου για την τροπολογία. Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση εναντίον της SOCAR υπονοώντας ότι θέλουν να απεμπλακούν από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση «για λόγους που έχουν να κάνουν με την υποτίμηση του νομίσματός τους και με προβλήματα που έχει η ίδια η αζέρικη οικονομία».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου