Αντώνης Πανούτσος
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016
Διολισθαίνοντας σε δικτατορία
Αντώνης Πανούτσος
«Θα έχουμε τάξη εκεί που πρέπει. Δεν θέλουμε ασφάλεια στρατοπέδου συγκέντρωσης»
Το είπε στη Βουλή ο κατ’ όνομα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μετά από μια τυπική επιχείρηση της Αστυνομίας κατά των ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Ωρες αργότερα στο site της Διαύγειας του υπουργείου Οικονομικών ανακοινωνόταν η επικείμενη «πρόσληψη» τεσσάρων σκύλων που θα ανιχνεύουν χρήματα σε αποσκευές ταξιδιωτών στις εξόδους της χώρας. Μιας χώρας που όλο και περισσότερο γίνεται στρατόπεδο συγκέντρωσης, που δεν παρέχει καν ασφάλεια στους εγκλείστους του.
Προφανώς στα μέρη όπου πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δεν περιλαμβάνεται η περιοχή της Ομόνοιας. Προτού λοιπόν περάσει ένα 24ωρο από τα λόγια του στη Βουλή ένας Ιρακινός περνούσε στην οδό Κουμουνδούρου και ισχυρίστηκε ότι έξω από ένα καφενείο του πείραξαν τη γυναίκα. Το γεγονός παραμένει αδιευκρίνιστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επέστρεψε με περίστροφο και σκότωσε αυτόν που είπε ότι του πείραξε τη γυναίκα. Τραυμάτισε, επίσης, έναν φίλο του νεκρού, μαζί και έναν περαστικό που προφανώς δεν ήξερε ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν ήταν από αυτά που πρέπει να έχουν τάξη, όπως είπε ο Τόσκας.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν οι νόμοι και η τάξη ισχύουν για όλη την ελληνική επικράτεια ή για επιλεγμένες περιοχές με βάση την «αξιολόγηση Τόσκα». Υπάρχει δηλαδή ένας χάρτης της Αθήνας που έχει σχεδιάσει ο υπουργός και κάποιες περιοχές είναι βαμμένες πράσινες ως ασφαλείς και κάποιες κόκκινες, όπου οι νόμοι έχουν πάψει να ισχύουν. Αν ναι, για ποια αδικήματα συμβαίνει αυτό; Για την εμπορία ναρκωτικών στα Εξάρχεια αλλά όχι στην Ομόνοια, όπου δεν υπάρχει ομάδα συντρόφων αναρχικών να ενοχληθεί;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια Ελλάδα ενόπλων πολιτοφυλάκων. Με τους πολίτες να το καταλαβαίνουν στην καθημερινότητά τους. Διαβάζοντας τα συνθήματα στους τοίχους. Βλέποντας καμένους κάδους σκουπιδιών στις κεντρικές πλατείες. Αλλάζοντας δρόμο το βράδυ του Σαββάτου επειδή δεν μπορούν να περάσουν από την Πατησίων όπου τα «παιδιά» καίνε τα τρόλεϊ. Αναρωτώμενοι τι έγινε το άγαλμα που βλέπανε στην πλατεία μέχρι να μάθουν ότι ο δήμος το έβαλε σε αποθήκη επειδή η Αστυνομία του Τόσκα δήλωσε ότι δεν μπορεί να το προστατεύσει από τους βανδάλους.
Πριν από σαράντα χρόνια τούς λέγανε αναρχικούς. Αργότερα τους είπαν γνωστούς άγνωστους, μπαχαλάκηδες, αντεξουσιαστές, κουκουλοφόρους. Το όνομα δεν έπαιξε ρόλο. Είναι οι ίδιοι. Γενιές από ίδιους για την ακρίβεια που, ενώ καταστρέφουν την Αθήνα, μια Αριστερά προσπαθεί να πείσει ότι τη ζημιά κάνουν προβοκάτορες, αστυφύλακες, φασίστες. Και ότι ο κίνδυνος είναι να θιχτούν κάποια από τα δικαιώματα των «παιδιών». Τα οποία παλεύουν για τη δημοκρατία ενώ οι κακοί καπιταλιστές προσπαθούν να βγάλουν τα λεφτά τους στην Ευρώπη στα αεροδρόμια. Λεφτά που ήδη έχουν βγάλει οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση μπορεί να στείλει τα σκυλιά να μυρίζουν στα αεροδρόμια. Εάν η αντιπολίτευση δεν βγει να καταγγείλει ότι η Ελλάδα ολισθαίνει σε μια ιδιότυπη δικτατορία τύπου Λατινικής Αμερικής, την επόμενη φορά τα σκυλιά δεν θα μας μυρίζουν αλλά θα μας κατουράνε.
Το δικαίωμα ψήφου
Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δικαίωμα ψήφου στην Αγγλία είχαν πολίτες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.
Η λογική ήταν ότι η κατοχή γης -και όχι το χρήμα, το οποίο μπορούσε να μεταφερθεί- έκανε τον πολίτη υπεύθυνο στις επιλογές του για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.
Η λογική
Με τον αναθεωρητικό εκλογικό νόμο του 1832, το δικαίωμα ψήφου ήταν ένας συνδυασμός κατοχής περιουσίας και ηλικίας. Με το βάρος να πέφτει όλο και πιο πολύ στην ηλικία. Για παράδειγμα, στον νόμο του 1918 δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνδρες άνω των 21 και οι γυναίκες άνω των 30 που ήταν κάτοχοι δεδομένης περιουσίας.
Η λογική όμως παρέμενε ίδια: η ανάγκη της υπεράσπισης της περιουσίας και η ωριμότητα της ηλικίας θα δημιουργήσουν ένα εκλογικό σώμα με σωστές επιλογές.
Το παράλογο
Αυτή η λογική δεν υφίσταται, όμως, στο δικαίωμα της ψήφου στα 16, σε μια ηλικία όπου το παιδί ούτε έχει περιουσία, ούτε πληρώνει φόρους για να του επηρεάσουν τις επιλογές.
Μια ηλικία όπου οι επιλογές εύκολα είναι «πουτάνα όλα», ψήφους που ελπίζει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που έχει αποδείξει ότι συνεπώς μπορεί να υποστηρίξει την εντολή.
quiz: Τι κοινό έχουν οι εξής ράτσες σκυλιών;
Α) Τα λυκόσκυλα
B) Τα λαμπραντόρ
Γ) Τα μαλινουά
λύση: Εχουν καλή σχέση με το χρήμα. Είναι οι τρεις ράτσες που εμπιστεύεται το υπουργείο Οικονομικών για να μυρίζονται τα λεφτά στα αεροδρόμια
Πηγή : protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου