Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Το "εξοπλιστικό" παρασκήνιο της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα



Ο Φρανσουά Ολάντ φτάνει στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και θα δειπνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο. Την επομένη, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μιλήσει στη Βουλή, ενώ αναμένεται και να τιμηθεί με το μετάλλιο της Βουλής. Όλα αυτά στο προσκήνιο. Σε τέτοιες επισκέψεις το παρασκήνιο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ειδικά αυτό που έχει να κάνει με τις “εξοπλιστικές ατζέντες” των “μάγων που φέρνουν δώρα” από “χώρες μεγάλες” στην Ελλάδα. Τις περισσότερες φορές αποδείχτηκαν “καθρεφτάκια” και σε κάποιες περιπτώσεις εμείς παίξαμε τον ρόλο των ιθαγενών.


Για την επίσκεψη Ολάντ δύο είναι τα δεδομένα:

•Θα θελήσει να “εξαργυρώσει” την όποια στήριξη παρείχε στην ελληνική κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς και την ΕΕ για το χρέος και την οικονομική “ενίσχυση” που υποτίθεται θα μας δοθεί. Ως γνωστόν καταλήξαμε απλά στο τρίτο μας μνημόνιο,αλλά το Παρίσι υποστηρίζει ότι χωρίς την υποστήριξή του δεν θα το είχαμε.

•Θα ανοίξει την “εξοπλιστική ατζέντα” που στην επίσκεψή του το 2013, επί Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργού και Πάνου Παναγιωτόπουλου ΥΕΘΑ είχε γεμίσει με …σημειώσεις πολλών δις! Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν δοθεί υποσχέσεις από την τότε ελληνική κυβέρνηση για “ενοικίαση” φρεγατών Fremm και βαριά μεταχειρισμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Breguet Atlantique.

Οι “σελίδες της ατζέντας” Ολάντ μπορεί να έχουν …κιτρινίσει από τότε, αλλά αν κρίνουμε από την κινητικότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος έρχεται για να μας “φρεσκάρει” τη μνήμη σχετικά με τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει.

Γιατί το λέμε αυτό;

Η κινητικότητα στην οποία αναφερόμαστε έχει να κάνει με την προσπάθεια να μην προχωρήσει οτιδήποτε άλλο στις ΕΔ. Ακόμη και προγράμματα συντήρησης και αναβάθμισης τα οποία έχουν ψηφίσει ΚΥΣΕΑ με πρωθυπουργό το Σαμαρά αλλά και τον Τσίπρα παραμένουν “παγωμένα” χωρίς να έχει δοθεί η παραμικρή εξήγηση. Απαραίτητο για να επιτευχθεί αυτό το ανεξηγητο “πάγωμα” ένα κλιμα…σκανδαλολογίας ακόμη και για προγράμματα που ακόμη ούτε καν έχουν ενεργοποιηθεί! Και το κυριότερο; Για προγράμματα για τα οποία τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί! Είναι σαν κάποιοι να θέλουν να πάρουν τα λεφτά του …εξοπλιστικού κουμπαρά για να τα διαθέσουν κάπου αλλού.

Η έλευση Ολάντ και οι επιθέσεις συγκεκριμένων “κέντρων” εναντίον συγκεκριμένων αποφάσεων των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα συμπτωματικώς συμπίπτουν. Αυτά τα έχουμε ξαναζήσει στο πεδίο του “εξοπλιστικού πολέμου” που γίνεται στο “πεδίο μάχης” που λέγεται Ελλάδα. Από το οποίο πάντα …τα λάφυρα είναι πολλά.

Είναι η κυβέρνηση Τσίπρα διατεθειμένη να συζητήσει το περιεχόμενο της ατζέντας που είχαν αποφασίσει Ολάντ-Σαμαράς; Δεν μοιάζει καθόλου απίθανο.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο εκείνος που θα πρέπει να δώσει την απάντηση δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά ο άρτι αφιχθείς
από τις ΗΠΑ Δημήτρης Βίτσας. Ο οποίος στον χώρο ευθύνης του έχει την αμυντική βιομηχανία και την σωτηρία της. Στο ταξίδι της ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι για βασικές κρατικές ελληνικές βιομηχανίες τα …σωσίβια γράφουν made in usa! Μένει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ για τις προοπτικές που φαίνεται ότι υπάρχουν . Και μετά πολλά θα πρέπει να μπουν στη ζυγαριά.

Για να μην παρασυρθούμε κι εμείς στην μονοδιάστατη “λογική” της πάντα αναποτελεσματικής “εξοπλιστικής διπλωματίας” να διατυπώσουμε κάποια ερωτήματα:

• Έχουν επί της ουσίας απορριφθεί ως μη συμφέρουσες οι γαλλικές προτάσεις “ενοικίασης” φρεγατών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας; Η απάντηση είναι ναι. Οι πρώτες γιατί το κόστος είναι μεγάλο και τα δεύτερα όχι μόνο λόγω παλαιότητας αλλά κυρίως γιατί πρέπει να πληρωθούν χοντρά λεφτά για εκπαίδευση και νέες υποδομές, αφού θα πρόκειται για ένα “νέο” τύπο αεροσκάφους που θα πρέπει να ενταχθεί στις ελληνικές ΕΔ. Για το θέμα του κόστους συντήρησης θα επανέλθουμε

•Από τις προτάσεις της γαλλικής πλευράς ποιο είναι το κέρδος για την ελληνική αμυντική βιομηχανία; Ούτε ένα ευρώ, είναι αυτονόητο. Κι αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η Αθήνα παρά το γεγονός ότι θα ήθελε να ικανοποιήσει το Παρίσι, έβαλε στο συρτάρι της προτάσεις Ολάντ το 2013.

Να υπενθυμίσουμε ότι τότε ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ είχε με δημόσια δήλωση του τότε υπεύθυνου Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θοδωρή Δρίτσα “κατακεραυνώσει” τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί γαλλικών “ενοικιάσεων”. Οι “κωλοτούμπες” βέβαια τείνουν να γίνουν εθνικό σπορ.

Όπως και να ‘χει η επίσκεψη Ολάντ στο εξοπλιστικό της κομμάτι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον . Πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα αυτό το ενδιαφέρον δεν θα είναι μόνο δημοσιογραφικό. Κυρίως όταν θ΄ αρχίσουν να αποκαλύπτονται οι ευκαιρίες που έχουν μπει στον “πάγο” και για τα ναυπηγεία αλλά και για την ΕΑΒ για λόγους επαναλαμβάνουμε που δεν έχουν εξηγηθεί οι δημοσιογράφοι θα είναι οι τελευταιοι που θα έχουν ενδιαφέρον.



Πηγή : onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου