Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Ο Γενιδούνιας του ΟΣΕ μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


 

Εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενιδούνιας που από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη καταγγέλλει την κυβέρνηση και κάνει ότι δεν γνωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.



Η μικροπολιτική σκοπιμότητα του Γενούδια μπροστά σε μια τραγωδία δείχνει το πόσο Συριζαίος είναι, αφού δεν διστάζει να εκτελεί εντολές της Κουμουνδούρου.

Το σχέδιο είναι να συμψηφίσει το έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι με το ανθρώπινο λάθος στα Τέμπη, μέχρι εκεί φτάνει η χυδαιότητα και τη φαιδρότητα του Αλέξη Τσίπρα και των ακροαριστερών συνεργατών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το που τους πήραν χαμπάρι, έσπευσε να εξαφανίζει από την ιστοσελίδα του τα στοιχεία του Κώστα Γενιδούνια παρότι είναι εκλεγμένο μέλος της Κ.Ε του κόμματος.




Ούτε το πένθος δεν σεβάστηκε ο Συριζαίος Βερναδάκης ξεσηκώνει κόσμο σε συγκεντρώσεις

 


Εξοργίζοντας τους πολίτες, και τους συγγενείς τωνν θυμάτων, ο φαιδρός πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης απευθύνει κάλεσμα μέσω facebook για συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και όλες τις πλατείες της χώρας για τα θύματα των Τεμπών.

Φυσικά και δεν έκανε κάτι ανάλογο για τα θύματα του εγκλήματος στο Μάτι.

Ο φαιδρός και ανήθικος Βερναρδάκης αναφέρει στην ανάρτησή του πως οι συγκεντρώσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και «για τα δημόσια αγαθά της καθημερινότητάς μας που γίνονται "προϊόντα" και κέρδος», καθώς ο ίδιος τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών, αλλά ξεχνάει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε την ΤΡΕΝΟΣΕ.

Το ξεπούλημα ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τη «Ferrovie dello Stato Italiane Group», έναντι 45.000.000 ευρώ.

Η φαιδρή ανάρτηση του φαιδρού Βερναρδάκη

Σήμερα το απόγευμα, 18.00, μαζευόμαστε στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλων των πόλεων της χώρας.

Σε μια "σιωπηλή κραυγή" για τα θύματα των Τεμπών. Για όλα τα παιδιά μας.

Για τα δημόσια αγαθά της καθημερινότητάς μας που γίνονται "προϊόντα" και κέρδος.

Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος…

[η φωτό είναι σημερινή από μαθητές /τριες του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου]

app-facebook
Χριστόφορος Βερναρδάκης
6 ώρες πριν

Σήμερα το απόγευμα, 18.00, μαζευόμαστε στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλων των πόλεων της χώρας.
Σε μια "σιωπηλή κραυγή" για τα θύματα των Τεμπών. Για όλα τα παιδιά μας.
Για τα δημόσια αγαθά της καθημερινότητάς μας που γίνονται "προϊόντα" και κέρδος.
Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος...

...Δείτε περισσότερα
90
13
8


ΚΕΠΕ: Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης

 


«Δύσκολο να προβλεφθεί η ταχύτητα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και, συνεπώς, οι επιδράσεις στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών» σημειώνεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών "Οικονομικές Εξελίξεις".

Το περιοδικό είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά, από σήμερα, στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕ.

Στην σύνοψη σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, και εμφανίζει σχετικά μεγαλύτερη δυναμική απ' ό,τι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ακόμη όπως αναφέρεται, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας προβλέπεται στο 5,3% για το έτος 2022 και στο 2,2% για το έτος 2023.

Η προοπτική αυτή απορρέει από την ευνοϊκή εξέλιξη αρκετών από τα οικονομικά μεγέθη που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη, σε συνδυασμό με την εμφανή, πλέον, επίπτωση που έχουν στην πορεία ορισμένων μεταβλητών οι τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Ενώ οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας φαίνεται να απομακρύνουν αυτή τη στιγμή ορισμένα πιο απαισιόδοξα σενάρια για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Παράλληλα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ταχύτητα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και, συνεπώς, οι σχετικές επιδράσεις στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, το κόστος παραγωγής και τα επιτόκια, ενώ, στην περίπτωση της Ελλάδας, σε αυτές τις αβεβαιότητες προστίθενται και οι ενδεχόμενες επιδράσεις του εκλογικού κύκλου.

Στον αντίποδα, θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μπορεί να έχει μία θετική έκβαση όσον αφορά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ προς μία περισσότερο ευνοϊκή εξέλιξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να συμβάλει η δυνατότητα συνέχισης της εφαρμογής μέτρων στήριξης της οικονομίας σε κλίμακα συμβατή με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, η υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δράσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, και η εντατικοποίηση των επενδύ- σεων που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης.

Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις, ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη φαίνεται να αποκλιμακώνεται λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών της ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, η εξέλιξη της πορείας των διεθνών τιμών των ενεργειακών προϊόντων (φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο) επιδρά στον εγχώριο πληθωρισμό, τόσο άμεσα, μέσω των τελικών τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές, όσο και έμμεσα, μέσω του κόστους παραγωγής βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συγκρατείται εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας των τιμών στις άλλες συνιστώσες του ΔΤΚ, και ειδικά στον τομέα της διατροφής, συνέπεια της προηγούμενης μετακύλισης των αυξήσεων των ενεργειακών τιμών στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Ακόμη σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται καλύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, ότι μειώνεται το δημόσιο χρέος και προχωρά η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής επιδοματικής πολιτικής πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον περιορισμένο, λόγω κυρίως υψηλής υπερχρέωσης, δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η Ελλάδα στο παρόν και στο μέλλον. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει δώσει την τρίτη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξη από τον Προϋπολογισμό της για την ενεργειακή κρίση το 2022, περίπου 6% του ΑΕΠ. Η ανάγκη να διαφυλαχθούν οι πόροι του κράτους θα γίνει πολύ μεγαλύτερη από το 2024 και μετά, όταν κάθε χρόνο και για πολλά χρόνια, θα πρέπει να εκπληρώνονται αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι» καταλήγει το ΚΕΠΕ.


iefimerida.gr



Ανεργία: Στο 10,8% μειώθηκε τον Ιανουάριο

 



Στο 10,8% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο εφέτος, έναντι 13,7% τον Ιανουάριο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 12,4% τον Δεκέμβριο 2022. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 501.948 άτομα, καταγράφοντας μείωση κατά 134.764 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (21,2%) και κατά 87.686 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (14,9%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,9% από 18,3% τον Ιανουάριο πέρυσι, και στους άνδρες σε 8,3% από 10%.

Στο 28,1% το ποσοστό ανεργίας στους 15-24 ετών

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 28,1% από 37% τον Ιανουάριο 2022, και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 9,8% από 12,5%.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.145.529 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 118.588 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (2,9%) και μείωση κατά 26.314 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (0,6%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.165.855 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 16.493 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 (0,5%) και αύξηση κατά 110.145 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 (3,6%).




Στο 6,5% μειώθηκε το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

 


Στο 6,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, από 7,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 12 μηνών.

Στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν οριακή υποχώρηση στο 8,5% από 8,6%.

«Πρωταγωνιστές» των αυξήσεων στη ζώνη του ευρώ, ήταν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός. Ακολουθούν η ενέργεια, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον δεύτερο μήνα του 2023, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,5% στις χώρες του ευρώ έναντι 8,6% τον Ιανουάριο.

Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό επιταχύνθηκαν στο +15% από +14,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές στην ενέργεια επιβραδύνθηκαν στο +13,7% από +18,9% τον Ιανουάριο. Στις υπηρεσίες, οι τιμές αυξήθηκαν στο 4,8% από 4,4%. Τέλος, οι τιμές στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα ενισχύθηκαν ελαφρώς στο 6,8% από 6,7%.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,5% από 7,3% τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας συνέχεια στην πορεία αποκλιμάκωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίδοση του Φεβρουαρίου είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 12 μηνών.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τις τιμές του Ιανουαρίου, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8% όσον αφορά την Ευρωζώνη και στο 0,2% όσον αφορά την Ελλάδα.



Άρχισε ο Τσίπρας την αθλιότητα βλέποντας τους μηχανοδηγούς και χωρίς ίχνος ντροπής

 



Την ευκαιρία του βλέπει ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρας, να εργαλειοποιήσει το δυστύχημα και τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, αλλά δεν του βγαίνει γιατί έχει εμπλοκή και η κυβέρνηση του, όπως και όλες οι κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι και σήμερα καθώς και οι συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων που ευθύνονται.

Δεν περίμενε ούτε να περάσει το τριήμερο πένθος και ο απατεώνας χωρίς ίχνος ηθικής και σοβαρότητας επεδίωξε συνάντηση με εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, νομίζοντας ότι θα αποπροσανατολίσει από τα ποινικά δικαστήρια, τις καταδίκες, και τον ακροαριστερό φασισμό του κόμματος του.

Για να ξεκαθαρίσουμε ο Τσίπρας φάνηκε από εχθές ότι το δυστύχημα είναι ένα εργαλείο και για αυτό γέλαγε μετά το σώου του θλιμμένου.

Για το σύστημα ETCS ο κ. Γενηδούνιας έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση της Ν.Δ. γιατί όπως είπε «ξεκίνησε το Μάρτιο του 2019 με σύμβαση για να ξεκινήσει να εντάσσεται στο δίκτυο». «Από το 2008 και μετά το δίκτυο λεηλατήθηκε, τα συστήματα αυτά λειτουργούσαν μέχρι τότε, το προσωπικό μειώθηκε σε μισό. Από το 2018 το δίκτυο ανατάχθηκε, έγινε η διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και από τον Μάρτιο του 2019 υπάρχει μια σύμβαση για τα συστήματα επιδομής. Είχαμε διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη μη έγκαιρη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας ο κ. Γενηδούνιας πρόσθεσε πως «το 2020 ξεκινήσαμε την προσπάθεια με κινητοποιήσεις, ειδοποιούσαμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, στείλαμε εξώδικα στην εταιρία μας, στο Υπουργείο Υποδομών, στο Υπουργείο Εργασίας, στον ΟΣΕ και στη Ρυθμιστική Αρχή». Επεσήμανε πως «το πρώτο εξώδικο το στείλαμε το Σεπτέμβριο του 2021 γιατί μας είχαν πει ότι τότε θα τελείωναν τα έργα, μετά μας είπαν ότι θα ολοκληρωθούν σε πέντε μήνες. Τον Φεβρουάριο του 2022 στείλαμε ξανά εξώδικο, πάλι μας είπαν σε πέντε μήνες θα γίνουν τα έργα. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 έγιναν τρεις εκτροχιασμοί. Στείλαμε ξανά εξώδικο τον Οκτώβριο του 2022 και ο ΟΣΕ μας απάντησε ότι λέμε ψεύδη και εξυπηρετούμε σκοπιμότητες».

Ο Τσίπρας είπε γιατί εμπλέκεται και η κυβέρνηση του πώς «η αλήθεια να βγει στο φως, ώστε να δούμε και να καταπολεμήσουμε τα αίτια του δυστυχήματος. Για να δώσουμε μία προοπτική ασφάλειας και για εσάς τους εργαζόμενους αλλά και για τους επιβάτες. Και για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο»





Νέα παρέμβαση Ντογιάκου για τον εντοπισμό όλων των υπευθύνων του δυστυχήματος στα Τέμπη

 


Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με νέα παραγγελία του ζητάει τον εντοπισμό των υπευθύνων «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ΄ όπου και αν προέρχονται» για την τραγωδία στα Τέμπη, όπως επίσης ζητάει να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος.

Η νέα παραγγελία Ντογιάκου

«Με άφατη θλίψη και ψυχική οδύνη, ολόκληρος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και βιώνει πραγματικά το γεγονός και τις τραγικές συνέπειες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28-2-2023, στην περιοχή των Τεμπών.

Η μοίρα έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της σε κάθε έναν ξεχωριστά άλλα και σε όλους μαζί τους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Πόνος πολύς - Θλίψη ανείπωτη - Οικογένειες απορφανισμένες - Όνειρα νέων ανθρώπων οριστικά ανεκπλήρωτα.

Η εντονότατη συγκίνηση και ταραχή που προκάλεσε το απροσδόκητο αυτό γεγονός σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Χώρας επιβάλλουν την κινητοποίηση, άμεσα και αποτελεσματικά, του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα.

Πρωτίστως, όμως, αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, η οποία σε όλο το εύρος της, πρέπει να επιβάλει κυριαρχικά την παρουσία της και χωρίς δισταγμό να παρέμβει καίρια, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κατά το πρώτο διαδικαστικό στάδιο της συλλογής των αποδείξεων, οι οποίες μελλοντικά θα χρησιμεύσουν για την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι και να εκπροσωπούν.

Η αυτοπρόσωπη και ενεργός παρουσία σας στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, ασφαλώς και είναι απολύτως απαραίτητη. Τα στοιχεία αυτά επιβάλλεται να εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που, κατ’ αρχήν, οδηγούν στην απόδοση ευθυνών προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων και περιορισμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις και την ισχύουσα δικονομική τάξη.

Είναι μακάβριο να λέγεται, αλλά, ενίοτε, ισχύει, ότι ένα δυσάρεστο γεγονός όπως ο θάνατος μπορεί να αποτελέσει την αφορμή, ώστε να γεννηθεί κάτι καλό. Στο πρόσφατο παρελθόν η Ελληνική Δικαιοσύνη δέχτηκε έντονη κριτική σε άλλη τραγωδία που επίσης συγκλόνισε τη Χώρα και θρηνήσαμε εκατόμβες θυμάτων.

Ως εκ τούτων, η ανώτατη εποπτεία εκ μέρους σας του ανακριτικού έργου, σύμφωνα με το άρθρο 32 εδαφ.α΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την οποία σας αναθέσαμε με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1706/1-3-2023 έγγραφο-παραγγελία μας, έχει τεράστια σημασία και αποβλέπει στην πλήρη και ταχύτατη συγκέντρωση των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων και την όσο το δυνατόν ταχύτερη περάτωση του ανακριτικού έργου.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα εκδαπανήσετε όλες τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις σας, ώστε η ήδη αρξαμένη ανακριτική διαδικασία, το θεσμικό πλαίσιο της οποίας θα επιλέξετε κυριαρχικά, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σύμφωνα με τις ανάγκες της έρευνας της ουσίας της υπόθεσης, να περατωθεί το συντομότερο δυνατόν, ασφαλώς υπό καθεστώς νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και δικαιοκρισίας, αγνοώντας ψιθύρους και κραυγές, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, οποιουσδήποτε και αν εξυπηρετούν.

Η ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης θα αποτελεί αιώνιο μνημόσυνο για τις ψυχές των νεκρών».



Ακροαριστεροί διαδήλωσαν δήθεν για το ατύχημα στα Τέμπη καίγοντας και σπάζοντας

 



Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας όπου ακροαριστεροί και αριστεροί με μαύρες και κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Hellenic Train προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. 

Μετά το τέλος της πορείας, ακροαριστερά στοιχεία, με πρόσχημα το δυστύχημα έκαψε κάδους επί της λεωφόρου Συγγρού και στη συνέχεια ξεκίνησε «κλεφτοπόλεμος» με δυνάμεις των ΜΑΤ μέχρι και την οδό Πανεπιστημίου. 

Οι ακροαριστεροί πέταξαν προς την πλευρά των αστυνομικών και δολοφονικές βόμβες μολότοφ

Οι ακροαριστεροί κακοποιοί αφού κατέστρεψαν τζαμαρίες ξενοδοχείου στην οδό Αμαλίας και τα τζάμια καφετέριας κατευθύνθηκαν σε «μικρές» ομάδες που αλλού προς τα Εξάρχεια.












Στο Νοσοκομείο της Λάρισας ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Συνομίλησε με τους συγγενείς των τραυματιών

 


Αμέσως μετά την επίσκεψη του στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Λάρισα και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και φορείς, ενώ επισκέφθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την εξέλιξη των διαδικασιών, ενώ συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Σε δηλώσεις του από το σημείο όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ανείπωτη τραγωδία». «Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».



Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να εργαλειοποιήσει το δυστύχημα και τον ανθρώπινο πόνο για αντιπολίτευση

 



Με το ζόρι κρατιέται ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι να περάσει τον πένθος, για να εργαλειοποιήσει το δυστύχημα προς όφελος του. 

Ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας που γελούσε την ημέρα του δυστυχήματος χωρίς ίχνος ντροπής και ευθύνης, στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου ότι θα έρθει η ώρα του καταλογισμού των ευθυνών.

Αυτό που χάλασε λίγο το αφήγημα της εργαλειοποίησης του δυστυχήματος είναι η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, κάτι που δεν γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τόλμησε να κάνει κανένας στο έγκλημα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τριήμερο πένθος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επειδή είναι φαιδρός και αδίστακτος θα ζητήσει εξηγήσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση, καθώς όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος «υπήρξαν προειδοποιήσεις, που αγνοήθηκαν», αλλά υπήρχαν προειδοποιήσεις και στα πέντε χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που αγνοήθηκαν, και θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει τι έκανε αυτός 4,5 χρόνια, εκτός από το να ξεπουλήσει και να ιδιωτικοποιήσει την ΤΡΕΝΟΣΕ το 2017 με μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος καταδίκαζε την ιδιωτικοποίηση το 2013 με το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ η οποία σταμάτησε μετά τις αντιδράσεις.

Αιχμές είχε αφήσει νωρίτερα ο καταδικασμένος σε δύο χρόνια φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος τομεάρχης Υποδομών Νίκος Παππάς που κρατάει που μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε από τα χαράματα στα Τέμπη, λέγοντας ο φαιδρός πως έχει ιδία πείρα καθώς έχει κάνει αυτό το κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής και του έχουν δείξει πως ο μηχανοδηγός είναι πρακτικά απολύτως τυφλός, δεν υπάρχουν φανάρια, δεν ξέρει ο οδηγός αν υπάρχει άλλο τρένο πάνω στη γραμμή του, ο σταθμάρχης δεν έχει την εικόνα, δεν λειτουργεί το σύστημα της τηλεδιοίκησης ούτε το σύστημα της φωτοσήμανσης και δεν μας είπε ο ίδιος ο Παππάς αφού έκανε την διαδρομή τι έκανε;;;;;

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή η τεχνολογία, όπου ο μηχανοδηγός ανά πάσα στιγμή ξέρει πού βρίσκεται η αμαξοστοιχία του και ξέρει πού βρίσκεται και η αμαξοστοιχία που προπορεύεται» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι πολύ ώριμη τεχνολογία. Εμπεριέχεται στην εργολαβία ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου. Δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και 3-4 χρόνια ... τα συστήματα αυτά έπρεπε από το 2020 να λειτουργούν» είπε ο Παππάς που δεν τα λειτούργησε το κόμμα του την περίοδο 2015 - 2019.





Video με την σύγκρουση των δύο τρένων


 

Η στιγμή της τρομακτικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη απαθανάτισε κάμερα από κύκλωμα ασφαλείας.

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 23:21, βράδυ της Τρίτης στον Ευαγγελισμό Τεμπών, λίγο πριν από τα τούνελ.

Η εμπορική αμαξοστοιχία που κινείται προς Λάρισα και η επιβατική που έχει ξεκινήσει στις 19:22 από Αθήνα, βρίσκονται στην ίδια γραμμή μετά το εγκληματικό λάθος του σταθμάρχη Λάρισας. Τρέχουν με ταχύτητα 166 χλμ/ώρα και βρίσκονται στην ίδια γραμμή επί περίπου 12 λεπτά και για απόσταση 18 χιλιομέτρων.

Η σύγκρουση είναι απίστευτα ισχυρή και τα πρώτα βαγόνια παίρνουν φωτιά, ενώ άλλα εκτροχιάζονται.





Ο τελευταίος διάλογος του σταθμάρχη με μηχανοδηγό -«Βασίλη, φεύγω;» -«Φεύγεις, φεύγεις»

 



Η πρώτη συνομιλία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το «Πρώτο Θέμα» είναι αυτή του σταθμάρχη με τον κλειδούχο, η οποία αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη πριν από το μοιραίο δυστύχημα.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι, άσ' το όπως είναι, γιατί ακολουθεί το 1564.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος. 

Ο σταθμάρχης είπε στον βοηθό του, κλειδούχο, να διατηρήσει το κλειδί στη θέση που ήταν, αντί να το γυρίσει στην ευθεία, οπότε το τρένο θα συνέχιζε στη σωστή γραμμή χωρίς πρόβλημα. Στη συνέχεια ο σταθμάρχης ξέχασε να γυρίσει το κλειδί και το Intercity μπήκε στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Λίγο αργότερα, ο μηχανοδηγός του μοιραίου Intercity συνομιλεί με τον σταθμάρχη της Λάρισας. Είναι η τελευταία συνομιλία τους.

Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Βασίλη, φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.

Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

Ακούστε το ηχητικό από το «Πρώτο Θέμα»:


Ο σταθμάρχης συνεχίζει στην πλάνη του και δίνει εντολή στο επιβατικό τρένο να μπει στην παρακαμπτήριο και να συνεχίσει το ταξίδι του από τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Όμως, στην ίδια γραμμή βρίσκεται ήδη η εμπορική αμαξοστοιχία και η τραγωδία είναι λίγα λεπτά μακριά.

«Βασίλη, φεύγω;» ρωτάει ο μηχανοδηγός. «Φεύγεις, φεύγεις» απαντά ο σταθμάρχης και του εύχεται -τραγική ειρωνεία- «καλή συνέχεια».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο μηχανοδηγός είναι νεκρός και ο σταθμάρχης συλλαμβάνεται, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. 

Ο σταθμάρχης της Λάρισας κατά την προανακριτική απολογία του ομολόγησε το μοιραίο λάθος που οδήγησε στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης, παραδέχθηκε ενώπιον εισαγγελέα τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά, και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος, που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Η σύλληψή του έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ωστόσο η δικογραφία θα σχηματιστεί απόψε, αργά το βράδυ, και πιθανότατα αύριο το πρωί θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με βαρύτατες κατηγορίες, που επισύρουν πολυετείς ποινές ως και ισόβια κάθειρξη.