Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Αφού απείλησαν τον πρύτανη του ΑΠΘ με θάνατο, ακροαριστεροί έκαναν νέα κατάληψη

 



Ακροαριστεροί φασίστες, με το έτσι θέλω, αποφασίζουμε και διατάζουμε, μετά τις απειλές τους ακόμα και με θάνατο στον πρύτανη του ΑΠΘ, προχώρησαν πριν από λίγο σε νέα κατάληψη αυτή την φορά στο χημικό.

Σε νέα κατάληψη εντός του Αριστοτελείου προχώρησαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει το Thesstoday.gr, το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε κατάληψη του χώρου πίσω από το κτίριο του Χημικού, λίγα μέτρα πιο δίπλα από το «Στέκι στο Βιολογικό» όπου έγινε η εκκένωση της 34ετούς κατάληψης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Καλούν, μάλιστα και άλλους ακροαριστερούς φασίστες, σε στήριξη των καταλήψεων με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις Καταλήψεις!».



Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ


 

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 6,5 εκατομμύρια πολίτες (2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι) και συγκεντρώνει -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στη βελτίωση της απόδοσης του ΕΦΚΑ, την ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων, την αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα και στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του. Ανάμεσα στα άλλα:

Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλο τον ΕΦΚΑ, ξεκινώντας από τις λειτουργίες εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών, με το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους.

Αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά οι καταγγελίες που αφορούν στον ΕΦΚΑ μέσω της σύστασης αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου). Η Μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη.

Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.).

Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ», που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο.




Εγκρίθηκε ο χάρτης Περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2022-27


 

Μετά από διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές Αρχές που διήρκησαν όλο το 2021, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2022-27. Επιτυγχάνεται ο στόχος για αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για Περιφέρειες της Πατρίδας μας, σε συνάρτηση με τις αναπτυξιακές ανάγκες τους και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών δίκαιης μετάβασης.

Οι κρατικές ενισχύσεις Περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 είναι αυξημένες κατά 5%-25% συγκριτικά με τα ποσοστά που ισχύουν στην προηγούμενη περίοδο, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν δυνητικά έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Επιλέξιμες για Περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις είναι οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Στις συγκεκριμένες Περιφέρειες οι μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης καθορίζονται, ανάλογα με το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., μεταξύ 30%-50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όσον αφορά στην Αττική, καθορίζονται ως μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις στον Δυτικό Τομέα Αθηνών το 15%,  στην Ανατολική Αττική, τη Δυτική Αττική και σε Πειραιά- Νήσους το 25%.




Ακόμη 55 έργα προυπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

 


Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις εντάξεις των έργων να αυξάνονται διαρκώς. Μετά από έγκριση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, εντάσσονται στο Ταμείο ακόμη 55 έργα προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ. Αφορούν:

Οκτώ έργα για την Πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 1,76 δισ. ευρώ.

Τρία έργα για την Ψηφιακή μετάβαση  προϋπολογισμού 185,19 εκατ. ευρώ.

Εικοσιένα έργα για την απασχόληση, δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Και 23 έργα που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας προϋπολογισμού 397, 82 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως έχουν, ήδη, ενταχθεί 48 έργα, ύψους 2,76 δισ. ευρώ. Τα 12 πρώτα (1,42 δισ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2021 και τα υπόλοιπα 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021. Μετά από την τρίτη δέσμη, ο συνολικός προϋπολογισμός των 103 έργων που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.



Νέες ενισχύσεις 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για το ενεργειακό κόστος

 



Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης:

Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας.

Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκατ. ευρώ και αφορά και την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.


Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια:

Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος εμβαδού κατοικίας και παρόχου. Το μέτρο αφορά 4.200.000 παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh.

Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 MWh.

Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ η επιδότηση θα ανέλθει σε 180 ευρώ/MWh και έτσι απορροφάτε το 90% της αύξησης και η μέση μηναία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια.

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά και λοιπών χρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, ανεξαρτήτως δηλαδή εάν οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή, τη μέση ή την υψηλή τάση.

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh. Το σύνολο του κόστους επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά.

Η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Επίσης θα δοθεί επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί τους.

Το συνολικό ύψους επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται η μηναία τιμή της επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο για μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή εμπορικά και βιομηχανικά.

Επεκτείνεται η επιδότηση από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 εκατ, ευρώ για το μήνα Ιανουάριο.

Συνολικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών ενέργειας και των τιμών ρεύματος στη χονδρική. 



Περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο


 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, οι νοσηλείες «Όμικρον» μας πιέζουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο. Άρα, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα.

Πέρα από τις μεγάλες δημόσιες δομές στην Αθήνα- δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο.

Από όλες τις μεγάλες Κλινικές, οριζόντια, παίρνουμε κλίνες και με τις μικρότερες Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, ώστε να καλύπτονται κενά εκεί που παρουσιάζονται.

Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Οπότε με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες.



Πιστοποιητικό εμβολιασμού με ημερομηνία λήξης στους 7 μήνες


 


Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οριστικοποιήθηκε πως το πιστοποιητικό θα λήγει στους 7 μήνες και αφορά σε πολίτες -άνω των 18 ετών- που δεν έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση.

Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και έχει κλείσει το επτάμηνο από αυτή την ημερομηνία και μετά θα θεωρείται ότι είναι ανεμβολίαστος.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 πολίτες, που πάντως έχουν ακόμα τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για τρίτη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου. 

Όσοι δεν εμβολιαστούν με τρίτη δόση εντός 7μηνου και έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις εμβολίου θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ισχύ για 9 μήνες, αλλά αφορά μόνο στα ταξίδια. 

Για την είσοδο σε εστίαση και κλειστούς χώρους θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ.



Οι Συριζαίοι ξεχνάνε τι έχουν πει, λένε άλλα και ξεφτιλίζονται όπως ο Κυρίτσης


 

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο ακροαριστερός Γιώργος Κυρίτσης, ξεφτιλίζεται στην προσπάθεια του να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ της omadaalithias«Μπίζνα εκατομμυρίων» πίσω από τα τεστ για τον κορωνοϊό, βλέπει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ενώ τον Μάρτιο του 2020 ο ίδιος κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν γίνονται αρκετά τεστ στον πληθυσμό.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: "Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τον Ιανουάριο του 2020, μέχρι χθες, είχαν γίνει 8.665.309 PCR, 41.721.090 RAPID, 67.793.651 SELF TEST. Ανεξαρτήτως του πόσα έχει πληρώσει το κράτος και πόσα οι πολίτες, μιλάμε για πολύ μεγάλη μπίζνα εκατοντάδων εκατομμυρίων"

Ωστόσο «πληρωμένη» απάντηση έλαβε από τους χρήστες του twitter οι οποίοι θυμήθηκαν τι έλεγε τον Μάρτιο του 2020, τότε που επέκρινε την κυβέρνηση για δήθεν μη διεξαγωγή αρκετών τεστ.

Η ανάρτηση που "ανέσυραν" οι χρήστες της πλατφόρμας:

 

Πολλοί σχολίασαν την ανάρτηση του Γ. Κυρίτση γράφοντας:

 


 

 

 

 


 

 

 

 



Αφγανός ξυλοκόπησε και προσπάθησε να βιάσει γυναίκα σε δομή μεταναστών


 

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ένας ληστής στη Μαλακάσα, ο οποίος προσπάθησε να βιάσει μία 30χρονη γυναικά μέσα στη Δομή Φιλοξενίας μεταναστών.

Όλα έγιναν το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου στον σταθμό ΟΣΕ στην Σφενδάλη. Ο κατηγορούμενος μαζί με ακόμη τρεις ομοεθνείς του από το Αφγανιστάν επιτέθηκαν σε έναν 14χρονο και με την απειλή μαχαιριού του αφαίρεσαν 100 ευρώ και το κινητό του τηλέφωνο. Στη συνέχεια οι ληστές τσακώθηκαν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τα χρήματα.

Ο ένας από τους δράστες μετά από δύο ώρες μπήκε σε οικίσκο μέσα στη Δομή Φιλοξενίας και προσπάθησε να βιάσει μία γυναίκα από το Αφγανιστάν. Η ίδια προσπάθησε να τον αποφύγει αλλά εκείνος άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο βίαιος, ξυλοκοπώντας το θύμα του.

Μετά από λίγα λεπτά άρχισε να την απειλεί με ένα μαχαίρι και άρπαξε τελικά την τσάντα της, μέσα στην οποία είχε το κινητό της τηλέφωνο και 200 ευρώ.

Ο δράστης τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου διακομίστηκε καθώς τον είχαν ξυλοκοπήσει οι άλλοι ληστές, μετά την επίθεση στον ανήλικο.


iefimerida



Επτά παιδάκια κάτω του έτους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

 


Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο GRTimes.gr ο ακτινολόγος, επιμελητής Α’ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου, νοσηλεύονται με κορωνοϊό επτά παιδάκια κάτω του έτους, με το πιο μικρό να είναι λίγων ημερών και το μεγαλύτερο 7-8 μηνών, χωρίς ευτυχώς η κατάσταση τους να κρίνεται ανησυχητική μέχρι στιγμής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου, η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, συνεχίζει να είναι μεγάλη αν και δείχνει μια τάση σταθεροποίησης, με τις εισαγωγές να κυμαίνονται περίπου στα επίπεδα με την προηγούμενη εφημερία στις 5 Ιανουαρίου η οποία ήταν χειρότερη από την πρωτοχρονιά, ωστόσο οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες και 10-11 άτομα να είναι διασωληνωμένα εκτός.

Όπως τονίζει ο ίδιος, η μετάλλαξη Όμικρον, αν και πιο μεταδοτική, δείχνει σαφώς πιο ήπια, με τα κρούσματα που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου να αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα.

Τις επόμενες ημέρες, τονίζει ο κ. Παπαστεργίου θα εμφανιστούν τα κρούσματα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και από το άνοιγμα των σχολείων. “Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε χωρίς μεγάλες απώλειες τον Ιανουάριο, λόγω των Χριστουγέννων και των σχολείων, θα μπούμε σε μια πορεία αποκλιμάκωσης. Η εκτίμηση η δική μου, είναι πως το 2022, προς το καλοκαίρι, λίγο πριν ή λίγο μετά, θα έχουμε τελειώσει. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Δεν είμαι επιδημιολόγος, αλλά εμπειρικά όπως παρατηρώ και με βάση και την ιστορία των προηγούμενων πανδημιών το λέω”. Κατά τον ίδιο, δεν αποκλείεται μέχρι το καλοκαίρι να υπάρξει και νέα μετάλλαξη που όπως εκτίμησε θα είναι πολύ πιο ήπια και θα είναι η τελευταία.

Όσον αφορά στην προστασία των πολιτών από τα εμβόλια, παρέπεμψε στα στατιστικά που αφορούν στο ιατρικό προσωπικό που είναι και η ομάδα του πληθυσμού που έρχεται πολύ περισσότερο σε επαφή με κρούσματα και άρα κινδυνεύει περισσότερο από τον καθέναν. “Από τους γιατρούς που έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, σοβαρά να ασθενήσει ή ακόμα χειρότερα να πεθάνει, δεν υπάρχει κανένας. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο μεγάλο επιχείρημα για την αξία των εμβολίων” κατέληξε.



Έσωσαν πιλότο αεροπλάνου δευτερόλεπτα πριν τον χτυπήσει τρένο

 



Αστυνομικοί στο Λος Άντζελες κατάφεραν χθες Κυριακή να βγάλουν τον παγιδευμένο πιλότο μονοκινητήριου Cessna, που είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση πάνω σε σιδηροτροχιές, δευτερόλεπτα προτού το μικρό αεροσκάφος χτυπηθεί από διερχόμενο τρένο, με συντρίμμια του να εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι αστυνομικοί και ο πιλότος βρίσκονταν σε πολύ μικρή απόσταση από τις γραμμές όταν ο διερχόμενος συρμός έπεσε με ταχύτητα πάνω στο Τσέσνα.

Ο πιλότος, που δέχθηκε ιατρικές φροντίδες για εκδορές και μώλωπες, είναι σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. 





Πάνω από 15.000 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές που θα κυκλοφορούσαν και θα μόλυναν

 


Σίγουρα όπως αποδεικνύεται και από τα κρούσματα, το άνοιγμα των σχολείων αποκάλυψε ότι χιλιάδες μαθητές και καθηγητές νοσούσαν, δεν το ήξεραν, και θα κυκλοφορούσαν ελεύθεροι κάνοντας διασπορά του ιού.

Πάνω από 15.000 έχουν φτάσει τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μέσω των self test που έγιναν σε μαθητές και καθηγητές για την επιστροφή τους στα σχολεία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Αυτά τα εν δυνάμει κρούσματα δεν θα είχαν βρεθεί εάν δεν λειτουργούσαν ξανά τα σχολεία, αλλά θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κοινωνία χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού.

«Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, ελέγχθηκαν συνολικά 1,6 εκατ. άνθρωποι, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγαλύτερο ταυτόχρονο έλεγχο πληθυσμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Τις προηγούμενες φορές, στους ελέγχους των σχολείων ο αριθμός ήταν μικρότερος, καθώς ελέγχονταν μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον ελέγχονται και οι εμβολιασμένοι.




Συνεχίζει ο ακροαριστερός τραμπούκος του Τσίπρα το υβριστικό παραλήρημα σε στελέχη της κυβέρνησης

 


Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τον ακροαριστερό τραμπούκο Παύλο Πολάκη, ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας που τον καλύπτει πλήρως σε κάθε του ατόπημα, δείχνοντας ότι και οι δύο είναι φτιαγμένη από την ίδια φαιδρή ακροαριστερή πάστα.

Μετά τον Θάνο Πλεύρη, σειρά είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης και για ακόμα μία φορά, ο κρητικός ποιμενικός, προκαλεί εκτοξεύοντας νέες ύβρεις  κατά των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και των ΜΜΕ.

Σε ανάρτησή του στο facebook προκειμένου να…ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας της μητέρας του γράφει:

«Προς όλα τα ακροδεξιά τρολ που ξαμόλησε ο “λαδέμπορας” και η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ για να μαζέψουν τη ζημιά που έπαθαν με αυτά που συνέβησαν στο νοσοκομείο Ρέθυμνου  και τα οποία τόλμησαν  να μου κάνουν μαθήματα Ιατρικής θα πω μια κουβέντα μόνο:

ΟΥΣΤ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ, μια δική μου μέρα στην Ιατρική  η ζωή σας όλη!»



Την ανοχή του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην δημόσια ξεφτίλα του πρώην υπουργού του, επέκρινε ο  Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα».

«Άμα φύγει ο βόθρος μολύνει και το καθαρό νερό. Αυτός έχει αφήσει τη μάνα του να μην κάνει την τρίτη δόση και βρίζει εμάς. Δεν μπορείς να είσαι αρχηγός ενός κόμματος και να επιτρέψεις ένας βουλευτής σου να έχει αυτή τη δημόσια φρασεολογία. Όταν υβριζόμαστε κατ’ αυτόν τον σκαιότατο τρόπο με όρους χαμαιτυπείου πρέπει κάποια στιγμή να απαντούμε κιόλας»



ΝΔ για επίθεση στο σπίτι του Παύλου Μαρινάκη


 

Επίθεση στο σπίτι του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη έγινε στις 15 Δεκεμβρίου, και εχθές κακοποιοί ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές που αποκαλούνται  «Αναρχικοί ενάντια στη λήθη», ανέλαβαν την ευθύνη που δημοσιεύθηκε σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

 Η ΝΔ αναφέρει σε ανακοίνωση:

«Μια ακόμη φασιστική επίθεση τραμπούκων κατά της Νέας Δημοκρατίας. Η επίθεση στο σπίτι του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλου Μαρινάκη έγινε στις 15 Δεκεμβρίου και η ανάληψη της ευθύνης από τους τραμπούκους με τις κουκούλες χθες. Την απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις τους θα δώσει το κράτος δικαίου. Κανέναν δεν εκφοβίζουν. Κανέναν δεν πτοούν. Η Δημοκρατία μας είναι πολύ πιο δυνατή από τις κουκούλες τους»



Σήμερα απολογείται η Ρένα Δούρου για τις πλημμύρες στην Μάνδρα

 


Στην τελική ευθεία για την έκδοση ετυμηγορίας μπαίνει πλέον η μαραθώνια δίκη που διεξάγεται ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Μάνδρα Αττικής, το 2017, και στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους. Σήμερα στο βήμα του δικαστηρίου ανεβαίνει για να απολογηθεί η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, όσον αφορά στις ποινικές ευθύνες που της αποδίδονται σχετικά με τη φονική πλημμύρα, δεδομένου ότι από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι δεν είχε υλοποιηθεί κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά την απολογία της, σήμερα, στο ακροατήριο, η κυρία Δούρου αναμένεται να αναφερθεί σε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας της στην περιφέρεια Αττικής με στόχο την βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Επίσης, αναμένεται να επικαλεστεί τη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου που έπληξε την Αττική εκείνες τις ημέρες και το οποίο σύµφωνα µε τους επιστήµονες συµβαίνει µία φορά στα 200 χρόνια.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής αναμένεται ακόμη να επικαλεστεί 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισ. ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη για να επισημάνει ακόμη ότι η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε υλοποιήσει 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, θα επικαλεστεί δύο πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την ύπαρξη ή μη ευθυνών της περιφέρειας Αττικής, τις οποίες υπογράφουν ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και μηχανικοί, που ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Και αυτό καθώς, στις πραγματογνωμοσύνες αυτές δεν επιρρίπτεται ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής κατά την επίδικη χρονική περίοδο.

Ακόμη, η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης Αττικής, αναμένεται κατά τη σημερινή απολογία της, να κάνει λόγο για προσπάθεια επίρριψης όλων διαχρονικά των λαθών της διοίκησης σε εκείνη. «Η ανακριτική έρευνα δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγµατικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα µπορούσαν να αφορούν τις άµεσες αρµοδιότητες ενός περιφερειάρχη, αλλά "φορτώνει" στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πληµµέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της περιφέρειας», είχε αναφέρει η ίδια στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια τον Ιούλιο του 2017.

Οι κατηγορούμενοι και τα αδικήματα

Για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα δικάζονται συνολικά 21 πρόσωπα, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας, πλημμύρα εξ αμελείας και παράβαση καθήκοντος, αδικήματα που είναι όλα σε βαθμό πλημμελήματος.

Η πολύκροτη αυτή υπόθεση οδηγήθηκε στο ακροατήριο έπειτα από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κατόπιν διάταξης που είχε εκδώσει, μετά από προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, προϊσταμένη σήμερα της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας είχε περιγράψει καρέ-καρέ τι (δεν) έπραξαν οι εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής, οι αρμόδιοι των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, οι τότε Δήμαρχο Μάνδρας - Ειδυλλίας και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να μην είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα.

Η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τα εξής: «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας - Ειδυλίας - Νέας Περάμου - Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ένας κρίσιμος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην τεράστια καταστροφή, ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων. Ανεπάρκεια, που όπως διαπίστωσε η εισαγγελέας, οφείλεται είτε στην κατασκευή των έργων είτε στο μη καθαρισμό και συντήρησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Επιπλέον, στη διάταξη γίνεται αναφορά στη μη καταγραφή των αυθαιρέτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων: «Αναφορικά με τις παραλείψεις επί των πολεοδομικών θεμάτων η Υ.ΔΟΜ (υπηρεσία δόμησης) των εμπλεκομένων δήμων δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε αναφερθεί στη διάταξη της και στον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «θεομηνία», για να σημειώσει πως η άποψη αυτή «δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».


protothema



Φλώρινα: «Οι δονήσεις θα συνεχιστούν για εβδομάδες», προειδοποιεί ο Τσελέντης


 

Σε προειδοποίηση για τον σεισμό στη Φλώρινα μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, προχώρησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Σχολιάζοντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ,  την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Παράλληλα προειδοποίησε ότι επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες». Η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και σημείωσε πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.

«Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό. Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», τόνισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι η ευρύτερη περιοχή όπως φαίνεται δίνει ισχυρούς σεισμούς αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 1967 έγινε σεισμός 6,6 ρίχτερ αλλά στα 100 χλμ.