Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Παλαιοκώστας


 

Εκτός φυλακής θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του ο Νίκος Παλαιοκώστας. 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κοζάνης έκανε σήμερα Τετάρτη 06.10.2021 ομόφωνα δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Νίκου Παλαιοκώστα, που κρατείται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας.

Ο Παλαιοκώστας συνελήφθη το 2006 σε μπλόκο της αστυνομίας στη Λιβαδειά και είναι ο μεγαλύτερος εκ των δύο αδερφών. Παρέμεινε στις φυλακές εκτίοντας 15,5 χρόνια κάθειρξης, ενώ η συνολική ποινή του ήταν ισόβια και 197 χρόνια φυλάκισης. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και η διαγωγή του στις φυλακές, ήταν σύμφωνα με τους δικηγόρους του που οι δικαστές αποφάσισαν την αποφυλάκιση του 61χρονου σήμερα, βαρυποινίτη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο Νίκος Παλαιοκώστας θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής κατ’ οίκον στα Τρίκαλα, έχοντας τη δυνατότητα να βγαίνει από το σπίτι του δύο φορές την εβδομάδα.




Φυσικό αέριο: Μέτωπο Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας για τις αυξήσεις

 


Μέτωπο για κοινή αντιμετώπιση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώνουν Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία και Ρουμανία, προτείνοντας μια συγκροτημένη προσέγγιση, η οποία θα στηρίζεται σε πέντε πυλώνες.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι Nadia Calviño, Α΄ Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας, Bruno Le Maire, υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας, Alena Schillerová, υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και Dan Vîlceanu, υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, σημειώνουν τα εξής:

«Η τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.

Προτείνουμε την ακόλουθη προσέγγιση, βασισμένη σε 5 πυλώνες:

Πρώτον, απαιτείται μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικών, ώστε να συντονίσουμε τα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών.

Δεύτερον, αναφορικά με το φυσικό αέριο, πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να καταλήξουμε γιατί αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου. Πρέπει, επίσης, να διαμορφώσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, ώστε να περιορίσουμε και να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό των αγορών μας σε φυσικό αέριο, ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ μας.

Τρίτον, είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: διασφαλίζει ενεργειακά αποθέματα αδιαλείπτως, για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Αυτό καθίσταται ολοένα και σημαντικότερο, καθώς η απολιγνιτοποίηση θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας.

Τέταρτον, πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, επενδύοντας στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας και να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από χώρες-εξαγωγείς φυσικού αερίου, το ταχύτερο δυνατόν. Οι ενεργειακές μορφές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως για παράδειγμα η βιομάζα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας.

Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) είναι θεμελιώδες για τον καθορισμό τιμής για τον άνθρακα και για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Συνεπώς, για να προσφέρουμε στους δημόσιους και ιδιώτες ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να στρέψουν τις επενδύσεις τους προς δραστηριότητες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να διασφαλίσουμε μια πιο προβλέψιμη τιμή για τον άνθρακα και να αποφύγουμε την υπερβολική διακύμανσή της», καταλήγουν στην κοινή δήλωσή τους οι πέντε υπουργοί. 


Πηγή




Φωτογραφία του 34χρονου τζιχαντιστή που συνελήφθη στην Αθήνα

 


Φωτογραφία ντοκουμέντο από τη δράση του 34χρονου άνδρα ο οποίος συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική για συμμετοχή στον ISIS  βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ο 34χρονος ιρακινός τζιχαντιστής, συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας  και στην φωτογραφία κρατάει ένα καλάσνικοφ και έχει δίπλα του άλλα μέλη της οργάνωσης μπροστά από ένα τανκ!

Ο 34χρονος πήρε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Πέμπτη το πρωί ενώπιον του ανακριτή και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες φέρεται να έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του στην οργάνωση.

Είχε καταθέσει δύο αιτήσεις ασύλου οι οποίες είχαν απορριφθεί, ενω εκκρεμούσε η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό το διαμέρισμα στα Πατήσια, εξετάζουν τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόταν σε επαφή, ενώ έχει σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ το κινητό του, προκειμένου να ψαχτεί και να ανασυρθεί ακόμη και υλικό που έχει διαγραφεί απο τη μνήμη του.



Εκτέλεσαν θανατοποινίτη με νοητική υστέρηση παρά τις εκκλήσεις - ακόμα και του Πάπα - να του δοθεί χάρη!


 

Ακόμη και ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπροσώπου του στις ΗΠΑ, προσπάθησε να πείσει τον κυβερνήτη να «αναστείλει» την εκτέλεση του Έρνεστ Τζόνσον

Οι αρχές στην πολιτεία Μιζούρι των ΗΠΑ εκτέλεσαν τον καταδικασμένο για τριπλή ανθρωποκτονία Έρνεστ Τζόνσον χθες Τρίτη το βράδυ, αφού ο κυβερνήτης Μάικ Πάρσον και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψαν τις εκκλήσεις του πάπα Φραγκίσκου να του δοθεί χάρη διότι είναι διανοητικά ανάπηρος.

Ο 61χρονος Αφροαμερικανός είχε κριθεί ένοχος από σώμα ενόρκων για τον φόνο το 1994 τριών εργαζομένων σε πρατήριο βενζίνης, το οποίο λήστεψε. Χθες του χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση στη φυλακή Μπον Τερ του Μιζούρι και ο θάνατός του ανακοινώθηκε στις 18:11 τοπική ώρα.

Αφού ο Τζόνσον καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, οι δικηγόροι του προσέφυγαν επανειλημμένα στα δικαστήρια για να ανατρέψουν την καταδίκη, βασιζόμενοι σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο έχει αποφανθεί ότι η εκτέλεση ατόμων που πάσχουν από νοητικά προβλήματα αντίκειται στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, υπάρχουν πολλές «αποδείξεις» ότι ο Τζόνσον πάσχει από νοητική υστέρηση: γεννήθηκε με εμβρυακό αλκοολικό σύνδρομο διότι η μητέρα του έπινε όσο ήταν έγκυος, στη διάρκεια της ζωής του τα αποτελέσματα των τεστ IQ που έκανε ήταν πολύ χαμηλά (μέσο όρο 67) και έχει «τις ικανότητες ενός 4χρονου παιδιού».

Όμως τα δικαστήρια του Μιζούρι – μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας-- απέρριψαν τα επιχειρήματά τους. Εξάλλου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που σπάνια εμποδίζει εκτελέσεις, απέρριψε την αίτηση των δικηγόρων του Τζόνσον με μια σύντομη, ανυπόγραφη απόφασή του χθες Τρίτη το βράδυ.

Βασιζόμενος στην απόφαση των δικαστηρίων ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μάικ Πάρσον αρνήθηκε να δώσει χάρη στον Τζόνσον, όπως ζητούσαν περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας προκάτοχός του και δύο μέλη του Κογκρέσου.

Ακόμη και ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπροσώπου του στις ΗΠΑ, προσπάθησε να πείσει τον κυβερνήτη να «αναστείλει» την εκτέλεση.

«Ο ισχυρισμός του Τζόνσον ότι δεν είναι σε θέση να εκτελεστεί έχει εξεταστεί και απορριφθεί από σώμα ενόρκων και δικαστήρια έξι φορές, περιλαμβανομένης μιας ομόφωνης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μιζούρι», τόνισε ο Πάρσον στην ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτήρισε τον Τζόνσον «βίαιο φονιά».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

protothema.gr



Κορωνοϊός: Το χάπι που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου


 

Αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, θα είναι πλέον πραγματικότητα το πρώτο χάπι που αποδεδειγμένα θεραπεύει τον κορωνοϊό, προσθέτοντας ένα νέο και εύκολο όπλο στη φαρέτρα της μάχης με τη νόσο COVID-19.

Σε μία ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, η φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το πειραματικό χάπι, που παρήγαγε και απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει από COVID-19, μείωσε στο μισό τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα χάπι που θα μπορεί να λαμβάνει ο καθένας στο σπίτι του θα ανακουφίσει την πίεση στα νοσοκομεία, ενώ θα περιορίσει και τις εξάρσεις της πανδημίας σε πιο φτωχές ή απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια ή πολυδάπανες θεραπείες. «Θα μας επιτρέψει να θεραπεύουμε περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. William Schaffner, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Συνεργαζόμενη με την Ridgeback Biotherapeutics, η εταιρεία Merck πραγματοποίησε μια μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν μολνοπιραβίρη (molnupiravir) εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων κορωνοϊού είχαν περίπου το μισό ποσοστό νοσηλείας και θανάτου συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη παρακολούθησε 775 ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, οι οποίοι θεωρούνταν αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Από τους ασθενείς που έλαβαν μολνοπιραβίρη , το 7.3% είτε νοσηλεύθηκαν είτε πέθαναν στις 30 ημέρες της μελέτης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έλαβαν το εικονικό χάπι ήταν 14,1%.

Μετά από αυτή την περίοδο δεν καταγράφηκαν άλλοι θάνατοι σε όσους έλαβαν το φάρμακο, ενώ άλλοι οκτώ άνθρωποι από την ομάδα του εικονικού χαπιού έχασαν τη ζωή τους. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, ήταν τόσο ισχυρά που μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που παρακολουθούσε τη δοκιμή συνέστησε την πρόωρη διακοπή της. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν επανεξεταστεί από ανεξάρτητους ειδικούς, διαδικασία που ακολουθείται για τον έλεγχο νέων ιατρικών ερευνών.

Ακόμα και μπροστά στην πιθανότητα μιας νέας αποτελεσματικής θεραπείας, πάντως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία των εμβολίων για τον έλεγχο της πανδημίας, δεδομένου ότι αυτά συμβάλλουν στην αποτροπή της μετάδοσης και επίσης μειώνουν τη σοβαρότητα της ασθένειας σε όσους προσβάλλονται από τον ιό.

Επιπλέον, η Merck μελέτησε το φάρμακο μόνο σε ανεμβολίαστους ασθενείς, με τον ιολόγο Andrew Pekosz από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins να τονίζει πως τα φάρμακα αυτά δε θα πρέπει να θεωρηθεί πως αντικαθιστούν τα εμβόλια, αλλά να αντιμετωπιστούν ως δύο στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για την προστασία από τις χειρότερες επιπτώσεις της COVID-19.

Στη μελέτη, οι ασθενείς λάμβαναν τέσσερα χάπια μολνοπιραβίρη δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, ενώ παρενέργειες αναφέρθηκαν και από τις δύο ομάδες, αλλά ήταν σχετικά κοινές σε όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, με την εταιρεία να μην τα προσδιορίζει αναλυτικά. Προηγούμενα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το φάρμακο δεν ωφελεί ασθενείς που ήδη νοσηλεύονταν για σοβαρή ασθένεια, πράγμα που, όμως, δεν προκαλεί εντύπωση αν λάβουμε υπόψη ότι τα αντιϊκά φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται πριν ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό.

Όπως και τα άλλα αντιϊκά φάρμακα, το χάπι της Merck λειτουργεί παρεμβαίνοντας στην ικανότητα του ιού να αντιγράφει τον γενετικό του κώδικα και να αναπαράγεται.


Πηγή



Δεν έχουν θέση στη Ν.Δ. οι ακραίες φωνές

 


Η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του βουλευτή Α’ Αθηνών Κωνσταντίνου Μπογδάνου με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν επιβεβλημένη μετά τα όσα διημείφθησαν χθες εντός του Κοινοβουλίου, μετά την ακραία τοποθέτησή του ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές».

Η κυβέρνηση του είχε δώσει ήδη μια τελευταία ευκαιρία, μετά την αποδοκιμασία για το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων ανήλικων μαθητών του νηπιαγωγείου από τον συγκεκριμένο βουλευτή, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, είχε προειδοποιήσει ότι στο μέλλον δεν θα γίνονταν αποδεκτές.

Ο βουλευτής δεν έλαβε το μήνυμα και προχώρησε σε τοποθετήσεις που δεν έχουν σχέση με τις αξίες και τις αρχές της μεγάλης φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης, προκαλώντας την αντίδραση και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος εξερράγη και τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο κακό, εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας.

Ουδείς δικαιούται να παίζει προσωπικά παιχνίδια με τις πλάτες του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ή να χαράσσει εξωτερική πολιτική παρουσία και του ΥΠΕΞ, όπως συνέβη χθες. Η Νέα Δημοκρατία έχει κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό γιατί έχει διευρύνει το ακροατήριό της προς το Κέντρο και τους κεντρώους πολίτες, επειδή ακριβώς εκφράζει τη φωνή της λογικής, της μετριοπάθειας και της σύνεσης.

Είναι σαφές ότι ακραίες φωνές δεν έχουν θέση στην παράταξη, όταν μάλιστα μόλις χθες είχαμε τα γενέθλια για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε τα λόγια του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, που πίστευε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπέλες Δεξιά και Αριστερά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη διαγραφή Μπογδάνου ότι ακραίες συμπεριφορές δεν γίνονται αποδεκτές στη Ν.Δ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μητσοτάκης : Ο Τσίπρας επιμένει στο «όχι σε όλα»

 


Άρθρο του πρωθυπουργού στην ιστοσελίδα Liberal.gr

Το πλήρες κείμενου του άρθρου του πρωθυπουργού:

«Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία για συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας είναι ιστορικής σημασίας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε τρία ξεχωριστά αλλά αλληλένδετα επίπεδα.

Το πρώτο είναι ότι η συνεργασία με τη Γαλλία, που συνδυάζεται με την απόκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών, θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και τονώνει την αποτρεπτική ικανότητά τους.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει, με σύντομο χρονοδιάγραμμα και έναντι εξαιρετικού οικονομικού αντιτίμου, πλοία που ανταποκρίνονται απολύτως στις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου και τις τεχνολογικές επιταγές του 21ου αιώνα, μετά από χρόνια υποεπένδυσης στις μονάδες επιφανείας του Ναυτικού μας. Παράλληλα, οι δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας αναβαθμίζονται με την απόκτηση 24 μαχητικών Rafale.

Η συμφωνία έχει και θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς και η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει.

Δεύτερον, η συμφωνία αποτελεί την πλέον απτή απόδειξη του ενισχυμένου και διευρυμένου πλέγματος στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών που, υπομονετικά, έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση την τελευταία διετία.

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά μας, και συνιστά πρόνοια που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που προβλέπουν η συνθήκη του ΝΑΤΟ αλλά και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα παραγνωρίζει ή παραβλέπει τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη θέση της στο NATO. Το αντίθετο. Οι κινήσεις της Ελλάδας ενισχύουν ουσιαστικά τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού πυλώνα του NATO και συνεπώς καθιστούν πιο δυνατή ολόκληρη τη διατλαντική συμμαχία.

Παράλληλα, οι συζητήσεις που έχουμε με τις ΗΠΑ για την υπογραφή ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), πενταετούς διάρκειας, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας καλλιεργεί σχέσεις με στρατηγικό βάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για αντιμαχόμενες ή αμοιβαία αποκλειόμενες πρωτοβουλίες.

Αντίθετα, πρόκειται για κινήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και είναι απόρροια της ενεργητικής και πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τρίτον, η συμφωνία λειτουργεί επίσης ως πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ είναι μία οικονομική υπερδύναμη και εκ των πραγμάτων διαθέτει μεγάλη ήπια ισχύ, οφείλει όμως να αποκτήσει και ανάλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει τη στρατηγική αυτονομία και εξοπλιστική διαλειτουργικότητα που θα της επιτρέψουν να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαιά της στην ευρύτερη γειτονιά της, δίχως να εξαρτάται από τη συνδρομή ή να βασίζεται στη σύμφωνη γνώμη άλλων δυνάμεων.

Η συζήτηση αυτή έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ελπίζω ότι δεν θα ατονήσει, αλλά θα προχωρήσει με σταθερά βήματα ώστε να μετουσιωθεί σε πράξεις.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συνυπάρχουν τα σύνορα της ΕΕ και η νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. Εργάζεται πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας προς όλους και είναι πάντα ανοιχτή στον καλόπιστο διάλογο, όμως έχει την υποχρέωση, την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να προασπίσει την επικράτειά της, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σέβεται και στηρίζει τους συμμάχους της, αλλά παράλληλα δεν κάνει εκπτώσεις στα δίκαιά της.

Η συμφωνία η οποία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Πίστευα ότι η ιστορική αυτή συμφωνία, που έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού, θα ψηφιζόταν και από την αντιπολίτευση. Ο κ.Τσίπρας, δυστυχώς, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Επιμένει στο «όχι σε όλα» ακόμη σε μια συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Αλλά όσο ιστορική είναι η συμφωνία, τόσο ιστορική είναι και η ευθύνη. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την Ιστορία. Η δική μου υποχρέωση είναι να αναβαθμίσω την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, να ενισχύσω το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλω στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Και αυτό κάνω».



Ο Δένδιας απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να αναδείξει διαφοροποίηση του ΥΠΕΞ με τον Πρωθυπουργό

 


Ο Υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο facebook για να σταματήσει τα fake news και την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.

"Κατανοώ την ανάγκη (κατ’ εξοχήν) του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω απόλυτης ένδειας πολιτικής πρότασης, να προσπαθεί να οικοδομήσει μία εικόνα διαφοροποίησής μου από τον Πρωθυπουργό, σε μία σειρά θεμάτων. 

Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως Υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνηση του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Οι ενέργειές μου είναι το προϊόν της στενής και ειλικρινούς συνεργασίας μου μαζί του και η ισχυρή προσήλωσή μου στην επιτυχία των κυβερνητικών στόχων είναι δεδομένη."



Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα μέρα στο Κολοράντο

 


Το βίντεο της κάμερας Doorbell από τον Andrew Fisher έδειξε έναν μετεωρίτη να φωτίζει τον ουρανό κοντά στο Wellington, Colorado νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Δείτε το αποκαλυπτικό video :





Γονείς αρνητές θα άφηναν την κόρη τους να πεθάνει από κορονοϊό - Παρέμβαση εισαγγελέα

 


Με παρέμβαση εισαγγελέα, το 14χρονο κορίτσι από τη Δράμα μεταφέρθηκε με βαριά πνευμονία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έχοντας μολυνθεί από κορονοϊό.

Το κοριτσάκι παρά την επείγουσα κατάσταση παρέμενε στο σπίτι καθώς οι γονείς της αρνητές του ιού διαφωνούσαν με τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο σπίτι της οικογένειας κλήθηκε γιατρός για να εξετάσει την έφηβη. Η υγειονομικός εισηγήθηκε την άμεση μεταφορά του κοριτσιού στο νοσοκομείο, με τους γονείς του όμως να έχουν διαφορετική άποψη, έτοιμοι να κάνουν έγκλημα κρατώντας σε βαριά κατάσταση το κοριτσάκι τους στο σπίτι.

Η γιατρός αμέσως απευθύνθηκε στον ιατρικό σύλλογο της Δράμας και στη συνέχεια στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να μεριμνήσουν για την 14χρονη.

Έτσι με εντολή εισαγγελέα η μικρή νοσηλεύεται και το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί ποινικά και για τους εγκληματικά ανεύθυνους, αρνητές γονείς.



Αποφυλακίστηκε ο Φουρθιώτης - Απαγορεύεται να εμφανιστεί στην τηλεόραση

 


Εκτός φυλακής βρίσκεται ο Μένιος Φουρθιώτης με διάταξη του Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της σκηνοθετημένης επίθεσης από τον ίδιο στο σπίτι του, μετά την απομάκρυνση της αστυνομικής φρουράς που είχε, ώστε να του την ξανά παρέχουν.

Ο πρώην τηλεπαρουσιαστής αποφυλακίστηκε μετά τις 4 το απόγευμα με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ο οποίος όρισε την καταβολή χρηματικής εγγύησης και περιοριστικούς όρους στον κατηγορούμενο για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων όπως ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία αλλά και σε έκρηξη.

Στη διάταξη του Ανακριτή ορίζεται 

1. Η καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ

2.  Εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του τρεις φορές το μήνα

3.  Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα 

4. Απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων.



Η Μητσοτάκης διέγραψε Μπογδάνο, ο Τσίπρας ανέχεται Σκουρλέτη και άλλα ακροαριστερά στελέχη



Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός απέδειξαν ότι δεν ανέχονται ακραίες φωνές στην παράταξη, κάτι που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει εγκαλέσει στην τάξη ούτε ένα ακροαριστερό βουλευτή του, και έχει πολλούς όχι ένα και δύο.

Μία περίπτωση προκλητικού ακροαριστερού συκοφάντη που όποτε μιλάει λέει ψέματα είναι και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είτε να αποδοκιμάσει τον Πάνο Σκουρλέτη για όσα είπε αυτός σε τηλεοπτική εκπομπή περί «μιζών» στα εξοπλιστικά είτε να προσκομιστούν οι αποδείξεις των λεγομένων του, απηύθυνε ο εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ, βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, στην αρχή της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, μίλησε αρχικά για ‘μυρωδιά σκανδάλου’. Ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος ή μίζας και απάντησε «Ενδεχομένως και αυτό»».

Επειδή, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, «αυτό είναι πολύ ‘’βαρύ’’, καθώς την ελληνογαλλική συμφωνία, από την οποία απορρέει η αγορά οπλικών συστημάτων, την υπογράφουν ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, καλούμε τον κ. Τσίπρα είτε να αποδοκιμάσει τον κ. Σκουρλέτη είτε μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη να προσκομίσει τις αποδείξεις των λεγομένων του. Διαφορετικά, θα είστε κοινοί συκοφάντες», σημείωσε.



Ο Μητσοτάκης διέγραψε από την Κ.Ο. της ΝΔ τον Κων/νο Μπογδάνο

 


Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ετέθη με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής της Α' Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος.  

Το έντονο επεισόδιο που είχε προηγηθεί στη Βουλή ανάμεσα στον βουλευτή και τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ  αλλά και η εντονότατη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη στάση» από τον βουλευτή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Κ. Μπογδάνο που τίθεται εκτός Κ.Ο.

Μιλώντας στην συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία, ο βουλευτής είπε μία φράση που αποδίδεται στον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, ότι οι «κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους», προκαλώντας την αντίδραση τόσο του κ.Παφίλη, όσο και του υπουργού των Εξωτερικών. 

Ο Κ. Μπογδάνος  βρισκόταν εδώ και λίγο καιρό σε «καθεστώς κίτρινης κάρτας» από το κυβερνών κόμμα, από τη στιγμή που είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία  μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας - και ο κυβρνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει ότι στο μέλλον, τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονταν αποδεκτές»





Νέα Δημοκρατία: το κόμμα των ιστορικών εθνικών επιλογών και των τολμηρών πολιτικών αποφάσεων


 

Σε ανάρτηση του για τη συμπλήρωση 47 ετών από την ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος  του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επισημαίνει τη θεμελιώδη αναφορά της διακήρυξης σύμφωνα με τη οποία  «η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που υπηρετεί τα συμφέροντα του Έθνους πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς», υπογραμμίζει:

«Σαράντα επτά χρόνια μετά, το μήνυμα της ιδρυτικής μας Διακήρυξης και τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή αντηχούν και μας καθοδηγούν. Με τον ιστό των αρχών μας ακλόνητο. Και τη σημαία των ιδεών μας να κυματίζει με τον άνεμο της ανανέωσης.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν η Νέα Δημοκρατία ωρίμαζε, παραμένοντας έφηβη. Ήταν, είναι και θα είναι το κόμμα των ιστορικών εθνικών επιλογών και των τολμηρών πολιτικών αποφάσεων. Γέννημα της κοινωνίας, που δρα μέσα στην κοινωνία.

Η Παράταξή μας δικαιώνει και σήμερα την προοδευτική της αποστολή. Ενώνοντας τους Έλληνες σε ένα περήφανο παρόν και χτίζοντας ένα ακόμη πιο αισιόδοξο μέλλον. Για την πατρίδα και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Για όλους. Η Νέα Δημοκρατία γιορτάζει σε μία Ελλάδα που αλλάζει. Πάντα μαζί, πάντα μπροστά!».



Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας


 

Η μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για μηδενισμό των τελών για τους νέους μέχρι 29 ετών, ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι μία μείωση 10%.

Το συνολικό ποσό το οποίο αφαιρείται από τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας των πολιτών, είναι 68 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαιούχοι μέχρι των 29 ετών θα πρέπει να αιτηθούν τον μηδενισμό του τέλους, ώστε να αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέ μία αίτηση είτε μέσω του gov.gr είτε στα ΚΕΠ. Για τους υπόλοιπους η μείωση του 10% θα γίνει αυτόματα.

Σχετικά με το freedom pass για τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών με τη δωρεάν παροχή 50GB, υπάρχει μια αλλαγή και οι νέοι θα μπορούν τα πάρουν όλα μαζί, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έπαιρναν 10GB κάθε μήνα και για διάστημα 5 μηνών.   



15.836 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο το 2022


 

Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του Δημόσιου Τομέα για το έτος 2022. Ο προγραμματισμός αυτός εμφανίζεται πλήρως ισορροπημένος εμπίπτοντας στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), όπως έχει προκύψει από τις εκτιμήσεις που έχουν διενεργηθεί σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Προτείνεται για το έτος 2022 η έγκριση συνολικά 15.836 προσλήψεων τακτικού προσωπικού για την κάλυψη θέσεων σε στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των φορέων τόσο της Κεντρικής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για πρώτη φορά εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/συμβάσεων μίσθωσης έργου και εφαρμόζεται για πρώτη φορά περιορισμός κατά 10% στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων σε σχέση με το 2020, ο οποίος διαμορφώνεται στις 25.344 θέσεις εργασίας που θα κατανεμηθούν στα Υπουργεία.

Επισημαίνεται ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο ετήσιος κύκλος κινητικότητας με το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας που λειτουργεί σε δύο κύκλους (Ιανουάριος - Μάιος και Οκτώβριος - Δεκέμβριος) και ο οποίος, σε συνάρτηση με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, έχει βάλει μία τάξη στο θέμα της συνολικής κάλυψης των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης.



Κατατέθηκε στη Βουλή το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022

 


Αν και ο Προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Για αυτόν τον σκοπό, ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα άνω, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σε 6,1%. Αυτό σηματοδοτεί ότι, σε σχέση με την ύφεση ύψους 8,2% που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία έχει ήδη καλύψει άνω των 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, εντός μάλιστα ενός έτους, που κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν ακόμη σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%, 0,8% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%. Χαρακτηριστικό και δομικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,8% τον Ιούλιο του 2020, σε 14,2% τον Ιούλιο του 2021.

Το ανωτέρω αποτέλεσμα δεν οφείλεται, προφανώς, μόνο στην άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην πρωτόγνωρη σε ύψος οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ξεπερνά τα 42 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, και τα 30 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση, την περίοδο 2020-2022. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα.

Η νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης σηματοδοτεί τη στροφή:

προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο,

προς ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα ανθεκτικότερο κοινωνικό δίκτυο προστασίας.

Η Ελλάδα, έχοντας διαθέσιμα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι έτοιμη για μια μετάβαση σε νέα εποχή, που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».




Ανάπτυξη 6,1% φέτος


 

Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και να μας παρουσιάσει το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022. Θα μιλήσουμε όμως και για τα κίνητρα για την ενίσχυση, τη συνένωση, τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας την επόμενη διετία. Αυτή και μόνο η ατζέντα προοπτικής νομίζω ότι απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών. Γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.

Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο γιατί το έργο μας αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε στο 6,1% την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2021. Ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους.



Δυναμική η Συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας



Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Η Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας αποτελεί μία δυναμική Συμφωνία υπέρ του εθνικού συμφέροντος στο παρόν, αλλά και υπέρ της αυτόνομης ευρωπαϊκής προοπτικής στο μέλλον. Ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σήμερα πιστεύω ότι αξίζει να συγκρατήσουμε σύντομα δύο ακόμα στοιχεία αυτής της νέας Συμφωνίας:

Πρώτον, ότι εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει.

Και δεύτερον, φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο. Δίπλα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου θέτει το πρώτο θεμέλιο ώστε η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης να αντιστοιχηθεί με την οικονομική της ισχύ. Ενώ παράλληλα απλώνει και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Έτσι, η πατρίδα μας γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής.