Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ινδία: Συνελήφθη ομάδα ανδρών που βίασε νεαρή κοπέλα



Την βίαζαν για ώρες και στη συνέχεια την έδεσαν και τηλεφώνησαν σε ακόμα δύο άτομα, «για να πάρουν σειρά».

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν επειδή φέρεται ότι συμμετείχαν σε ομάδα που βίασε μια 19χρονη έφηβη κοπέλα στην κεντρική ινδική πόλη Μποπάλ. 

Η νεαρή κοπέλα επέστρεφε από ένα κέντρο μελέτης το βράδυ της Πέμπτης όταν δύο άντρες της επιτέθηκαν κάτω από μια γέφυρα. Αφού την βίαζαν για ώρες, την έδεσαν και τηλεφώνησαν σε δύο άλλους άνδρες που της επιτέθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους. 

Οι γονείς της, οι οποίοι είναι αξιωματικοί της αστυνομίας, έπιασαν έναν από τους υπόπτους ενώ τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα αρνήθηκαν να καταχωρήσουν την καταγγελία τους. 

Οι γονείς της νεαρής κοπέλας είπαν στην εφημερίδα The Times of India ότι ένας αστυνομικός τους είπε ότι δεν επρόκειτο για βιασμό καθώς η έφηβη κοπέλα «γύριζε μια ταινία».

Τελικά οι δύο άλλοι βιαστές της κοπέλας συνελήφθησαν αργότερα, όταν εντοπίστηκαν από την κοπέλα, ενώ δύο αστυνομικοί απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να καταχωρήσουν την καταγγελία για βιασμό. 

«Είναι μια από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής μου. Ακόμα και εγώ που είμαι αστυνομικός δεν μπορούσε να καταθέσω την καταγγελία βιασμού της κόρης μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάει ο απλός κόσμος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τέτοια περιστατικά» τόνισε η μητέρα της άτυχης κοπέλας.

Ο πατέρας είπε ότι ήταν συγκλονιστικό το γεγονός που συνέβη μόλις 500 μέτρα μακριά από έναν πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό.




Πηγή: skai.gr


ΥΠΕΘΑ: Θα πέσουν κεφάλια για τη φρεγάτα «Κανάρης»



«Αδιανόητη η προσάραξη»

Σειρά συσκέψεων με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της προσάραξης της φρεγάτας «Κανάρης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρήθηκε αδιανόητο να συμβεί κάτι τέτοιο, και μάλιστα στο Σαρωνικό, και ως εκ τούτου πρόκειται «να πέσουν κεφάλια».

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «Κανάρης» προσάραξε χθες, Πέμπτη, σε αβαθή ύδατα στη νησίδα Αταλάντη του Σαρωνικού Κόλπου, νοτιοδυτικά της Ψυττάλειας, επιστρέφοντας από προγραμματισμένη δραστηριότητα στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ακολούθησε η διαδικασία αποκόλλησης, όπου, πέραν των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, έλαβαν μέρος και ιδιωτικά ρυμουλκά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την προσάραξη δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων ή διαρροή καυσίμων στη θάλασσα.



Πηγή : tovima.gr


Ποινική δίωξη για δωροδοκία κατά του Λ. Μπόμπολα




Του Παναγιώτη Στάθη

Αντιμέτωπος με το κακούργημα της δωροδοκίας υπαλλήλων σε βαθμό κακουργήματος κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση είναι πλέον ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης ο γνωστός επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας και δύο ακόμα πρόσωπα που συνδέονται με την εταιρία Ηλέκτωρ (ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ κατά 90%).

Η δίωξη αφορά την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο. Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία Helector, συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στον ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε, από το 2008 έως το 2015, τον δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Σε βάρος του κ. Μπόμπολα είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Κυπριακές Αρχές οι οποίες του καταλόγιζαν κατηγορίες για απάτη, κλοπή από δημόσιους λειτουργούς, παράβαση του νόμου περί εσόδων, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία για καταδολίευση. Το συμβούλιο εφετών ωστόσο τον Μάιο του 2016 είχε απορρίψει το αίτημα έκδοσης της Κύπρου θεωρώντας ότι αν τελέστηκε το αδίκημα της δωροδοκίας, η χώρα τέλεσης του είναι η Ελλάδα και ο κατηγορούμενος πρέπει να δικαστεί εδώ.

Δίωξη

Η έρευνα από τις ελληνικές δικαστικές αρχές ξεκίνησε αμέσως μετά την απόρριψη αιτήματος έκδοσης του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο και κατέληξε στη δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Η δικογραφία στηρίχθηκε (και) στην κατάθεση του Αθ. Κατρή, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Helector την περίοδο 2002-2013. Ο κ. Κατρής, στην κατάθεση του αμέσως μετά τη σύλληψη του, ισχυρίστηκε ότι "μίζες δίνονταν σε δημάρχους και αξιωματούχους στη Κύπρο μόνο με έγκριση Μπόμπολα". Η συγκεκριμένη αναφορά ακούστηκε στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου στο οποίο παρουσιάστηκε ο Κατρής. Φέρεται να αναφέρθηκε ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις που ο  Λ. Μπόμπολας ήταν παρών όταν δόθηκαν χρήματα ως μίζες.



Πηγή : capital.gr


Ελεύθερος με τον νόμο Παρασκευόπουλου και βιαστής ο 32χρονος Αλβανός που δολοφόνησε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο



Το 2015 χρησιμοποιεί το νόμο Παρασκευόπουλου και αποφυλακίζεται ενώ είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για δύο βιασμούς σε Γαλάτσι και Χαλκίδα.

Σοκάρει το άγριο παρελθόν του 32χρονου Αλβανού που δολοφόνησε, στις 12 Οκτωβρίου τον ποινικολόγο, Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, μέσα στο δικηγορικό του γραφείο στην οδό Ασκληπιού 154. 

Πριν από περίπου δέκα χρόνια ο 32χρονος Αλβανός, καταδικάζεται σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ληστείες για δύο υποθέσεις βιασμού στην περιοχή του Γαλατσίου και της Χαλκίδας. Ο ίδιος, μαζί με τους τότε συνεργούς του, προσέγγιζε σταθμευμένα αυτοκίνητα μέσα στα οποία βρίσκονταν ζευγάρια. Στη συνέχεια βίαζε τις νεαρές γυναίκες που βρίσκονταν μέσα σε αυτά, λήστευε τα θύματά του και εξαφανιζόταν. 

Παρά το γεγονός ότι ο 32χρονος Αλβανός είχε εμπλακεί σε ληστείες αλλά και το γεγονός ότι είχε βιάσει δύο γυναίκες, το 2015 έχοντας εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του αποφυλακίζεται κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. 

Τότε ο ίδιος φεύγει από την Ελλάδα και επιστρέφει πίσω στην Αλβανία, όμως δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο 32χρονος δολοφόνος, ξαναμπαίνει παράνομα στη χώρα και συνεχίζει τη δράση του. Αυτή τη φορά πέφτει και πάλι στα χέρια της αστυνομίας. Συλλαμβάνεται για 12 κλοπές και σχηματίζεται σε βάρος του δικογραφία. Σύμφωνα με τον τότε συνήγορό του Γιάννη Γλύκα, ο 32χρονος αθωώνεται για τις εννέα από αυτές αλλά καταδικάζεται σε φυλάκιση για τις υπόλοιπες τρεις. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά το βεβαρημένο παρελθόν του, παίρνει άδεια από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας. Δεν επιστρέφει, όμως, ποτέ πίσω και στις 12 Οκτωβρίου, μαζί με ένα ομοεθνή του που αναζητείται και οι αστυνομικοί γνωρίζουν την ταυτότητά του, κλείνει το μοιραίο ραντεβού με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. 

«Σοκαρισμένος διαπίστωσα ότι ήταν εκείνος ο οποίος αφαίρεσε τη ζωή του εξαιρετικού συναδέλφου και φίλου μου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Προφανώς δεν συνεχίζω να είμαι δικηγόρος του παρότι μου ζητήθηκε και δεν πρόκειται να είμαι και στο μέλλον», τόνισε στο protothema.gr o δικηγόρος Γιάννης Γλύκας ο οποίος είχε αναλάβει όλες τις υποθέσεις του 32χρονου στο παρελθόν αλλά μετά τη στυγερή δολοφονία του ποινικολόγου δεν επιθυμεί πλέον την υπεράσπισή του. 


Πηγή: Protothema.gr


Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί 29 και 47 ετών για ασέλγεια ανηλίκων



Συνελήφθη με ένταλμα, μεσημβρινές ώρες της 30-10-2017, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 47χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Ειδικότερα, ο 47χρονος κατηγορείται ότι εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα (προπονητής αθλήματος) προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικης αθλήτριας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε στον αρμόδιο Ανακριτή, απ' όπου μετά την απολογία του εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης.

Συνελήφθη επίσης, απογευματινές ώρες της 1-11-2017, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 29χρονος ημεδαπός με ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενος για αποπλάνηση παιδιού και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Ειδικότερα, ο 29χρονος ο οποίος παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα, στο πλαίσιο ενισχυτικής διδασκαλίας, εντός της οικίας ανήλικου αγοριού, κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ενήργησε κατ’ επανάληψη ασελγείς πράξεις σε βάρος του.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε και αυτός στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε στον αρμόδιο Ανακριτή.


Σεισμός 3,7 βαθμών ταρακούνησε την Αθήνα!



Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09.43 το πρωί της Παρασκευής στα Βίλια Αττικής, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Κυριάκος Μητσοτάκης : Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η ανομία κερδίζει διαρκώς έδαφος με συνέργεια ή ανοχή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ


Χαίρομαι, κ. Τσίπρα, που είστε σήμερα μαζί μας και απαντάτε στην ερώτησή μου, διότι την τελευταία φορά που ζήτησα να μιλήσουμε για τα θέματα ασφάλειας του πολίτη, είχατε χαρακτηρίσει το θέμα ανεπίκαιρο. Φαντάζομαι ότι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να αλλάξετε το αντικείμενο της συζήτησης. Εκτός αν θέλετε να απολογηθείτε για την κυνική δήλωση του οικονομικού σας επιτελείου ότι συνειδητά τσακίσατε την μεσαία τάξη στους φόρους. Ότι διαλύετε την παραγωγική Ελλάδα, διαλύετε τους εργαζόμενους, τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, την μέση ελληνική οικογένεια. Και ελπίζω να μην μιλήσετε κι εσείς για σαρανταποδαρούσες και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες, γιατί ο κόσμος υποφέρει και δεν σας ανέχεται άλλο.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της ασφάλειας. Πριν από λίγες μέρες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναρωτήθηκε το εξής: «Μα πώς είναι δυνατόν», μας είπε, «τη μια να λέτε μπράβο στην αστυνομία και την άλλη να θέτετε ζήτημα έξαρσης της ανομίας και εγκληματικότητας;». Να σας το εξηγήσω για να το καταλάβετε.

Η Ελληνική Αστυνομία αξίζει συγχαρητήρια, ακριβώς γιατί προσπαθεί να ανταποκριθεί όπως πρέπει σε μια κατάσταση βίας και παρανομίας. Μια άγρια και επικίνδυνη κατάσταση που είναι αποτέλεσμα παραλείψεων και πράξεων της δικής σας Κυβέρνησης. Γιατί η αστυνομία ξέρει, μπορεί και έχει ικανότατα στελέχη, με άρτια εκπαίδευση και αίσθημα καθήκοντος. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η Κυβέρνησή σας δεν την αφήνει να κάνει τη δουλειά της. Ή όταν προωθείτε πολιτικές που της δένουν τα χέρια.

Ποιος άνοιξε τις πόρτες των φυλακών, κ. Τσίπρα; Θα σας το πω εγώ. Η Κυβέρνησή σας τις άνοιξε. Για να τρέχει η αστυνομία να συλλαμβάνει αυτούς που εσείς αφήσατε ελεύθερους. Όπως είναι δικός σας νόμος, από τους πρώτους νόμους που ψήφισε ο κ. Παρασκευόπουλος, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, που αφορούσαν συγκεκριμένες περιπτώσεις κρατουμένων του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Φυλακές υψίστης ασφαλείας υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κρίνατε σκόπιμο να τις καταργήσατε στην Ελλάδα, με το που καταλάβατε την εξουσία. Έτσι σήμερα στις ελληνικές φυλακές συνυπάρχουν και συναγελάζονται μεγαλομαφιόζοι, τρομοκράτες και λοιποί ποινικοί, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Και οι νονοί, τα μεγάλα κεφάλια του εγκλήματος, λειτουργούν ανενόχλητοι κάνοντας τις φυλακές κέντρα διοίκησης εγκληματικών ομάδων. Κάτι που σε φυλακές τύπου Γ’  δεν θα μπορούσαν να κάνουν.

Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου, κ. Τσίπρα, έχει οργανωθεί μέσα στη φυλακή. Το οργανωμένο έγκλημα έχει το επίκεντρό του στον Κορυδαλλό. Δεν το γνωρίζετε; Θα πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσετε γιατί φέρατε αυτό το νόμο. Για να κάνετε το χατίρι κάποιων κρατουμένων που το ζήτησαν από τον κ. Λάμπρου, το σύντροφό σας, ο οποίος συνομιλούσε μαζί τους;  Σας κρατάνε μήπως; Τους χρωστάτε κάτι; Η συνένωση ποινικών και τρομοκρατών στις φυλακές, κ. Τσίπρα, κοστίζει ζωές.  Αποτελεί επιτυχία της αστυνομίας η σύλληψη του παρ’ ολίγον δολοφόνου του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ποιος, όμως, δημιούργησε το πολιτικό κλίμα που όπλισε το χέρι του; Ποιος έκανε ακραία και μισαλλόδοξη αντιπολίτευση, κατασκευάζοντας ενόχους για τα Μνημόνια; Ποιος εξίσωσε τα Μνημόνια με τη βία και την τρομοκρατία; Το κάνατε εσείς από το 2011 ως το 2015. Τότε που βάλατε φωτιά στη χώρα για να έρθετε στην εξουσία και να ψηφίσετε νέα Μνημόνια. Η σύλληψή του  αποτελεί επιτυχία της αστυνομίας. Από τύχη ο κ. Λουκάς Παπαδήμος δεν έχασε τη ζωή του. Η δική σας «επιτυχία», κ. Τσίπρα, είναι ότι αν αυτός καταδικαστεί, δεν θα πάει σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπως θα έπρεπε. Θα πάει σε μια απλή φυλακή όπου θα μπορεί να δικτυώνεται με άλλους εγκληματίες, όπως ήδη συμβαίνει στις περισσότερες φυλακές της χώρας. Αλλά και η σύλληψή του, κ. Τσίπρα, έγινε με βάση ένα νομοθέτημα που εσείς προσωπικά, και αρκετοί από το Κόμμα σας πολεμήσατε, καταψηφίσατε και ακόμα και σήμερα ζητάτε να καταργηθεί. Αν δεν υπήρχε ο νόμος αυτός, συγκεκριμένα το άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα που επιτρέπει τη χρήση D.N.A. ως αποδεικτικού υλικού, δεν θα είχε γίνει καμία σύλληψη και η υπόθεση δεν θα μπορούσε να λυθεί.

Συνεπώς, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιτυχίες χάρη σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που προσπαθήσατε να αλλάξετε. Δεν τα καταφέρατε. Καταφέρατε όμως, να βγάλετε τους ποινικούς από τα κελιά. Αναφέρομαι στο νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Τον ψηφίσατε παρά τις προειδοποιήσεις του νομικού κόσμου και της Ένωσης Εισαγγελέων ότι οι ρυθμίσεις του ισοδυναμούν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων. Και ξεκινήσατε μάλιστα να τον εφαρμόζετε εντός 45 ημερών από την ψήφισή του. Τα αποτελέσματα φάνηκαν γρήγορα. Επί των ημερών σας έχουν αποφυλακιστεί δωδεκάμισι χιλιάδες κρατούμενοι, εκ των οποίων περίπου δύο χιλιάδες είχαν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις. Πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στο έγκλημα. Ορισμένοι, δυστυχώς, υπέπεσαν σε πράξεις σοβαρότερες από εκείνες για τις οποίες είχαν αρχικά καταδικαστεί.

Κύριε Τσίπρα,

Τι έχετε να πείτε στη μητέρα του νεαρού κοσμηματοπώλη, στη Θεσσαλονίκη, που δολοφονήθηκε από έμπορο ναρκωτικών, που απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στη σύζυγο του εστιάτορα από την Ύδρα, που δολοφόνησαν ληστές, που απελευθερώθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στα παιδιά του 70χρονου συνταξιούχου, που δολοφονήθηκε από κακοποιό, που απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στα θύματα του ληστή που σκορπούσε τον τρόμο σε Κυψέλη, Άγιο Παντελεήμονα, Αμπελόκηπους, ληστεύοντας και βασανίζοντας ηλικιωμένους, ο οποίος απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στην ηλικιωμένη κυρία, που πριν λίγες μέρες την έκαψαν με σίδερο εγκληματίες, που είχαν απελευθερωθεί με το νόμο Παρασκευόπουλου; Ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει, κ. Τσίπρα. Τα κριτήρια αποφυλάκισης πρέπει να αυστηροποιηθούν. Οφείλετε, κ. Τσίπρα, να ζητήσετε συγνώμη από τα θύματα ή τους οικείους τους. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η ανομία κερδίζει διαρκώς έδαφος με συνέργεια ή ανοχή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες φοβούνται μέσα στα σπίτια τους. Ιδιαίτερα ανυπεράσπιστοι νιώθουν οι ηλικιωμένοι. Έχουμε τοπωνύμια που γίνονται συνώνυμα της εγκληματικότητας. Τα Εξάρχεια τείνουν να γίνουν άβατο. Το Μενίδι εξελίσσεται σε απάνθρωπο περιθώριο όπου χάνονται παιδικές ψυχές. Δεν είναι όμως μόνο το κοινό έγκλημα. Βλέπουμε να επεκτείνεται διαρκώς η πολιτική βία. Τα Πανεπιστήμια μετατρέπονται συχνά σε αρένα οργανωμένων τραμπούκων και παραβατικών στοιχείων. Αυτών που καίνε τρόλεϊ στην Πατησίων και μπαίνουν ανενόχλητοι στο Πολυτεχνείο για να κρυφτούν. Στο Πάντειο, καθηγητής είδε το πρόσωπό του να γίνεται αφίσα. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο πρύτανης έπεσε θύμα προπηλακισμών μέσα στο γραφείο του και είδε να τον συκοφαντούν κι από πάνω στο διαδίκτυο. Στο Αριστοτέλειο, το Πρυτανικό Συμβούλιο ετέθη σε ομηρεία για τρεις ώρες. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τα προαύλια έχουν μετατραπεί σε εμποροπανήγυρη χωρίς κανείς να παρεμβαίνει. Υπάρχουν επώνυμες κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών στον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Ξέρετε, κ. Τσίπρα, ποια ήταν η απάντηση του κ. Γαβρόγλου; Να συγκροτηθεί, είπε, ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Λες και είναι δουλειά των φοιτητών να τα βάλουν με τους εμπόρους ναρκωτικών. Πριν λίγες μέρες, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την παλιά ΑΣΟΕΕ, ένας νέος άνθρωπος με αναπηρία δέχθηκε επίθεση, γιατί πήγαινε σε εκδήλωση που δεν είχε την έγκριση των τραμπούκων της σχολής. Δεν σεβάστηκαν ούτε την αναπηρία του. Λίγες μέρες μετά, εξέδωσαν και φυλλάδια εναντίον του να μην ξαναπατήσει στη σχολή. Χθες, πάλι στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η Πρυτανεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι γνωστοί - άγνωστοι χτύπησαν μια διοικητική υπάλληλο.

Κάνετε κάτι για όλα αυτά, κ. Τσίπρα; Πήρατε κάποια πρωτοβουλία; Μπήκε κάποιος εισαγγελέας; Κάνατε κάποια δημόσια δήλωση; Καλέσατε έστω την πανεπιστημιακή κοινότητα να παρέμβει; Τι μας λέτε, δηλαδή; Ότι η αστυνομία που εξιχνίασε την απαγωγή Λεμπιδάκη και έπιασε έναν τρομοκράτη δεν μπορεί να ταυτοποιήσει και να τιμωρήσει όσους χτύπησαν έναν φοιτητή με πρόβλημα αναπηρίας; Ασφαλώς μπορεί. Εσείς δεν την αφήνετε να το κάνει. Ή μήπως έχετε δυσκολία να περάσετε τον Ρουβίκωνα; Είναι η γνωστή ομάδα που, για να φύγει ανενόχλητη από τη Βουλή, φρόντισε προσωπικά ο κ. Βούτσης να μετατρέψει τα περιπολικά της αστυνομίας σε ταξί. Ο Ρουβίκωνας απειλεί. Τραμπουκίζει. Και o αρχηγός του ποστάρει ανενόχλητος στο facebook. 

Θυμίζω ότι ο Ρουβίκωνας είναι μια οργάνωση που έχει ως στόχο του την κατάλυση του Κράτους. Το λένε καθαρά στο μανιφέστο τους. Θα το διαβάσω, για να σας το θυμίσω κ. Τσίπρα: «Επιδιώκουμε», προσέξτε τι λέει ο Ρουβίκωνας, «την καταστροφή του Κράτους. Την καταστροφή του Κράτους. Και την αντικατάστασή του ως διαχειριστή των κοινών από μια ομοσπονδία αυτοδιευθυνόμενων κοινοτήτων  βάσης».

Αλλά εσείς θεωρείτε ότι είναι παιδιά που κάνουν επαναστατική γυμναστική. Όλα αυτά, ενώ η Αθήνα είναι μια πόλη ανυπεράσπιστη. Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε τα σπασμένα καταστήματα στην Ερμού. Τρεις Ευέλπιδες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από εγκληματική επίθεση που δέχτηκαν εν ψυχρώ. Προχθές πάλι έγινε μάχη με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ, πριν από δέκα μέρες, επιτέθηκαν με μολότοφ και πέτρες στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης. Η Αξιωματικός Υπηρεσίας ήταν μια νέα κοπέλα, μόλις είχε αποφοιτήσει από τη σχολή. Παραλίγο να την κάψουν ζωντανή. Όπως ζωντανοί κάηκαν από μολότοφ οι υπάλληλοι της Μαρφίν.

Με απλά λόγια, τα Εξάρχεια εξάγουν τρομοκρατία. Μη μου πείτε πάλι, κ. Τσίπρα, για την ιδιαιτερότητα της περιοχής αυτής. Πείτε μου, πώς γίνεται να μην μπορείτε να περάσετε από την περιοχή αυτή ούτε εσείς ούτε οι Υπουργοί σας; Πείτε μου πώς εξηγείται η ανοχή σας. Το ότι έχουμε σχεδόν κάθε βράδυ βανδαλισμούς και επεισόδια, στο κέντρο της Αθήνας, δεν το βλέπετε; Γνωρίζετε, κ. Τσίπρα, ότι στα Εξάρχεια υπάρχουν γιάφκες με όπλα; Ναι ή όχι; Γνωρίζετε ότι ένα κομμάτι της νέας γενιάς τρομοκρατών έχει ξεπεταχτεί μέσα από τους κύκλους των αντιεξουσιαστών, Ναι ή όχι; Γνωρίζετε ότι υπάρχει ώσμωση, όπως λένε, μεταξύ ποινικών και νέας γενιάς τρομοκρατών; Ναι ή όχι; Σας απασχολούν οι συνεχείς επιθέσεις κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη;  «Δεν μας αφήνουν να επέμβουμε», λένε ευθέως οι αστυνομικοί. Η εντολή μη επέμβασης είναι πολιτική. Και έχετε ακέραιη την ευθύνη για αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρόβλημα της ασφάλειας δεν αφορά μόνο τις πολύ σοβαρές και δυσάρεστες επιμέρους περιπτώσεις που ανέφερα. Είναι γενικευμένο. Τόσο τα στατιστικά στοιχεία, όσο και η αίσθηση της κοινωνίας δείχνουν ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται. Επειδή εμείς είμαστε υπεύθυνο Κόμμα και δεν κάνουμε αφορισμούς, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, λέμε και τα καλά και τα στραβά. Υπάρχουν τομείς που η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όπως π.χ. οι ανθρωποκτονίες. Από το 2010 – όχι μόνο επί των ημερών σας, από το 2010 – έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό. Στους περισσότερους τομείς όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις στα σπίτια και τα καταστήματα, ακόμα και κλοπές τροχοφόρων, έχουν αυξηθεί. Και μάλιστα, οι απόπειρες ληστειών και διαρρήξεων έχουν πολλαπλασιαστεί. Και μην υποτιμάτε την απόπειρα, γιατί σπέρνει και αυτή ανασφάλεια και τρόμο και κανείς Έλληνας δεν πρέπει να ζει με το φόβο. Τα φαινόμενα λαθρεμπορίας έχουν εκτιναχθεί, με επιπτώσεις στη λειτουργία υγιών καταστημάτων και απώλεια εσόδων για το κράτος. Συνολικά στη χώρα, οι περιπτώσεις σχεδόν οκταπλασιάστηκαν και στην Αττική σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Χθες, ήμουν στην Ήπειρο και μου έλεγαν κάτοικοι μικρών χωριών ότι πέφτουν συνεχώς θύματα εγκληματικών πράξεων. Μπαίνουν από τα σύνορα, τους κλέβουν και ξαναφεύγουν.  Δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά, κ. Τσίπρα; Τα ίδια συμβαίνουν και στις μεγάλες πόλεις. Περπατήστε λίγο στο κέντρο της Αθήνας, κ. Τσίπρα. Στην είσοδο σχεδόν κάθε πολυκατοικίας υπάρχει ένα χαρτί που λέει να κλειδώνουν οι ένοικοι την πόρτα μετά τις 10 το βράδυ, επειδή υπήρξαν κρούσματα διαρρήξεων. Για όλη αυτή την κατάσταση έχετε ευθύνη, κ. Τσίπρα.

Και θα σας πω γιατί: Γιατί οι συντονισμένες επιχειρήσεις κατά της παραβατικότητας στα γκέτο ανομίας, περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Γιατί πετυχημένες δράσεις αναβάθμισης της ελληνικής αστυνομίας εγκαταλείφθηκαν. Γιατί ακυρώθηκε στην πράξη το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πεζές περιπολίες. Γιατί εγκαταλείφτηκε ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. Γιατί καταργήθηκε η ομάδα Δέλτα κατ’ απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Ρουβίκωνα. Έτσι δεν υπάρχει καμία ταχυκίνητη ομάδα άμεσης επέμβασης. Ενώ πρόσφατα βγήκε εγκύκλιος που λέει η αστυνομία να μετακινείται μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη.

Κύριε Τσίπρα,

Δεν περιμένω να ακούσω κάτι από εσάς. Ή μάλλον περιμένω να ακούσω ξανά πολιτικές ύβρεις και προσωπικές συκοφαντίες. Παρόλα αυτά θα επιμείνω: Έχετε υποχρέωση να μας πείτε όχι μόνο τί θα κάνετε, αλλά και τι πιστεύετε. Εδώ και χρόνια το Κόμμα σας χλευάζει συστηματικά και σε κάθε ευκαιρία την αντίληψη ότι στις Δημοκρατίες η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Οι σημερινοί Υπουργοί σας έβγαιναν στα κανάλια ως στελέχη της Αντιπολίτευσης και δικαιολογούσαν αθλιότητες. Ζήσαμε τραμπουκισμούς, ύβρεις και χυδαιότητες, στις οποίες πρωτοστατούσατε. Καλλιεργείτε επί χρόνια μια προκατάληψη εναντίον της Αστυνομίας.

Πότε συμμαζέψατε στελέχη σας όταν την έβριζαν δημοσίως; Πότε πήγατε να συναντήσετε τους αστυνομικούς σε μια δύσκολη βάρδια; Θέλετε να σας θυμίσω τι λέγατε εσείς ο ίδιος πριν λίγα χρόνια; Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν τα Μ.Α.Τ., ζητούσατε. [Καταθέτω το σχετικό δημοσίευμα στα πρακτικά]. Να αφοπλιστεί η αστυνομία; Και πώς θα έκανε τις συλλήψεις που σήμερα παρουσιάζετε ως επιτυχία; Με νεροπίστολα; Με σφεντόνες; Συνειδητοποιείτε, έστω και εκ των υστέρων, τι έχετε κατά καιρούς πει; Σας θυμίζω ότι ως πολιτικός αρχηγός έχετε χαρακτηρίσει τα Μ.Α.Τ. ως «παρακρατικές συμμορίες».

Μήπως να επανορθώσετε έστω και τώρα, κ. Τσίπρα; Μήπως να ζητήσετε, έστω και αργά, μια συγνώμη από όσους ήταν στην κλούβα που δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα; Από τους αστυνομικούς που δέχονται κάθε βράδυ επιθέσεις με μολότοφ; Από τα παιδιά των Μ.Α.Τ. που τα πυροβόλησαν με καλάσνικοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Από τις μητέρες, τις συζύγους, τα παιδιά και τα αδέρφια όσων διακινδυνεύουν κάθε μέρα στους δρόμους; Να τους ζητήσετε συγνώμη που στελέχη του κόμματός σας τους αποκαλούσαν «γουρούνια» και «δολοφόνους» χωρίς ποτέ να διαψεύσετε ή να αποδοκιμάσετε δημοσίως έστω έναν από αυτούς.

Σας προτείνω έστω και σήμερα, κ. Τσίπρα, να παραδεχθείτε ότι όσα λέγατε ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Να ανακαλέσετε με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας. Ή έστω να παραδεχθείτε πως ακόμα και στα θέματα ασφάλειας είχατε αυταπάτες. Τελικά, όμως, το ζήτημα δεν είναι η αναξιοπιστία σας, αλλά τι αφήνει πίσω της η πολιτική σας.

Σήμερα, δυστυχώς, η χώρα πληρώνει τις θύελλες των ανέμων που εσείς προσωπικά και η παρέα σας έσπειρε. Και σήμερα με την πολιτική σας, κ. Τσίπρα, και με λανθασμένες αποφάσεις που εξακολουθείτε και παίρνετε, όπως η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, ο νόμος Παρασκευόπουλου, η κατάργηση της ομάδας Δέλτα, ο περιορισμός των περιπολιών και η ανοχή σε φαινόμενα βίας και ανομίας, πλήττετε τη χώρα και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Και όλα αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν βέβαια πίσω από τις επιτυχίες της αστυνομίας που έγιναν ερήμην σας. Και γι’ αυτό σας καλώ με το βάρος της ευθύνης που αυτονόητα αισθάνομαι ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έστω και τώρα αναγνωρίστε τα λάθη σας. Τολμήστε να αλλάξετε πολιτική.

Το συμφέρον του απλού πολίτη, που αισθάνεται σήμερα απροστάτευτος και ανυπεράσπιστος είναι σημαντικότερο και από τις εσωκομματικές σας ισορροπίες και από τις ψυχολογικές σας αμφιθυμίες. Στηρίξτε την Ελληνική Αστυνομία και αφήστε την να επιτελέσει απερίσπαστη την αποστολή της. Η Ελλάδα, κ. Τσίπρα, χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική ασφάλειας. Δεν θα κάνετε αυτά που χρειάζονται, γιατί δεν θέλετε και γιατί δεν μπορείτε.

Θα τα κάνουμε, όμως, εμείς. Με επίκεντρο τον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα, την ποιότητα ζωής και την ιδιοκτησία. Με χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή προκειμένου η αστυνομική δράση να εστιάζεται εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα. Με καθιέρωση της ένστολης αστυνόμευσης, πεζής και εποχούμενης, μέρα και νύχτα. Με ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας Δέλτα. Με ενίσχυση των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας. Με καλύτερες υποδομές. Με περιπολικά που δεν θα είναι παροπλισμένα, όπως σήμερα. Με καλύτερο εξοπλισμό για τους άνδρες και τις γυναίκες της αστυνομίας.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για τη Νέα Δημοκρατία, η ασφάλεια είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Λέμε όχι στο φόβο και την ανομία. Η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η αστυνομία θα επιστρέψει στις γειτονιές. Ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί. Τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι άσυλο τραμπούκων. Κανείς φοιτητής ή καθηγητής ή επισκέπτης δεν θα κινείται σε καθεστώς διαρκούς απειλής. Οι ποινές θα εφαρμόζονται και όσοι εγκληματούν θα υφίστανται τις συνέπειες των πράξεων τους. Θα υπάρχει σεβασμός στις ελευθερίες όλων και πρώτα απ’ όλα στα δικαιώματα των πολιτών που νιώθουν ανυπεράσπιστοι. Ασφαλείς, ελεύθεροι και αξιοπρεπείς πολίτες, σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή Ελλάδα.

Αυτό θέλουμε και αυτό θα πετύχουμε. Γιατί και στον τομέα της ασφάλειας αξίζουμε πολύ καλύτερα.




Νέα Δημοκρατία «Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη»





Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε τους φτωχούς φτωχότερους. H αναίτια παράταση της κρίσης, με τις κυβερνητικές επιλογές τα τελευταία 3 χρόνια, έχει οδηγήσει περίπου 1 στους 4 Έλληνες πολίτες στη φτώχεια, την απελπισία και την έλλειψη προοπτικής. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μεγαλύτεροι αλλά και οι νεότεροι, είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί βασικό εμπόδιο στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την ομαλότητα, την καθηλώνει στη στασιμότητα και εξωθεί χιλιάδες Έλληνες στη μετανάστευση ή στην ακραία φτώχεια.

Οι ευχές και οι διακηρύξεις δεν αρκούν. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό Κόμμα που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η ιδεολογία της συνδυάζει την ελευθερία με την αλληλεγγύη. Χωρίς οικονομική ελευθερία δεν παράγεται πλούτος. Αλλά και χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή. Μια πολιτική αλληλεγγύης έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στηρίζοντας παράλληλα, με στοχευμένες πολιτικές έμπρακτης βοήθειας, αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε τα εξής:

1. Πρώτη προτεραιότητα: νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές

Με φορολογικές και αντι-γραφειοκρατικές παρεμβάσεις   όπως η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 29 σε 20%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πλέον, αλλά και η οριζόντια απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Πρωτοβουλίες που θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και θα δημιουργήσουν δουλειές που δεν θα είναι των 360 ευρώ, αλλά θα προσφέρουν αμοιβές αντίστοιχες των ικανοτήτων των Ελλήνων, και ιδίως των νέων.

2. Εφαρμογή της Πράσινης Βίβλου για την κοινωνική ένταξη όλων των πολιτών και την αντιμετώπιση της φτώχειας 

Από το 2013 η Κυβέρνηση μας προχώρησε σε μία μοναδική στα χρονικά του Ελληνικού Κράτους πρωτοβουλία και συνέταξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Διασφαλίζοντας την πρόσβαση  σε βασικά αγαθά, πάντα σε στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και την Εκκλησία. Με μέτρα άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που πρώτη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε  το 2014 και κυρίως με  πολιτικές για τη σταδιακή επανένταξη στην αγορά εργασίας και την επιστροφή στην οικονομική αυτονομία. Με ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας όπως η βοήθεια στο σπίτι για τους πολίτες με προβλήματα μετακίνησης, η πρόσβαση ανηλίκων σε κοινωνικούς λειτουργούς, η ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη όσων βρίσκονται στο περιθώριο. Η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το ότι βρήκε έτοιμη την Πράσινη Βίβλο την αγνόησε. Ασχολείται αποσπασματικά μόνο με τμήμα οικονομικών βοηθημάτων, και αυτό με μεγάλη καθυστέρηση δύο ετών, χωρίς όμως όλες τις υπόλοιπες  δράσεις όπως για παράδειγμα τα μικροδάνεια. Δράση που εφαρμόστηκε στην Γαλλία και έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μέχρι εκείνη τη στιγμή ζούσαν στο περιθώριο, να δημιουργήσουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και να ξεφύγουν από την παγίδα φτώχειας.

3. Ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην Υγεία 

Είναι ντροπή το 2017 οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν γάζες και βαμβάκι από το σπίτι τους. Για μας ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην υγεία σημαίνει μεταξύ άλλων: i) υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα επιλέγει ο κάθε πολίτης και ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή σε εξειδικευμένους γιατρούς όταν υπάρχει ανάγκη. ii) κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) για  απαράδεκτη σημερινή ταλαιπωρία iii)  ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ) μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού iv) επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία τους για τη χορήγηση νέας συνταγής και να μην απασχολούνται οι γιατροί με κάτι που δεν χρειάζεται v) προτεραιότητα, όχι στις προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά στις προσλήψεις νοσηλευτών που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, καθώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο vi) εθνική στρατηγική για την πρόληψη, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανέβει ουσιαστικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους.

4. Τα λεφτά του φορολογούμενου για το ΕΣΥ πρέπει να πιάνουν τόπο 

i) Το σύστημα θα λειτουργεί με συγκεκριμένους στόχους και αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου η απόδοση και η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών να είναι μετρήσιμες. Ενισχύοντας την αξιολόγηση των μονάδων Υγείας και εισάγοντας κίνητρα και αντικίνητρα θα κλείσουν οι πληγές στο σύστημα Υγείας και θα εξασφαλισθούν καλύτερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες ii) τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες iii) θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα iv) θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τον ασθενή από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους ίδιους, στην περίπτωση που αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο  v) θα προχωρήσουμε σε ενοποιήσεις και διασυνδέσεις κλινικών, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της εξυπηρέτησης καθώς και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στο κόστος λειτουργίας vi) θα αξιοποιήσουμε την σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική) αλλά και στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου.

5. Δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με ισχυρές βάσεις

Η υφεσιακή πορεία της οικονομίας και η αντιστροφή των θετικών τάσεων του 2014 οδήγησαν σε περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, με 21 διαφορετικούς τρόπους. Μόνον η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Περισσότερες δουλειές – περισσότερες εισφορές. Και εδώ βρίσκεται η προστιθέμενη αξία της Νέας Δημοκρατίας. Πέρα από αυτό όμως, χρειαζόμαστε δομικές παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. i) Πρέπει να μειώσουμε το ύψος των εισφορών για να διευκολύνουμε την οικονομία να πάρει μπρος και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος «υψηλές εισφορές – ύφεση – μικρότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία». Μόνο αν έχουμε περισσότερους εργαζόμενους να καταβάλουν εισφορές μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος ii) Με δεδομένη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εθνικής σύνταξης και την ενεργοποίηση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, είναι ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για τη στήριξη και της ιδιωτικής ασφάλισης iii) Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να δημιουργήσουν οικογένεια εδώ. Με την εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για όλες τις φτωχές οικογένειες, με φορολογικά κίνητρα όπως 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο καθώς και με υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στήριξης για μονογονεϊκές οικογένειες.


Παραιτήθηκε ο γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης




Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σάρλης, προκειμένου όπως διαρρέει ανεπιτυχώς το υπουργείο, να συμμετάσχει σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η παραίτηση του κ. Σάρλη έγινε δεκτή τόσο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Η αποδοχή παραίτησης δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 2017, ενώ σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο κ. Σάρλης υπέβαλε την παραίτησή του στις 30 Οκτωβρίου 2017.




«Χρυσώνει το χάπι» η κυβέρνηση με τις προσωρινές συντάξεις



Προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» στους υποψήφιους συνταξιούχους καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας καθιερώνοντας το ποσό της προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης. Κι αυτό όταν οι οριστικές συντάξεις όχι μόνο δεν εκδίδονται αλλά περικόπτονται έως 40% και βρίσκονται σε εκκρεμότητα 300.000 συντάξεις και εφάπαξ. 

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων χαρακτηρίζουν εμπαιγμό τις εξαγγελίες για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ υγείας. 

Ειδικότερα με τροπολογία , η οποία κατατέθηκε , χτες το βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης. Αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας. Σήμερα η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών που ο αιτών είχε κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Για περιπτώσεις αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 79,99% χορηγείται ως προσωρινή σύνταξη το 75% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών και για περιπτώσεις με αναπηρία από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50% ως προσωρινή σύνταξη. Στο 50% είναι η προσωρινή σύνταξη και για περιπτώσεις θανάτου. Η προσωρινή σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού της Εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, ούτε και να υπερβαίνει το διπλάσιο αυτής (384 ευρώ έως 768 ευρώ). 

Και όλα αυτά καταγράφονται όταν σήμερα πάνω από 300.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ κόστους πάνω 3 δισ. ευρώ, έχουν παγώσει ενώ η έκδοση των λιγοστών συνταξιοδοτικών αποφάσεων γίνεται με το σταγονόμετρο και με ρυθμό χελώνας. Παράλληλα όλες οι νέες συντάξεις, αλλά και οι παλαιές - μετά τη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς - θα έχουν υποστεί συνολική μείωση 20 - 40%.

Εξάλλου, με άλλη τροπολογία, θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρω για τον/την χήρο-χήρα και επιπλέον 384 ευρω για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρω. 

Επιπλέον: 

-Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά. 

-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων. 

-Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας. 

Στο μεταξύ εμπαιγμό των συνταξιούχων χαρακτηρίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(ΕΝΔΥΣΗ) τα τραγελαφικά διαδραματιζόμενα ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Ενώ ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ κ. Τσακίρης διαβεβαίωνε ότι τα ποσά θα πιστωθούν τέλη Νοέμβρη του 2017 με την σύνταξη του Δεκεμβρίου την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «θα επιστραφούν την χρονική στιγμή που το Υπουργείο θα αποφασίσει και θα οργανώσει».’’Από τις τελευταίες παλινδρομήσεις διαφαίνεται ότι επιχειρείται σκόπιμα χρονική παρέκκλιση με στόχο την παραγραφή χρονικών διαστημάτων διεκδίκησης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών’’ τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος. Για αυτόν τον λόγο το ΕΝΔΙΣΥ ζητά οι συνταξιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις με υπολογισμένα τα ποσά προς τον ΕΦΚΑ κάτι που διασφαλίζει ότι το διάστημα δεν θα παραγραφεί. Επίσης το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά πολιτική δέσμευση περί μη παραγραφής χρονικών διαστημάτων. 

Πάντως επισημαίνεται ότι μικροποσά της τάξης των 10 ευρώ θα λάβουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι από την επιστροφή των παρανόμως παρακαρατηθέντων εισφορών υπέρ ασθένειας. Το υπουργείο Εργασίας ,σε ανακοίνωσή του, δεν δεσμεύεται για το χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των ποσών, αν θα είναι δηλαδή άπαξ η σε δόσεις , τονίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σύντομα λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία. 

Από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι ελάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρω και άνω. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η πλειοψηφία των συνταξιούχων, δηλαδή 1,9 εκατ. συνταξιούχοι με συντάξεις χαμηλότερες των 1000 ευρώ πρέπει να περιμένουν να πάρουν πίσω ανάξια λόγου ποσά της τάξης των 10 ευρώ. Μόνο 100.000 συνταξιούχοι κυρίως από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΤΕΒΕ θα πρέπει να περιμένουν σεβαστά ποσά έως και 3.000 ευρώ.



Ηλίας Γεωργάκης
Πηγή : in.gr


Πουτζδεμόν: Ζητά εγγυήσεις για δίκαιη δίκη -Δεν επιστρέφει Ισπανία



Κλήτευση από την ισπανική δικαιοσύνη για απαγγελία κατηγοριών.

Εγγυήσεις για μία δίκαιη δίκη ζητάει από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, πριν επιστρέψει στην Ισπανία. 

Η ισπανική δικαιοσύνη κλήτευσε την Τρίτη τον Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 από τους «υπουργούς» του, οι οποίοι καλούνται να παρουσιασθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ανακρίτρια του Ανώτερου Δικαστηρίου, δικαστική αρχή με έδρα τη Μαδρίτη που ασχολείται με περίπλοκες υποθέσεις, επιφορτίστηκε με την υπόθεση κατόπιν πρότασης του γενικού εισαγγελέα, που ζητεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση, κατηγορίες που επισείουν ποινές κάθειρξης έως και 30 ή και 15 ετών αντιστοίχως.

«Αδύνατο να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία ο Πουτζδεμόν»

Ο βέλγος δικηγόρος του καθαιρεθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει κληθεί να παρουσιαστεί την Πέμπτη ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου, δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πελάτης του να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία.

«Δεν μου το έχει πει, αλλά με δεδομένη την κατάσταση δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM αργά την Τρίτη.

Δεν ζητά πολιτικό ασυλο από το Βέλγιο

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, μαζί με επτά μέλη της κυβέρνησης του, ο Πουτζντεμόν είπε ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα με ορισμένους από τους «υπουργούς» του «για να εξηγήσει στον κόσμο τα δημοκρατικά ελλείμματα του ισπανικού Κράτους».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αναφέρει στις δηλώσεις του ότι στόχος δεν είναι να αποφύγει την δικαιοσύνη και τονίζει ότι δεν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, αλλά δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς να λάβει εγγυήσεις ότι θα έχει μία δίκαιη δίκη, κατηγορώντας τη γενική εισαγγελία για πνεύμα εκδίκησης εναντίον του.

Χωρίς να προκαταλάβει για τις κατηγορίες που θα απαγγείλει, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης δήλωσε ότι αγνοώντας τις συστάσεις της Μαδρίτης και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, η καταλανική κυβέρνηση «συνέχισε να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για τη σύσταση καταλανικού κράτους υπό τη μορφή της Δημοκρατίας».

Εάν παρουσιασθούν, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του κινδυνεύουν να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση, όπως οι δύο επικεφαλής καταλανικών αυτονομιστικών οργανώσεων που προφυλακίσθηκαν στα μέσα του Οκτωβρίου για «στασιασμό». Το Ανώτερο Δικαστήριο θα εξετάσει την Παρασκευή τις προσφυγές τους.

Να σημειωθεί ότι στην Βαρκελώνη επέστρεψαν τουλάχιστον δύο από τους «υπουργούς» της καθαιρεθείσας κυβέρνησης, με τον έναν, τον Ζοακίμ Φορν, που είχε το υπουργείο των Εσωτερικών, να αποδοκιμάζεται στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, που τον χαρακτήρισαν «προδότη».
Κλήτευση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για για την πρόεδρο της καταλανικής Βουλής

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, η οποία έχει επίσης καθαιρεθεί, έχει κλητευθεί, αλλά εκείνη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές.

«Ούτε οι διώξεις, ούτε οι απειλές δεν θα θέσουν εμπόδια στους καταλανικούς θεσμούς», έγραψε το Twitter η Κάρμε Φορκαντέλ χθες, δηλώνοντας ότι η συμπεριφορά της θα είναι «ειρηνική και δημοκρατική».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι για την αποφυγή έντασης και ταραχών μέχρι τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε η Μαδρίτη, αποφασίσθηκε η επιβράδυνση της αυτονομιστικής δράσης της Καταλωνίας, ωστόσο πηγή της κυβέρνησης στη Βαρκελώνη είπε: «Η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης δεν επιβραδύνθηκε...σταμάτησε».

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που προβλέπει την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας μίας ισπανικής κοινότητας και την επιβολή του ελέγχου του ισπανικού κράτους επί της Καταλωνίας, ο περιφερειάρχης της Καταλονίας Ενρίκ Μίλο διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση στην Καταλωνία λειτουργεί κανονικά και ότι δεν έχει βρεθεί ούτε ένας υπάλληλος που να μην εκπληρώνει την αποστολή του. 



Πηγή : tovima.gr


Τραμπ: Ο χρόνος εξαντλείται για την Βόρεια Κορέα



Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες και θα ζητήσει από όλα τα κράτη να κάνουν περισσότερα προκειμένου να απομονώσουν την Πιονγκγιάνγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να στείλει το μήνυμα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των πέντε κρατών που θα επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης περιοδείας του στην Ασία, ότι ο «χρόνος εξαντλείται» για την υφήλιο προκειμένου να βάλει ένα τέλος στην κρίση με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ κι ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπισθούν τον εαυτό τους εάν χρειαστεί, επισήμανε σήμερα στενός συνεργάτης του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο δισεκατομμυριούχος αναχωρεί αύριο Παρασκευή για τη Χαβάη, τον πρώτο του σταθμό που θα κάνει στον δρόμο του προς την Ασία, όπου θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Πρόκειται για την περιοδεία με τη μεγαλύτερη διάρκεια που θα πραγματοποιήσει ένας Αμερικανός πρόεδρος τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.

«Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι ο χρόνος εξαντλείται για εμάς (προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη Βόρεια Κορέα) και θα ζητήσει από όλα τα κράτη να κάνουν περισσότερα» προκειμένου να απομονώσουν την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Χ.Ρ Μακμάστερ, σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων. 
Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να προτρέψει τις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ να «πείσουν τους ηγέτες της ότι η επιδίωξη ενός πυρηνικού όπλου καταλήγει σε αδιέξοδο» και ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίησή της.

Επιπλέον «θα υπενθυμίσει σε φίλους και συμμάχους ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους συμμάχους μας χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητές μας» είπε ο Μακμάστερ.

Ο κρισιμότερος ενδεχομένως σταθμός της περιοδείας του μεγιστάνα θα είναι η Κίνα, όπου θα ζητήσει από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να κάνει περισσότερα για να συγκρατήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Κίνα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να περιορίσει τους πόρους της Πιονγκγιάνγκ με το φόβο ότι θα προκαλέσει προσφυγικό κύμα.

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί ότι «θα καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγκγιάνγκ απειλήσει τις ΗΠΑ, ο Μακμάστερ επισήμανε:
«Νομίζω ότι πρέπει να επιδείξουμε λίγη υπομονή εδώ για τουλάχιστον λίγους μήνες προκειμένου να δούμε τι περισσότερο εμείς και οι άλλοι μπορούμε να κάνουμε, περιλαμβανομένης της Κίνας».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει επαναξιολογήσουμε τώρα τη στρατηγική μας. Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε 1-2 μήνες, λίγους μήνες και τότε να δούμε σε ποιες προσαρμογές θα προχωρήσουμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον Κινέζο ομόλογό του να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου, τις εισαγωγές άνθρακα από την Πιονγκγιάνγκ και να περιορίσει τις οικονομικές συνδιαλλαγές.


Πηγή : protothema.gr