Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι ναυτικοί - Δεμένα τα πλοία έως τα ξημερώματα της Τρίτης




Διαμαρτύρονται για τις επικείμενες αλλαγές προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος τους

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτικοί, με αφορμή τις πληροφορίες περί αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος τους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές.

Σε νέα σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας από αύριο στις 6 το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί τα 13 συνδικαλιστικά σωματεία της ΠΝΟ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Αγ.Διονύσιο και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα συναντηθεί πιθανότατα με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από την Ιεράπετρα ζητούν τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων από την Κρήτη στην περίπτωση που η απεργία των ναυτικών συνεχιστεί.

Ήδη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετέφερε σχετικό αίτημα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.






Πηγή : protothema.gr


Θεοδωράκης: Οι υποκλοπές στο ΚΚΕ συνδέονται με μισθοδοτούμενους εκδότες ακροδεξιών σάιτ και τρολ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Menelaos Myrillas / SOOC 


Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα πέσει. Το θέμα είναι να μην απειλήσει αυτή η πτώση την ευρωπαϊκή μας πορεία».

Την εκτίμηση ότι υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τις «συνακροάσεις» που κατήγγειλε το ΚΚΕ και «μισθοδοτούμενους εκδότες ακροδεξιών σάιτ και εντύπων» όπως και «τρολ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην εφημερίδα «Επένδυση».  

 «Το θέμα είναι σοβαρό. Μίλησα και με τον κ.Κουτσούμπα. Και δεν είναι, βέβαια, το μόνο κρούσμα. Θα θυμάστε ότι η κυρία Γεροβασίλη είχε παραδεχθεί δημοσίως ότι στα υπουργεία έχουν προσληφθεί τρολ για να πολεμούν τους αντιπάλους της κυβέρνησης. Μισθοδοτούν εκδότες ακροδεξιών σάιτ και εντύπων για να πετάνε λάσπη και να φοβερίζουν. Υπάρχει, λοιπόν, ένα νήμα που τα συνδέει όλα αυτά», αναφέρει συγκεκριμένα.  

Ερωτώμενος για τον πρωθυπουργό σχολίασε ότι «ο κ.Τσίπρας αντί να χτίζει, γκρεμίζει. Αντί να ενώσει, διχάζει. Ωστόσο, είμαστε εν μέσω μιας καταιγίδας. Πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να πάρουμε τη δόση, η οικονομία περιμένει πώς και πώς αυτά τα χρήματα, να μπούμε στο πρόγραμμα Ντράγκι... Αυτές είναι οι προτεραιότητες αυτήν τη στιγμή». Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση λέγοντας: «Η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα πέσει. 

Το θέμα είναι να μην απειλήσει αυτή η πτώση την ευρωπαϊκή μας πορεία». Ερωτώμενος για το ποιος, κατά τη γνώμη του, πρέπει να έρθει στη συνέχεια, απάντησε: «Ποιος πρέπει να έρθει; Ένα Ποτάμι που θα τα αλλάξει όλα χωρίς να γκρεμίσει τη χώρα». 

Αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού στην Κούβα σε σχέση με την επίσκεψη Ομπάμα, τόνισε: «Το κοντράστ με ενόχλησε. Με τον Ομπάμα ο κ.Τσίπρας ήταν σαν να έκανε αγγαρεία. Και κοντά στον Μαδούρο άνοιξε η ψυχή του. Μα με τον Μαδούρο; Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί μας κοιτάνε παράξενα στον σύγχρονο κόσμο». 




Πηγή: lifo.gr


Τήν ανικανότητα και ανεπάρκεια τους Πολάκης και Μουζάλας την χρεώνουν στα ΜΜΕ




Διαβάζουμε στο newsit.gr και εξοργιζόμαστε περισσότερο όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών για τη κατάντια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πολάκης και ο Μουζάλας που αρνούνται να παραδεχτούν την αλήθεια την ανικανότητα και την ανεπάρκεια τους ζητώντας ένα συγνώμη και αποδεχόμενοι τις συνέπειες των πράξεων τους.

Το ρεπορτάζ του newsit.gr

Υπουργοί... αρχισυντάκτες! Μουζάλας και Πολάκης κατά καναλιών

Δυο ρεπορτάζ που έπαιξαν σε τηλεοπτικά δελτία το βράδυ της Παρασκευής (02.12.2016) ενόχλησαν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο πρώτος με ανακοίνωση του υπουργείου και ο δεύτερος με ανάρτηση στο Facebook φρόντισαν να κάνουν γνωστή τη δυσαρέσκειά τους.
Η αντίδραση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει να κάνει με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ για τις συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά. Το υπουργείο διαψεύδει, στην ανακοίνωσή του, την καταγγελία πως ένα μωρό πέθανε από το κρύο.

«Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ κατά το βραδινό δελτίο ειδήσεων και στο θέμα που φιλοξένησε σχετικά με την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας υιοθέτησε άκριτα μια ανυπόστατη καταγγελία σχετικά με τον θάνατο παιδιού στα Διαβατά από το κρύο», αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνεται ότι ζητήθηκε από τον σταθμό «την αποκατάσταση της αλήθειας, κάτι που δεν έγινε μέχρι και το τέλος του δελτίου».


Η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ κατά το βραδινό δελτίο ειδήσεων και στο θέμα που φιλοξένησε σχετικά με την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας υιοθέτησε άκριτα μια ανυπόστατη καταγγελία σχετικά με τον θάνατο παιδιού στα Διαβατά από το κρύο.
Την καταγγελία προλόγισε η παρουσιάστρια του δελτίου κ. Σία Κοσσιώνη λέγοντας: «Όπως καταγγέλουν οι πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας Διαβατών μόλις χθες ένα μωρό πέθανε από το κρύο»
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται «Δυστυχώς οι φόβοι της 32χρονης επαληθεύτηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του πρώην στρατοπέδου στα Διαβατά» και στη συνέχεια παρουσιάζει κάποιους πρόσφυγες να καταγγέλουν στη μητρική τους γλώσσα ότι μια γυναίκα έχασε το παιδί της και έχει κι άλλα τέσσερα παιδιά.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδει το παντελώς ανυπόστατο και συκοφαντικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
Η διασταύρωση της «είδησης» που υιοθέτησε με τόση ευκολία, τόσο η κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου όσο και οι συντάκτες του ρεπορτάζ, θα βοηθούσε στην καταγραφή των πραγματικών συνθηκών και γεγονότων, που κανείς δεν αμφισβητεί την δυσκολία τους.
Λίγη ώρα μετά το τέλος του ρεπορτάζ το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επικοινώνησε με τον τηλεοπτικό σταθμό και ζήτησε την αποκατάσταση της αλήθειας, κάτι που δεν έγινε μέχρι και το τέλος του δελτίου.
Ελπίζουμε κι ευχόμαστε η ψευδής είδηση, που υιοθέτησε και μετέδωσε άκριτα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, να είναι ένα λάθος στην προσπάθεια για κάλυψη των πραγματικών γεγονότων και όχι μια εσκεμμένη ενέργεια προς δημιουργία εντυπώσεων και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Πυρά και από Πολάκη
Και ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook (όπως συνηθίζει) επιτέθηκε στο Star για ένα ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του καναλιού.

Στο ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Παύλου Πολάκη στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας έπαιξε δήλωση του υπουργού αναπληρωτή Υγείας πως σε νοσοκομεία της επαρχίας «έχουμε κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα, τα οποία εκεί που η λογική κατανομή είναι 6, 7 ή 8 νοσηλεύτριες έχουμε 15, 18, 23, 25 και πάνε με το πλεχτό».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO


Ο υπουργός δεν υποστήριξε ότι δεν έκανε τη δήλωση (την οποία όπως έγραψε δεν παίρνει πίσω) αλλά διαμαρτυρήθηκε γιατί το ρεπορτάζ δεν έπαιξε άλλα πράγματα από την επίσκεψή του όπως τα εγκαίνια του τμήματος πυρηνικής ιατρικής όπου τοποθετήθηκε νέα κάμερα ή δηλώσεις του για προσλήψεις στα νοσοκομεία.


«Εδώ πλέον δε μιλάμε απλά για βοθροκάναλο, μιλάμε για τα εγγόνια του Γκαίμπελς» έγραψε ο Παύλος Πολάκης και κατέληξε την ανάρτησή του με ένα υστερόγραφο: «δεν θα σας κάτσει η "αριστερή παρένθεση" που να ξελαρυγκιαστείτε στα ψέμματα. Οι εργαζόμενοι και ο λαός και βλέπει και αναγνωρίζει και θα μας ΚΡΙΝΕΙ, αυτός, όχι εσείς και τα αφεντικά σας».

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

Εδω πλέον δε μιλάμε απλά για βοθροκαναλο ,μιλάμε για τα εγγόνια του Γκαιμπελς !!!!!!!!!!!
ΣΗΜΕΡΑ στο νοςοκομειο Αγ Σαββας εγκαινιάσαμε το τμήμα πυρηνικής Ιατρικης που τοποθετήθηκε νέα Γ κάμερα και διαμορφώθηκαν οι χώροι ενος τμήματος που ήταν κλειστό 5 χρονια
ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙ ΑΥΤΟ
σημερα στην τοποθέτηση μου απέδειξα με στοιχεία :
-ότι τα νοσοκομεία της χώρας ενισχύθηκαν μεχρι σημερα απο πέρυσι τον Οκτώβρη με 3150 ατομα όλων των κατηγοριών που εχουν αναλάβει υπηρεσία .
-ότι ειναι σε διαδικασία πλήρωσης και ανάληψης υπηρεσίας άλλοι 2200 περίπου απο προκηρύξεις που εχουν βγει τα αποτελέσματα
-ότι πρόκειται να προκηρυχθούν μεςα στο Δεκέμβρη 4000 με δωδεκάμηνα μέσω ΟΑΕΔ ,2000 μόνιμο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ ,το Γενάρη 2000 μόνιμοι γιατροί
ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ
-Απέδειξα ότι τα νοσοκομεία χρηματοδοτούνται κανονικά με 300 εκατομμύρια παραπάνω απο τον αρχικό προυπολογιςμο του 2015 που παραλάβαμε ,ότι εχουν πληρώσει 1 δις και ληξιπρόθεσμα μηδενίζοντας το παλιό τους χρέος ,ότι για πρώτη φορά ο Εοππυ θα χρηματοδοτήσει με 500 εκατομ
Ευρώ τους προϋπολογισμούς των νοςοκομειων και ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρονια τόσο τα νοσοκομεία όσο και ο Εοππυ θα κλείσουν τη χρονια ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΝΕΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΑ ΜΙΣΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ από το "ρεπορτάζ"
τι έδειξαν λοιπόν;
Έδειξαν μια κουβέντα που είπα (και δεν την παίρνω πιςω γιατι ισχύει) ότι ενώ πραγματικα ,μεγαλα νοσοκομεία της Αθήνας Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων πάσχουν απο έλλειψη προσωπικού και ειδικα νοσηλευτικού ,την ίδια στιγμή λογω του πελατειακού κράτους του παρελθόντος (δηλαδή την ψηφοθηρική πρακτική των μετακινήσεων αποσπάσεων ,μετατάξεων απο βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ )ΥΠΑΡΧΟΥΝ αρκετά επαρχιακά νοσοκομεία και καμποςα κέντρα υγείας ανα την επικράτεια τα οποία εχουν πλεονάζον και υπεράριθμο προσωπικό και μαλιςτα ορισμένα προκλητικά υπεράριθμο !! Και αυτή τη φράση την είπα αναπτύσσοντας μια λογική ότι αυτο το κοινωνικό συμβόλαιο του πελατειακού κράτους και της παραοικονομίας των 84,5 δις στο χωρο της υγείας που χρεωκόπησε τη χώρα ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ
Μετά Απ αυτα λοιπόν δείτε τι έδειξαν κατάλληλα "κομμένο ,ραμμένο και σχολιασμένο" οι απόγονοι του Γκαιμπελς ,στο σταρ ..
ΥΓ δεν θα σας κάτσει η "αριστερή παρένθεση" που να ξελαρυγκιαστειτε στα ψέμματα .Οι εργαζόμενοι και ο λαός και βλέπει και αναγνωρίζει και θα μας ΚΡΙΝΕΙ ,αυτός ,όχι εσείς και τα αφεντικά σας


Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Παγκόσμια στοιχεία



Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν με κάποιας μορφή αναπηρία, όμως τα δικαιώματά τους δεν προστατεύονται παντού και πάντα στον πλανήτη, όπως μας θυμίζει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Πάνω από 168 χώρες έχουν πλέον υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που τέθηκε σε ισχύ πριν μια δεκαετία. Μια νέα ανάλυση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) διερευνά κατά πόσο έχει εφαρμοσθεί η Σύμβαση μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, αναφέρει ότι:

- Μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) έχουν συντάγματα που ρητά απαγορεύουν τη διάκριση κατά των ΑμεΑ ή εγγυώνται ίσα δικαιώματα γι' αυτά τα άτομα. 

- Μόνο το 28% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μόνο το 12% των χωρών έχουν ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και συχνά αυτά τα ιδρύματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες αναπηρίες.

- Μόνο το 18% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, με συνέπεια η ανεργία να είναι αυξημένη για αυτά τα άτομα. Πάντως σταδιακά η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση στο εργασιακό πεδίο, καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας.

- Μόνο το 26% των χωρών έχουν σύνταγμα που εγγυάται ρητά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην υγεία. Μόνο το 11% των χωρών προβλέπουν πληρωμένη άδεια για τους γονείς προκειμένου να φροντίσουν τις ανάγκες υγείας των παιδιών τους με αναπηρία. 

Αποτελεί πάντως θετική εξέλιξη ότι από τα συντάγματα των χωρών που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, πάνω από δύο στα τρία (68%) απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ.


Πηγή : zougla.gr


Συγκινητικό μήνυμα Κ. Μητσοτάκη για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία




Είναι γνωστή η ευαισθησία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία με τη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη και το δικό του μήνυμα  με το οποίο δεσμεύεται στα άτομα αυτά για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ανάρτηση

«Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία τις έμαθα από πρώτο χέρι. Από έναν σπάνιο και γενναίο άνθρωπο, που είχε βάλει στόχο της ζωής του να αποκτήσει η κοινωνία μας μεγαλύτερη ευαισθησία και η ελληνική Πολιτεία ολοκληρωμένη πολιτική για τα άτομα με αναπηρία. Ο άνθρωπος αυτός ήταν η μητέρα μου, που σε όλη της τη ζωή -και από μικρή ηλικία- αντιμετώπιζε σημαντικά σωματικά προβλήματα, τα οποία όμως ποτέ δεν άφησε να την καταβάλουν.

» Η εμπειρία μου αυτή συμπληρώνει μια ισχυρή προσωπική πεποίθηση. Ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Να μπορεί να μορφωθεί, να σπουδάσει, να εργαστεί, να μετακινηθεί, να ζει αξιοπρεπώς.

» Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά. Οι υποδομές για τα ΑμεΑ σήμερα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι 25 χρόνια πριν. Όμως, υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα που πρέπει να γίνουν, ώστε κάθε άτομο με αναπηρία στην Ελλάδα να μπορεί να διεκδικήσει όσα δικαιούται και αξίζει.

» Είναι ένα χρέος της ελληνικής πολιτείας που δεσμεύομαι να εκπληρώσω».


Φακέλωμα: Η Εφορία ξεσκονίζει 1.270.047 ΑΦΜ




Η μεγάλη λίστα του ΚΕΦΟΜΕΠ προέκυψε από το πάντρεμα διαφόρων καταλόγων του ΣΔΟΕ τα τελευταία χρόνια, από τη λίστα Λαγκάρντ και τις λίστες Μπόργιανς έως τα αρχεία που είχε συγκεντρώσει η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Σε πολλές εφορίες, ακόμα και στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, χιλιάδες φάκελοι με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις παραμένουν ακόμα και σήμερα χάρτινοι. Δεν συνιστά είδηση.

Το γεγονός όμως ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να ψηφιοποιήσει τα στοιχεία καταθέσεων για 1.270.047 φορολογουμένους συνιστά καινοτομία, η οποία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού φοροφυγάδων.

Το δείγμα είναι τεράστιο. Ενας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Στους ηλεκτρονικούς αυτούς φακέλους έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών για την περίοδο 2002-2014 και η δεξαμενή των φορολογουμένων δεν είναι τυχαία.
Προέκυψε από το πάντρεμα των διαφόρων καταλόγων που είχαν περιέλθει στην κατοχή του ΣΔΟΕ ή της ΓΓΔΕ τα τελευταία χρόνια, από τη λίστα Λαγκάρντ και τις λίστες Μπόργιανς έως τα αρχεία που είχε συγκεντρώσει η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, με όλες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων οι οποίοι είχαν κάνει συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ή μία κίνηση άνω των 100.000 ευρώ.

Δεν είναι όλοι φοροφυγάδες

Είναι όλοι αυτοί φοροφυγάδες; Προφανώς όχι. Γι' αυτό και την περασμένη εβδομάδα άρχισε η πρώτη διαλογή των υποθέσεων.

Περισσότεροι από 150 ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης εκπαιδεύτηκαν ώστε να χειριστούν με αποτελεσματικότητα το νέο λογισμικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού και πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων (όχι χρήματα που μπήκαν και βγήκαν από τους λογαριασμούς, ενδεχομένως από μια τράπεζα σε άλλη αλλά μόνο τις «καθαρές» καταθέσεις) με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.

Το πρώτο φίλτρο είναι η ειδική μεταχείριση εισοδημάτων για τα οποία δεν υπήρχε υποχρέωση καταγραφής στις φορολογικές δηλώσεις ή προσδιορίζονταν για χρόνια με τεκμαρτό τρόπο, όπως για παράδειγμα εισοδήματα αγροτών και ναυτικών. Με ένα πλέγμα κριτηρίων, τα οποία δεν κοινοποιούνται για ευνόητους λόγους, όλα τα στοιχεία της σούπερ λίστας των καταθετών φιλτράρονται ώστε να προκύψουν οι πλέον σοβαρές υποθέσεις. Ακολουθεί - και πάλι με συγκεκριμένα κριτήρια - η κατά προτεραιότητα προώθηση των υποθέσεων και με βασικό γνώμονα τις πιθανότητες άμεσης είσπραξης φόρων αρχίζει ο έλεγχος.

Για τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου δεδομένων αποτελεί προσωπικό στοίχημα. Η λίστα των εμβασμάτων σέρνεται από το 2010 και τα αποτελέσματα έως τώρα είναι περιορισμένα, για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς οι τεράστιες προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί σε πολιτικό επίπεδο δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Τώρα, σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, διαμορφώνονται οι συνθήκες για μετρήσιμα αποτελέσματα. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει, εκτός από το νέο υπερόπλο της Εφορίας (το ειδικό ταχύτατο λογισμικό), και το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο ύστερα από ενάμισι έτος κυοφορίας φαίνεται πως βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής.
Οι κεντρικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι από καιρό έτοιμοι. Το μοναδικό που μένει να κλείσει είναι το ύψος του φορολογικού συντελεστή. Οι εκπρόσωποι των δανειστών στην πράξη ουδέποτε υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση για την επιβολή πολύ υψηλού συντελεστή, έως και 90% του κεφαλαίου που έχει κρατηθεί κρυφό από την Εφορία, σε όσους οικειοθελώς αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα, με αντάλλαγμα την απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για πράξεις φοροδιαφυγής.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, η κυρίαρχη γραμμή - αλλά όχι η μοναδική - αφορά την καθιέρωση ελκυστικού, πολλαπλάσια χαμηλότερου συντελεστή προκειμένου το μέτρο να έχει επιτυχία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά πλέον η ομάδα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και θεωρείται πιθανότερο ο συντελεστής να κλειδώσει στα ύψη. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται - κατά ορισμένες πληροφορίες - υπέρμαχος της άποψης μη χαριστικών ρυθμίσεων.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου που τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης υψηλού συντελεστή, υπενθυμίζουν με νόημα ότι οι διατάξεις νόμου τις οποίες είχαν προωθήσει στο παρελθόν τόσο ο Γιώργος Αλογοσκούφης όσο και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με χαριστικούς συντελεστές από 3% έως και 8%, δεν απέδωσαν παρά λίγα εκατομμύρια.

Κλειδί, λένε, δεν είναι το ύψος του φόρου αλλά κατά πόσον ο φορολογούμενος θεωρεί ότι κινδυνεύει. Δηλαδή, κατά πόσον έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να τον εντοπίσει και να βρεθεί μπλεγμένος με ποινικές κυρώσεις, επιπρόσθετα της απώλειας των αδήλωτων κεφαλαίων του.

Οι διατάξεις νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, αναμένεται να περιληφθούν εκτός απρόοπτου στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Αν καθυστερήσουν κι άλλο οι διατάξεις ή ο έλεγχος, χιλιάδες υποθέσεις από τις διάφορες λίστες παραγράφονται στα τέλη του έτους.

Μοντέλο Μπόργιανς

Αμέσως μετά την ψήφιση των διατάξεων για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει την αποστολή μαζικών επιστολών. Σε όλους τους φορολογουμένους που θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους, στη βάση της λίστας των 1.270.047 ΑΦΜ, σχεδιάζεται να αποσταλούν επιστολές με τις οποίες αφενός θα ενημερώνονται ότι στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού έχουν περιέλθει στοιχεία σχετικά με αδικαιολόγητη προσαύξηση καταθέσεων, αφετέρου θα επισημαίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις νόμου για οικειοθελή αποκάλυψη. Το μήνυμα επί της ουσίας μπορεί να κωδικοποιηθεί ως εξής: σας ξέρουμε, αν έχετε κάτι να δηλώσετε κάντε το πριν αρχίσει ο έλεγχος και μπλέξετε.

Ανάλογη μέθοδο έχει εφαρμόσει το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του κυρίου Μπόργιανς. Οι εισπράξεις φόρων και προστίμων την τελευταία πενταετία φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ, τόσο μέσω της αυτοκαταγγελίας φορολογουμένων όσο και μέσω των συμφωνιών που έχει καταφέρει να συνάψει το υπουργείο Οικονομικών με τράπεζες του εξωτερικού οι οποίες συμβιβάστηκαν, μετά τις αποκαλύψεις ότι με τις πρακτικές τους διευκόλυναν τη φοροδιαφυγή γερμανών πελατών τους.




Ελενα Λάσκαρη
ΕΘΝΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


O Λ. Αυγενάκης έδωσε συγχαρητήρια στην ΔΑΚΕ για την μεγάλη νίκη στην ΑΔΕΔΥ




Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε συγχαρητήρια στα στελέχη της ΔΑΚΕ για την μεγάλη τους νίκη στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ : 

«Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη της ΔΑΚΕ και τον πρόεδρο Γιάννη Παΐδα για τη μεγάλη νίκη και την ανάδειξή της στην πρώτη θέση στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ»

«Η ιστορική νίκη της ΔΑΚΕ σε μια κρίσιμη περίοδο, δίνει οξυγόνο και αποτελεί νίκη των φιλελεύθερων δυνάμεων του Δημόσιου Τομέα.

Ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα στελέχη θα εξακολουθήσουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας απευθυνόμενοι σε όλους τους πολίτες.

Εξαρχής, παρουσιάζοντας την Συμφωνία Αλήθειας, μιλήσαμε για ένα Δημόσιο που μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό του.

Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα.

Μόνο έτσι θα δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα μας».


Το σκοτεινό μυστικό του MickeyMouse





Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης 

Ο MickeyMouseείναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους φανταστικούς χαρακτήρες παγκοσμίως, πάνω ακόμη και από τον Άγιο Βασίλη, με 97% αναγνωρισιμότητα. Πρόκειται για ένα σύμβολο που έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με την WaltDisney, εξακολουθώντας να αποτελεί, σχεδόν έναν αιώνα μετά την παρθενική του εμφάνιση, ένα απόλυτο «χρυσωρυχείο» για την αμερικάνικη εταιρεία. Την ίδια όμως στιγμή αποτελεί και ένα πρότυπο σχετικά με το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, πόσο χρόνο δηλαδή διαρκεί ένα copyright(πνευματικά δικαιώματα).

Ο Mickey–το όνομα πιστώνεται στην σύζυγο του Ντίσνεϊ (ο ίδιος προτιμούσε το άστοχο Μόρτιμερ)- επρόκειτο να καταστεί publicdomain (κοινό κτήμα - έργατων οποίων η ελεύθερη χρήση δεν περιορίζεται από το νόμο ή της οποίας οι νομικοί περιορισμοί έχουν λήξει) το 1984. Με πολύ απλά λόγια, οποιοσδήποτε μετά από αυτή τη χρονολογία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τον MickeyMouse, π.χ. παρασκευάζοντας παιχνίδια, βγάζοντας κινηματογραφικές ταινίες, παράγοντας ρολόγια και εμπορεύματα διανθισμένα με τον διάσημο ποντικό, ή ενσωματώνοντάς τον σε θεματικά πάρκα. Αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς η Disneyεργάζεται σκληρά προκειμένου αυτό να μην συμβεί ποτέ, ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξει η νομοθεσία.

Ο MickeyMouseδεν είχε την τύχη μιας σειράς χαρακτήρων που χρονικά προηγήθηκαν, όπως οι ταινίες με τον Δράκουλα, τον ΣέρλοκΧολμς,τονΜαρκΤουέην, τον Τσάρλι Τσάπλιν, τονΦρανκεστάιν, τον Ηρακλή και αμέτρητους άλλους, που κάποια στιγμή κατέστησαν «κοινό κτήμα». Μαζί με τον Mickeyμεταγενέστεροι χαρακτήρες όπως ο Γκούφι, ο ΜπαγκςΜπάνι και τα Χελωνονιτζάκια απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο είδος ασυλίας καθώς οι δημιουργοί τους και οι απόγονοί τους εξακολουθούν να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσής τους.

Σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας του 1909, ο δημιουργός απολαμβάνει «ασυλία» 28 χρόνια και μπορεί να ενεργοποιήσει optionεξαργύρωσης για άλλα 28 χρόνια. Τουτέστιν, ο MickeyMouseθα παρέμενε στην Disneyμέχρι το 1984, όπως και έγινε. Καθώς όμως πλησίαζε αυτή η ημερομηνία, ο αμερικάνικος κολοσσός γνώριζε ότι αν έχανε τον «ποντικό», θα είχε υποστεί μία άνευ προηγουμένου ήττα που θα ισοδυναμούσε με απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων – σήμερα η αξία του Mickeyυπολογίζεται στα τρία δισ. δολάρια.

Τι έκανε λοιπόν; Οι δημοσιοσχεσίτες το αποκαλούν lobbying, το οποίο δεν είναι άλλο από την προσπάθεια επηρεασμού της γερουσίας ή της εκάστοτε κυβέρνησης, μέσω κυρίως της χρηματοδότησης της προεκλογικής της καμπάνιας- και εν γένει των ανθρώπων που ασκούν επιρροή. 

Ήδη από το 1976, οκτώ χρόνια πριν την αποφράδα χρονολογία, οι λομπίστες της Disney«πρέσαραν» στενά γερουσιαστές και υπουργούς και κατάφεραν να αλλάξουν την νομοθεσία, καθώς πέτυχαν παράταση κατά 17 ολόκληρα χρόνια – συνολικά 75 χρόνια «προστασίας», από 58 που ήταν έως τότε. Ως εκ τούτου, το copyrightτης Disney θα έληγε το 2003.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Disney«χόντρυνε» το παιχνίδι ανεβάζοντας το κασέ προς το κογκρέσο από τα περίπου 500.000 δολάρια ετησίως, στα 1,8 εκατ. το 1996, επί προεδρίας Κλίντον. Το σχέδιο της πέτυχε καθώς το 1998 ο σχετικός νόμος τροποποιήθηκε για άλλη μία φορά, προς όφελος πάντα της WaltDisney. Συγκεκριμένα οποιαδήποτε ευρεσιτεχνία καταχωρίστηκε μετά το 1923 θα μπορεί να έχει «ασυλία» μέχρι το 2019. 

Σήμερα, καθώς το 2019 πλησιάζει, είναι σίγουρο ότι η WaltDisneyκάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και ότι θα κάνει ότι μπορεί για να επιτύχει νέα παράταση. Και μαζί με αυτή παίρνουν παράταση και όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Γιατί, αν πέσει ο Mickey, πέφτουν όλοι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ η Disneyυπερασπίζεται με όλα τα «σκοτεινά» μέσα το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται μόνο αυτή τον MickeyMouse, την ίδια στιγμή έχει δημιουργήσει μία ολόκληρη περιουσία από 50 τουλάχιστον ταινίες που κάποια στιγμή έγιναν publicdomain. H«Aλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», έργο του 1865, της απέφερε ένα δισ. δολάρια, ο «Αλαντίν», του 1702, 504 εκατ., «Η Πεντάμορφη και το Τέρας, του 1775, 425 εκατ. κ.λπ.



Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ ζητεί το ΔΝΤ



Τη νομοθέτηση από τώρα νέων μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018 ή την πολιτική συμφωνία για ένα τέτοιο πακέτο παρεμβάσεων ζητεί το ΔΝΤ, με την Αθήνα να αρνείται και να αφήνει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο και πολιτικών εξελίξεων εάν οι δανειστές της χώρας επιμείνουν. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, εφόσον δεν μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 (κάτι που θεωρεί πολύ δύσκολο να συμβεί για τουλάχιστον τα έτη 2019-2020) και εφόσον δεν υπάρξει γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους, το Ταμείο θέλει από τώρα νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ., τα οποία θα πρέπει να προέλθουν από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000-6.000 ευρώ και την περικοπή συντάξεων. «Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο» δήλωσε και πρόσθεσε πως θα ήταν αντιδημοκρατικό να συμφωνηθούν από τώρα νέα μέτρα για το 2019, δεδομένου ότι πρόκειται για έτος εκλογών και δεν μπορεί να δεσμεύσει η σημερινή κυβέρνηση την επόμενη.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις από ενδεχόμενη επιμονή των πιστωτών σε νέα μέτρα, κυβερνητική πηγή δεν το απέκλεισε, σημειώνοντας ότι «αυτό που ξέρω εγώ και εσείς, το ξέρουν και εκείνοι που διαπραγματεύονται μαζί μας». Πάντως, υποστήριξε ότι θα υπάρξει λύση σύντομα, συνδέοντας τις εξελίξεις και με το ιταλικό δημοψήφισμα, ενώ εκτίμησε πως όταν ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στις ευρωπαϊκές χώρες στα τέλη του 2017, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων.

Πέραν αυτών, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε χθες ότι η συμφωνία που θα προκύψει θα αφορά σε όλα τα ζητήματα (αξιολόγηση, χρέος, ρόλος ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα). Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αναμένει από το Eurogroup να δηλώσει ότι υπάρχει 95% τεχνική συμφωνία (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το ΔΝΤ θα εκφέρει αντιρρήσεις για το πόσο κοντά είμαστε σε τεχνική συμφωνία, κατά τον ίδιο παράγοντα. Ωστόσο, απαντώντας στην πρόθεση της Ευρωζώνης να γίνει πρώτα το staff level agreement με την υπογραφή του ΔΝΤ, ανέφερε πως «ευελπιστούμε» το Ταμείο να πει ότι δεν είναι δίκαιο να υπάρξει τεχνική συμφωνία χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί και τα μέτρα για το χρέος. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τελικά η Ευρωζώνη θα προσδιορίσει, χωρίς να ποσοτικοποιήσει, και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, στην κυβέρνηση αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του μήνα και θα επέλθει συνολική συμφωνία (για αξιολόγηση, χρέος, ρόλο ΔΝΤ) πριν από τα Χριστούγεννα σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας ορισμένα θέματα για τον Ιανουάριο. Παράλληλα, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι κοινά αποδεκτό πως απώτερος στόχος όλων είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα μπορούσε να συμβεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης για τα δημοσιονομικά, κυβερνητικό στέλεχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέλθει η κυβέρνηση σε μια συζήτηση για επέκταση του κόφτη δαπανών, αν αυτό ικανοποιούσε το ΔΝΤ. Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια συζήτηση ανακατανομής των κοινωνικών δαπανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθεί το ύψος τους. Για το 2018, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως απομένει ένα δημοσιονομικό κενό 100-150 εκατ., εκτιμώντας ότι θα κλείσει σύντομα. Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, υποστήριξε πως οι κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί έχουν διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα επιμείνουν σε αλλαγές εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Washington Group μέσω τηλεδιάσκεψης

Ανοικτό άφησε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Ντ. Κόλμπεργκ, το ενδεχόμενο να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης εντός του Σαββατοκύριακου το γνωστό ως Washington Group. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο κ. Κόλμπεργκ δήλωσε πως «το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Απόψεις ανταλλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup, τακτικά σε διάφορα επίπεδα». Ωστόσο, προσέθεσε πως «δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Μ. Σαπέν, δήλωσε χθες πως «μπορούμε, και η Γαλλία εύχεται, να υπάρξει από αυτή την εβδομάδα συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (σ.σ.: για το χρέος), που είναι απλώς μέτρα για να τεθούν σε εφαρμογή και που μπορούν να είναι αποτελεσματικά». Επισήμανε ότι «από τις αρχές του επόμενου έτους, θα είναι δύσκολο να εξευρεθεί συμφωνία», λόγω εκλογών σε ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό, δήλωσε, «έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα έως τα τέλη αυτού του έτους και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε εξαντλητικά».




Έντυπη Καθημερινή


25 θηριώδη ημιθωρακισμένα στη διάθεση της αστυνομίας




Με 25 θηριώδη και ημιθωρακισμένα τζιπ, κατασκευασμένα για «ειδικές αποστολές», δωρεά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρίχτηκε από σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, στη μάχη κατά της βαριάς εγκληματικότητας, σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η Δυτική Αττική.


Πηγή : sdna.gr


Europol: Η ISIS θα αυξήσει τις επιθέσεις στην Ευρώπη

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

H Europol προειδοποιεί ότι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να αυξήσουν τις επιθέσεις κατά ευρωπαϊκών στόχων, καθώς η ISIS υφίσταται σημαντικά πλήγματα σε Συρία και Ιράκ.

Σε έκθεσή της για την απειλή που αποτελεί η ισλαμιστική οργάνωση για την ΕΕ, η Europol ανέφερε πως οι πιο πιθανοί τύποι επίθεσης είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, από μαζικούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας όπως αυτές στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες έως επιθέσεις με μαχαίρια και άλλους τρόπους από ριζοσπάστες που δρουν μεμονωμένα.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη σημειώνει ότι περισσότεροι ξένοι μαχητές θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη και «αρκετές δεκάδες» που είναι ικανοί για επιθέσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται ήδη εκεί.

Οι τακτικές που χρησιμοποιούν περιλαμβάνουν βόμβες σε αυτοκίνητα, απαγωγές και απάτες, αναφέρει η Europol, σημειώνοντας ότι δεν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν αποτελούν υψηλούς στόχους.

Η Europol αναφέρει ότι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προτιμούν πλέον πιο «εύκολους» στόχους και ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στους «μοναχικούς λύκους» -όπως ο οδηγός του φορτηγού στην επίθεση του Ιουλίου στη Νίκαια.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη προειδοποιεί, επίσης, ότι ορισμένοι σύροι πρόσφυγες στην Ευρώπη μπορεί να είναι ευάλωτοι απέναντι στις προσπάθειες στρατολόγησής τους από τζιχαντιστές.

«Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να εμπνέει ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές πράξεις και στο να θέτει σε κίνηση τις ίδιες τις τρομοκρατικές πράξεις» σημειώνει έκθεση της Europol.

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι, επίσης, πιθανό να αρχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις και να στέλνει μαχητές στην Ευρώπη από τη Λιβύη και πως και άλλες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και των οργανώσεων που σχετίζονται με αυτήν, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την Ευρώπη.

Ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ δήλωσε πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέτειναν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα να αποτραπούν περισσότερες συνωμοσίες.

«Ωστόσο», είπε, «η σημερινή έκθεση δείχνει πως η απειλή εξακολουθεί να είναι υψηλή και περιλαμβάνει διάφορα συστατικά τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακόμη καλύτερη συνεργασία».


Newsroom ΔΟΛ


Η κυβέρνηση άρχισε την προπαγάνδα φόβου στους πολίτες νομίζοντας ότι θα πλήξουν την δυναμική της Ν.Δ.



Κώστας Βουκελάτος

Είναι γνωστή η τακτική της κυβέρνησης και του Μαξίμου και δεν είναι άλλη από Ψέμα, Προπαγάνδα, Εξαπάτηση, Συκοφαντία ώστε να αποπροσανατολίσει τους πολίτες που πλέον 9 στους 10 δεν θέλει να τους ξέρει και να τους βλέπει να κυβερνούν την χώρα.


Πανικόβλητοι πλέον στο Μαξίμου ειδικά μετά την νέα δημοσκόπηση και απομονωμένοι από τον κόσμο επενδύουν στην δημιουργία φόβου για την κακιά Νέα Δημοκρατία προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη για την ανικανότητα τους και την ζημιά που έχουν κάνει στην χώρα τα τελευταία δύο χρόνια που κυβερνούν.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε το Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «τα ψέμματα της ΝΔ» έχοντας πλέον επίγνωση ότι είναι τελειωμένη και παραπατά.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήθεν «ακτινογραφούν» τις πρόσφατες ομιλίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι σκοπός του είναι η εφαρμογή ενός ακραία αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος «με πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας». 

Το κυβερνών κόμμα αγνοεί ότι αυτά τα δύο χρόνια αυτοί οι ίδιοι έχουν φέρει την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και έχουν φορτώσει με νέες προσλήψεις το δημόσιο ζημιώνοντας την χώρα και τους πολίτες με έξοδα πάνω από146.000.000 ευρώ.

Υποστηρίζουν στην κυβέρνηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ενισχυθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων και των ανωνύμων εταιρειών στον ιδιωτικό αγνοώντας η κυβέρνηση γιατί μάλλον δεν καταλαβαίνει λόγο ανεπάρκειας και ανικανότητας ότι μόνο έτσι έρχεται ανάπτυξη και θα μπορεί να επιβιώσει το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία από τα οποία έχει πάρει όλα τα λεφτά των αποθεματικών για να πληρώσει υποχρεώσεις εάν δεν στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας που συντηρεί και ταΐζει το κράτος.

Μάλιστα επενδύοντας στον όποιο φόβο καταφέρουν να δημιουργήσουν στους πολίτες λένε ότι αυτή η τακτική οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση Υγεία και Παιδεία αλλά και με απολύσεις, μειώσεις μισθών και περικοπές συντάξεων και το λένε αυτοί που έχουν διαλύσει παιδεία, υγεία και έχουν όχι απλά περικόψει τις συντάξεις σε πολλές περιπτώσεις τις έχουν εξαφανίσει φτωχοποιώντας περισσότερο τους συνταξιούχους.

Τόλμησε το Μαξίμου και η κυβέρνηση στο κλίμα εκφοβισμού που θέλουν να δημιουργήσουν να κατηγορήσουν τον Κ. Μητσοτάκη ότι έβαλε στρατιές μετακλητών υπαλλήλων στο δημόσιο ζημιώνοντας το δημόσιο και το λένε οι ίδιοι που έχουν προσλάβει ασύδοτα και προκλητικά στο δημόσιο πάνω από 2.000 αμφιβόλου ποιότητας και μόρφωσης μετακλητούς υπαλλήλους ζημιώνοντας το δημόσιο με 146.000.000€ τα οποία πήραν από τους συνταξιούχους φτωχοποιώντας τους για να συντηρήσουν τον κομματικό στρατό.

Ψέμα, συκοφαντία, προπαγάνδα, εξαπάτηση η συνταγή που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να εκλεγεί και η τακτική που κινείται εδώ και δύο χρόνια προσπαθώντας να επιβιώσει στην πλάτη της χώρας και των άμοιρων πολιτών που έχει διαλύσει. 

Ο μόνος φόβος των Ελλήνων πλέον είναι μην τυχόν και καθίσει ο Τσίπρας παραπάνω από τον Μάρτιο του 2017 στην κυβέρνηση και δεν μείνει τίποτα όρθιο και όποια προσπάθεια εκφοβισμού στήνετε δεν πιάνει γιατί τους ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ!!


Κόντρα Καμμένου-Αγκυρας για τις «ηλίθιες δηλώσεις» και την «έλλειψη κοινής λογικής»




Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή δηλώσεις του έλληνα υπουργού για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο αλλά και για την ΕΟΚΑ. 

Ο κ. Καμμένος είχε μιλήσει στις 28 Νοεμβρίου για το «εθνικό και ανθρώπινο μήνυμα της ΕΟΚΑ», αναφέροντας ως βασικές αρχές της την « ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την συλλογικότητα, που είναι οι φάροι που πρέπει να μας καθοδηγούν και στη σημερινή εποχή».

«Ως ολίσθηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που έφθασε στο σημείο να βραβεύσει την ΕΟΚΑ και τις συνδεδεμένες με αυτήν οργανώσεις, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε πράξεις τρομοκρατίας στην Κύπρο» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το μήνυμα Καμμένου, ζητώντας του «να συμπεριφερθεί με τρόπο προσήκοντα προς την ευθύνη και σοβαρότητα του κράτους και να απέχει από παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες στο εξής». 

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε μέσω Twitter, αναρτώντας και βίντεο με μελοποιημένους στίχους του κύπριου αγωνιστή Ευαγόρα Παλλικαρίδη και με μήνυμα: «Αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι εδώ προσκυνημένοι θεωρούν την ΕΟΚΑ τρομοκράτες. Καταδικάστε με τιμή μου». 

«Θα πάμε στη συνθήκη των Σεβρών»

Αφορμή για αυτήν την αντιπαράθεση στάθηκε η δήλωση Καμμένου την Πέμπτη από το φυλάκιο της Μολυβδοσκέπαστης, στην Ηπειρο, για «ηλίθιες ενέργειες» των τούρκων αξιωματούχων. 

«Αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη συνθήκη της Λωζάνης, θα επιστρέψουμε στη συνθήκη των Σεβρών. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα (προχθές) το πρωί, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγγνώμη από τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα» είπε ο έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας. 

«Επιστρέφουμε αυτούσιους τους χαρακτηρισμούς που έκανε την 1η Δεκεμβρίου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι δεν έχει την ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης από την άποψη της κοινής λογικής» ήταν η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 


Πηγή : tanea.gr