Δευτέρα 11 Μαΐου 2026

Στο Αττικόν ο Έλληνας από το πλοίο με χανταϊό θα μείνει σε καραντίνα 45 ημερών

 


Για 45 ημέρες θα παραμείνει σε υποχρεωτική καραντίνα ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου, στο οποίο εντοπίστηκε εστία χανταϊων.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος C – 27, το οποίο αεροδιακόμισε από την Ολλανδία τον Έλληνα επιβάτη, τροχοπέδησε λίγο μετά τις 3 η ώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαϊου, σήμερα δηλαδή.

Ο συμπολίτης μας διακομίσθηκε με κινητή ιατρική μονάδα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με τήρηση όλων των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου “Αττικόν” και εισήχθη σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης, στην μονάδα ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) του ιδρύματος.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Όσον αφορά την μεγάλη διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας, αυτή καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς βάσιμες αναφορές από τα υπουργεία Υγείας της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμούν ότι η περίοδος της επώασης για τον ιό του χανταϊού μπορεί να φτάσει, ακριβώς, ακόμη και τις 45 ημέρες, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνει το iefimerida.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Άλλωστε, αυτή την διάρκεια της καραντίνας τεκμηρίωσαν πριν από λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων, η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Monica García, και η Maria Joao Forjaz, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας.

Μάλιστα, υπήρξαν ορισμένοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι ρώτησαν εάν θα ήταν δυνατόν να συντομευθεί η καραντίνα, με τη διενέργεια ορολογικών εξετάσεων. Η απάντηση, η οποία δόθηκε, ήταν αρνητική. Ο Joao Forjaz ανέφερε ότι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα, όπως ο Έλληνας ταξιδιώτης, για παράδειγμα, δεν έχουν δείκτες οι οποίοι να επιβεβαιώνουν εάν έχουν περάσει τη νόσο ή όχι. Ο μόνος τρόπος είναι η συνεχής παρακολούθηση των συμπτωμάτων.

Την ίδια στιγμή, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί στο iefimerida.gr ότι “ο ιός των Άνδεων, ένας από τους τύπους των χανταϊων, μπορεί να σημειώνει θνητότητα ακόμη και έως 30% - 40%, αλλά όλοι οι ϊοί δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα, όπως, για παράδειγμα, ο νέος κορονοϊός SARS – COV 2”, ενώ ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει ότι “για να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ένας χανταϊός, ακόμη αυτός των Άνδεων, προϋποθέτει πολύ στενή και παρατεταμένη επαφή μεταξύ των ανθρώπων”.

Ο ιός των Άνδεων (Andes orthohantavirus – ANDV) είναι ένας εξαιρετικά παθογόνος ιός της οικογένειας Hantaviridae. Αποτελεί το κύριο αίτιο του Καρδιοπνευμονικού Συνδρόμου από Χανταϊό (Hantavirus Cardiopulmonary Syndrome – HCPS) στη Νότια Αμερική.

Ο φυσικός ξενιστής του ιού είναι ένα είδος τρωκτικού, ο πυγμαίος αρουραίος με μακριά ουρά (Oligoryzomys longicaudatus). Η μόλυνση στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής αερολυμάτων από μολυσμένα ούρα, κόπρανα ή σάλιο του τρωκτικού.

Το πιο κρίσιμο και μοναδικό χαρακτηριστικό του ιού των Άνδεων, το οποίο τον διαφοροποιεί από όλους τους άλλους γνωστούς χανταϊούς παγκοσμίως, είναι η επιβεβαιωμένη ικανότητά του να μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η λοίμωξη είναι σπάνια. Ωστόσο, είναι ενδημική στη Νότια Αμερική, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων να καταγράφονται στην Παταγονία, σε περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής, αλλά με την πιο πρόσφατη περίπτωση να έχει καταγραφεί το 2019.

Σε αυτές τις περιοχές, παρατηρούνται σποραδικά κρούσματα αλλά και επιδημικές εξάρσεις, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη φύση αυξάνονται και ο πληθυσμός των τρωκτικών πολλαπλασιάζεται (συχνά συνδεδεμένος με περιβαλλοντικά φαινόμενα, όπως η άνθιση συγκεκριμένων ειδών μπαμπού).



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου