Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Πολάκης: Νομιμοποίησε 43 παράνομες κλίνες και άλλες αυθαιρεσίες σε ιδιωτική κλινική



Παρατυπίες και πλαστογραφίες των υπευθύνων του ιδιωτικού «Ιπποκράτειου θεραπευτηρίου» νομιμοποιήθηκαν με την βούλα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας - Την ίδια τακτική συγκάλυψης ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και για άλλη ιδιωτική κλινική της περιοχής - Μεγάλη η ζημιά στο Δημόσιο.

Με τη νομιμοποίηση παρατυπιών και πλαστογραφιών των υπευθύνων της ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής "Ιπποκράτειο θεραπευτήριο" στη Λάρισα, η οποία μάλιστα έγινε με τη... βούλα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, συνεχίζεται η προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου αλλα και του ΕΟΠΥΥ να καλυφθούν οι δραστηριότητες του ιδιοκτήτη της κλινικής - όπως και της γενικής κλινικής ΘΕΟΤΟΚΟΣ που απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας κλείνουν επί μακρόν τα μάτια σε παρατυπίες και παρανομίες στη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, παρότι αυτές διαπιστώνονται από τους Ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ενώ την ίδια τακτική συγκάλυψης υιοθετεί και ο ΕΟΠΥΥ δια του αντιπροέδρου του ζητούσε πίστωση χρόνου για την ψυχιατρική κλινική ως προς τον έλεγχο της σύμβασης του Οργανισμού με την κλινική! Κι αυτό παρότι την ίδια ώρα για το Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο γίνεται έλεγχος απο τις εισαγγελικές αρχές.

Δυο ημέρες μετα την αποκάλυψη του protothema.gr πως ο υπεύθυνος για το ψυχιατρείο, παρά το βάρος των ελέγχων και των πορισμάτων, με πλαστά έγγραφα αύξησε τις κλίνες του ψυχιατρείου το 2014, από 237 σε 280, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράφει απόφαση με την οποία νομιμοποιεί δια της...πλαγίας τις παράνομες κλίνες. Συγκεκριμένα, βασιζόμενος σε προέγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου που είχε δοθεί από την αρμόδια διεύθυνση, το 2014, πολύ προτού γίνουν οι πρωτοφανείς αυθαιρεσίες, ο κ. Πολάκης νομιμοποιεί αυτές τις 43 κλίνες!

Σημειωτέον, ο επικεφαλής της ψυχιατρικής κλινικής είχε τροποποιήσει.. αυθαιρέτως και αυτοβούλως την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καθώς και τις κατόψεις των αρχιτεκτονικών σχεδίων χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας!

Έχοντας στη διάθεσή του ο αναπληρωτής υπουργός δυο φακέλους ελεγκτικών οργάνων και γνωρίζοντας πως αυτά εχουν σταλεί στον Εισαγγελέα, αντί να ζητήσει να γίνει ακόμη πιο ενδελεχής έλεγχος και από τον ΕΟΠΥΥ - ο οποίος στο μεταξύ πληρώνει κανονικά νοσήλια στον παράνομο κλινικάρχη- επιλέγει να παραβλέψει και να αγνοήσει τα όσα παράνομα διαπιστώνονται αρμοδίως αλλά και καταγγέλλονται. Και επιπλέον, βάζει την υπογραφή του σε μια προκλητική και πέρα απο καθε νομική τεκμηρίωση απόφαση, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα τελικά για το πως αντιλαμβάνεται και ο ίδιος τη νομιμότητα...

Η ζημία του δημοσίου απο το «Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο»

Το 2011 οι ελεγκτές του ΟΓΑ διαπίστωναν πως στο "Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο" οι εικονικές νοσηλείες ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ενδεικτικά, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία δηλώνονταν ότι νοσηλεύονταν 502 ασθενείς διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων, αν και η κλινική διέθετε 236 κλίνες. Τα ταμεία των ασθενών χρεώνονταν με δήθεν αναβαθμισμένη θέση (κλίνη) ενώ ο έλεγχος κατέδειξε πως δεν νοσηλεύονταν ποτέ σε αυτές. Από τις εικονικές νοσηλείες και τις παράνομες συνταγογραφήσεις μόνο για την περίοδο 2007- 2011 υπολογίστηκε ότι ο ΕΟΠΠΥ ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πόρισμα για την ψυχιατρική κλινική, επίσης καταπέλτης, προέρχεται από το ΣΕΥΥΠ που έλεγξε κατόπιν καταγγελίας τον Απρίλιο του 2017 την ψυχιατρική κλινική. "Η κλινική λειτουργεί με αριθμό κρεβατιών μεγαλύτερο κατά 70-80 κλίνες από τον αναγραφόμενο στην άδεια λειτουργίας της και περιθάλπονται ασθενείς σε χώρους που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές και δεν προβλέπονται από τα σχέδια της κλινικής" αναφερόταν στην καταγγελία.

Οι Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να ελέγξει εάν έχουν γίνει τυχόν υπερβάσεις χρεώσεων με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών (ΕΚΠΥ), καθώς και τυχόν υπέρβαση νοσηλευόμενων ατόμων σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας και τη σύμβαση παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης που έχει υπογραφεί μεταξύ τους.

Η ψυχιατρική κλινική διάτρητη, αλλά ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει

Ο Οργανισμός έλαβε το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ στις 22 Μαρτίου 2018. Ωστόσο, τα πεπραγμένα της ψυχιατρικής κλινικής δεν ήταν άγνωστα στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. "Για την εν λόγω κλινική εκκρεμεί η προσκόμιση στην υπηρεσία μας βεβαίωση καλής λειτουργίας. Η προηγούμενη βεβαίωση έληξε στις 2-12-2017. Η κλινική λειτουργεί κανονικά χωρις καμία αναστολή ή διακοπή της λειτουργίας της από την αρμόδια Περιφέρεια" αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ προς τη διοίκηση. Σημειωτέον πως ο νόμος ορίζει ότι προϋπόθεση για να συμβάλλεται οποιοσδήποτε πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει ενεργή τη βεβαίωση καλής λειτουργίας του.

Η αρμόδια διεύθυνση ενημερώνει τη διοίκηση πως έχει ζητήσει νέα βεβαίωση καλής λειτουργίας από τον εκπρόσωπο της κλινικής όπως και εξηγήσεις από την Περιφέρεια. Ωστόσο, η έκθεση του ΣΕΥΥΠ αλλάζει τα δεδομένα. Η διεύθυνση στις 11-4-2018 ζητεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ, ΥΠΕΔΥΦΚΑ, να ελεγχθεί "αν η κλινική προβαίνει σε καταχρηστικές χρεώσεις ασφαλισμένων και αν νοσηλεύει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών απο τον αριθμό των κλινών που διαθέτει, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της". Μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή έξι μηνες, μετα την εντολή προς την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ουδεμία ενημέρωση είχε δοθεί σχετικά με τον έλεγχο.



Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου