Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΕΛΣΤΑΤ: Σε ελεύθερη πτώση 23,2% οι επενδύσεις -Στάση πληρωμών δημοσίου


Επιτάχυνση παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Κατεγράφη αύξησή του κατά 2,2%, έναντι επίδοσης 1,7% το 2ο τρίμηνο του 2018.

Ωστόσο, τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν τρία μεγάλα αγκάθια: την τεράστια μείωση των επενδύσεων, τη μεγάλη πτώση στις κρατικές δαπάνες (που τροφοδότησε και τα υπερπλεονάσματα) αλλά και την επιτάχυνση της ανόδου των εισαγωγών (σ.σ. για την οποία ακούγονται όλο και πιο συχνά προειδοποιήσεις καθώς "ροκανίζει" τις επιδόσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας).

Παρ όλα αυτά ακόμη οι εξαγωγικές επιδόσεις στηρίζουν την άνοδο του ΑΕΠ, το ίδιο και η ιδιωτική κατανάλωση.

Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 23,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2017.

*  Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2017. Ουσιαστικά αυτό που μειώθηκα πάρα πολύ ήταν η κρατική κατανάλωση (κατά 4,1%), ενώ η ιδιωτική αυξήθηκε κατά 0,7%.

* Αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,0%.

* Ωστόσο, αύξηση κατά 15,0% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 15,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,0%.  

* Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (σε βασικές τιμές) αυξήθηκε κατά 1,4%

* Οι  Φόροι επί των προϊόντων αυξήθηκαν  κατά 6,7%


Αναθεωρήσεις το 2ο τρίμηνο

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί (κατά 0,1% προς τα κάτω στο 1,7% το 2ο τρίμηνο), λόγω "προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία σύμφωνα με το ESA 2010, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών" επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Αναφέρεται επίσης ότι οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές θα ενσωματωθούν στους Εθνικούς Λογαριασμούς κατά την προγραμματισμένη αναθεώρηση του έτους αναφοράς τον Σεπτέμβριο του 2019.  Γενικά, τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο.  

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 3 ο τρίμηνο του 2018 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 3ο τρίμηνο 2018, παρουσίασε αύξηση κατά 1,0%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2018.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2017.  

Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου