Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ΗΠΑ διέταξαν το κλείσιμο τριών διπλωματικών μονάδων της Ρωσίας

(Alexei Druzhinin, Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)


Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται ως απάντηση στην εντολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν για απομάκρυνση 755 εργαζόμενων που υπηρετούν στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία.

Το κλείσιμο του γενικού προξενείου της Ρωσίας στο Σαν Φρανσίσκο και δύο ακόμα προξενικών παραρτημάτων ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνεχίζεται και κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το γενικό προξενείο θα πρέπει να κλείσει έως το Σάββατο, ενώ παράλληλα ζητήθηκε το κλείσιμο δύο ρωσικών προξενικών κτηρίων στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται ως απάντηση στην εντολή του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μείωση του διπλωματικού προσωπικού που υπηρετεί στις αμερικανικές αποστολές στη Ρωσία κατά 755 μέλη. Η διαταγή Πούτιν είχε δοθεί σαν αντίποινα για τις νέες οικονομικές κυρώσεις που υπερψήφισε το Κογκρέσο σε βάρος της Μόσχας τον Ιούλιο.

Το Κρεμλίνο είχε ισχυριστεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία θα εξισωθεί με τον αριθμό των ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ, όμως η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει εξ αρχής πως η κίνηση του κ. Πούτιν θα έβλαπτε σοβαρά τις διμερείς σχέσεις.

«Στο πνεύμα της ισότητας που επικαλείται η Ρωσία, ζητούμε από τη ρωσική κυβέρνηση να κλείσει το γενικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο […] Με αυτή την ενέργεια οι δύο χώρες θα έχουν τρία προξενεία έκαστη», αναφέρει αιχμηρά στην ανακοίνωσή της η αμερικανική διπλωματία.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ εκφράζει την ελπίδα πως η αλυσίδα των αντιποίνων θα σταματήσει εδώ, καθιστώντας όμως σαφές ότι είναι έτοιμο να αναλάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου