Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Νέο τριήμερο ταλαιπωρίας στις ουρές, λόγω ΕΝΦΙΑ


Καινούριος γύρος «βασανιστηρίων», με  πολύωρη αναμονή στην ορθοστασία, το κρύο και την βροχή, έξω από υποκαταστήματα τραπεζών και ταχυδρομείων, αναμένεται για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή που τελειώνει ο μήνας. Οι ουρές όμως – και αυτόν τον μήνα, όπως τον προηγούμενο – αναμένεται να σχηματιστούν όχι μόνο λόγω της …νοοτροπίας ή της οικονομικής ευχέρειας των φορολογούμενων.

Βασική αιτία είναι η καθυστέρηση από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, με μειωμένο φόρο για όλους όσοι δικαιούνται εκπτώσεις 20% και 50% στο ύψος του ΕΝΦΙΑ ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, που συνολικά εκτιμώνται γύρω στο 1.500.000 ιδιοκτήτες .

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση επρόκειτο να έχουν αναρτηθεί στο TAXISnet το αργότερο ως το πρωί της Δευτέρας. Λόγω των χρονοβόρων διασταυρώσεων και ελέγχων από τα ηλεκτρονικά συστήματα προκειμένου να προκύψουν οι τελικοί δικαιούχοι όμως, όπως έλεγχαν αξιωματούχοι της ΓΓΔΕ, η διαδικασία, που μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε καν ξεκινήσει, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης κι από το πρωί όλοι οι ιδιοκτήτες που τα περιμένουν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Αυτό σημαίνει ότι για πολλούς, ιδιαίτερα ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που θα απευθυνθούν σε κάποιον συγγενή με υπολογιστή και εκτυπωτή ή στον λογιστή τους, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους το νέο εκκαθαριστικό για να πληρώσουν σε κάποιο γκισέ την μειωμένη δόση του ΕΝΦΙΑ για τον Οκτώβριο, θα χαθεί αν όχι όλο, τουλάχιστον το μισό σημερινό «ωράριο» των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

Έτσι, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που περίμεναν να δουν τις εκπτώσεις στο εκκαθαριστικό τους, πέραν από όσες ώρες λειτουργίας των ταμείων τραπεζών και ταχυδρομείων μπορέσουν τελικώς να εκμεταλλευθούν αύριο, απομένει περιθώριο μόνο δύο ημερών για να πληρώσουν την δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτούς, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τις ουρές και τα …βάσανα των φορολογούμενων, αναγκαστικά θα προστεθούν και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ούτως ή άλλως θα πλήρωναν τις τελευταίες ημέρες του μήνα, καθώς τότε πιστώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί τους, από όπου καταβάλλουν τις δόσεις του φόρου ακινήτων.

Όμως, οι ουρές εκτός και εντός των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ και τραπεζών θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς σε αυτές θα στηθούν και όσοι περίμεναν να δουν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά τελικώς θα μείνουν με το …παλιό εκκαθαριστικό στο χέρι και αυτόν τον μήνα, καθώς υπερβαίνουν τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων λόγω της προσμέτρησης των κοινωνικών επιδομάτων, κάτι που θα αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση, αλλά από τον άλλο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην ίδια μοίρα και όσοι ματαίως περίμεναν ως και σήμερα για να δουν την έκπτωση 20% για τα κενά-μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τους, αλλά λόγω κακής σήμανσης των ακινήτων στο Ε2 ή το Ε9 τους, αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνο αφού υποβάλλουν διορθωτική δήλωση, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που εκτιμάται ότι θα ανοίξει γύρω στις 5 Νοεμβρίου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τις βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, συνθέτουν ένα «εφιαλτικό» παζλ τριήμερης κούρασης και έντασης ή αλλιώς το δεύτερο επεισόδιο του «Ε(Ν)ΦΙΑ-λτη» που λέγεται «εξόφληση της δόσης του φόρου ακινήτων», αφού και τον Σεπτέμβριο, για παρεμφερείς λόγους, είχαμε μία από τα ίδια.



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

.Πηγή : bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου