Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Προκλητικός ακροαριστερός Δρίτσας : Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη

 



ΝΔ για Δρίτσα: Προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των θυμάτων της 17Ν – Ο Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση

Δέν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις ακροαριστερών μελών του ΣΥΡΙΖΑ που εξοργίζουν την κοινωνία.

Μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «με αυτό που κάνει η κυβέρνηση θα αναβιώσει μια συζήτηση για τη δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη».

Η δημοσιογράφος σοκαρισμένη από την προκλητική δήλωση αντέδρασε και ο προκλητικός ακροαριστερός Δρίτσας αντέτεινε: «Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από την δράση αυτών των οργανώσεων. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές».

«Δεν καταλαβαίνω τι λέτε. Λέτε ότι δεν είχαμε τρομοκρατηθεί ως λαός από τη 17 Νοέμβρη με τις δολοφονίες;» τον ρώτησε, επιμένοντας η δημοσιογράφος Λία Λάππα με τον κ. Δρίτσα να επιμένει στην προκλητική ακροαριστερή τοποθέτηση του και να απαντά: «ναι, βεβαίως, το έχω βιώσει».



Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι «οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στο «Κανάλι Ένα», ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων».

Παράλληλα, τονίζει ότι «είναι δε χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει».

«Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα, είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.




Μενδώνη: Δεκτή και θεμιτή η κριτική, όχι όμως η τοξική λασπομαχία

 


«Η πολιτική κριτική είναι δεκτή και θεμιτή για το έργο και τις αποφάσεις μου στο υπουργείο Πολιτισμού. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς μου. Ήταν ατυχής η δήλωση μου στη συνέντευξη Υύπου. Πολιτικά είμαι εδώ για να κριθώ, όμως όχι να απολογηθώ απέναντι σε μια τοξική λασπομαχία».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην έντονη κριτική της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία την κάλεσε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για την υπόθεση Λιγνάδη και να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας την «πρόσωπο non grata στο χώρο του πολιτισμού».

Η κ. Μενδώνη καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «υποκρισία» και «ακραίες χυδαιότητες» καθώς και ότι «ασκεί κριτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά», απορρίπτοντας κατηγορηματικά προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Αναγνώρισα το λάθος μου, αναγνωριστείτε και εσείς το λάθος της κριτική σας. Η κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει. Το απέδειξε και με τις θεσμικές της πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να πέσει άπλετο φως.

Θα ήταν ευχής έργο να ενισχύσουμε όλοι μαζί το θεσμικό πλαίσιο, όπως το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με μέτρα που θα βάλουν όρια και κανόνες. Μην μιλάτε για βαριά συγκάλυψη. Το να λες εσκεμμένα ακραίες χυδαιότητες δεν προάγει τη δημοκρατία. Δεν πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σε ένα κλίμα τοξικότητας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι μια άνευ ορίων αντιπαράθεση. Αυτό δεν θα λειτουργούσε υπέρ μιας πραγματικής κάθαρσης», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε:

«Να συγκρουστούμε στο ζήτημα του πολιτισμού ναι. Όχι όμως πάνω σε ανθρώπινες ψυχές. Να κάνουμε ένα βήμα ουσιαστικό και να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα τείχος απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές συμπεριφορές και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στα θύματα να νιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη για να μιλήσουν ευκολότερα».

«Δεν είναι θέμα επικοινωνιακής αντιπαράθεσης. Εδώ στη Βουλή είμαστε υποχρεωμένοι να λογοδοτούμε. Πότε λέγατε αλήθεια; Πριν, όταν λέγατε ότι αυτοβούλως παραιτήθηκε ο κ. Λιγνάδης ή μετά που είπατε ότι ζητήσατε την παραίτηση τού κατά συρροή βιαστή επί 30 χρόνια όπως λέει το βούλευμα; Ο κ. Ταραντίλης είχε την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί. Εσείς έχετε ή δεν έχετε την πολιτική ευθύνη για να παραιτηθείτε; Είστε ένα πρόσωπο non grata και σας ζητώ να απαντήσετε αν μπορείτε να εξακολουθήσετε να είστε υπουργός μπίζνες και όχι υπουργός του Πολιτισμού», αντέτεινε από την πλευρά της η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Η διαδικασία διορισμού του κ. Λιγνάδη έγινε σύμφωνα με τον ίδιο ιδρυτικό νόμο με τον οποίο διορίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές των Εθνικών Θεάτρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης», αντέτεινε η υπουργός Πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι ο διαγωνισμός που προκήρυξε προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, «έπασχε νομικά και θα ακυρωνόταν στα δικαστήρια» με αποτέλεσμα, όπως είπε, το Εθνικό Θέατρο να έμενε 6 με 8 μήνες χωρίς διευθυντή με ευθύνη του υπουργού Πολιτισμού.

«Ήταν δική μου επιλογή, με αποκλειστικά καλλιτεχνικά κριτήρια και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο η τοποθέτηση του κ. Λιγνάδη», υπογράμμισε η κ Μενδώνη.

Παράλληλα, παρέπεμψε σε εγκωμιαστικές αναφορές του ίδιου του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Λιβαθινού για τον κ. Λιγνάδη, ενώ σημείωσε ότι «όπως το κόμμα σας καλούσε τον κ. Λιγνάδη σε εκδηλώσεις χωρίς να γνωρίζει, το ίδιο ισχύει και για μένα».

«Ούτε εγώ γνώριζα. Και όταν υπήρξαν οι καταγγελίες έπραξα αυτό που έπρεπε. Πέντε ώρες μετά την σοκαριστική καταγγελία του Σ.Ν έφυγε από τη θέση του ο κ. Λιγνάδης», προσέθεσε η υπουργός Πολιτισμού.

Από την πλευρά της, η κ. Αναγνωστοπούλου επέμεινε ότι η κ. Μενδώνη έπρεπε να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί από υπουργός. «Εξακολουθείτε να θεωρείτε το βήμα της Βουλής ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για σας και την κυβέρνηση σας. Μας κάνατε μια έκθεση ιδεών. Ο κόσμος του πολιτισμού είναι εναντίον σας και εσείς δεν βρήκατε να πείτε ούτε ένα συγνώμη, ήταν λάθος. Το σκάνδαλο Μενδώνη- Λιγνάδη, προσπαθείτε να το κάνετε σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ. Βγείτε και πείτε ένα συγνώμη. Είστε απόνομιμοποιημένη υπουργός. Είπατε σας εξαπάτησε ο κ. Λιγνάδης. Και μπορεί να μείνει στη θέση του ένας εξαπατημένος υπουργός; Δεν είναι ποινική η ευθύνη σας αλλά πολιτική. Έχετε απονομιμοποιηθεί από τον κόσμο του πολιτισμού και της αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστοπούλου.


Πηγή: skai.gr





Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους γιατί γάτα τρύπωσε στο πιλοτήριο και επιτέθηκε στους πιλότους


 

Έναν ασυνήθιστο επισκέπτη δέχτηκε το πιλοτήριο ενός αεροπλάνου, λίγο μετά την απογείωση από το Σουδάν, με προορισμό το Κατάρ.

Μια γάτα, που τρύπωσε στο αεροσκάφος, προκάλεσε αναστάτωση και υποχρέωσε σε αναγκαστική επιστροφή στο αεροδρόμιο της αφρικανικής χώρας.

Τι συνέβη 

Το αεροσκάφος θα εκτελούσε την πτήση από το Χαρτούμ με προορισμό τη Ντόχα του Κατάρ.

Μετά την απογείωση, και ενώ το αεροπλάνο πετούσε ήδη μισή ώρα, μια οργισμένη γάτα εντοπίστηκε μέσα στην καμπίνα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Al Sudani.

Μάλλον το ζώο δεν άντεχε την πτήση και επιτέθηκε στους δύο πιλότους. Αν και έγιναν προσπάθειες να περιοριστεί η γάτα, αυτό δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του αεροσκάφους να κάνει στροφή και να γυρίσει στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, η γάτα δεν ανήκε σε κάποιον αλλά είχε μπει στο αεροσκάφος σαν… λαθρεπιβάτης, επειδή είχε παραμείνει μια νύχτα σε υπόστεγο του αεροδρομίου του Χαρτούμ πριν την απογείωσή του.

Στην συνέχεια η γάτα κατάφερε να κρυφτεί στην καμπίνα κατά την διάρκεια του καθαρισμού του αεροπλάνου και των μηχανικών ελέγχων. 


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κάθαρμα πρέσβης των Φιλιππίνων έδερνε την οικιακή της βοηθό


 

Η πρέσβης των Φιλιππίνων στη Βραζιλία καθαιρέθηκε επειδή ξυλοκοπούσε για μήνες μια από τις οικιακές της βοηθούς στην επίσημη κατοικία της στην Μπραζίλια, ενώ εικόνες από τις επιθέσεις αυτές είχαν ληφθεί από το σύστημα καμερών ασφαλείας και προβλήθηκαν από ειδησεογραφικά μέσα.

Η Μαρίτσου Μάουρο ανεκλήθη στη Μανίλα στα τέλη της περσινής χρονιάς μετά την μετάδοση από το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews εικόνων από κάμερες του συστήματος βιντεοπαρακολούθησης που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια περιόδου οκτώ μηνών και δείχνουν διάφορες κακοποιήσεις που υπέστη η οικιακή της βοηθός, η οποία είναι επίσης Φιλιππινέζα.


Η διπλωμάτης παύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση. «Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται. Αν δεν τους υπακούει κάποιος παίρνει ένα ρίσκο. Αν τα πράγματα πάνε στραβά, δεν θα αστοχήσω», προειδοποίησε ο πρόεδρος Ντουτέρτε.


Η Μάουρο, η οποία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του AFP για συνέντευξη, θα χάσει τα δικαιώματά της συνταξιοδότησης και δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να εργαστεί σε δημόσιο αξίωμα. Οι εικόνες από τις κάμερες του συστήματος βιντεοπαρακολούθησης, οι οποίες αφορούν την περίοδο μεταξύ του Μαρτίου και του Οκτωβρίου του 2020, χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχθεί προσφυγή ενώπιον της κυβέρνησης των Φιλιππίνων κατά της Μάουρο, η οποία είχε διοριστεί πρέσβης στην Βραζιλία το 2018.

Εκατομμύρια πολίτες των Φιλιππίνων εργάζονται στο εξωτερικό ως οικιακοί βοηθοί. Τα χρήματα που στέλνουν στις οικογένειές τους που παραμένουν στο αρχιπέλαγος αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ των Φιλιππίνων.

Ωστόσο ορισμένοι από αυτούς τους οικιακούς βοηθούς εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες, ακόμη και επικίνδυνες. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν στόχο σωματικής ή ψυχολογικής κακομεταχείρισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Περού: Ο πρώην πρόεδρος Φουχιμόρι δικάζεται για 270.000 «εξαναγκαστικές στειρώσεις»

 


Η δίκη του πρώην προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι για τις «εξαναγκαστικές στειρώσεις» χιλιάδων γυναικών που ανήκαν στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων που ανήκαν σε φυλές αυτοχθόνων, από το 1996 μέχρι το 2000, άρχισε χθες Δευτέρα στη Λίμα.

Ο κ. Φουχιμόρι, αρχηγός του κράτους από το 1990 ως το 2000, τρεις πρώην υπουργοί Υγείας καθώς και άλλοι πρώην αξιωματούχοι διώκονται για την πρόκληση σοβαρών βλαβών «στη ζωή και στην υγεία» γυναικών, «σοβαρών τραυματισμών και κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση είχε αρχίσει την περίοδο εκείνη πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού που προέβλεπε την απολίνωση των σαλπίγγων γυναικών, θεωρητικά σε εθελοντική βάση. Η πολιτική αυτή είχε σκοπό τη μείωση της γεννητικότητας και, κατά συνέπεια, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά επίσημες εκτιμήσεις, 272.028 Περουβιανές υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις περίδεσης των σαλπίγγων. Εξ αυτών, οι 2.074 έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη διότι υποχρεώθηκαν να υποβληθούν στις επεμβάσεις αυτές. Επισήμως, είναι γνωστό ότι 18 από τις γυναίκες πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών των επεμβάσεων.

Ο πρώην πρόεδρος, ιαπωνικής καταγωγής, σήμερα 82 ετών, που εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συμμετείχε στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, που διεξήχθη ψηφιακά. Τυπικά, δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες της δίκης του, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Τα θύματα είχαν ήδη προσφύγει στην περουβιανή δικαιοσύνη, αλλά το 2014 αυτή αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη σε βάρος του κ. Φουχιμόρι, με το σκεπτικό πως δεν μπορούσε να αποδειχθεί πως επρόκειτο για εσκεμμένη πολιτική από μέρους του.

Τον Νοέμβριο του 2015, η κυβέρνηση του Περού διέταξε να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο των θυμάτων των εξαναγκαστικών στειρώσεων· και, τον Απρίλιο του 2018, η γενική εισαγγελία άρχισε να διενεργεί νέα έρευνα.

Ο γενικός εισαγγελέας καταγγέλλει πως οι κατηγορούμενοι «έπαιζαν με τη ζωή ανθρώπων και την αναπαραγωγική τους υγεία, χωρίς να νοιάζονται για τη ζημιά» που τους προκαλούσαν.

Τα θύματα, που ουδέποτε αποζημιώθηκαν, μπορεί να αποκτήσουν το δικαίωμα να το ζητήσουν από το κράτος, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του Σχεδίου αποζημίωσης των θυμάτων της ένοπλης σύρραξης στο Περού, που μαινόταν την περίοδο από το 1980 μέχρι το 2000.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr





Γελάει ο κόσμος με τους Τούρκους! Αμολάνε "αναλυτές" να λένε ότι σε 12 ημέρες θα φτάσουν Αθήνα


 

Όσο πάει το τερματίζουν οι Τούρκοι που μας κάνουν και γελάμε!!

Σύμφωνα με το protothema.gr και το ρεπορτάζ του Παναγιώτης Σαββίδης« Σε τέσσερις ημέρες θα μπούμε στην Θεσσαλονίκη και σε 12 στην Αθήνα», σχολίασε γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Τούρκος αναλυτής Χακάν Μπαϊρακτσί, μιλώντας στο CNN TURK για τις στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών.

«Να πούμε πως σε περίπτωση που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από οποιοδήποτε μέρος χερσαίο ή θαλάσσιο και για οποιοδήποτε λόγο κάνουν επίθεση στην τουρκική Δημοκρατία δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα 6χλμ σε προέλαση αλλά θα καταστραφούν και θα εξαφανιστούν» δήλωσε, συνεχίζοντας προκλητικά: «Αλλά αν μας εκνευρίζουν και αυτό το λέω μόνο συγκριτικά, θα μπούμε σε 4 μέρες στην Θεσσαλονίκη και σε 12 μέρες στην Αθήνα. Κάνοντας την Ελλάδα άνω-κάτω».





Γιατί άφησαν αφύλακτα τα εμβόλια στην Ναύπακτο; Ποιος αδιαφόρησε για την προστασία τους;

 



Τι πραγματικά έγινε στην Ναύπακτο; Γιατί δεν φυλάσσονταν τα εμβόλια;

Άγνωστο είναι πόσα εμβόλια της Astra Zeneca υπήρχαν μέσα στο ψυγείο που βγήκε εκτός λειτουργίας στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και κανένας δεν τα προστάτεψε.

Κανένας δεν γνωρίζει εάν μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν. 

Τι συνέβη με το ψυγείο που φυλάσσονταν εμβόλια της Astra Zeneca στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, ποιος ήταν υπεύθυνος; Γιατί απουσίαζε όταν έπεσε το ρεύμα στο κέντρο υγείας τα ξημερώματα του Σαββάτου; Γιατί κανένας δεν ειδοποίησε αμέσως για να προστατευτούν τα εμβόλια;

Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και απόδοση ευθυνών σε όσους ήταν υπεύθυνοι και αποδείχθηκαν ανεύθυνοι με αποτέλεσμα να χαθούν απαραίτητα εμβόλια.



Ακροαριστερή επικίνδυνη καθηγήτρια κάνει απεργία πείνας για συμπαράσταση στον Κουφοντίνα

 


Δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις να γελάσεις, να εξοργιστείς να αδιαφορήσεις; Όπως και να έχει η συγκεκριμένη καθηγήτρια πρέπει να απομακρυνθεί απο τις αίθουσε διδασκαλίας γιατί είναι επικίνδυνη!!!

Όπως και να έχει το ακούσαμε και αυτό, και πραγματικά μας προβλημάτισε πολύ για τους ακραίους που διδάσκουν τα παιδιά μας στα πανεπιστήμια και πόσο επικίνδυνοι είναι με αυτά που τους μεταφέρουν εκτός μαθημάτων και πώς μπορούν να τους προσηλυτίσουν τα παιδιά μας.

Σκεφτείτε να είχατε ένα ακροδεξιό καθηγητή; Έτσι προβληματιστείτε για την ακροαριστερή καθηγήτρια καλών τεχνών που κάνει απεργία πείνας για συμπαράσταση σε ένα δολοφόνο τρομοκράτη.

Τη συμπαράσταση της στον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γεωργία Σαγρή, κάνοντας γνωστό ότι ξεκίνησε και η ίδια απεργία πείνας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Γεωργία Σάγρη με κείμενο αλληλεγγύης μέσω του facebook ζητεί να ικανοποιηθεί το αίτημα του αμετανόητου δολοφόνου της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα και να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Λέμε όχι στην απάθεια. Με το ίδιο μας το σώμα» και καλεί σε μαζική απεργία πείνας», γράφει αρχικά. «Προς κάθε ενδιαφερόμενο: Από τώρα 28/2 έχω ξεκινήσει Απεργία Πείνας Σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Δ.Κουφοντίνα. Και καλώ όλους σε Μαζική Απεργία Πείνας Αλληλεγγύης για τον Δ.Κουφοντίνα. Λέμε όχι στην απάθεια.

Με το ίδιο μας το σώμα. Το σώμα μας είναι το μοναδικό μας όπλο» #hungerstrike #masshungerstrike #strike #solidarity», συνεχίζει.

«To whom it may concern Since now 28/2 I am on hunger strike in solidarity and in support to D.Koufontinas I call everyone to do the same Mass hunger strike in solidarity

to D. Koufontinas We say no to apathy with our own bodies. Our body is our only weapon #hungerstrike #solidarity Αθήνα, 28/2/2021. Γεωργία Σαγρή, Καλλιτέχνης, Αναπληρωτής Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας», καταλήγει η Γεωργία Σαγρή.

Εννοείται ότι επιβάλλεται η απομάκρυνση της από της αίθουσες διδασκαλίας!!!





Γελάει ο σοβαρός κόσμος με τον μητροπολίτη Μόρφου: Πυρ και μανία για «Diablo», εμβόλια, ομοφυλοφιλία

 


Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, έξω φρενών έχει κάνει τον μητροπολίτη Μόρφου η επιλογή της Κύπρου για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Ο κ. Νεόφυτος στο κήρυγμά του την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στον Ξυλιάτο εκδήλωσε την οργή του για το τραγούδι που… εξυμνεί τον διάβολο. Αλλά τι άλλο να περιμένει κανείς από την εωσφορική Ευρώπη…

«Οι περισσότεροι των Ευρωπαίων σήμερα ενεργούν με εωσφορικές δυνάμεις. Δαιμονικές δυνάμεις. Θέλουν να μας υποτάξουν ύπουλα και εμάς. Να μας παρουσιάσουν τον δαίμονα ως κάτι καλό. Μέχρι και τραγούδι έκαμαν τώρα. Ποιο νησί και ποια χώρα θα στείλει στη Eurovision τραγούδι, όχι για τον Χριστό, όχι για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όχι για τον έρωτα της Αφροδίτης.. όχι να ερωτευτούμε τον δαίμονα λέει. Να δώσουμε την καρδιά μας στο δαίμονα.

»Και οι φωστήρες του ΡΙΚ που τους διόρισε η Κυβέρνηση, το επέλεξαν για να εκπροσωπήσει ποιαν; Τη Νήσο των Αγίων. Άκουσον άκουσον. Και λεν μερικοί να μην δίνω σημασία σε όλα. Στα νομοσχέδια να μη δώσω σημασία, στη φθορά της ιστορίας, να μη δώσουμε σημασία, να κλείσουμε τις εκκλησίες λόγω μιας επιδημίας, να μείνουμε ακοινώνητοι Χριστούγεννα και Πάσχα και κατά τα άλλα που θα είναι και το Πάσχα εμείς να στείλουμε τραγούδι, που να υμνείται ο διάβολος», είπε ο μητροπολίτης Μόρφου.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πιστούς ότι δεν είχε σκοπό να κάνει το σχετικό κήρυγμα. «Όχι γιατί φοβήθηκα τα προστίματα. Ας πουν κι άλλοι μερικά.. αλλά επειδή φοβάμαι τη σιωπή των τελευταίων χρόνων, είπα να πω αυτά τα λίγα γιατί αποκάλυψε τα σχέδιά του σε εμένα τον ελεεινό ο ίδιος ο δαίμονας. Ο δαίμονας ξέρετε δεν είναι έξυπνος.. είναι κουτός και πονηρός. Ο άνθρωπος της πίστεως όταν ταπεινώνεται και καταφεύγει στην πίστη των Αγίων, αποκαλύπτεται ο διάβολος ενώπιον του», είπε.

Ο άγιος Μόρφου δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και με άλλα σημεία των καιρών, που έχουν να κάνουν (πάντα) με τα σκοτεινά, υποχθόνια σχέδια της «άθεης Ευρώπης» που έχει ως πρωταρχικό στόχο της να εκμαυλίσει τα ήθη μας…

«Θέλουν να κάμουν τα ανώμαλα, ομαλά. Να τα κάνουν και νόμο. Πρώτα οι Βρυξέλλες και μετά οι δικοί μας φωστήρες στη Βουλή. Και μετά να τα διδαχθούν τα παιδιά μας στα σχολεία. Να λες δηλαδή σε ένα παιδάκι ξέρεις… στα 14 σου 15 σου από Χριστόδουλος θα γίνεις Χρυστάλλα», είπε ο φωτισμένος μητροπολίτης.

«Αυτός είναι ο νόμος που μας πέρασε η άθεη Ευρώπη. Και σου λέει, δεν θα αρέσει στους σημερινούς, θα έρθει η νέα γενιά όμως να τα δεχθεί αυτά σιγά σιγά. Εμάς θα μας ποτίσουν με τα εμβόλια. Έτσι νομίζουν. Το Σχέδιο του Θεού είναι άλλο. Ο Θεός αγαπά όλα τα έθνη, όλες τις ηλικίες. Μας περιμένει όλους.. ακόμη και τους πιο αμαρτωλούς να γίνουν άγιοι. Τους πιο ανώμαλους να γίνουν ομαλούς», είπε μεταξύ άλλων.





Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας




Με την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, η πολιτεία σχεδίασε και υλοποίησε πληθώρα παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά από την αναγκαία εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σε υγειονομικό επίπεδο. Οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας έως το τέλος Φεβρουαρίου αγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, τα κυριότερα μέτρα είναι τα εξής:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Με τους 5 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν εκταμιευθεί 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού. Έχουν εκταμιευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα.

Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού σε εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε προσωρινή αναστολή. Έχουν εκταμιευτεί περίπου 3 δισ. ευρώ σε 1.727.577 δικαιούχους, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες για τους εποχικά απασχολούμενους, τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και τους επιστήμονες, ενώ επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με κόστος 270 εκατ. ευρώ.

Αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Το συνολικό ύψος των οφειλών των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή έως σήμερα υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε επιπλέον 250 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εκπτώσεις ΦΠΑ και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών όσων πλήρωσαν εμπρόθεσμα.

Παράταση επιδομάτων ανεργίας. Στους ανέργους των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε κατά το τελευταίο έτος, δόθηκε παράταση καταβολής δύο μηνών, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις.

Μη καταβολή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, με κόστος 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικά κλαδικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, με κόστος 300 εκατ. ευρώ.

Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με κόστος 1,6 δισ. ευρώ.

Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στο τουριστικό πακέτο και σε προϊόντα και παρασκευάσματα ατομικής υγιεινής, με κόστος περίπου τα 200 εκατ. ευρώ.

Κάλυψη των τόκων δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, με κόστος 240 εκατ. ευρώ.

Μείωση ενοικίων, με καταβολή μέρους της έκπτωσης στους ιδιοκτήτες. Έως σήμερα, σε 263.379 δικαιούχους έχουν γίνει συμψηφισμοί για τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020, και σε 176.034 και 205.647 δικαιούχους έχουν καταβληθεί χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», σημαντικού ποσοστού της δόσης για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία και έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία. Ήδη, 76.939 δικαιούχοι έχουν λάβει συνολικά 72 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα.

Ενίσχυση της Υγείας και κάλυψη αναγκών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της διάθεσης ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με γνώμονα τη στοχευμένη και δίκαιη κατανομή των πεπερασμένων δημοσιονομικών πόρων.

Με νέο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, με νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, καθώς και με τη συνέχιση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, την εστίαση, τον πολιτισμό και το τουριστικό πακέτο, των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής καταβολής της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Με ορθολογική χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα, κυρίως, χάρη στις επιτυχείς εξόδους στις αγορές, που ενισχύουν περαιτέρω την αξιοπιστία της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην υγειονομική κρίση, αντλήσαμε πέντε φορές πόρους, μέσω της έκδοσης ομολόγων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ιστορία της χώρας μας.

Με την άμεση ολοκλήρωση και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σχέδιο ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους έως 32 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, λειτουργώντας παράλληλα ως πυξίδα για τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας μας προς ένα νέο, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο.



Σχεδόν καθολική η αποδοχή για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού

 


Προχωράνε με αυξανόμενους ρυθμούς -ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας- οι εμβολιασμοί και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας.

Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 900.000 εμβολιασμοί.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι  το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων μόλις  0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως.  Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί  και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών» και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί,

Στην ίδια κατεύθυνση η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι  «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το Καλοκαίρι.



Μητσοτάκης : Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία.

Οι 18 φορητές κλίνες ΜΕΘ θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται. Η έδρα τους θα είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ένας κομβικός πυλώνας του ΕΣΥ, που κράτησε και άντεξε ειδικά τις δύσκολες εβδομάδες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκδήλωση της πανδημίας νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας.

Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Η σύγκριση με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα.

Υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.



Γιώργος Μομφεράτος: Οι οπαδοί του Κουφοντίνα τον θέλουν νεκρό γιατί ζωντανός θυμίζει αυτούς που σκότωσε

 


Ο γιος του εκδότη Νίκου Μομφεράτου, που δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» 21 Φεβρουαρίου 1985, μίλησε για την ανακοίνωση των θυμάτων της τρομοκρατίας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, την οποία συνυπογράφει.

«Με την ανακοίνωση μας ζητούμε από τον κ. Κουφοντίνα να σταματήσει την απεργία πείνας του και να διεκδικήσει όποια δικαιώματα θεωρεί ότι καταπατούνται μέσα από τη δικαστική οδό», συμπλήρωσε ο κ. Μομφεράτος.

«Και το ίδιο ζητούμε από τους οπαδούς του, που δεν φαίνεται να θέλουν να τη σταματήσει, αλλά έχουν άλλα στο μυαλό τους», συμπλήρωσε.

«Είναι περιθωριακές οι ομάδες που έχουν τις φαντασιώσεις της ''17Ν'' περί ανατροπών πολιτευμάτων, παρ’ όλα αυτά έχουν μια διεκδικητικότητα και φωνή δυνατή και ακούγονται με τις δράσεις που κάνουν και αναρωτιέται κανείς τι επιδιώκουν», ανέφερε ο κ. Μομφεράτος 

«Ο Κουφοντίνας ζωντανός θυμίζει τους νεκρούς του, όμως αυτοί θέλουν τον δικό τους νεκρό» πρόσθεσε, και συμπλήρωσε πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας τους κάνει κακό όσο βρίσκεται εν ζωή.






224 καθηγητές πανεπιστημίων στηρίζουν τον πρύτανη του ΑΠΘ

 



Με δήλωση τους τονίζουν ότι στέκονται «απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησης του», επισημαίνοντας ότι «αναγκάστηκε, όπως όφειλε εφαρμόζοντας τον νόμο, να ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας» και ότι «ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου πρέπει να εφαρμόζεται».

Το κείμενο των 224 καθηγητών

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΑΠΘ

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παπαϊωάννου αναγκάστηκε, όπως όφειλε εφαρμόζοντας τον νόμο, να ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας η οποία στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία, όταν εξωπανεπιστημιακοί και φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης χρησιμοποιώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης και απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν, απειλώντας ευθέως τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως είπε ο πρύτανης: «Ο φόβος έφερε την ανοχή και η ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Η επιβολή απόψεων περιθωριακών ομάδων διά της βίας έγινε άγραφος νόμος, εγκαθιδρύοντας ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας καθηγητών, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν ανοίκειες επιθέσεις, χτυπήθηκαν βάναυσα, διαπομπεύτηκαν χυδαία, καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματά τους.»

Το ΑΠΘ και όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατική νομιμότητα στην ακαδημαϊκή ζωή. Η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας στηρίζουν αυτούς τους στόχους. Η βία, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές.

Όσοι και όσες υπογράφουμε, πιστεύουμε ότι ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου πρέπει να εφαρμόζεται. Είμαστε δίπλα στον πρύτανη του ΑΠΘ και στεκόμαστε απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησής του.

Υπογραφές:

Άννα Αγγελούση, Επ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Χριστίνα Αθανασιάδου, Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Δέσποινα Αλεξανδράκη Ομ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

 Ευάγγελος Αλεξίου, Καθηγητής ΑΠΘ

 Νίκος Αλιβιζάτος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Φάμπιο Αντωνίου, Επ. Καθηγητής ΟΠΑ

 Χριστίνα Αντωνίου, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Αλέξης Αρβανίτης, Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Μάρκος Ασσαέλ, Καθηγητής, ΑΠΘ

 Μαριάννα Αυγερινού, Επ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Μιχάλης Αυγουστιανάκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Μιχαήλ Βαβελίδης, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Νάσος Βαγενάς, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Μαρία Βακόλα, Αν. Καθηγήτρια ΟΠΑ

 Βασίλειος Βαμβακάς, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Γεώργιος Βασίλαρος, Αν. Καθηγητής, ΕΚΠΑ

 Νίκος Βασιλειάδης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Πέτρος Βασιλειάδης, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Ιωάννης Βασιλείου, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

 Βασίλης Βασσάλος, Καθηγητής ΟΠΑ

 Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής ΑΠΘ

 Χαράλαμπος Βέντης, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Ξενοφών Βερύκιος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Νίκος Βέττας, Καθηγητής ΟΠΑ

 Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Χάρης Βλάδος, Επ. Καθηγητής ΔΠΘ

 Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής ΑΠΘ

 Ιωάννης Βλαχογιαννάκος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Λουκάς Βλάχος, τ. Καθηγητής, ΑΠΘ

 Σπύρος Βούγιας, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Βασίλης Βουτσάκης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Ελεάννα Γαλανάκη, Επ. Καθηγήτρια ΟΠΑ

 Δημήτριος Γαλάρης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 Ιωάννης Κ. Γάλλος, τ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Θωμάς Γερασιμίδης, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Αναστάσιος Γερμενής, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Μιχάλης Γεωργιάδης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

 Κώστας Γιαβής, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Αθηνά Γιαννακού, Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Γιώργος Γιαννόπουλος, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Παναγιώτης Γκλαβίνης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Έλενα Γκόγκα, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Ανδρέας Γκόφας, Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

 Δημήτριος Γούμενος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Βασίλης Γραμματίκας, Επ. Καθηγητής ΔΠΘ

 Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Ιωάννα Δελλαδέτσιμα, τ. αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Παύλος Δελλαδέτσιμας, Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

 Βασιλική Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Χρήστος Δελιδάκης, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Δημήτρης Δημητράκος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Αλέξ. Κ. Δημητρακόπουλος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Αθηνά A. Δημοπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Δανάη Διακουλάκη, Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ

 Εμμανουέλα Δούση, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Σοφία Δροσοπούλου, Καθηγήτρια Imperial College London

 Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

 Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα, Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Μαρία Δ. Ευθυμίου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Χρύσανθος Ζαμπούλης, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Αχιλλέας Ζαπράνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

 Περσεφόνη Ζέρη, Ομ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

 Νίκος Ζούμπος, τ. Καθηγητής και Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

 Γεώργιος Θεοδωρίδης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Σέργιος Θεοδωρίδης, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Κλεάνθης Θραμπουλίδης, Καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών

 Ιωάννης Ιγγλεζάκης, Καθηγητής ΑΠΘ.

 Νίκος Ιντζεσίλογλου, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Γιώργος Ιωάννου, Καθηγητής ΟΠΑ

 Βασίλειος Καλέρης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Μαρία Καλλέρη, τ. επ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Ορέστης Καλογήρου, Καθηγητής ΑΠΘ

 Σαράντης Καλυβίτης, Καθηγητής ΟΠΑ

 Γρηγόρης Καλφέλης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Παντελής Καμμάς, Επ. Καθηγητής ΟΠΑ

 Αθανάσιος Καμπάς, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 Γιάννης Καρακάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Θεόκλητος Σ. Καρακατσάνης, Επ. Καθηγητής ΔΠΘ

 Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, τ. μόνιμος Λέκτωρ ΑΠΘ

 Κωνσταντίνος Καραμάνης, Καθηγητής ΟΠΑ

 Ιωάννα Καραμάνου, Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Ανδρέας Καραμπίνης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Θοδωρής Καραπάντσιος, Καθηγητής ΑΠΘ

 Γιώργος Καρράς, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

 Κωνσταντίνος – Βασίλειος Κατσάμπαλος, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Σταύρος Κάτσιος, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

 Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

 Ηλίας Κατσούλης, τ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

 Σωκράτης Κάτσικας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

 Κλέα Κατσουγιάννη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Δημήτρης Κολύμβας, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Innsbruck

 Αθανάσιος Καμπάς, Αν Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 Παρασκευάς Κονόρτας, Αν. Καθηγητής, ΕΚΠΑ

 Χρίστος Κοντογιάννης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Γιώργος Κορφιάτης, επίτιμος Καθηγητής ΑΠΘ

 Δημήτρης Κοσμόπουλος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Τιμολέων Κοσμίδης, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Σοφία Κουκούλη, Επ. Καθηγήτρια Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

 Αλέξανδρος Κουμπής, Καθηγητής ΑΠΘ

 Ανδρέας Κούρκουλας, Καθηγητής ΕΜΠ

 Γιάννης Κουτεντάκης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Χριστόφορος Κουτίτας, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός

 Γεώργιος Κυριακίδης, τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Κώστας Κωστής, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Βασίλης Κωστόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Βασίλειος Κώτσης, Καθηγητής, ΑΠΘ

 Στέλλα Λαδή, Επ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου

 Άννα Λάμαρη, Επ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Δημοσθένης Λέντζης, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Ιωάννης Ληξουριώτης, Ομ. Καθηγητής, Παντείου Πανεπιστημίου

 Βασίλειος Λιακόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ.

 Παναγιώτης Λιανός, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Αριστοτέλης Λουφόπουλος, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Δημήτρης Λυβάνιος, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Σπήλιος Μανωλακόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 Σμαραγδή Μαρινάκη, Επ. Καθηγήτρια,ΕΚΠΑ

 Μαίρη Μιμίκου, Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ

 Βασίλης Μούγιος, Καθηγητής ΑΠΘ

 Νίκος Μουσιόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ

 Χλόη Μπάλλα, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

 Παντελής Μπασάκος, Ομ. Καθηγητής, Παντείου Πανεπιστημίου

 Κωνσταντίνος Μπαχάς, Διευθυντής Έρευνας CNRS, Γαλλία

 Κώστας Μπιλιαδέρης, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Νίκος Μπιτζιλέκης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Γεώργιος Μπιτσώρης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Ιωάννης Μπολέτης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Αναστάσιος Μπούντης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Δημοσθένης Μπούρος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Ευστάθιος Μπούσιας, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πατρών

 Αριστοτέλης Νανιόπουλος, Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ.

 Στέλιος Νεγρεπόντης, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Ειρήνη Νικάνδρου, Επ. Καθηγήτρια ΟΠΑ

 Αργύρης Νικολαΐδης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Ιωάννης Νικολάου, Αν. Καθηγητής ΟΠΑ

 Αντώνης Ντέμος, Καθηγητής ΟΠΑ

 Γιάννης Ξυδόπουλος, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ

 Γιώργος Οικονομίδης, Καθηγητής ΟΠΑ

 Μιχάλης Ορφανόπουλος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής ΟΠΑ

 Ιωάννα Παπαβασιλείου, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 Θεόδωρος Παπαγγελής, Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. -Ακαδημαϊκός

 Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Αικατερίνη Παπαγιάννη, Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Γιώργος Παπαδάκης, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομ. Καθηγήτρια ΟΠΑ

 Νίκος Παπαμίχος, τ. Αν. Καθηγητής ΑΠΘ

 Αγγελική Παπαπαναγιώτου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Σωτήρης Παπαντωνόπουλος, Επ. Καθηγητής, ΔΠΘ

 Μιχαήλ Πασχάλης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Νιόβη Παυλίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Σταύρος Περεντίδης, Ομ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

 Ανδρέας Πολύδωρος, Καθηγητής, ΕΚΠΑ

 Αντώνιος Ρεγκάκος, Καθηγητής -Ακαδημαϊκός ΑΠΘ

 Βασίλης Ρόθος, Καθηγητής ΑΠΘ

 Παρασκευάς Σαββαΐδης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Μπάμπης Σαββάκης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

 Μιχαήλ Σακελλαρίου, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

 Στρατηγούλα Σακελλαρίου, Επ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Παντελής Σαραφίδης, Αν. Καθηγητής, ΑΠΘ

 Γιάννης Σαρηγιάννης, Επ. Καθηγητής, Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Πάνος Σεφερλής, Καθηγητής ΑΠΘ

 Αθανάσιος Σκόρδας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Γιάννης Σμαραγδάκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Ιουλία Σμόνου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

 Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής ΟΠΑ

 Πέτρος Στάγκος, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

 Σωτηρία Σταυρακοπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ

 Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Μανώλης Στρατάκης, Καθηγητής, Πανεπιστημίου Κρήτης

 Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 Βασίλης Ταρλατζής, Καθηγητής ΑΠΘ

 Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Γιώργος Τζέτζης Καθηγητής ΑΠΘ

 Ιωάννης Τζιφόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ

 Γιώργος Τόμπρας, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Χρήστος Τσαγγάλης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Ηρακλής Τσαγκάρης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Παναγιώτης Τσακαλίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

 Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 Νικόλαος Τσέλιος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Μ.Ι. Τσινισιζέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Νικολάος Φακωτάκης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 Βασιλική Φαρμάκη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 Γ.Χ. Φθενάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Γεράσιμος Φιλιππάτος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Ανδρέας Φουντουλάκης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Κων/νος Φουντουλάκης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Σταύρος Φραγκουλίδης, Καθηγητής ΑΠΘ

 Δημήτρης Φρυδάς, τ. Καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών

 Αριστείδης Φωτίου, Καθηγητής ΑΠΘ

 Δαμιανός Χατζηαντωνίου, Καθηγητής ΟΠΑ

 Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Κίμωνας Χατζημπίρος, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

 Κων/νος Χατζηκώστας, Λέκτορας ΑΠΘ

 Αντώνης Χατζημωϋσής, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Ανδρέας Χέλμης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 Μίνα Ψυχογιού, Αν. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

 Κυριάκος Υάκινθος, Καθηγητής ΑΠΘ

 Martin Vöhler, Καθηγητής ΑΠΘ




Παραιτήθηκε από το Εθνικό Θέατρο ο Στάθης Λιβαθινός που είχε τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ

 


Για την ιστορία, στις 23 Απριλίου 2015 ορίστηκε με απόφαση του Αν. Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο κ. Στάθης Λιβαθινός, θέση που διατήρησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2019.

Την παραίτηση του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός.

Ο κ. Λιβαθινός παραιτήθηκε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει από σπουδαστές εις βάρος του.

Το προηγούμενο διάστημα, στη σκιά των αποκαλύψεων για τον Δημήτρη Λιγνάδη, σπουδαστές του Εθνικού συνέταξαν μια επιστολή στην οποία κατήγγειλαν διάφορες συμπεριφορές και με εμπλεκόμενο τον κ. Σταύρο Λιβαθινό. 

Με αφορμή την επιστολή ξεκίνησε ένας διάλογος των σπουδαστών με την διευθύντρια, που κατέληξε σε μία κοινή ανακοίνωση όπου οι σπουδαστές έκαναν λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές και ομοφοβικά σχόλια, που τραυμάτιζαν την προσωπικότητά τους και δημιουργούσαν κλίμα φόβου.

Όπως αποδείχθηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάποιες από τις καταγγελίες αφορούσαν τον κ. Λιβαθινό, ο οποίος διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού επί ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί παραίτησης του, ο κ. Λιβαθινός δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή ότι δεν νιώθει καμία πικρία. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αποχαιρετήσω τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Λιβαθινός, αλλά όπως επισημαίνει «δεν θα μπω σε διάλογο μαζί τους», αναφερόμενος στις αιτιάσεις που οδήγησαν στην αποχώρησή του. Παράλληλα αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες των σπουδαστών της δραματικής σχολής.

Σήμερα αναμένεται επίσης και μία ανακοίνωση από το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου και τη δραματική σχολή, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβεβαιώνει την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και θα ευχαριστεί τον κ. Λιβαθινό για το έργο του, που συνδέθηκε με τις εκπαιδευτικές δομές του θεάτρου.



170 βουλευτές κατά Ερντογάν με επιστολή σε Μπάιντεν

 



Να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σταθεί υπόλογη για την «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» ζητούν περισσότερα από 170 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. 

Η διακομματική επιστολή καλεί τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να προσαρμόσει τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Τουρκία αναλόγως με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Ενώ είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι και να επιδιορθώσουν τα ρήγματα που υπάρχουν μεταξύ τους, πιστεύουμε ότι αλλαγές στη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν και του κόμματος του είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση αυτής της σχέσης», σημειώνουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Επιπλέον, στην επιστολή γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον το 2017 κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνδρες της ασφάλειας του είχαν επιτεθεί και χτυπήσει ειρηνικούς διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη. 

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια μήνυσαν την τουρκική κυβέρνηση ζητώντας αποζημίωση και η υπόθεση εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας, οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες ακόμα και με άνδρες της μυστικής αστυνομίας (secret service) μπροστά από την πύλη της τουρκικής πρεσβείας. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν έφερε ακόμα και το στυλ της στους δρόμους της πρωτεύουσας του έθνους μας, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τουρκικό προσωπικό ασφαλείας επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους».

Σχετικά με την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών ελευθεριών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιστολή απαριθμεί σημαντικές κατηγορίες εναντίον του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε:

στην αποδυνάμωση του δικαστικού σώματος.

στην τοποθέτηση πολιτικών συμμάχων σε θέσεις κλειδιά στον στρατό και 

στις υπηρεσίες πληροφοριών.

στην καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου.

στην εσφαλμένη φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες, 54 γερουσιαστές από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είχαν στείλει κοινή επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν, ζητώντας του να πιέσει την Άγκυρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αυταρχική διολίσθηση της γειτονικής χώρας.


Πηγή



Πώς θα γίνει ψηφιακό το κτηματολόγιο

 



Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα 390 υποθηκοφυλακεία που σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετεξελιχθούν σταδιακά και στο σύνολο τους, σε 92 σύγχρονα νέα κτηματολογικά γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους.

Έχει ήδη καταρτιστεί μια στρατηγική ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι το 2024, με εμπροσθοβαρή αποτελέσματα ήδη από το 2021, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «έτος-ορόσημο», προκειμένου να διευκολυνθούν και να εξυπηρετούνται εύκολα και γρήγορα πολίτες και επαγγελματίες του κλάδου στις καθημερινές συναλλαγές με το Κτηματολόγιο. Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να επιταχυνθεί η κεντρική αυτή στρατηγική που θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

Επίσπευση της Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι μέσα στο 2021 να έχει ξεκινήσει και να φτάσει σε σημαντικό βαθμό ολοκλήρωσης η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της ελληνικής Επικράτειας. Η συλλογή δηλώσεων αποτελεί το πρώτο επίπεδο Κτηματογράφησης όπου οι πολίτες καλούνται να έρθουν σε επαφή με το Κτηματολόγιο και να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους. Στη συνέχεια ακολουθούν το στάδιο της Προανάρτησης και τέλος της Ανάρτησης όπου πλέον η ιδιοκτησία των πολιτών κατοχυρώνεται και θωρακίζεται, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό περιβάλλον. Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η Συλλογή Δηλώσεων στο Ρέθυμνο, ακολουθούν τον Μάιο οι Κυκλάδες, λίγο αργότερα τα Χανιά και το Ηράκλειο και στο τέλος του έτους η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Παράλληλα, και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει την ακίνητη ιδιοκτησία τους μπορούν να το κάνουν χωρίς την επιβολή προστίμων.

Επιτάχυνση του μετασχηματισμού των παλαιών υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία. Τα 390 υποθηκοφυλακεία που σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετεξελιχθούν σταδιακά και στο σύνολο τους σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους και αναμένεται μέσα στο 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, ο μετασχηματισμός να εξελιχθεί ομαλά καθώς κάθε μήνα ανοίγουν δυο νέα κτηματολογικά γραφεία. Εντός του επόμενου τριμήνου ανοίγουν νέα Κτηματολογικά Γραφεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Ηλιούπολη) αλλά και στην περιφέρεια (Πάτρα, Μυτιλήνη, Έδεσσα, Σέρρες) και ακολουθεί τον Ιούνιο η Θεσσαλονίκη.

Ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών του Κτηματολογίου με στόχο να εξελιχθεί σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο». Ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προγραμματίσει την λειτουργία πολλών νέων ψηφιακών υπηρεσιών εντός του προσεχούς εξαμήνου, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών που συνεργάζονται με το Κτηματολόγιο. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι ο πολίτης και ο επαγγελματίας να μην χρειάζεται να επισκέπτεται τα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία αν εξαιρέσουμε τις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές με τον φορέα οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ψηφιακό τρόπο.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έναρξη υλοποίησης εντός του έτους και της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Το έργο είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το τεύχος δημοπράτησης προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.