Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Πολίτες στον Χρήστο Γιαννούλη : «Είστε υπερήφανος που κατεβαίνετε με έναν ψεύτη που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό;»



Νέο κράξιμο και ξεφτίλα στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη που βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, κατά την επίσκεψή του στην Κατερίνη.

«Είστε υπερήφανος που κατεβαίνετε με έναν ψεύτη που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό;», του είπε ένας πολίτης για να απαντήσει ο Γιαννούλης χωρίς να έχει κάτι ουσιαστικό να του πει: «Αυτό που κάνεις είναι show».

«Εξοργίζετε τον ελληνικό λαό», «ξεπουλάτε την πατρίδα» καταλήγοντας «θα πατώσετε στις εκλογές» του φώναζαν.






Η Ν.Δ. για την παρέμβαση της εισαγγελέως Ξ. Δημητρίου για να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κανένα σοβαρό δημοκρατικό Κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους. Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες».


Προβάδισμα 6,5 μονάδων η ΝΔ στην δημοσκόπηση της MRB


Με διαφορά 6,5 μονάδων προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα».

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές:

• ΝΔ 30%

• ΣΥΡΙΖΑ 23,5%

• Κίνημα Αλλαγής 6,6%

• Χρυσή Αυγή 6,3%

• ΚΚΕ 5,9%

• Ποτάμι 2,5%

• Ενωση Κεντρώων 2,2%

• Ελληνική Λύση 1,7%

• Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%

• ΑΝΕΛ 1,2%

• ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%

• Αλλο κόμμα 4,4%

• Λευκό / Ακυρο / Αποχή 4,5%

• Δεν αποφάσισα / Δεν απαντώ 8,7%

Στην παράσταση νίκης, η ψαλίδα βρίσκεται στο 46,3%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 63,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 17,1%.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν στο κατά πόσο επηρεάστηκε η άποψη τους για την κυβέρνηση μετά τις παροχές που ανακοίνωσε. Το 56,9 εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση, ενώ το 36,3% θετική.

«Σίγουρα ή μάλλον ναι» απάντησε, τέλος, το 38,8% στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αντίθετα, το 52% απάντησε «σίγουρα ή μάλλον όχι» στην ίδια ερώτηση.


Έντονες αποδοκιμασίες κατά Τσίπρα στα Τρίκαλα


Αντιμέτωπος με έντονες αποδοκιμασίες είχε ο Αλέξης Τσίπρας απο μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην περιοδεία του στα Τρίκαλα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της ομιλίας του στην οδό Ασκληπιού, πέρασε πεζός με την αστυνομική συνοδεία μπροστά απο το πολίτικο κιόσκι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και εκεί δέχθηκε εντονότατες αποδοκιμασίες απο τα μέλη όπως: 
«μπράβο Αλέξη, μαζί με τον Νετανιάχου μαζί, είστε με τον Κόκκαλη, άντε με τους Πασόκους τώρα».  



Πηγή : trikalazoom.gr


Η απόλυτη Συριζαίικη ξεφτίλα! Ρομά : Ήρθαμε από την Ξάνθη για την ομιλία Τσίπρα στη Λαμία




Δεν έχει τέλος η ξεφτίλα της κυβέρνησης, όταν δεν ντύνει τους άντρες της ασφάλειας του Τσίπρα και τα στελέχη του εργάτες, μαυροφορεμένες, ψαράδες και δήθεν τυχαίους πολίτες, γεμίζει με Ρομά τις ομιλίες του Τσίπρα.

Από το Πυρί Βοιωτίας, την Καρδίτσα αλλά και την Ξάνθη, και από άλλες περιοχές με λεωφορεία που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στην Λαμία για την ομιλία Τσίπρα πολλοί Ρομά, όπως δηλώνει ο πρόεδρος τους για τη Στερεά Ελλάδα,Βαλάντης Χαλιλόπουλος. 

Ήρθαμε να ακούσουμε την ομιλία του πρωθυπουργού, λέει και ήρθε και ο πρόεδρος όλων των Ρομά Ελλάδος. Ήταν μια οργανωμένη μετακίνηση είπε, μπήκαν λεωφορεία για να μας μεταφέρουν.



Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δελτίο ειδήσεων του Star



Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στο σημείο αυτό θα καλησπερίσουμε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο στούντιο του Star.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα, κυρία Ζαχαρέα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ξεκινήσω με την οικονομία. Είναι ο τομέας που ενδιαφέρει όλους τους συμπολίτες μας. Θα πάρω αφορμή από το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού που μόλις παρακολουθήσαμε. Ήδη κατατέθηκε λοιπόν το ποσό για τους συνταξιούχους. Και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το πακέτο των θετικών μέτρων της κυβέρνησης. Έχω δύο ερωτήματα: Το πρώτο είναι πώς το είδατε εσείς; Γιατί το ψηφίσατε, αλλά το καταγγείλατε. Και το δεύτερο, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και είστε κυβέρνηση θα τα διατηρήσετε αυτά τα μέτρα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Ζαχαρέα, καταγγείλαμε τον χρόνο στον οποίο χορηγήθηκε το συγκεκριμένο επίδομα. Είναι η πρώτη φορά, όσο θυμάμαι τουλάχιστον στην Μεταπολιτευτική Ιστορία της Ελλάδος που ένα επίδομα χορηγείται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Άρα δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου μακροχρόνιου σχεδιασμού. Η κυβέρνηση είδε ότι δεν τα πάει καθόλου καλά στις εκλογικές της επιδόσεις και αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο να επιχειρήσει  «πολιτικά» να εξαγοράσει κάποιες ψήφους δίνοντας στους συνταξιούχους ένα επίδομα το οποίο είναι απαραίτητο. Δεν υποτιμώ καθόλου τη σημασία να στηριχθούν σήμερα οι πιο αδύναμοι και οι συνταξιούχοι μας. Και τα 300 και τα 400 και τα 500 ευρώ είναι απαραίτητα. Αυτός είναι και ο λόγος που στηρίξαμε στην Βουλή το συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο βέβαια ακούω τώρα και από διάφορα ρεπορτάζ ότι δίνεται και ελαφρώς κουτσουρεμένο σε σχέση με αυτά τα οποία περίμεναν οι συνταξιούχοι.

M. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ήταν τα μικτά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία 4 χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν δει σημαντικές μειώσεις στο εισόδημά τους. 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο παίρνει λιγότερα ο συνταξιούχος σήμερα σε σχέση με το τι έπαιρνε πριν από 4 χρόνια. Έχει κοπεί το ΕΚΑΣ, έχει μπει έκτακτη εισφορά υγείας σε όλους τους συνταξιούχους και οι νέοι συνταξιούχοι έχουν μειωμένες συντάξεις μέχρι και 40% με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα η οποία δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Το ερώτημά σας είναι συγκεκριμένο. Ναι, η οικονομική μας πολιτική μπορεί να εγγυηθεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 4% μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά εμείς δεν θα δίνουμε αυτά τα λεφτά ανάλογα με τον εκλογικό κύκλο. Είναι άδικο και ανέντιμο, πιστεύω, απέναντι στους συνταξιούχους να τους φέρεται κανείς με αυτόν τον τρόπο. Αυτά θα πρέπει να είναι προγραμματισμένα μέτρα, να εντάσσονται στον προϋπολογισμό, να χορηγούνται σε συγκεκριμένο σταθερό χρονικό σημείο, στο τέλος του έτους, ενδεχομένως. Αλλά σε καμία περίπτωση να μην εκλαμβάνονται ως μία προσπάθεια εξαγοράς ψήφων. Αλλά αυτό, κυρία Ζαχαρέα, μπορεί να το εγγυηθεί μόνο μία οικονομική πολιτική η οποία θα μεγαλώσει την πίτα. Για να μπορούμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και να μην είναι μέτρο μίας χρήσης πρέπει να γίνει αυτό. Και βέβαια κάτι τελευταίο. Αυτή τη στιγμή από 1/1/2020 ισχύει η μείωση του αφορολόγητου. Και αυτό θέλω να το ακούσουν καλά οι συνταξιούχοι, αλλά και οι μισθωτοί. Η μείωση του αφορολόγητου -η οποία ισχύει σήμερα, είναι νόμος του Κράτους, έχει ψηφιστεί από τον κ. Τσίπρα- σημαίνει ότι ο συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 750 ευρώ θα χάσει 440 ευρώ, που θα τα πληρώσει για πρώτη φορά σε φόρο εισοδήματος. Αντιστοίχως και για τους χαμηλόμισθους. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί η κυβέρνηση, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ψήφισε τώρα μαζί μας την τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου; Εγώ δεσμεύομαι στους Έλληνες πολίτες ότι εφόσον μας εμπιστευτούν δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου. Άρα εγγυώμαι τις 12 συντάξεις, οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες διότι θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου με τον κ. Τσίπρα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Επειδή αναφερθήκατε στο ΕΚΑΣ, ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες θετικές εκπλήξεις. Άφησε να εννοηθεί ότι κάτι θετικό μπορεί να προκύψει και στο θέμα του ΕΚΑΣ. Εσείς με το ζήτημα αυτό τι θα κάνετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς αυτό το οποίο έχουμε πει είναι ότι από τον επόμενο χρόνο, από το 2020, θα μπορούμε να εγγυηθούμε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Μπορεί να το ονομάσουμε όπως θέλουμε, το ΕΚΑΣ αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, δεν αφορούσε όμως όλους. Το ζήτημα είναι να υποστηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αλλά, κυρία Ζαχαρέα, το ζήτημα δεν είναι μόνο τι θα κάνουμε με τις συντάξεις των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι με τους οποίους μιλώ -και είναι πολλοί και νομίζω ότι μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το παιχνίδι το οποίο παίζεται αυτές τις μέρες- ενδιαφέρονται εξίσου για τη σύνταξή τους και για το αν θα βρουν δουλειά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Διότι ξέρετε καλά ότι σήμερα ένα τμήμα της σύνταξης πηγαίνει για την υποστήριξη των άνεργων παιδιών ή των εγγονιών τα οποία δεν έχουν βρει δουλειά. Άρα η σύνταξη έχει καταλήξει για πολλά νοικοκυριά που δεν έχουν εργαζόμενους να είναι ένα οικογενειακό επίδομα. Και αυτό είναι λάθος. Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι συνταξιούχοι. Μας ενδιαφέρουν και οι άνεργοι και μας ενδιαφέρει ο υπερήφανος συνταξιούχος να μπορεί να ξέρει ότι αυτή η σύνταξη, έστω περιορισμένη, είναι για τον ίδιο. Αλλά μας ενδιαφέρει το παιδί και το εγγόνι να μπορεί να στηρίξει τον συνταξιούχο με το να βρει δουλειά. Τίποτα από αυτά δεν ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Δεν λέγεται τίποτα απολύτως για τις νέες θέσεις απασχόλησης, για τις επενδύσεις, για το πώς θα δημιουργήσουμε, επιτέλους, πλούτο στην ελληνική οικονομία γιατί πολύ απλά δεν έχουν να μας πουν τίποτα. Και εκεί εστιάζεται και το δικό μας σχέδιο. Και γι’ αυτά θέλω και εγώ στις δέκα ημέρες που μένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, και όσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι τις εθνικές εκλογές, να μιλήσουμε. Για το δικό μας σχέδιο, για την Ελλάδα την οποία ονειρευόμαστε.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να σας το ρωτήσω αυτό, γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τους νέους, λέει ότι το brain drain πρέπει να σταματήσει. Όλοι θέλουν να δώσουν δουλειές στους νέους, όλοι μιλούν για επενδύσεις. Αλλά, ξέρετε, διαχρονικά δύο θέματα ακούν και ακούν συνέχεια οι πολίτες και λύση δεν βλέπουν: επενδύσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεκαετίες το ακούμε αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ότι συγκρίνουνε μία κυβέρνηση η οποία κυβερνά τη χώρα τέσσερα χρόνια -είναι η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση- με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης που διεκδικεί να γίνει Πρωθυπουργός, με την εμπιστοσύνη των πολιτών, ο οποίος έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θέλει να βάλει σε εφαρμογή. Υπάρχει κάποια δικαιολογία γιατί εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, αλλά όχι μόνο, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί;  Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης για πτυχιούχους, αλλά και για εργαζόμενους σε τεχνικές εταιρίες. Εμείς ξέρουμε πώς να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα. Το ξέρουμε γιατί πιστεύουμε στη δύναμη του ιδιωτικού τομέα. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων και μέσα από καλές σχέσεις επιχειρηματιών-ιδιοκτητών εταιριών και εργαζομένων μπορούμε να δημιουργήσουμε τον νέο πλούτο τον οποίο ονειρευόμαστε. Και ξέρουμε πώς να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική διότι το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Και γιατί έχουμε καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα και το οποίο το θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Διότι εμείς δεν πορευόμαστε χωρίς σχέδιο. Έχουμε κοστολογημένο σχέδιο, πολύ συγκεκριμένο. Και άκουγα πριν στο ρεπορτάζ ότι κάποιοι λένε ότι «είναι με τους πολλούς και ότι εμείς είμαστε με τις ελίτ και η ελίτ είναι το 1%». Δεν μου λέτε, τα νέα άνεργα παιδιά τα οποία θα βρούν δουλειά σε μία νέα επένδυση η οποία θα γίνει στην Ελλάδα είναι η ελίτ ή είναι οι πολλοί; Διότι έχω μπλεχτεί λίγο με αυτούς τους διχασμούς. Να σας πω και κάτι; Αδικούν και την ελληνική κοινωνία. Εγώ δεν θα σας πω ούτε ότι είμαι με τους πολλούς, ούτε με τους λίγους. Είμαστε με όλους. Και υποχρέωση δική μου φιλοδοξώντας να είμαι Πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και των συμπολιτών μας που δεν θα μας εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές. Γιατί αυτός ο διχασμός, αυτή η πόλωση, αυτή η αναβίωση ενός παρελθόντος που μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω, δεν νομίζω ότι μας ταιριάζει, δεν μας αξίζει.

Δεν έχω ακούσει κανέναν στις περιοδείες μου -και σας διαβεβαιώ ότι έχω κάνει πάρα πάρα πολλές- να μου μιλάει για τον Εμφύλιο, να θέλει να γυρίσουμε 75 χρόνια πίσω. Μου μιλούν για το πώς θα είναι 2021, το 2025, ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις, πώς αλλάζει η αγορά εργασίας, τι θα κάνουμε με τα πανεπιστήμιά μας, τι θα κάνουμε με το δημόσιο σύστημα υγείας, τι θα κάνουμε με την ασφάλεια. Αυτά απασχολούν τους πολίτες. Θα γυρίσουμε την κουβέντα 75 χρόνια πίσω; Η αναφορά είναι πολύ συγκεκριμένη.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Φαντάζομαι ότι μιλάτε για το θέμα του Άρη Βελουχιώτη που ανέδειξε ο Πρωθυπουργός στη Λαμία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Μου έκανε εντύπωση διότι θυμάμαι καλά ότι πριν από 30 χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης άφησαν πίσω τους την πιο τραυματική περίοδο στη σύγχρονη νεοελληνική Ιστορία, πριν από 30 χρόνια. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στον Εμφύλιο  είπαν να το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, να κάνουμε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Και ερχόμαστε 30 χρόνια μετά, 75 χρόνια μετά το 1944 να ξανανοίξουμε μία συζήτηση για τον Εμφύλιο; Τι εξυπηρετεί αυτό;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Με προκαλείτε όμως να ρωτήσω το εξής: Όταν ο Πρωθυπουργός -γιατί πράγματι είναι αλήθεια αυτό που λέτε, μιλά για τους πολλούς και την ελίτ, είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο το «είμαστε με τους πολλούς»-  μιλά για τη φράση σας «ο ψυκτικός από το Περιστέρι», όταν μιλά για τον Άρη Βελουχιώτη, θέλει να διχάσει ή θέλει να θέσει σαφείς ιδεολογικές γραμμές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Ζαχαρέα, όταν μιλάω για την ανάγκη να φτιάξουμε πρότυπα δημόσια σχολεία σε όλη την Ελλάδα και να ξεκινήσουμε από τη δυτική Αθήνα, από το Περιστέρι, αυτό είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί τις ελίτ ή εξυπηρετεί τα παιδιά της δυτικής Αθήνας που πρέπει να έχουν ίδιες ευκαιρίες σε ποιοτική μόρφωση; Όταν μιλάω για την ανάγκη να έχουμε σοβαρή και ποιοτική τεχνική εκπαίδευση παντού, στο Περιστέρι, στον Άλιμο, στη Θεσσαλονίκη, στην Καρδίτσα αυτό είναι καλό ή κακό;  Δεν ξέρουμε ότι σήμερα τα πανεπιστήμιά μας παράγουν, εν πολλοίς, πτυχιούχους που τα πτυχία τους δεν έχουν καμία αξία, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη στηρίζεται παντού η τεχνική εκπαίδευση για να έχουμε καταρτισμένους τεχνίτες οι οποίοι μπορεί να έχουν μια προσδοκία σε υψηλά εισοδήματα;  Είναι κακό αυτό; Δηλαδή είναι κακό να βλέπουμε την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας και να προτείνουμε λύσεις;  Και εν πάση περιπτώσει, όταν μιλάω για τον κατώτατο μισθό ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε την κατάργηση του υποκατώτατου και με καθυστέρηση η κυβέρνηση καλώς  το υλοποίησε. Όταν μιλάμε και δεσμεύομαι ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από το ρυθμό αύξησης του Α.Ε.Π.  σημαίνει στην πράξη ότι τα 650 ευρώ -αν η οικονομία αναπτυχθεί με 4%, όπως μπορούμε να το πετύχουμε- μέσα σε ένα χρόνο θα φτάσουν στα 700 ευρώ. Δεν το καταλαβαίνω, αυτό είναι για τις ελίτ ή είναι για τους πολλούς εργαζόμενους; Όταν μιλάω και δίνω αγώνα και επιχειρηματολογώ γιατί από την επιτυχία μιας επιχείρησης πρέπει να είναι πρώτοι ωφελημένοι οι εργαζόμενοι και θέλω να δώσω φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις να δίνουν παραπάνω μπόνους στους εργαζόμενους και να επιβραβεύουν με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, αυτό είναι υπέρ της ελίτ ή υπέρ του κόσμου της εργασίας; Κοιτάξτε, θα το πω όπως το αισθάνομαι: Εδώ  βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή προσπάθεια και μια άθλια μαύρη προπαγάνδα.  Ξεκίνησε αυτή η ιστορία με το  περιβόητο επταήμερο.  Μίλησα ξεκάθαρα για επταήμερη λειτουργία και όχι επταήμερη εργασία.  Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας Έλληνας ο οποίος να πιστεύει ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε στη χώρα σήμερα να συζητάει για επταήμερη εργασία. Δόθηκαν, εν πάση περιπτώσει, όλες οι εξηγήσεις.  Είπα ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ και επιμένει η προπαγάνδα και η μονταζιέρα να βάζει λόγια στο στόμα μου που δεν έχω πει. Πείτε μου, έτσι θα πάμε στην πολιτική αντιπαράθεση; Δηλαδή, αναρωτιέμαι πραγματικά, αν ο σκοπός είναι να επιχειρηματολογήσουμε για αυτά τα οποία λέμε -και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι, να προβάλλω τις δικές μας θέσεις- ή αν ο σκοπός μας  είναι να αναλώνουμε το χρόνο μας για να διαστρεβλώνουμε τα λόγια των άλλων.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα σας ρωτούσα για το επταήμερο, αλλά το είπατε μόνος σας.  Θέλω όμως να σας ρωτήσω για κάτι άλλο που είπατε και επίσης προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση. Η σύμπραξη στο χώρο της υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και σήμερα ένας ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ με μια μικρή συμμετοχή μπορεί να πάει να εξεταστεί σε ένα ιδιωτικό κέντρο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει σήμερα;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς πως την εννοείτε αυτή τη σύμπραξη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί απορούν όλοι;  Δεν υπάρχει σήμερα συνεργασία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εννοείτε κάτι άλλο;  Κάτι παραπάνω;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εννοώ την πολύ απλή πραγματικότητα. Ότι το κράτος έχει μια υποχρέωση να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες.  Δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία, δωρεάν δηλαδή. Αλλά αυτή η δημόσια υγεία, εν προκειμένω, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κρατική. Εάν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το συζητήσουμε. Γίνεται, κυρία Ζαχαρέα, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Γίνεται ήδη στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο λέω είναι να το θεσμοθετήσουμε, να το κάνουμε με κανόνες και να το κάνουμε με έναν τρόπο που τελικά θα είναι ωφέλιμο για τον τελικό χρήστη. Ο τελικός χρήστης θέλει καλές υπηρεσίες.  Θέλει καλά και  ποιοτικά νοσοκομεία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα έχει κόστος για τον ασφαλισμένο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς και όχι.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί ο κ. Πολάκης είπε ότι θα έχει κόστος για τον ασφαλισμένο και θα κερδίσουν οι επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ποιοι θα κερδίσουν; Οι επιχειρηματίες θα κερδίσουν από αυτό;  Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν μια τέτοια σύμπραξη μειώσει το κόστος, όχι αν το αυξήσει. Είμαι  πάρα πολύ ξεκάθαρος. Αυτή η σύμπραξη έχει λογική μόνο αν είναι ωφελημένο το Δημόσιο και κατά συνέπεια ωφελημένος και ο ασφαλισμένος. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, κυρία Ζαχαρέα. Όπως σας είπα, γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά το να μιλήσουμε πραγματικά για το πρόγραμμα της υγείας μας ουσιαστικά, προκαλώ τον κ. Τσίπρα, την κυβέρνηση όποτε θέλει να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση για αυτά τα οποία λέμε. Να μιλήσουμε για την έμφαση που δίνουμε στην πρόληψη. Να μιλήσουμε για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, τις οποίες προγραμματίζουμε για γυναίκες οι οποίες μπορεί να κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού. Για προληπτικές εξετάσεις οι οποίες θα σώσουν ζωές. Να μιλήσουμε για τους καρκινοπαθείς, για το πώς θέλουμε καινούργια κέντρα, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν γρήγορα και με τρόπο πολύ πολιτισμένο και σύγχρονο, σε ωραίο περιβάλλον, την απαραίτητη χημειοθεραπεία. Να μιλήσουμε για το πώς θα αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία μας, για το πόσο αυστηροί θα είμαστε στις επιλογές των διοικητών των νοσοκομείων. Να μιλήσουμε για όλα αυτά. Υπάρχουν κατατεθειμένα στο πρόγραμμά μας. Εμείς έχουμε πρόγραμμα. Δεν θα κουραστώ να το δείχνω. Αλλά να μιλήσουμε για το πραγματικό πρόγραμμα.

M.  ΖΑΧΑΡΕΑ: Κοστολογημένο; Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών το κοστολογεί 5 δισ. φέτος και 9 δισ. έως το 2022. Οπότε το ερώτημα είναι εύλογο: Πού θα βρείτε τα χρήματα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Ζαχαρέα, το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Εξάλλου η ελληνική οικονομία δεν υπεραποδίδει ως προς την ανάπτυξη, υπεραποδίδει ως προς την υπερφορολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν οι εταίροι μας. Ήταν μνημονιακότερη των μνημονιακών. Πέτυχε μεγαλύτερα πλεονάσματα, μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης από ό,τι της ζητούσε το Δ.Ν.Τ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν αμφισβητείται. Θα επιστρέψουμε, λοιπόν, πίσω στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία σε υπερθετικό βαθμό πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και να σας πω και κάτι ακόμα; Μία οικονομία που αναπτύσσεται με 4% -και θα αναπτυχθεί με 4% μόνο εάν γίνει μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων- έχει άλλη απόδοση από μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται με 2%. Μία οικονομία η οποία δημιουργεί σταθερό πλούτο έχει τη δυνατότητα να  κάνει στοχευμένες μειώσεις φόρων -για τις οποίες δεσμευόμαστε και δεσμεύομαι προσωπικά, είναι αδιαπραγμάτευτες- έχει και τη δυνατότητα να υποστηρίξει στοχευμένα το κοινωνικό κράτος εκεί που πραγματικά έχει ανάγκη. Έχει και τη δυνατότητα να στηρίξει και την οικογένεια. Επιμένω πολύ σε αυτό. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία τραγική κρίση υπογεννητικότητας για την οποία ελάχιστοι μιλούν. Εμείς έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας.

M. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα σας ρωτούσα  για αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δωρεάν πρόσβαση κάθε παιδιού σε παιδικό σταθμό και 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί το οποίο θα γεννιέται στην Ελλάδα. Κόστος; Περί τα 160 εκατομμύρια. Είναι το 1/6 από το πακέτο το οποίο ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Δυνατότητες, λοιπόν, υπάρχουν στοχευμένα να υποστηρίξουμε κοινωνικές δράσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Και δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κλείνουμε το μάτι μπροστά σε αυτό το τραγικό πρόβλημα. Θα είμαστε 6 εκατομμύρια το 2050 εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό. Δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο την οικονομία, είναι ζήτημα που αφορά συνολικά το Έθνος μας. Αυτά, λοιπόν, είναι τα σημαντικά ζητήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε την επόμενη μέρα. Και θα ήταν πραγματικά ευχής έργον, κυρία Ζαχαρέα, αν μπορούσαμε να μιλήσουμε πολιτισμένα, χωρίς ακρότητες. Βλέπω πάντα τον αντίπαλό μου να αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι των ομιλιών του σε προσωπικές επιθέσεις.

M. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, βέβαια, αν ήταν εδώ θα μπορούσε να σας πει: Σας κάλεσα σε debate και δεν ήρθατε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Κάναμε debate στη Βουλή και  θα εξακολουθούμε να κάνουμε debate στη Βουλή όσο είναι ανοιχτή. Και όταν η Βουλή κλείσει και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές θα κάνουμε debate κανονικό με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Και βεβαίως, και εγώ μαζί με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε για την οικονομία, για την παιδεία, για την υγεία, για την ασφάλεια, για τα εξωτερικά. Όσα debate θέλει.

M ΖΑΧΑΡΕΑ: Εννοείτε οι δυο σας ή όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και οι δυο μας και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί. Είμαι ανοιχτός, δεν έχω κανένα απολύτως ζήτημα. Αλλά δεν σας κάνει εντύπωση ότι εγώ έρχομαι εδώ και σας μιλώ για το μέλλον για το τι θέλω να κάνω, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες; Και ότι αντίστοιχα όλος ο πολιτικός χρόνος ή ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού χρόνου από την κυβέρνηση αναλώνεται σε προσωπικές επιθέσεις; Αυτό βγάζει κάποια ανασφάλεια ή κάποια αδυναμία να συγκρίνουμε τελικά προγράμματα. Διότι δεν μπορεί, θα το ξαναπώ, ο πολιτικός διάλογος να είναι αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης των θέσεών μας. Έχουμε διαφωνίες; Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες. Να συζητήσουμε όμως επί των πραγματικών διαφωνιών, όχι επ’ αυτών που θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να πω. Διότι καταλαβαίνω ότι κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται που η Νέα Δημοκρατία ανοίγει μία κοινωνική ατζέντα.
Χθες είχαμε μία εξαιρετική εκδήλωση με εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Μιλήσαμε για τα ζητήματα που τους απασχολούν, για τη μαύρη εργασία, για τη μείωση των ασφαλιστικών  εισφορών. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τις εισφορές απ’ το 20% στο 15%. Θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την εισφοροδιαφυγή. Μιλήσαμε για την κατάρτιση, για τους μακροχρόνια ανέργους, για τις γυναίκες, 40 – 50 ετών που θέλουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Έχουμε γυναίκες σήμερα που έχουν κάνει παιδιά και μετά από 10 – 15 χρόνια θέλουν να ξαναγυρίσουν στην αγορά εργασίας. Ευτυχώς. Είναι δυναμικές, είναι νέες, έχουν όρεξη να δουλέψουν. Πού είναι τα προγράμματα κατάρτισης για να υποστηρίξουν αυτές τις γυναίκες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς εργασίας; Αυτά είναι τα ζητήματα για τα οποία μιλάει η κοινωνία. Δεν την ενδιαφέρει τι έγινε το 1944 και τι είπε ο Άρης Βελουχιώτης.

M. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα στο πολιτικό κομμάτι των ευρωεκλογών. Ποια είναι για εσάς η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα που κατά τη γνώμη σας θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μια καθαρή νίκη.

M. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όταν λέτε καθαρή νίκη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα την ξέρουμε το βράδυ των εκλογών.

M. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πέντε μονάδες; Τρεις; Εφτά;

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα βάλω πήχη. Μία καθαρή νίκη. Το βράδυ των ευρωεκλογών θα υπάρχει ένας νικητής, θα είναι η Νέα Δημοκρατία, και θα υπάρχει και ένας ηττημένος, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία. Όσο μεγαλύτερη η διαφορά, τόσο πιο επιτακτικές θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις.

M.  ΖΑΧΑΡΕΑ: Πρακτικά τι σημαίνει; Θα μπορούσατε να πάτε, λέω εγώ ένα παράδειγμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσετε εκλογές;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο κ. Τσίπρας ζήτησε αμέσως εκλογές κερδίζοντας τις ευρωεκλογές, αν θυμάμαι, με 3 – 3,5 μονάδες το 2014. Το σημαντικό, όμως, δεν είναι το τι θα κάνω εγώ. Το σημαντικό είναι πώς θα αποτυπωθεί αυτό το αποτέλεσμα στην ελληνική κοινωνία. Εγώ ζητώ η 26η Μαΐου να είναι ψήφος για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ζητώ στήριξη στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά διότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει σήμερα ο φορέας της μεγάλης αλλαγής. Ζητώ απ’ τους πολίτες να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τις επιλογές τους. Να μην τις αναλώσουν σε μικρότερους σχηματισμούς που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά την επόμενη ημέρα. Το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ροή αυτής της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία. Όσο πιο ισχυροί είμαστε, τόσο πιο γρήγορα ή τόσο πιο καθοριστικά θα δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Εγώ δεν είμαι αλαζόνας, κυρία Ζαχαρέα. Σέβομαι τις εκλογές. Είναι μια μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας. Ούτε πρόκειται ποτέ να πω ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να χάσω ή να μην κερδίσω. Σέβομαι τη Δημοκρατία, σέβομαι τους πολίτες. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και δεν χρειάζομαι καμία μέτρηση να μου δείξει αυτό το οποίο αισθάνονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Και το αίτημα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι επιτακτικό σήμερα. Δεν είναι μόνο αίτημα απόρριψης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αίτημα επιβράβευσης της Νέας Δημοκρατίας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλετε μία θετική ψήφο δηλαδή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάντα θέλουμε θετική ψήφο γιατί δεν μας ενδιαφέρει μόνο να απορρίψουν την κυβέρνηση. Αυτό πιστεύω το έχουν ήδη κάνει. Η δουλειά μου μέχρι την επόμενη Κυριακή θα είναι να τους κάνω να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτοί που ενδεχομένως μπορεί να είναι και λίγο καχύποπτοι, να τους πείσουμε ότι αξίζουμε και αξίζω προσωπικά μία ευκαιρία. Αξίζει η Νέα Δημοκρατία. Και δεν θέλω να ξεχνάμε ότι δεν επιλέγουμε Πρωθυπουργό σ’ αυτές τις εκλογές. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αλλά ψηφίζουμε και για την Ελλάδα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σας προβληματίζει η ενδεχόμενη μεταστροφή και των δημοσκοπήσεων ή του πολιτικού κλίματος μετά από αυτό το μπαράζ θετικών οικονομικών μέτρων; Τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς των τελευταίων ημερών;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι αποτύπωμα θα έχει. Πιστεύω, όμως, ότι οι συνταξιούχοι καταλαβαίνουν, όπως σας είπα, περί τίνος πρόκειται.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω, επειδή μιλήσατε για συνταξιούχους, να έρθουμε λίγο στο ασφαλιστικό. Μιλήσατε για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Έχουμε και μία ταχεία γήρανση πληθυσμού από την άλλη. Τι σημαίνει αυτό για το ασφαλιστικό μας σύστημα; Σημαίνει ότι η αύξηση ορίων ηλικίας μπορεί να είναι μοιραία για τα χρόνια που έρχονται;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους. Σημαίνει ότι εάν δεν μπουν περισσότεροι άνθρωποι στην αγορά εργασίας να στηρίξουν το ασφαλιστικό, θα έχουμε πάντα διαχρονικό πρόβλημα. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας. Και σημαίνει, βέβαια, ότι για τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πιστέψουν πραγματικά ότι θα πάρουν σύνταξη. Δεν το πιστεύουν σήμερα.  Οι νέοι εργαζόμενοι πολύ συχνά μπορεί να αναγκαστούν, μπορεί να τους εξωθήσουν κακοί εργοδότες στη μαύρη εργασία, αλλά κάπου πιστεύουν ότι και αυτά τα ένσημα τα οποία χάνουν δεν θα έχουν τόσο σημαντικό αντίκτυπο, διότι απλά πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη. Αυτό πιστεύουν σήμερα οι νέοι και αυτό πρέπει να αλλάξει. Για αυτό χρειαζόμαστε μια καινούργια ασφαλιστική κουλτούρα.  Αλλά ξέρετε;  Με τις εισφορές εκεί που είναι, ποιο είναι το κίνητρο για εργασία σήμερα και ποιο είναι το κίνητρο για ασφάλιση;  Εγώ δεν θέλω το κράτος συνέταιρο στην επιχειρηματική επιτυχία. Δεν μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας από ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο και πάνω, να αισθάνεται ότι κάθε ευρώ παραπάνω που κερδίζει, το 80% πηγαίνει στο κράτος.  Είναι άδικο, είναι λάθος. Ή δεν θα δουλέψει ή θα οδηγηθεί στη μαύρη εργασία.  Και το ίδιο και για τα νέα παιδιά.  Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να δημιουργήσουμε το πλαίσιο κινήτρων και να είναι τέτοιο, ώστε να εξασφαλίσουμε σταθερές συντάξεις. Να κάνουμε τη μετάβαση σε αυτό το οποίο λέμε σύστημα τριών πυλώνων που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη. Και στην Ελλάδα έχει τυπικά νομοθετηθεί, αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται. Και κυρίως να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους οι οποίοι να συνεισφέρουν στο σύστημα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έχω ακούσει συχνά και τον Πρωθυπουργό και τον κ. Τσακαλώτο να λένε ότι οι προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας διαψεύδονται. Ότι μιλούσατε για περικοπή των συντάξεων. Αυτό δεν συνέβη. Ότι δεν θα βγούμε στις αγορές αλλά είχαμε δυο πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων. Μήπως τελικά αυτά που ακούμε κατά καιρούς από το στόμα του κ. Στουρνάρα ή από το στόμα του κ. Ρέγκλινγκ είναι υπερβολές που δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ διότι το κλίμα δεν είναι για εμάς τόσο εχθρικό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στη βασική πρόβλεψη, στο ρυθμό ανάπτυξης, η κυβέρνηση απέτυχε.  Πάρτε παραδείγματα από άλλες χώρες.  Πορτογαλία, Κύπρος την τελευταία τετραετία, ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 10%.  Εμείς ουραγοί στην Ευρώπη. Και οι προβλέψεις της κυβέρνησης να αναθεωρούνται συνέχεια προς τα κάτω. Άρα δεν υπάρχει υπεραπόδοση, υπάρχει μόνο υπερφορολόγηση.  Έξοδος στις αγορές, ναι, με πολύ ακριβό κόστος. Και σήμερα που μιλάμε οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα. Για εμένα αποτελεί δέσμευση εντός 18 μηνών η χώρα να επιστρέψει στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα. Να μπορεί να δανείζεται δηλαδή με το ίδιο κόστος που δανείζονται η Πορτογαλία και η Κύπρος. Διότι και σήμερα ακόμη δανειζόμαστε λίγο και δανειζόμαστε πολύ ακριβά.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να έρθουμε στο θέμα της ασφάλειας. Τι το διαφορετικό θα μπορέσετε να κάνετε εσείς;  Και το ρωτώ διότι οι κουκουλοφόροι, τα Εξάρχεια, δεν είναι κάτι που το ζούμε φέτος. Είναι φαινόμενο πολλών, πολλών ετών. Τι θα μπορέσετε διαφορετικό να κάνετε εσείς;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν καλύτερη η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας το ’13-’14;  Αναμφισβήτητα ναι, το λένε και τα στοιχεία, το πιστοποιούν και οι ίδιοι οι Αθηναίοι. Υπάρχει πολιτική βούληση σήμερα να είναι η ασφάλεια πρώτη πολιτική προτεραιότητα;  Δεν υπάρχει.  Με εμάς θα υπάρχει. Θα αφεθεί η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, θα ενισχυθεί επιχειρησιακά, θα προστατεύσουμε πάνω από όλα την ασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών.  Μιλάω συχνά σε αστυνομικούς. Τις προάλλες είδα ένα νέο παιδί και κοίταζα το αλεξίσφαιρο γιλέκο: είχε λήξει. Είναι δυνατόν να έχουν λήξει τα γιλέκα των αστυνομικών;  Κόστος;  4 με 5 εκατομμύρια για να αντικατασταθούν. Είναι δυνατόν να αφήνουμε τους αστυνομικούς μας με αυτά τα περιπολικά σαράβαλα;  Να πάνε να κάνουν μια καταδίωξη και να κινδυνεύουν οι ίδιοι; Και να πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα σε σέρβις για αυτοκίνητα που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί; Εντός ενός έτους θα πάμε να κάνουμε δυο διακρατικές συμφωνίες και θα αποκτήσει η ελληνική αστυνομία καινούργια περιπολικά.  Θα ξανά φτιάξουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και θα κάνουμε 1.500 προσλήψεις αποκλειστικά για την ομάδα ΔΙΑΣ. Για τις ομάδες ταχείας παρέμβασης που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα γρήγορα και αποτελεσματικά. Και η αστυνομία θα κάνει πάλι αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά. Τώρα ως προς τους κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την οργανωμένη τρομοκρατία και έχουν ως είδωλό τους καταδικασμένους στυγνούς δολοφόνους, τρομοκράτες. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί με την απαραίτητη αυστηρότητα.  Δεν θα επιτρέψω σε 30 αλήτες τραμπούκους να κρατούν μια ολόκληρη πόλη όμηρο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Υπάρχει βεντέτα πιστεύετε ανάμεσα στους κουκουλοφόρους και τη Νέα Δημοκρατία; Το λέω γιατί είχαμε και επεισόδια και στη Λεωφόρο Συγγρού και στη Θεσσαλονίκη και στα περίπτερα της Νέας Δημοκρατίας στη Γλυφάδα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία βεντέτα.  Υπάρχει η ανάγκη του κράτους να προστατέψει τον εαυτό του και τη Δημοκρατία και να τηρήσει το νόμο. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, ποτέ δεν ήταν. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας τελικά, γιατί η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Και ποτέ τα ζητήματα αυτά δεν είναι προσωπικά. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να τα κάνουν προσωπικά, για εμένα δεν είναι προσωπικά.  Διότι έχω στο μυαλό μου όχι μόνο τον κάτοικο των Εξαρχείων, έχω στο μυαλό μου και τις συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης, της δυτικής Αθήνας, τα χωριά στην περιφέρεια, τα οποία αισθάνονται σήμερα τελείως απροστάτευτα. Έχουμε υποχρέωση να ξανακάνουμε τον Έλληνα πολίτη να αισθάνεται ασφαλής.  Δεν αποτέλεσε ποτέ η ασφάλεια προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή. Θα αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν ξέρω γιατί το λέτε αυτό, το ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, γιατί εγώ δεν μπορώ να φανταστώ, για παράδειγμα, ότι η κυρία Γεροβασίλη παίρνει κάποιους επικεφαλής στην αστυνομία και λέει: παιδιά αν δείτε αντιεξουσιαστές κάντε τα στραβά μάτια. Πιστεύετε εσείς ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θέλω να επεκταθώ. Νομίζω ότι το έχουμε συζητήσει το θέμα πολλές φορές στη Βουλή. Υπήρξε πάντα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μια ανοχή στην οργανωμένη βία. Υπήρξε πάντα καλή και κακή βία. Για εμένα είναι εξίσου αποκρουστική η βία. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η βία της Χρυσής Αυγής είναι εξίσου αποκρουστική με την βία και την τρομοκρατία της άκρας Αριστεράς. Δεν κάνω καμία απολύτως διάκριση. Αλλά κάποιοι δεν το έλεγαν αυτό. Κάποιοι έλεγαν ότι «ναι μεν αλλά», «τους δέρνουν, αλλά ήταν οι κακοί μνημονιακοί». Ποιοι μιλούσαν για κρεμάλες;  Ποιοι μπόλιασαν την κοινωνία με αυτό τον τοξικό λόγο τον οποίο δεν τον έχουν ξεχάσει βέβαια; Γιατί το «ή εμείς ή αυτοί» ζει και βασιλεύει σήμερα. Και για εμένα η απάντηση είναι ούτε τους τελειώνω ούτε με τελειώνουν. Προχωρώ με όλους τους Έλληνες.  Αυτός λοιπόν ο διχαστικός λόγος ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο γονιδίωμα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και σήμερα να υφίσταται και να εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Είναι δυνατόν σήμερα να μην έχουμε φυλακές υψίστης ασφάλειας;  Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα; Και δεν αναφέρομαι μόνο στους τρομοκράτες. Αναφέρομαι στη μαφία των φυλακών. Έχουν δολοφονηθεί στον Κορυδαλλό 20 άνθρωποι, έχουν δολοφονηθεί εντός των φυλακών.  Και να μην υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφάλειας για τους ποινικούς με τόσο βαρύ ποινικό μητρώο, για τους τρομοκράτες; Να αντιμετωπίζονται, περίπου, ως κράτος εν κράτει εντός των ελληνικών φυλακών;  Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ποια ευνομούμενη χώρα μπορεί αυτά να τα δεχθεί;  Θα τα κάνουμε λοιπόν την επόμενη μέρα.  Σας μιλάω, λοιπόν, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Θα υπάρξει φυλακή υψίστης ασφάλειας όπως σχεδιαζόταν το 2014 και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και ικανοποίησε αμέσως τα αιτήματα των τρομοκρατών, ένα εκ των οποίων ήταν να μην γίνουν ποτέ αυτές οι φυλακές. Θα γίνουν τώρα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, σήκωσαν σκόνη οι δηλώσεις του Γραμματέα, του κ. Αυγενάκη, περί ενδεχόμενης νοθείας στις εκλογές.  Δεν  ξέρω πως το ακούσατε αυτό, αν είναι κάτι με το οποίο συμφωνείτε, αν είναι κάτι με το οποίο διαφωνείτε ή αν υπάρχουν στοιχεία στη Νέα Δημοκρατία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν υπάρχει ζήτημα νοθείας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Εμείς όμως καλούμε τους Νεοδημοκράτες να είναι πάνω από όλες τις κάλπες. Για να συνδράμουμε και εμείς στην προστασία της εκλογικής διαδικασίας. Και απευθύνω έκκληση και από τη συχνότητά σας. Υπάρχει ανοιχτή πλατφόρμα για εκλογικούς αντιπροσώπους. Είμαστε ήδη καλυμμένοι, αλλά θέλουμε και κάποιους ακόμη για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει κάλπη χωρίς εκλογικό αντιπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να κλείσουμε, κύριε Πρόεδρε, με τα ελληνοτουρκικά, με τα εθνικά θέματα. Να σας ρωτήσω καταρχάς αν ανησυχείτε, αν εκτιμάτε ότι αυτή η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο. Και να σας ρωτήσω αν εσείς θα κάνατε κάτι διαφορετικό από τους χειρισμούς που βλέπουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ, η δουλειά μου είναι να δρω.  Οι αναλυτές είναι για να ανησυχούν και να σχολιάζουν. Η δική μου δουλειά είναι να έχω συγκεκριμένες πολιτικές και, εφόσον μου δίνεται η δυνατότητα, να τις εφαρμόζω. Η κλιμάκωση της Τουρκίας, ειδικά η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνάει μια κόκκινη γραμμή. Και δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Και εφόσον συνεχιστεί, θα πρέπει να υπάρχει η απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο κυρώσεων, οικονομικών κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Άρα ο χρόνος αυτή τη στιγμή μετράει αντίστροφα. Η Τουρκία πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Κύπρο ή την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη. Έχω ήδη θέσει το θέμα στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα συνεχίσω να επιμένω ότι χρειάζεται, να υπάρξει αντίδραση της Ευρώπης σε περίπτωση που συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές. Δεν με ρωτήσατε όμως για τα υπόλοιπα θέματα της εξωτερικής πολιτικής διότι δεν έχουμε εκκρεμότητες μόνο με την Τουρκία. Έχουμε τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία δυστυχώς είναι εξαιρετικά αρνητικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην προσβολή που αισθάνονται οι Έλληνες.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είναι όμως μία δεδομένη συμφωνία πια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι δεδομένη συμφωνία για την οποία, όμως, έχουμε υποχρέωση να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις. Πάλι είμαι πολύ συγκεκριμένος: Θα προβάλουμε και θα υποστηρίξουμε το brand της  ελληνικής Μακεδονίας ως την πραγματική Μακεδονία. Θα ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν εθνικά, αλλά και ευρωπαϊκά μακεδονικά σήματα. Και θα δώσουμε έναν αγώνα για να μπορέσει όλη η Βόρεια Ελλάδα και δη οι τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) συντονισμένα -γι’ αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ και στην πολιτική διάσταση των περιφερειακών εκλογών- να προτάξουμε ένα καινούργιο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα ώστε να ξεπεράσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας. Αναφέρθηκα στις περιφερειακές εκλογές γιατί για κάποιον λόγο φαίνεται να έχουμε ξεχάσει τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Καταλαβαίνω τη δυσκολία των πολιτικών μας αντιπάλων, όταν οι ίδιοι οι υποψήφιοι που προέρχονται απ’ το ΣΥΡΙΖΑ αποποιούνται τη στήριξή του, διότι καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είναι τοξικός. Εμείς, όμως, στις Περιφέρειες έχουμε δώσει πολιτική διάσταση σε όλες τις μάχες, ξεκινώντας από τη μάχη της Αττικής. Θέλουμε να κερδίσουμε την Αττική, θέλουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες, θέλουμε να κερδίσουμε τους τρεις μεγάλους Δήμους. Άρα το ταμείο το οποίο θα γίνει το βράδυ των εκλογών δεν θα αφορά μόνο τις ευρωεκλογές, θα αφορά και τις περιφερειακές εκλογές, θα αφορά και τις δημοτικές εκλογές. Και τα πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν και από τις τρεις κάλπες, όχι μόνο από μία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.




Νύχτα αποφάσισε η Ξένη Δημητρίου να δώσει νέα άδεια στον εκτελεστή Κουφοντίνα



Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αγνόησε τις κρίσεις του δικαστικού συμβουλίου και την αντίθετη άποψη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αποφάσισε ότι να δοθεί νέα άδεια στον αμετανόητο εκτελεστή μετά από 7 επαναλαμβανόμενες άδειες.

Αναίρεση άσκησε μέσα στην νύχτα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7ης άδεια στον πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι προθέσεις της  Ξένης Δημητρίου, ήταν απο την αρχή πρός το να πάρει άδεια ο επικίνδυνος εκτελεστής της 17Ν, παρά τις αντιρήσεις των συναδέλφων της. Για αυτό και ζήτησε να της σταλεί το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, καθώς και ο ιατρικός φάκελος του Λουκά της 17Ν, όπως και η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, προκειμένου να τα μελετήσει.

Αντίθετη εισήγηση από αντεισαγγελέα ΑΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μαΐου είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει την «υπόθεση Κουφοντίνα». Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εχθές το πρωί ενημέρωσε την Ξένη Δημητρίου ότι η γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εισηγούμενος στην Ξένη Δημητρίου, υποστήριξε -πέρα από τα νομικά θέματα- ότι το βούλευμα του Βόλου με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων».

Με άλλα λόγια, η θέση του αντεισαγγελέα ήταν ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος ο serial killer εκτελεστής τρομοκράτης της 17Ν.

Η τρομοκρατία των τελευταίων ημερών για να δοθεί άδεια σε ένα εκτελεστή τρομοκράτη που έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για στυγερές δολοφονίες της 17Ν, σε ένα αμετανόητο και επικίνδυνο όπως έκριναν οι δικαστές, έπιασε τόπο έχοντας στο πλευρό του την ίδια την κυβέρνηση με τους συντρόφους κακοποιούς που χαϊδεύει, και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.