Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 43 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα 43 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«“Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική Παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Αυτά ανέφερε η ιδρυτική διακήρυξη του Kόμματός μας, την οποία παρουσίασε  πριν από 43 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Από τότε πέρασαν πολλά. Το αποτύπωμά μας στην νεότερη ιστορία της χώρας είναι έντονο. Αποκατάσταση και εμπέδωση της Δημοκρατίας, ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατοχύρωση της θέσης μας στον ευρωπαϊκό πυρήνα, μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πίστη στην ελεύθερη οικονομία, μάχες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι ρίζες μας στην ελληνική κοινωνία είναι δυνατές. Και οι αξίες μας πιο επίκαιρες από ποτέ. Ελευθερία, υγιής πατριωτισμός, αλληλεγγύη, αξιοκρατία. Πίστη στους Έλληνες και τη δημιουργική δύναμη του λαού μας.  

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία προχωρά μπροστά. Αλλάζει, ανανεώνεται, εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της, προσαρμόζεται στην εποχή της. Όπως οφείλει να κάνει κάθε ζωντανός πολιτικός οργανισμός. 

Και πάνω απ’ όλα, η Νέα Δημοκρατία ενώνει τους Έλληνες. 

Απευθύνομαι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, από όπου και αν προέρχεται, ό,τι και αν ψήφισε τα τελευταία χρόνια. Ελάτε να προχωρήσουμε μαζί. Ελάτε να αφήσουμε πίσω μας την πόλωση, το διχασμό, την τοξικότητα των τελευταίων ετών. 

43 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η φλόγα της Νέας Δημοκρατίας φωτίζει ακόμα το δρόμο μας. Προχωράμε μπροστά και προχωράμε δυνατά. Για να γράψουμε ξανά οι Έλληνες τη δική μας ιστορία».


Ένας σπουδαίος σκύλος - στρατιώτης, φύλακας και μητέρα 43 σκύλων στρατιωτών!




Σήμερα 4 Οκτωβρίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων το onalert θυμάται και προβάλει ένα ξεχωριστό σκύλο - στρατιώτη που ο Στρατός Ξηράς πρόσφατα τίμησε για τις ιδιαίτερες υπηρεσίες του. Πρόκειται για τον θηλυκό Βελγικό Ποιμενικό (Mallinois), που αποφοίτησε με άριστα από το Σχολείο Εκπαίδευσης Στρατιωτικών Σκύλων. 



Η σκυλίτσα αυτή βραβεύθηκε για την προσφορά της στο Στρατό Ξηράς, ως πατρογονικός στρατιωτικός σκύλος. Η τελετή αποφοίτησης από το Σχολείο Εκπαίδευσης Στρατιωτικών Σκύλων, πραγματοποιήθηκε στο Γ΄ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο (Γ΄ ΚΝΟ) τον Απρίλιο του 2017. 



Γεννήθηκε το 2009 και εντάχθηκε στη δύναμη των στρατιωτικών σκύλων του Γ΄ ΚΝΟ, ως σκύλος αναπαραγωγής. Η προσφορά του παραπάνω σκύλου στο Στρατό Ξηράς, ως πατρογονικού, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού απέδωσε 43 επίλεκτους στρατιωτικούς σκύλους, με μεγάλο οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ΓΕΣ η σκυλίτσα αφού ολοκλήρωσε την αναπαραγωγική ζωή της, συνεκπαιδεύεται με το νέο συνοδό του, προκειμένου να συνεχίσει με νέα αποστολή ως φύλακας σε Μονάδα του Γ ' Σ'ωματος Στρατού.



Πηγή : onalert.gr


Σε ανθρώπινες δραστηριότητες ίσως οφείλονται 728 σεισμοί παγκοσμίως



Σε 728 εκτιμώνται οι καταγεγραμμένοι σεισμοί στον πλανήτη μας, οι οποίοι κατά τα τελευταία 150 χρόνια μπορεί να οφείλονται σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι σε καθαρά φυσικά αίτια. Από αυτούς, οι έξι φέρονται να έχουν συμβεί στην Ελλάδα, όλοι στο πλαίσιο δημιουργίας φραγμάτων και τεχνητών λιμνών.

Οι γεωεπιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τη «Βάση Δεδομένων Ανθρωπογενών Σεισμών» (HiQuake), την πιο πλήρη του είδους της διεθνώς, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό Seismological Research Letters, της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τρεις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σεισμών είναι οι εξορυκτικές-μεταλλευτικές δραστηριότητες (37% - συχνά εξαιτίας της κατάρρευσης στοών), η δημιουργία μεγάλων φραγμάτων νερού (23%) και οι συμβατικές μέθοδοι άντλησης πετρελαίου και αερίου (15%).

Άλλες αιτίες είναι οι δραστηριότητες γεωθερμικής ενέργειας (8%), οι υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις (3%), ακόμη και η ανέγερση μεγάλων ουρανοξυστών που ασκούν μεγάλο βάρος στο υπέδαφος (0,5%). Όχι αμελητέοι (4%) είναι επίσης οι σεισμοί εξαιτίας αντισυμβατικών μεθόδων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου με χρήση της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης (εισροή νερού με μεγάλη πίεση σε υπόγεια ρήγματα).

Η βάση δεδομένων Human-Induced Earthquake Database (HiQuake), αναπτύχθηκε το 2016 από βρετανούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Ντάραμ και Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον υδρογεωλόγο Μάιλς Ουίλσον. Οι επιστήμονες βασίσθηκαν τόσο σε επιστημονικές μελέτες, όσο και σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ο παλαιότερος ανθρωπογενής σεισμός που περιλαμβάνει η βάση δεδομένων, είναι από το 1868 στην Αυστραλία και αποδίδεται σε εξορυκτική δραστηριότητα.

Οι περισσότεροι ανθρωπογενείς σεισμοί είναι μικροί της τάξης των τριών έως τεσσάρων βαθμών, αλλά ορισμένοι είναι πολύ ισχυροί. Ο ισχυρότερος σεισμός που περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων, είναι αυτός ισχύος 7,9 βαθμών, ο οποίος προκλήθηκε στην περιοχή Σιτσουάν της Κίνας το 2008 πιθανώς λόγω της δημιουργίας ενός μεγάλου φράγματος νερού σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Αλλά και ο πιο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στο Νεπάλ ισχύος 7,8 βαθμών το 2015 αποδόθηκε από ορισμένους επιστήμονες στην άντληση υπόγειων υδάτων.

Συχνά, προϋπάρχει τεκτονικό στρες προερχόμενο από φυσικές γεωλογικές δυνάμεις και η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί την τελευταία σταγόνα στο ποτήρι, που «πυροδοτεί» το σεισμό. Εξίσου συχνή όμως είναι η διαφωνία ειδικών και μη κατά πόσο ένας σεισμός οφείλεται (και) στους ανθρώπους. Οι ίδιοι οι δημιουργοί της HiQuake αναγνώρισαν πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει σαφής απόδειξη ότι όντως ένας σεισμός οφείλεται στους ανθρώπους, αν και αυτό, όπως είπαν, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων, έχουν πιθανώς γίνει έξι σεισμοί σχετιζόμενοι με την ανθρώπινη δραστηριότητα, όλοι στο πλαίσιο της δημιουργίας φραγμάτων και αντίστοιχων τεχνητών λιμνών που συγκρατούν μεγάλους όγκους νερού: Μαραθώνα (1938 - 5,7 βαθμοί), Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας-Ευρυτανίας (1966 - 6,2 βαθμοί), Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας-Αχελώου (1969 - 4,6 βαθμοί), Πουρναρίου Άρτας-Αράχθου (1981 - 5,6 βαθμοί), Ασωμάτων Βέροιας (1984 - 5,4 βαθμοί) και Πολυφύτου Κοζάνης-Αλιάκμονα (1995 - 6,5 βαθμοί - ο ισχυρότερος ανθρωπογενής σεισμός στη χώρα μας).

«Όλες οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επηρεάζουν τις δυνάμεις που δρουν στο φλοιό της Γης, για παράδειγμα προσθέτοντας ή αφαιρώντας μάζα, συνεπώς δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι η Γη αντιδρά σε αυτές τις αλλαγές, μερικές φορές με πρόκληση σεισμών», δήλωσε ο Ουίλσον.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των ανθρωπογενών σεισμών στο μέλλον, καθώς οι πιέσεις στη Γη εκ μέρους των ανθρώπων θα αυξηθούν, π.χ. λόγω της εντεινόμενης αναζήτησης και αξιοποίησης της υπόγειας γεωθερμικής ενέργειας ή της μελλοντικής υπόγειας αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, για να μην επιβαρύνει ως «αέριο του θερμοκηπίου» την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, τα ορυχεία τείνουν να φθάνουν όλο και βαθύτερα και να είναι όλο και πιο εκτεταμένα, τα μεγάλα φράγματα νερού γίνονται όλο και συχνότερα, ενώ κτίζονται όλο και μεγαλύτερα κτίρια σε διάφορα μέρη του κόσμου λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.




Πηγή : tovima.gr


Δηλώσεις για την εξιχνίαση της απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη



Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε μια από τις διαχρονικά μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, την εξιχνίαση της απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία Μιχαήλ Λεμπιδάκη που είχε γίνει την 30 Μαρτίου 2017, στο Ηράκλειο Κρήτης, διήρκησε 186 μέρες και τελείωσε με την επιτυχημένη και αναίμακτη αστυνομική επιχείρηση της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2017. Παρακαλείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος Τόσκας να απευθύνει χαιρετισμό.»



Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας:

« Κυρίες και κύριοι, κύριε Στρατηγέ, κύριε Ταξίαρχε, ιδιαίτερη η χαρά σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσα σας.

Το πρωί της Δευτέρας η Ελληνική Αστυνομία σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, μία επιτυχία ίσως χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Καταγράφεται ως η πρώτη και η μεγαλύτερη επιχείρηση με τριπλό, τετραπλό στόχο και επιτυχία. Δηλαδή, απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν αναίμακτη, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι κυριότεροι ή το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγέων και ήταν -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του μηνύματος ενός Πρέσβη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που μου έστειλε πριν από λίγο- μάθημα για τα βιβλία και μάθημα για να διδαχθεί στους αστυνομικούς και στους υπόλοιπους που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας.

Ο 53χρονος επιχειρηματίας, που από τις 30 Μαρτίου είχε απαχθεί, είναι πλέον ελεύθερος, καλά στην υγεία του και ύστερα από την πολύ προσεχτικά σχεδιασμένη και καλά οργανωμένη και εκτελεσθείσα αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, βρίσκεται μαζί με τους δικούς του.

Οι αστυνομικοί εκτέλεσαν την επιχείρηση με πολύ μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, τηρώντας όλους τους κανόνες του σχεδιασμού, της μυστικότητας, της σωστής εκτέλεσης της επιχείρησης. Μπορώ να πω ότι ήταν μία τέλεια επιχείρηση και πράγματι όπως λέει και ο φίλος πρέσβης είναι ένα μάθημα για όσους ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας.

Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της Κρήτης, τον κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, τον κύριο Ταξίαρχο - τον Διοικητή του Ηρακλείου, τους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν και το κύριο βάρος της εκτέλεσης της επιχείρησης με τόσο προσεχτικό τρόπο.

Είμαστε όλοι περήφανοι, όλος ο ελληνικός λαός, όλη η κοινωνία είναι υπερήφανη και βλέπει ότι η Ελληνική Αστυνομία απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη, που μπορούν να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά σε ιδιαίτερα σοβαρές επιχειρήσεις.

Αυτή την Αστυνομία θέλουμε, αυτή την Αστυνομία που υπηρετεί τον πολίτη, που υπηρετεί την κοινωνία, που υπόκειται στην καθημερινή κρίση των πολιτών αλλά είναι κοντά στον πολίτη.

Αυτό επιδιώκουμε και αυτό δείχνει η επιχείρηση, την οποία περιγράφουμε σήμερα. Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό. Είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας που πρέπει και έχει εν πολλοίς εγκαθιδρυθεί στην Ελληνική Αστυνομία ότι υπηρετεί τον πολίτη και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας η οποία χτίζεται κάθε μέρα, πετραδάκι - πετραδάκι προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα το οποίο περιγράφουμε σήμερα.

Βεβαίως δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι στην Αστυνομία δεν υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης σε πάρα πολλούς τομείς και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με καθημερινή εκπαίδευση, με συνεργασίες με άλλες χώρες. Όπως βλέπετε η Ελληνική Αστυνομία καλύπτει πάρα πολλές ανάγκες, από το μεταναστευτικό μέχρι την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, στο οποίο έχει πάρα πολλές επιτυχίες.

Αν δείτε τα αποτελέσματα, τα οποία αυτές τις μέρες βγαίνουν για το προηγούμενο εξάμηνο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, είναι τεράστιες οι επιτυχίες της Αστυνομίας. Και κάποιοι βέβαια μπορεί με μικρόψυχο τρόπο να θέλουν να υποτιμήσουν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Η Αστυνομία λοιπόν κρίνεται καθημερινά, κρίνεται στα δύσκολα και κρίνεται και από τέτοιες δύσκολες υποθέσεις, όπως η απαγωγή στην Κρήτη. Και εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι τον κύριο ρόλο στην υπόθεση της απαγωγής, τον έπαιξαν υπηρεσίες της Κρήτης με την υποστήριξη και άλλων Υπηρεσιών αλλά το κύριο βάρος έπεσε εδώ, στους αστυνομικούς της Κρήτης, οι οποίοι έδειξαν και πόσο αποτελεσματικοί είναι και το ηθικό υπόβαθρο που έχουν και πώς μπορούν να εκτελέσουν μία τέλεια επιχείρηση.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στον 53χρονο επιχειρηματία, τον κ. Λεμπιδάκη και στην οικογένειά του να είναι καλά και υγιείς και να συνέλθουν το συντομότερο δυνατό από αυτή τη δύσκολη εμπειρία.

Θα ήθελα να ευχηθώ να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα και η επιτυχής επιχείρηση είναι μια προειδοποίηση σε όσους έχουν τέτοια πράγματα στο μυαλό τους. Περισσότερα όμως σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα σας πει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Στρατηγός και οι υπόλοιποι Αστυνομικοί.

Σας ευχαριστώ πολύ».



Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:

« Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ και γενικά για τα όσα θετικά έως επαινετικά σχόλια διατυπώθηκαν από το σύνολο των Μ.Μ.Ε. για την Ελληνική Αστυνομία, αναφορικά με το χειρισμό και το αποτέλεσμα της υπόθεσης.

Μιας δύσκολης υπόθεσης, που η επιτυχής έκβασή της μεταδίδει τόσο στο σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και την κοινωνία, στον απλό πολίτη, αισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης.

Όχι μόνον γιατί ένας συνάνθρωπός μας ανέκτησε την ελευθερία του μετά από την πολύμηνη, απάνθρωπη ομηρία του· όχι μόνον επειδή τα μέλη της οικογένειας του έπαψαν, πλέον να βιώνουν την οδύνη της απουσίας του και το φόβο για τη ζωή του· όχι μόνον επειδή διεκόπη αποτελεσματικά η εγκληματική δραστηριότητα των ατόμων που ενέχονται στην οργάνωση και την τέλεση της αποτρόπαιας αυτής πράξης.

Αλλά επειδή, όπως κατά τον πλέον σαφή, ουσιαστικό και πειστικό τρόπο αποδείχτηκε, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά, επαγγελματικά και υπεύθυνα, εκπληρώνοντας, στο βαθμό που οι πολίτες και η Πολιτεία προσδοκούν και απαιτούν, την αποστολή της· που δεν είναι άλλη από την προστασία και την ασφάλεια της κοινωνίας και των μελών της.

Σήμερα, στην Κρήτη, η Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύει κατά τρόπο απολύτως σαφή και πειστικό την ισχυρή δυναμική και την αποτελεσματικότητά της στο πλαίσιο εκπλήρωσης της επιχειρησιακής της αποστολής.

Αυτή, ακριβώς, η τελευταία διαπίστωση αποτελεί την αιτία της παρουσίας της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σήμερα, εδώ.

Είμαστε εδώ –επιτρέψτε μου τη διευκρίνιση- όχι για να αποσπάσουμε τα εύσημα από την επιτυχή κατάληξη της αστυνομικής επιχείρησης, αλλά για να αποδώσουμε, ως οφείλουμε, τα εύσημα, για να επιβραβεύσουμε εκείνους οι οποίοι πραγματικά τα δικαιούνται.

Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συναδέλφους αστυνομικούς που επί έξι (6) μήνες, με επαγγελματισμό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με τη συστηματική και μεθοδολογική εργασία και την επίπονη προσπάθειά τους κατάφεραν και σχεδίασαν, οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Δεν είναι άλλοι, από τους συναδέλφους μας που γίνονται συνοδοιπόροι και εκφραστές του οράματός μας για μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, εξωστρεφή, με κοινωνικές ευαισθησίες και ανθρωπιά.

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω δημοσίως τον έπαινο, την ευαρέσκεια και την ικανοποίησή μου στα στελέχη των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και γενικά όλων όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν στον επιτυχή χειρισμό και έκβαση της υπόθεσης, καθώς με τον υποδειγματικό τρόπο, την υπευθυνότητα, την αποτελεσματικότητα αλλά και την ευαισθησία που επέδειξαν είτε στο πλαίσιο της ανάλυσης-αξιοποίησης πληροφοριακού υλικού, είτε σε επίπεδο συντονισμού-συνεργασίας, είτε σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης, απέδειξαν πως:

- η Ελληνική Αστυνομία έχει τη βούληση και τις ικανότητες να εκπληρώνει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την αποστολή της,

- οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος είναι εξίσου ικανές και αποτελεσματικές με τις Κεντρικές στη διαχείριση κρίσιμων και «ευαίσθητων» καταστάσεων,

- η Ελληνική κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται σιγουριά για το επίπεδο ασφάλειας που μπορεί να τους παρέχει η Ελληνική Αστυνομία.

Στην προκειμένη περίπτωση, σ’ ένα ζήτημα που απαιτούσε ιδιαιτέρως λεπτή και προσεκτική προσέγγιση ο επιχειρησιακός χειρισμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια, σεβόμενοι απολύτως και διαρκώς τον εξαιρετικά προσωπικό χαρακτήρα της υπόθεσης και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αποφασίσει αυτόνομα σε όποιο χρόνο είχε επιλέξει.

Επιτρέψτε μου παρακαλώ, ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου και πριν παραχωρήσω το λόγο στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Υποστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη να ευχαριστήσω και να επαινέσω δημοσίως τα μέλη της οικογένειας του κυρίου Μιχάλη Λεμπιδάκη για την ψυχραιμία, την υπευθυνότητα, την υπομονή και γενικά τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ομηρίας τους, να ευχηθώ στον ίδιο και στην οικογένειά του να ξεπεράσουν γρήγορα τις συνέπειες της οδυνηρής αυτής περιπέτειας και να ζητήσω την κατανόησή τους που η βραδεία εξέλιξη των γεγονότων δεν ήταν συμβατή με την επιθυμία τους για την ταχύτερη απελευθέρωσή του.

Όμως, προτεραιότητα -το γνωρίζουμε όλοι- έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην προκειμένη περίπτωση η βιασύνη ή το λάθος μπορούσαν να αποβούν μοιραία.

Ωστόσο, αυτά είναι πλέον παρελθόν και ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ελεύθερος, με την οικογένειά του, με τους δικούς του ανθρώπους.

Ας ευχηθούμε η υπόθεση αυτή να είναι η τελευταία υπόθεση ομηρίας και ας μη χρειαστεί άλλη φορά να αποδείξει η Ελληνική Αστυνομία την ικανότητά της στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία υπόσχεται πως θα συνεχίσει με το έργο της να υπερασπίζεται τη ζωή, την περιουσία και γενικά τα δικαιώματα των πολιτών και να κάνει υπερήφανους τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ!»



Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης :

«Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.

Θα ήθελα με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην πολύ μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι πρωτόγνωρη για τα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας και όχι μόνο.

θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την οικογένεια του επιχειρηματία για την αμέριστη εμπιστοσύνη που περιέβαλε την Ελληνική Αστυνομία όλο αυτό το χρονικό διάστημα των έξι μηνών.

Θα ήθελα να ξεκινήσω από το περιστατικό της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, το μεσημέρι της 30.03.2017, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του (περίπου ένα χιλιόμετρο), όταν δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν άγνωστα άτομα, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε και στη συνέχεια τον απήγαγαν.

Απαίτηση των δραστών, για να ελευθερώσουν τον επιχειρηματία, ήταν να τους δοθεί από την οικογένειά του, το χρηματικό ποσό των 100.000.000 ευρώ.

Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων απαιτεί ιδιαίτερους και επιδέξιους χειρισμούς και για το λόγο αυτό άμεσα συγκροτήσαμε ειδική προανακριτική ομάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου και Χανίων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Θα ήθελα να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διερεύνηση της υπόθεσης θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντα και η παράμετρος αυτή συνόδευσε τις έρευνες μας μέχρι το αίσιο τέλος της υπόθεσης.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης προχωρήσαμε την έρευνά μας βήμα – βήμα, αξιοποιώντας σε όλα τα στάδια και το παραμικρό στοιχείο που πρόεκυπτε, με διαρκή αξιολόγηση των δεδομένων καθώς και σύνθεση και ανάλυση των παραμέτρων του πεδίου της έρευνας.

Έτσι καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και τη γενικότερη προετοιμασία και τον σχεδιασμό τους, που περιελάμβανε την εξασφάλιση χώρων φύλαξης του απαχθέντα, αλλά και την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος (τροφοδοσία, κάλυψη βιοτικών αναγκών κ.λ.π.).

Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να προχωρήσουμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης και στην σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων, που μας οδήγησε βαθμιαία στον προσδιορισμό των ατόμων που είχαν αναλάβει τη φύλαξη και επιτήρηση του παθόντα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά καταφέραμε στη συνέχεια να διακριβώσουμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μέσα από τεχνικές και φυσικές διαδικασίες παρακολούθησης να εντοπίσουμε αρχικά την περιοχή και ακολούθως το σημείο στο οποίο οι δράστες κρατούσαν τον επιχειρηματία.

Η οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δεύτερα 2 Οκτωβρίου σε περιοχή του Ρεθύμνου έδωσε τέλος στην πολύμηνη κράτηση του επιχειρηματία και δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας για την εξιχνίαση της υπόθεσης αυτής που είχε προκαλέσει αίσθηση στο κοινωνικό σύνολο.

Θέλω να σημειώσω ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ελευθέρωσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς ηλικίας 43 και 40 ετών, οι οποίοι επιτηρούσαν το 53χρονο.

Άμεσα εντοπίσαμε και συλλάβαμε ακόμη έξι άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση, ηλικίας 44, 22, 46, 60, 45 ετών καθως και μία 17χρονη.

Τονίζεται ότι για όλο το χρονικό διάστημα που είχε απαχθεί ο επιχειρηματίας, είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και διαπραγματευτής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης των δραστών και αναγκαία διαπραγματευτική τακτική η οποία είχε ως σκοπό την διατήρηση της καλής κατάστασης του παθόντα.

Σήμερα, από την ειδικότερη επισκόπηση του προανακριτικού υλικού, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι εμπλεκόμενοι στην απαγωγή συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου 2017, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης του απαχθέντα, στην οργάνωση εντάχθηκαν και νέα μέλη, με ανακατανομή ρόλων και αποκλειστικό σκοπό την αρπαγή του παθόντα, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Από την έρευνα, προέκυψε ότι κατά την ακινητοποίηση του επιχειρηματία, οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ενώ κατά το χρόνο κράτησής του, οι δράστες ήταν στον ίδιο χώρο με τον επιχειρηματία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, έφεραν όλοι την ίδια ενδυμασία και μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώρισή τους. Ο απαχθείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της κράτησης του παρέμενε δεσμευμένος με αλυσίδα η οποία κατέληγε είτε στο χέρι του είτε στο πόδι του. Συνολικά οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν πέντε διαφορετικούς χώρους (κρησφύγετα), τα οποία διέθεταν περιορισμένο χώρο με καλυμμένα παράθυρα, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την αστυνομία.

Όλο το χρονικό διάστημα της κράτησής του πραγματοποιήθηκαν 31 δραστικές επικοινωνίες σχεδόν στο σύνολο τους με μηνύματα γραπτού κειμένου ( SMS ), 5 χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντα αλλά και ηλεκτρονικά δακτυλογραφημένες επιστολές από τους δράστες, καθώς και 3 βιντεοσκοπημένα μηνύματα του παθόντα. Πριν αλλά και μετά τις επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια συγκεκριμένο μέλος της ομάδας έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον επισκεπτόταν συζητώντας για τις επικοινωνίες καθώς και τη δυνατότητα ανεύρεσης χρημάτων από την οικογένειά του. Επίσης του υπαγόρευαν τη σύνταξη των χειρόγραφων επιστολών, προς την οικογένεια τις οποίες υπέγραφε με βιολογικό του υλικό.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος καρτών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης καταγραφής εικόνας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα τα οποία θα εξεταστούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο οποίος αφού άσκησε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής, απόπειρα εκβίασης και διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας αντίσταση, εμπρησμό από πρόθεση, παρέπεμψε την υπόθεση στον κ. Ανακριτή.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ εξετάζουμε και τη συμμετοχή άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Ευχαριστώ. »



Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, Ταξίαρχος Ιωσήφ Κανακουσάκης:

« Θα ήθελα να συγχαρώ και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι ακούραστα δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό εργάστηκαν επί έξι συνολικά μήνες μακριά από τις οικογένειές τους. Ο επαγγελματισμός, η μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα, στη διερεύνηση της απαγωγής του γνωστού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και στη σύλληψη των απαγωγέων του, έδωσε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο αποδεικνύει ότι η Αστυνομία βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη, στο κοινωνικό σύνολο, προσδίδοντας αίσθημα ασφάλειας και δικαίου. Και πάλι συγχαρητήρια. »


Οι γυναίκες «απαιτούν» με μεγαλύτερη ευκολία ένα διαζύγιο




Μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαπίστωσε ότι όταν οι γυναίκες θέλουν διαζύγιο, το απαιτούν «εδώ και τώρα». Συγκεκριμένα η μελέτη διεξήχθη το 2015 από τους ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με στόχο να κατανοήσουν οι ειδικοί ποιοι εκ των δύο συντρόφων παίρνουν την πρωτοβουλία για ένα διαζύγιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έχουν τη μεγαλύτερη ευκολία να φύγουν από τα δεσμά του γάμου απ' ό,τι οι άνδρες, είτε γιατί ο άνδρας τους τις έχει απατήσει είτε γιατί δεν αντέχουν άλλο τις παρεμβάσεις της πεθεράς τους, είτε γιατί τις πνίγουν οι οικονομικές δυσκολίες, είτε γιατί τις πνίγει ο ίδιος ο γάμος τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από την Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση, το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι εποχές, κατά τις οποίες γίνονται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων.

Στη χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός των διαζυγίων έχει πραγματικά εκτοξευθεί καθώς έχει φτάσει σύμφωνα με τους ειδικούς στο 34% και αναμένεται σύντομα να φτάσει το 50%. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού το ποσοστό 50% είναι σύνηθες όμως για την Ελλάδα όπου η οικογένεια και ο γάμος είχαν ανέκαθεν άλλη βαρύτητα τα αυξημένα αυτά ποσοστά προκαλούν ανησυχία.

Επιπροσθέτως, όπως έχει παρατηρηθεί το φθινόπωρο είναι η εποχή που γίνονται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αθηνών κ. Ελένη Γ. Δασκαλάκη, η οποία ασχολείται με τα διαζύγια, ένας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Όπως λέει, η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας φαίνεται να είναι μία από τις βασικές αιτίες, καθώς πριν από την κρίση τα ποσοστά των διαζυγίων ήταν γύρω στο 22%, έναντι του 34% που είναι σήμερα. Και τα περισσότερα από αυτά ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.

Το 2011 τα διαζύγια ήταν 12.705, ενώ το 2013 έφτασαν τα 16.717 και το 2017 φαίνεται να σταθεροποιείται ο αριθμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί στις καταγραφές.

Απάντηση στο φαινόμενο επιχειρεί να δώσει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών βάσει των στοιχείων της έρευνας που έκαναν οι Αμερικανοί επιστήμονες. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, κατά την περίοδο των διακοπών το ζευγάρι βιώνει τους λεγόμενους «κύκλους αισιοδοξίας» στον γάμο. Το ζευγάρι δηλαδή, θέλει να βλέπει ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει από την αρχή να «δουλεύει» τη σχέση του. Στην πορεία όμως θα ανακαλύψει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται επειδή πέρασαν ωραία στις διακοπές, ήρθαν πιο κοντά, έκαναν περισσότερο σεξ κ.λπ. Αντιθέτως τα προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια, ενίοτε και πιο «επιθετικά».

Οι Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η συνειδητοποίηση γεννά απογοήτευση και αποκαλύπτει τα άλυτα προβλήματα του κάθε γάμου, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να κανονίζει άμεσα ραντεβού με τους δικηγόρους του.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης εξετάζει τις πιθανές αιτίες, που πολλά ζευγάρια επιλέγουν το τέλος του καλοκαιριού και ειδικότερα τον μήνα Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν ένα διαζύγιο.

Πρώτη εξ αυτών, όπως λέει, είναι οι μεγάλες προσδοκίες που κρύβουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της σχέσης μας, ειδικά στα ταλαιπωρημένα από τη ρουτίνα και τις οικογενειακές υποχρεώσεις ζευγάρια. Όλοι πιστεύουν πως θα ξαναβρεθούν μαζί με ιδανικές συνθήκες, θα ξαναερωτευτούν και θα κάνουν ταξίδια «σε μαγικά νησιά», με χαλαρή ατμόσφαιρα. Άρα ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ ψηλά, με κίνδυνο να συγκρουστεί με μια πραγματικότητα που θα τους προσγειώσει ανώμαλα.

Δεύτερη αιτία είναι ο συγχρωτισμός που διαλύει την ψευδαίσθηση που έχουμε για τον άλλον και η εξοικείωση που υποτίθεται φέρνει κοντά τα φύλα είναι στην πραγματικότητα η απομυθοποίηση αυτού.

Τρίτη αιτία αποτελεί ο νόμος της έλξης σε συνθήκες απουσίας βαρύτητας. Στο μικρό διάστημα συγχρωτισμού και συμβίωσης των πιστών στον γάμο και στη μακροχρόνια σχέση, οι ταλαιπωρημένοι από τη συμβίωση σύντροφοι θα συνειδητοποιήσουν ότι ο νόμος της έλξης, που τους κρατούσε μαζί στο άστυ με μαγικό τρόπο, εξαφανίζεται.

Στην τέταρτη θέση είναι η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι. Δηλαδή όταν ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν επιλέξει και το καλύτερο ταίρι και έτσι καταλήγουν να ξενοκοιτάνε.

Και κάπου εδώ ταιριάζει και η πέμπτη αιτία, που είναι η απιστία του καλοκαιριού, η οποία «φέρνει» τα προβλήματα του φθινοπώρου.

Και τέλος, στις διακοπές οι άνθρωποι έχουν άπειρο χρόνο να σκεφτούν στην παραλία τα προβλήματα που θα φέρει ο επόμενος χρόνος στη ζωή τους και τα οποία βουτηγμένοι στη ρουτίνα της καθημερινότητας δεν είχαν χρόνο να τα σκεφτούν.



Πηγή : naftemporiki.gr


Αυξήθηκαν τα χρέη ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων παρά τα 800 εκατ. ευρώ της δόσης!


Τα «φέσια» του κράτους προς την αγορά παρέμειναν τον Αύγουστο στα 3,912 δισ. ευρώ, μόλις 5 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιούλιο - Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 2,114 δισ. ευρώ 

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς δείχνουν ότι παρά την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα παρέμεναν αμετάβλητα. 

Συγκεκριμένα τα "φέσια" του κράτους προς την αγορά παρέμειναν τον Αύγουστο στα 3,912 δις. ευρώ, μόλις 5 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιούλιο. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι αυξήθηκαν κατά 30 εκ. ευρώ τα χρέη ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείων. 

Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 2,114 δισ. ευρώ καθώς από 1,5 δις. ευρώ ήταν σε εκκρεμότητα τον Αύγουστο. Παρά το σπριντ από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ  Γιώργο Πιτσιλή με επιστροφές 1,6 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο στελέχη του ΓΛΚ εκφράζουν αγωνία για την πρόοδο της αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών (νοσοκομεία, έκδοση συντάξεων) καθώς αν ως τις 31 Οκτωβρίου δεν υπάρξουν στοιχεία ότι επιτυγχάνεται καθαρή μείωση στο στοκ των ληξιπρόθεσμων του κράτους κατά 1,2 δις. ευρώ η τελευταία υπό-δόση των 800 εκατ. ευρώ χάνεται. 

"Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε" δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ την ίδια ημέρα το Euro Working Group ασχολήθηκε πολύ λίγο με την Ελλάδα καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν επαρκή πρόοδο. 

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Οκτωβρίου -που με βάση το πρόγραμμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση- η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει "στο νήμα" την εκταμίευση μιας υπο-δόσης που κανονικά ήταν διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του ESM από τον Ιούλιο. 

Αν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταφέρουν να απορροφήσουν το συνολικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ και να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους αποδεικτικά στοιχεία ως το τέλος Οκτωβρίου, η δόση χάνεται. 

Διότι για να εγκριθούν τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ από την δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο (ως μέρος του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ) αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού. 

Έκρηξη οφειλών του κράτους παρά τη δόση 

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους αυξήθηκαν από 5,4 δις. τον Ιούλιο σε πάνω από 6,1 δις. ευρώ  τον Αύγουστο!



Πηγή : protothema.gr


Παραιτήθηκε ο Τσακνής ο Συριζαίος των Συριζαίων σκεφτείτε τι γίνεται στην καθεστωτική ΕΡΤ



Για να φτάσει στο σημείο να παραιτηθεί ο πιο "Σύριζα πεθαίνεις" Διονύσης Τσακνής καταλαβαίνεται τι γίνεται σε αυτό το καθεστωτικό μαγαζί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Παραιτήθηκε λοιπόν από την  προεδρία της ΕΡΤ ο Διονύσης Τσακνής καταγγέλοντας.

Η θητεία του κ. Τσακνή διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια καθώς είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ τον Μάιο του 2015.

Η δήλωση παραίτησης του Διονύση Τσακνή:

Τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παππά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, «τη εξαιρέσει εμού».

Μάταια θα περίμενε κανείς, μια στήριξη στο πρόσωπό μου, εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου.

Σφίγγω το χέρι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ που πορευτήκαμε μαζί, και τους εύχομαι να πάρουν την τύχη της εταιρίας στα χέρια τους.

Διονύσης Τσακνής

Πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΡΤ ΑΕ



Η συμπεριφορά του ανθρώπου στα ζώα δείχνει και την ποιότητα του, τον χαρακτήρα του 4 Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα των ζώων



Η συμπεριφορά του ανθρώπου στα ζώα δείχνει και την ποιότητα του, τον χαρακτήρα του.

Οι άνθρωποι που μπορούν να κακοποιήσουν, να βασανίσουν και να θανατώσουν ένα ζώο, μπορούν να είναι ή να γίνουν βίαιοι σε όλες τους τις σχέσεις ακόμα και επικίνδυνοι για την κοινωνία.

Οι ψυχολογικές και εγκληματολογικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της κακοποίησης ζώου και της οικογενειακής βίας ή της οικογενειακής αδιαφορίας ή άλλων χειρότερων εγκλημάτων. 



Οι ψυχολόγοι λένε ότι συχνά, η κακοποίηση ζώων συχνά αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκδήλωση πιθανής βίας προς ανθρώπους στο μέλλον.

Οι κακοποιοί των ζώων είναι άτομα που παρουσιάζουν ιδιαιτέρως  χαμηλή εν συναίσθηση, δηλαδή πρόκειται για άτομα που έχουν χαμηλή ικανότητα συναισθηματικής κατανόησης, ενώ συγχρόνως δεν κάνουν καμία προσπάθεια κατανόησης των συνανθρώπων τους, πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερα ψυχρά συναισθηματικά στοιχεία, για άτομα με χαμηλές επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, για άτομα που χαρακτηρίζονται από χρόνια αντικοινωνική συμπεριφορά, που δεν ενδιαφέρονται για τους κοινωνικούς ή άλλους κανόνες συμπεριφοράς, εκδηλώνονται συχνά με βίαιο τρόπο, πχ καυγάδες, εμπρησμοί, διαπροσωπική βία, μπορούν να προβούν και σε άλλες παραβατικές πράξεις, πχ κλοπές, χωρίς να αισθάνονται ενοχές.



Εάν δεν συλληφθούν ή τιμωρηθούν, επαναλαμβάνουν την απεχθή πράξη, ενώ συχνά εμφανίζεται κλιμάκωση στη βίαιη συμπεριφορά τους. Δηλαδή, μπορεί να ξεκινήσουν με την κακοποίηση ενός ανήμπορου κι αδύναμου πλάσματος και να κλιμακώσουν την εκδήλωση της βίαιης συμπεριφοράς τους σε ανθρώπους, είτε σε άλλα ζώα αλλά με βασανιστικότερο τρόπο.



 Από το 1931 που ορίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτώβρη έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και σημαντικές αλλαγές τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αλλαγής συνείδησης των πολιτών. Η Διεθνής Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων παραμένει επίκαιρη και έχει ως στόχο την διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών. 




Νέο αφήγημα Καμμένου: Έκανα την κράτηση με την πιστωτική και πλήρωσα με μετρητά…



Με νέο αφήγημα παρουσιάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος προκειμένου να δικαιολογήσει ότι τελικά δεν χρησιμοποίησε την πιστωτική του κάρτα για να πληρώσει το 5στερο ξενοδοχείο στον Λονδίνο αλλά μετρητά. Στη συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε την κάρτα για την κράτηση και μετά πλήρωσε μετρητά. Ισχυρίστηκε, δε, ότι ποτέ δεν είπε πως πλήρωσε με την πιστωτική στην Ολομέλεια!

«Είπα στην Βουλή ότι χρησιμοποίησα την ίδια κάρτα που πλήρωσε ο Παπαχρήστος την αγωγή και εν συνεχεία πλήρωσα από την τσέπη μου. Διαβάστε τα πρακτικά. Χρέωσα την κάρτα μου για την κράτηση και πλήρωσα το υπόλοιπο από την τσέπη μου. Το απαντώ αυτό σε εσάς γιατί ξέρετε και δεν διαβάζετε μόνο δημοσιεύματα. Διαβάστε τα πρακτικά και θα δείτε ότι δέσμευσα την κάρτα μου. Την τσέπη μου», ήταν οι σημερινές δικαιολογίες του υπουργού, ο οποίος για μια ακόμη φορά δεν είπε την αλήθεια.

Και τούτο διότι τα πρακτικά της Ολομέλειας δεν τον δικαιώνουν, καθώς ξεκάθαρα ισχυρίστηκε (ψευδώς όπως αποδείχτηκε) ότι πλήρωσε με την πιστωτική του. Για του λόγου του αληθές το επίμαχο κομμάτι από τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής: «Δεν έμεινα στο ξενοδοχείο στο οποίο είχα κλείσει από την αρχή, γιατί από κάτω ήταν δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, οι οποίοι έκαναν αυτή τη δουλειά και με ειδοποίησε η ασφάλειά μου. Έκλεισα δωμάτιο και το πλήρωσα με την κάρτα μου, το οποίο το καταθέτω, γιατί ήθελε να το δει ο κ. Γεωργιάδης. Το πλήρωσα με την κάρτα μου, εδώ είναι και η κάρτα μου, να την δείτε όλοι, το πλήρωσα από την τσέπη μου».

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης κάλεσε τον Π. Καμμένο σε μια έντονη λογομαχία να είναι πιο ειλικρινής ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έβαλε μπροστά για μια ακόμη φορά τα ανήλικα παιδιά του, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Δημοσχάκης απειλεί να βγάλει το παιδί του σε βίντεο!



Πηγή : liberal.gr


Σάν σήμερα 4/10/1974 η ιδρυτική διακήρυξη από την Νέα Δημοκρατία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή




Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη που αναδεικνύει την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.



Το μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Όλοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν˙ και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν.

Από τις 140 χώρες που υπάρχουν στο κόσμο, μόνον 19 έχουν πραγματική δημοκρατία. Τούτο σημαίνει ότι αυτό το θαυμάσιο και ευαίσθητο πολίτευμα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του. Και προϋποθέτει ειδικές συνθήκες, χωρίς τις οποίες δεν ημπορεί να ανθίσει και να καρποφορήσει.
Δημοκρατία θα ήθελαν να έχουν όλοι οι λαοί. Αλλά δεν την έχουν παρά μόνο εκείνοι που, εκτός από την συνειδητοποίηση των προτερημάτων της, σέβονται και τους όρους της λειτουργίας της.
Η Νεωτέρα Ελλάς υιοθέτησε την δημοκρατία ως σύστημα διακυβερνήσεως. Και ήτο φυσικόν, αφού γεννήθηκε στον τόπο μας. Ελειτούργησε όμως ατελώς και παρουσίασε συχνές και μακρές διαλείψεις. Αλλεπάλληλα υπήρξαν τα κινήματα, οι επαναστάσεις, οι δικτατορίες, οι μεταπολιτεύσεις, οι εμφύλιοι πόλεμοι. Αντιθέτως ολίγες και βραχείες υπήρξαν αι περίοδοι της δημοκρατικής διακυβερνήσεως της χώρας - φωτεινά διαλείμματα στην ταραγμένη ιστορία της συγχρόνου Ελλάδος.
Αν δεν ελειτούργησε ομαλά η δημοκρατία στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλειψαν ή δεν μπόρεσαν να δημιουργηθούν οι όροι της υπάρξεώς της. Οι όροι Δε αυτοί είναι το ήπιο πολιτικό κλίμα, τα ήμερα πολιτικά ήθη και θεσμοί που να προσαρμώζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας.

Οι Έλληνες έχουν την γεύση όλων των πολιτικών καταστάσεων. Γεύση τόσο πικρή, που να μη συγχωρεί καινούργια σφάλματα και πλάνες. Ήδη εισερχόμεθα σε νέα περίοδο της εθνικής μας ζωής. Και οφείλουμε, με την πείρα του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αποκτήσωμε, επί τέλους, μίαν υγιά και βιώσιμη δημοκρατία.

Αν δεν αξιοποιήσωμε τώρα την μοναδική αυτήν ευκαιρία, ματαίως θα αναζητούμε άλλη στο μέλλον. Η πρώτη πάντως φάσις δικαιολογεί αισιοδοξία.

Εγγίζει, πράγματι, τα όρια του πολιτικού θαύματος αυτό που με την συμπαράσταση του λαού συνέβη στην Ελλάδα, μέσα στους δύο τελευταίους μήνες. Διότι η μετάβαση από την δικτατορία στην ελευθερία έγινε με τρόπον ανώδυνο, ενώ πολλοί ανέμεναν ότι θα γίνη με τρόπον αιματηρό, με αδελφοκτόνο σπαραγμό. Πολλοί επίσης επίστευαν ότι θα ήταν βραδεία και οδυνηρά η αποδιοργάνωση του μηχανισμού της τυραννίας και η διαδικασία για την επάνοδο στην δημοκρατία. Και όμως και αυτό έγινε μέσα στους δύο αυτούς μήνες.

Το σπουδαίο όμως αυτό έργο, που συνετελέσθη ταχύτατα και μεθοδικά, δεν σημαίνει ότι έλυσε κατά κάποιο τρόπον ασφαλή και μόνιμο το πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας. Κίνδυνοι υπάρχουν πάντοτε. Και θα απαιτηθή η επαγρύπνησις αλλά και η συσπείρωσις του λαού σε ισχυρούς πολιτικούς σχηματισμούς, ικανούς να προστατεύσουν την δημοκρατία, όχι μόνον από τον κομμουνισμό και φασισμό, αλλά και από τα αίτια που προκάλεσαν στο παρελθόν την πτώση της.

Γι' αυτόν ακριβώς τον εθνικό σκοπό εθεώρησα καθήκον μου να δημιουργήσω μιαν ευρεία και ζωντανή πολιτική παράταξη - την Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται στη διαπίστωση - πικρά βιωμένη από τους παλαιότερους και έντονα αισθητή από τους νεώτερους - ότι μια καινούργια πολιτική ζωή είναι αναγκαία για την επιβίωση, την πρόοδο και την ευτυχία της Ελλάδος. Έχει για βάση την πείρα του παρελθόντος και σαν όραμα ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας συγκροτείτε από έμπειρες και υγιείς, αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις συντονισμένες στον ίδιο σκοπό: Να κάμουν στην Ελλάδα πράξη την επωνυμία της παρατάξεως - να δώσουν στη χώρα μια νέα δημοκρατία.
Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της˙ την Πολιτεία με τους Πολίτες της˙ την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία˙ την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό˙ την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν - και σε τελική ανάλυση υπηρετούν - και περισσότερους και ανωνύμους.
Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες.
Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος - που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας - και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος.

Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Και υπόσχεται:

-Ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
-Ότι θα θεωρεί πάντα όλους τους Έλληνες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιωτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος.
-Ότι θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις - την πείρα, τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό των παλαιότερων και των νεωτέρων στελεχών - για την ταχύρρυθμη ανάπτυξη της Ελλάδος σε όλους τους τομείς.
-Ότι η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρυτέρων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας˙ και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του.
-Ότι θα ανανεώνεται διαρκώς από τις νέες δυνάμεις της χώρας, τις οποίες θεωρεί πάντα προνομιούχες, γιατί εμφανίζουν αμεσώτερα τον παλμό της εποχής μας.
-Ότι θα επενδύσει όχι μόνον από το περίσσευμα αλλά και από το υστέρημα του εθνικού πλούτου στην παιδεία, την επιμόρφωση και την επιστημονική έρευνα, γιατί πιστεύει ότι οι πνευματικές και πολιτιστικές αξίες είναι αυτές που προσδιορίζουν μονιμώτερα την μοίρα του Ελληνικού Έθνους.
-Ότι δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη. Με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί. Και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου.
-Ότι θα αγωνισθεί για την πλήρη και καθολική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και ότι θα επιδιώξει προς τούτο την προσαρμογή του πολιτεύματος προς τις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητος.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάς όχι μόνο δικαιούται αλλά και ημπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη όπου ανήκει, αν επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες και αν αξιοποίηση όλες τις αρετές του λαού της.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της. Η Ελλάς με την πνευματική κληρονομιά της, την ακτινοβολία του Ελληνισμού, αλλά και την ζωντάνια του λαού της ημπορεί να συμβάλει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης.
Βασική όμως προϋπόθεσις για όλα αυτά είναι η θεμελίωσις στον τόπο μας της αληθινής και συγχρόνου δημοκρατίας. Σ' αυτήν αφιερώνεται, ολόκληρη και ομόθυμη, η μεγάλη παράταξις της Νέας Δημοκρατίας.

Καλώ όλους εκείνους που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μου για το μέλλον˙ όλους εκείνους που διακαίονται από το πόθο μιας πολιτικής αναγεννήσεως, να συστρατευθούν μαζί μας. Και απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους νέους, τους καλώ να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε αυτήν την εξόρμηση της εθνικής δημιουργίας. Για μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα!



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


Αφήνουν ανεξέλεγκτο τον Καρανίκα! Έχει χάσει την μπάλα ο Τσίπρας με τις στελεχάρες που μάζεψε στο Μαξίμου



Ο Τσίπρας έχει χάσει την μπάλα με τις "στελεχάρες" που έχει μαζέψει στην κυβέρνηση του και τον ξεφτιλίζουν καθημερινά.

Οι απαξιωτική ανάρτηση του Καρανίκα στο face για τον Κώστα Χρυσόγονο δείχνει ότι αυτή η "στελεχάρα"σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, έχει καβαλήσει καλάμι ανεξέλεγκτα και δεν τον σταματάει τίποτα.

«Ας κατέβει στις εκλογές να γελάσουμε» αναφέρει ο Νίκος Κρανίκας μετά τις εξαγγελίες του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου αναφορικά με την πρόθεσή του να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα, αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο που «ανέβασε» ο Νίκος Καρανίκας στο facebook:  «Ο χρυσός γόνος του αριβισμού θέλει και εξουσία… Η δύναμη των μμε δημιουργεί -και- τις αυταπάτες ή τους φόβους του υποκειμένου. Δείτε τον δικηγόρο της Θεσσαλονίκης που ήταν καροτσάκι του Βενιζέλου μέχρι το 2013.

Ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ- όταν έχανε το ΠΑΣΟΚ- και αφού είδε ότι θα κυβερνήσει η αριστερά, έπιασε στασίδι. Έγινε ευρωβουλευτής και μόλις τρομοκρατήθηκε, βλέποντας τις – στημένες – δημοσκοπήσεις, φοβήθηκε ότι δεν θα ξανά αναδειχθεί ευρωβουλευτής και έτσι χάραξε δική του πορεία, αυτήν του αριβίστα τυχοδιώκτη που μαζεύει αποζημιώσεις και συσσωρεύει χρήμα στο όνομα της πολιτικής.

Πήραν τα μυαλά του αέρα με την δημοσιότητα που του δίνουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τώρα ανέβηκε στα κεραμίδια και ανακοινώνει ότι θέλει να κάνει κόμμα-κίνηση – μαζικό. Έλεος με τον κάθε τυχοδιώκτη που νομίζει ότι, αν έχει μαζί του τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ θα κάνει και κόμμα, που θα το βολτάρει δεξιά και αριστερά…

Στο τέλος η αυτοαποκαλούμενη κεντροαριστερά ( και αυτός εκει θα πάει) θα μαζέψει ανταγωνισμούς φυγόκεντρους και δεν θα στεριώσει …να το δείτε ότι θα ειναι συνέδριο διάσπασης. Κάθε καιροσκόπος, όπως αυτός και ένα καλάθι με ψήφους και δημαγωγίες. Ο χρυσός γόνος του αριβισμού θέλει και εξουσία. Ας κατέβει στις εκλογές να γελάσουμε …».


Ψάχνουν στην Αθήνα απαγωγείς του Λεμπιδάκη: Ο ακτιβιστής και ο κλεφτοκοτάς



«Τώρα αρχίζουν ουσιαστικά οι έρευνες» λέει, στο protothema.gr, αξιωματικός που συμμετέχει στις έρευνες - «Εγκέφαλος» ο 45χρονος που μετείχε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών

Ψάχνουν στην Αθήνα τους καταζητούμενους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην Αθήνα για τον εντοπισμό στοιχείων αλλά και τουλάχιστον πέντε προσώπων που φέρονται να έχουν σχέση με την απαγωγή και ομηρεία του 54χρονου βιομηχάνου. 

“Ουσιαστικά οι έρευνες τώρα αρχίζουν. Μετά την απελευθέρωση του θύματος” τονίζει με νόημα στο protothema.gr αξιωματικός που μετέχει στις έρευνες και προσθέτει “Στο στόχαστρο μπαίνουν συγκεκριμένα σπίτια από όπου φαίνεται πως πέρασαν τα άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση και αναζητούνται , τηλεφωνικές κλήσεις και προσωπικές επαφές. Φυσικά, ο κύκλος έχει ανοίξει και εκτός από το πεδίο της Αθήνας οι έρευνες απλώνονται και σε ακόμη τρεις επαρχιακές πόλεις”. 
Παράλληλα, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η προανακριτική διαδικασία για την λήψη καταθέσεων και ουσιαστικά στοιχείων που θα επεκτείνουν τις έρευνες για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Στην Κρήτη από χθες βρίσκεται ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προκειμένου μαζί με τους κρητικούς αξιωματικούς να δώσουν σήμερα στις 11 το πρωί συνέντευξη τύπου και να παρουσιάσουν αναλυτικά την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες.   
Ο ακτιβιστής, ο “Αμερικάνος” και η ανήλικη 

Σε ότι έχει να κάνει με τους συλληφθέντες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώνουν ότι άτυπος αρχηγός στην ομάδα  είναι ένα γνωστό πρόσωπό της Κρήτης που έβγαινε συχνά στα τοπικά κανάλια ως μέλος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου. Ο 45χρονος άνδρας που διαθέτει αγροτικές επιχειρήσεις πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών και μάλιστα  κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να πυρπολήσει γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη. Δίπλα στον 45χρονο, ένας μεσίτης που αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βρισκόταν σε αδιέξοδο, φθάνοντας σε σημείο να εμπλέξει και την 16χρονη κόρη του η οποία χωρίς φυσικά να γνωρίζει το παραμικρό είχε αναλάβει να στέλνει μέσω ΚΤΕΛ τις επιστολές των απαγωγέων στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Μάλιστα κάμερες την έχουν «πιάσει» την ώρα των παραδόσεων και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος της. Μαζί τους, οι δυο ιδιοκτήτες τις μάντρας αυτοκινήτων καθώς και ένας Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε στα Σκόπια ηλικίας 40 ετών.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την περίπτωση του “Αμερικάνου”, ενός 59χρονου άνδρα που ξεκίνησε την “καριέρα” του στην παρανομία τη δεκαετία του 1960 ως κλεφτοκοτάς. Στη συνέχεια ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου έμπλεξε με μαφιόζους και αφού πέρασε από τις πιο σκληρές φυλακές της Αμερικής επέστρεψε στην Ελλάδα. Και εδώ πέρασε από τα κελιά των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων για να αποφυλακιστεί πριν από μερικά χρόνια. Διαρροές από την Κρήτη, τον συνδέουν με την υπόθεση χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει αποδειχτεί κάτι. 
Σε ο,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό τους, μπορεί από τις πρώτες εβδομάδες της απαγωγής οι αστυνομικοί να γνώριζαν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία όμως δεν ήξεραν που κρατάνε φυλακισμένο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τις αρχές ήρθε στις αρχές Αυγούστου, τότε που στον επαρχιακό δρόμο της Σητείας εντοπίστηκαν τρεις από τους συλληφθέντες να κινούνται χωρίς να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα μαζί και θεωρήθηκαν άμεσα ύποπτοι. Το ένα τηλέφωνο από αυτά βρέθηκε και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ανάλυσης στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ και τη σωρεία λαθών οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη μάντρα παλιών αυτοκινήτων που ήταν και το τελευταίο μέρος που είχαν οδηγήσει τον απαχθέντα.  Πληροφορίες λένε ότι μετά τη μεταφορά του επιχειρηματία στη μάντρα ξεκίνησε και μια κόντρα μεταξύ των μελών της ομάδας, καθώς οι μισοί αρκούνταν στα 10.000.000 ευρώ που έδινε η οικογένεια για να απελευθερώσουν τον άνθρωπό τους, ενώ οι άλλοι ήθελαν να τραβήξουν μέχρι τέρμα την κατάσταση και να πάνε για τα πολλά. Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση και την προηγούμενη εβδομάδα έστειλαν το μήνυμα που έριχνε τις απαιτήσεις στα 18.000.000 ευρώ και ήταν έτοιμοι να στείλουν μια νέα επιστολή κάνοντας λόγο για το τελικό ποσό που ήταν λίγο πάνω από 12.000.000 ευρώ. 

Η εμπλοκή των “σκληρών”

Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο 4 ή 5 άτομα με καταγωγή από τη νότια Κρήτη που ασχολούνται με εκρηκτικά και όπλα και διαθέτουν «χοντρό» φάκελο στην Ασφάλεια να ήταν η αρχική ομάδα που κατέστρωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο της αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου έξω από το Ηράκλειο. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι 12 συλληφθέντες δεν διαθέτουν το επιχειρησιακό προφίλ για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την απαγωγή του 54χρονου βιομηχάνου ενώ η συχνή αλλαγή κρησφύγετων και η τελική κρυψώνα στη μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οδηγούν σε αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που εξετάζεται είναι η πιθανότητα περίπου ένα μήνα μετά την απαγωγή, η πρώτη ομάδα να διαπίστωσε ότι η οικογένεια Λεμπιδάκη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των λύτρων, ενδεχομένως να κατάλαβαν ότι η η Αστυνομία τους πλησιάζει και έτσι μέσω κοινών συνδέσμων να παρέδωσαν τη σκυτάλη στο δεύτερο κύκλο των απαγωγέων και να αποσυρθούν από την υπόθεση.


Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα
Πηγή : protothema.gr


Ο Τραμπ τα έβαλε με τους πληγέντες από τον τυφώνα στο Πουέρτο Ρίκο



«Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά έχετε καταστρέψει τον προϋπολογισμό μας»

Όχι πως πλέον προκαλεί κάποια ιδιαίτερη έκπληξη το να εμφανίζεται προκλητικός σε δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, αυτή τη φορά, φαίνεται πως ξεπέρασε τα όρια, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε οργή στους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, δηλώνοντας κατά την επίσκεψή του στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα «Μαρία», ότι το κόστος των καταστροφών έβγαλαν τον αμερικανικό προϋπολογισμό εκτός!

Και σα να μη φτάνει η… λογική των ψυχρών αριθμών το προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως αυτό που υπέστησαν δεν είναι πραγματική καταστροφή, καθώς ο τυφώνας Κατρίνα, που είχε πλήξει τις ΗΠΑ, είχε προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές.

«Τα έχουμε κάνει όλα για το Πουέρτο Ρίκο. Δεν ήταν μόνο επικίνδυνο ήταν και ακριβό. Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά έχετε καταστρέψει τον προϋπολογισμό μας. Εχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα στο Πουέρτο Ρίκο. Κάθε θάνατος είναι τρομακτικός, αλλά αν δείτε μια πραγματική καταστροφή, όπως η Κατρίνα, με τους εκατοντάδες εκατοντάδων νεκρών και τι συνέβη εδώ με μια καταιγίδα, τότε πραγματικά είναι καταθλιπτικό. Κανένας δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο. Ποιος ήταν ο απολογισμός σας;». Όταν άκουσε τα 16 θύματα, κούνησε με νόημα το κεφάλι του.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, υπέπεσε σε μια ακόμα γκάφα καθώς συμμετέχοντας ενεργά στη διανομή των προμηθειών με είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες, πετούσε χαρτιά υγείας στους συγκεντρωμένους πολίτες σαν… μπασκετμπολίστας που εκτελεί ελεύθερες βολές!


Πηγή : newsbeast.gr


Στα άκρα η κρίση στην Ισπανία μετά το βασιλικό διάγγελμα και τη δήλωση Πουιζδεμόντ



Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο μονάρχης κατηγόρησε την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ότι έχει ενεργήσει τελείως εκτός του νομικού πλαισίου με την ψηφοφορία για ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία. Η Καταλονία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της μέσα στις επόμενες ημέρες δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καταλονίας.

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ισπανία και την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης που έλαβε χώρα την Κυριακή.

Ο βασιλιάς Φίλιππος, σε σπάνιο διάγγελμά του, τόνισε πως ισπανικό κράτος οφείλει να διασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία και εξαπέλυσε κατηγορώ εναντίον των καταλανικών Αρχών, λέγοντας ότι επέλεξαν να ενεργήσουν με πλήρη ανευθυνότητα «εκτός νόμου» και δημοκρατικής νομιμότητας.

Η Καταλονία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της εντός των επόμενων ημερών, είτε στα τέλη αυτής της εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιζδεμόντ, μιλώντας στο BBC.

Σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά στα χρονικά το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που εξουσιοδοτεί τη Μαδρίτη να επιβάλει ακόμα και με τη βία τη συνταγματική τάξη σε οποιαδήποτε από της Αυτόνομες Κοινότητες της χώρας που κρίνεται ότι την παραβιάζει, ακόμα και αναστέλλοντας τις εξουσίες των τοπικών Αρχών.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν η Μαδρίτη επιδιώξει να αναλάβει τα ηνία της πλουσιότερης κοινότητας της Ισπανίας, ο κ. Πουιζδεμόντ είπε ότι θα πρόκειται για «λάθος που αλλάζει τα πάντα».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Πουιζδεμόντ είχε υποχωρήσει ελαφρώς από την απειλή για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, λέγοντας ότι επιζητεί μία νέα συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση, παρά «τραυματική» ρήξη. Ζήτησε δε τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο βασιλιάς στο διάγγελμά του στάθηκε στη κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας ότι η Ισπανία βιώνει «πολύ σοβαρές» στιγμές που συνιστούν απειλή για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Ο Φίλιππος μίλησε ενόσω σε πολλές πόλεις της Καταλονίας εκτυλίσσονται από το πρωί μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας που σημάδεψε το δημοψήφισμα.

Ο βασιλιάς δεν αναφέρθηκε στα επεισόδια, όμως απευθύνθηκε απευθείας στους Καταλανούς που ήταν αντίθετοι στο δημοψήφισμα ή την ανεξαρτητοποίηση, διαβεβαιώνοντάς τους ότι απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη της πολιτείας και των υπόλοιπων Ισπανών.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα ξεπεράσει τον κάβο, καθώς οι δημοκρατικές αρχές της είναι «γερές».

Η τοποθέτηση του βασιλιά, ο οποίος έως τώρα είχε αποφύγει να εμπλακεί, δίνει νέα διάσταση στην αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, η οποία έχει φέρει την ιβηρική χώρα στα πρόθυρα της συνταγματικής κρίσης, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τις αντοχές της μειοψηφικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Με το διάγγελμά του ο Φίλιππος ουσιαστικά προσφέρει πλήρη πολιτική στήριξη στον πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την απόσχιση της Καταλονίας, και στο ανώτατο δικαστήριο, που έχει κρίνει την ψηφοφορία αντισυνταγματική.

Στην Καταλονία  πάντως η εικόνα στους δρόμους σήμερα πρόδιδε οργή.

Σε πολλές περιπτώσεις διαδηλωτές περικύκλωσαν κτήρια όπου στεγάζονται οι άνδρες της εθνικής Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, δηλαδή των δύο εθνικών σωμάτων ασφαλείας που εστάλησαν κατά χιλιάδες στην Καταλονία ώστε να εμποδίσουν τη διενέργεια της ψηφοφορίας καθώς η Μαδρίτη δεν εμπιστευόταν την τοπική δύναμη Mossos d'Esquadra.

Οι κινητοποιήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ισπανού υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε την τοπική κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Πουιζδεμόντ ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές, κάνοντας επίδειξη μίσους και απολυταρχισμού.

Η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων είναι οι μοναδικές αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας που διαθέτουν δική τους Αστυνομία, στο πλαίσιο της παραχώρησης εξουσίας.


Πηγή: skai.gr