Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Στα πρόθυρα του εμφυλίου τα Σκόπια με την Αλβανική σημαία στο γραφείο του προέδρου της Βουλής



Καταρρέει το σύστημα Γκρουέφσκι.

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκονται τα Σκόπια, καθώς το ρήγμα σλαβόφωνων και αλβανόφωνων βαθαίνει. Η χώρα είναι στον αέρα, χωρίς κυβέρνηση, ενώ οι γειτονικές χώρες και η Δύση φοβούνται γενικευμένη ανάφλεξη στα Βαλκάνια.

Η εκλογή του στην προεδρία της βουλής βύθισε τα Σκόπια στο χάος και ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο πρώτος αλβανόφωνος πρόεδρος της σκοπιανής βουλής πήρε τη θέση του.

Σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως απαρχή εξελίξεων ο νεοεκλεγείς κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της βουλής την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, ανέλαβε τα καθήκοντά του στα Σκόπια.

Ο Τζαφέρι εγκαταστάθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και ανέλαβε επίσημα τα νέα του καθήκοντα, χωρίς προβλήματα, κάτι που εκλαμβάνεται ως σοβαρή ήττα για τον Γκρούεφσκι, ο οποίος φαίνεται πλέον να παρατηρεί αμήχανος τις εξελίξεις. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής έβαλε και τη σημαία της Αλβανίας στο γραφείο του.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, με το που εγκαταστάθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής συναντήθηκε σε αυτό με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Σκόπια, πρέσβη Σάμουελ Ζμπόγκαρ.

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Αγκίμ Νουχίου ο οποίος και προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUIτου Αλί Αχμέτι ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την καθαίρεση του αρχηγού της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάφκοβ, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν ενήργησε για να αποτρέψει την εισβολή υποστηρικτών του Γκρούεφσκι στη Βουλή και τον τραυματισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Μίτκο Τσάβκοφ προέρχεται από το κόμμα του Γκρούεφσκι και θεωρείται από τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, όσο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του VMRO, δεν έχουν αναγνωρίσει τον Τζαφέρι ως νόμιμα εκλεγμένο από την βουλή πρόεδρο.

Ωστόσο ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Χόιτ Γι κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στα Σκόπια, σε μια μεσολαβητική πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουάσιγκτον για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο , συναντήθηκε με τον Τζάφερι.



Πηγή : newsbeast.gr


Το «αλισβερίσι» Μαξίμου - Σαββίδη και η… ρελάνς Μητσοτάκη



Σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για μια δημόσια παρέμβαση ενός επιχειρηματία, που επιδιώκει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας. Όσοι θεωρούν ότι ο Ιβάν Σαββίδης επέλεξε να μιλήσει δημόσια εφ' όλης της ύλης και να αναφερθεί ειδικά στην πολιτική κατάσταση, επειδή απλώς του έλειψε η δημοσιότητα, προφανώς και κάνουν λάθος. Οι επιχειρηματίες τέτοιου βεληνεκούς δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Δεν μιλούν ποτέ σε νεκρό χρόνο, δεν κάνουν κάτι αν δεν το έχουν μελετήσει με μεγάλη προσοχή.

Το «γιατί τώρα» λοιπόν επέλεξε ο κ. Σαββίδης να επιτεθεί με αυτόν τον τρόπο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στη ΝΔ, μόλις «έκατσε η σκόνη» από το περιεχόμενο της συνέντευξης του στο protothema.gr.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι κομβικό ρόλο στη «θεαματική» ομολογουμένως κίνηση - συνέντευξη του ομογενούς επιχειρηματία έπαιξε το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ, η πλευρά Σαββίδη είναι σε ανοιχτή γραμμή με κυβερνητικούς παράγοντες για μια σειρά από ζητήματα, εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι προφανές μάλιστα, όπως λένε, ότι η επικοινωνία αυτή υπήρχε πριν από την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος. Θεωρούν λοιπόν ότι ο κ. Σαββίδης «έπαιξε» το ρόλο του, προκειμένου το φως της δημοσιότητας να στραφεί από τα σκληρά μέτρα σε ένα άλλο πεδίο. Ουσιαστικά εντάσσουν τη συνέντευξη Σαββίδη στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, για να απορροφηθούν (έως ένα βαθμό), οι κραδασμοί και τα ΜΜΕ να έχουν τροφή για σχόλια μακριά από τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. «Είχε αποδεχτεί το ρόλο του λαγού στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σήμερα αποδέχεται το ρόλο του προσώπου που παίρνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Δεν μπορεί όλα να είναι τυχαία» τονίζει γαλάζιο στέλεχος που επιχειρεί να απαντήσει στο γιατί ο κ. Σαββίδης κινήθηκε με τόση ένταση εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξή του στον Alpha, ήταν ξεκάθαρος για το τι θεωρεί ότι οδήγησε τον Ιβάν Σαββίδη στο να του επιτεθεί, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα: «Η συνέντευξη ήταν ένα γραμμάτιο που εξαργυρώθηκε προς την κυβέρνηση, μετά τη χαριστική τροπολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας υπονοούμενα συναλλαγής.

Ορισμένοι εντός της ΝΔ βλέπουν μία ακόμα παράμετρο στην επιχείρηση «αναταραχή» που κάποια κέντρα επιχειρούν να δημιουργήσουν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν είναι κρυφές οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Σαββίδης με τους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σχέσεις που επιβεβαιώνονται μέσα από δημόσιες εμφανίσεις και προεκλογικές παρουσίες, οι οποίες είναι γνωστές και στη γαλάζια ηγεσία.

Κάποιοι λοιπόν πιθανόν να ήθελαν μέσα από τη συνέντευξη Σαββίδη να προκαλέσουν εσωκομματική τριβή στην ΝΔ, πιέζοντας τους γαλάζιους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας να πάρουν θέση απέναντι στην κομματική γραμμή.

Γι' αυτό, όπως λένε, ο επιχειρηματίας έκανε το διαχωρισμό μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, θέλοντας να κλείσει το μάτι στον πρώην πρωθυπουργό, προσδοκώντας σε εσωκομματικά μαχαιρώματα.

Οι γαλάζιοι βουλευτές που εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν λάβει σχετικά μηνύματα από την ηγεσία της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία, οι όποιες αντιδράσεις και κινήσεις θα είναι συντεταγμένες και σε θεσμικό επίπεδο. «Προέχει η ενότητα και σε αυτό είμαστε όλοι μαζί» τονίζει γαλάζιο στέλεχος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε πάντως την ενόχλησή του για τη στάση ορισμένων βουλευτών στην επίμαχη ψηφοφορία, αν και φρόντισε να τους δικαιολογήσει δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. «Δεν δέχομαι αποκλίσεις. Περιμένω να υπηρετηθεί από όλους τους βουλευτές», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι, σε όποιον δεν ακολουθήσει την κεντρική γραμμή, θα επιβληθούν κυρώσεις.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση προς την κυβέρνηση για επιστροφή του 0,5% του πλεονάσματος στην κοινωνία μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για κίνηση ρελάνς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έθεσε εκείνος την ατζέντα πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τη δύσκολη καθημερινότητα, απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία. «Ο κ. Τσίπρας με την υπερφορολόγηση παρήγαγε ένα πλεόνασμα. Γιατί σήμερα δεν επιστρέφει ένα μέρος του πλεονάσματος;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 750 εκατ. από την υπέρβαση του πλεονάσματος, στην κοινωνία. Μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για είσοδο όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και για κατάργηση του φόρου στο κρασί. Τα μέτρα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα της λογικής της ΝΔ, αφού αγγίζουν το ευαίσθητο κομμάτι της μείωσης της φορολογίας που θέλει να κάνει πράξη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα, ενώ σημείωσε ότι δε πρόκειται να δεσμευθεί ως κόμμα εγγράφως για εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση Τσίπρα.



(Φωτογραφία: Sooc)
Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Πηγή : liberal.gr


Ο Τσίπρας σε απλή μετάφραση στο υπουργικό συμβούλιο : Τα λέω για να τα ακούν οι αφελής τα θύματα μας



Στο ίδιο μοτίβο αντρόπιαστης προπαγάνδας, ψέματος και απάτης κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντρόπιαστος ο Τσίπρας δεν είδε καμία περικοπή και αυτό δείχνει ότι η απάτη και το ψέμα είναι στο αίμα του.

Φυσικά και τα όσα είπε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τα είπε στο υπουργικό συμβούλιο για τα ακούσουν όσοι αφελής απλά θύματα τους έχουν απομείνει στην Ελληνική κοινωνία.

Ολόκληρη η εισήγηση : 

Βρισκόμαστε σήμερα, λίγες μέρες μετά την κατάληξη ακόμα μιας κρίσιμης και σκληρής μάχης. Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατορθώσαμε η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη.

Και παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Θέλω, όμως, να επισημάνω το εξής, για να μην ξεχνιόμαστε: και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και απόλυτη επίγνωση της κατάστασης.

Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα. Οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Το μοντέλο αυτό βρίσκεται σε σύγκρουση πολλές φορές με αυτό που εμείς επιδιώκουμε για τη χώρα, για την οικονομία και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Έχουμε, όμως, ιεραρχήσει τον θεμελιώδη στόχο. Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας.

Αυτός ο στόχος συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο όμως, λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος. Δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες της λογικής του «πάση θυσία». Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί.

Για το λόγο αυτό, διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα, καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Η τεχνική συμφωνία που καταλήξαμε βρίσκεται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020, με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1% αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης. Με λίγα λόγια το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος.

Για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης.

Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ.

Στον αντίποδα όμως αυτών, για πρώτη φορά σε κλείσιμο αξιολόγησης, περιγράφονται και τα ισόποσα αντίμετρα για το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Η συγκεκριμένη δέσμη αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή. Θέλουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας.

Περιμένουμε φυσικά να δούμε και την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα. Με αυτή του στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφ άπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις.

Εκτός, όμως, των μέτρων που αφορούν το δημοσιονομικό κομμάτι, η συμφωνία περιέχει και μια σειρά κομβικών ζητημάτων, στα οποία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, κατορθώσαμε να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Πρώτα απ’ όλα στα ζητήματα της ενέργειας όπου κατορθώσαμε να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγήςπου ούτως ή άλλως θα βαίνει μειούμενο λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στο θέμα των συμβασιούχων, καταφέραμε αφενός να μην περικοπεί ο αριθμός αυτών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου να εισαχθεί ρήτρα εξαίρεσης αυτών που προσλαμβάνονται για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης.

Στο θέμα της δημόσιας περιουσίας, τελικά εντάχθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, δημόσιες επιχειρήσειςκαι περιουσία που ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα μπορούμε πλέον να εξετάσουμε δυνατότητες αξιοποίησης τους πέρα από την πώληση.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εκεί όπου η απαίτηση ήταν η καθολική απελευθέρωση αλλά καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που θα αφορά Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ που θα υλοποιηθεί το 2018, αυτή είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και επιτυγχάνεται χωρίς κοινωνικό αντίκτυπο.

Καταλήξαμε σε αυτή τη συμφωνία, παραχωρώντας επί της ουσίας μια νομοθετημένη δέσμευση για δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και το 2020. Και αυτό το κάναμε διότι ήταν η βέλτιστη δυνατή λύση για να αρθεί το αδιέξοδο που προκαλούσε με τη στάση του το ΔΝΤ.

Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελούσε τη βασική σταθερά της Γερμανίας, παρά βέβαια τις σοβαρές διαφορές τους στο ζήτημα του χρέους, ενόψει φυσικά και των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο.

Κάναμε αυτή τη δύσκολη πολιτική επιλογή, παίρνοντας ουσιαστικά το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων που άφησαν τεράστιες πληγές στη χώρα.

Γιατί μιλάμε για εξιτήριο όμως;

Διότι, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες.

Πρώτη και βασική είναι αυτή του χρέους. Ισχύει στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα. Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το περίγραμμα των τεχνικών λύσεων είναι άλλωστε αυτό που αποτυπώθηκε στην απόφαση της 24ης Μάη του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένουμε είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ. Γνωρίζουμε όλοι την απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και –κυρίως– τη Γερμανία στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη.

Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, αποτελεί επίσης τη βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ήδη οι καθυστερήσεις, λόγω των παράλογων απαιτήσεων κυρίως του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και πρέπει γρήγορα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ένα σημαντικό κύκλο της διακυβέρνησης μας.

Η παράταση των διαπραγματεύσεων, δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά, έργο.

Και θέλω να είμαι καθαρός: Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας. Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας.

Έχουμε καταφέρει ήδη αρκετά, παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο και την αβεβαιότητα, όμως, πλέον έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Έχοντας μέθοδο, ιεραρχήσεις, χρονοδιαγράμματα, στρατηγικό σχέδιο.

Αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2015 μια εντολή: Να είμαστε εμείς αυτοί που θα διασφαλίσουμε την ομαλή και αμετάκλητη έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων και της επιτροπείας.

Αυτή την εντολή την τιμούμε και ο Σεπτέμβρης του 2018 θα σημάνει την οριστική υλοποίηση της.

Έχουμε όμως πολλά να κάνουμε τόσο πριν όσο και μετά από το ορόσημο του τέλους του προγράμματος.

Υπάρχει μπροστά μας μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας, όμως, δεν θα κλείσει απλά επειδή κλείνει η αξιολόγηση και ρυθμίζεται το χρέος. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, σοβαρός προγραμματισμός και συντονισμός, ιεραρχήσεις αλλά και συγκρούσεις.

Το βασικό και κεφαλαιώδες ζήτημα της επόμενης περιόδου είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας και η σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μ.ο. της ΕΕ σε μια πενταετία. Μέσα από νέες επενδύσεις, είτε αυτές είναι μεγάλης κλίμακας, είτε, όμως, και μικρότερης μέσα από συνεργατικά σχήματα, την κοινωνική οικονομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Θέσεις εργασίας, όμως, που θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, με αξιοπρεπή αμοιβή και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διότι η μάχη που δώσαμε και κερδίσαμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν ήταν συμβολική. Είναι πυρηνικό στοιχείο της στρατηγικής μας να αρθεί μία από τις βασικές επιδιώξεις των μνημονίων που είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στόχος μας είναι η σταδιακή ανατροπή της σχέσης ανάμεσα στις θέσεις μερικής και πλήρους εργασίας.

Και πέρα από το δικό μας ζήτημα αρχής και ιδεολογίας, η δημιουργία θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας, είναι και ζήτημα αποτελεσματικού σχεδιασμού μιας οικονομίας που επιδιώκει να αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο και να διατηρεί ρυθμούς μεγέθυνσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ανακύκλωση της επισφάλειας και της ανεργίας σημαίνει ανακύκλωση της οικονομικής καχεξίας και είναι βασική συνισταμένη της ύφεσης. Σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ευνοούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αυξάνουν το επίπεδο διαβίωσης, ενισχύουν την ιδιωτική κατανάλωση και φυσικά δίνουν μεγάλη ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έχουμε καταφέρει ήδη:
- να περιορίσουμε σχεδόν κατά 4% την ανεργία 
- να έχουν δημιουργηθεί 170.000 νέες θέσεις εργασίας από τη μέρα που αναλάβαμε
- να καταγραφεί, για πρώτη φορά το Μάρτιο, ότι είναι σχεδόν ίσες οι νέες προσλήψεις μόνιμης εργασίας σε σχέση με τις εκ περιτροπής
- να έχει περιοριστεί η αδήλωτη εργασία στο 13% όταν βρισκόταν στα επίπεδα του 20% πριν το 2015.

Κινούμαστε αναμφισβήτητα σε σωστή κατεύθυνση, όμως βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τους στόχους μας δεδομένης της καταστροφής που παραλάβαμε.


Δεύτερος κόμβος, απολύτως αλληλένδετος με τον πρώτο είναι το ζήτημα των επενδύσεων.

Έχουν ήδη μπει οι βάσεις για να καρποφορήσει η προσπάθεια μας στον τομέα αυτό.

Ψηφίσαμε έναν σοβαρό φιλοεπενδυτικό αναπτυξιακό νόμο, έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο τα διαθέσιμα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ και ενισχύουμε ακόμα παραπάνω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η εμπέδωση της σταθερότητας που φέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το σήμα για ένα αναγκαίο ισχυρό επενδυτικό κύμα που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.


Το τρίτο κομβικό σημείο της δουλειάς μας είναι η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Έχουν ήδη γίνει εμβληματικές παρεμβάσεις:
- Η πρόσβαση των 2,5 εκ. ανασφάλιστων στην Υγεία
- Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ 
- Οι προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό
- Η θέσπιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
- Η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων στην αρχή του σχολικού έτους για πρώτη φορά τον καιρό της κρίσης.

Υπάρχουν, όμως, ακόμα περισσότερα να γίνουν. Θα σταθώ σε δύο κομβικά σημεία.

Τη μεταρρύθμιση που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που συνιστά μια αναγκαία τομή σε ένα κλάδο που βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας ήδη πριν από το 2010.

Την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να φέρει τον άνεμο της προοδευτικής αλλαγής στην Παιδεία, στον αντίποδα των αποτυχημένων και, θα συμπλήρωνα, αντιδραστικών νομοθετημάτων των περασμένων ετών που βρήκαν απέναντι τους σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.


Το τέταρτο σημείο, αφορά τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Καλλικράτης, αποδεδειγμένα παρήγαγε περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που υποτίθεται ότι θα έλυνε. Στόχος μας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με τη μέγιστη δημοκρατική νομιμοποίηση, με λογοδοσία στις τοπικές κοινωνίες, με διαφάνεια και φυσικά με τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις που έχω την πεποίθηση ότι τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που πραγματικά έχουν έγνοια για τον τόπο τους, θα είναι ευεργετικές.


Το τελευταίο σημείο αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Γνωρίζαμε ήδη από τα χρόνια της αντιπολίτευσης την ανάγκη για σημαντικές θεσμικές τομές. Η κυβερνητική εμπειρία, απλά υπογράμμισε ακόμα περισσότερο αυτή την ανάγκη.

Απαιτούνται βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές. Ένα πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, πιο δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα διαφυλάσσει κοινωνικά αγαθά, κατακτήσεις και ελευθερίες, οφείλει να είναι επιδίωξη μας.

Έχουμε το χρόνο και τις δυνατότητες ώστε να γίνει η πλατύτερη και συμμετοχικότερη διαβούλευση στα χρονικά του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Η Συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να περιοριστεί στις επιδιώξεις ενός ή δύο κομμάτων και παρατάξεων. Είναι και υπόθεση των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, των ανθρώπων της επιστήμης, της εργασίας, του πολιτισμού, της διανόησης.

Διότι αυτή είναι ίσως η κρισιμότερη περίοδος. Μια περίοδος που η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της, να γίνει μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα που θα έχει ανακάμψει από την κρίση και θα μπορεί να κάνει άλματα σε ένα μέλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας.

Κλείνω με μια προσωπική δέσμευση:

Από την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθώ κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για να λάβω σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού. Είναι μια κίνηση απαραίτητη που νομίζω θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Τα χρονοδιαγράμματα των επισκέψεων είναι άλλωστε ήδη έτοιμα, από τον Χ. Βερναρδάκη.

Θέλω να πω σε όλους καλή δύναμη και ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας αρκεί να δίνουμε καθημερινά κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας ώστε να φανούμε αντάξιοι της ευθύνης που μας εμπιστεύτηκε ο πολύπαθος αλλά περήφανος λαός μας.


Γεροβασίλη: Βήμα εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια! Όταν μας έχουν ξεπουλήσει για 99 χρόνια



Η Όλγα Γεροβασίλη θυμήθηκε τον προηγούμενο ρόλο της και εμφανίστηκε εφοδιασμένη με ψέμα και σανό χωρίς να έχει καμία απολύτως αναστολή σε αυτά που λέει και για το εάν ξεφτίζεται με αυτά που λέει.

Μάλιστα μέσα σε όλη την προπαγανδιστικά και καθεστωτικά που είναι συνηθισμένη να λέει με άνεση χωρίς ηθική, είπε και ότι η καταστροφική και αντιλαϊκή αντικοινωνική συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση και το κόμμα της είναι «Βήμα εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια»!! Αδιαφόρησε όμως για το εάν μας έχουν σε επιτροπεία για 99 χρόνια με αποκλειστική ευθύνη του ανίκανου Αλέξη Τσιπρα και των στελεχών που αποτελούν την πλέον καταστροφική κυβέρνηση του τόπου όλων των εποχών.

Διαβάζουμε στο protothema.gr το ρεπορτάζ για την συνέντευξη που έδωσε.

Σημείωσε πως για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος

«Βήμα εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια» χαρακτήρισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη την προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος, ενώ υπογράμμισε πως αποτράπηκε η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,6 δισ. και πως μαζί με τα μέτρα των 3,6 δισ. θα υπάρξουν ισόποσα αντίμετρα.
   
Τόνισε ότι η υπεραπόδοση που επιτεύχθηκε, είχε ως στόχο να δημιουργηθεί πλέγμα ασφαλείας για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για να έχει το οικονομικό επιτελείο ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη για άμεση διανομή του 0,5% του ΑΕΠ από την υπεραπόδοση, λέγοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διανομή εντός του Μαΐου, καθώς η χρονιά βρίσκεται στο μέσον και δεν είμαστε στο τέλος της, που είναι «η φάση διανομής πρωτογενών πλεονασμάτων».
   
Απέδωσε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ σε «προσπάθεια διαχείρισης της θέσης του να μην ψηφίσει τα θετικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία», υπενθυμίζοντας την αντίδραση της ΝΔ στην παροχή της "13ης σύνταξης" τον Δεκέμβριο. 
   
Είπε ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν καταργηθεί 4 εκατομμύρια έγγραφα στο πλαίσιο των αποφάσεων για μείωση της γραφειοκρατίας και υπογράμμισε πως στόχος είναι η ψηφιακή διασύνδεση του Δημοσίου, η ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων του προσωπικού και η αξιοκρατική αξιολόγηση των γενικών διευθυντών και υπαλλήλων, καθώς και η υλοποίηση της νέας κινητικότητας. Ανέφερε πως σύντομα θα μειωθεί και η γραφειοκρατία για τις μετατάξεις.
   
Σε ότι αφορά την απόφαση για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ είπε πως πρόκειται για θέματα που αφορούν την προηγούμενη περίοδο, πριν αγοραστεί η επιχείρηση από τον κ. Σαββίδη. «Η ΣΕΚΑΠ πωλήθηκε επί ΝΔ...Ο επόμενος δεν είναι υπέυθυνος...» είπε και χαρακτήρισε «αστειότητες τα περί νεοδιαπλοκής».
   
Η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «όλο το σύστημα τρελάθηκε, επειδή βγήκε και είπε καλά λόγια για τον Τσίπρα...Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια... Δεν χαρίσαμε κανάλια σε κανέναν, ούτε δώσαμε θαλλασοδάνεια», για να καταλήξει, λέγοντας πως γίνεται απόπειρα να πληγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να χτυπηθεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.



Γελάει ο κόσμος με την δήλωση Τζανακόπουλου ότι έχει μείνει μόλις δύο χρόνια στο Αιγάλεω.


Κώστας Βουκελάτος

Για να καταλάβετε τον λαϊκισμό και την προχειρότητα που κάνουν δηλώσεις οι "Στελεχάρες" της κυβέρνησης πάνω στον πανικό τους και την ξεφτίλα που αντιμετωπίζουν καθημερινά αρκεί να διαβάσετε αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος.

Όσοι διάβασαν το κομμάτι που αναφέρεται στην διαμονή του Τζανακόπουλου στο Αιγάλεω δεν έχουν σταματήσει να γελάνε με την κατάντια των δηλώσεων τους. 

Μέσα σε όλα τα τραγικά που ξεστόμισε για την πολιτική επικαιρότητα και για να δικαιολογήσει την διαπλοκή κυβέρνησης- Τσίπρα- Σαββίδη είπε και το παρακάτω :

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει στο όνομα των ανέργων και των εργαζομένων στο Κερατσίνι και το Αιγάλεω. Δεν τις ξέρει αυτές τις περιοχές, δεν τις έχει δει ποτέ του» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: Εγώ τουλάχιστον έχω μείνει δύο χρόνια στο Αιγάλεω!

Είπε αυτός που έμεινε μόλις δύο χρόνια στο Αιγάλεω υποβαθμίζοντας το Αιγάλεω και χωρίς να μας πει γιατί η μοίρα του έπαιξε αυτό το άδικο παιχνίδι κατά αυτόν να μείνει στο Αιγάλεω και που έμενε πριν και μετά τα δύο καταναγκαστικά χρόνια στο Αιγάλεω;


Οι Συριζαίοι τελεία και παύλα δεν θέλουν να υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα!!



Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στο Ελληνικό και το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δεν θέλουν οι Συριζαίοι να αναπτυχθεί αυτό το ταλαιπωρημένο κομμάτι.

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ των Νίκου Βατόπουλου και Ανδρέα Μπέλλου για την εφημερίδα Καθημερινή.

Νέα τρικλοποδιά στην επένδυση του Ελληνικού από το Υπουργείο Πολιτισμού

Νέα τρικλοποδιά στην επένδυση του Ελληνικού βάζει το υπουργείο Πολιτισμού. Ενώ παραμένουν άλυτα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη δασική υπηρεσία και την επαπειλούμενη κήρυξη όλης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου επαναφέρει το θέμα κήρυξης ως διατηρητέων ενός αριθμού επιπλέον των προβλεπομένων στη σύμβαση κτιρίων με τον επενδυτή που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ολα αυτά λαμβάνουν χώρα πριν συμπληρωθούν 48 ώρες από τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει ως υποχρέωση την ολοκλήρωση της αδειοδότησης για την ανάπτυξη στο Ελληνικό και την ολοκλήρωση της συναλλαγής έως τον Σεπτέμβριο. Καθίσταται σαφές πως η ανάπτυξη κινδυνεύει και πάλι να τιναχθεί στον αέρα και δοκιμάζει τις αντοχές των επενδυτών και ειδικά των ξένων που συμμετέχουν στο σχήμα της παραχωρησιούχου, ενώ εκπέμπει λάθος μηνύματα για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Και μάλιστα για λόγους δευτερεύουσας σημασίας αν αναλογιστεί κανείς το οικονομικό διακύβευμα και τις 70.000 θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργήσει η επένδυση.

Ειδικότερα έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού (αρ. πρωτ. 3288/317/51 από 13/4/2017) προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που κοινοποιείται σε πολλαπλούς αποδέκτες και φέρει την υπογραφή της υπουργού κ. Λυδίας Κονιόρδου, αναπέμπει προς επανεξέταση την απόφαση περί μη κήρυξης ως διατηρητέων ορισμένων από τα κτίρια στο Ελληνικό.

Tα τρία κτίρια

Ζητεί, συγκεκριμένα, να εξεταστούν ξανά ως δυνάμει διατηρητέα το κέλυφος του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και o αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που στεγάζει σήμερα την ΥΠΑ. Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν αποδειχθεί εξαιρετικά ανίσχυρες στη διάρκεια της πολύωρης πρώτης συνεδρίασης για την τύχη των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στα όρια της επένδυσης. Και για τον λόγο αυτό δεν κρίθηκαν διατηρητέα μνημεία.

Ομως η υπουργός επικαλείται «Αίτηση Θεραπείας» της «Επιτροπής Αγώνα» για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού κατά της προηγούμενης απόφασης. Να σημειωθεί πως η «Επιτροπή Αγώνα» στο παρελθόν συνδέθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε πολιτικά τις αντιδράσεις της για την επένδυση αλλά μετά την άνοδό του στην εξουσία και ειδικά μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας το καλοκαίρι του 2015 κινήθηκε αριστερότερα.

Τα κτίρια που θέλουν να κηρυχθούν διατηρητέα είναι επιεικώς αμφιλεγόμενης αξίας, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς αλλά και της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού προέκυψε από διαδοχικές παρεμβάσεις, αλλοιώσεις, καταστροφές και μεταπλάσεις αρχής γενομένης το 1948 όταν ανεγέρθηκε και έως το 1985, οπότε και οι πιο πρόσφατες προσθήκες. Το 2005 το κτίριο κάηκε και σήμερα έχει τη γνωστή στους διερχομένους εικόνα. Η θέση της «Επιτροπής Αγώνα» είναι ότι το αρχικό κτίσμα του 1948 είναι έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή. Αλλά εκείνο το κτίριο του 1948 δεν υπάρχει.

Τα ίδια ισχύουν και για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου, που κατασκευάστηκε το 1948 σε σχέδια Θ. Βαλεντή, αλλά η αρχική κατασκευή ενσωματώθηκε σε νεότερα ογκώδη κτίρια και ο αρχικός πυρήνας απλώς δεν υπάρχει.

Το δε συγκρότημα του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων αποτελεί κτίριο του Μεσοπολέμου χωρίς αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και θεωρείται ήσσονος σημασία έργο του αρχιτέκτονα της Γενναδίου, Στιούαρτ Τόμσον.

Ερωτήματα

Το μείζον, όμως, ζήτημα είναι τα ελατήρια πίσω από την αναπομπή που ζητεί η κυρία Κονιόρδου. Προφανώς εγείρεται ζήτημα νομικής εγκυρότητας αυτής της κίνησης, καθώς για να ζητήσει υπουργός αναπομπή πρέπει να συντρέχουν δύο λόγοι: πρώτον, να έχει διαπιστωθεί πλάνη του Συμβουλίου και δεύτερον, να έχουν προκύψει νέα στοιχεία προς αξιολόγηση. Ούτε η μία ούτε η άλλη παράμετρος ισχύει, και είναι σαφές ότι με την κίνησή της αυτή η υπουργός Πολιτισμού προκαλεί εξέλιξη ενός μείζονος θέματος, που την ξεπερνάει. Πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει με νομικά επιχειρήματα τους λόγους που συνέτρεξαν για αλλαγή στάσης. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό και εθνικού διαμετρήματος, πράγμα που σημαίνει ότι το όψιμο ενδιαφέρον της για τα αιτήματα της «Επιτροπής Αγώνα» πρέπει να έχει και ανάλογη νομική ανάλυση και υποστήριξη καθώς και συγκρότηση πολιτικής επιχειρηματολογίας. Είναι σε θέση να τα παράσχει αυτά η κυρία Κονιόρδου;

Επιπλέον, είναι σαφές ότι και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να λάβει σαφή θέση στο πλαίσιο της νομικής επιχειρηματολογίας.

Ολα αυτά διαδραματίζονται σήμερα, παρά το γεγονός πως κυρώθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τη Βουλή η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και η Τροποποιητική Σύμβαση που διαπραγματεύτηκε (και «πανηγύρισε») η κυβέρνηση. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σημείωνε, μάλιστα, πως το άθροισμα του τιμήματος αγοράς μετοχών και επενδυτικής υποχρέωσης ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ, ότι μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει δημιουργία 90.000 θέσεων εργασίας και συμβολή στο ΑΕΠ σε ορίζοντα 25ετίας που μπορεί να φθάσει τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.


Διαβήτης: Ποια τυριά και σε τι ποσότητα μπορείτε να τρώτε



Τα άτομα που έχουν διαβήτη υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να ακολουθούν πολύ αυστηρή διατροφή, προκειμένου να μην επιδεινώσουν το πρόβλημά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τυριά σε γενικές γραμμές απαγορεύονται.

Σακχαρώδης διαβήτης - Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK, οι πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή που βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος, των λιπών του αίματος και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σκοπός είναι να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών από τον διαβήτη, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μαζί με τις αμυλούχες τροφές, τα τυριά συνήθως είναι εκτός ορίων για τους διαβητικούς, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ορισμένα είδη τυριού και σε συγκεκριμένες ποσότητες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 12%.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν μόνο 55 γραμμάρια τυριού (περίπου δύο φέτες) την ημέρα έπαιρναν τα οφέλη του για την υγεία. Δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ακριβώς γιατί συνέβαινε αυτό, αλλά το τυρί έχει πολλά γνωστά θετικά για τους διαβητικούς:

-- Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απελευθερώνει γλυκόζη αργά και δεν προκαλεί απότομη αύξησή της στο αίμα.

-- Περιέχει πολλές πρωτεΐνες που κρατούν το άτομο χορτασμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ, εξειδικευμένα, μειώνει την πιθανότητα να καταναλώσει ένας διαβητικός πάρα πολλούς υδατάνθρακες ζάχαρης.

Διαβήτης: Ορισμένα τυριά είναι καλύτερα από άλλα για τους πάσχοντες

Τα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (διαιτητικό νάτριο) είναι καλύτερα για τους διαβητικούς, επειδή δεν αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και, άρα, δεν προκαλούν και δεν επιδεινώνουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τέτοιου είδους τυριά, με χαμηλό νάτριο, είναι τα Wensleydale, έμενταλ, μοτσαρέλα και το τυρί κρέμα. Αντιθέτως, η φέτα, το ένταμ και το χαλούμι έχουν περισσότερο αλάτι και δεν ενδείκνυνται για έναν διαβητικό.

Διαβήτης: Επεξεργασμένα τυριά, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά

Ωστόσο, μια μελέτη του 2011 έδειξε, ότι τα επεξεργασμένα τυριά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι (1.242 mg ανά 100g).

Παρ' όλα αυτά, κάθε είδος τυριού πρέπει να καταναλώνεται ΠΑΝΤΑ με μέτρο, για να μην πάρετε πολλές θερμίδες και να το συνοδεύετε με άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες.

Τα τυριά είναι κατά κανόνα υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, την υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα της χοληδόχου κύστης και με καρδιακές παθήσεις.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν, ότι ο μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ημερησίως.

Παρόλο που πρόσφατα διαπιστώθηκε έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των κορεσμένων λιπαρών και των καρδιακών παθήσεων, τα άτομα με διαβήτη βρίσκονται ήδη σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και πρέπει να παραμείνουν σε μικρές ποσότητες τυριού.




Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγές : express.co.uk, iatropedia.gr


Νέα Δημοκρατία : Η Ελλάδα τείνει να μετατραπεί σε ένα απέραντο “Φαρ Ουέστ”



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα εν ψυχρώ δολοφονία, σήμερα το πρωί, λίγα μόλις μέτρα από Δημοτικό Σχολείο στα Γλυκά Νερά - η οποία αποδίδεται, επί του παρόντος, σε “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” ανθρώπων της νύχτας - επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα, τείνει να μετατραπεί σε ένα απέραντο “Φαρ Ουέστ”. 

Οι δολοφονίες γίνονται καθημερινό φαινόμενο, με τέτοια συχνότητα που κινδυνεύουμε να τις θεωρούμε ως κάτι φυσιολογικό. Πρόκειται για μια θλιβερή και απογοητευτική εξέλιξη, τουλάχιστον για όσους έχουν ακόμη στην μνήμη τους την Ελλάδα περασμένων εποχών.

Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, συμμορίες και εγκληματικά καρτέλ ληστεύουν, εκβιάζουν και δολοφονούν, καταρρακώνοντας βάναυσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. 

Θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση ότι η αντιμετώπιση της άγριας αυτής εγκληματικότητας απαιτεί ένα νέο δόγμα πάταξης των κάθε φύσεως παρανομιών, ώστε να αποτρέψουμε τη διολίσθηση σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις».


Σομαλία: Η αστυνομία σκότωσε υπουργό της κυβέρνησης γιατί τον πέρασε για τζιχαντιστή!




Ο αστυνομικός Νουρ Χουσεΐν είπε ότι δυνάμεις ασφαλείας συνάντησαν σε περίπολό τους ένα αυτοκίνητο που εμπόδιζε τη διέλευση σε δρόμο, και, πιστεύοντας ότι το οδηγούσαν μαχητές, άνοιξαν πυρ

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν υπουργό δημόσιων έργων στο αυτοκίνητό του στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου χθες, θεωρώντας κατά λάθος ότι ήταν ισλαμιστής μαχητής, είπαν αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου της Μογκαντίσου Αμπντιφατάχ Ομάρ Χαλάνε δήλωσε ότι ο υπουργός Αμπάς Αμπντουλαχί Σιχ Σιραζί, ο οποίος ήταν επίσης και βουλευτής, σκοτώθηκε "από λάθος - άνοιξαν πυρ στο αυτοκίνητό του κατά λάθος. Ο Θεός ας τον αναπαύσει".

Ο αστυνομικός Νουρ Χουσεΐν είπε στο πρακτορείο Reuters ότι δυνάμεις ασφαλείας συνάντησαν σε περίπολό τους ένα αυτοκίνητο που εμπόδιζε τη διέλευση σε δρόμο, και, πιστεύοντας ότι το οδηγούσαν μαχητές, άνοιξαν πυρ.

Οι μαχητές της Αλ Σαμπάμ, πτέρυγας της Αλ Κάιντα, προβαίνουν σε επιθέσεις στην πρωτεύουσα και αλλού στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Σομαλίας και να εκδιώξουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης από αυτή τη χώρα στο Κέρας της Αφρικής.



Πηγή : protothema.gr


Κυριάκος για διαπλοκή Τσίπρα - Σαββίδη: Δεν θα επιτρέψω να Ουκρανοποιηθεί η πολιτική ζωή στη χώρα




Στην χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δελτίο του ALPHA, εκτός από την δέσμη κοινωνικών μέτρων που παρουσίασε, αίσθηση έκανε και η αναφορά του στην διαπλοκή που έχει συντελεστεί προκλητικά, μεταξύ της κυβέρνησης και τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη αφήνοντας άφωνους τους Έλληνες που την παρακολούθησαν.

Είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης :

«Αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ.Σαββίδη»

Τσίπρας και Καμμένος έφεραν από την πίσω πόρτα στη βουλή χαρισματική νομοθεσία για συγκεκριμένο επιχειρηματία. 

Αναρωτιέμαι αν εξαργυρώνει γραμμάτιο ο κ.Σαββίδης. Αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ.Σαββίδη. Όποιος αγοράζει μια επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της, έχω να απαντήσω για την ΣΕΚΑΠ. Πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση για Σαββίδη. Με επτά στελέχη των ΑΝΕΛ ήθελε κανάλι ο κ.Σαββίδης. Δεν θα επιτρέψω να Ουκρανοποιηθεί η πολιτική ζωή στη χώρα.

Δεν θα δεχθώ εκβιασμούς στο κόμμα. Το κόμμα έχει μια ενιαία γραμμή». 


Στο ψυχιατρείο ο 39χρονος που κακοποίησε το 2χρονο γιο του




Στο ψυχιατρείο οδηγήθηκε με εισαγγελική απόφαση ο 39χρονος που κατηγορείται ότι κακοποίησε βάναυσα τον μόλις δυο ετών γιο του στα Καμμένα Βούρλα.  

Μώλωπες και εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά και καψίματά από πούρο στα πόδια, εντόπισε η ιατροδικαστική έκθεση για το 2χρονο αγοράκι που πριν λίγα 24ωρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας με υποθερμία.

Ο 39χρονος πατέρας του, που το συνόδευε, οδηγήθηκε μετά την απολογία του με απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών της Λαμίας, Νικήτα Θεολογίτη στο ψυχιατρείο. Ο πατέρας εξετάστηκε από δυο ψυχιάτρους στο νοσοκομείο της Λαμίας που έκριναν ότι χρειάζεται θεραπεία σε ειδικό ίδρυμα. 

Όλα ξεκίνησαν, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο 39χρονος, η σύζυγος του και ο δίχρονος γιος του, επέστρεφαν από τριήμερο και στάθμευσαν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. 

Η γυναίκα κοιμήθηκε και λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο πατέρας πήρε το παιδί, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, για βόλτα. Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα στην παραλία των Καμένων Βούρλων ο πατέρας ζήτησε από περαστικούς να καλέσουν ασθενοφόρο.

Το παιδί ήταν ημίγυμνο, τυλιγμένο με μπουφάν και είχε έντονα ρίγη και υποθερμία. Όταν οι γιατροί του νοσοκομείου της Λαμίας, διαπίστωσαν τα σημάδια στο σώμα του παιδιού εκείνος υποστήριξε ότι οφείλονταν σε αυτοτραυματισμό. Οι γιατροί δεν πείστηκαν και ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές. 



Πηγή : tvxs.gr


Τελευταία πτήση για τα θρυλικά φωτογραφικά Φάντομ την Παρασκευή




Σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή, θα ανασταλεί η λειτουργία της φιλοξενούσας 348 μοίρας τακτικής αναγνώρισης καθώς και απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II, στην 110 πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Λάρισας.

Σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή, θα ανασταλεί η λειτουργία της φιλοξενούσας 348 μοίρας τακτικής αναγνώρισης καθώς και απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II, στην 110 πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Λάρισας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο πεσόντων αεροπόρων της 348 μοίρας, στατική έκθεση αεροσκαφών, έκθεση φωτογραφίας, πτήσεις/διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και επίδειξη των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και Τ-6 «Δαίδαλος».

Στην τελετή αναμένεται να παρευρεθεί το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 348 μοίρα, που συμπλήρωσε 66 χρόνια λειτουργίας. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.




Πηγή: skai.gr


Ποιος σκότωσε τον 47χρονο Βασίλη Γρίβα έξω από δημοτικό σχολείο στα Γλυκά Νερα.



Η παρόμοια επίθεση με αυτόπτη ένα μικρό παιδί, ο ρόλος ιδιωτικού αστυνομικού, οι προσαγωγές εννιά ποινικών και οι πρόσφατες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ - Ολα τα νέα στοιχεία.

Μία παρόμοια επίθεση που είχε σημειωθεί προ μερικών ετών στο Αιγάλεω με πυροβολισμούς σε βάρος ποινικού ο οποίος συνοδευόταν επίσης από μικρό παιδί, τα νέα στοιχεία που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες για δολοφονίες «νονών της νύκτας» (κυρίως την περίοδο 2007-2009) αλλά και οι διαμάχες Ελλήνων και Αλβανών ποινικών επανεξετάζονται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τις συνθήκες δολοφονίας του 47χρονου κατηγορούμενου για εκβιασμούς, Βασίλη Γρίβα, το πρωί της Τετάρτης έξω από δημοτικό σχολείο στα Γλυκά Νερά, όπου συνόδευε τον 11χρονο γιο του. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν την Πέμπτη τουλάχιστον 8-9 ποινικούς που είχαν εμπλοκή σε κυκλώματα ληστειών και εκβιασμών για να εξετασθούν για την υπόθεση.

Τα παρελθόν και οι παρακολουθήσεις

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ακόμη για διάφορα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην οικογένεια του δολοφονημένου 48χρονου, με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, για απειλές σε βάρος συγγενών του, με αντιδικίες για την επιμέλεια του 11χρονου παιδιού του, κλ.π. Μάλιστα προσφάτως είχε σχηματισθεί δικογραφία, από αστυνομικό τμήμα της Αττικής, σε βάρος ιδιωτικού αστυνομικού που φέρεται να παρακολουθούσε στενή συγγενή του 48χρονου, μετά από εντολές - πιθανόν - δικές του.

Χωρίς, όμως, να θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ ότι αυτές οι ενδοοικογενειακές διαμάχες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του και τις οποίες συνδέουν με νέο κύκλο «εκκαθαρίσεων» στον κόσμο της νύκτας. Με φόβο να υπάρξει μία νέα επίθεση και ο κύκλος του αίματος να συνεχισθεί.

Επιπλέον εξετάζεται ο τρόπος παρακολούθησης του 48χρονου και γιατί οι δράστες αποφάσισαν να του στήσουν την «παγίδα θανάτου» έξω από το σχολείο - όπου δεν πήγαινε συχνά - και μπροστά στα μάτια του παιδιού του. Με το δεδομένο ότι ο εν λόγω ποινικός δεν λάμβανε μέτρα ασφαλείας, δεν συνοδευόταν από άλλα άτομα και θα μπορούσε η «ενέδρα» να «στηθεί» και σε άλλα σημεία των καθημερινών κινήσεωών του. Οι αστυνομικοί ερευνούν τυχόν σχέση της συγκεκριμένης δολοφονικής επίθεσης και με άλλες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή - τον Αύγουστο του 2016 - σε βάρος του 42χρονου ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων Μιχάλη Γιατράκη έξω από το σπίτι του στον Αλιμο, όπως και άλλες.

Ο Βασίλης Γρίβας δολοφονήθηκε στις 8 το πρωί της Τρίτης, όταν ένα αυτοκίνητο με τέσσερις ενόπλους έστησε καρτέρι έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο στα Γλυκά Νερά. Οι δύο τουλάχιστον από τους κουκουλοφόρους δράστες άρχισαν να πυροβολούν τον 48χρονο προτού προλάβει να αντιδράσει. Η αστυνομία βρήκε στο σημείο της επίθεσης εννέα κάλυκες των 9mm. Το αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε λίγο αργότερα καμένο, στην οδό Αγαμέμνονος, περίπου 600 μέτρα από το σημείο.

Το παιδί ήταν στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 11χρονος, όταν ο πατέρας του άρχισε να δέχεται τους πυροβολισμούς, δεν είχε βγει ακόμη από το αμάξι - όπως αναφέρθηκε αρχικά - και έχει υποστεί σοκ. Τρομαγμένοι ήταν και εκατοντάδες μαθητές αλλά και οι γονείς τους ενώ η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε να μην λειτουργήσει σήμερα, Πέμπτη, το εν λόγω σχολείο, ώστε τα παιδιά και οι συγγενείς τους να μην παραμένουν στον χώρο του εγκλήματος που είχε κατακλυσθεί και από αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 47χρονος που ασχολείτο διαρκώς με το bodybuilding, την περίοδο 1992-2000 συμμετείχε στην ομάδα «μπράβων» του δολοφονηθέντα επιχειρηματία Θέμη Καλαποθαράκου. Πολλά μέλη αυτή της ομάδας ποινικών έχουν αποβιώσει ή και δολοφονηθεί από κακοποιούς των δυτικών προαστίων και του Πειραιά, από τους οποίους οι πιο πολλοί επίσης έχουν σκοτωθεί στον «πόλεμο της νύκτας»…

Συμβόλαια θανάτου και πόλεμος ποινικών

Ο 47χρονος είχε πυροβοληθεί το 2003 από «αντίπαλό» του στον ποινικό χώρο, ενώ το 2011 του είχε αποδοθεί ηγετικός ρόλος σε ομάδα εκβιαστών με 29 μέλη, όπου είχαν κατηγορηθεί για σχεδιασμούς δολοφονιών, για ξυλοδαρμούς, για διακίνηση όπλων και εκρηκτικών, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και πολλά άλλα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ στην δράση αυτής της συμμορίας συμμετείχαν και αστυνομικοί. Ο 47χρονος είχε φυλακισθεί και είχε αφεθεί ελεύθερος, προ μερικών μηνών, με περιοριστικούς όρους.

Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για «πολυετή πόλεμο εξόντωσης ανάμεσα στις εγκληματικές οργανώσεις» που φαίνεται να αναβιώνει τον τελευταίο καιρό. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του Βασίλη Γρίβα να πρόκειται για «συνέχεια» της αιματηρής επίθεσης, στις αρχές Ιανουαρίου, στην αίθουσα δικηγόρων των φυλακών Κορυδαλλού, σε βάρος 43χρονου έλληνα κρατουμένου για υποθέσεις εγκληματικών επιθέσεων και εκβιάσεων. Για την υπόθεση αυτή είχε σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος δύο Αλβανών κρατουμένων που φέρεται να συμμετείχαν σε συμβόλαια θανάτου.

Όμως οι αστυνομικοί επανεξετάζουν νέα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τον τελευταίο καιρό για τους δράστες δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος Ελλήνων «νονών», για τον ρόλο ενός νεόκοπου «ποινικού» που οργανώνει συμβόλαια θανάτου, ενώ έχουν σκιαγραφήσει τα κίνητρα των ενεργειών. Με μεγάλο ωστόσο πρόβλημα την συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων...



Βασίλης Λαμπρόπουλος
Πηγή : tovima.gr


Μακρόν v Λεπέν: Κόντρες και ανελέητες επιθέσεις στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις κάλπες



Την ανωτερότητά του στα οικονομικά θέματα -ένα φλέγον ζήτημα της γαλλικής εκλογικής αναμέτρησης- αλλά και την ψυχραιμία του έδειξε στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ πριν από της κάλπες, ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο κεντρώος υποψήφιος και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν διασταύρωσαν απόψε τα «ξίφη» τους σε μια σκληρή τηλεμαχία, με την ελπίδα να ενισχύσουν τα ποσοστά τους και να «κερδίσουν» τους αναποφάσιστους. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 19% αλλά τις τελευταίες ημέρες η ακροδεξιά Μαρίν κερδίζει έδαφος. 

Το ντιμπέιτ «στιγματίστηκε» από τις προσωπικές επιθέσεις των δύο υποψηφίων, που αντάλλαξαν σκληρές κατηγορίες και επέλεξαν να «φορτίσουν» την συζήτηση από την πρώτη στιγμή. Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, η Λεπέν «φλέρταρε» με τα όρια του πολιτικά επιτρεπτού, προχωρώντας σε χυδαίες επιθέσεις εναντίον του Μακρόν.

Μάλιστα, προς το τέλος της τηλεμαχίας έφτασε μια… ανάσα από την συκοφαντική δυσφήμιση, λέγοντας ότι ο κεντρώος υποψήφιος διατηρεί offshore λογαριασμούς – κάτι που δεν έχει καταλογιστεί ποτέ στον Μακρόν. 

Μόλις μερικά λεπτά νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον κεντρώο υποψήφιο ότι έχει στηθεί «στα γόνατα μπροστά στη Γερμανία και τις τράπεζες».  

«Η Γαλλία αξίζει περισσότερα» είπε λίγη ώρα αργότερα ο Μακρόν.  

Έντονοι διαξιφισμοί 

«Οι κυνικές επιλογές σου και οι ντροπιαστικές θέσεις σου κατά την προεκλογική εκστρατεία ανέδειξαν τον κρύο τραπεζικό επενδυτή που ποτέ δεν σταμάτησες να είσαι» είπε η Μαρίν Λεπέν, προχωρώντας σε επίθεση προς τον Μαρκόν με το… καλημέρα. 

Η απάντησή του ήταν άμεση: «Εχεις αποδείξει ότι δεν είσαι υποψήφια της… φινέτσας. Είσαι κληρονόμος ενός ονόματος, ενός πολιτικού κόμματος, ενός συστήματος που έχει ευημερήσει στην καμπούρα των Γάλλων για πολλά χρόνια… Εδώ και 40 χρόνια έχουμε Λεπέν ως προεδρικούς υποψήφιους». 

Πριν ακόμη ξεκινήσει η αναμέτρηση, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι η στρατηγική της Λεπέν θα είναι να «πει ψέματα». Μια κατηγορία που επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης. «Μην λες ψέματα στους Γάλλους. Λες ψέματα» είπε ο κεντρώος υποψήφιος, απευθυνόμενος στην Λεπέν.

«Παραπονιέσαι για όλα όσα πάνε στραβά αλλά δεν προτείνεις τίποτα ως λύση» είπε ο Μακρόν. 
«Πυρά» εξαπέλυσε, όμως, και η Μαρίν Λεπέν, που έσπευσε να «θυμίσει» στον Μακρόν και τους τηλεθεατές ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών πουλήθηκαν μεγάλες γαλλικές εταιρίες. «Κάτι που δεν ήταν προς όφελος της Γαλλίας» ανέφερε η κ. Λεπέν. 

«Δεν έχεις οικονομικό πατριωτισμό» είπε η ακροδεξιά υποψήφια στον πρώην υπουργό Οικονομικών, επιχειρώντας να τον συνδέσει για ακόμη μια φορά με τον Φρανσουά Ολάντ. 

Η Λεπέν έχει πολλάκις δηλώσει ότι σκοπεύει να υιοθετήσει έναν «έξυπνο προστατευτισμό» επιχειρήσεων και να προτιμά γαλλικές εταιρίες για συμβόλαια δημοσίων έργων. 

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η Λεπέν επανέλαβε την πάγια θέση της για το ευρώ, ισχυριζόμενη ότι είναι «νεκρό» και πως σκοπεύει να το εγκαταλείψει και να επιστρέψει στο γαλλικό φράγκο.
Ο Μακρόν έσπευσε σε αυτό το σημείο να της πει ότι το «νέο φράγκο» της θα χάσει το 20 με 30% της αξίας του εν μία νυκτί. 

Κλείνοντας το «μάτι» σε όσους πλησιάζουν την σύνταξη, η Λεπέν δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει στα 60 την ηλικία συνταξιοδότησης. 

Με τη σειρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει στα 62 το ηλικιακό όριο αλλά πως σκοπεύει να επιτρέψει στις εταιρίες «ευελιξία» στο ωράριο 35 ωρών ανά εβδομάδα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι η προτεινόμενη από την Λεπέν μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 θα κοστίσει στη χώρα 30 δισ. ευρώ.

«Είτε αυξάνεις τις εισφορές είτε μειώνεις τις συντάξεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η ακροδεξιά υποψήφια δεν έχει προσφέρει άλλη εναλλακτική.  
Ο κεντρώος υποψήφιος φρόντισε και σε άλλα σημεία του ντιμπέιτ να εκμεταλλευτεί την υπεροχή του στα οικονομικά ζητήματα, που δεν θεωρούνται το «ατού» της Λεπέν. 

«Πως θα χρηματοδοτήσεις το πρόγραμμά σου; Αν μειώσεις συντάξεις χωρίς να μειώσεις τις δαπάνες ταυτόχρονα οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Και τα παιδιά μας είναι που θα το πληρώσουν αυτό» ανέφερε ο Μακρόν. 

Ασφάλεια

Με τη «σκιά» της τρομοκρατίας να πλανάται ακόμη πάνω από την χώρα, το ζήτημα της ασφάλειας ήταν ένα από αυτά που μονοπώλησαν το ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων. «Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας θα είναι η βασική μου προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Μανουέλ Μακρόν, που παράλληλα τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει πληροφορίες. 

«Πρέπει να επιτεθούμε στο κακό» είπε με τη σειρά της η Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι οι «κήρυκες του μίσους» θα απελαθούν από τη χώρα. 

Ισχυρίστηκε δε, ότι θα αναζητήσει τις πηγές χρηματοδότησής τους. «Πρέπει να εξαφανίσουμε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό από αυτή τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 




Πηγή : ethnos.gr


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε δέσμη κοινωνικών μέτρων και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%




Την πρότασή του να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 κατέθεσε, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα, Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και το δημοσιογράφο κ. Αντώνη Σρόιτερ.

            «Ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «παρήγαγε με την υπερφορολόγηση, την οποία επέβαλε στην ελληνική κοινωνία ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, η οποία το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά; Εξηγούμαι, λοιπόν, συγκεκριμένα και λέω ποια είναι η δική μας πρόταση. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος: 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων - όπως έχουμε δικαίωμα - να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Πως; Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000. Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%. Κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Δεν θα σας εκπλήξουν αυτές οι προτάσεις. Είναι προτάσεις τις οποίες είχα διατυπώσει και στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο».

            «Καλώ τον κ. Τσίπρα τώρα να επιβάλλει αυτά τα μέτρα. Έχει τη δυνατότητα. Και αν πράγματι κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτά τα μέτρα θα τα στηρίξουμε. Αλλά δεν θα στηρίξουμε άλλα αντίμετρα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το “φερετζέ” ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται το 2019 και το 2020», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.



            Αναφερόμενος στο κόστος της συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι το κόστος της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα. Συμφωνήθηκε ένα τέταρτο Μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση. Πριν από τέσσερις μήνες, ο κ. Τσίπρας έλεγε τα αντίθετα. Θέλω να σας διαβάσω μόνο μια φράση: "Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος". Τέσσερις μήνες μετά νομοθετεί 3,6 δις ευρώ νέα μέτρα. Για αυτό κατηγορούμε τον κ. Τσίπρα ότι είναι αναξιόπιστος».

            Για τη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Δική μου εισήγηση είναι – εάν πράγματι το αφορολόγητο πρέπει να κατέβει - ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να μην είναι 22% ή 20%. Αλλά να είναι 9%. Πράγματι, θα πληρώνουν και κάποιοι άνθρωποι λίγα χρήματα. Αλλά είναι διαφορετικό να πληρώνεις 250 ευρώ και διαφορετικό να πληρώνεις 660. Σήμερα, υπάρχουν συνταξιούχοι που θα χάσουν την 12η και την 11η σύνταξη από εκεί που τους υπόσχονταν 13η σύνταξη. Και αυτό, γιατί υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις και, ταυτόχρονα, πολλοί συνταξιούχοι που σήμερα είναι κάτω από το αφορολόγητο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος».

            Μιλώντας για τη Δ.Ε.Η. τόνισε: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό. Η επιχείρηση θα καταρρεύσει εντός των επόμενων μηνών, εάν δεν παρθούν μέτρα. Μιλήσαμε ανοιχτά για την ανάγκη να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία της Δ.Ε.Η. και να μπει στην εταιρεία στρατηγικός επενδυτής. Είμαστε συνεπείς. Δεν μασάμε τα λόγια μας».



            «Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα αυτά, γιατί είναι το κόστος της Κυβέρνησης. Τα αντίμετρα δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα. Τη στιγμή που συμφωνούμε στα αντίμετρα είναι σαν να συνομολογούμε ότι συμφωνούμε και στα μέτρα. Αυτά πάνε πακέτο», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν καταφέρουμε να πετύχουμε υπέρβαση πάνω από το 3,5% του πλεονάσματος. Πλήρη εφαρμογή θα έχουμε με 5,5% πλεόνασμα. Αυτό είναι σαν να συνομολογούμε σε ένα εξωφρενικό πλεόνασμα».

            Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί σε οτιδήποτε «πηγαίνει πέρα από το 3ο πρόγραμμα». Όπως είπε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να ζητήσει το Ταμείο από την Αντιπολίτευση κάτι τέτοιο. Δεν το ζήτησε ούτε από τον κ. Τσίπρα όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια».

            Χαρακτήρισε «προκλητική τη στάση της Τουρκίας» και συνέχισε αναφερόμενος στα εθνικά θέματα: «Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, εάν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Δεν είναι, όμως, μόνο η Τουρκία. Τα Βαλκάνια παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αστάθεια των τελευταίων 20 ετών. Η Ελλάδα δεν είναι σήμερα δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια».

            «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να ντρέπονται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «για αυτό το οποίο έκαναν στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή. Έφεραν από την πίσω πόρτα μια χαριστική τροπολογία για έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία... Δεν είχε το θάρρος η Κυβέρνηση να πει ότι αυτή η τροπολογία αφορά τον κ. Σαββίδη. Χαρίζει 38.000.000 πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Τρεις μέρες μετά, ο κ. Σαββίδης δίνει μια συνέντευξη και κάνει μια σκληρή επίθεση σε εμένα προσωπικά. Και αναρωτιέμαι εάν τελικά δεν είναι αυτό το γραμμάτιο το οποίο εξαργυρώνει την πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση που του έκανε η Κυβέρνηση».

            «Ο κ. Τσίπρας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα για διαπλοκή. Και μιλάμε για την πιο καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δημόσια δηλώνει ότι θέλει να αποκτήσει μέσο για να προστατευθεί, για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα. Συγγνώμη, αυτός δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής ή κάνω κάποιο λάθος εδώ; Εγώ δεν θέλω μια χώρα στην οποία κάποιος ξένος επενδυτής να αισθάνεται ότι, για να επενδύσει, πρέπει να έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα  και να ελέγχει και μια εφημερίδα ή μια τηλεόραση. Δεν είναι υγιές αυτό. Έγινε στο παρελθόν, το πληρώσαμε. Το πολέμησε ο κ. Τσίπρας, προσεταιρίστηκε στη συνέχεια κάποιους από τους διαπλεκόμενους τους οποίους πολέμησε λυσσαλέα και τώρα αναδεικνύεται η καινούργια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη».

            Και κατέληξε: «Δεν αντιδικώ προσωπικά με κανέναν. Αλλά η Νέα Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται από κανέναν. Και κανόνες θα τους βάλουμε στο επιχειρηματικό παιχνίδι και θα γνωρίζουν όλοι ότι οι κανόνες αυτοί ισχύουν».