Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

40 βουλευτές πήραν ...δανεικά και αγύριστα. Ποιοι είναι



Σαράντα πρώην βουλευτές έχουν πάρει άτοκα δάνεια έως 15.000 ευρώ από τη Βουλή και αρνούνται να τα επιστρέψουν. Οι απίθανες δικαιολογίες.

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν 40 πρώην βουλευτές που πήραν άτοκα δάνεια από το ταμείο της Βουλής τα οποία δεν επέστρεψαν ποτέ. 

Τα ποσά φτάνουν έως και τα 15.000 ευρώ, ενώ το δάνειο, που έχει μηδενικό επιτόκιο, αρνούνται επισήμως να αποπληρώσουν, αγνοώντας επιδεικτικά τις δύο προειδοποιητικές επιστολές του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της "Εφημερίδας των Συντακτών" και των "Παραπολιτικών", το συνολικό «φέσι» ανέρχεται περίπου στις 400.000 ευρώ, ενώ ο αριθμός των βουλευτών με τα… κόκκινα δάνεια ήταν αρχικά 70, αλλά οι 30 ανταποκρίθηκαν στη γραπτή έκκληση του Ν. Βούτση και προχώρησαν σε ρύθμιση, καταβάλλοντας ποσά περί τα 200 ευρώ τον μήνα. 

Η σύνθεση των κοινοβουλευτικών «μπαταχτσήδων» είναι πάντως διακομματική. Από τους 40, οι 17 ανήκουν στη Ν.Δ., οι 15 στο ΠΑΣΟΚ, τρεις στον ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι σήμερα ανήκουν στη ΛΑ.Ε.), τρεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ένας στον ΛΑΟΣ και ένας από την κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών της περιόδου 2012-2014.

Ανάμεσά τους βρίσκονται κομματικά στελέχη που είναι και σήμερα ενεργά, αν και εκτός Βουλής, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και αρκετοί νέοι βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Απίθανες οι δικαιολογίες, αδύναμη η Βουλή

Ορισμένοι πάντως από τους μπαταχτσήδες έχουν εμφανιστεί στη Βουλή προσπαθώντας να βρουν «μέσο» για να τακτοποιήσει την υπόθεσή τους. Πρώην βουλευτής παρακάλεσε μέλη του προεδρείου του Κοινοβουλίου να τον… λυπηθούν διότι για όλη την περσινή χρονιά δήλωσε μόλις 430 ευρώ στην εφορία. 

Ετερος, για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ζει μια άνετη ζωή, αιτήθηκε μείωση της δόσης από τα 200 στα… 100 ευρώ. Τρίτη περίπτωση αφορά γαλάζιο πρώην υπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι έχει πλέον 1.200 ευρώ μηνιαίο εισόδημα και δεν μπορεί να καταβάλλει τις δόσεις διότι, όπως είπε, «δεν θα μπορέσει να ζήσει». 

Η Βουλή αντιμετωπίζει πλήρη αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων, καθώς για τους μεν εν ενεργεία βουλευτές που έχουν αντίστοιχο δάνειο η παρακράτηση της δόσης γίνεται αυτόματα από τη βουλευτική αποζημίωση των περίπου 6.500 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο για τους πρώην δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα.

Για τον λόγο αυτό, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να μετατραπούν τα κοινοβουλευτικά «φέσια» σε χρέη προς το Δημόσιο και μάλιστα ληξιπρόθεσμα, ώστε να εμπλακεί η εφορία και να αναγκαστούν οι οφειλέτες να τα ρυθμίσουν ή, διαφορετικά, να βιώσουν τη διαδικασία της κατάσχεσης.



Πηγή : thetoc.gr


Πώς το πρόσωπό μας επηρεάζει το πόσο ευφυείς φαινόμαστε



Μπορεί να προσπαθούμε να πορευόμαστε στη ζωή μας χωρίς να επηρεαζόμαστε από όσα οι άλλοι πιστεύουν για εμάς, αλλά η αλήθεια είναι ότι η αντίληψη που σχηματίζουν για τον χαρακτήρα μας οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, παίζει ρόλο στις δυνητικές σχέσεις μας μαζί τους. Επομένως, μάλλον δεν θα ήταν προς το συμφέρον μας να φαινόμαστε λιγότερο ευφυείς από ό,τι είμαστε.

Σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου St Andrews, υπάρχει τρόπος να στέλνουμε "σήματα ευφυΐας" και αυτός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του ύπνου μας. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ο καλύτερος ύπνος δεν έχει μόνο ευεργετικά για την υγεία μας αποτελέσματα, αλλά επηρεάζει και το πόσο ευφυείς φαινόμαστε στους γύρω μας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, συμπέραναν ότι όσο περισσότερο κοιμόμαστε και ξεκουράζουμε το πρόσωπά μας, τόσο πιο ευφυείς φαινόμαστε. Αντιθέτως, τα χαμηλωμένα βλέφαρα και το συνοφρύωμα, σημάδια που αφήνει ο ανεπαρκής ύπνος στο πρόσωπό μας, στέλνουν μηνύματα χαμηλότερης νοημοσύνης.


Γνωρίζοντας ότι η γενική ελκυστικότητα του προσώπου μας επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργούν οι υπόλοιποι για εμάς, στόχος της ερευνητικής ομάδας, με επικεφαλής τον ερευνητή της σχολής Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του St Andrews, Sean Talamas, ήταν να εξετάσει κατά πόσο κάποια μεμονωμένα σήματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.


Τέσσερα πειράματα επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση

Όπως σημειώνουν στη δημοσιευμένη μελέτη τους, οι ερευνητές υπέθεταν ότι υποτιμούμε τη δύναμη τέτοιων σημάτων, πέραν της γενικής ελκυστικότητας. Για να εξετάσουν την υπόθεσή τους, πραγματοποίησαν τέσσερα πειράματα, στα πλαίσια των οποίων 190 φωτογραφίες ενηλίκων και παιδιών, αξιολογήθηκαν από μία ομάδα πέραν των 200 συμμετεχόντων στη μελέτη.

Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν τα 190 πρόσωπα σε "ουδέτερη στάση", ωστόσο, είχαν προηγουμένως μετρηθεί με ειδικό λογισμικό, για να διαπιστωθεί (α) ο βαθμός που τα μάτια ήταν ανοιχτά και (β) η κλίση του στόματος. 

Τα σημάδια της αϋπνίας στο πρόσωπο, επηρεάζουν το κατά πόσο γινόμαστε αντιληπτοί ως ευφυείς άνθρωποι

Τα αποτελέσματα των πρώτων δύο πειραμάτων (ένα για τις φωτογραφίες ενηλίκων και ένα για τις φωτογραφίες παιδιών), έδειξαν πως το κατά πόσο τα πρόσωπα γίνονταν αντιληπτά ως ευφυή εξαρτώταν μερικώς από το πόσο ελκυστικά ήταν, αλλά και ότι τα πρόσωπα με πιο ανοιχτά μάτια και ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο γίνονταν αντιληπτά ως πιο ευφυή, ανεξαρτήτως ελκυστικότητας.

Στο τρίτο πείραμα, οι ερευνητές "πείραξαν" τις φωτογραφίες, αλλάζοντας την κλίση του στόματος και το μέγεθος του ανοίγματος των βλεφάρων, επιβεβαιώνοντας ότι το ελαφρύ χαμόγελο και τα ανοιχτά μάτια συνδέονταν με μεγαλύτερη ευφυΐα από τους αξιολογούντες, ενώ το ελαφρύ συνοφρύωμα και τα χαμηλωμένα βλέφαρα έστελναν σήμα χαμηλότερης νοημοσύνης.

Τέλος, στο τέταρτο πείραμα, τα 190 πρόσωπα που απεικονίζονταν στις αρχικές φωτογραφίες, φωτογραφήθηκαν ξανά -πρώτα μετά από μία νύχτα καλού ύπνου και έπειτα μετά από μία νύχτα με ανεπαρκή ύπνο. Τα αποτελέσματα και πάλι επιβεβαίωσαν ότι τα πιο "φρέσκα" πρόσωπα (ανοιχτά μάτια και κλίση χειλιών προς τα πάνω), γίνονταν αντιληπτά ως πιο ευφυή.

Ανοιχτά μάτια, για να γίνεται αντιληπτή η ευφυΐα μας

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα σημάδια της αϋπνίας στο πρόσωπο επηρεάζουν το κατά πόσο αυτό το πρόσωπο γίνεται αντιληπτό ως ευφυές με αρνητικό τρόπο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό είναι λογικό, καθώς τα ίδια σημάδια στέλνουν σήμα κούρασης και χαμηλής διάθεσης -δύο καταστάσεις που αποδεδειγμένα επιδρούν επιζήμια στη γνωστική απόδοση.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί από τους ανθρώπους που φαίνονται να βρίσκονται σε λιγότερη εγρήγορση και να έχουν χειρότερη διάθεση, φαίνονται στα μάτια και στο μυαλό μας ως λιγότερο έξυπνοι, εξηγούν οι ειδικοί. 

Όσο για τη συμβουλή τους; Σε μία συνέντευξη με έναν εργοδότη ή στην τάξη, να προσέχετε την έκφραση του προσώπου σας. Ο περισσότερος και καλύτερος ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αβίαστα. Πολλοί άνθρωποι, χωρίς να το γνωρίζουν, αν και είναι ιδιαίτερα ευφυείς, μπορεί να στέλνουν το αντίθετο μήνυμα.


Πηγή : pathfinder.gr


Οριζόντιες επιβαρύνσεις φέρνει το νέο φορολογικό




Οι επικείμενες αλλαγές στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων αναμένεται να επηρεάσουν όλους όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 700 ευρώ .

Οι θεσμοί ζητούν το βάρος να πέσει σε φορολογούμενους με εισοδήματα χαμηλότερα των 30.000 ευρώ και για τον λόγο αυτό επιμένουν στη μείωση του αφορολόγητου.

ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM ζητούν το αφορολόγητο να δίνεται σε εισοδήματα κάτω των 7.000 ευρω το χρόνο. Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χθες πως θα θεωρούσε επιτυχία αν το αφορολόγητο μειωνόταν κατά λίγα μόλις κατοστάρικα, δηλαδή από τα 9.550 ευρώ στις 9.000 ευρώ.

Στα μαλακά ωστόσο φάινεται να πέφτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες με μικρά εισοδήματα. Οι πρώτοι θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς όμως καθόλου αφορολόγητο. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν μεγάλο δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα, θα φορολογούνται με ελαφρώς μικρότερους συντελεστές φόρου, σε αντίθεση με τους επιτηδευματίες με μεγάλο εισόδημα που θα φορολογηθούν με συντελεστή 50%.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να αποφύγει να εφαρμόσει την αύξηση φόρου στους αγρότες όπως έχει ψηφιστεί στο Μνημόνιο, από 13% σε 20% φέτος και 26% το 2017, με το 26% να εισάγεται σταδιακά σε βάθος χρόνου και όχι εντός της διετίας.

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στις αλλαγές στην κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που μονιμοποιείται και πλέον θα φτάνει έως και στο 10%, αντί για 8% που είναι ο ανώτατος συντελεστής σήμερα.

Ομοίως συμφωνία υπάρχει και για τις αυξήσεις φόρων στα ενοίκια, με συντελεστές 15% (από 11%) και 35% (από 33%) και με ένα επιπλέον συντελεστή φόρου 45% για εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ ετησίως.

Οι τελικές αποφάσεις για το αφορολόγητο αναμένεται να ληφθούν σε συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς αύριο ή μεθαύριο Τετάρτη.



Θανάσης Κουκάκης 
Πηγή: cnn.gr


Σταθερά φθίνουσα η πορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα: 92.149 το 2014



Εντείνεται σταθερά το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, με τις γεννήσεις ανά έτος να μειώνονται σταθερά, καθώς βρίσκονται κάτω από τις 100.000 ετησίως από το 2012 ακόμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις το 2014 ανήλθαν στις 92.149 (47.384 αγόρια, 44.765 κορίτσια), επιδεικνύοντας μείωση από το 2013, πρώτο έτος με γεννήσεις κάτω των 100.000, όταν είχαν ανέλθει στις 94.134.

Βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από το 1932 (185.523 γεννήσεις) που άρχισαν να κρατούνται στοιχεία και μετά, η πορεία φαίνεται να είναι σε γενικές γραμμές σταθερά φθίνουσα από το 1980 (148.134) και μετά (αν και γενικότερη τάση μείωσης, με διακυμάνσεις, φαίνεται από το 1967 και μετά- ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μια μικρή ανοδική «έκρηξη» παρατηρήθηκε μεταξύ του 2001 και του 2008, οπότε και άρχισε ξανά η μείωση), ενώ αν πάει κανείς ακόμα πιο πίσω, έτη με ρεκόρ γεννήσεων ήταν το 1932-1938, με υψηλότερο όλων το 1934 (208.929 γεννήσεις).

Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η φυσική μεταβολή του πληθυσμού (η μεταβολή που οφείλεται μόνο στη διαφορά των θανάτων από τις γεννήσεις ζώντων, χωρίς να συνυπολογίζεται η μετανάστευση) παρουσίασε το 2014 αρνητική εξέλιξη, με φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 21.592 άτομα.

Το 2014 καταγράφηκαν 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86,0%) από Ελληνίδες μητέρες και 13.194 (ποσοστό 14,0%) από αλλοδαπές. Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση, το 2014, ήταν 31,0 έτη, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2013, που η αντίστοιχη μέση ηλικία ήταν 30,9 έτη. Οι γεννήσεις εκτός γάμου το 2014 σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν αύξηση 13,1% σε σχέση με το 2013 και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου των γεννήσεων) που ήταν το 2013.

Οι θάνατοι, κατά το 2014, παρουσίασαν αύξηση κατά 1,7% και ανήλθαν σε 113.740, (58.132 άντρες και 55.608 γυναίκες) έναντι 111.794, (57.627 άντρες και 54.167 γυναίκες) που ήταν το 2013. Η μέση ηλικία κατά τον θάνατο, κατά το 2014, ανήλθε στα 75,5 έτη για τους άνδρες και στα 81,2 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2013, (για τους άνδρες το 2013 ήταν 75,2 έτη και για τις γυναίκες ήταν 80,8 έτη).

Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,69 το 2013, αυξήθηκε στο 3,75 κατά το 2014.

Ο δείκτης νεογνικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης των 28 ημερών ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) το 2014 παρέμεινε στο 2,63, όσο ακριβώς ήταν το 2013 και ο δείκτης περιγεννητικής θνησιμότητας (γεννήσεις νεκρών και θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης της μιας εβδομάδας ανά 1.000 γεννήσεις) το 2014 μειώθηκε στο 5,66 από 5,79 το 2013.

Γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης

Οι γάμοι, κατά το 2014, ανήλθαν σε 53.105, έναντι 51.265 το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%. Οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τους θρησκευτικούς. Συγκεκριμένα σε σύνολο 53.105 γάμων, οι θρησκευτικοί ήταν 26.190 και οι πολιτικοί 26.915 . Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο, για το 2014, ήταν 30,2 έτη ενώ το 2013 ήταν 29,9. Η αντίστοιχη μέση ηλικία των ανδρών για το 2014 ήταν 32,9 έτη ενώ το 2013 ήταν 32,7. Σημειώνεται ότι στο σύνολο των 53.105 γάμων, οι γυναίκες που τέλεσαν πρώτο γάμο ήταν 46.860, ενώ οι άντρες ήταν 46.337.

Τέλος, τα σύμφωνα συμβίωσης το 2014 αυξήθηκαν κατά 170,7% σε σχέση με το 2013 . Για τη χρονική περίοδο από το 2009 (πρώτο έτος εφαρμογής τους) έως το 2014, τα Σύμφωνα Συμβίωσης ανήλθαν κατ’ έτος σε 161, 180, 185, 314, 581 και 1.573 αντίστοιχα, δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά 2.994 σύμφωνα συμβίωσης στο σύνολο της χώρας.

Μετανάστευση

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μετανάστευση: Οι εξερχόμενοι μετανάστες το 2014 ανήλθαν στους 106.804, σημειώνοντας μείωση από το 2013 (117.094), το οποίο είχε ακολουθήσει το «ζενίθ» το 2012 (124.694). Η πορεία παρατηρείται γενικότερα από το 2008 (43.044) και μετά, με μια απότομη εκτίναξη το 2011 (92.404, τη στιγμή που το 2011 ήταν 62.041).



Πηγή : huffingtonpost.gr


Δικαιοσύνη αλά κινέζικα: Σχεδόν το 100% των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι το 2015




1.232.000 ΕΝΟΧΟΙ – 1.039 ΑΘΩΟΙ

Στην Κίνα το 2015, σχεδόν το 100% των κατηγορουμένων που προσήχθησαν ενώπιον της δικαιοσύνης κρίθηκαν ένοχοι, ενώ το Πεκίνο υποσχέθηκε να περιορίσει τον αριθμό των δικαστικών λαθών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνολικά, 1.039 άνθρωποι «κρίθηκαν αθώοι» από τα κινεζικά δικαστήρια το 2015, δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τσου Τσιάνγκ, παρουσιάζοντας την έκθεσή του ενώπιον της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, του νομοθετικού σώματος του καθεστώτος.
Αντίθετα, 1,232 εκατομμύρια κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, δηλαδή ένα ποσοστό καταδίκης 99,92%.

Το 2014, 778 άνθρωποι αθωώθηκαν ή απαλλάχθηκαν των κατηγοριών έναντι 1,184 εκατομμυρίου καταδικαστικών αποφάσεων.

Δικαστήρια καταδίκασαν περισσότερους από 1.419 ανθρώπους το 2015 με την κατηγορία της απειλής για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε τρομοκρατικές επιθέσεις και αποσχιστικές ενέργειες, σύμφωνα με την έκθεση, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τους 712 που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία και αποσχιστική δράση το 2014.

Το κινεζικό δικαστικό σύστημα αμαυρώνεται από καταχρήσεις, κυρίως όσον αφορά την απόσπαση ομολογιών από τους αστυνομικούς και τα δικαιώματα υπεράσπισης. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν μια δικαιοσύνη που τελεί υπό τον στενό έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), όπου οποιοσδήποτε ακτιβιστής παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου είναι βέβαιο ότι θα κριθεί ένοχος.

Η κοινή γνώμη έχει καταγγείλει τα τελευταία χρόνια αριθμό δικαστικών λαθών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δικαστήρια ακύρωσαν θανατικές καταδίκες.

Τον Φεβρουάριο, πέντε άνδρες που κατηγορούνταν για φόνο και κρατούνταν επί 20 και πλέον χρόνια, απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.

Τα δικαστήρια «διόρθωσαν» 1.357 ετυμηγορίες το 2015, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διευκρινίζει μόνο τρεις υποθέσεις μεταξύ αυτών.

Η Κίνα «πρέπει να διδαχθεί» από αυτές τις υποθέσεις, εξηγεί ο Τσου. Το δικαστικό σύστημα πρέπει «να βελτιώσει τους μηχανισμούς που πιθανόν παρακωλύουν την απονομή δικαιοσύνης το συντομότερο».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει «ένα κράτος δικαίου με κινεζικά χαρακτηριστικά» και να προσπαθήσει να περιορίσει την επιρροή των τοπικών αρχών επί των δικαστηρίων.



Πηγή: iefimerida.gr 






Συρία: Πάνω από 270.000 νεκροί, εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι



Περισσότεροι από 270.000 νεκροί, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος και μια χώρα ερειπωμένη: η εξέγερση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη χώρα, αναφέρει πως οι νεκροί ανέρχονται σε 271.138. Σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2016, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 79.106 άμαχοι, από τους οποίους 13.500 είναι παιδιά και 8.760 γυναίκες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες αγνοούμενους, τους αντικαθεστωτικούς στις φυλακές του καθεστώτος και τα μέλη των δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, που κρατούνται από τους αντάρτες και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι που κρατούνταν από τις διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές έχασαν τη ζωή τους, κατηγορώντας το καθεστώς της Δαμασκού για «εξόντωση» των φυλακισμένων.

Σύμφωνα με συριακή ανθρωπιστική οργάνωση, 177 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και περίπου 700 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το 2011. Η γαλλική ΜΚΟ Handicap International, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον όλεθρο που σκορπούν τα εκρηκτικά όπλα, μιλά για ένα 1 εκατ. τραυματίες.

Μία άλλη οργάνωση υποστηρίζει ότι, από την αρχή του πολέμου ώς τα τέλη του 2015, έχουν πραγματοποιηθεί 161 επιθέσεις με χημικά όπλα, προκαλώντας τον θάνατο 1.491 ανθρώπων. Μόνο το 2015 πραγματοποιήθηκαν 69 επιθέσεις και συνολικά 14.581 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι πρόσφυγες

Στη Συρία, με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016). «Τουλάχιστον 250.000 παιδιά ζουν υπό άγρια πολιορκία σε περιοχές που έχουν γίνει πραγματικές φυλακές» κατήγγειλε τον Μάρτιο η οργάνωση Save the Children.

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι ζουν σήμερα πολιορκημένοι στη Συρία, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο πόλεμος ανάγκασε επίσης 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, «ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων για μια μόνο σύγκρουση σε μια γενιά», δήλωνε τον Ιούλιο του 2015 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η Τουρκία είναι σήμερα η χώρα που έχει δεχτεί στο έδαφός της τους περισσότερους από τους πρόσφυγες αυτούς, μεταξύ 2 και 2,5 εκατομμύρια Σύρους. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Περισσότερο από τα δύο τρίτα αυτών ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην Ιορδανία, σχεδόν 630.000 έχουν καταγραφεί από την HCR αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Περί τους 225.000 Σύροι έχουν καταφύγει στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, προβλήματα υγείας και αυξανόμενες εντάσεις με τις τοπικές κοινότητες όπου ζουν σε πρόχειρες δομές και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μια μεγάλη πλειονότητα των σύρων προσφύγων εξακολουθούν να βρίσκονται στις χώρες της περιοχής, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που μεταβαίνουν στην Ευρώπη επιχειρώντας έναν επικίνδυνο και αβέβαιο περίπλου.

Ετοιμοθάνατη οικονομία

Σύμφωνα με ειδικούς, η σύγκρουση έχει πάει πίσω τρεις δεκαετίες την οικονομία της χώρας, καθώς της έχει στερήσει σχεδόν όλα της τα έσοδα και οι περισσότερες της υποδομές της έχουν καταστραφεί.

Το σύστημα της παιδείας και της υγείας είναι επίσης κατεστραμμένα.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 90% από τότε που ξέσπασε η εξέγερση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ενώ η χώρα υφίσταται αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου, οι άμεσες και έμμεσες απώλειες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχονται σε 58 δισεκατομμύρια δολάρια (52 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το 2015, ένας συνασπισμός 130 μη κυβερνητικών οργανώσεων δήλωνε ότι η Συρία ζούσε σχεδόν χωρίς φως, με το 83% του δικτύου ηλεκτροδότησης να μην λειτουργεί πλέον εξαιτίας του πολέμου.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


ΣΟΚ με 17χρονη: Τρέχει συνεχώς αίμα από τα μάτια και τα αυτιά της – Άναυδοι οι γιατροί



Αυτά είναι τα μάτια της 17χρονης Marnie-Rae Harvey από την περιοχή Stoke-on-Trent στην Μ. Βρετανία.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει αφήσει άφωνους τους γιατρούς, αφού μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει βρει γιατί τρέχει αίμα από τα μάτια της, αλλά και από τα αυτιά της. Η 17χρονη λέει ότι δεν μπορεί να βγει έξω και δεν έχει φίλους πια γιατί είναι πάντα μέσα στο σπίτι”.

Την έχουν εξετάσει διάφοροι ειδικοί οφθαλμολόγοι, γυναικολόγοι, ειδικοί αιματολογίας, νευρολόγοι και παιδίατροι, αλλά κανείς δεν μπορεί να βρει την αιτία που συμβαίνει αυτό στην Marnie-Rae.

“Με καίει και στη συνέχεια, αν το αίμα καλύπτει ολόκληρο τον οφθαλμό, δεν μπορώ να δω”, λέει η έφηβη. Αυτή κατάσταση-μυστήριο επηρεάζει επίσης τα αυτιά, την μύτη, τα ούλα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια και τη γλώσσα της.

Όλα ξεκίνησαν όταν η 17χρονη ξεκίνησε να έχει αιμόπτυση τον Μάρτιο του 2013. Αυτό συνεχίστηκε για μερικά χρόνια, μέχρι που ξύπνησε μέσα στη νύχτα τον Ιούλιο του 2015 με το πρόσωπό της καλυμμένο στο αίμα. Έτρεχε αίμα από τα μάτια της.

Οι γονείς της κάλεσαν ασθενοφόρο. "Οι νοσοκόμοι ήταν απλά σοκαρισμένοι, διότι είχαν ξαναδεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο", λέει η ίδια.




“Όταν έφτασα στο νοσοκομείο, οι γιατροί κοίταξαν τα μάτια μου, αλλά τα πάντα ήταν καθαρά (...) Τα μάτια μου μπορεί να αιμορραγούν και να γεμίζει με αίματα το πρόσωπό μου και μέσα σε δευτερόλεπτα να σταματήσει η αιμορραγία και να μοιάζουν όλα φυσιολογικά (...) Έκανα και εξετάσεις αίματος και τα αποτελέσματα ήταν απολύτως φυσιολογικά”.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες από εκείνο το πρώτο σοβαρό περιστατικό τα μάτια της 17χρονης συνέχισαν να αιμορραγούν κάθε μέρα.

Η Marnie-Rae έχει κάνει έκτοτε πολλές εξετάσεις, την έχουν δει πολλοί ειδικοί γιατροί, αλλά το μόνο που έχουν διαπιστώσει όλοι αυτοί είναι πως η 17χρονη έχει ένα λίγο πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά τίποτα περισσότερο.

Η περίπτωσή της είναι από τις πιο σπάνιες ιατρικές καταστάσεις στον κόσμο. Επιστημονικά, αυτό που έχει η Marnie-Rae ονομάζεται “Haemolacria”, από τις ελληνικές λέξεις αίμα (haemo-) και δάκρυα (-acria).

Τα αίτια για αυτή την πάθηση μπορεί να περιλαμβάνουν τραυματισμούς, προβλήματα στην πήξη του αίματος και διαταραχές στους δακρυγόνους αδένες. Αλλά η Marnie-Rae έχει κάνει εξετάσεις για όλα αυτά και έχουν βγει επανειλημμένως αρνητικές.



Δεν σταματάει να τρέχει αίμα από τα μάτια της

Η αιμορραγία συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια σταθερά και η 17χρονη λέει ότι το πρόβλημα αυτό έχει καθαιρέσει κάθε έννοια “φυσιολογικής” εφηβικής ζωής.

“Δεν πρόλαβα να δώσω εξετάσεις στο σχολείο (σ.σ. αντίστοιχες με τις δικές μας πανελλήνιες εξετάσεις) και δεν μπορώ να πάω και σε κάποιο κολέγιο ή πανεπιστήμιο”.

Λέει ότι νιώθει διαρκώς πως δεν έχει αρκετή ενέργεια και συνεχώς αισθάνεται ζάλη, ενώ έχει και συχνούς πόνους στα άκρα και τα οστά της.

“(Οι άνθρωποι) με κοιτάνε και νομίζουν ότι μου συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό. Τις προάλλες ήμουν στο νοσοκομείο και προσπαθούσαν να με τραβήξουν φωτογραφίες”.

Και πρόσφατα, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. “Τις τελευταίες 12 μέρες η αιμορραγία είναι ακατάπαυστη και πλέον, αιμορραγώ ταυτόχρονα και από τα αυτιά και την μύτη (...) Κανονικά μια φάση αιμορραγίας διαρκεί για περίπου πέντε λεπτά και στη συνέχεια να σταματάει για μια ώρα, αλλά τώρα τελευταία συμβαίνει για μισή ώρα και σταματάει μόνο για πέντε λεπτά. Δεν μπορώ να κοιμηθώ και κάνω εμετό κάθε μέρα περίπου πέντε φορές”.



17χρονη με αίμα από τα μάτια: Εφίδρωση και εναλλαγές της διάθεσης

“(Οι γιατροί) νόμιζαν ότι επρόκειτο για κάποια διαταραχή του αίματος, αλλά τώρα μου έκαναν μια ένεση που ονομάζεται Prostap 3, για να σταματήσει η μήτρα μου να λειτουργεί. Αν αποδειχτεί ότι φταίει αυτό, τότε θα κάνω εξετάσεις για ενδομητρίωση”.

Της είπαν ότι υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 60-70% η ένεση αυτή να την της προκαλέσει τέτοιο πρόβλημα, ώστε δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά στο μέλλον. “Θα με ενοχλήσει αυτό, αλλά πρέπει πρώτα απ' όλα να αντιμετωπίσω αυτό που μου συμβαίνει εδώ και τώρα”.

Η Marnie-Rae θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα μέσα Απριλίου για να δει αν αυτή η θεωρία θα επαληθευτεί, αλλά η ίδια δεν μοιάζει να το πιστεύει.

“Η ένεση αυτή σε κάνει να περνάς τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Εγώ έχω όντως αυτά τα συμπτώματα, όπως εφίδρωση και εναλλαγές της διάθεσης, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθώ να έχω αίμα από τα μάτια”.

Το επόμενο βήμα θα είναι να παραπεμφθεί σε εξειδικευμένο δερματολόγο, αλλά και πάλι μοιάζει απαισιόδοξη ως προς τι θα βγει και από αυτό.

“Όταν είμαι στις ημέρες της περιόδου μου, τότε η αιμορραγία χειροτερεύει. Οι γυναικολόγοι λένε ότι θα συνεχίσουν να μου κάνουν εξετάσεις”.






Τα περισσότερα χρήματα στο ΝΑΤΟ για την άμυνα δίνει ο κάθε Έλληνας - Πόσα πληρώνουμε




Τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αμυντικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ έχει ατομικά ο κάθε Έλληνας. Παρά την παρατεταμένη κρίση και τις μειώσεις των αμυντικών δαπανών, η προσωπική συνεισφορά του κάθε Έλληνα, παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. 

Ο κάθε πολίτης της χώρας δίνει για αμυντικές δαπάνες το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο πολίτη κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ.

Αυτό υποστηρίζει η πρόσφατη Έκθεση της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης.  Η Έκθεση συντάσσεται από 12μελή ερευνητική ομάδα της Έδρας υπό τον Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη.

Σύμφωνα με αυτήν με βάση τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για το 2015, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη (όπως και το 2014) από πλευράς συνολικών αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,46%) με πρώτες τις ΗΠΑ (3,62%), ενώ η Τουρκία κατατάσσεται στην έβδομη θέση (1,7%). Η Τουρκία κατατάσσεται τέταρτη από πλευράς δαπανών εξοπλισμού ως ποσοστού των συνολικών αμυντικών δαπανών (26%), ακολουθώντας το Λουξεμβούργο (35%), την Πολωνία (31%) και τις ΗΠΑ (26,1%), ενώ για την Ελλάδα ανέρχονται σε 17,1% 

Επιπλέον σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση τύπου του ΝΑΤΟ,35 οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας παρουσιάζουν αύξηση 74% από τα 18,8 δις λίρες το 2008 στα 32,7 δις λίρες το 2015 (Παρατήρηση: η αντίστοιχη μεταβολή σε τρέχουσες τιμές ευρώ στην περίπτωση της Ελλάδας ανέρχεται σε -38%). Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίστοιψη μεταβολή σε σταθερές τιμές και ισοτιμίες δολαρίου 2010 ανέρχεται σε αύξηση 9%, από τα 13,9 δις $ το έτος 2008 στα 15,2 δις % το 2015 (Παρατήρηση: η αντίστοιχη μεταβολή στην περίπτωση της Ελλάδας ανέρχεται σε -37%). 

Πατήστε επάνω στο πίνακα για να δείτε :


Τα πλήρη στοιχεία του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του 2015 μπορείτε να τα κατεβάσετε από ΕΔΩ 


Πηγή : onalert.gr


Εγκώμια για την Ελλάδα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα



Τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης εγκωμίασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Zeid Ra΄ad al Hussein.

Εγκώμια για την Ελλάδα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης εγκωμίασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Zeid Ra΄ad al Hussein στην ετήσια έκθεσή του, ενώ αναφέρεται και στις αρνητικές συνέπειες του περιορισμού των συνόρων, στην κατάσταση των προσφύγων.

Οι δηλώσεις αυτές του Ύπατου Αρμοστή αποκτούν ιδιαίτερη αξία, δεδομένης της Συνόδου Κορυφής στις 17 - 18 Μαρτίου 2016, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναφορά αυτή του κ. Zeid έρχεται ως επακόλουθο των ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη συνάντηση που είχε μαζί του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στις 2 Μαρτίου 2016 στη Γενεύη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην 31η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεση του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει: “... Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. 

Οι μετανάστες αδυνατούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των περιορισμών των συνόρων που έχουν επιβληθεί από την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Σερβία και την ΠΓΔΜ. Αυτή η θλιβερή προσέγγιση, από κοινού με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία, δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων και επιδεινώνουν την πίεση στην Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε ανάγκη για βοήθεια. 

Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί επί μήνες να διατηρήσει ανθρώπινες συνθήκες για την υποδοχή απεγνωσμένων ανθρώπων, οι οποίοι καταφθάνουν από τη θάλασσα. Αποτίω φόρο τιμής στους αξιέπαινους εθελοντές και ακτιβιστές, που προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.”



Πηγή : euro2day.gr



Η Google στηρίζει τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα




Η Google «ψηφιοποιεί» περισσότερες ελληνικές τοποθεσίες για να βοηθήσει ταξιδιώτες που προγραμματίζουν τις επόμενες διακοπές τους, στηρίζοντας έτσι τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα.

Με το Street View, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, «έχετε την ευκαιρία να πάτε στη Χαβάη υποβρυχίως, να επισκεφτείτε το Grand Canyon ή ακόμα να κάνετε πεζοπορία στο Macchu Picchu», αναφέρει η Google.



Από σήμερα, όσοι σκέφτονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να πάνε στο Street View από την επιφάνεια εργασίας τους ή να χρησιμοποιήσουν το Street View στο Google Maps app για Android ή iOS, για να έχουν μια προεπισκόπηση του αεροδρομίου της Αθήνας πριν φύγουν για ταξίδι. Το Street View δίνει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να δουν τους διαδρόμους, τα σημεία για check-in, τον χώρο παραλαβής αποσκευών, τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου και τα μαγαζιά, πολύ πριν την προσγείωση.

Ξεκινώντας από σήμερα, το Street View προσφέρει εμπειρία περιήγησης στα όμορφα νησιά της Κρήτης και της Σίφνου, ανακαλύπτοντας περισσότερα κρυφά μονοπάτια και μοναδικά σημεία αυτών των πανέμορφων θησαυρών της Μεσογείου. 

Χάρη στο Street View Trekker Loan Programme, δύο τοπικοί οργανισμοί, όπως ο Δήμος της Χερσονήσου και o Δήμος Σίφνου, είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν μοναδικές εικόνες από τα νησιά: Από λευκές παραλίες μέχρι λιμάνια και πεζοπορικές διαδρομές, για να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να επιλέξουν τι τους αρέσει παραπάνω καθώς σχεδιάζουν το επόμενο τους ταξίδι.


Πηγή: Real.gr


Bίτσας: Έως και δύο χρόνια θα χρειαστούν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα



«Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας» λέει ο κος Βίτσας σε συνέντευξή του.

Έως και δύο χρόνια θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι πιο πολλοί πρόσφυγες που έχουν έρθει στη χώρα περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους, ενώ κάποιοι μετανάστες θα μείνουν μόνιμα, δηλώνει στους Financial Times ο Aναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας.

Όπως λέει ο κ. Βίτσας, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες θα περιμένουν επί μήνες και έως και δύο χρόνια για να μεταφερθούν σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, ιδίως αν όντως ο αριθμός τους φτάσει τις 100.000 όπως έχει ειπωθεί.

«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα. Θα συμβεί», προσθέτει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στους ανθρώπους που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης ο κ. Βίτσας λέει: «Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν υπεραρκετές θέσεις για αυτούς τους ανθρώπους σε τρεις οργανωμένους καταυλισμούς «μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Ο κ. Βίτσας προβλέπει αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών όταν βελτιωθεί ο καιρός «και με τα βόρεια σύνορα κλειστά δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου».

Εξάλλου, ο υπουργός διατυπώνει τον φόβο ότι η Τουρκία θα αρνηθεί να δεχθεί οικονομικούς μετανάστες που έχουν ήδη παγιδευθεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς την επιστροφή και μετεγκατάσταση.

Επικρίνει επίσης τις κυβερνήσεις χωρών που δε δέχονται να υποδεχθούν παρά μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγων: «Μερικές χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζει να ενεργούν ξενοφοβικά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Αλλά τώρα οι ίδιες χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή».


Πηγή: skai.gr


Απίστευτο: Τέσσερις φορές ο Αντετοκούνμπο στο TOP-10, μία ο Λεμπρόν!



Το κατάφερε κι αυτό ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Ο Έλληνας άσος του Μιλγουόκι βρέθηκε όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις (!) φορές στο TOP-10 της ημέρας, με τον Λεμπρόν Τζέιμς να... τρώει την σκόνη του. Απολαύστε την συγκλονιστική παράσταση του "Greek Freak".

O Γιάννης Αντετοκούνμπο ολοκλήρωσε τον αγώνα κόντρα στους Μπρούκλιν Νετς με 28 πόντους με 12/16 δίποντα, 4/11 βολές, 11 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 4 κλεψίματα και 2 κοψίματα, σε 40'39" συμμετοχής, πετυχαίνοντας το τέταρτο triple-double της καριέρας του.

Ο Greek Freak όμως έκανε κατάφερε και κάτι ανεπανάληπτο, δηλαδή να έχει τετραπλή συμμετοχή στο TOP-10 της ημέρας στο NBA! Μέχρι στιγμής το ρεκόρ του ήταν οι τρεις φορές, όμως με τα... "όργια" που έκανε κόντρα στους Νετς, το πέτυχε κι αυτό.

Έτσι λοιπόν το TOP-10 έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Ο άσος του Μιλγουόκι κατάφερε να μπει στις θέσεις "10" με μία τάπα, "8" με ένα κάρφωμα με το ένα χέρι, "6" για μία του ασίστ και "5" για ένα φοβερό και τρομερό coast-to-coast κάρφωμα. Παράλληλα, να σημειωθεί ότι από αυτόν ξεκινάει και η φάση στο νούμερο "9".

Την ίδια ώρα, ο "βασιλιάς" Λεμπρόν Τζέιμς βρίσκεται μόλις μία φορά στο TOP-10! Δείτε ποιος έκλεψε την κορυφή από τον "Greek Freak":



ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ
contra.gr


34 νεκροί από την επίθεση στην Άγκυρα

REUTERS/STRINGER



Τουλάχιστον 34 νεκροί και 125 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο αργά το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Άγκυρας, τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση αυτοκτονίας που είχε προκαλέσει τον θάνατο 29 ανθρώπων στην τουρκική πρωτεύουσα. 
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην 'Αγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό,στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «βαθιά αλληλεγγύη» του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της στην Άγκυρα μόλις που γλίτωσε από την επίθεση. «Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων», είπε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το παγιδευμένο όχημα εξερράγη στις 18.45' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε στάση λεωφορείου στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι στην καρδιά της Άγκυρας, που είναι γεμάτη από καταστήματα και απ' όπου περνούν γραμμές λεωφορείων και μετρό.

Αρκετά λεωφορεία και πολλά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και τέσσερις στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 125 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 19 από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου μετά το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, η επίθεση σημειώθηκε από όχημα στο οποίο επέβαιναν «ένα ή δύο» άτομα που σκόπιμα στόχευσαν τη στάση του λεωφορείου στην πλατεία Κιζιλάι.

Δεν έγινε αμέσως ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει με την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 17 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όχι μακριά από την πλατεία Κιζιλάι, που είχε στόχο οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.

Μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είχε αναλάβει την ευθύνη τρεις ημέρες μετά προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις, κυρίως εναντίον των τουρκικών τουριστικών σημείων.

«Συγκεκριμένες πληροφορίες»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχαν αποδώσει την επίθεση εκείνη στους αντάρτες της κουρδικής συριακής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) λέγοντας ότι έδρασαν με την υποστήριξη του PKK. Και οι δύο οργανώσεις είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Μετά τη χθεσινή επίθεση, την τρίτη σε διάστημα πέντε μηνών στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να ενοχοποιήσουν οποιαδήποτε οργάνωση.

«Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πλήρη πορίσματα της έρευνας τα οποία και θα δώσουμε στη δημοσιότητα», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατήγγειλε «επιθέσεις κατά της ενότητας της χώρας μας και του λαού μας» και δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση. «Το κράτος μας ουδέποτε θα αποποιηθεί τη χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή», τόνισε.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της την Παρασκευή για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στην Άγκυρα στόχος της οποίας θα ήταν «υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης και κτήρια» στη συνοικία όπου είχε σημειωθεί η επίθεση στις 17 Φεβρουαρίου.

Απαγόρευση στο διαδίκτυο

Το βράδυ της Κυριακής, δικαστής της Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση στο Διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, όπου είχαν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο.

Από το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων, τέσσερις από τις οποίες αποδόθηκαν από τις αρχές στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η πλέον πολύνεκρη μεταξύ αυτών ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν για να υποστηρίξουν το κουρδικό ζήτημα μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, με αποτέλεσμα 103 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Στις 12 Ιανουαρίου, 12 γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

Η Άγκυρα που κατηγορείται εδώ και καιρό για επίδειξη επιείκειας απέναντι στις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις ανταρτών στον πόλεμο κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εντάχθηκε το καλοκαίρι στον συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές και πολλαπλασίασε τις συλλήψεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης πυρήνων του ΙΚ στο έδαφός της.

Η Τουρκία επίσης συγκλονίζεται από τον περασμένο Ιούλιο από την επανέναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ. Σφοδρές μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Οι μάχες αυτές προκάλεσαν στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης με του PKK το φθινόπωρο του 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί μια εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από το 1984.


Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, naftemporiki.gr