Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Στον δικό της κόσμο :Κωνσταντοπούλου καλεί Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την Τρίτη


Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προγραμμάτισε για την Τρίτη 25 Αυγούστου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να εξεταστεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την υπόθεση της Siemens.
Με απόφαση που αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτικη Διαφάνεια η κ. Κωνσταντοπούλου καλεί στη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής, ενώ με άλλο έγγραφό της καλεί τον κ. Στουρνάρα στη συνεδρίαση.

Η πρόσκληση στα μέλη της Επιτροπής

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Αρ. Πρωτ.: 2945 Προς τα Μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κυρία/Κύριε Συνάδελφε,

Παρακαλείσθε να προσέλθετε την Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 και ώρα 14.00΄ (Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου»- 150) σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens (Σχετ.: η από 19 Ιουνίου 2015 πρόσκληση της Επιτροπής και η από 19 Ιουνίου 2015 απάντηση - αίτημα του κ. Στουρνάρα περί αναβολής της συνεδρίασης, που επισυνάπτονται).

Η πρόσκληση προς τον Γ. Στουρνάρα

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2015

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Αρ. Πρωτ.: 2946

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Προς τον κ. Iωάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώην Υπουργό Οικονομικών
Καλείσθε την Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015 και ώρα 14.00΄ (Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου»- 150), στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εξέτασή σας από τα μέλη της Επιτροπής, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens (Σχετ.:η από 19 Ιουνίου 2015 πρόσκληση της Επιτροπής και η από 19 Ιουνίου 2015 απάντηση – αίτημά σας περί αναβολής της συνεδρίασης, που επισυνάπτονται).
Αθήνα, 22 Αυγούστου 2015

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


Πηγή


Καραγκιοζιλίκια Τούρκων "Υψώσαμε τουρκική σημαία στο Φαρμακονήσι"! Προσπαθούν να στήσουν Προβοκάτσια στήνουν στο Αιγαίο




Προβοκάτσια στο Αιγαίο με προφανή στόχο να προκαλέσουν ένταση με την “συνταγή Ιμίων” επιχειρούν οι Τούρκοι. Μέσω δημοσιεύματος σε τουρκική ιστοσελίδα ισχυρίζονται ότι 40χρονος Τούρκος κολυμβητής ,κολύμπησε από τις τουρκικές ακτές μέχρι το Φαρμακονήσι ,όπου και ύψωσε την σημαία τους! Η ιστοσελίδα δημοσιεύει φωτογραφίες οι οποίες μπορεί να είναι τραβηγμένες…οπουδήποτε. Καμία δεν αποδεικνύει όσα ισχυρίζεται στο δημοσιεύμά της η τουρκική ιστοσελίδα.

Όλο το προβοκατόρικο δημοσίευμα:


Ο 40χρόνος Τούρκος κολυμβητής Alper Sunaçoğlu κολύμπησε στο μικρό ελληνικό νησί, το Φαρμακονήσι, στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου σταθμεύει ελληνική στρατιωτική μονάδα και ξεδίπλωσε την τουρκική σημαία σε μια πράξη κατά της «κατοχής» του νησιού αυτού από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη στις 17:30 τοπική ώρα ο κολυμβητής Alper Sunaçoğlu, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων, πήδηξε στο νερό από την παράκτια πόλη της Τουρκίας Didim στην επαρχία Aydın και κατευθύνθηκε προς το Φαρμακονήσι. Φτάνοντας στο νησί μετά από δύο ώρες κολύμπι, σκαρφάλωσε στην ξηρά και ξεδίπλωσε μια τουρκική σημαία σε μια πράξη ανυπακοής εναντίον της ελληνικής παρουσίας εκεί.

Το Φαρμακονήσι βρίσκεται στο Αιγαίο, μόλις 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) από τη δυτική επαρχία του Αϊδινίου. Το μικρό αυτό νησί διαθέτει ελληνικό στρατιωτικό απόσπασμα που αποτελείται από περίπου 60 στρατιώτες και 3 σκάφη της Ακτοφυλακής.
Το Σάββατο ο Sunaçoğlu οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Τουρκίας της Αλικαρνασσού στα τοπικά γραφεία του Πατριωτικού Κόμματος (VP) να μοιραστεί την ιστορία του, καθώς και τις φωτογραφίες για το επίτευγμα του . Ο Sunaçoğlu δήλωσε: "Ήθελα να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι αυτή η γη έχει ποτιστεί με τούρκικο αίμα και εξακολουθεί να ανήκει στην Τουρκία, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τους και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα", δήλωσε ο Sunaçoğlu, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει καταλάβει παράνομα το Φαρμακονήσι και δεκάδες άλλα νησιά "μπροστά στα μάτια μας" παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης.


Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο αριθμός των στρατευμάτων και του εξοπλισμού που έχουν αναπτυχθεί στο Φαρμακονήσι διαρκώς αυξάνεται, χωρίς η τουρκική κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία να έχουν κάνει κάτι γι 'αυτό.
«Εγώ θα συνεχίσω τις δραστηριότητες, αυτού του είδους, είναι καθήκον μου να σώσουμε και να προστατεύσουμε την πατρίδα μας», πρόσθεσε.


Ούτε η τουρκική αλλά ούτε και η ελληνική ακτοφυλακή αντέδρασαν, αν και προηγούμενη προσπάθεια του Sunaçoğlu, να κολυμπήσει προς το Φαρμακονήσι είχε αναβληθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.


Ο πρόεδρος του πατριωτικού κόμματος Σινάν Hıncal ευχαρίστησε τον Sunaçoğlu και δήλωσε ότι του παρέχει πλήρη υποστήριξη σε αυτή την πράξη ανυπακοής. "Ελπίζω αυτή την ευαισθησία του Alper να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους Τούρκους πολίτες."
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο Sunaçoğlu επέστρεψε στη επαρχία της Μερσίνας, όπου κατοικεί.



Πηγή : onalert.gr


Μικτό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με συμμετοχή ιδιωτών προαναγγέλλει ο Π. Κουρουμπλής



Σε μια δήλωση - έκπληξη προχώρησε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προαναγγέλλοντας ουσιαστικά δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας.

Στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο επισκέφθηκε για να τον ενημερώσει για θέματα Υγείας και το μεταναστευτικό, ο Π. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και σημείωσε: «Νομίζω όμως ότι αν ξεπεράσουμε και εμείς κάποιες αγκυλώσεις ιδεολογικές, ότι πρέπει όλοι να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ένα μικτό σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορούμε και μέχρι τέλος του 2015 να στήσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσεις πραγματικά να πεις ότι έχεις ένα σύστημα».

Όπως εξήγησε «αν δεν αναχαιτίσεις πρωτογενώς τον πολίτη να μην προστρέχει στα νοσοκομεία, αυτή η εικόνα που έχουμε στα νοσοκομεία είναι ακριβώς γιατί δεν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Προανήγγειλε μάλιστα ότι «μέσα στο 2015 μπορούμε να προχωρήσουμε αυτά τα ζητήματα».

Για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο υπ. Υγείας, που μόλις επέστρεψε από την περιοδεία του στη Λέσβο, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους: «Το Μεταναστευτικό απειλεί να μας πνίξει ως χώρα. Οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει είναι εκρηκτικές» επεσήμανε. «Δεν αντέχουμε πλέον ως χώρα. Εκείνο που διαπίστωσα στη Μυτιλήνη είναι ότι ο κόσμος, παρότι τους βλέπει και θέλει να τους βοηθήσει, μπαίνουν στο νησί από όλες τις πλευρές. Φανταστείτε λοιπόν αύριο οι δουλέμποροι να αποφασίσουν να ρίξουν 10.000 κόσμο σε μια-δυο μέρες. Πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση;» διερωτήθηκε και ζήτησε να εξαντληθούν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε την πρότασή του να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής, που θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό καθώς «δυστυχώς, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Μετανάστευσης και ιδίως στο ζήτημα του Ασύλου, όπως επίσης και στο θέμα της Υγείας δεν υπάρχει».

Πηγή: iefimerida.gr


Ενεργοποιείται ξανά στις 24 Αυγούστου η Κάρτα Αλληλεγγύης




Ενεργοποιείται για δεύτερη φορά, όπως ήταν προγραμματισμένο, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, η Κάρτα Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας. Η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε η κάρτα ήταν η 24η Ιουλίου και ο συνολικός προγραμματισμός της αφορά εννέα μήνες.

Υπενθυμίζεται, ότι η Κάρτα Αλληλεγγύης εκδόθηκε από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πρόκειται για προπληρωμένη κάρτα που έχει τη μορφή πιστωτικής, είναι ονομαστική και λειτουργεί με την τεχνολογία «chip & pin». Ήδη, έχει διατεθεί μέσω ΚΕΠ σε 145.357 δικαιούχους.

Ανάλογα με τα κριτήρια που τέθηκαν από το υπουργείο, πιστώνεται κάθε μήνα με ποσό από 70 έως 220 ευρώ. Η χρήση της περιορίζεται στην αγορά τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία και αρτοποιεία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Παυλόπουλος απάντηση στην Κωνσταντοπούλου: «Εφαρμόζω στο ακέραιο το Σύνταγμα»



«Εφαρμόζω στο ακέραιο το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Χωρίς να σχολιάσει την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι αδυνατεί να σταθεί στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, ο κ. Παυλόπουλος διευκρινίζει ότι απαντάει μόνο ως προς τα σημεία που οφείλει να αναφερθεί, σεβόμενος τους θεσμικούς όρους.
Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής

Προς την
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κα Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2015
Κυρία Πρόεδρε,

Αντιπαρέρχομαι, καθώς άλλωστε επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος κατά το Σύνταγμα, το ύφος και σημαντικό μέρος του περιεχομένου της με αριθμ. πρωτ. 2939/22.8.2015 επιστολής σας για τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη ενόψει του δικού σας θεσμικού ρόλου ως Προέδρου της Βουλής, ιδίως υπ' αυτές τις τόσο κρίσιμες για την Χώρα μας περιστάσεις.
Επομένως, σας απαντώ μόνον επί των σημείων εκείνων της επιστολής σας ως προς τα οποία οφείλω να σας απαντήσω σεβόμενος την αποστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αποκλειστικώς με θεσμικούς όρους.

Κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, στις οποίες αναφέρεσθε, εφαρμόζω στο ακέραιο –κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί ν' αγνοηθεί - το γράμμα και του πνεύμα του Συντάγματος, ακολουθώντας την πάγια -και ουσιαστικώς ομοφώνως αποδεκτή στην επιστήμη του δημόσιου δικαίου- ερμηνεία του συνδυασμού των διατάξεων των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, οι οποίες ρυθμίζουν κατά βάση τις έννομες συνέπειες της παραίτησης της Κυβέρνησης.
Οι, καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις σας, με βάση τις οποίες διεκδικείτε αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι προδήλως νομικώς αβάσιμες. Προφανώς επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη –θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής- την εντελώς αυτονόητη διάκριση μεταξύ ευθείας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2, 3, και 4 του Συντάγματος ύστερα από εκλογές και μόνον, και ανάλογης εφαρμογής σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 1 του Συντάγματος υιοθετώντας την συνήθη μέθοδο της παραπομπής.

Ως προς το αίτημά σας για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της υπό την προεδρία μου σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 –η οποία είναι και η μόνη που συνεκλήθη, απορώ δε πως αγνοείτε το γεγονός αυτό αναφερόμενη σε, δήθεν, «συναντήσεις» (σελ. 5 της επιστολής σας)- οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της Βουλής, τον τρόπο με τον οποίον ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να διατυπωθεί παραδεκτώς από νομική άποψη εκ μέρους της Βουλής, ήτοι μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, φυσικά κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, σας είχα καταστήσει σαφές όταν μου θέσατε, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, προφορικώς το ζήτημα. Αφού οιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Η απάντησή μου αυτή απηχεί την εδραία πεποίθησή μου, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της θεσμικής του πεμπτουσίας ως θεμελίου του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» -και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας»- ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται ex cathedra και υπό συνθήκες αντίστοιχης προνομιακής –δηλαδή κατ' ουσίαν καταχρηστικής- δημοσιότητας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ


Πηγή 


Βάσεις 2015: "Κούρεμα" έως 1.500 μόρια σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!ΔΕΙΤΕ πότε ανακοινώνονται!



Η μεγάλη μέρα για τους 105.000 υποψηφίους που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζει!

Μέχρι την Πέμπτη, 27 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι βάσεις και σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση από 200 έως 1.500 μόρια!

Το τοπίο στις εκτιμήσεις ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι η πτώση -σε αρκετές σχολές μάλιστα κατακόρυφη- είναι προδιαγεγραμμένη, κυρίως λόγω των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στις εξετάσεις.

Αυτό βέβαια δεν ήταν η μόνη «έκπληξη» του καλοκαιριού καθώς το ζήτημα των μετεγγραφών, με το νέο περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο, ώθησε αρκετούς στο να δηλώσουν τμήματα κοντά στο τόπο κατοικίας τους, ενώ και η εμπειρία των capital controls εν μέσω της διορίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού έστρεψε μία μερίδα υποψηφίων σε Ιδρύματα κοντά στο σπίτι τους.

Τα κεντρικά Ιδρύματα, τα οποία συγκεντρώνουν το 50% του συνόλου των υποψηφίων, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αναλύσεων καθώς οι παράμετροι είναι πολλοί και αρκετοί αποτελούν καινούργιο φαινόμενο.

Η στροφή προς τα κεντρικά Ιδρύματα ήταν αρκετά μεγάλη φέτος, γεγονός που δηλώνει ότι η ζήτηση είναι αυξημένη. Παρ’ όλα αυτά, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων συνεχίζουν να αποτελούν τον πιο ισχυρό παράγοντα που σε δημοφιλείς και μεσαίας ζήτησης σχολές θα κρατήσει τη βάση εισαγωγής σε χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα, η αδυναμία αρκετών να σπουδάσουν στη σχολή επιλογής τους σε απομακρυσμένη τοποθεσία θα κρατήσει και σε αυτή την περίπτωση τις βάσεις χαμηλά σε τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων, αυτή τη φορά λόγω χαμηλής ζήτησης.

Από 200 έως και 1.500 μόρια

Μετά την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεων πέρσι, οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα «χαμηλά» των δημοφιλών σχολών, με την Ιατρική Αθηνών να χάνει το «θρόνο» των 19.000 μορίων. Αντίστοιχα, οι πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας θα χάσουν μέχρι και 800 μόρια, ενώ ακόμα και η Νομική Αθήνας φαίνεται να επιστρέφει στη βάση του 2013, με απώλεια 200 μορίων.

Αν και στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ανά σχολή δεν αποτυπώνεται μεγάλη πτώση βάσεων στα περιφερειακά Ιδρύματα, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απώλεια ακόμα και 1.000 με 1.500 μορίων είναι πολύ πιθανή, λόγω των μετεγγραφών και των capital controls, δύο παραμέτρων που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν.

1ο επιστημονικό πεδίο

Ακόμα και στο όριο των 18.000 μορίων αναμένεται να κινηθεί η Νομική Αθηνών, όταν πέρσι είχε φτάσει τα 18.700. Η Νομική Κομοτηνής υπολογίζεται να χάσει ακόμα και 800 μόρια, ενώ το ίδιο αναμένεται και για τις σχολές Ψυχολογίας. Μικρότερες θα είναι οι απώλειες στις σχολές που έχουν ειδικό μάθημα, όπως τα ΜΜΕ, μιας και οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν αρκετά καλές.

2ο επιστημονικό πεδίο

Πτώση τουλάχιστον 500 μορίων θα σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα δύο μαθήματα βαρύτητας, τα Μαθηματικά και η Φυσική, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Η Πληροφορική Αθηνών θα πέσει αισθητά κάτω από τα 17.000, ενώ οι Φυσικομαθηματικές δεν θα σημειώσουν τόσο μεγάλη πτώση, κυρίως γιατί η βάση εισαγωγής τους κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, 14.000-16.000 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο

Η πιο σίγουρη επιστροφή στα επίπεδα του 2013 είναι η Σχολή της Ιατρικής Αθηνών, η οποία πέρσι «κέρδισε» 300 μόρια, τα οποία θα χάσει φέτος. Οι αριστούχοι στη Βιολογία, μάθημα βαρύτητας για το 3ο επιστημονικό πεδίο, ήταν πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με πέρσι, γεγονός που θα επηρεάσει και τις παραϊατρικές σχολές, που κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Οι Φαρμακευτικές, για παράδειγμα, υπολογίζεται να χάσουν μέχρι και 600 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο

Μέχρι και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν κάποιες σχολές από το συγκεκριμένο πεδίο. Για τα δημοφιλή τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια. Οι Σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων στο ΕΜΠ χάνουν τις δυσθεώρητες βάσεις που απέκτησαν πέρσι επιστρέφοντας στα 18.500 μόρια. Στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς ανεβασμένα, χωρίς να ξεπερνάνε τα 100 μόρια, θα κυμανθούν κάποια τμήματα που κυμαίνονται στο 13 με 14.

5ο επιστημονικό πεδίο

Εδώ η απώλεια ακόμα 1.000 μορίων εκτιμάται με μεγαλύτερη σιγουριά, καθώς οι χαμηλές επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Πτωτική πορεία την οποία δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι αναλυτές θα σημειωθεί και στα περιφερειακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων είναι κάτω από τη βάση, καθώς η ζήτηση είναι αυτή που θα καθορίσει τα τελικά νούμερα. Πάντως, οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση στα μόρια.



Πηγή : star.gr


Φ.Γεννηματά: Ο Α.Τσίπρας κρύβει από τους πολίτες το λογαριασμό των 14 δισ που υπέγραψε



Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε, η Φώφη Γεννηματά την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εκλογές και τον κατηγόρησε για τυχοδιωκτισμό.

Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τόνισε οτι ο Αλέξης Τσίπρας πάει σε εκλογές προκειμένου ο κόσμος να μην αντιληφθεί τις συνέπειες του νέου Μνημονίου που ανέρχονται σε 14 δισεκατομμύρια.

Με ευθύνη του κ. Τσίπρα αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει νέα κυβέρνηση, άρα οποιαδήποτε καθυστερηση μπορεί να έχει επιπτώσεις για τη χώρα, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, οι συνταγματικές προβλέψεις θα πρέπει να τηρηθούν, «όμως όλοι εμείς δεν πρέπει να ρίξουμε νερό στο μύλο της αβεβαιότητας και της αδράνειας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι οι διαδικασίες για εκλογές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, καθώς όπως ανέφερε «το Grexit βρίσκεται ακόμα στις αυλές μας».

Πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να κυερνηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, «γι’ αυτό η προσπάθεια μας εχει στόχο να αναδείξουμε τον τρίτο εναλλακτικό πόλο που μπορεί να αποτελεσει την ευγγήση για θετικές λύσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξη» σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι «έχει γίνει κατανοητό ότι έχει αδικήθηκε», ενώ προέβλεψε σημαντική επιστροφή στελεχών σε όλη την Ελλάδα».


Πηγή : bankwars.gr


Αβραμόπουλος: Όχι λαϊκισμός στο θέμα της προσφυγικής κρίσης




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στόχο να διασφαλίσει μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων, τονίζει ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, προειδοποιώντας ότι το κρίσιμο αυτό θέμα δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από λαϊκιστές στις εκλογικές αναμετρήσεις στις χώρες-μέλη.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τη συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού για την κατανομή των προσφύγων και απέκρουσε τις επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της στο θέμα της αυξανόμενης εισροής προσφύγων: «Η κριτική είναι χρήσιμη, αλλά δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως άλλοθι για εκείνους που δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της μεταναστευτικής πολιτικής».

«Η Ελλάδα έχει γίνει η πλέον προτιμώμενη οδός διαφυγής για τους πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθυμίζοντας ότι περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου.

Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει γίνει ένας «διάδρομος» για τους πρόσφυγες, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει πιο επιστάμενα το θέμα με την Άγκυρα, πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να δώσουν ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε στην Ευρώπη, καθώς το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί εν μία νυκτί» είπε ο Έλληνας Επίτροπος και κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και συνευθύνη στο θέμα της μετανάστευσης.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι δεν πρέπει το θέμα των προσφύγων να εξελιχθεί σε ένα «στενόμυαλο παιχνίδι αμοιβαίων κατηγοριών», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η πρόοδος που έχει σημειωθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό προστασίας των συνόρων Frontex, περίπου 340.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην


Πηγή : tanea.gr


Επαφές Μεϊμαράκη με Καραμανλή - Ντόρα και Σαμαρά



Εξαντλεί τα περιθώρια της διερευνητικής εντολής για να εκθέσει τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναμένεται να παραδώσει την εντολή αύριο Κυριακή ή τη Δευτέρα, προχώρησε σε συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μετά το "όχι" του Σταύρου Θεοδωράκη, ακολούθησαν τα δύο νέα όχι από ΠΑΣΟΚ και Λαϊκή Ενότητα. Σε αυτό που "συντάχθηκαν" με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν κυρίως οι βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο όμως της διερευνητικής του εντολής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό.

Από το σημερινό μενού του δεν έλειψαν και οι επαφές "εσωκομματικού τύπου", καθώς είχε επικοινωνία τόσο με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, όσο και με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη εξετάστηκε η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα ενόψει των εκλογών.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό της κορμό τη ΝΔ, θέση που δεν απέρριψε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.



Πηγή