Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Μετά τα sms ήρθε και η απόδειξη ζωής για τον Μιχάλη Λεμπιδάκη



Συμπλήρωσε σχεδόν 100 μέρες στα χέρια των απαγωγέων.

Απόδειξη ζωής» έδωσαν τα τελευταία 24ωρα οι απαγωγείς του 54χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην οικογένειά του. Ήταν μία κίνηση αναμενόμενη μετά την επανεμφάνισή τους και την ανταλλαγή των sms που προηγήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.

Είναι η δεύτερη «απόδειξη ζωής» που δίνεται στους τρεις και πλέον μήνες κράτησής του μετά το υλικό που δόθηκε μέσω usb την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, οπότε και ο επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρεται καθ’ υπόδειξη των απαγωγέων σε ειδησεογραφία της επικαιρότητας και συγκεκριμένα στην πρόκριση του Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η κίνηση αυτή, όπως προαναφέρθηκε, ήταν αναμενόμενη και ήταν κάτι που προφανώς είχαν στο μυαλό τους και οι ίδιοι οι απαγωγείς από τη στιγμή που επανήλθαν στις επαφές τους με την οικογένεια. Ήξεραν δηλαδή εκ των προτέρων ότι από τη στιγμή που θα έριχναν και πάλι γέφυρες επικοινωνίας, θα τους ζητηθεί κάτι τέτοιο, όπως και έγινε. Το βήμα αυτό θεωρείται ως επιβεβλημένο στάδιο στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία παρόλα αυτά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Μία «απόδειξη ζωής» σαφέστατα προσμετράται σε ψυχολογικό επίπεδο για την οικογένεια. Από κει και πέρα όμως ζητούμενο παραμένει το πότε θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 96(!) ημέρες στα χέρια των απαγωγέων του.

Και αυτό παραμένει δύσκολη υπόθεση όσο οι απαγωγείς επιμένουν στη σκληρή γραμμή που έχουν χαράξει από την αρχή ως προς το ύψος-μαμούθ των λύτρων. Η οικογένεια παρά την απόγνωση και την απελπισία της προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση όσο καλύτερα μπορεί υπό αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, όμως ας μη γελιόμαστε.

Το μαχαίρι και το καρπούζι το έχουν αποκλειστικά οι απαγωγείς, οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει τον …πήχη.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής της οικογένειας με την οποία απευθυνόταν ουσιαστικά στους απαγωγείς για τη διακοπή των επαφών τους, οι δράστες έδωσαν και πάλι το «στίγμα» τους. Ήταν η πρώτη επαναπροσέγγιση.

Λίγα 24ωρα αργότερα, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη, προχώρησαν στην αποστολή και νέων sms. Σε αυτά επαναδιατύπωναν τις οικονομικές απαιτήσεις τους αφού προηγουμένως θέλησαν να διερευνήσουν τις προθέσεις της οικογένειας ως προς το ποσό που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει. Και πάλι όμως η διαφορά είναι χαοτική. Τα δεδομένα αυτά προαναγγέλλουν-εκτός απροόπτου-παράταση στο θρίλερ της πολύμηνης ομηρείας.

Και ενώ η οικογένεια προσπαθεί να πάρει πίσω τον άνθρωπό της, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τρομακτικό όργιο φημών με τη διακίνηση διάφορων σεναρίων ως προς τα βαθύτερα κίνητρα της αρπαγής του Κρητικού επιχειρηματία ή το προφίλ των δραστών. Όλοι έχουν άποψη και μάλιστα σπεύδουν να την επικοινωνήσουν στον περίγυρό τους με κατηγορηματικό ύφος, ενίοτε και συνωμοτικό, θέλοντας να πείσουν ότι τα λεγόμενά τους δεν επιδέχονται αμφισβήτησης… Όλοι έχουν γίνει ντετέκτιβ, κατονομάζουν υπόπτους και πλάθουν σενάρια που θα ζήλευε και ο βραβευμένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Jo Nesbo.



Ευαγγελία Καρεκλάκη - Εφημερίδα Πατρις


Ο Τσίπρας σήμερα στην βουλή ετοιμάζει τον σανό και το ψέμα που θα ξεστομίσει όπως πάντα χωρίς ηθική και φιλότιμο


Ο Αλέξης Τσίπρας σύρετε σήμερα και πάλι στην βουλή απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως έχει δείξει ο ίδιος από τις προηγούμενες φορές, δεν τον πειράζει να ακουστούν αλήθειες, γιατί έχει πάντα έτοιμο το ψέμα και το παραμύθι να διαστρευλώσει τα πάντα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό.

Η συζήτηση προκλήθηκε με αίτημα της ΝΔ και με κεντρικό θέμα την οικονομία και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, ωστόσο δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε αυτό

Είμαστε όμως πάρα πολύ σίγουροι ότι αντί να απαντήσει για το χάλι που έχει φέρει την οικονομία της χώρας, θα απαντάει τα δικά του περί διαφθοράς και της διαπλοκής εναντίον του παλαιού πολιτικού συστήματος, αδιαφορώντας για την διαφθορά και την διαπλοκή που είναι βουτηγμένη η δικιά του κυβέρνηση σε μόλις δύμιση χρόνια.

Φυσικά και θα κάνει τον κινέζο σε θέματα που αφορούν  δικαστικές υποθέσεις και τις επικρίσεις προς την κυβέρνηση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη, δεν θα τολμήσει να στεναχωρήσει τους προστατευόμενους του των Εξαρχείων οπότε δεν θα ασχοληθεί με την ασφάλεια των πολιτών γενικότερα, όπως και για την καθημερινότητα των πολιτών,

Με λίγα λόγια σήμερα ετοιμαστείτε σήμερα για ένα Τσίπρα όπως τον ξέρουμε, ψέμα και διαστρεύλωση της πραγματικότητας, όπως γινότανε στην Σοβιετία και όπως κάνει σήμερα ο φίλος του Μαδούρο στην Βενεζουέλα.



Θράσος Σκουρλέτη : Κάνουμε πολιτική λιτότητας αλλά... light και ήπια




Καλεσμένος στην εκπομπή του Σκάι «ακραίως», ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή για τα σκληρά μέτρα που έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε με το γνωστό Συριζαίικο θράσος λέγοντας :

«Αυτά που περάσαμε εμείς είναι πολύ πιο light, πολύ πιο ήπια απ' αυτά που πέρασαν με βία, με ΜΑΤ, από το 2010 μια ακραία πολιτική λιτότητας» είπε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Η πολιτική η οποία εφαρμόζεται από ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ προφανώς δεν ξεφεύγει από το να είναι πολιτική λιτότητας αλλά είναι πολύ πιο ήπια. Αυτό πιστοποιείται απ' τα ίδια τα νούμερα».

«Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015; Να επιλέξει την τυφλή σύγκρουση και το σχέδιο Σόιμπλε που ήθελε να την πετάξει από το ευρώ και δεν ξέρω αν έχει φύγει από το τραπέζι;» αναρωτήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Φαίνεται ότι για το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η δέσμευση του κ. Τσίπρα για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5 μέχρι το 2022 και 2% από το 2023 μέχρι το 2060 δεν συνιστά πολιτική λιτότητας, ακραία νεοφιλελεύθερη...

«Εμείς τη χρεώσαμε τη χώρα; Ποιος έκλεψε; Γιατί το ελληνικό Μετρό κόστισε πέντε φορές παραπάνω;» είπε με το γνωστό Συριζαίικο τρόπο "με άλλα λόγια να αγαπιόμαστ".

Ο κ. Σκουρλέτης αποδεικνύει και πάλι στον ελληνικό λαό το πόσο ακατάλληλοι είναι να κυβερνούν την χώρα και πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται. 





Νέα Δημοκρατία : Ο κ. Τόσκας να σταματήσει το διάλογο με τις "συλλογικότητες" και να παύσει να επιτίθεται στους αστυνομικούς




Με αφορμή την συνέντευξη του  υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα στην εφημερίδα  "Αυγή", απο την Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κατ' ευφημισμό υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας σε συνέντευξη του στην κομματική "Αυγή" προκαλεί όλους  τους δημοκρατικούς πολίτες.

Του συνιστούμε  να ασχοληθεί με τη λύση των σοβαρών προβλημάτων που επιτείνει με την ανικανότητα του.

Να σταματήσει το διάλογο με τις "συλλογικότητες" και να παύσει να επιτίθεται στους αστυνομικούς.

Αντί να τους σχολιάζει, ας συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους καθώς είναι γνωστό ότι καθημερινά κινδυνεύουν όλο και περισσότερο.

Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να έχει ως προτεραιότητα της την ασφάλεια  των πολιτών γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ελευθερία στη χώρα.

Θα συνεχίσει να δρα για να παύσουν να υπάρχουν άβατα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Αυτό ζητά η κοινωνία από την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή είναι η υπεύθυνη αποστολή της και ο κ. Τόσκας είναι υποχρεωμένος να το αποδεχθεί όσο καιρό ακόμη θα βρίσκεται σε αυτό το Υπουργείο».


Επαιτεία: Τα απλωμένα χέρια, είναι μαχαίρια…




Η έκρηξη της επαιτείας στο κέντρο της Αθήνας, οι νέες κατηγορίες ζητιάνων και το αποτύπωμα του φαινομένου σε μια πόλη που υποδέχεται εκατομμύρια τουριστών. Τι δείχνουν έρευνες για τα χαρακτηριστικά και την προέλευση όσων εκλιπαρούν για κάθε είδους βοήθεια...

Τον συναντά κανείς σχεδόν κάθε πρωί, τις ώρες της αιχμής, στο στενάκι – πέρασμα της Αιγινήτου, λίγα βήματα από τον σταθμό του μετρό του Μεγάρου Μουσικής. Κάθεται στην άκρη ενός πεζουλιού, θαρρείς για να δηλώσει πως στέκεται στο περιθώριο της ζωής ∙ κι έχει το χέρι τεταμένο. «Πεινάω». Βλέμμα ικετευτικό, ψάχνει τα μάτια που περνούν φευγαλέα. Φωνή μπάσα, υποβλητική, που φέρνει στον νου την αλησμόνητη χροιά του Μάνου Κατράκη.

Είναι πολλοί αυτοί που κοντοστέκονται. Τσάντες ανοίγουν για λίγα κέρματα, στόματα πιάνουν την κουβέντα. Τις προάλλες, μια ηλικιωμένη περαστική τον κέρασε τυρόπιτα από το διπλανό ταχυφαγείο.

Το πεζοδρόμιο είναι στενό, δεν χωράει βιαστικά προσπεράσματα, χρειάζεται προσοχή για να μην ακουμπήσουν φορέματα και τσάντες προσβλητικά τα γόνατά του. «Βοήθα τον παππού».

Ακορντεόν και εικονίτσες για το μεροκάματο… (φωτό: INTIMEnews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)



Τον «παππού», που έχει τη δύναμη να παραλύει αγνώστους, να προκαλεί δίνη συναισθημάτων, αναπάντεχα και στα καλά του καθουμένου. Να τους κάνει να θέλουν να τον πάρουν από το χέρι για να τον οδηγήσουν μακριά, κάπου όπου οι επαίτες δεν έχουν όψη κανονικού παππού, από αυτούς που περιφέρονται ξέγνοιαστοι στις παιδικές χαρές με τα εγγόνια τους, που περιμένουν στο φαρμακείο για τα χάπια «της πιέσεως» και στον φούρνο για τη φραντζόλα του χωριάτικου.

Πού πάει όταν εγκαταλείπει το πόστο του; Έχει, άραγε, δικά του παιδιά ; Ζει μόνος; Ποιά ανάγκη τον υποχρέωσε να κάθεται σε κείνο το ρημάδι το πεζούλι;

Και πόσα λεφτά να του βάλει κανείς στη χούφτα… Ποιο τίμημα μπορεί να εξαργυρώσει την ενοχή του πολίτη – θεατή της ολοένα και συμπυκνούμενης μιζέριας στις καθημερινές διαδρομές για το σπίτι ή το γραφείο;

Αποτύπωμα μιζέριας παντού

 Είναι προφανές ότι ο «παππούς» ανήκει σε μια νέα κατηγορία επαιτών που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην πόλη. Άνθρωποι περιποιημένοι, που απέχουν μακράν από το στερεότυπο του επαίτη, ζητούν ενίσχυση, ή καλύτερα αλληλεγγύη από τους περαστικούς.

Το μπαγλαμαδάκι και το βιος… (φωτό: INTIMEnews/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)



Ίσως είναι ένας από τους 1,6 εκατομμύρια ΅Ελληνες που, σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Μάνου Ματσαγγάνη, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας».

Η επαιτεία στην Αθήνα έχει άλλωστε εκτοξευθεί συνολικά σε ασύλληπτα επίπεδα, τέτοια που δεν μπορούν να αποτυπωθούν, να χωρέσουν στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας – της μόνης που διαθέτει τέτοια, καθώς η επαιτεία εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη και να συνιστά δείκτη εγκληματικότητας.

Το 2016, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε 3.115  περιπτώσεις, εξιχνίασε -εντοπίζοντας τους δράστες- 2.987 υποθέσεις (καθώς κάποιες απασχόλησαν τις αρχές και στο παρελθόν), ταυτοποιώντας 1.384 Ελληνες και 1.814 αλλοδαπούς.

Η πραγματικότητα είναι απείρως σκληρότερη. Όποιος περπατάει στην πόλη, ειδικά στο κέντρο της, συναντά επαίτες σε κάθε τρίτο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων… Στο μετρό, στα φανάρια, δίπλα σε ATM, έξω από σούπερ μάρκετ, καταμεσής στον δρόμο.

Το στέκι δίπλα στο ΑΤΜ. Στρατηγικό σημείο; (φωτό: INTIMEnews/ ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ)



Το δηλώνουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, σε έρευνα του 2016, που βρίσκεται τώρα υπό δημοσίευση, υπό τον τίτλο «Στοιχεία περιβαλλοντικής υποβάθμισης και φόβος του εγκλήματος. Η περίπτωση των graffiti στο κέντρο της Αθήνας». Την έρευνα υπογράφει ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την κυρία Χριστίνα Ζαραφωνίτου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Ποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες και με ποια συχνότητα συμβαίνουν στην περιοχή σας;», ρωτούν οι ερευνητές κατοίκους του κέντρου. Η επαιτεία έρχεται πολύ ψηλά, με μέσο όρο 94,6%. Κάτοικοι, για παράδειγμα, της περιοχής του Πολυτεχνείου (96,6%) , της πλατείας Βικτωρίας (90%), της πλατείας Αγίου Παύλου (96,6%), δίνουν συντριπτικά ποσοστά στο φαινόμενο, δηλώνουν το αυταπόδεικτο: κάθε βήμα τους κι επαίτης.

Η επαιτεία είναι πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της εικόνας της πόλης. Έρχεται να προστεθεί στα σκουπίδια, τους λερωμένους τοίχους, τα νεκρωμένα μαγαζιά σε δρόμους που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τη δημόσια χρήση ναρκωτικών σε πάρκα και δρομίσκους. Γίνεται συνιστώσα της υποβάθμισης του κέντρου, δύναμη άπωσης, αποτύπωμα μιζέριας.

Αναζητώντας αλληλεγγύη από τους περαστικούς, έξω από σταθμό του μετρό (φωτο: Protagon/Ελένη Κατρακαλίδη)


Η Αθήνα εκτίθεται καθημερινά από τις τεταμένες παλάμες και τις ταμπέλες με τις εκκλήσεις του «Πεινάω». Κι όχι μόνο στα μάτια των κατοίκων της, αλλά και εκατομμυρίων τουριστών, που μαζί με τον Παρθενώνα θα δουν και γωνιές που θυμίζουν περισσότερο Καλκούτα, παρά ευρωπαϊκή χώρα.

Ποιοι είναι όλοι αυτοί που ζητιανεύουν;

 Το πλήρες προφίλ των επαιτών έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να σκιαγραφήσουν κοινωνικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και εγκληματολόγοι, κάνοντας λόγο για «φυλές» που περιλαμβάνουν από Ρομά μέχρι αναπήρους από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και επαγγελματίες επαίτες, συνήθως παιδιά γονέων που ζητιάνευαν και τα οποία δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν άλλες δεξιότητες, παρά μόνον αυτή που θέλει το χέρι να απλώνεται για ελεημοσύνη.

 Στην έρευνα Streetwork του δήμου Αθηναίων, 41,7% των αστέγων που ερωτώνται, ομολογούν ότι εξασφαλίζουν τα προς το ζην μέσω της επαιτείας. Δηλώνει ότι καταφεύγει στη ζητιανιά και το 50,9% των τοξικομανών, στην ίδια έρευνα.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι άστεγοι και οι τοξικομανείς.

Ποιος δεν έχει συναντήσει επαίτες – «εμπόρους», με πρόσχημα στυλό και χαρτομάντηλα; Είναι συνήθως άνεργοι, ασθενείς (ενίοτε με βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου στο στήθος), αναξιοπαθούντες.

Σύμφωνα με την έρευνα Streetwork του δήμου Αθηναίων, 41,7% των αστέγων ομολογούν ότι εξασφαλίζουν τα προς το ζην μέσω της επαιτείας (φωτο: Protagon/Ελένη Κατρακαλίδη)


Ποιος δεν έχει αποστρέψει το βλέμμα από τους -διάσημους πια- καμένους επαίτες της Ερμού και τους βαριά νοσούντες, με τις ανοικτές πληγές στα πόδια, στην πλατεία Συντάγματος ; Τους βωβούς εξαθλιωμένους, με το κεφάλι σκυμμένο ανάμεσα στα γόνατα, έξω από τη «Μεγάλη Βρετανία», εκεί όπου η μυρωδιά του χλώριου από την πισίνα του ξενοδοχείου σου σπάει τα ρουθούνια;

Άλλοι ηθικοί αυτουργοί κι άλλοι θύματα, συνήθως παιδιά Ρομά, όπως εκείνα που εκλιπαρούν δίπλα σε εκδοτήρια εισιτηρίων που κουδουνίζουν κέρματα, να «μην τα εγκαταλείψεις, καλέ, κυρία».

Παιδιά δικά τους ή δανεικά, ιδανικός μοχλός συναισθηματικής πίεσης στους περαστικούς, ίσα για τις ώρες της «δουλειάς», κάποιες φορές στην αγκαλιά, να κοιμούνται βαθιά και αδιατάρακτα. Ειδικά για αυτά τα παιδιά, υπάρχει πάντα κι εκείνο το –αμφιλεγόμενο- (ξένο) δημοσιογραφικό κείμενο που ισχυρίζεται ότι ναρκώνονται για να παραμένουν ήσυχα σε όλη τη διάρκεια της «βάρδιας», με σοβαρές παρενέργειες στην υγεία, την ίδια τους τη ζωή.

Κι όσο ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, τόσο οι μέθοδοι εκσυγχρονίζονται. Κάποιος ζητάει κέρματα σε ποτηράκι, με δωρεάν τη μέτρηση στη ζυγαριά εμπρός του. Και γυναίκες Ρομά που δεν ζητούν πια τσιγάρο, ή να σου πουν τη μοίρα σου, αλλά μεταμφιέζονται σε καλόγριες και σε πλευρίζουν για να σου πλασάρουν ιερό κομποσχοίνι απ’ τον Άγιο Ραφαήλ…

Ενας από του πολλούς αλλοδαπούς που βρίσκονται και αυτοί στο δρόμο της επαιτείας  (φωτό: INTIMEnews/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ)


Ελευθερία Κόλλια
Πηγή : protagon.gr




Από Νοέμβριο και… εάν θα ξανασυζητηθεί το ελληνικό χρέος



Περιθώριο τεσσάρων μηνών για να διευκρινιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σχεδιάζει να δώσει το ΔΝΤ στο Eurogroup με την κατ’ αρχήν έγκριση του τρίτου προγράμματος του Ταμείου με την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies ή MEFP ) που θα πρέπει να υπογράψει και να στείλει μέσα στην εβδομάδα η Αθήνα στο Ταμείο, με την μορφή της επιστολής προθέσεων ( Letter of Intend ) θα δίνει στους Ευρωπαίους περιθώριο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου για να επανεξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Σε ότι αφορά τα μέτρα και τις διαθρωτικές πολιτικές το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα είναι κατά 90% όμοιο με το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ESM που δημοσιοποιήθηκε πριν από 10 ημέρες.

Βεβαίως το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να μην είναι τόσο προσκολλημένο στην λεπτομέρεια όπως το αντίστοιχο ευρωπαϊκό άλλα θα είναι πιο σαφές σε ότι αφορά τις επιδόσεις της οικονομίας από το 2017 μέχρι και το 2020.

Το κομμάτι που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι το θέμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Το ελληνικό χρέος θα χαρακτηρίζεται για άλλη μια φορά «εξαιρετικά μη βιώσιμο» καθώς το Ταμείο έχει δηλώσει καθαρά ότι οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν είναι επαρκείς. Μέχρις εδώ όμως έχουμε μια εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη.

Το σημείο όμως που είναι πιο κρίσιμο είναι το διάστημα που θα δώσει το Ταμείο στους Ευρωπαίους ώστε να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινήσεις και την ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος. 

Η κ. Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει ότι το διάστημα αυτό, όταν η έγκριση «κατ αρχήν» ενός προγράμματος διάσωσης χρησιμοποιήθηκε για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ήταν περίπου 30 ημέρες μέχρι οι δανειστές να βρουν μια λύση για το χρέος των χωρών που βρίσκονταν σε δυσκολία. 

Τώρα όμως το θέμα διαφέρει αφού οι δανειστές είναι η Ευρωζώνη η οποία εκπροσωπείται επισήμως από την Γερμανία.

Η Γερμανία με την σειρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει νέα συζήτηση για τα μέτρα του ελληνικού χρέους πριν σχηματιστεί και συγκροτηθεί ως σώμα η νέα Γερμανική Κυβέρνηση. 

Στην κατεύθυνση αυτή ζητά από τώρα ένα περιθώριο τεσσάρων μηνών από την κατ αρχήν έγκριση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα που αναμένεται στις 27 του μήνα .

Εκτός της Γερμανίας όμως , όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών πρόβλημα για νέα συζήτηση για το ελληνικό χρέος έχει και η Ολλανδία η οποία έχει κλείσει σχεδόν ένα τρίμηνο χωρίς να σχηματιστεί νέα Κυβέρνηση .

Ακόμη όμως και με τον σχηματισμό Κυβέρνησης σε Γερμανία και Ολλανδία τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι το πρώτο θέμα των δύο νέων ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων θα είναι το ελληνικό χρέος . 

Επίσης , ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στην συνέντευξη που έδωσε σε ελληνική εφημερίδα δείχνει ότι ακόμη και αν συζητηθούν εντός προθεσμίας τα μέτρα για το ελληνικό χρέος τίποτα δεν εγγυάται ότι θα είναι αυτά που ζητά το ΔΝΤ για να επικυρώσει το 2018 την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Συγκεκριμένα , ο Γερμανός υπουργός οικονομικών τονίζει ότι αν τελικά επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα . Διαφορετικά , αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών και της Ελλάδας τότε η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει κανονικά το τρίτο πρόγραμμα χωρίς πρόσθετα μέτρα .

Σε δεύτερη ανάγνωση , αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει απόκλιση στους στόχους του 2018 και του 2019 τότε η Ελλάδα θα πληρώσει με νέα μέτρα της διόρθωση της απόκλισης όπως έγινε και φέτος με την προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 και το 2020 . 



Πηγή : real.gr


Έρχεται η ρύθμιση με 120 δόσεις για χρέη έως 50.000 ευρώ




Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ξεκινάει από τις 3 Αυγούστου -Περιλαμβάνει τα χρέη προς την Εφορία, τις τράπεζες,τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και τους δήμους - Για χρέη πάνω από 50.000 ευρώ η ρύθμιση θα είναι εξατομικευμένη

Στις 3 Αυγούστου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών στα εκατομμύρια Έλληνες που έχουν χρέη σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους κ.λπ. 

Πρόκειται για εξυγιαντικό μηχανισμό ταχείας ρύθμισης οφειλών που δίνει σωσίβιο σωτηρίας για το σύνολο των οφειλών και όχι μόνο αυτών προς τις τράπεζες. Ειδικά για τις οφειλές μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ ανοίγει ο δρόμος για ρύθμισή τους μέχρι και σε 120 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, καθώς και για διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων και των υπερημεριών που προσαυξάνουν την οφειλή. Το κλειδί για την έναρξη του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι διασυνδεδεμένη με όλους τους μεγάλους πιστωτές, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο ΕΦΚΑ, και στην οποία θα αποτυπώνονται όλες οι οφειλές για τις οποίες θα ζητείται ρύθμιση. Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις. Οι τράπεζες προετοιμάζονται για την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που τον θεωρούν τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση και το πιο εξυγιαντικό μέτρο των τελευταίων ετών. 

Πιστεύουν ότι με την ενεργοποίησή του υπερχρεωμένοι ιδιώτες και εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να εξυγιανθούν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό βασίζονται οι ελπίδες για μείωση των 107 δισ. ευρώ που είναι κόκκινα δάνεια, αλλά και για τα 95,2 δισ. που χρωστούσαν οι ιδιώτες στην Εφορία μέχρι το τέλος του 2016. Και όχι μόνο, γιατί στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζονται στα 28 δισ. ευρώ. Με πάνω από τους μισούς Ελληνες να χρωστούν στην Εφορία (και 1,6 εκατομμύριο να έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα) και 315.000 πολίτες να οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας στα Ταμεία, η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η τελευταία ευκαιρία να σταθεροποιήσουν τουλάχιστον την οικονομική τους κατάσταση.

Το θετικό του μέτρου είναι ότι συμπεριλαμβάνει σχεδόν κάθε είδους οφειλές - από τις «κλασικές», δηλαδή σε Εφορία, Ταμεία, δήμους, μέχρι χρέη από ακάλυπτες επιταγές και εταιρείες που έχουν κατεβάσει τα ρολά. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31/12/16 και η επιχείρηση να είναι βιώσιμη, δηλαδή να έχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Καθώς απομένει ένας μήνας μέχρι να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων, οι τράπεζες προετοιμάζονται να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση και οδηγούμαστε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό δύο ταχυτήτων.  Συγκεκριμένα, όλες οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προσφέρουν έναν ενιαίο τύπο ρύθμισης για όλους όσοι έχουν οφειλές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ. Σε συνεργασία με την Pricewaterhouse Coopers ετοιμάζουν ένα είδος τραπεζικού προϊόντος το οποίο θα απευθύνεται στην πρώτη ταχύτητα των οφειλετών-επιχειρήσεων (20.000 έως 50.000 ευρώ) και θα αποτελεί τη μοναδική επιλογή τους. Θα έχει αυτοματοποιημένο χαρακτήρα, ενώ σχεδιάζεται η λειτουργικότητα του συγκεκριμένου μοντέλου ρύθμισης, το οποίο θα προσφέρεται απ’ όλες τις τράπεζες με κοινά χαρακτηριστικά.

Το πλεονέκτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι ότι ρυθμίζει ταυτόχρονα όλες τις οφειλές και όχι μόνο αυτές προς τις τράπεζες. Το Δημόσιο, όμως, δεν έχει την ευελιξία των τραπεζικών ρυθμίσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του δανειολήπτη. Ετσι, για να διατηρηθεί η υπαγωγή του συνόλου των οφειλών στη ρύθμιση, κατά πληροφορίες, η αυτοματοποιημένη ρύθμιση που θα προσφέρεται για τις οφειλές έως τις 50.000 ευρώ θα προβλέπει:

■  Εως και 120 δόσεις, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη
■ Χαμηλό επιτόκιο.

Οι τράπεζες θα διαγράφουν αυτομάτως τόκους υπερημερίας και εξωλογιστικούς και θα προχωρούν έως τις 120 δόσεις για το ποσό που απομένει. Ζητούν μάλιστα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τον ΕΦΚΑ να κάνει αυτομάτως το ίδιο, ώστε να μη μελετούν κάθε φάκελο επί μήνες καθυστερώντας τη διαδικασία. Εάν η επιχείρηση ή ο ιδιώτης δεν θέλουν τη συγκεκριμένη διευθέτηση, θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση και η υπόθεση θα παραπέμπεται σε εξέταση από ειδική επιτροπή. Για κάθε ρύθμιση θα χρειάζεται η συμφωνία τουλάχιστον των πιστωτών που κατέχουν το 60% του χρέους. Αν το επίπεδο των οφειλών υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και είναι μικρότερο από 2 εκατ. ευρώ, τότε θα προσφέρονται λύσεις σε εξατομικευμένη βάση, ανάλογα με τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δανειολήπτη, θα γίνεται όμως και σε αυτές διαγραφή των τόκων υπερημερίας.
Αυτοματοποιημένο πρόγραμμα



Αρχικά η λύση για το δάνειο θα υπολογίζεται με βάση αυτοματοποιημένα προγράμματα. Ανάλογα με τις δυνατότητες θα υπολογίζεται η δυνατότητα μηνιαίων πληρωμών και με βάση αυτή θα προκύπτει η αναγκαία ρύθμιση (κούρεμα, δόσεις ή συνδυασμός και των δύο). Η ρύθμιση που θα προκύπτει θα πηγαίνει σε μια επιτροπή. Εκεί θα εξετάζονται και άλλες παράμετροι, όπως π.χ. η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούν να ρευστοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος, ώστε μετά να γίνει κούρεμα της οφειλής ή να καθοριστούν οι δόσεις. Οι τράπεζες μπορούν κάνουν περισσότερες από 120 δόσεις, αλλά η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ μόνο μέχρι 120 δόσεις. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται συμφωνία του 60% των πιστωτών.
Η λύση που θα προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει κούρεμα τέτοιο που να φέρνει το δάνειο χαμηλότερα από την αξία των ενεχύρων και των εξασφαλίσεων που έχει η τράπεζα. 

Για οφειλές πάνω από 2 εκατ. ευρώ θα γίνεται ειδική μελέτη βιωσιμότητας και με βάση τα συμπεράσματά της θα συζητείται η ρύθμιση. Απαραίτητη προϋπόθεση, η συμφωνία του 60% των πιστωτών. Ουσιαστικά θα είναι μια βασική συνταγή που θα επαναλαμβάνεται και θα παραλλάσει στις παραμέτρους, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε οφειλέτη. Στόχος των τραπεζών είναι να τηρηθεί μια προκαθορισμένη συνταγή, με επιμέρους προσαρμογές κατά περίπτωση, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ταχύτητα με αποφυγή ατέρμονων διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων.  

Οταν το αίτημα ρύθμισης φτάνει στις ειδικές μονάδες για την ανάκτηση κόκκινων δανείων που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες, θα κατηγοριοποιείται ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Η διαχείριση θα γίνεται με οδηγό τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.  Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ: «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου. Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους μεγάλους πιστωτές, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες, ώστε να συνδεθούν με την πλατφόρμα και τα στοιχεία όλων των οφειλών να μεταφέρονται αυτόματα στην αίτηση του ενδιαφερόμενου προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα».

Η προετοιμασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι και ο  λόγος που ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τίθεται σε ισχύ τρεις μήνες μετά την ψήφισή του. Να σημειωθεί ότι τα στελέχη των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν πάρει, εμφανίζονται επιφυλακτικά για το αν η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και θεωρούν πιθανότερο χρόνο έναρξης της πλατφόρμας τον Σεπτέμβριο. Αίτηση για εξωδικαστικό μηχανισμό έχει δικαίωμα να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εάν έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή προς τράπεζα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών (ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016) ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλο ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων των δήμων, ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων εις βάρος του.

Ποιες οφειλές εξαιρούνται


Επιπλέον, για να υποβληθεί αίτηση απαιτείται η επιχείρηση σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης να είχε: 1) καθαρό θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εάν ο οφειλέτης τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή 2) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή καθαρή θετική θέση εάν ο οφειλέτης τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, προκειμένου να είναι βάσιμο το ενδεχόμενο οικονομικής επιβίωσής του όταν ρυθμιστούν τα χρέη.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, απαιτήσεις από ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων λόγω παραβίασης των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι μικροί πιστωτές της επιχείρησης. Εκτός διαδικασίας επίσης θα τίθεται μια επιχείρηση στην οποία οι απαιτήσεις ενός πιστωτή της υπερβαίνουν το 85% των συνολικών απαιτήσεων του οφειλέτη και η αίτηση θα μεταβιβάζεται στον συγκεκριμένο πιστωτή για διμερή διαπραγμάτευση. 

Τη διαδικασία υπαγωγής στον μηχανισμό μπορεί να κινήσει ο οφειλέτης υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι το τέλος του 2018. Μπορεί όμως να την κινήσουν και οι πιστωτές (τράπεζες, Εφορία, Ταμεία, δήμοι κ.λπ.) και να κοινοποιήσουν στον οφειλέτη πρόσκληση να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 60% των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. 

Από αυτά, το 48% έχει καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 26% είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και το υπόλοιπο 26% είναι αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες υπερβαίνει το 67%.



Αλέξανδρος Κασιμάτης, Γiώργος Χ. Παπαγεωργίου
Πηγή : protothema.gr


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 44χρονου ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε ηλεκτρονικό ίχνος χρήστη, που απέκτησε πρόσβαση σε διαδικτυακή υπηρεσία και διαμοίρασε αρχείο βίντεο με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε σύνδεση που αντιστοιχεί σε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε προχθές (30-06-2017), στην οικία του 44χρονου, με τη συνδρομή αστυνομικών του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητές συσκευές ( tablet ) και κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, ενώ προέκυψε ότι το συγκεκριμένο ίχνος αντιστοιχεί σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικό αριθμό που κατέχει και διαχειρίζεται ο ίδιος.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.




Σε ύφεση η φωτιά στην Κεφαλονιά



Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Αγία Ειρήνη, νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς. 

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Αγία Ειρήνη, νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς. 

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο από το απόγευμα για να περιορίσουν τη φωτιά περιμετρικά, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν το απόγευμα στην περιοχή, δυσχέραιναν το έργο τους. 

Είκοσι πυροσβέστες θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στη περιοχή, με επτά οχήματα της Πυροσβεστικής και κλιμάκιο από το Πεζοπόρο τμήμα της Δυτικής Ελλάδος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, δήλωσε ότι «η φωτιά είναι σε ύφεση, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι δυνατό να καταμετρηθούν τα στρέμματα δασικής έκτασης, που τυλίχθηκαν στις φλόγες». 

Τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας το απόγευμα συνέδραμαν συνολικά έξι αεροσκάφη, τέσσερα Καναντέρ και δύο Πετζετέλ. 



Πηγή: skai.gr


Σε πύρινο κλοιό η Μάνη-Κάηκαν σπίτια σε Κότρωνα και Σκουτάρι



Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Μάνη. Η πύρινη λαίλαπα έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας. Μαίνονται επίσης οι εστίες σε Παρασύρο, Σκουτάρι, Δροσοπηγή.

Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Μάνη. Η πύρινη λαίλαπα έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας, ολοσχερώς κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας. Το Λιμεναρχείο έστειλε πλωτά, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό, μιας και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί. Μαίνονται επίσης οι εστίες σε Παρασύρο,Σκουτάρι,Δροσοπηγή και την περιοχή της Αργυλιάς.Στο σημείο επιχειρούν από ξηράς ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν έρθεικαι από τη Θεσαλλονίκη, 40 οχήματα με 150 Πυροσβέστες, ενώ συνδράμουν και πολίτες με νεροφόρες.

Η φωτιά ξέσπασε το πρωϊ του Σαββάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από ένα μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ στην περιοχή Πυρριχο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο προχθές το μεσημέρι και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποσύρθηκαν. Σε επιφυλακή έμεινε μόνο μια μικρή δύναμη, με τη φωτιά τελικά να αναζωπυρώνεται και να κατακαίει στο πέρασμά της μεγάλες δασικές εκτάσεις και αγροκτήματα. 

Σοβαρές καταγγελίες από τον δήμαρχο της περιοχής Π. Ανδρεάκο που μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για απουσία συντονισμού. 

Το πιο σοβαρό μέτωπο είναι στον οικισμό Κότρωνα όπου έχουν υποστεί ζημιές σπίτια ενώ η φωτιά έφτασε και στο Σκουτάρι με τουλάχιστον ένα σπίτι να έχει υποστεί ζημιές σύμφωνα με το lakonikos.gr. 

Σπίτια κάηκαν κστην περιοχή Αρέα ενώ αναζωπυρώθηκε και η φωτιά στη Χιμάρρα με μέτωπο προς την Αρεόπολη.

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Δεν είχαμε τα εναέρια μέσα όταν έπρεπε

Για πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών που δημιούργηκαν καύσιμη ύλη δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα. Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό». Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY από το σημείο της φωτιάς, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να έρθουν στην περιοχή διότι είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Η πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 7 χθες το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.


Πυρκαγιά  ξέσπασε στις 3:30 τα ξημερώματα και στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι φλόγες καίνε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ τις προσπάθειές τους θα βοηθήσει και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού από αέρος.

Στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα η φωτιά έχει περιοριστεί. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας. Ειδικότερα, εκεί επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.



Πηγή : flynews.gr/lakonikos.gr, thetoc.gr