Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Κυριάκος Μητσοτάκης : Η απόφαση των Η.Π.Α. να αποχωρήσουν από τη συμφωνία είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει τους πάντες. Δεν είναι θεωρία συνομωσίας και δεν σχετίζεται μόνο με τον οικονομικό ανταγωνισμό. Το κλίμα αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Αυτό δεν το αμφισβητεί σχεδόν κανείς στην επιστημονική κοινότητα.  

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της.  Κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Γι’ αυτό και η συμφωνία των Παρισίων ήταν μια τόσο μεγάλη επιτυχία.

Η απόφαση των Η.Π.Α. να αποχωρήσουν από τη συμφωνία είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη.  Ελπίζω στο προσεχές μέλλον να υπάρχουν ακόμα περιθώρια οι Η.Π.Α. να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. 

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί από τη συμφωνία, όπως εξάλλου πράττει το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών».


Η Μάλτα κάνει εκλογές με οσμή σκανδάλων εδώ που βρωμάει η διαπλοκή ακόμα να το αποφασίσει ο Τσίπρας



Διαβάζουμε στο protothema.gr για την διενέργεια εκλογών στην Μάλτα και μαθαίνουμε ότι ο νυν πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ, πιστώνεται την οικονομική άνθηση της μικρής νησιωτικής χώρας κάτι που δεν έχει πετύχει σε εμάς ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά χρεώνεται και με σκάνδαλα διαφθοράς, κάτι που έχει πετύχει και καταφέρει απόλυτα να δημιουργήσει στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλτα: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές με άρωμα σκανδάλων

Στις κάλπες προσέρχονται από το Σάββατο το πρωί οι πολίτες της Μάλτας. Οι πρόωρες εθνικές εκλογές θα κρίνουν την τύχη του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίως πιστώνεται την οικονομική άνθηση της μικρής νησιωτικής χώρας αλλά χρεώνεται και με σκάνδαλα διαφθοράς.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) στη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας δεν ξεπερνά τις 430.000 κατοίκους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του 43χρονου Μούσκατ, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία σε σχέση μ' αυτή που είχε στο απερχόμενο κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκλεγεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν επίσης μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που φθάνει μεταξύ του 20% και του 30% των 341.856 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Οι ψηφοφόροι αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Σάιμον Μπουσουτίλ, επικεφαλής του (συντηρητικού) Εθνικιστικού Κόμματος, εξακολουθεί να ελπίζει εξαιτίας αυτού του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων και στοιχηματίζει ότι η αλλαγή θα είναι κάτι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους έπειτα από τέσσερα χρόνια διαχείρισης από τους Εργατικούς και ένα σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τα «Panama Papers».

Ο Τζόζεφ Μούσκατ προκήρυξε τις εκλογές, έναν χρόνο πριν απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο, με την ελπίδα να ανακτήσει κάποια νομιμότητα αφού η σύζυγός του Μισέλ κατηγορήθηκε ότι άνοιξε έναν λογαριασμό στον Παναμά για να φυλάει εκεί χρήματα δωροδοκίας προερχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν.

Μετά τις αποκαλύψεις που περιέχονται σε χιλιάδες εγγράφων που προήλθαν από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, o διευθυντής του γραφείου του Μούσκατ και ένας από τους υπουργούς του παραδέχθηκαν ότι είχαν ανοιξει παρόμοιους λογαριασμούς, κάτι που η Μισέλ Μούσκατ αρνήθηκε.

Ο Μούσκατ κατηγορήθηκε επειδή η αντίδρασή του στο θέμα ήταν χαμηλών τόνων και επειδή δεν υποχρέωσε τους δύο συνεργάτες του να παραιτηθούν.


Η κυβέρνηση στα στερνά της επιβαρύνει το δημόσιο αδιαφορώντας για το κόστος και τις συνέπειες

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Διαβάζουμε στο skai.gr και εξοργιζόμαστε όπως το σύνολο των Ελλήνων πολιτών για την ασυδοσία και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Καρκατσούλης: Η κυβέρνηση αυξάνει οργανικές θέσεις για να κάνει προσλήψεις

Στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση αυξάνει τις οργανικές θέσεις στο δημόσιο για να μπορεί να κάνει προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, χωρίς να μετρά αποτελεσματικότητα ή κόστος, προχώρησε μέσω του ΣΚΑΪ ο γραμματέας της ΚΟ του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης. 

«Αντί το Δημόσιο να εξοικονομεί χρήματα ώστε να μην γίνονται οι γνωστές φοροεπιδρομές, οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται» τόνισε ο κ. Καρκατσούλης. 

«Τέσσερα μνημόνια πέρασαν από πάνω μας και ακόμα οι κυβερνήσεις αρνούνται να μετρήσουν τι κάνει κάθε φορέας με τα λεφτά που παίρνει… Το κράτος πρέπει να μετρά αποτελέσματα για τα λεφτά που ξοδεύει, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τον πλούτο της πατρίδας μας» επισήμανε. \

Ο Παναγιώτης Καρακατσούλης κατήγγειλε επίσης ότι το 40% των εκτάσεων που ανήκει στο δημόσιο είναι καταπατημένες, ενώ ένα υπάρχουν εκτάσεις που θεωρητικά ανήκουν στο δημόσιο, αλλά το δημόσιο δεν γνωρίζει πού βρίσκονται!

«Αν δεν αντιληφθούμε ότι το κράτος είναι προσωπική μας υπόθεση, αν δεν παθιαστούμε με αυτό, δεν θα βγούμε από την κρίση» τόνισε ο πρώην βουλευτής Επικρατείας. 






Γκέτο κακοποιών και επικίνδυνων αλλοδαπών η Αθήνα! Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών χθές το βράδυ στο κέντρο



Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ αλλοδαπών κακοποιών το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, που μεταβληθεί σε γκέτο αναρχικών και κάθε δίους σκληρών κακοποιών που αδιαφορούν για την αστυνομία και την δικαιοσύνη.

Το περιστατικό συνέβει στη συμβολή των οδών Αναξαγόρα και Γερανίου όταν  ένας υπήκοος Αφγανιστάν 21 ετών τραυματίστηκε θανάσιμα στην πλάτη από αιχμηρό αντικείμενο.

Ο 21χρονος Αφγανός συμμετείχε σε συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας, η οποία έγινε για ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ο 21χρονος Αφγανός διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ανθρωποκτoνιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.




Μολότοφ έξω από τα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσαλονίκη! Θα καταδικάσει το κόμμα;



Να μη μας κάνει εντύπωση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιλογήσει τις μολότοφ των "αγανακτισμένων" συντρόφων!!!

Βόμβες μολότοφ έριξαν άγνωστοι έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατίας 76, στη Θεσσαλονίκη, τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ταξί που βρισκόταν στο σημείο.

Το ταξί θα το αποζημιώσει το κόμμα;


“Στόχος τους ο διαμελισμός της Τουρκίας”: Επίθεση Ερντογάν στον Τραμπ για εξοπλισμό Κούρδων




Αυτοί που δίνουν όπλα στις τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν στόχο να διαμελίσουν την Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν, υπονοώντας σαφώς τις ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη τον εξοπλισμό του YPG (Κούρδοι της Συρίας), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Μιλώντας στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους Κοινοτάρχες της Τουρκίας στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια σκότωσαν 10 χιλιάδες τρομοκράτες και η Τουρκία είχε την ίδια περίοδο 945 νεκρούς.

Στις ίδιες επιχειρήσεις, κατασχέθηκαν 8.300 όπλα, ένα εκατομμύριο 270 σφαίρες, 360 τόνοι εκρηκτικής ύλης, 18 χιλιάδες χειροβομβίδες και χειροποίητα εκρηκτικά. “Τώρα σας ρωτώ. Ποιος είναι ο σκοπός αυτών που δίνουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις αυτά τα πυρομαχικά, αυτά τα σε μεγάλη ποσότητα όπλα που εξοπλίζουν από πάνω έως κάτω ένα στρατό; Κανείς να μην κοροϊδεύει κανέναν. Είναι φανερό ότι στόχος τους είναι να μοιράσουν την Τουρκία, να τη διαμελίσουν, όπως έκαναν με τις άλλες χώρες της περιοχής μας, αφήνοντάς τις εκτεθειμένες”, είπε. 

Για τους γκιουλενιστές ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ενώ τους έπιασαν επ’ αυτοφώρω, λένε ενώπιον του δικαστηρίου «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν είπα», παίζοντας τις τρεις μαϊμούδες. “Το λέω καθαρά, δεν θα γλιτώσουν”. Όπως είπε, ισχύει το ίδιο και για τις άλλες οργανώσεις. “Πλέον πέρασε η εποχή που έτρωγαν το ψωμί αυτής της χώρας, που εκμεταλλεύονταν τις δυνατότητες του λαού, που πρόδιδαν μυστικά της χώρα”, ανέφερε, προσθέτοντας πως εάν δεν έχουν στήριξη από το εξωτερικό μέχρι το τέλος του χρόνου, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πετύχει μέχρι το τέλος του 2017 το ΡΚΚ και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να μην μπορούν να κάνουν άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. “Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι για να προστατεύσουμε τη χώρα μας θα πάμε μέχρι εκεί που πρέπει. Γι’ αυτό και είχα πει ‘ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά’. Πότε και πού; Μάλλον αυτό δεν θα το ανακοινώσουμε”, δήλωσε συγκεκριμένα. 



ΚΥΠΕ – ‘Αννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 02/06/2017 12:41

Πηγή: mignatiou.com


Σκόπια: Απεταξάμην τον Μεγάλο Αλέξανδρο! Ρίχνουν τα αγάλματα του



Ίσως είναι η τελευταία φορά που κυβέρνηση των Σκοπίων ορκίζεται στην χώρα ως… Μακεδονία.

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων εξέλεξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (31.05.2017) πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, ως πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια.

Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση διορίστηκε περίπου έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και είναι έτοιμη να κάνει μεγάλες αλλαγές. Νέος Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ορίστηκε ο Νικολά Διμιτρόφ, ο οποίος δήλωσε πως το πρώτο του ταξίδι θέλει να είναι στην Ελλάδα.

«Ξηλώνουν» τον Μεγάλο Αλέξανδρο

Τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια, το τρελό, ανιστόρητο και κιτς όνειρο του Γκρούεφσκι θέλει να κατεδαφίσει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων. Ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι έκανε λόγο για: «Απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου».

Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση λέει πως θέλει λύση και για το όνομα, καθώς επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.  Ίσως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την τελευταία κυβέρνηση που ορκίστηκε χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας. Ωστόσο, οι διεθνολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. 

Αλβανικά στην Βουλή

Τα αλβανικά κόμματα, που κατέχουν 8 από τις 25 υπουργικές θέσεις, ζητούν η αλβανική να γίνει εκ των επισήμων γλωσσών της χώρας στο σύνολο του εθνικού εδάφους και όχι μόνο στις ζώνες που κατοικούνται από Αλβανούς. Για να τονίσει την σημασία της διεκδίκησης αυτής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι άνοιξε στα αλβανικά την συνεδρίαση για την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ εν αναμονή της υιοθέτησης νέου νόμου περί γλωσσών. Κάποιοι από τους βουλευτές τον χειροκρότησαν και άλλοι τον… γιούχαραν. Για ακόμη μία φορά η ισορροπία κρεμόταν από ένα σχοινί. 

Απόπειρα δολοφονίας απερχόμενου υπουργού

Ένας 60χρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας των Σκοπίων, Νικολά Τοντόροφ, την ώρα που εξελισσόταν η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής στον διάδοχό του, στο κτίριο του υπουργείου.

Την ώρα που ο απερχόμενος υπουργός έμπαινε στον κτίριο τον περίμενε ο 60χρονος, ο οποίος τον πλησίασε και επιχείρησε να τον πυροβολήσει με πιστόλι στο κεφάλι. Ο Νικολά Τοντόροφ αντιλήφθηκε την κίνησή του, έπιασε το οπλισμένο χέρι του με αποτέλεσμα η σφαίρα να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια η φρουρά του να συλλάβει τον δράστη. 

Πίσω από την επίθεση κρύβεται το δράμα της 15χρονης εγγονής του 60χρονου, η οποία επρόκειτο να χειρουργηθεί στο εξωτερικό με χρήματα που έπρεπε να καταβάλει το υπουργείο Υγείας, πλην όμως λόγω γραφειοκρατίας καθυστέρησε η καταβολή των νοσηλίων, με αποτέλεσμα, το 2015, η μικρή να πεθάνει προτού προλάβει να μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα γινόταν η εγχείρηση. Ο θάνατός της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια με τους πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους αξιώνοντας την παραίτηση του Τοντόροφ.

Ο παππούς της 15χρονης, από την πλευρά του, θεώρησε ως υπαίτιο για τον θάνατο της εγγονής τον υπουργό και σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, πήγαινε καθημερινά στον τάφο της μικρής και ορκιζόταν εκδίκηση.




Πηγές : ALPHA TV, patrastimes.gr


Η… κλεμμένη τσάντα και ο κατηγορούμενος που φώναξε «είμαι γκέι» για να σωθεί



Η υπόθεση που έμελλε να γίνει το ανέκδοτο της ημέρας για το ακροατήριο.

Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Αυτοφώρου. Εκεί όπου παρελαύνει καθημερινά κάθε καρυδιάς καρύδι με ιστορίες που άλλοτε προκαλούν κλάματα και άλλοτε γέλια…

Μια από αυτές τις ιστορίες ήταν και του νεαρού από την Αφρική που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και κοίταξε στα μάτια την πρόεδρο του Δικαστηρίου. Ο νεαρός ο οποίος βρισκόταν σε ένταση, είχε όψη χιπστερά αλλά αυτό που κυριαρχούσε στην εμφάνιση του ήταν τα πολύ φουντωτά, σγουρά μαλλιά του.

Το δικαστήριο όρισε διερμηνέα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία και ξεκίνησε να εξετάζει την υπόθεση που έμελλε να γίνει το... ανέκδοτο της ημέρας για το ακροατήριο που παρακολουθούσε. Η πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε την κατάθεση της καταγγέλλουσας, η οποία δεν είχε παραβρεθεί στο δικαστήριο. Όπως ισχυριζόταν η γυναίκα, ο 25χρονος, ο οποίος ήταν γνωστός της, λίγα 24ωρα νωρίτερα και ενώ επέστρεφαν από νυκτερινή διασκέδαση, την παρενόχλησε σεξουαλικά με απώτερο στόχο να της κλέψει την τσάντα.

Ο διερμηνέας εξήγησε στον νεαρό την κατηγορία και η πρόεδρος άρχισε να του θέτει ερωτήσεις μιας και δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας για να ρίξει φως στην υπόθεση.

Ο νεαρός σηκώθηκε όρθιος και με παραστατικό τρόπο άρχισε, σε άπταιστα αγγλικά, να περιγράφει τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Όπως είπε, η μηνύτρια, την οποία χαρακτήρισε φίλη του, του ζήτησε να τη συνοδεύσει μετά από ένα ξενύχτι στο σπίτι της. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως η γυναίκα τον κατηγορούσε άδικα ότι επιχείρησε να τη φιλήσει, και όταν εκείνη αντιστάθηκε, εκείνος έφυγε παίρνοντας μαζί του και την τσάντα της.

Ο 25χρονος με στεντόρεια φωνή περιέγραψε τα γεγονότα κουνώντας με παραστατικό τρόπο τα χέρια του. Μιλούσε μεγαλόφωνα και γρήγορα δείχνοντας ότι τον έπνιγε το δίκιο, ενώ ακόμη και ο διερμηνέας με δυσκολία προλάβαινε να μεταφράσει.

«Προσπαθήσατε να έρθετε σε επαφή μαζί της, να την χαϊδέψετε;» τον ρώτησε η πρόεδρος για να τον ακούσει να της απαντά επίμονα «Όχι, Όχι…».  «Αυτό έχει πει η κοπέλα…», επέμεινε η πρόεδρος και εκείνος είπε και πάλι : «Όχι, Όχι…».

Η πρόεδρος, όμως, επανήλθε επιμένοντας στην ερώτηση της και τότε ο νεαρός αγανακτισμένος και με φωνή που σκέπασε όλους τους θορύβους στην κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα, φώναξε: «Μα τι λέτε, τώρα, η κοπέλα είναι φίλη μου και εγώ είμαι γκέι. Είμαι γκέι…».

Στο άκουσμα της τελευταίας φράσης του κατηγορούμενου, το ακροατήριο ξέσπασε σε δυνατά γέλια καθώς πολλοί εισέπραξαν την δήλωση του νεαρού, ως μια… έξυπνη προσπάθεια να ανατρέψει το κατηγορητήριο.

Πρόεδρος: Δεν είχατε σκοπό να την παρενοχλήσετε;

Κατηγορούμενος: Μα είμαι γκέι, σας λέω…

Πρόεδρος: Γιατί σας κατηγορεί ότι πήγατε να την φιλήσετε;

Κατηγορούμενος: Σας εξηγώ, είμαι γκέι και αυτή είναι λεσβία.

Ο νέος ισχυρισμός προκάλεσε ακόμη περισσότερα γέλια στο ακροατήριο, ενώ μέχρι και ο διερμηνέας έκανε μια μικρή παύση πριν ολοκληρώσει την μετάφραση του. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δεν έδωσε καμία σημασία στην αντίδραση του ακροατηρίου, καθώς είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια του να πείσει για την αθωότητα του την πρόεδρο, η οποία τον άκουγε με μεγάλη προσοχή.

Τελικά, τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του το δικαστήριο δεν ήταν αρκετά για να αποδειχθεί η κατηγορία σε βάρος του νεαρού και η πρόεδρος το ανακοίνωσε από έδρας λέγοντας: «Δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες…».

Ο διερμηνέας μετέφρασε την απόφαση του δικαστηρίου στον κατηγορούμενο ο οποίος παρέμεινε ατάραχος στο εδώλιο καθώς δεν αντιλήφθηκε τι ακριβώς είχε γίνει. Η πρόεδρος η οποία βιαζόταν  για να προχωρήσει στην επόμενη υπόθεση απευθύνθηκε στον διερμηνέα λέγοντας:«Πείτε του ότι είναι αθώος. Μπορεί να φύγει».

Διερμηνέας (προς τον κατηγορούμενο): «Είσαι αθώος, είσαι αθώος»

Πρόεδρος (προς τον κατηγορούμενος): Αθώος…

Και τότε ο νεαρός τινάχτηκε σαν ελατήριο από το εδώλιο, φωνάζοντας: «Φυσικά είμαι αθώος, είμαι αθώος, σας το λέω τόση ώρα…» και προκαλώντας, για μια ακόμη φορά, γέλια στο ακροατήριο.

Ήταν τέτοια η ένταση του νεαρού που πέρασαν αρκετά λεπτά ώσπου να αντιληφθεί ότι η υπόθεση του είχε αίσιο τέλος και να αποχωρήσει, χαμογελαστός, από τη δικαστική αίθουσα.



 Μαρία Ζαχαροπούλου
Πηγή : newsbeast.gr


Τίτλοι τέλους στην «φαβέλα» του Ελληνικού - Εκκενώθηκε ο χώρος



Η επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν 150 αστυνομικοί ξεκίνησε τις πρώτες πρωϊνες ώρες με τον χώρο να έχει αποκλειστεί για τους δημοσιογράφους.

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού από τις τρεις δομές φιλοξενίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.  Η επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν 150 αστυνομικοί ξεκίνησε τις πρώτες πρωϊνες ώρες με τον χώρο να έχει αποκλειστεί και να μην επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε σε δημοσιογράφους.

Από το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό επιβιβάστηκαν 108 άτομα σε τρία πούλμαν με προορισμό τη Θήβα.

Ακολούθησε επιχείρηση στην τελευταία από τις τρεις δομές, αυτή στο γήπεδο του χόκεϊ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι.

Λίγο μετά τις 11 είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού απ ΄όπου αναχωρήσαν 4 λεωφορεία με 124 άτομα από το αφίξεων, τα περισσότερα οικογένειες που πάνε στην Θήβα. 44 άτομα μεταφέρθηκαν στο Αλλοδαπών και άλλοι 60 μεμονωμένοι στη Θήβα. Στις οικογένειες που αναχωρούν δίνεται χαρτί με τον αριθμό του κοντέινερ όπου θα διαμείνουν.

Σύμφωνα με παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς εντάσεις.

Στο χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θήβα.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ρεμπέκα Μάρει ανέφερε ότι η Οργάνωση προσέφερε τον τελευταίο χρόνο υποστήριξη στους πρόσφυγες σε θέματα ψυχικής και αναπαραγωγικής υγείας και «αυτή η διαδικασία εκκένωσης δεν μας βοηθάει να έχουμε συνέχεια στην περίθαλψη που προσφέρουμε. Ελπίζουμε αυτή η συνέχεια να υπάρξει».

Οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) μεταφέρονται στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής. Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος δήλωσε ότι "συμπληρώνονται 20 μήνες λειτουργίας μιας δομής που ήταν να λειτουργήσει προσωρινά για λίγες ημέρες. Ευχόμαστε οι πρόσφυγες να μην πάνε σε ένα νέο "ελληνικό' αλλά σε συνθήκες διαβίωσης καλύτερες από εδώ". Επίσης, ο κ. Κωνσταντάτος σχολίασε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται πρόσβαση στους χώρους του Ελληνικού για τα ΜΜΕ λέγοντας ότι "ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερώνεται και τα ΜΜΕ πρέπει να καταγράφουν τι συμβαίνει".

Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπάρχουν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον "Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων" (ΣΥΠΡΟΜΕ), "χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό", ενώ σύμφωνα με τον αλληλέγγυο Γιώργο Κοφινάκη ,"οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση".

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι "ο ισχυρισμός ότι η εκκένωση γίνεται εθελοντικά δεν ισχύει. Ζήτησαν χθες από τους πρόσφυγες να υπογράψουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν να φύγουν αλλά δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύει την εκκένωση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και αποκλεισμού από τις πόλεις".

Η «μαφία του Ελληνικού»

Οι αστυνομικές υπηρεσίες επιχειρούν να εξαρθρώσουν τη «μαφία» της δομής του Ελληνικού προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η επιχείρηση εκκένωσης και μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στο οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα. Αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν καταγράψει πολύ καιρό τώρα τους πέντε «αρχηγούς» εκβιαστικών ομάδων της δομής που έχουν στήσει το «στρατηγείο» τους στο κτίριο αφίξεων του παλιού αεροδρομίου. Οι εκβιασμοί, οι απειλές, τα μαχαιρώματα, η διακίνηση ναρκωτικών, οι απόπειρες εμπρησμού αποθηκών του  προκειμένου να μεταπωλούν τα υφαρπαγμένα προϊόντα και οι καταγγελίες βιασμών, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αστυνομίας που παρακολουθούν τις δραστηριότητες των υπόπτων.

Οι αστυνομικοί έχουν κάνει μια «ακτινοσκοπική» απεικόνιση του προφίλ των πέντε «αρχηγών» από το Αφγανιστάν, οι οποίοι μόνιμα προκαλούν τριβές και προβλήματα στη δομή και στις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που έχουν βρει καταφύγιο στο Ελληνικό. Τρεις από αυτούς είναι 20 χρόνων, με τον έναν να έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών, ο δεύτερος έχει κατηγορηθεί για απόπειρες εμπρησμού καθώς σκόπιμα έχει βάλει τρεις φορές φωτιά σε αποθήκες τροφίμων, ιματισμού και ειδών πρώτης ανάγκης της δομής, προκειμένου η «συμμορία» να πωλεί εκβιαστικά τα παράνομα προϊόντα της στους φιλοξενούμενους αλλοδαπούς. Για έναν τρίτο εκκρεμεί καταγγελία βιασμού μιας γυναίκας, η οποία διέμενε με την οικογένειά της στη δομή, ωστόσο δεν προχώρησε υπό τον φόβο των αντιποίνων. Στον συγκεκριμένο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια των τριών παιδιών του, εξαιτίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Δύο ακόμη Αφγανοί συμπληρώνουν την ηγετική ομάδα.

Μέλη της «μαφίας» ήταν αυτά που τον περασμένο Φεβρουάριο υποκίνησαν επεισόδια και εντάσεις στο Ελληνικό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, ενώ ένας από τους «αρχηγούς» ήταν πρωταγωνιστής στην απόπειρα χειροδικίας σε βάρος του αρμόδιου υπουργού, όταν εκείνος είχε επιχειρήσει να ανοίξει το λουκέτο της δομής.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι μέλη της σπείρας δήλωναν περισσότερους διαμένοντες στη δομή, προκειμένου να παραλαμβάνουν διπλάσιες μερίδες φαγητού, για να πωλούν το πλεόνασμα αλλά και να δίνουν μεγαλύτερο αριθμητικό δείγμα των ατόμων που μένουν εκεί με σκοπό να μην κλείσει το Ελληνικό.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Απριλίου 2016 ένας 40χρονος Ιρανός σκότωσε έναν 50χρονο από το Αφγανιστάν στο Πεδίο του Άρεως, μετά από διαφορά στην αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών. Δράστης και θύμα διέμεναν με τις οικογένειές τους στο Ελληνικό. Στις 14 Ιουλίου 2016 με αφορμή το «κουμάντο» στις καθημερινές δραστηριότητες των αλλοδαπών που διαβιούσαν στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας, εξελίχθηκε άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες. Ο 16χρονος Μοχάμαντ από το Αφγανιστάν έπεσε νεκρός, ενώ δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν αντέδρασαν στις αρχηγικές πιέσεις ομοεθνών τους. Οι δράστες της δολοφονίας, ήταν δύο αδέρφια από το Αφγανιστάν 18 και 23 χρόνων και ένας ακόμη 37χρονος συμπατριώτης τους. Οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει ομάδα και κυκλοφορούσαν οπλισμένοι με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα τρομοκρατώντας τους υπόλοιπους μετανάστες, επιχειρώντας να επιβάλλουν το αρχηγικό προφίλ τους. Ως «αρχηγός» εμφανιζόταν ο 18χρονος δράστης και «υπαρχηγός» ο 23χρονος αδερφός του. Το 16χρονο θύμα είχε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα από μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματος όπως και τραύματα από ρόπαλα στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου κατέληξε λίγο αργότερα.


Πηγή: thetoc.gr


Χαρακόπουλος: Μαζικά “συγχωροχάρτι” σε φυλακισμένους για βαριά εγκλήματα




«Η χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης της εγκληματικότητας και της σοβαρής παραβατικότητας. 

Τα φαινόμενα είναι καθημερινά και καταχρηστικά. Από τις περιπτώσεις των ληστειών μετά φόνου ή άσκησης βίας έως τις καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από ανεξέλεγκτες αγέλες περιθωριακών που δημιουργούν ανενόχλητοι νησίδες ανομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Σ’ αυτά, να προσθέσουμε και την δράση ομάδων τρομοκρατών που έφτασαν στο σημείο να αποπειραθούν δολοφονική ενέργεια σε έναν πρώην πρωθυπουργό». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της βουλής, που συνεδρίασε για την έκφραση γνώμης επί του Στρατηγικού Σχεδίου για το Σωφρονιστικό Σύστημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τα έτη 2018–2020.

Ο κ. Χαρακόπουλος καυτηρίασε το γεγονός ότι «ενώ θα έπρεπε να έχει σημάνει ήδη συναγερμός στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη, οι αποφάσεις που προωθούνται είναι ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Περισσότερη ανοχή προς την πάσης φύσεως εγκληματικότητα. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αποφάσεις που δίνουν μαζικά “συγχωροχάρτι” σε φυλακισμένους που έχουν καταδικαστεί για βαριά εγκλήματα και οι οποίοι εξερχόμενοι των σωφρονιστικών καταστημάτων συνεχίζουν την παράνομη δράση τους. Η επιχειρηματολογία υπέρ αυτής της πολιτικής είναι εξωφρενική, καθώς εδράζεται στην έλλειψη χώρου. Και αντί να υπάρξει ένας σχεδιασμός, αφήνουμε τους πάντες έξω κατατρομοκρατώντας την κοινωνία».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερπληθυσμός κρατουμένων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η “Λευκή Βίβλος” του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι ο αριθμός των κρατουμένων στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, κυμαινόταν τα έτη 2012-2014 μεταξύ 124 και 134 ανά 100.000 κατοίκους. 

Στην Ελλάδα ο αριθμός των κρατουμένων την 1η Φεβρουαρίου 2017 ήταν 9.383 κρατούμενοι, δηλαδή, περίπου 85 κρατούμενοι ανά 100.000 κατοίκους. Επομένως, το πραγματικό μας πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε υπερβολικό αριθμό κρατουμένων, αλλά ότι η χώρα δεν διαθέτει σωφρονιστικά καταστήματα με τέτοια χωρητικότητα ώστε να μπορεί να στεγαστεί με συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας ο αναλογικά μικρότερος αριθμός κρατουμένων στην Ελλάδα».

Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας είναι πλέον “εκκωφαντική”, όπως και σε κάθε άλλο τομέα και γι' αυτό πρέπει να δοθεί ένα τέλος όσο το δυνατόν πιο σύντομα».


Πηγή : bloko.gr


Νέα Δημοκρατία: Η ανικανότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στοιχίζει ανθρώπινες ζωές



Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας,  κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προκαλεί και εξοργίζει πλέον ολόκληρη την κοινωνία η αδιαφορία, με την οποία αντιμετωπίζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, 57χρονη γυναίκα ξεψύχησε αβοήθητη στη Φολέγανδρο, επειδή δεν υπήρχε γιατρός για την παροχή βοήθειας. Η γυναίκα βρέθηκε στο έλεος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς θα μπορούσε να  είχε σωθεί αν υπήρχε ένας γιατρός στο νησί των 750 κατοίκων. 

Την ίδια ώρα ο γνωστός “Υπουργός του Facebook” κ. Πολάκης ασχολούνταν με τα συνήθη ξεσπάσματα μίσους που τον χαρακτηρίζουν, αντί να επιδιώκει να λύνει προβλήματα στο χώρο της υγείας που αποδεικνύονται δυστυχώς  μοιραία.

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει την άμεση και πλήρη διερεύνηση του θέματος, τον καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν και βεβαίως την κάλυψη των απαραίτητων υγειονομικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στα νησιά μας. Μέχρι πότε άραγε θα πληρώνουν οι πολίτες  την ανικανότητα αυτών που μας κυβερνούν;».


Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών: «Προκλητικά αβάσιμη» η κριτική Σόιμπλε

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, που ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά την υπόσχεσή της, δεν κατήργησε τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης, με σημερινή δήλωσή του κάνει λόγο για αδικαιολόγητη επίθεση του κ. Σόιμπλε κατά της Ελλάδας με αφορμή τον ελληνικό εφοπλισμό που εκπροσωπεί το 50% της Ευρώπης, ενώ προσθέτει ότι ο Γερμανός αξιωματούχος αγνοεί το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία.

Ακολουθεί η δήλωση του Θ.Βενιάμη:

«Απορία δημιούργησε στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα η αδικαιολόγητη πρόσφατη επίθεση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε κατά της χώρας μας με αιχμή του δόρατος τον ελληνικό εφοπλισμό.

Ο κ. Σόιμπλε, αγνοώντας με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί.

Σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προασπίσει, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας της έναντι του σκληρού ανταγωνισμού από ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, οι επικρίσεις του κ. Σόιμπλε είναι προκλητικά αβάσιμες.

Δημιουργείται επίσης το ερώτημα μήπως η αποτυχία της γερμανικής ναυτιλιακής πολιτικής, που παρόλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (πλοιοκτησία, διαχείριση, φυσικό πρόσωπο), δεν κατάφερε να στηρίξει τη ναυτιλία της, είναι το κίνητρο που υποκινεί τον Υπουργό στις δηλώσεις αυτές.

Αν στόχος των δηλώσεών του είναι να τορπιλίσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τον τόπο της, αποδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία.

Προς γνώση του κ. Σόιμπλε, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα σύσσωμη ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των εσόδων της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας εδώ και τέσσερα χρόνια σε εθελοντική βάση, τον διπλασιασμό της φορολογικής της υποχρέωσης, αν και αυτή απολαμβάνει ιστορικά συνταγματικής προστασίας, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα την ενότητα αλλά και την συνέπειά της απέναντι στον τόπο της».

Σημειώνεται ότι και κατά το παρελθόν ο κ. Σόιμπλε, έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Ελλάδα να φορολογήσει τους εφοπλιστές, ώστε να μην έχει ανάγκη επιπλέον δανεισμό. Ωστόσο–όπως αναφέρουν εφοπλιστικοί κύκλοι – πίσω από τις δηλώσεις Σόιμπλε βρίσκεται το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του στόλου που προσπάθησε να "χτίσει" η Γερμανία αγοράστηκε από Έλληνες εφοπλιστές. «Κι αυτό, παρ' όλο που η Γερμανία έχει δημιουργήσει το καλύτερο φορολογικό πλαίσιο στην Ευρώπη για τη ναυτιλία», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει λάθος στην κριτική του, γιατί η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής και εάν στραφεί σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, η απώλεια θα είναι σημαντική. Επομένως, η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο, πρέπει να παραμείνει στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μη στερηθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη τον παραγωγικό αυτό πυλώνα και τα συνακόλουθα οφέλη του, ιδιαίτερα στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Πριν λίγους μήνες μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της ένωσης Γερμανών εφοπλιστών Verband Deutscher Reeder, δεσμεύτηκε για τη χορήγηση στους Γερμανούς εφοπλιστές κρατικής στήριξης σε θέματα επανδρώσεων και ασφαλιστικών εισφορών .

Ο Ντομπρίντ διαβεβαίωσε τα μέλη της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών πως το Βερολίνο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής πλοιοκτησίας. Οι αναφορές αυτές ακολούθησαν τις υποσχέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη Verband Deutscher Reeder για κίνητρα προσέλκυσης πλοίων στη γερμανική σημαία.

Κύκλοι της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας αποδίδουν τις δηλώσεις Σόιμπλε σε πιέσεις ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών ναυτιλιακών συμφερόντων. Και αυτό παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τη μονάδα φορολογικών υπηρεσιών της Deloitte, ο ελληνικός φόρος χωρητικότητας (που επιβάλλεται επί του tonnage του στόλου) εκτιμάται πως είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. και δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Μάλτας. Μάλιστα, ο ίδιος συμβουλευτικός οίκος υπολογίζει πως ένας Ελληνας πλοιοκτήτης καταβάλλει φόρο 66.770 ευρώ για ένα δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 51.000 τόνων (dwt) και 68.328 ευρώ για ένα φορτηγό 58.000 dwt, τη στιγμή που για πανομοιότυπα πλοία ένας Γερμανός εφοπλιστής καταβάλλει 22.037 ευρώ και 23.850 ευρώ, αντίστοιχα.

Παρά ταύτα και σε αντίθεση με την ελληνόκτητο ναυτιλία, η οποία συνεχίζει να μεγεθύνεται και να εκσυγχρονίζεται, η γερμανική συρρικνώνεται: η ένωση Γερμανών εφοπλιστών ανακοίνωσε πέρυσι πως ο γερμανικός εμπορικός στόλος μειώθηκε για τρίτη χρονιά στα 3.122 πλοία. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση 17% από τα υψηλά του το 2012. Μόνον το 2015 μειώθηκε κατά 117 πλοία. Συνολικά φέτος πουλήθηκαν 182 πλοία συμπεριλαμβανομένων 68 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τύπος που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του γερμανικού στόλου. Πολλά από αυτά πωλήθηκαν σε Ελληνες.

«Κάθε πλοίο που πωλείται σε ξένη χώρα ανταγωνίζεται πλέον τον γερμανικό στόλο» δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Γερμανών εφοπλιστών, Αλφρεντ Χάρντμαν, σε μια «ελάχιστα συγκεκαλυμμένη έκκληση για πολιτικές προστατευτισμού», σημειώνουν οικονομικοί παρατηρητές. Η ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί το 43% της παγκόσμιας ναυτιλίας, ενώ η Ελλάδα κατέχει το 47% της ευρωπαϊκής.

Εφοπλιστικοί κύκλοι πιστεύουν ότι παρά τα όσα λέει ο κ. Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πέσει στην παγίδα να έρθει αντιμέτωπη με την ελληνική ναυτιλία, γιατί τότε η χώρα θα κινδυνεύσει να χάσει τον πρώτο παραγωγικό πυλώνα της προς όφελος άλλων κρατών με ανταγωνιστική ναυτιλία. Η ελληνική ναυτιλία είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας μας που δεν έχει κανένα «άνοιγμα» ούτε «κόκκινα» δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες.Το μεγαλύτερο μέρος χρηματοδότησής της το αντλεί από τράπεζες του εξωτερικού, ενώ όσα δάνεια έχουν ληφθεί από ελληνικές τράπεζες, όπως πιστοποιούν οι ίδιες, αποπληρώνονται κανονικά. Αντίθετα, οι γερμανικές τράπεζες μόνο το 2004 είχαν χορηγήσει προς τους πλοιοκτήτες της χώρας τους πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται εξάλλου ότι το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική ναυτιλία είναι κατοχυρωμένο σε βασικές διατάξεις του συντάγματος του 1975 ενώ αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης από την πολιτεία της σημασίας που είχε ο τομέας αυτός διαχρονικά στους παραγωγικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με μελέτες του Boston Consulting Group (BCG) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (2013), η ελληνική ναυτιλία συνεισφέρει άνω του 7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) στη χώρα μας, παρέχει απασχόληση σε 200.000 άτομα και καλύπτει άνω του 30% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία δεν ήταν ποτέ μέρος της κρίσης χρέους του ελληνικού κράτους. Αντίθετα, η συνεπής συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία και στο ισοζύγιο πληρωμών κατά τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξε ουσιαστική και αναντικατάστατη ιδιαίτερα μετά τον επαναπατρισμό των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που άρχισε στη δεκαετία του 1980. Παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και παγκοσμίως, η ελληνική ναυτιλία διατήρησε την ηγετική της θέση.

Η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς .Ο στόλος ανέρχεται σε 4.585 πλοία (πλοία άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας 341,17 εκατομμυρίων τόνων deadweight (dwt) –αύξηση περίπου 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος– που αντιπροσωπεύει το 19,63% του παγκόσμιου στόλου σε dwt και το 49,96% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Επίσης η ελληνόκτητη ναυτιλία κατέχει τον μεγαλύτερο «cross-trading» στόλο στον κόσμο, καθώς το 98,5% της υπό ελληνική πλοιοκτησία χωρητικότητας μεταφέρει φορτία μεταξύ τρίτων χωρών προσφέροντας, ως εκ τούτου, μία απαραίτητη υπηρεσία παγκοσμίως. Ο ελληνόκτητος στόλος έχει υψηλή ανταπόκριση στις μεταβολές των εμπορικών ροών, όπως η άνοδος της ασιατικής ζήτησης, ενώ η σημασία του για την Ευρώπη είναι διττή: σε σχέση με την εξασφάλιση των εισαγωγικών / εξαγωγικών αναγκών της ΕΕ και την ενίσχυση του ναυτιλιακού πλέγματος δραστηριοτήτων της.

Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή ζώνη «πλοιοκτησίας» στον κόσμο βρίσκεται στο πλέγμα Αθήνας / Πειραιά, που συνδέεται στενά με την εθνική ιδιοκτησιακή βάση της, σε αντίθεση με παρεμφερείς πλοιοκτητικές ζώνες, όπως η Σιγκαπούρη και το Λονδίνο, που προσελκύουν μία πλοιοκτητική βάση προερχόμενη από την υφήλιο.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε Γιάννο Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου



Ύποπτοι φυγής κρίνονται από την ελληνική δικαιοσύνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου  και τους απαγορεύεται η έξοδός τους από τη χώρα ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στην ανάκριση που θα διενεργηθεί σε βάρος τους για σειρά υποθέσεων διαφθοράς. 

Συγκεκριμένα η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ήρθε μετά την ποινική δίωξη για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ασκήθηκε από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των ακινήτων ιδιοκτησίας τους στην Κηφισιά και στο Κολωνάκι. 

Η νέα εισαγγελέας κατά της διαφθοράς εντόπισε προφανώς ίχνη διασύνδεσης μαύρου χρήματος με την απόκτηση των ακινήτων. Άλλωστε τα ποσά που φέρονται να διακινήθηκαν στις υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος ο κ. Παπαντωνίου είναι τεράστια.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην άσκηση της δίωξης ενώ παράλληλα η εισαγγελέας ζήτησε από τον ανακριτή κατά της διαφθοράς να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα του ζεύγους Παπαντωνίου. Το αίτημα της κας Τουλουπάκη θα κριθεί εντός 15ημέρου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του. 

Γιατί τώρα 

Η δίωξη ασκείται μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ. Παπαντωνίου. Εάν, δηλαδή, η περιουσία του πρώην υπουργού είναι "καθαρή" ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο εντοπισμός ενός νέου λογαριασμού (πέραν αυτού της συζύγου του στη λίστα Λαγκάρντ για την τράπεζα USBC) του κ. Παπαντωνίου στη λίστα Μπόργιανς που αφορά την τράπεζα UBS και φέρεται το 2006 να ήταν στα 3 εκατομμύρια ευρώ.  Πρόκειται για έναν από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές μετά απο αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβληθεί απο τις 22 Μαρτίου. 

"Απόκλιση"

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως  τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ.Παπαντωνίου και της κα Κουράκου παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά 4 ακινήτων (Κηφισιά, Κολωνάκι 2 γραφεία και βίλα στη Σύρο που πουλήθηκε).

Οι εισαγγελείς έκριναν ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι καταθέσεις – αγορές (αν όχι όλες, κάποιες από αυτές) να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά και όχι από μία ενδεχόμενη φοροδιαφυγή καθώς Παπαντωνίου – Κουράκου είναι αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.


Του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή : capital.gr


Reuters: Σενάριο αναβολής αποπληρωμής των τόκων που συνεπάγεται νέο δάνειο εξετάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ




Διάφορα σενάρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στους υπολογισμούς του, οι οποίοι περιέχονται σε επιστολή προς μέλος του Κοινοβουλίου, με ενδεχόμενη υιοθέτηση του σεναρίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θέλει την αποπληρωμή των τόκων να μετατίθεται μέχρι το 2048. Αυτό θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερήσουν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ίδια πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο. 

«Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ», σημειώνεται επίσης στο ίδιο κείμενο, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο έγγραφο.

Σε μία παρόμοια αναφορά του, το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που εστάλη σε Γερμανούς βουλευτές και στο οποίο τονίζεται πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μπορεί να αποκατασταθεί με μια σειρά από μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060. Κατά το Bloomberg, στο έγγραφο περιέχονται εκτιμήσεις του ESM.



Πηγή : kathimerini.gr