Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Στη φυλακή οι εννέα τούρκοι συλληφθέντες



Στη φυλακή με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι εννέα κατηγορούμενοι τουρκικής και κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα. 

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή κατά ομάδες φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και φωνάζοντας συνθήματα. Στο πλευρό τους μια μικρή ομάδα αλληλέγγυων οι οποίοι κρατούσαν πανό . 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν τυπικές απολογίες καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για το σύνολο της δικογραφίας που εχει σχηματιστεί σε βάρος τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους , δεν στάθηκε δυνατή, όπως προβλέπεται από το νόμο, η απρόσκοπτη 

επικοινωνία με τους εντολείς τους λόγω των ειδικών συνθηκών κράτησης τους στην αντιτρομοκρατική . 

Στο υπόμνημα που υπέβαλαν στην δικαστική λειτουργό φέρονται να αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους δεν ειναι τρομοκρατία». 

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν αόριστο το κατηγορητήριο καθώς όπως αναφέρουν τους αποδίδει ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση χωρις να προσδιορίζει ποια ειναι αυτή , ποιες πράξεις έχει κάνει και από πότε έχει συγκροτηθεί.


TA NEA


Η Πλεύση Ελευθερίας αναζητά ακόμα και ληστές τραπεζών να στελεχώσουν το κόμμα



Άφωνοι έχουν μείνει όσοι διάβασαν στην κατηγορία «θέλω να συστηθώ», και ήθελαν να γίνουν μέλη του κόμματος  Πλεύσης Ελευθερίας.

«Συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα, μας βοηθάτε να σας γνωρίσουμε καλύτερα και να επικοινωνήσουμε μαζί σας πάνω στα ταλέντα σας και τις επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές δεξιότητές σας» τονίζεται χαρακτηριστικά στον ιστότοπο, και μεταξύ των «επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων που μπορεί να είναι χρήσιμες στο κίνημα», περιλαμβάνεται και αυτή του «ληστή τραπεζών».





Πάνω από (136) κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε πολυτελή πολυκατοικία στη Βάρκιζα



Πάνω από (136) κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε πολυτελή πολυκατοικία στη Βάρκιζα, όπου διέμενε 33χρονος Σερβοκροάτης, ο οποίος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και 35χρονος υπήκοος Σερβίας, συνεργός του συλληφθέντα, ο οποίος αναζητείται.

Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι όποιοι, μετά από πολυήμερη έρευνα και αξιοποιώντας πλήρως τα στοιχεία που προέκυψαν, κατάφεραν να εντοπίσουν αποθηκευτικό χώρο ναρκωτικών, σε πολυτελή πολυκατοικία στη Βάρκιζα.

Παράλληλα ταυτοποίησαν τα στοιχεία του ένοικου του διαμερίσματος και πιστοποίησαν την εγκληματική του δράση, ως προς τη φύλαξη αλλά και τη διαχείριση ποσοτήτων κοκαΐνης στις αγορές των ναρκωτικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, προχθές το απόγευμα (Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017), οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Βάρκιζας, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ο 35χρονος αλλοδαπός.

Στο διαμέρισμα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως χώρο αποθήκευσης - φύλαξης των ναρκωτικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (124) συσκευασίες κοκαΐνης, οι οποίες έφεραν διάφορα λογότυπα ποιοτήτων κοκαΐνης, υποδηλωτικών της προελεύσεως εγκληματικών οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής.



Συνολικά κατασχέθηκαν:

ποσότητα κοκαΐνης βάρους -136- κιλών και -75- γραμμαρίων,
το χρηματικό ποσό των -12.830- ευρώ και -3- δολαρίων Η.Π.Α.,
ΙΧΕ αυτοκίνητο και ποδήλατο,
τέσσερις (4) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
δύο (2) θερμοσυγκολητές και
πλήθος νάιλον συσκευασιών για τη συσκευασία ναρκωτικών
Από τα δεδομένα της έρευνας προσδιορίζεται ότι οι δυο εμπλεκόμενοι αλλοδαποί είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με διεθνικό χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται στη δημιουργία διαύλου και πύλης εισόδου μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Λατινική Αμερική στον ευρωπαϊκό χώρο.


Από τις κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης, αλλά και από τις υπολογιζόμενες ήδη διακινηθείσες, εκτιμάται ότι τα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούν στο ποσό των 15.000.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Ντόρα Μπακογιάννη : Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να καλύψει τον κ. Καμμένο


Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα Realnews και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Ο Πάνος Καμμένος είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης; 

Ο Πάνος Καμμένος είναι ένας επικίνδυνος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος δεν έχει αίσθηση της ευθύνης την οποία πρέπει να έχει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Έχει επανειλημμένως πιαστεί ψευδόμενος στην Βουλή των Ελλήνων, προσπαθώντας να παραπλανήσει τους πολίτες. Έχει παραβιάσει το νόμο περί μεσαζόντων και στη συζήτηση που έγινε στη βουλή κατέθεσε έγγραφα τα οποία είναι παραποιημένα και μη έγκυρα. Σε ποια άλλη δημοκρατία θα είχε αποκαλυφθεί ότι ο υπουργός Άμυνας εμπλέκετε με περίεργους μεσάζοντες σε μια εξαιρετικά ύποπτη υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού και δεν θα είχε οδηγηθεί σε παραίτηση;

Εκτιμάτε ότι η υπόθεση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μπορεί να φτάσει και σε Ειδικό Δικαστήριο;

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να καλύψει πλήρως τον κ. Καμμένο και  αυτό σημαίνει ότι ηθικά, νομικά και πολιτικά είναι συνυπεύθυνος. Σήμερα αντιλαμβάνονται  τον κίνδυνο και γι’ αυτό θα επιλέξουν την άτακτη φυγή. Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την πρόταση του κυρίου Φίλη που ζητά για ανθρωπιστικούς λόγους να μην υλοποιηθεί η συμφωνία  θα την “ακυρώσουν”, για να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες. Πάντως θέλω να επισημάνω ότι αν κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει το σπίτι σας και τον πιάσετε δεν σημαίνει ότι είναι αθώος και ότι δεν συνέβη τίποτα.

Εσείς ως ΝΔ θα ψηφίσετε την ανάκληση της συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία;

Καταρχήν πρέπει να δούμε ποια είναι ακριβώς η πρόταση της κυβέρνησης. Θέλουν να ακυρώσουμε την συμφωνία για τα 300.000 βλήματα; Θέλουν να ακυρώσουν τη συμφωνία για τα 100.000 βλήματα που ζήτησαν οι Σαουδάραβες; Θέλουν να ακυρώσουν τη συμφωνία για την πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία; Το σίγουρο είναι ότι όταν ο πρωθυπουργός επιχειρηματολογούσε στη βουλή  για τη διαύγεια και την καθαρότητα της συμφωνίας και δεν είπε ούτε μια λέξη για το πού θα χρησιμοποιούνταν το στρατιωτικό υλικό, είναι το λιγότερο αφελές να πιστέψει κανείς ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος από ευαισθησία ακυρώνουν τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά. Μάλιστα με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση επικαλείται την υπόθεση Siemens. Θεωρείτε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν «αχίλλειο πτέρνα» για τη ΝΔ; 

Νομίζω ότι ούτε  ο κ. Τσίπρας πιστεύει κάτι τέτοιο, απλώς επικαλείται σκάνδαλα διότι δεν μπορεί να απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Τι να πει σε αυτούς που τον ψήφισαν επειδή πίστεψαν ότι θα εφάρμοζε σεισάχθεια στα δάνεια; και τι να πει σε αυτούς που σήμερα πλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία τους; Τι να πει σε αυτούς που τους κόβει το ΕΚΑΣ και στους κοινωνικά αδύναμους που τους κόβει τα  επιδόματα; Δεν μπορεί να πει τίποτα γι’ αυτό ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ακούστε, αν υπήρχε κάτι που να ενοχοποιεί τη ΝΔ, αν υπήρχαν αποδείξεις ή ακόμη και ενδείξεις που μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν συγκεκριμένη κατηγορία φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα είχε χάσει την ευκαιρία να οδηγήσει την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Εμείς πάντως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αντίθετα η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα πενιχρά έσοδα από τη φοροδιαφυγή και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και ποτών.

Πιστεύετε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την    «μεταμνημονιακή Ελλάδα»; 

Πιστεύω ότι για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της, να μεγαλώσει η πίτα και να ξαναφτιαχθεί μια δυνατή μεσαία τάξη, χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση με τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τους κοινωνικούς εταίρους, την αυτοδιοίκηση και τις πολιτικές δυνάμεις, που πιστεύουν σε μια Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης, που θα παράγει πλούτο και θα στηρίζει τους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό έχω μιλήσει για τη  δημιουργία ενός ευρύτατου ελληνικού μετώπου το οποίο είναι θα είναι αποφασισμένο να βγάλει την χώρα από την κρίση. Εμείς δεν ονειρευόμαστε μια κοινωνία επιδοματούχων, ονειρευόμαστε μια κοινωνία εργαζόμενων, καλά αμειβόμενων και καλά ασφαλισμένων Ελλήνων.

Στο επικείμενο Συνέδριο της ΝΔ θα αναπροσαρμοστεί και ο ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος; 

Ο ιδεολογικός προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφώς προσδιορισμένος και απόλυτα δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Στο συνέδριο μας θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για την Ελλάδα του 2020 και την εναλλακτική μας πρόταση που θα ανοίξει νέους δρόμους. Θα δώσουμε νέες απαντήσεις, καινούργιες λύσεις, αποτελεσματικές διεξόδους που θα πείσουν και τους πιο δύσπιστους και απογοητευμένους συμπολίτες μας.

Η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία της του νέου φορέα της κεντροαριστεράς επηρεάζει την στρατηγική της διεύρυνσης της ΝΔ; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολίτες που θέλουν η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, αδιάφορα με το τι ψήφιζαν μέχρι χθες. Και αυτό είναι απαραίτητο και καταλυτικό για την πορεία της χώρας μας. Η κ. Γεννηματά θα προσπαθήσει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του κόμματός της που στις τελευταίες εκλογές επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη των ιδεών και των επιλογών στα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα και εκεί θα κριθούμε.

Αισθάνεστε το νέο αυτό κόμμα ως εν δυνάμει κυβερνητικό σας εταίρο; 

Όπως σας είπα και νωρίτερα, η χώρα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμμαχία για να πάει μπροστά. Μια συμμαχία για το αύριο, μια συμμαχία  για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εκ των πραγμάτων η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα δημιουργεί πεδίο σύγκλισης. Εύχομαι στην κεντροαριστερά να πετύχει την συνοχή της και να καταφέρει να καταστεί σοβαρός ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στον χώρο της. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα η ενοποίηση διαφορετικών σχημάτων, έγινε το πρώτο βήμα, εύχομαι να αποδώσει.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι το «μέτωπο του ναι» μπορεί να ξαναϋπάρξει ως ένα «μέτωπο» για την πτώση της κυβέρνησης; 

Το πρόβλημα δεν είναι η πτώση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πέσει και θα πέσει με κρότο. Αυτό που μας απασχολεί είναι η επόμενη μέρα. Αυτή την επόμενη μέρα οφείλουμε να χτίσουμε με το ευρύτερο δυνατό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Με αυτούς που είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό το έλεγα μαζί με λίγους ακόμη από την αρχή της κρίσης. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η Ελλάδα βρίσκεται οκτώ χρόνια σε κρίση γιατί δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, όπως έκαναν στην Κύπρο και την Πορτογαλία. Νομίζω ότι σήμερα όλοι είμαστε σοφότεροι και δεν θα μας συγχωρήσει κανείς πολιτικαντισμούς και τερτίπια.


Στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία συνταξιούχου: Μου κατάσχουν το σπίτι για 15.000 ευρώ




Για χρέος 15.000 ευρώ κατάσχεται η πρώτη κατοικία, ένα υπόγειο διαμέρισμα 43 τ.μ., μιας συνταξιούχου, όπως εξήγησε η ίδια στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια η συνταξιούχος, το χρέος της στην εφορία είναι 10.000 ευρώ και οι τόκοι 5.000, ενώ τα 2.000 ευρώ είναι από λάθος της εφορίας, το οποίο δεν έχει αποκατασταθεί και δεν έχει σβηστεί το χρέος.

Να σημειωθεί ότι η αντικειμενική αξία του σπιτιού είναι 20.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η ίδια η συνταξιούχος, γίνονται κρατήσεις από τη σύνταξή της, η οποία πιστώνεται σε ακατάσχετο λογαριασμό.

Πλέον η 65χρονη γυναίκα έχει εγκαταλείψει το σπίτι της και φιλοξενείται σε οικείους της, ενώ λόγω του ότι ο πλειστηριασμός θα γίνει ηλεκτρονικά, αγνοεί τον χρόνο πραγματοποίησής του.



Πηγή: iefimerida.gr 


Ανάπτυξη 1,3% στο γ' τρίμηνο 2017 βλέπει η ΕΛΣΤΑΤ κάτω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης


Ρυθμό ανάπτυξης 1,3% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΑΤ, σε τριμηνιαία βάση η άνοδος είναι 0,3% του ΑΕΠ. 

Με βάση αυτή την επίδοση η ανάπτυξη του πρώτου εννεαμήνου διαμορφώνεται σε 1,1% του ΑΕΠ, ενώ η κυβερνητική πρόβλεψη για το ΑΕΠ στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πρόσφατα έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,8% του ΑΕΠ στο προσχέδιο και αρχικής, πέρυσι, για 2,7%.

Στο 1,6% είχε τοποθετήσει τον πήχη για φέτος η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις για την οικονομία. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,4%. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανάπτυξη κατά μέσον όρο το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7%. Ο ΙΟΒΕ έχει βάλει τον πήχη στο 1,3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος στην τριμηνιαία έκθεσή του.


Ο Κωνσταντινέας όπου πηγαίνει μεταφέρει τις ποδοσφαιρικές πρακτικές που τον χαρακτηρίζουν


«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι διαιτητής ήσουν» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Πέτρο Κωνσταντινέα

Στα χέρια παραλίγο να πιαστούν στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας και ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Χρειάστηκε, μάλιστα, να τους χωρίσει ο Γιώργος Παπαδάκης για να μην έρθουν στα χέρια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, που  προκαλεί σε όποια εκπομπή και να πηγαίνει με το γνωστό ποδοσφαιρικό ύφος που τον χαρακτηρίζει, όπως έκανε και πριν από λίγες ημέρες έχοντας προκαλέσει σάλο με την επίθεση του στη δήμαρχο Μάνδρας και ενώ ο ίδιος "θρηνούσε" τους νεκρούς της Μάνδρας έχοντας μόλις γυρίσει από ξενύχτι στα μπουζούκια ακούγοντας Πάολα.

«Είσαι ο μεγαλύτερος "μπιφτεκάς" της πολιτικής. Εκεί που γλύφεις τώρα, κάποτε έφτυνες» είπε στον Άδωνι Γεωργιάδη ο Κωνσταντινέας. Αυτό, όμως, που προκάλεσε την έκρηξη του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν η εμπλοκή στη διαμάχη της συζύγου του και τα υπονοούμενα που άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «έχετε φιλοσοφία dancing with the stars».

«Η υπομονή μου έχει και τα όριά της. Θα προσβάλει τη γυναίκα μου για το σόου στον ΑΝΤ1;» απάντησε σε πρώτη φάση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας δεν πήρε πίσω τη φράση που έθιξε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ αλλά συνέχισε ζητώντας απαντήσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.α.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη ήρθε αμέσως μετά σε υψηλούς τόνους: «Χαρίζω το ήθος που ακούσατε σε όσους ψήφισαν αυτόν τον άνθρωπο να έρθει στη Βουλή. Όταν είσαι ο άνθρωπος που όλη η Ελλάδα είδε να χορεύει στην Πάολα με 23 νεκρούς και μετά να πηγαίνεις στο ΣΚΑΙ και να κάνεις μαθήματα στη δήμαρχο, το να κάνεις σε μένα υποδείξεις σε θέματα ήθους πάει πολύ. Όταν είσαι σε ένα κόμμα που έχει κάνει κοροϊδία στο λαό για τους πλειστηριασμούς, να μιλάς σε μένα για ανακολουθίες στην πολιτική θα πέσουν τα φώτα να μας πλακώσουν. Όταν μιλάς για κοινό πόθεν έσχες, ενώ ο Τσίπρας δεν έχει κάνει ποτέ με τη σύζυγό του. Είστε οι μεγαλύτεροι πολιτικοί απατεώνες».

Αντί απάντησης ο Πέτρος Κωνσταντινέας εμφάνισε από τα χαρτιά του μια φωτογραφία και άρχισε να φωνάζει «εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους. Είμαι λαϊκό παιδί. Δες τη φωτογραφία που ήσουν λιάρδα με τη γυναίκα σου».

Η κίνηση αυτή και όσα έλεγε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος με μια κίνηση κατέβασε τη φωτογραφία από τα χέρια του συνομιλητή του. «Πήγα εγώ όταν είχε νεκρούς; Είχε νεκρούς τότε; Στους νεκρούς πάνω πήγες» 

«Εγώ δεν σε φοβάμαι, νομίζεις δεν ξέρει η Ελλάδα τι ήσουν; Εγώ δεν έβγαλα φωτογραφία γιατί πήγε στην Πάολα, πολιτική ήταν η κριτική μου» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης «Πρέπει να δεις τι γράφει για μένα στο twitter» επιχείρησε να δικαιολογηθεί για την κίνησή του με τη φωτογραφία ο Πέτρος Κωνσταντινέας χωρίς οι τόνοι να πέφτουν.

Η απόλυτη παρακμή της πολιτικής ζωής της χώρας με ακατάλληλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποβαθμίζουν το κοινοβούλιο.

Δείτε το video απο το protothema.gr




Κυριάκος Μητσοτάκης : Έχω ζήσει από τα παιδικά μου χρόνια τι σημαίνει να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος κινητικά προβλήματα




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω ζήσει από τα παιδικά μου χρόνια τι σημαίνει να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος κινητικά προβλήματα. Το έζησα βλέποντας τη μητέρα μου να παλεύει σε όλη τη ζωή της με αυτές τις σωματικές δυσκολίες.  

Είναι για μένα συνεπώς - εκτός από πολιτικό - και προσωπικό χρέος να αποκτήσει η ελληνική πολιτεία ολοκληρωμένη πολιτική για τα άτομα με αναπηρία.

Να έχει ο κάθε συνάνθρωπός μας τη δυνατότητα να ζει αξιοπρεπώς, να μπορεί να μετακινείται, να εργάζεται, να σπουδάζει, να συμμετέχει ισότιμα σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής. 

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες 10ετίες, κυρίως σε επίπεδο υποδομών και ευαισθητοποίησης, υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν και είναι αναγκαίο να γίνουν, κυρίως σε σχέση με τα ουσιαστικά εφόδια που πρέπει να έχουν τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας για να μπορούν να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται και αξίζουν.

Δεσμεύομαι να τα κάνουμε πράξη».


Φυλάκισαν και εξέδιδαν 15χρονο κορίτσι – Το καθημερινό μαρτύριο και η αποκάλυψη της αλήθειας



Η υπόθεση μαστροπείας και σωματεμπορίας που αποκαλύφθηκε στην Κάρπαθο τον Οκτώβριο του 2011, με κεντρικό πρόσωπο μια 15χρονη από την Ουγγαρία, θα αναβιώσει αύριο στην αίθουσα του
Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει 39χρονη από την Ουγγαρία σε μία προσπάθεια να μειώσει τις πολυετείς ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν πρωτόδικα τόσο στην ίδια όσο και σε μία 38χρονη συμπατριώτισσα της και έναν 31χρονο Αλβανό.

Ειδικότερα, κατηγορούμενος για σωματεμπορία κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανήλικης και σύσταση συμμορίας αλλά και παράνομη είσοδο στη χώρα είναι ο 31χρονος Αλβανός ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 έτη και φυλάκιση 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 75.500 ευρώ, στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε έτη και την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Για τις ίδιες κατηγορίες (εκτός της παράνομης εισόδου) και για παράνομη κατακράτηση κατηγορείται και η 39χρονη από την Ουγγαρία, στην οποία πρωτόδικα επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών φυλάκιση 6 μηνών, χρηματικό πρόστιμο 76.500 ευρώ, στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια και την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Και οι δύο καταδικασθέντες φέρονται ως οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης και συγκεκριμένα αυτοί που εξωθούσαν στην πορνεία την ανήλικη. Η 38χρονη έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές όταν οι συγγενείς της 15χρονης κοπέλας στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 δήλωσαν στη πατρίδα της, την εξαφάνισή της.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαλευκάνουν την υπόθεση μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα που διενήργησαν το διάστημα εκείνο, η οποία και κορυφώθηκε με την συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 το απόγευμα στη Κάρπαθο.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν να εντοπιστεί η ανήλικη κοπέλα (σύμφωνα με πληροφορίες σε κατάσταση σοκ) και να συλληφθούν αρχικά ο 31χρονος Αλβανός και η 38χρονη από την Ουγγαρία, ενώ την επόμενη μέρα ακολούθησε η σύλληψη και των άλλων δύο αλλοδαπών που έφθασαν στην Κάρπαθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 38χρονη και ο 31χρονος φέρονται ως οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης. Η πρώτη φέρεται να ήταν εκείνη που αφαίρεσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα της 15χρονης και με την απειλή βίας την προωθούσε στην πορνεία, κλείνοντας τα ραντεβού με πελάτες, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής.

Ο 31χρονος, η 38χρονη και η 39χρονη, κατακρατούσαν παράνομα την 15χρονη και την μετέφεραν στα σημεία των προσυμφωνηθέντων ραντεβού.


Πηγή: rodiaki.gr


Άνεργη χάνει το 86 τ.μ. σπίτι της για δάνειο 30.000 ευρώ


Άρση των περιορισμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε άρση των περιορισμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας που προβλέπει ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη προχωρά η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών για στήριξη της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Οργή και απόγνωση από μικροφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

«Ζούμε με το φόβο… Φοβάμαι. Πρέπει να αγωνιστώ, αυτό μου δίνει δύναμη. Δεν είναι δυνατόν να ξεσπιτωθεί όλη η Ελλάδα. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Αυτή η αδυναμία, ο φόβος, ο τρόμος όλων των ανθρώπων έχει γίνει οργή».

Η Μαίρη Ορφανού ήταν σχεδιάστρια, έφτιαχνε ντεκόρ για προθήκες καταστημάτων, σκηνικά σε θέατρα, συμμετείχε και η ίδια σε παραστάσεις, ζωγράφιζε. Έχει πάρει επαίνους. Η κρίση όμως την τσάκισε. Παρά ταύτα έγινε τριτεγγυήτρια, για να λάβει η Γερμανίδα σύντροφος του αδελφού της δάνειο 60.000 ευρώ, για να στήσουν μια επιχείρηση στην Κω.

«Ήθελα να βοηθήσω τον αδελφό μου να ξαναρχίσει τη ζωή του. Οι γονείς μου έφυγαν νωρίς και έχει αδικηθεί. Δεν έχω καταχραστεί ούτε ένα ευρώ» δήλωσε.

Οργίζεται όταν θυμάται ότι το 2014, προεκλογικά, ανάμεσα στα τριακόσια άτομα που είχαν μαζευτεί έξω από το σπίτι της, για να την προστατέψουν από έξωση, ήταν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που την καθησύχαζαν.

«Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους βγαίναν στους δρόμους κι έλεγαν "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Ας κατέβουν κάποιοι από την πολιτική τους νιρβάνα» σημείωσε.

Η κυβέρνηση όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα άρει σε μεγάλο βαθμό την προστασία της πρώτης κατοικίας που υπάρχει σήμερα.

Έτσι καθιερώνει:

-Εθελοντική άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν υπαχθεί στην προστασία του νόμου.

-Αυτόματη έξοδο από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όποιου δανειολήπτη δεν πληρώσει πάνω από τρεις δόσεις.

-Σκανάρισμα των αιτήσεων, ενώ

-Δεν θα κληρονομείται η προστασία της πρώτης κατοικίας


Πηγή : star.gr


Τραμπ: Επιτίθεται στο FBI ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω του


Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σήμερα σφοδρή αντεπίθεση κατά του FBI, έπειτα από το χθεσινό «σφάλμα» στο μήνυμά του στο Twitter που άφησε να εννοηθεί ότι γνώριζε πριν τον αποπέμψει, πως ο πρώην σύμβουλός του Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν είχε καταθέσει ψέματα στο FBI για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. 

«Δεν ζήτησα ποτέ από τον Κόμεϊ να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν. Και άλλα "fake news" που καλύπτουν ακόμη ένα ψέμα του Κόμεϊ», έγραψε πρωί-πρωί ο Τραμπ σε καταιγισμό από tweet με τα οποία επετέθη στην ομοσπονδιακή αστυνομία με πρωτοφανή για αμερικανό πρόεδρο σφοδρότητα.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Γερουσίας στις αρχές Ιουνίου, ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ - ο οποίος αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά από τον Τραμπ» - είχε δηλώσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος τού είχε προσωπικά ζητήσει να θάψει την έρευνα κατά του Μάικλ Φλιν.

Ο Φλιν όμως παραδέχθηκε την Παρασκευή την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο FBI, θέτοντας τον στενό κύκλο του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ στο κέντρο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και πιθανή συνεργασία μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και του Κρεμλίνου.

Προκάλεσε πολύ σοβαρές υποψίες

Ο Τραμπ προκάλεσε πολύ σοβαρές υποψίες για προσπάθεια, από την πλευρά του, παρεμπόδισης της δικαιοσύνης στο έργο της, γράφοντας σε tweet ότι «αναγκάσθηκα να αποπέμψω τον στρατηγό Φλιν διότι είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο και το FBI».

Αφησε με αυτήν τη διατύπωση να εννοηθεί πως γνώριζε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ήταν ένοχος όταν τον απέπεμψε, ενώ μόλις την επομένη της αποπομπής του ζήτησε κατά τη διάρκεια προσωπικής του συνάντησης από τον Τζέιμς Κόμεϊ να θάψει την έρευνα.

Προσπαθώντας στη συνέχεια να απαλλάξει τον Τραμπ, ο δικηγόρος του Τζον Ντοντ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι εκείνος, και όχι ο πρόεδρος, συνέταξε το ενοχοποιητικό μήνυμα.

Ομως, η γερουσιαστής Νταϊάν Φάινστάιν, μέλος της πανίσχυρης επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, στο επίκεντρο της έρευνας για τη ρωσική υπόθεση, δεν πείσθηκε από το επιχείρημα αυτό: «Θεωρώ ότι αρχίζει να διαφαίνεται απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Προειδοποιήσεις έγιναν και από τα ρεπουμπλικανικά έδρανα: «Γράφετε στο Twitter και σχολιάζετε ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναλαμβάνοντας τα ρίσκα σας. Αν ήμουν στη θέση σας, κ. πρόεδρε, θα ήμουν προσεκτικός», δήλωσε στο CBS ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Πρωτοφανής επίθεση προέδρου στο FBI

Εξαπολύοντας την αντεπίθεσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ πιάστηκε από την είδηση ότι ένας από τους κύριους ερευνητές του FBI για τη ρωσική υπόθεση, ο οποίος προηγουμένως είχε εργασθεί στην έρευνα για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Χίλαρι Κλίντον, αποκλείσθηκε διότι είχε επικρίνει σε προσωπικά του μηνύματα προς τη σύντροφό του τον αμερικανό πρόεδρο.

«Επειτα από τα χρόνια του Κόμεϊ, με την κάλπικη και ανέντιμη έρευνα για την Κλίντον, στην ηγεσία του FBI, η αξιοπιστία του είναι στα τάρταρα - η χειρότερη στην Ιστορία! Αλλά μην φοβάστε, θα του ξαναδώσουμε το μεγαλείο του», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Η έρευνα για τα email της Χίλαρι Κλίντον συγκλόνισε την προεκλογική εκστρατεία του 2016, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του, ανάμεσά τους και ο Μάικλ Φλιν, που κραύγαζε: «Κλείστε την μέσα». 

«+ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ FBI ΑΝΤΙ-ΤΡΑΜΠ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΛΙΝΤΟΝ+Τώρα όλα αρχίζουν να εξηγούνται», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Τραμπ, αναφερόμενος στον ερευνητή Πίτερ Στροκ, έναν από τους πλέον έμπειρους πράκτορες της υπηρεσίας αντικατασκοπίας του FBI, που αποκλείσθηκε από τη ρωσική υπόθεση το καλοκαίρι εξαιτίας των προσωπικών επικριτικών μηνυμάτων του για τον Τραμπ. Το θέμα τροφοδοτεί και τους ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου που ζητούν την έναρξη έρευνας για υποτιθέμενες δυσλειτουργίες στην έρευνα για την Κλίντον.

«Πολύ υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος»

Η Ουάσιγκτον συγκλονίσθηκε το πρωί της Παρασκευής από την είδηση ότι ο Μάικλ Φλιν είχε παραδεχθεί την ενοχή του, κυρίως ότι είχε πει ψέματα για τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ και πως στη συνέχεια δέχθηκε να συνεργασθεί με τη δικαιοσύνη.

Ο Μάικλ Φλιν επιβεβαίωσε κυρίως ότι ενήργησε υπό τις οδηγίες ενός «πολύ υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου» της ομάδας προεδρικής μετάβασης που δεν είναι άλλος, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ. 

Από τη στιγμή που οι επαφές αυτές με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ αφορούν το διάστημα μετά την εκλογή του μεγιστάνα τον Νοέμβριο του 2016, δεν συνηγορούν στην κατηγορία της συνέργειας του περιβάλλοντος Τραμπ με τη Μόσχα για τον επηρεασμό της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών.

Ομως, είναι πιθανόν ότι ο Μάικλ Φλιν θα δώσει νέες πληροφορίες στους ερευνητές. Δεδομένου μάλιστα ότι, αν θέλει να επωφεληθεί από το επιεικές κατηγορητήριο, «ο στρατηγός Φλιν θα πρέπει να διηγηθεί πολλές ακόμη ιστορίες για την προεκλογική εκστρατεία και την περίοδο μετάβασης» μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε στο CNN ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Ουόρνερ. «Δεν έχουμε τελειώσει», προειδοποίησε. 

Διαδικασία καθαίρεσης...

Και αν ο Ρόμπερτ Μιούλερ κατορθώσει να αποδείξει συνέργεια με τη Ρωσία ή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, η διαδικασία καθαίρεσης δεν μπορεί καθόλου να αποκλεισθεί για το 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Χθες, ο Ντόναλντ Ταμπ έσπευσε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι δεν ανησυχεί καθόλου για τις αποκαλύψεις που μπορεί να κάνει ο Φλιν και επανέλαβε ότι δεν υπήρξε συνέργεια.

Προσπάθησε να διατηρήσει την προσοχή στραμμένη στη φορολογική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε την προηγουμένη από την Γερουσία, πρώτη νομοθετική νίκη της θητείας του. 

Ομως οι δηλώσεις του και ο ορυμαγδός που προκάλεσε στο Twitter έσβησαν σήμερα τον απόηχο αυτής της ιστορικής μεταρρύθμισης.


 ΤΑ ΝΕΑ


Σε δημοπρασία βγαίνει το θρυλικό αυτοκίνητο του Τζέιμς Μποντ!



Σε δημοπρασία πωλείται το σπορ αυτοκίνητο Aston Martin DB5 του 1960 που ανήκε στο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ και έγινε διάσημο από τη θρυλική ταινία Τζέιμς Μποντ «Goldfinger».

Τη δημοπρασία διοργανώνει ο οίκος Bonhams στο Λονδίνο.

Ο τραγουδιστής και μπασίστας των Beatles είχε αγοράσει την Aston Martin DB5 με νούμερο 1653/R το 1964, λίγο προτού ξεκινήσει παγκόσμια περιοδεία και μόλις είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας «A Hard Day’s Night».


Ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ είχε καταβάλλει το ποσό των 3.800 αγγλικών λιρών και ταξίδευε με την Aston Martin σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο επί έξι χρόνια καλύπτοντας 40.000 μίλια.

Το 4,5 μέτρων αυτοκίνητο διαθέτει έναν 6-κύλινδρο κινητήρα με τρία καρμπιρατέρ απόδοσης 280 ίππων, φτάνει τα 100/χλμ την ώρα σε 7,1 δευτερόλεπτα και η τελική του είναι 232χλμ/ώρα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ήταν ένα από τα πιο δυνατά σπορ οχήματα της εποχής του. Αρχικά το αυτοκίνητο ήταν σε χρώμα «Sierra Blue» και είχε δερμάτινη επένδυση στο εσωτερικό, η οποία έχει αντικατασταθεί και πολλά διακοσμητικά, Motorola ραδιόφωνο και Philips Auto-Mignon στερεοφωνικό.


Πηγή: enikos.gr



Tην Τρίτη στον ανακριτή ο συλληφθείς για τα 135 κιλά κοκαΐνης - Στα 5 εκατ. ευρώ η αξία τους



Περισσότερα από 130 κιλά κοκαΐνης και πάνω από 10.000 ευρώ εντόπισαν αστυνομικοί και στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από έφοδο που έκαναν τα ξημερώματα σε διαμέρισμα στη Βάρκιζα.

Οι αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι, το οποίο βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος της Βάρκιζας και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα πολυτελές, μετά από οργανωμένη επιχείρηση, στην οποία ανακάλυψαν...δεκάδες κιλά άσπρης σκόνης.

Οι ουσίες κατασχέθηκαν, ενώ συνελήφθη και ο ένοικος του σπιτιού, ένας 33χρονος αλλοδαπός, σερβικής καταγωγής, ο οποίος είχε νοικιάσει το σπίτι πριν από δύο μήνες. Στο εν λόγω οίκημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης 6.000 ευρώ.

Ο 33χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα στην Ευελπίδων και πήρε προθεσμία μέχρι την Τρίτη, οπότε αναμένεται να μεταβεί στον ανακριτή μαζί με τους συνηγόρους του κ. Σάκη Κεχαγιόγλου και Γεώργιο Δρύλλη, προκειμένου να προβεί στην απολογία του. 

Όσον αφορά την αξία των ναρκωτικών που εντοπίστηκαν, αυτή υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα αναζητείται ένα ακόμα άτομο, καθώς και επιπλέον σπίτια που μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. 

Ο Σέρβος, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών εδώ και μήνες, φέρεται να έκανε πολυτελή βίο ενώ στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται ήδη οι επαφές του, προκειμένου να ξετυλιχθεί το κουβάρι της υπόθεσης. 



ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Νέα αποκάλυψη για τον μεσάζοντα: «Μπορεί να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να υπογράψει»



Η Διεύθυνση Εξοπλισμών από τον Φεβρουάριο του 2017 προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν μπορεί με βάση τις εξουσιοδοτήσεις, να υπογράψει τη σύμβαση - Παρά ταύτα, αυτός την υπέγραψε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο

Διπλά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. σε σχέση με τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία από νέο έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Με βάση το σημείωμα της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών προκύπτει ότι οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχαν προειδοποιήσει ότι ο «μεσάζων» Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν είχε από το Ριάντ επίσημη εξουσιοδότηση να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία εκποίησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας! Και αυτό από τον Φεβρουάριο του 2017, πολύ πριν ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία και ο Έλληνας πρόξενος στο Ριάντ ενημερώσουν την Αθήνα ότι οι αρμόδιοι επιτελείς του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας δήλωναν άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου...

Επιπλέον, οι χειριστές του φακέλου «Σαουδική Αραβία» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχαν χτυπήσει καμπανάκι και για το γεγονός ότι η εξουσιοδότηση στον ενδιάμεσο Βασίλειο Παπαδόπουλο δεν του δίνει το δικαίωμα υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, αφού δεν του είχε παραχωρηθεί από την ανώτατη ηγεσία του Ριάντ, αλλά είχε δοθεί από τμηματάρχη μιας διεύθυνσης της σαουδαραβικής Πολεμικής Αεροπορίας!
Η «επίσημη» εξουσιοδότηση που κραδαίνουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη μετά τις 5 Νοεμβρίου, όταν το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε την υπόθεση, αναφέρει ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας για να οριστικοποιήσει νομικά, θέματα επιμελητείας και τα σχετικά με την πώληση. Στο έγγραφο που χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιαστεί ο Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, και επισυνάφθηκε ως σχετικό ακόμη και στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ, πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει εξουσιοδοτηθεί για να υπογράψει την τελική διακρατική συμφωνία. 
Δεν υπάρχει διατύπωση νομικά δεσμευτική που να αναφέρει, για παράδειγμα, ότι οι ενέργειες του Βασίλειου Παπαδόπουλου δεσμεύουν το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Κι όμως, το έγγραφο με ημερομηνία «Μάιος 2016» (χωρίς να διασαφηνίζεται η ημέρα), που υπογράφει ο σμήναρχος Αντέλ Αλσαΐφ, χρησιμοποιήθηκε για να νομιμοποιηθεί ο Βασίλειος Παπαδόπουλος.
Κι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχε αποδεχτεί ότι το χαρτί αυτό -του οποίου την αυθεντικότητα αμφισβητεί η Ν.Δ.- πιστοποιεί ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, οι αξιωματικοί που χειρίζονταν τον φάκελο πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία είχαν διαφορετική άποψη...



Στο έγγραφο που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ», οι στρατιωτικοί της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ) έθεταν ερωτήματα τα οποία αμφισβητούσαν την ισχύ της υπογραφής του Σαουδάραβα σμηνάρχου Αντέλ Αλσαΐφ, ο οποίος έχριζε εκπρόσωπο του Ριάντ τον Βασίλειο Παπαδόπουλο. 

«Το έγγραφο με το οποίο ορίζεται ως εκπρόσωπος για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων ο κ. Παπαδόπουλος φέρει την υπογραφή του Colonel Adel Alsaif RSAF Dep Director of Armament & Munitions. Ο υπογράφων, βάσει του σχετικού (Δ-3) το οποίο αποτελεί το οργανόγραμμα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ως τμηματάρχης διοικητικά υπάγεται στο 5ο επίπεδο της ιεραρχίας που αφορά ένα τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας», αναφέρεται στο Περιληπτικό Ενημερωτικό Σημείωμα με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου του 2017. Μάλιστα επισυνάπτουν και το οργανόγραμμα της ιεραρχίας στη Σαουδική Αραβία για να δείξουν πόσο χαμηλά στην κλίμακα βρίσκεται ο σμήναρχος που πιστοποιεί ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι αντιπρόσωπος.


Το σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Β. Παπαδόπουλος είχε οριστεί εκπρόσωπος για τις διαπραγματεύσεις, - όχι όμως και για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας. Στο σημείωμα μάλιστα αναφέρεται ότι απαιτείται 
να υποβληθεί ερώτημα προς τη Σαουδική Αραβία για τον ορισμό εκπροσώπου 
με δικαίωμα υπογραφής


Με βάση αυτό το γεγονός, οι αξιωματικοί της ΔΑΠΚΣ της ΓΔΑΕΕ διαπίστωναν ότι:

1 Δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια εάν η εταιρεία Olympic Industriesτου Βασιλείου Παπαδόπουλου έχει εξουσιοδοτηθεί για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας.

2 Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο σμήναρχος είναι ο εξουσιοδοτημένος για τον ορισμό του επίσημου εκπροσώπου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που θα υπογράψει τη διακρατική συμφωνία. 

Μάλιστα, με μια διατύπωση που δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούν οι στρατιωτικοί όταν απευθύνονται εγγράφως στους ανωτέρους τους, οι χειριστές του φακέλου «Σαουδική Αραβία» ζητούσαν επιτακτικά από την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ: «Απαιτείται να υποβληθεί αίτημα από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, μέσω του αρμοδίου Ακολούθου Αμυνας προς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, για τον καθορισμό του εκπροσώπου της που θα φέρει το δικαίωμα υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας για την εκποίηση των “300.000 βλημάτων 105 mm”».

Η διπλή προειδοποίηση των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ότι (i) ο Βασίλειος Παπαδόπουλος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας με έγγραφο ενός χαμηλόβαθμου τμηματάρχη και (ii) ότι ο μεσάζων δεν έχει την απαιτούμενη εξουσιοδότηση για να υπογράψει την τελική διακρατική συμφωνία αγνοήθηκαν από την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ. 
Το Περιληπτικό Ενημερωτικό Σημείωμα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «ΘΕΜΑ» έχει ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2017, συντάχθηκε δηλαδή 14 ημέρες μετά την πρώτη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας για εκποίηση των 300.000 βλημάτων που είχαν χαρακτηριστεί ως «επιχειρησιακά μη αναγκαίος στρατιωτικός εξοπλισμός». Είναι εντυπωσιακό ότι ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών αλλά και ο τότε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραφαν την εισήγηση αποδεχόμενοι ότι συμφωνούν με τις ενστάσεις των στρατιωτικών που χειρίζονταν τον φάκελο της πώλησης βλημάτων. Τόσο ο τέως γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Κοσμάς Βούρης όσο και ο τότε αναπληρωτής και νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Κυριάκος Κυριακίδης είχαν συμφωνήσει χωρίς να διαφωνήσουν ή έστω να εκφράσουν επιφυλάξεις ότι είναι εύλογα τα ερωτήματα σχετικά με το αν ο κ. Παπαδόπουλος είχε το δικαίωμα να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. 

Και αν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 αγνοούσαν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν σημάνει συναγερμό ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος στερείται εξουσιοδότησης για να επικυρώσει τη διακρατική, με τους χειρισμούς τους στη συνέχεια μοιάζουν εκτεθειμένοι. Και αυτό διότι στην επόμενη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας στις 17 Μαρτίου 2017, αποφάσισαν να εγκρίνουν το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την εκποίηση 300.000 βλημάτων. Το συγκεκριμένο σχέδιο διακρατικής έφερε τη σφραγίδα της Ολυμπιακής Βιομηχανίας και την υπογραφή του Βασιλείου Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας.

Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης υπέγραψαν την απόφαση για πώληση πυρομαχικών στο Ριάντ με βάση την επιστολή του Σαουδάραβα σμηνάρχου  Αντέλ Αλσαΐφ, ένα έγγραφο στο οποίο οι αρμόδιοι στρατιωτικοί είχαν εντοπίσει αδυναμίες και προειδοποιούσαν ότι είναι μη πιστοποιημένης γνησιότητας και αμφιβόλου ασφάλειας δικαίου. 

Από τότε μέχρι το καλοκαίρι του 2017 δεν υπήρξε κάποιο άλλο έγγραφο της Σαουδικής Αραβίας με το οποίο να πιστοποιείται ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι επίσημα εξουσιοδοτημένος για να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία. Το μόνο που μεσολάβησε ήταν η προειδοποίηση του Ηλία Κλουβάτου, προξένου της Ελλάδας στο Ριάντ, ότι το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει άγνοια σχετικά με τη δραστηριότητα του μεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν απαντηθεί τα ερωτήματα για τον ρόλο του ενδιάμεσου και χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε άλλο ντοκουμέντο που να αίρει τις επιφυλάξεις σχετικά με τον ρόλο του Βασιλείου Παπαδόπουλου, στις 13 Ιουνίου του 2017 ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών υπέγραψε τη διακρατική. Η «επικύρωση» της συμφωνίας έγινε από τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ ναύαρχο Κυριάκο Κυριακίδη και τον Βασίλειο Παπαδόπουλο της Ολυμπιακής Βιομηχανίας, μιας εταιρείας με τζίρο μόλις 2.450 ευρώ το 2015 και μηδενικά έσοδα το 2016... 

Η υπογραφή της διακρατικής λειτούργησε σαν θρυαλλίδα που προκάλεσε την έκρηξη των αξιωματικών του Τμήματος Λοιπών Προμηθειών στη Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων της ΓΔΑΕΕ. Στις 14 Ιουνίου, μόλις μία ημέρα αφού ο Πάνος Καμμένος έστειλε άρον άρον τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών με στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Μίκρας για να συναντήσει τον Βασίλειο Παπαδόπουλο και να υπογράψουν, κατέγραψαν γραμμή-γραμμή όλα τα περιστατικά και το σύνολο των ενεργειών στις οποίες υποχρεώθηκαν από την ηγεσία σε ένα Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων που ενέταξαν στον φάκελο «Σαουδική Αραβία». Ο λόγος που οι δύο αξιωματικοί χειριστές συνυπέγραψαν το χρονικό της υπόθεσης μαζί με ακόμη τρεις στρατιωτικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών είναι ότι πήραν τα μέτρα τους προκειμένου να μην κατηγορηθούν στο μέλλον για συνέργεια εφόσον η Δικαιοσύνη ερευνήσει πράξεις και παραλείψεις στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.  

Στο μεσοδιάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2017, ο πτέραρχος Κοσμάς Βούρης είχε αποχωρήσει από τη θέση του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών. Επισημαίνεται ότι σε παρελθόντα χρόνο και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου του 2016, ο κ. Βούρης είχε απαντήσει εγγράφως στον κ. Παπαδόπουλο ότι αν θέλει να λειτουργεί σαν αντιπρόσωπος ξένης χώρας θα πρέπει να υποβάλει επισήμως σχετική εξουσιοδότηση από τις αρμόδιες αρχές του κράτους που θέλει να εκπροσωπεί. 

Την εποχή εκείνη ο Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Ιορδανίας και διεκδικούσε να αγοράσει -και πάλι- ποσότητα 300.000 βλημάτων των 105 mm...
Στην προσπάθεια διεκπεραίωσης της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αγνόησε και την προειδοποίηση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία. «Η συμφωνία που συνομολογήθηκε επί της αρχής τον Ιούνιο τρέχοντος έτους, δέον να λάβει τον χαρακτήρα διακυβερνητικής (Government to Government) συμφωνίας», έγραφε ο πρέσβης Πολυχρόνης Πολυχρονίου στις 24 Αυγούστου 2017, ενημερώνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα ότι η συμφωνία του υπουργείου Αμυνας με τον κ. Παπαδόπουλο δεν θεωρείται διακρατική από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Το τελευταίο δεκαήμερο η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από απόρρητα έγγραφα προσπαθώντας να κουκουλώσει την υπόθεση ή να σταματήσει τη δημοσιογραφική έρευνα, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός αναφερόταν δημοσίως στο περιεχόμενο τηλεγραφημάτων ειδικού χειρισμού απωθώντας το ενδεχόμενο να αποκαλύψει πηγές που μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στο ελληνικό κράτος. Υπάρχουν όμως ντοκουμέντα, όπως αυτό που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», τα οποία δεν είναι απόρρητα και αποκαλύπτουν την ακολουθία των πράξεων και παραλείψεων στην προσπάθεια πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν δίνει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων τα στοιχεία αυτά προκειμένου να ξεκινήσει μια σε βάθος διερεύνηση της πώλησης των βλημάτων που η κυβέρνηση θα ήθελε να ενταφιάσει καλυπτόμενη πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

Η συζήτηση στη Βουλή

Η σύγκρουση στη Βουλή για τη δύσοσμη υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία δεν ανέδειξε καθαρούς νικητές, ούτε και αδιαμφισβήτητα ηττημένους. Η κυβέρνηση μπορεί να τραυματίστηκε από τις αποκαλύψεις για τις μεθοδεύσεις προκειμένου να γίνει το deal ώστε να εκποιηθούν 300.000 μη επιχειρησιακά βλήματα και να εισρεύσουν 66 εκατ. ευρώ στα ταμεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όμως... δεν κάηκε. Και  μπορεί η κοινή γνώμη να έχει τη βεβαιότητα ότι στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία υπάρχει ένα απόστημα, όμως η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα ή πληρώθηκαν μίζες. Η συμφωνία ναυάγησε αφού η Σαουδική Αραβία υπαναχώρησε  στο αίτημα αγοράς πυρομαχικών από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού και έτσι δεν υπάρχουν ίχνη χρήματος που θα μπορούσαν να δείξουν τις ευθύνες. Κατά συνέπεια, η αντιπολίτευση καλείται να αποδείξει την ύπαρξη σκανδάλου όπως ο αστυνομικός που καλείται να ερευνήσει ένα έγκλημα χωρίς να έχει εντοπίσει το πτώμα. 

Επιχειρώντας μια ανασύνθεση της υπόθεσης, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε τη Βουλή. Ελαβε την έγκριση των βουλευτών της αντιπολίτευσης για να γίνει διακρατική συμφωνία και από την πίσω πόρτα προσπαθούσε να υλοποιήσει τη συμφωνία μέσω ενός μεσάζοντα. Κι ενώ στην αρχή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διακινούσε τον ισχυρισμό ότι δεν γνωρίζει τον «ενδιάμεσο» Βασίλη Παπαδόπουλο, έγινε σαφές ότι οι επαφές μαζί του έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η κάλυψη στον ιδιοκτήτη της Ολυμπιακής Βιομηχανίας Α.Ε. έλαβε διαστάσεις που γιγάντωναν την υπόθεση όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επέμεινε να αγνοεί τις ενημερώσεις των Ελλήνων διπλωματών στο Ριάντ ότι οι Σαουδάραβες έχουν άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου... Κι όταν ο πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ριάντ γνωστοποίησε ότι έρχεται στην Αθήνα
επίσημη αντιπροσωπεία κρατικών υπαλλήλων του Βασιλείου για να οριστικοποιηθεί η διακρατική συμφωνία, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες και να απειλήσει με σύλληψη τον ταξίαρχο που ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες δεν γνώριζαν το παραμικρό για την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη μυστικά με τον Βασίλη Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας. Ως αντίδραση φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες «σκότωσαν» το deal των πυρομαχικών προτού το «ΘΕΜΑ» αποκαλύψει την υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, με την ακύρωση της συναλλαγής δεν γίνεται να μην ελεγχθούν οι προθέσεις, οι διαθέσεις, οι χειρισμοί και οι μεθοδεύσεις. 

Η υπόθεση διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έμοιαζαν έτοιμοι να πουλήσουν τα πάντα αδιαφορώντας για το αν παραβιάζονται οι νόμοι περί μεσαζόντων ή για το αν εξαπατήθηκαν τα κόμματα στη Βουλή, ενώ βουλευτές και ευρωβουλευτές, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εμφανίζονταν ως η συνείδηση της Αριστεράς, ζητώντας την ακύρωση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία λόγω του πολέμου στην Υεμένη.  Κι ενώ η Σαουδική Αραβία επέλεξε στάση σιωπής, η «περίεργη υπόθεση» της πώλησης των βλημάτων απασχόλησε τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης - από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία μέχρι το Κατάρ. 

«Ο Τσίπρας υπερασπίζεται μια αμφιλεγόμενη συμφωνία πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία», «Οργή για το σχέδιο της Ελλάδας να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία», «Η Αθήνα συμφωνεί για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία με έναν ψεύτικο αντιπρόσωπο» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που επέλεξαν μέσα ενημέρωσης όπως οι «Financial Times», η  «Le Figaro» και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), τα οποία αναφέρθηκαν εκτενώς στην εκποίηση ελληνικού αμυντικού υλικού στους Σαουδάραβες.

Ο βρετανικός «Guardian» δε άσκησε σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς η αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση βλημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο με την Υεμένη προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με τον «Guardian», εκτός από τις έντονες αντιδράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, η απόφαση του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο σε αυτή η ιστορία είναι μεγάλο πλήγμα κατά του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Με δήλωσή της στον Ιωάννη Αντύπα, ανταποκριτή του «ΘΕΜΑτος» στις Βρυξέλλες, η Σουηδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μπόντιλ Βαλέρο τονίζει: «Νέες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία παραβιάζουν αρκετά κριτήρια της κοινής θέσης της Ε.Ε. σχετικά με τις εξαγωγές όπλων. Στην κοινή θέση αναφέρεται σαφώς ότι τα κράτη-μέλη θα αρνούνται την έκδοση άδειας εξαγωγής εάν υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν οι εξαγωγές για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (δεύτερο κριτήριο) ή να χρησιμοποιηθούν επιθετικά εναντίον άλλης χώρας (τέταρτο κριτήριο). Τούτων λεχθέντων, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να περιμένει ένα εμπάργκο της Ε.Ε. Είναι ήδη σαφές ότι είναι λάθος και μη σύμφωνο με τους κοινούς κανόνες μας. Πρέπει να σταματήσουν αυτή τη συμφωνία όπλων ανεξάρτητα από το αν επιτύχουμε ή όχι την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».



Μάκης Πολλάτος
Πηγή : protothema.gr


111.212 μπλοκάκια έκλεισαν σε 19 μήνες


«Λουκέτο» σε 111.212 μπλοκάκια έβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου από την ημέρα της ψήφισής του στη Βουλή μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περισσότεροι από ένας στους τρεις αυτοαπασχολουμένους αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, προκειμένου να αποφύγουν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Δηλαδή, να αποφύγουν «ζημίες» άνω του 40%-50% κατά μέσον όρο από την εφαρμογή των φορολογικών αλλά κυρίως ασφαλιστικών μέτρων, που υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συνέχισαν τη δραστηριότητά τους.

Πλέον, έχουν απομείνει περίπου 170.000 μπλοκάκια από τα περίπου 280.000 που υπήρχαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από μεγάλα λογιστικά γραφεία, ήδη έχουν εντολές από πελάτες τους στα τέλη του μήνα να κλείσουν τα βιβλία τους.

Οι 111.212 που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους έχουν αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως για παράδειγμα «μαύρη εργασία», αμείβονται με τίτλους κτήσης, ενώ αρκετοί άνοιξαν Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με λογιστές υπάρχουν περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι από τα σκληρά μέτρα κλήθηκαν να καταβάλουν φόρους (εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου) και εισφορές που ανήλθαν στο 80% του εισοδήματος, με αποτέλεσμα εντός του 2017 να κλείσουν τα βιβλία τους είτε να συμπράξουν με άλλους δημιουργώντας Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες με στόχο να αποφύγουν τα υψηλά ασφάλιστρα και τους υπέρογκους φόρους του 2018. Μάλιστα, από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα προχώρησαν σε διακοπή εργασιών 48.787 αυτοαπασχολούμενοι.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία καταγράφεται στο 10μηνο του έτους αύξηση κατά 50% των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και κατά 65% σε σύγκριση με το 2015. Τα ανωτέρω ποσοστά όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους θα αυξάνονται, καθώς ολοένα και περισσότεροι θα τερματίζουν τις δραστηριότητές τους.

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν εξαντληθεί από τις πολλαπλές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με επαγγελματικές ενώσεις, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών το 2018 εκτός του ότι θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους επαγγελματίες να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά την εισπραξιμότητα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ελλοχεύει ο κίνδυνος, όπως σημειώνουν, τα αποτελέσματα να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, από τη διακοπή εργασιών των αυτοαπασχολουμένων χάθηκαν από τον προϋπολογισμό μόνο από το τέλος επιτηδεύματος περίπου 73 εκατ. Συνολικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 (φορολογική δήλωση 2017) εισοδήματα 3,8 δισ., έναντι 4,7 δισ. πέρυσι (εισόδημα 2015). Δηλαδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται να απέκτησαν 900 εκατ. λιγότερα εισοδήματα.

Από το νέο έτος οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και το 38%.

Το υπ. Εργασίας, προκειμένου να περιορίσει τη νέα απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, έχει ήδη προβλέψει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών –για κύρια ασφάλιση 20%, υγεία 6,95%, επικούρηση 3,5% και εφάπαξ 4% (όπου προβλέπεται)– το 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Βέβαια, το 2019 η έκπτωση του 15% θα καταργηθεί.

Μέχρι πότε πρέπει να κλείσουν τα βιβλία

Η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων. Δηλαδή, όσοι διακόψουν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου 2017 θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Εάν η δήλωση υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών, θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Ειδικότερα, για τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών, λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

• Η άσκηση ή μη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά το κρινόμενο διάστημα, η οποία αποδεικνύεται από την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντα αρχεία μέσω των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών

• Η μη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, ειδικότερα:

– Διερευνάται αν έχουν δηλωθεί από κοινοτικές επιχειρήσεις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών (πληροφορία από το σύστημα VIES) προς τον φορολογούμενο (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και οι οποίες ανάγονται σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.

– Διερευνάται εάν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές σε ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών ή ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχομένων υπηρεσιών σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.



ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η μείωση των φόρων είναι αδιαπραγμάτευτη προσωπική μου δέσμευση».




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Κ. ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

– Κύριε πρόεδρε, αναφέρετε συχνά ότι η οικονομία έχει πιάσει «πάτο». Πιστεύετε δηλαδή πως η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από τα μνημόνια τον επόμενο Αύγουστο και ότι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές;

– Κύριε Παπαχελά, ο ισχυρισμός ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια είναι το νέο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με νέα επώδυνα μέτρα μετά το 2019. Με μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου, συνολικού ύψους 5,1 δισ. Και με τεράστια πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2023, άρα και με μεγάλη λιτότητα. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ακριβείς, τον Αύγουστο τελειώνει το τρίτο μνημόνιο και αρχίζει το τέταρτο. Και για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές, αυτή η σκληρή πραγματικότητα για τους Ελληνες πολίτες δεν πρόκειται να αλλάξει όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση.
Οσο για την πραγματική οικονομία, τα πράγματα δεν είναι καλά. Η ανάπτυξη είναι αναιμική και, μάλιστα, ενώ σε όλη την Ευρώπη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε εμάς αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. Το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί και οι οφειλές των πολιτών σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται κάθε μήνα. Οι όποιες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είναι κατά κανόνα κακοπληρωμένες, των 360 ευρώ. Στις επενδύσεις έχουμε πιάσει πάτο, ενώ εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό ή οι Σκουριές έχουν βαλτώσει με ευθύνη της κυβέρνησης. Αυτοί που φώναζαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ξεκινούν τους πλειστηριασμούς, χωρίς –και θέλω να το τονίσω αυτό– κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως είχαμε κάνει εμείς. Το να θριαμβολογεί λοιπόν η κυβέρνηση, την ώρα που η ζωή της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Είτε ότι συστηματικά προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα για να αποκρύψουν την αποτυχία τους είτε ότι η εξουσία τούς έχει μαγέψει τόσο, που έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Και ειλικρινά δεν ξέρω τι από τα δύο είναι χειρότερο. Ενα είναι βέβαιο. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία συναίσθηση της τραγικής δικής του ανεπάρκειας.

– Υπόσχεστε μείωση φόρων, αλλά, όπως μόνος σας είπατε, τα πλεονάσματα δεν είναι δεδομένα για τα επόμενα χρόνια. Από πού λοιπόν θα βρείτε τα χρήματα, αν δεν πεισθούν οι δανειστές να αλλάξουν τους στόχους;

– Η μείωση των φόρων είναι αδιαπραγμάτευτη προσωπική μου δέσμευση, ακόμα κι αν δεν αλλάξουν οι στόχοι του πλεονάσματος. Και θέλω να σας εξηγήσω γιατί. Αντί να συγκρατηθούν δαπάνες και να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να παραχθεί πλούτος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε τη βίαιη υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και την αύξηση των έμμεσων φόρων, που πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κυβέρνηση, μάλιστα, επιμένει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα υψηλότερα από αυτά που μας ζητούν οι πιστωτές μας. Είναι όχι μόνο αχρείαστα, αλλά και καταστροφικά για τη ρευστότητα της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός των φόρων. Η φοροεπιδρομή πλήττει πρωτίστως την αναπτυξιακή προοπτική, γι’ αυτό ακόμη και στο εξωτερικό συνειδητοποιούν πια ότι είναι ο βασικότερος λόγος που δεν έχουμε ακόμα βγει από την κρίση.
Η πολιτική αυτή απέτυχε και θα αλλάξει. Στους συνομιλητές μου εκτός Ελλάδας επισημαίνω ότι η μείωση των φόρων μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, όπως για παράδειγμα συνέβη όταν η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τον φόρο στην εστίαση και τα έσοδα αυξήθηκαν.
Γι’ αυτό και θεωρώ τη μείωση της φορολογίας βασικό όχημα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Υπάρχουν βέβαια και περιθώρια περικοπών στις δαπάνες του κράτους. Και δεν εννοώ φυσικά τους μισθούς ή τις απολύσεις, όπως ψευδώς διακινεί η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δράσεις εξοικονόμησης πόρων μέσα από περιορισμό της σπατάλης, καλύτερη διοίκηση, αξιολόγηση και, κυρίως, μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Ολα αυτά όχι μόνον τα έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά, αλλά το σχέδιό μας είναι έτοιμο για εφαρμογή.
Με μια επιθετική μείωση των φόρων, ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, θα πετύχουμε πολύ γρήγορα την επιζητούμενη ανάπτυξη και παράλληλα θα τονώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Και καθώς με ρωτήσατε, εκτιμώ ότι με ένα τέτοιο μείγμα πολιτικής θα πείσω τελικά τους δανειστές μας να δεχθούν και ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων, πριν από το 2023. Ολα είναι ζήτημα αξιοπιστίας.

– Είχατε μια σκληρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή γι’ αυτό που ονομάσατε «σκάνδαλο Καμμένου». Ο κ. Τσίπρας απάντησε εγκαλώντας σας για μια σειρά από υποθέσεις και προανήγγειλε συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή. Τι απαντάτε εσείς; Σας φοβίζει ότι δημιουργείται ένα νοσηρό κλίμα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που δεν αφήνει κανέναν ανέπαφο; Βγαίνει κάποιος κερδισμένος από τέτοιες αντεγκλήσεις;

– Η οξύτητα δεν μου αρέσει, δεν μου ταιριάζει και προφανώς δεν είμαι εγώ που την επιδιώκω. Τα 13 χρόνια που είμαι στην πολιτική, έχω αποδείξει ότι πολιτεύομαι με μετριοπάθεια. Ως βουλευτής μάλιστα, είχα συμμετάσχει σε αρκετές διακομματικές πρωτοβουλίες. Η βασική μου έγνοια ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επόμενη μέρα. Το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη χώρα και τη ζωή των Ελλήνων.
Η τοξικότητα, ο διχαστικός λόγος, οι συκοφαντίες είναι συνειδητή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ύπαρξης. Σας θυμίζω τα συνθήματά τους «εμείς ή αυτοί», το «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ετσι κατέλαβε την εξουσία –μέσα από την πιο χυδαία αντιπολίτευση που γνώρισε ποτέ ο τόπος– και έτσι προσπαθεί να τη διατηρήσει όσο μπορεί. Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να του γυρίζει την πλάτη, προσπαθεί να αποπροσανατολίζει διαρκώς τη συζήτηση μέσα από επιθέσεις λάσπης. Και μάλιστα με πρακτικές που ποτέ κανένας Ελληνας πρωθυπουργός δεν διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει, όπως η συστηματική στοχοποίηση της συζύγου μου. Κάτι που εκτός από χυδαίο είναι και άνανδρο.
Οι αθλιότητες αυτές δεν μπορούν βέβαια να μένουν αναπάντητες. Ειδικά όταν γίνονται από μια κυβέρνηση που είναι πια προφανές σε όλους ότι διαπλέκεται και διαφθείρεται πιο γρήγορα από τη σκιά της. Αυτό απέδειξε η υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι σκάνδαλο Καμμένου. Μετά την απόλυτη κάλυψη που του παρείχε ο πρωθυπουργός, είναι πια ένα σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου. Η Ελλάδα χάνει 66 εκατ. ευρώ επειδή κάποιοι ενέπλεξαν στη μέση σκοτεινούς μεσάζοντες και τώρα επιχειρούν να καλύψουν τα νώτα τους ακόμα και με πλαστογραφίες. Το λέω ξεκάθαρα σήμερα. Αν επιμείνουν στην προσπάθεια συγκάλυψής του από την παρούσα Βουλή, το σκάνδαλο αυτό θα διερευνηθεί από την επόμενη και οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Είναι άδικο, αλλά επιβεβλημένο

– Καλώς ή κακώς, έρχεστε από μια παλαιά πολιτική οικογένεια που συνεχίζει να εκπροσωπείται από αρκετά μέλη της στο πολιτικό σκηνικό. Πώς απαντάτε στις αιτιάσεις περί νεποτισμού σε μια συγκυρία που είναι εξόχως αντισυστημική διεθνώς;

– Το να προέρχεσαι από πολιτική οικογένεια είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Ξεκινάς από πλεονεκτική θέση, αλλά έχεις το μειονέκτημα ότι συχνά κρίνεσαι με δυσπιστία και προκατάληψη. Υστερα από 13 χρόνια στην πολιτική, που δεν ήταν χωρίς ρήξεις και ρίσκα, αισθάνομαι πια ότι οι πολίτες με κρίνουν αυτόνομα για τις δικές μου επιλογές.
Καταλαβαίνω όμως απόλυτα την καχυποψία της κοινωνίας. Δεν μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι η διακυβέρνηση του τόπου είναι οικογενειακή υπόθεση. Αυτό το στερεότυπο πρέπει να σπάσει. Γι’ αυτό και έχω πάρει την απόφαση ότι στην επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. κανένα μέλος της οικογένειάς μου δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα. Ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της. Είναι όμως επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει.

Τίποτε δεν θα μας προσφερθεί, όλα θα κατακτηθούν με κόπο

– Η απλή αναλογική έχει θεσπισθεί και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Θα επιχειρήσετε να την αλλάξετε και αν δεν το πετύχετε –πράγμα που μοιάζει δύσκολο αυτή την ώρα– πώς θα κυβερνηθεί η χώρα;

– Το ζήτημα του εκλογικού νόμου είναι ένα ακόμα δείγμα του πολιτικού αμοραλισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο ήταν πρώτη δύναμη μια χαρά βολεύονταν με το μπόνους. Τώρα που ξέρουν ότι θα χάσουν, προσπαθούν να διασωθούν με όχημα την απλή αναλογική, αδιαφορώντας αν η χώρα βυθισθεί στο χάος και την ακυβερνησία. Οι επόμενες εκλογές ευτυχώς θα γίνουν με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί κατά κράτος με τον ίδιο νόμο με τον οποίο ανήλθε στην εξουσία. Αμέσως μετά τις εκλογές όμως, μέσα από έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με όλα τα κόμματα θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να ψηφιστεί ένας εκλογικός νόμος σύγχρονος που θα εγγυάται τη δίκαιη εκπροσώπηση αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα. Και είναι προφανές ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη χρειαστεί η χώρα να περάσει την περιπέτεια της ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής.

– Ηταν λάθος να ζητήσετε τόσο νωρίς πρόωρες εκλογές; Ποια είναι η στρατηγική σας τώρα που οι εκλογές δεν φαίνονται άμεσα στον ορίζοντα;

– Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, δεν είχα καμία αυταπάτη ότι ο πρωθυπουργός είχε σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αν οι εκλογές είχαν γίνει νωρίτερα δεν θα είχαμε ύφεση το 2016 και αναιμική ανάπτυξη το 2017. Δεν θα είχαμε τόσες επενδύσεις βαλτωμένες. Δεν θα είχε υπογραφεί το τέταρτο μνημόνιο. Δεν θα υπήρχε ανομία στη χώρα. Θα είχαμε βγει από την κρίση και η ζωή των Ελλήνων θα ήταν καλύτερη.
Η στρατηγική μας δεν αλλάζει. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για χαμηλότερους φόρους, για επενδύσεις που θα φέρουν νέες και καλύτερες δουλειές, για καλύτερα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, για ασφαλείς γειτονιές, για καλύτερα νοσοκομεία, για μικρότερο και καλύτερο κράτος. Θα μιλάμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει συγκροτημένο σχέδιο για να βγει οριστικά η Ελλάδα από την κρίση. Δεν υπόσχομαι στους Ελληνες ότι ο δρόμος θα είναι εύκολος. Υπόσχομαι όμως ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε μαζί να οδηγήσουμε την πατρίδα μας εκεί που της αξίζει. Εχουμε κάνει πολλά για να τα θυσιάσουμε τώρα. Τίποτε δεν θα μας προσφερθεί, όλα θα κατακτηθούν με κόπο. Οπως έγραφε και ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης «ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος». Δεν φοβόμαστε την προσπάθεια, αρκεί να ξέρουμε ότι θα μας οδηγήσει στο ξέφωτο.

Εκλογή Προέδρου από τον λαό χωρίς διάλυση της Βουλής

– Εχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στηρίζουν τον κ. Τσίπρα. Πώς το ερμηνεύετε εσείς αυτό και γιατί θεωρείτε ότι δεν έχετε ανάλογη υποστήριξη;

– Κατ’ αρχάς δεν θα συμφωνήσω με την τελευταία σας διαπίστωση. Εχω εξαιρετικές σχέσεις με τους εταίρους μας, οι οποίοι, όχι τυχαία βέβαια, δείχνουν τον τελευταίο καιρό μεγάλο ενδιαφέρον για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Θέλω όμως να απαντήσω και στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας. Ο κ. Τσίπρας κατέλαβε την εξουσία λέγοντας ότι θα σκίσει τα μνημόνια και τα υπογράφει δυο-δυο. Εδωσε πραγματικά γην και ύδωρ στους δανειστές, εκλιπαρώντας εκείνους που για πολλά χρόνια κατήγγελλε. Γιατί λοιπόν να ενοχλούνται οι ξένοι; Πρέπει όμως να καταλάβουμε κάτι: Οι ξένοι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας. Εκείνοι θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Το πρόβλημα είναι ότι για να είναι αυτοί ήσυχοι, ο κ. Τσίπρας έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη, κρατάει βαλτωμένη τη χώρα και έχει κάνει τους φτωχούς φτωχότερους. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα. Ομως, κύριε Παπαχελά, εμένα πιο πολύ από τη στήριξη των ξένων με ενδιαφέρει η στήριξη των Ελλήνων, που δεν αξίζουν το σημερινό τέλμα. Αξίζουμε καλύτερα, και στις εκλογές αυτό το αίτημα της κοινωνίας είμαι βέβαιος ότι θα εκφραστεί με σαρωτικό τρόπο.

– Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Σας βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια πρόταση;

– Αυτό που προέχει στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή εκλογών. Διότι σας θυμίζω ότι και το 2009 και το 2015 οι αντιπολιτεύσεις εργαλειοποίησαν κατά τρόπο απαράδεκτο την εκλογή του Προέδρου για να ρίξουν τις κυβερνήσεις. Για αυτό και θα προτείνουμε στην επικείμενη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο με συναινετικό τρόπο, τότε –και μόνο σε αυτή την περίπτωση– ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τον λαό, χωρίς όμως να μεσολαβεί διάλυση της Βουλής. Και παράλληλα θα εισηγηθούμε μια λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ έτσι ώστε να επανέλθει μεγαλύτερη θεσμική ισορροπία.

– Ποιες είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν για να διορθωθούν οι χρόνιες παθογένειες της χώρας;

– H Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο μια τολμηρή οικονομική πολιτική αλλά και μια θεσμική επανάσταση που θα ξανακάνει τη δημοκρατία μας λειτουργική, θα απελευθερώσει το ανθρώπινο δυναμικό από τα δεσμά του κρατισμού και θα χτίσει νέες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Με απλά λόγια, πρέπει να ξαναχτίσουμε τη δημοκρατία μας με τα υλικά του 21ου αιώνα. Η οικονομική ευημερία είναι εξάλλου άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα των θεσμών μας. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα που θα αντιμετωπίσει με θάρρος τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες: Την απόλυτη επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική με την πλήρη χειραγώγηση της Βουλής. Την κακή νομοθέτηση και την επιβολή ενός γραφειοκρατικού φορμαλισμού. Τους μη σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Την έλλειψη συνταγματικά κατοχυρωμένης γνήσιας αξιοκρατίας. Το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση.
Μόνο μια μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις χτυπητές αδυναμίες. Η Ν.Δ. θα κληθεί και πάλι να κάνει πράξη αυτό που το όνομά της υποδηλώνει. Να οικοδομήσει μια Νέα Ελληνική Δημοκρατία για τον 21ο αιώνα.

– Εκλεγήκατε στην αρχηγία της Ν.Δ. με εντολή ανανέωσης του κόμματος, σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού και ιδεών. Σας κατηγορούν ότι δεν έχετε αναδείξει νέα πρόσωπα που να εκφράζουν αυτή την ανανέωση και πως η ανανέωση σε επίπεδο θέσεων είναι αναιμική. Τι απαντάτε;

– Κύριε Παπαχελά, η ανανέωση που έχει γίνει στη Νέα Δημοκρατία αυτά τα δύο χρόνια, πιστέψτε με, δεν έχει προηγούμενο σε ένα μεγάλο κόμμα. Μέσω του μητρώου νέων στελεχών που καθιερώσαμε, μας έχουν προσεγγίσει στη Ν.Δ. σχεδόν 2.000 στελέχη που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ονομάζεται κομματική επετηρίδα. Παράλληλα, έχουν ανανεωθεί όλα τα όργανα του κόμματος, ενώ οι τομείς εργασίας που επεξεργάζονται διαρκώς νέες ιδέες και προτάσεις έχουν στελεχωθεί από πολύ ικανούς ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία ενεργό ανάμειξη στην πολιτική. Ως προς τον προγραμματικό μας λόγο, μετά τη ΔΕΘ και τα προσυνέδριά μας δεν έχουμε ακούσει κανέναν να λέει ότι η Ν.Δ. δεν έχει τεκμηριωμένες προγραμματικές προτάσεις. Στο συνέδριο του κόμματος στις 16-17 Δεκεμβρίου, θα ακούσετε πολλές από αυτές τις νέες θέσεις και θα δείτε και νέα πρόσωπα. Γιατί στόχος μου είναι, στην επόμενη Βουλή, η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να ενισχυθεί κατ’ εξοχήν από πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και έχουν επιτυχημένες επαγγελματικές διαδρομές. Πολλούς δεν τους βλέπετε ακόμα γιατί βρίσκονται στις εργασίες τους και όχι στους κομματικούς προθαλάμους.

Δεν αισθάνομαι ότι έχω βαρίδια στο κόμμα

– Αισθάνεστε ότι έχετε «πάγκο» είτε για να κάνετε αντιπολίτευση είτε για να κυβερνήσετε; Γιατί αυτό δεν φαίνεται προς τα έξω. Και επιπλέον, αρκετοί πιστεύουν ότι δεν ελέγχετε το κόμμα σας. Οτι έχετε βαρίδια.

– Η Ν.Δ. διαθέτει πολλά αξιόλογα στελέχη. Και παλαιότερα και νεότερα. Στις τάξεις της Κ.Ο. υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι βουλευτές, που δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένοι από τα ΜΜΕ, αλλά είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Αντιλαμβάνομαι ότι η κόπωση της κοινωνίας από την πολύχρονη κρίση και το μειωμένο κύρος της πολιτικής θολώνουν την εικόνα όλων των πολιτικών προσώπων. Αλλά, όπως σας είπα και πριν, όταν μπούμε στην προεκλογική περίοδο, οι συνδυασμοί μας θα εκπλήξουν ευχάριστα τους πολίτες.
Η δέσμευσή μου είναι αδιαπραγμάτευτη. Απόλυτη αξιοκρατία παντού. Εγγυώμαι προσωπικά ότι, απέναντι στον ισοπεδωτικό εξισωτισμό της ήσσονος προσπάθειας, θα προτάξω ένα πλαίσιο όπου τα προσόντα, ο μόχθος και η ικανότητα θα επιβραβεύονται. Και αυτό θα ισχύει πρωτίστως και για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και για την επιλογή των πολιτικών στελεχών που θα ηγηθούν της προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας. Και επειδή με ρωτήσατε, σας απαντώ ευθέως. Οχι μόνον δεν αισθάνομαι ότι έχω βαρίδια, αλλά ότι έχω διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και της παράταξης της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι. Η ανάκαμψη της πατρίδας δεν θα έρθει από μια πεφωτισμένη ελίτ ούτε από έναν από μηχανής θεό. Η ανάκαμψη θα έλθει από τη μεγάλη αφύπνιση των πολιτών που αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας και που σήμερα δεν βρίσκουν λόγο συμμετοχής στα κοινά αφού αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πέρα από τη δική τους δυνατότητα επιρροής.