Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Αυτό που μοιάζει να απλώνεται παντού




Παρατηρώ γύρω μου μια γενικευμένη κόπωση που τις περισσότερες φορές είναι βουβή απογοήτευση. Το αίσθημα έγινε πιο έντονο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου όταν διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση υπέστη λίγες μόνον φθορές. Βλέπω όλο και περισσότερους να θέλουν να γυρίσουν στον μικρόκοσμό τους και την οικογένειά τους, όσοι έχουν αυτή την πολυτέλεια, και ταυτόχρονα βλέπω άλλους να παίρνουν μικρά ή μεγαλύτερα ρίσκα γιατί δεν αντέχουν την ακινησία και την υποχρεωτική παρακμή. Οι περισσότεροι βέβαια είναι εξορισμένοι σε ένα τοπίο κοινωνικής παραλυσίας και οικονομικής ασφυξίας, γι’ αυτό και το όποιο ρίσκο προκαλεί έκπληξη και δέος.

Εχω ακούσει για εκείνους που κάνουν μικρά ανοίγματα στην αγορά, βελτιώνοντας τις υποδομές τους ή σχεδιάζοντας κάτι διστακτικά έστω, ελπίζοντας (χωρίς κανένα στοιχείο) ότι η κατάσταση αυτή δεν θα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη και ότι αργά ή γρήγορα ο κόσμος της αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα ακουστεί. Πιθανόν να γίνει έτσι. Γιατί είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, η Ελλάδα να παραμένει σε αιχμαλωσία αυτής της στείρας αντίληψης που μοιάζει να έχει διαπεράσει και δηλητηριάσει τα πάντα, όλους τους τομείς της ζωής.

Υπάρχει η εντύπωση σε πολλούς ότι ένα καθεστώς φαύλης δημοκρατίας τείνει να επιβληθεί. Οσοι είναι απέναντι στην κυβέρνηση, το νιώθουν. Οτι δηλαδή υπάρχει κάτι που απλώνεται σαν πλαγκτόν σε όλη την κοινωνία, κάτι απροσδιόριστο ως στόχευση αλλά ιδεολογικά ευδιάκριτο και πολιτικά ανιχνεύσιμο. Εχει το χρώμα της ημιδιαφάνειας και τη μυρωδιά της αυθάδειας.

Αυτή η σταδιακή διολίσθηση μέσα από τακτικές ημιαπολυταρχίας και διαθέσεις κυριαρχίας σε μείζονες πόλους όπως η παιδεία και η ενημέρωση, στηρίζεται στην ανοχή ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας που τις περισσότερες φορές αγνοεί ή υποτιμά αυτές τις παραμέτρους. Ηδη, η ελληνική κοινωνία καθώς έχει βυθιστεί οικονομικά, σε ΑΕΠ και ατομικό εισόδημα και συνεπώς αγοραστική δύναμη, αποκλίνει σταθερά διευρύνοντας την απόστασή της από τις χώρες με τις οποίες θα έπρεπε να συγκλίνει. Ψυχολογικά, ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών αισθάνεται εγκλωβισμένο, αιχμάλωτο ή σε ομηρία. Και αυτοί οι πολίτες-όμηροι μιας ιδεοληπτικής έχθρας στην εργασία, τον πλούτο και την αριστεία, αγωνίζονται να διασώσουν το ηθικό τους και να κρατήσουν την πόρτα μισάνοιχτη.


ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Έντυπη Καθημερινή


Αιχμές Τσίπρα για την απουσία της Τουρκίας από την σύνοδο για το προσφυγικό



Η σημασία της Τουρκίας για τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών βρέθηκε στο επίκεντρο και των δηλώσεων της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συμμετοχής της Άγκυρας σε μια λύση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Στην απουσία της Τουρκίας από τη μίνι-σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Ένας κρίσιμος εταίρος δεν βρίσκεται ανάμεσά μας», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η συμμετοχή της Άγκυρας στο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης είναι πολύ σημαντική προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την μη πρόσκληση της Τουρκίας στη σύνοδο, σχολιάζοντας πως καθ’ αυτόν τον τρόπο η συζήτηση θα περιοριστεί στις βαλκανικές και νοτιοευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν το «βαλκανικό διάδρομο» για την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Γηραιά Ήπειρο. «Όμως στην αρχή κάθε διαδρόμου υπάρχει μια είσοδος», προσέθεσε με νόημα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε για εκ νέου την ανάγκη εξεύρεσης μιας «ευρωπαϊκής λύσης» στην κρίση, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και με μέλημα την προστασία των ανθρώπινων ζωών που χάνονται στο Αιγαίο Πέλαγος. «Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης».

Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε την στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών, λέγοντας ότι έχουν υιοθετήσει την πολιτική «όχι στην δική μου αυλή».

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα τηρήσει «εγκαίρως» τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή των πέντε κέντρων καταγραφής (Hotspots) στα νησιά έως τα μέσα Δεκεμβρίου, διευκρίνισε όμως πως το πρόβλημα δεν είναι τα εν λόγω κέντρα.

Η σημασία της Τουρκίας για τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών βρέθηκε στο επίκεντρο και των δηλώσεων της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημείωσε πως μόνο μέσω συνεργασίας με την Τουρκία θα μπορέσει η Ευρώπη να λύσει την προσφυγική κρίση.

«Δεν θα λύσουμε το προσφυγικό πρόβλημα τελείως, χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία για αυτό», δήλωσε η κ. Μέρκελ, λίγη ώρα πριν την έναρξη της μίνι-συνόδου, όπου θα συζητηθούν τρόποι διαχείρισης των ανθρώπινων ροών που κινούνται προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της «βαλκανικής οδού».

«Μόνο με την Τουρκία μπορούμε να μετατρέψουμε το παράνομο σε νόμιμο. Είναι πολύ σημαντικό η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να συζητήσει περισσότερο την ατζέντα της μετανάστευσης με την Τουρκία», είπε.

Στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στάθηκε εκ νέου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το κώδωνα του κίνδυνου έκρουσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας – που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής – Μίρο Σεράρ, τονίζοντας πως εάν δεν βρεθεί κάποια λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα του δεν θα μπορεί πλέον να αντέξει τις μαζικές εισροές προσφύγων και μεταναστών.

Υπογράμμισε ακόμα πως ένα από τα «κλειδιά» για τον περιορισμό του ανθρώπινου κύματος προς τα Βαλκάνια βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει με προσωπικό και πόρους τη χώρα μας.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα βάλουμε τέλος στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων και του ‘καλώς ήρθατε’», δήλωσε προσερχόμενος στη μίνι-σύνοδο ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σχολιάζοντας με νόημα ότι συμμετέχει ως «απλός παρατηρητής», καθώς – μετά την ανέγερση φραχτών στα νότια σύνορα με Κροατία και Σερβία – η χώρα του «δεν ανήκει πλέον στο διάδρομο».

Σημείωσε πως σε προηγούμενες συνόδους είχε προτείνει την αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία, «εάν δεν μπορούν να τα φυλάξουν μόνοι τους».

Αν η Ευρώπη αποτύχει οι λαϊκιστές θα κερδίσουν, δήλωσε λίγη ώρα αργότερα ο κεντροαριστερός αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ουσιαστικά τονίζοντας την πολιτική σημασία της μίνι-συνόδου.

Στη σύνοδο, που ουσιαστικά εστιάζει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ευρώπη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία η Σερβία και η Αλβανία. Παρόντες είναι οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, ενώ έχουν επίσης κληθεί οι επικεφαλής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Πηγή: skai.gr


Ζωή Κωνσταντοπούλου προς Τσίπρα: Εκκαθαρίζεις όποιον αντιστέκεται



Για «υπηρεσίες στη διαπλοκή» κατηγορεί τον πρωθυπουργό η πρώην πρόεδρος της Βουλής - Όχι μόνον συνθηκολόγησες, αλλά κ  εκκαθαρίζεις όποιον-α αντιστέκεται, τονίζει

Σκληρή ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την κίνηση της κυβέρνησης με νομοτεχνική παρέμβαση λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, να προβλέψει την άμεση καθαίρεση των μελών του ΔΣ του ΕΣΡ που έχει λήξει η θητεία του.

Σημειώνεται ότι μεταξύ αυτών είναι και η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου Λίνα Αλεξίου.

«Φωτογραφικές διατάξεις, ρεβανσισμός, υπηρεσίες στη διαπλοκή: Όχι μόνον συνθηκολόγησες, αλλά κ  εκκαθαρίζεις όποιον-α αντιστέκεται», έγραψε στο Twitter η πρώην πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενη όχι στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που κατέθεσε την παρέμβαση, αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό.





Πηγή 


Συνελήφθη 37χρονος για επίθεση με μολότοφ στην ΓΓ Εμπορίου




Στόχος αγνώστων τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χ. Τρικούπη. Επίθεση με μολότοφ και στα γραφεία της Γ.Γ. Εμπορίου.

Τριανταεπτάχρονος συνελήφθη, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, για την επίθεση με μολότοφ που έκανε ομάδα ατόμων, τις πρώτες πρωινές ώρες, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Εξ άλλου στόχος επίθεσης με μολότοφ έγιναν για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χ. Τρικούπη.

Η επίθεση από αγνώστους σημειώθηκε στη 1:30 το βράδυ. Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες αποσύρθηκε από το σημείο η διμοιρία που φύλαγε τα γραφεία, στο πνεύμα της «ήπιας αστυνόμευσης», που αποτελεί το νέο δόγμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Πηγή : thetoc.gr





Σάλλας: Όχι στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας




O πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς προτείνει την πληρωμή ενός μικρού ποσού από το σύνολο των δανειοληπτών, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η άρση των πλειστηριασμών δεν συμφέρει τις τράπεζες.

Κάθετα αντίθετος στην άρση των πλειστηριασμών για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως α’ κατοικία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Αντίθετα, ο κ. Σάλλας προτείνει την πληρωμή ενός μικρού ποσού από το σύνολο των δανειοληπτών, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η άρση των πλειστηριασμών δεν συμφέρει τις τράπεζες.

Αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι αντίθετος με την άρση των πλειστηριασμών, τόνισε πως διαφωνεί «για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην α’ κατοικία καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών. Η συμβολική καταβολή όμως ενός μικρού ποσού όπως είπα που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη, επίδομα κλπ. είναι δίκαιη και αντικειμενική. Είμαι απόλυτα αντίθετος να στερηθούν τα σπίτια τους βιοπαλαιστές, μικροσυνταξιούχοι και άνεργοι και να επωμισθούν ένα τέτοιο βάρος, ηθικό και οικονομικό, οι τράπεζες».

Προσέθεσε μάλιστα ότι «γίνεται πολύς λόγος και για το ύψος των αξιών των κατοικιών αν είναι στις 120.000 ή στις 250.000 ευρώ που θα πρέπει να απαλλάσσονται από πλειστηριασμούς. Το σημερινό ύψος κάθε δανείου αυτής της κατηγορίας είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία κάτω από 100.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την αξία του σπιτιού ή του αρχικού ύψους του δανείου. Πιστεύω πως το όριο που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν, ως αξία σπιτιού, δεν έχει νόημα ν’αλλάξει, πρέπει να παραμείνει το ίδιο».

Αντί της άρσης των πλειστηριασμών και προκειμένου να μην υπάρξει πλήρης ασυδοσία, ο κ. Σάλλας προτείνει «όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α’ κατοικία. Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση. Έτσι αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου σήμερα είναι ας πούμε 100.000 ευρώ, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών α’ κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200 ευρώ το χρόνο ή με 100 ευρώ το μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο, με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου».

Όπως εξηγεί, με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί μίας μορφής κοινωνική δικαιοσύνη, έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, η άρση των πλειστηριασμών δεν συμφέρει ούτε τις ίδιες τις τράπεζες. «Οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία προκαλεί και ζημία στις τράπεζες. Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους. Κόστη συντήρησης, φύλαξης κλπ.»

Αντίθετα, θεωρεί ότι η επιμονή των θεσμών έγκειται στην επιδίωξή τους για περιορισμό του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard). Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, τα στεγαστικά δάνεια έχουν το μικρότερο πρόβλημα.

Τέλος, ο κ. Σάλλας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως δήλωσε, «η Τράπεζα Πειραιώς, εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεκινήσει επικοινωνία με σημαντικό αριθμό διεθνών θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει σε βάθος τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και τις προοπτικές της. Όπως διαπιστώνεται από τη Διοίκηση της Τράπεζας, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ξένους θεσμικούς επενδυτές για την συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Με δεδομένο το ισχυρό αυτό ενδιαφέρον υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν με βάση το βασικό σενάριο του stress test».


Πηγή : tovima.gr


Προηγείται ο Μειμαράκης σε νέα δημοσκόπηση



Νέα δημοσκόπηση δίνει σαφές προβάδισμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με δεύτερο τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα,

ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 41,7%
ο Απόστολος Τζιτζικώστας 30,7%
ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16%
και ο Άδωνις Γεωργιάδης με 7,4%.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δείχνει σύμφωνα με την μέτρηση περισσότερες επιρροές σε ψηφοφόρους εκτός της Νέας Δημοκρατίας ή σε "γαλάζιους" ψηφοφόρους που τελευταία απομακρύνθηκαν από το κόμμα, σε αντίθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον οποίο στηρίζει σε μεγάλο βαθμό η βάση της παράταξης.


Ντόρα:«Η διγλωσσία και η υποκρισία δεν έχουν καμία σχέση με το νέο. Είναι πιο παλιό και από το παλιό»



Την έντονη ενόχληση της Ντόρας Μπακογιάννη προκάλεσαν τα όσα υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, για την σύνοδο του ΕΛΚ και την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού.

Συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη τόνιζαν χαρακτηριστικά «Η διγλωσσία και η υποκρισία δεν έχουν καμία σχέση με το νέο. Είναι πιο παλιό και από το παλιό» σημείωναν. Οι ίδιες πήγες αναφέρουν ότι ο Απόστολος Τζιτζκώστας ακόμα στις συνομιλίες και τις επαφές που είχε με την ίδια ουδέποτε έφερε αντίρρηση στο να είναι η πρώην υπουργός υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ. «Δεν φέρνουμε το νέο αν προσπαθούμε να διαγράψουμε την ιστορία της ΝΔ» έλεγαν συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε πει για το συγκεκριμένο ζήτημα «Θεωρώ ότι αυτό (σ.σ.: η απόσυρση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη) έχει να κάνει με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και με τις συμφωνίες πίσω από κλειστά γραφεία. Αυτά ακριβώς είναι που θέλω να αλλάξω στη Ν.Δ»


Πηγή : real.gr



Παρ'τον έναν και χτύπα τον άλλον




Υπάρχουν κάποιοι έρωτες που κάνουν μπαμ από μακριά πως είναι έρωτες συμφέροντος. Η σχέση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει καιρό πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου και με διάφορες ευκαιρίες ο φαρμακοβιομήχανος είχε στηρίξει το κόμμα - και μέσω των ΜΜΕ που διαθέτει αλλά και προσωπικά ο ίδιος:



Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέρριψε καθόλου αυτή τη στήριξη - ούτε και τις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους των οπαδών του Παναθηναϊκού.  

Η κομματική εφημερίδα ΑΥΓΗ, μετά την πρώτη μεγάλη νίκη και το σχηματισμό κυβέρνησης απ' τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευε, με περηφάνεια σχεδόν, την θριαμβευτική ανακοίνωση του Γιαννακόπουλου.


Αυτό που κάποιοι θα αποκαλούσαν παλιά «διαπλοκή» του μεγαλοεπιχειρηματία με την κυβέρνηση συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα, με τον Δ. Γιαννακόπουλο να δίνει γραμμή υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.

Το σάιτ του NEWSBOMB ήταν απ' τα λιγότερο αντικειμενικά σάιτ κατά τις τελευταίες τρεις προεκλογικές περίοδους, κάνοντας συνεχή καμπάνια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.  

Μετά τις πρόσφατες εκλογές όμως, κάτι στράβωσε.

Ο Γιαννακόπουλος απέσυρε τη στήριξή του, το NEWSBOMB έγινε ξαφνικά αντικυβερνητικό. Θέλησε να δημοσιεύσει ρεπορτάζ εναντίον Υπουργού (οι φήμες μιλούσαν για ανάμιξη του Καμμένου) και ο Υπουργός πήρε έξαλλος απαιτώντας να κατέβει, και τότε το NEWSBOMB αφού κατέβασε το άρθρο μίλησε για «μαύρή μέρα στην ελληνική δημοσιογραφία».  

Tώρα που μιλάμε μάλιστα, πρωτοσέλιδο στο εν λόγω σάιτ είναι ένα αρνητικότατο άρθρο για την κυβέρνηση.


Μετά από 7-8 μήνες απόλυτης στήριξης σε κάθε ανοησία της κυβέρνησης, (όταν έκλεισαν οι τράπεζες και ψηφίζονταν μνημόνια μόνο που δεν πανηγύριζε ενθουσιασμένο!) τώρα ξαφνικά το σάιτ του κυρίου Γιαννακόπουλου διαπίστωσε πως κάτι δεν πάει καλά με τη διακυβέρνηση της χώρας. Τόσο καθυστερημένα.  

Ο Πάνος Καμμένος απ' την Βουλή χτες βράδυ επιτέθηκε στον κύριο Γιαννακόπουλο. Κι αυτός, εξαιρετικά καθυστερημένα, μίλησε για τις κοκαϊνες του Δ. Γιαννακόπουλου ενώ ανέφερε πως "επειδή δεν του έγιναν τα χατίρια, πέρασε από το γλείψιμο στην επίθεση" και πως μέχρι τις εκλογές στήριζε μέσω του newsbomb.gr. την κυβέρνηση. (Μέχρι τότε δηλαδή δεν είχε κανένα πρόβλημα ούτε με το ποιόν του κου Γιαννακόπουλου ούτε με τις κοκαϊνες του;)  

Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, ο Δ. Γιαννακόπουλος ζητούσε την τοποθέτηση στελέχους των ΑΝ.ΕΛ. με το όνομα 'Γιώργος' ως εξωκοινοβουλευτικό στο υπουργείο Υγεία και προειδοποιούσε «πρόσεξε μην μας ξαναβάλουν πουθενά τον Κοντονή» αναφερόμενος στον υφυπουργό Αθλητισμού. Ο κος Καμμένος ανέφερε πως τα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν και αυτό εξόργισε τον επιχειρηματία ο οποίος απέστειλε άλλο μήνυμα και απειλούσε ότι «αν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα να μην λένε Γιαννακόπουλο».  

Αίσθηση επίσης προκάλεσε το σχόλιο του Καμμμένου «τελειώσανε οι εποχές που ο μπαμπάς του Γιαννακόπουλου έπαιρνε την αστυνομία για να τον αφήσουν όταν τον έπιαναν στα πάρτι της Μυκόνου με τις κόκες στην τσέπη. Τελείωσε το νταβιτζιλίκι».

 ***   Σ' αυτήν τη διαμάχη, βλέπουμε την πιο αποκρουστική πλευρά της πολιτικής. Άνθρωποι που όσο είχαν κοινά συμφέροντα έγλειφαν ο ένας τον άλλον, με το που αυτό στραβώνει, «ανακαλύπτουν» τις παρανομίες του άλλου και προσπαθούν να τον «ξεφωνίσουν».  

Ο κύριος Γιαννακόπουλος ήξερε για την υπόθεση Καμμένου και παρ' όλα αυτά τον προωθούσε για μήνες και μοιάζει να προσπάθησε να την δημοσιοποιήσει υστερόβουλα και μόνο έπειτα από τη ρήξη τους.  

Ο κύριος Καμμένος μοιάζει να ήξερε τα πάντα για τις -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- συλλήψεις με κόκα του Δ. Γιαννακόπουλου και τις παρεμβάσεις του πατέρα του (εκτός αν τα έμαθε όλα χτες προχτές!) και παρ' όλα αυτά προωθούσε τον Γιαννακόπουλο και συνομιλούσε μαζί του σα να μην τρέχει τίποτα.


Ο ένας επιχειρησε να ρίξει λάσπη στον άλλον, το αποτέλεσμα είναι όμως πως έριξαν κυρίως στους εαυτούς τους.

Οι επιθέσεις τους γεννούν πολλά ερωτήματα (πόσα συμφέροντα, πόση άλλη βρωμιά υπάρχει άραγε στην πολιτική που δεν τη μαθαίνουμε;) και τονίζουν, τελικά, το γεγονός ότι και οι δύο -που τώρα κακολογούν τον αντίπαλο- έκαναν τα στραβά μάτια για μεγάλο χρονικό διάστημα...


 Πηγή: lifo.gr


Σπάνια & πανάκριβα ουίσκι!




Αποτελεί αγαπημένο ποτό σε ολόκληρο τον κόσμο που πίνεται με διάφορες παραλλαγές και έχει ξεχωριστή, φίνα γεύση. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το είδος, την προέλευση, τα συστατικά και την ωρίμανση, ενώ η συσκευασία πολλές φορές ξεπρνά τη φαντασία. Το ουίσκι δεν χρειάζεται συστάσεις αφού αποτελεί από μόνο του σήμα-κατατεθέν της διασκέδασης και της νυχτερινής εξόδου. Όταν μάλιστα αυτό μπάινει σε ένα ιδιαίτερο μπουκάλι και κοστίζει αρκετά τότε αποκτά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Δείτε στη συνέχεια ουίσκι που ξεχωρίζουν ως προς την εμφάνιση αλλά και την τιμή τους…

1. Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve 1955 – $94.000


2. Macallan 1926 – $75.000


3. Macallan 55 ετών – $12.500


4. Dalmore 50 ετών – $11.000


5. Glenfarclas 1955 – $10.878


6. Chivas Regal Royal Salute 50 ετών – $10.000


7. Gordon & Macphail’s Mortlach 70 ετών – $18.000







Πηγή : perierga.gr


Κι όμως, ο Βαρουφάκης ζητάει 60.000 δολάρια για διαλέξεις εκτός Ευρώπης



ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΟΝΟ BUSINESS CLASS

Ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης τον ήθελε να χρεώνει 55.000 ευρώ για κάθε ομιλία του. Εκείνος φέρεται να υποστηρίζει ότι ούτε... ταξί δεν του πληρώνουν. Τελικά, πόσα παίρνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις διαλέξεις του;

Σύμφωνα με την ατζέντη του πρώην υπουργού Οικονομικών, το «κασέ» του για κάθε εμφάνιση εκτός Ευρώπης είναι 60.000 δολάρια. Τόσα χρεώνει ο κ. Βαρουφάκης για τα εταιρικά συνέδρια, εκτός «γηραιάς» ηπείρου, στα οποία έχει το ρόλο του βασικού ομιλητή, ενώ πολύ μικρότερη είναι η αμοιβή του όταν πρόκειται για πανεπιστημιακές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Στην αμοιβή όμως θα πρέπει να προστεθούν και το κόστος του ταξιδιού- ο κ. Βαρουφάκης ζητά πάντα να ταξιδεύει στην Business Class- ενώ ζητά από τους διοργανωτές να του καλύπτουν διαμονή σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, όλα τα γεύματα και τις μετακινήσεις του.

Η εφημερίδα επικοινώνησε με την ατζέντη του πρώην υπουργού, Τατιάνα Μαρίνκο, που είναι συνεργάτιδα ενός εκ των μεγαλύτερων πρακτορείων, του London Speaker Bureau, το οποίο έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο. Η κ. Μαρίνκο έχει έδρα στο Ομάν και συντονίζει κατά κύριο λόγο τις εμφανίσεις του κ. Βαρουφάκη στην Ασία, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη αν αυτό του ζητηθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες που εκπροσωπεί το πρακτορείο είναι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ντέσμον Τούτου, αλλά και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Μάικλ Ντάγκλας και ο Κέβιν Σπέισι.

Αυτή είναι η Tatjana Marinko:



Στο email της εφημερίδας, για πρόσκληση του κ. Βαρουφάκη σε συνέδριο τράπεζας στη Νέα Υόρκη, η Τατιάνα Μαρίνκο απάντησε ότι η αμοιβή του πρώην υπουργού είναι 60.000 δολάρια- σημειώνοντας βέβαια και τις προαναφερόμενες υπηρεσίες που εκείνος ζητά να του παρασχεθούν- αλλά άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» της διαπραγμάτευσης για χαμηλότερη αμοιβή. Από την άλλη, για την παρουσία του σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στην Κύπρο ζητήθηκαν 1.500 δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το ζήτημα των χρημάτων που κερδίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης από τις διαλέξεις του είχε ανοίξει μετά από δημοσίευμα της «Αυγής», με την εφημερίδα να αναπαράγει ρεπορτάζ της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βαρουφάκης για ομιλίες ζητά 55.000 ευρώ.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» αντέδρασε, λέγοντας «Ως τώρα, από τότε που έφυγα από την κυβέρνηση έχω κάνει 10 ομιλίες και 30 διαλέξεις. Και εισέπραξα για όλες περί τα 1.100 ευρώ. Ούτε τα ταξί μου δεν πληρώνουν. Τι είναι αυτά που έγραψαν ότι παίρνω για κάθε ομιλία μου 55.000 ευρώ;..».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου-1




Τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη Τεχνολογία ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει. Από την άλλη μεριά ο Σακχαρώδης Διαβήτης  (ΣΔ) καλπάζει και απασχολεί, προβληματίζει και ταλανίζει, εκατομμύρια ανθρώπους!  Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη "χρόνια πάθηση" στο Κόσμο!

Παρά το γεγονός, ότι η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται στον ΣΔ Τύπου 2, ο οποίος αποτελεί το 80-90% των περιπτώσεων , εντούτοις και  η αύξηση του Παιδικού ή Νεανικού Σακχαρώδη  Διαβήτη Τύπου 1, αγγίζει το 3% κάθε χρόνο και μάλιστα εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες!!

Πριν από την ανακάλυψη της Ινσουλίνης , η ζωή και το μέλλον των παιδιών με ΣΔ, ήταν πολύ σύντομη, δραματική, απελπιστικά στερητική σε διατροφή και δραστηριότητα και τα περισσότερα παιδιά κατέληγαν πεινασμένα και αδυνατισμένα μέσα σε 3 το πολύ 4 χρόνια!!

Η ανακάλυψη της Ινσουλίνης  και η πρώτη κλινική εφαρμογή της, στις 11 Ιανουαρίου του 1922 στον μικρό Leonard Thomson, που αργοπέθαινε στην αγκαλιά της μητέρας του, άλλαξε τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και τη πορεία της Ιατρικής γενικότερα!

Παρά την εφαρμογή  και την εξέλιξη της  Ινσουλινοθεραπείας,  που βελτίωσε σημαντικά τη ζωή των διαβητικών , μέχρι τα τέλη του 1990 υπήρχε πάντα η αμφιβολία ,αν η καλή ρύθμιση του σακχάρου, μπορεί  να προλάβει ή/και  να προστατέψει   τους διαβητικούς  νέους, από τις σοβαρές  επιπλοκές που προκαλεί ο ΣΔ !

Το 1993 χάρις στη ανακοίνωση και παρουσίαση της περίφημης  μελέτης Diabetes Control & Complications Trial (DCCT), η οποία απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ικανοποιητική, όχι η άριστη, ρύθμιση των διαβητικών με ΣΔ τύπου 1, μπορεί να ελαττώσει σε ποσοστό 40-70% η/και να αναστείλει την εξέλιξη και πορεία των Μικροαγγειακών επιπλοκών, στους Οφθαλμούς, τα Νεύρα και τα Νεφρά, επιβεβαιώθηκε  η μεγάλη ανάγκη να προσπαθήσουμε για την καλύτερη αντιμετώπιση και ρύθμιση των διαβητικών νέων με ΣΔ τύπου 1!

Η επιβεβαίωση ,ότι η καλή ρύθμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών, τη  ποιότητα ζωής και το μέλλον κάθε διαβητικού με ΣΔ Τύπου 1, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εξέλιξη της καθαρότητας και της ποιότητας των καινούριων Ινσουλινών, αλλά και τη χρήση τεχνολογικά βελτιωμένων τρόπων χορήγησης Ινσουλίνης , με τις περίφημες  ¨πέννες¨ η ¨στυλό¨ και τις Αντλίες Ινσουλίνης,  άλλαξε προς το καλύτερο την  αντιμετώπιση και ρύθμιση κάθε διαβητικού!

Οι πολλαπλές ενέσεις Ινσουλίνης ή /και  η χρήση Αντλίας Ινσουλίνης ,  αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική  προσέγγιση στο ΣΔ Τύπου 1, αφού με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να μιμηθούμε  το πώς λειτουργεί φυσιολογικά το β-κύτταρο του παγκρέατος.

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που επιτύχαμε τα τελευταία χρόνια στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΔ Τύπου 1, η έρευνα για βελτίωση της αντιμετώπισης του προβλήματος, εξακολουθεί να είναι συνεχής και εντατικοποιημένη.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σύγχρονη τεχνολογία ανακάλυψε, ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά και ουσιαστικά στη καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος!

Έτσι δημιουργήθηκε η  ελπίδα και η ανάγκη  της σύγχρονης Ιατρικής ,για την  ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος και παράλληλα για τη δημιουργία  των συνθηκών , για καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ,τα τελευταία χρόνια ,στην κατανόηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του Σακχαρώδη Διαβήτη!

Η επαρκής και ικανοποιητική ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει αποδειχτεί πλέον,  από τις περίφημες επιστημονικές μελέτες, DCCT  και UKPDS,  ότι προφυλάσσει ή και αναστέλλει τις χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ, τόσο στο ΣΔ Τύπου 1, όσο και στο ΣΔ Τύπου 2!

Οι σύγχρονες Αντλίες Ινσουλίνης αποτελούν μια σημαντική και εντυπωσιακή τεχνολογικά, εναλλακτική μέθοδο Ινσουλινο-θεραπείας σε σχέση με τις πολλαπλές ενέσεις  Ινσουλίνης!
Μέσω των μοντέρνων Αντλιών Ινσουλίνης είναι δυνατή ,η καλύτερη απομίμηση της λειτουργίας των νησιδίων του Παγκρέατος!

Η συστηματική χρήση της Αντλίας Ινσουλίνης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επικοινωνίας  με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης ,έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου και ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα των Υπογλυκαιμιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Σήμερα με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της πλέον εξελιγμένης τεχνολογικά Αντλίας Ινσουλίνης (Minimed 640G), η οποία φέρει τον αλγόριθμο πρόληψης των Υπογλυκαιμιών (Smartguard) ,έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε, κυρίως στα παιδιά και τους νέους  με ΣΔ τύπου 1, μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας , χωρίς το φόβο της Υπογλυκαιμίας!!

Η συστηματική καταγραφή της γλυκόζης με τη χρήση των σύγχρονων αισθητήρων σε συνδυασμό με τη συνεχή χορήγηση Ινσουλίνης μέσω των νέων Αντλιών μπορεί να προφυλάξει από τις μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου και ιδιαίτερα τις Υπογλυκαιμίες και να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας τόσο στα παιδιά και τους νέους, όσο και στις οικογένειές τους,  ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας!
Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας των μοντέρνων αισθητήρων έχει περιοριστεί εντυπωσιακά το φαινόμενο να ξυπνάει ο γονιός το παιδί μέσα στη νύχτα για να μετρήσει το σάκχαρό του από το φόβο της υπογλυκαιμίας!

Επίσης η δυνατότητα της Αντλίας να επικοινωνεί με το μετρητή σακχάρου της Bayer (ContourNextLink) απλοποιεί τη χρήση της ,καθώς δίνει τη δυνατότητα χορήγησης Ινσουλίνης απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού..!

Όλα αυτά δείχνουν, ότι ο δρόμος προς το Τεχνητό Πάγκρεας , με τη βοήθεια της τεχνολογίας πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του,ταυτόχρονα με την ελπίδα για μια καλύτερη Ποιότητα Ζωής και γιατί όχι, οριστική λύση του προβλήματος!


Δρ. Χρήστος Σπ. Ζούπας
Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου και Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»

Δρ. Πέτρος Λ. Θωμάκος
Επιμελητής Διαβητολογικού Κέντρου και Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»


iatropedia.gr


Βαρεμένος: Νέο «πόθεν έσχες» από Φλαμπουράρη. Κατά προτεραιότητα ο έλεγχός του



Νέο «πόθεν έσχες», που θα ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές, θα υποβάλει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για το «πόθεν έσχες», Γιώργος Βαρεμένος, στο Mega.

Όπως εξήγησε, ο κ. Φλαμπουράρης περιλαμβάνεται σε εκείνους που θα κάνουν πόθεν έσχες τώρα, με νέο έντυπο, και αυτό θα ελεγχθεί.

«Ζητήσαμε την έκθεση των ορκωτών λογιστών στο πόθεν έσχες που θα κάνει ο κ. Φλαμπουράρης...Η απόφαση είναι ο έλεγχος να γίνει κατά προτεραιότητα», σημείωσε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η αναφορά του σε μια ενδεχόμενη επισύναψη ισολογισμού από την πλευρά του κ. Φλαμπουράρη δεν είναι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής.

«Εγώ πλεονασματικά και με μια διάθεση να μην πέσει τίποτα κάτω αναφέρθηκα και σε μια ενδεχόμενη επισύναψη ισολογισμού από την πλευρά του κ. Φλαμπουράρη. Αυτό απ΄ό,τι με πληροφορούν δεν είναι στη δικαιοδοσία της Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη είπε πως ό,τι ήταν να υποβάλει το υπέβαλε.

«Για τον κ. Σταθάκη δεν υπάρχει πρόβλημα νέας ανάθεσης σε ορκωτούς λογιστές γιατί το έργο που είχαν αναλάβει οι ορκωτοί λογιστές περιελάμβανε το πόθεν έσχες του κ. Σταθάκη ενώ του κ. Φλαμπουράρη δεν το περιλαμβάνει», διευκρίνισε.

Και στην περίπτωση του κ. Σταθάκη, σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, ο έλεγχος θα γίνει κατά προτεραιότητα.

Έκανε επίσης λόγο για «ουσιαστικά προβλήματα» σε πόθεν έσχες βουλευτών, προσθέτοντας: «Eγώ προσωπικά δεν ξέρω ούτε τα ονόματα. Απλώς έστειλα μια επιστολή ότι εντός 10 ημερών πρέπει να προσκομίσουν ό,τι τους ζητηθεί. Η προθεσμία αυτή εκπνέει σε 3-4 μέρες».



Πηγή : huffingtonpost.gr


Ηράκλειο Κρήτης: Έσωσαν τον σκύλο που κινδύνευε από πνιγμό δεμένος μέσα στο ποτάμι!



O Κώστας Βιολάκης και ο Φώτης Φωτάκης που εργάζονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου Κρήτης – ένα από τα λίγα στα οποία η νομοθεσία ουσιαστικά εφαρμόζεται στην πράξη για το καλό των ζώων – έσωσαν σήμερα ένα σκυλί το οποίο ο ιδιοκτήτης του το είχε δέσει στον ποταμό Γιόφυρος.


Το ζώο με κομμένα τα αυτιά δεμένο στο τοιχίο της γέφυρας μέσα στο ποτάμι!

Το ζώο κίνδυνε έτσι δεμένο από βέβαιο πνιγμό καθώς το ποτάμι γέμισε νερό από τις βροχοπτώσεις και η στάθμη των υδάτων συνεχώς ανέβαινε.


Ένα υπέροχο πλάσμα που ο ιδιοκτήτης του το αντιμετωπίζει ως αντικείμενο.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Κυνοκομείου Ηρακλείου είναι αδιάψευστος μάρτυρας του τι υπέστη αυτό το πλάσμα από τον ιδιοκτήτη του ο οποίος παραμένει για την ώρα άγνωστος. To συγκεκριμένο ποτάμι που δεν έχει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το χρησιμοποιούν παράνομοι εκτροφείς ως χώρο μόνιμης παραμονής και έκθεσης των σκυλιών τους.


Ο Φώτης Φωτάκης έσωσε το ζώο.

Ο κ. Φωτάκης περιγράφοντας στη σελίδα του στο facebook τι βίωσε εξηγεί «Το ζήσαμε και αυτό. Σήμερα από θαύμα σώθηκε, το σκυλάκι από βέβαιο πνιγμό από τον ποταμό Γιόφυρο. Δεμένο με χοντρό σχοινί στη βάση, σε ένα διαβρωμένο σίδερο για να πνιγεί. Η στάθμη του νερού ανέβαινε, με γρήγορο ρυθμό. Αλά από τι φαίνεται εμείς ήμασταν ποιο γρήγοροι. Το αίσθημα που έζησα εκείνη την στιγμή, αγκαλιάζοντας το σκυλάκι δεν περιγράφεται. Κόλλησε πάνω μου, άντε πάμε ψυχή μου . Είμαι περήφανος για την δουλειά που κάνω».



Πηγή: zoosos.gr


Εκτός υπηρεσίας... η μια στις τρεις μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ




Από το 2009 που ιδρύθηκε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά «όπλα» στην πάταξη της εγκληματικότητας.

Μέσα σε έξι χρόνια δράσης, οι περίπου 2.200 αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αττική έχουν διανύσει 52 εκατομμύρια χιλιόμετρα, έχουν ελέγξει 3 εκατομμύρια άτομα και 2 εκατομμύρια οχήματα, ενώ έχουν προχωρήσει σε 46.200 συλλήψεις, ανάμεσά τους πάνω από 3.000 άκρως επικίνδυνοι κακοποιοί!

Στη μάχη κατά του εγκλήματος όμως υπάρχουν και ανθρώπινες απώλειες. Τον Μάρτιο του 2011 δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, έπεσαν νεκροί σε ενέδρα θανάτου αδίστακτων ληστών με καλάσνικοφ, δέκα μέλη της ομάδας έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία την ώρα του καθήκοντος και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι τους έχουν τραυματιστεί.

Κι όμως αυτή η ομάδα - πρότυπο της αστυνομίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού είτε λόγω βλαβών, είτε έλλειψης συντήρησης και ελαστικών, έχουν ακινητοποιηθεί οι 461 μοτοσυκλέτες από τις 1.251 που αποτελούν συνολικά το «στόλο» στην Αττική.

Δηλαδή η μία στις τρεις μοτοσικλέτες βρίσκεται στο συνεργείο, ενώ η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη εάν τα τελευταία χρόνια δεν είχαν δοθεί δωρεές, αφού πριν από λίγα χρόνια είχαν να φθάσει στο σημείο να κυκλοφορούν περίπου 400 μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ!

Όπως λέει μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου ειδικών φρουρών Βασίλης Ντούμας στο newsbomb.gr, το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω κρίσης με τις ακινητοποιημένες μοτοσικλέτες, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι περιπολίες, ενώ αρκετοί αστυνομικοί έχουν φθάσει στο σημείο να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να αλλάξουν τακάκια και λάδια στις μοτοσικλέτες αφού κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν μόνοι και τον εξοπλισμό τους, όπως μπουφάν και μπότες!



Πηγή : newsbomb.gr


Πιάτσες θανάτου στην «καρδιά» της Αθήνας



Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν κεντρικά σημεία στο κέντρο των Αθηνών, που έχουν μετατραπεί σε πιάτσες ναρκωτικών.

Μέσα στην καρδιά πολυσύχναστων χώρων και πλατειών, ακόμη και δίπλα σε πανεπιστήμια, η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών γίνονται σε κοινή θέα, ακόμη και τις πρωινές ώρες.
Μία από τις πιάτσες βρίσκεται στην πλατεία Κάνιγγος. Εργαζόμενοι και καταστηματάρχες στην περιοχή, με τους οποίους μίλησε το «Εθνος», κάνουν λόγο για καθημερινό φαινόμενο. Οι διακινητές πλησιάζουν τους χρήστες που βρίσκονται μόνιμα πάνω στην πλατεία τουλάχιστον δύο φορές μέχρι το μεσημέρι. Μόλις τους βλέπουν, οι τοξικοεξαρτημένοι σπεύδουν να αγοράζουν τη δόση τους και αμέσως μετά επιστρέφουν στη θέση τους για να κάνουν χρήση.

Η πλατεία Κάνιγγος δεν είναι, όμως, η μόνη πιάτσα στο κέντρο της Αθήνας. Το Πανεπιστήμιο, το παρκάκι δίπλα στη Νομική, οι δρόμοι δίπλα από την Ιάσονος στον Κεραμεικό θεωρούνται σταθερά κέντρα σημεία συγκέντρωσης τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Αθέατη παραμένει η πιάτσα που βρίσκεται μέσα στο Πεδίον του Αρεως, ενώ περιστασιακά οι χρήστες βρίσκουν «καταφύγιο» στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη καθώς και στη Ζωοδόχου Πηγής.


Οι δρόμοι δίπλα στην Ιάσονος στον Κεραμεικό θεωρούνται σταθερά κέντρα διακίνησης ναρκωτικών

Οι πιάτσες «θανάτου» μεταβάλλονται συνεχώς. «Είναι σαν έναν ζωντανό οργανισμό. Μετακινούνται συνέχεια. Η μεταβολή τους εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, όπως οι αστυνομικές επιχειρήσεις, η διαθεσιμότητα των ουσιών, η εποχή, ο καιρός, πού βρίσκονται κάθε φορά οι διακινητές», δηλώνουν στο «Εθνος» εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ.

Οι ουσίες


Βαν του ΟΚΑΝΑ στον Κεραμεικό μοιράζει «κιτ» σε χρήστες

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, το εισόδημα των χρηστών, είτε μέσω της επαιτείας είτε μέσω της οικογένειας, έχει μειωθεί αισθητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, υπάρχει έξαρση στα συνθετικά ναρκωτικά. Στην Αθήνα παρατηρείται επιστροφή στην ενέσιμη χρήση ουσιών, καθώς θεωρείται πιο δραστική και κοστίζει πολύ λιγότερο. Θραύση κάνει το σίσα (shisha), μία φτηνή αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία, που έχει ως βάση την αμφεταμίνη, ενώ για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα τοξικές ουσίες, όπως υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων ή χλωρίνη.

«Η διακίνηση του σίσα αυτήν τη στιγμή έχει περιοριστεί κυρίως στο Πεδίον του Αρεως και το χρησιμοποιούν κυρίως αλλοδαποί. Οι Ελληνες χρήστες κυρίως κάνουν ηρωίνη και κοκαΐνη. Λόγω κρίσης ?σπρώχνονται? ουσίες που προέρχονται από μείξη. Είναι πιο φτηνές και πωλούνται πιο εύκολα. Επίσης οι χρήστες έχουν στραφεί στα ενέσιμα», μας εξηγούν στελέχη του ΟΚΑΝΑ.
Ομως, η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών εγκυμονεί κινδύνους. Το 2011 διαπιστώθηκε ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων HIV. Σταθερά υψηλά ποσοστά κρουσμάτων (60%-80%) εμφανίζει η ηπατίτιδα C. «Οι Αρχές εντατικοποίησαν το πρόγραμμα διανομής συριγγών, που χρηματοδοτήθηκε κυρίως μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Από 65.000 σύριγγες, άρχισαν να διανέμονται πάνω 400.000 σύριγγες τον χρόνο, γεγονός που συγκράτησε τα ποσοστά των κρουσμάτων HIV. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά, όμως, ως ελάχιστη τη διανομή 200 συριγγών τον χρόνο ανά χρήστη, έναν αριθμό που δεν έχουμε καταφέρει να πιάσουμε», δηλώνει η κ. Μανίνα Τερζίδου, επιστημονικά υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ.


ΟΙ «ΒΑΡΟΝΟΙ»

Αλλοδαποί ελέγχουν το εμπόριο

Σε χέρια αλλοδαπών βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου ο έλεγχος της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η πάντοτε «κραταιά» αλβανική μαφία κυριαρχεί στο «χονδρεμπόριο», ωστόσο στο παιχνίδι έχουν μπει και άλλα πρόσωπα, κυρίως από την Αφρική. Σε ό, τι αφορά το μικροεμπόριο μεταξύ τοξικοεξαρτημένων, εκεί... δεν υπάρχει εξαίρεση. «Εκεί... όλες οι φυλές εμπλέκονται σε ένα αλισβερίσι που στόχο έχει να εξασφαλιστεί η δόση του καθενός που τυχαίνει να έχει κάποια χρήματα παραπάνω κάποια μέρα...», εξηγεί στέλεχος της Δίωξης.


Ποσότητες

Μπορεί η κρίση να έχει επηρεάσει και τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών, ωστόσο έχει μειώσει και τις ποσότητες. Ειδικότερα, ένα «φιξάκι» ηρωίνης που υπολογιζόταν πριν από ένα χρόνο στα 0,2 γραμμάρια πωλείτο για μόνο 10 ευρώ. Το ένα τζι κοκαΐνης, όπως είναι ο όρος στην πιάτσα, δηλαδή το ένα γραμμάριο, έχει πέσει στα 45 ευρώ από τα 60 προ κρίσης. «Τώρα, υπάρχει δόση ηρωίνης 0,1 γραμμάρια που παλιότερα δεν υπήρχε. Και αυτό μπορεί να το βρει κανείς 5 ευρώ. Αρα δεν μειώθηκαν οι τιμές, αλλά οι ποσότητες», μας είπε η ίδια πηγή.

Καθημερινές είναι οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να συλληφθούν οι «ντίλερ» του θανάτου. Ωστόσο, όπως μας λένε οι αξιωματικοί, το «σχήμα» της οργάνωσης είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται οργανωμένη επιχείρηση για να φτάσεις στο «μεγάλο κεφάλι» της σπείρας.
«Οσο για την εξάρτηση, είναι ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο εμπλέκονται υπουργεία, δήμοι, φορείς, οργανισμοί και που καλείται τελικά να διαχειριστεί η Αστυνομία. Ομως, χωρίς ικανές δομές υποδοχής και άλλες υποδομές, οι εξαρτημένοι θα ξαναβρεθούν σύντομα στις πιάτσες τους...», μας είπε ο αστυνομικός.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Δύσκολη η κοινωνική επανένταξη

Οι αρμόδιες αρχές δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τους χρήστες και να τους παράσχουν την κατάλληλη βοήθεια. Ο ΟΚΑΝΑ, παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, με προγράμματα που τρέχει, επιχειρεί να βοηθήσει τους χρήστες.

«Χρειάζονται τη σωστή προσέγγιση. Πρέπει να επανασυνδεθούν με το σύστημα Υγείας. Ενας άνθρωπος που κάνει χρήση ναρκωτικών και ζει στον δρόμο, κάθε ημέρα αντιμετωπίζεται με απαξίωση. Εχει αποκοπεί από τον κοινωνικό ιστό και από κάθε υποστηρικτικό σύστημα. Δύσκολα εμπιστεύεται κάποιον και αδιαφορεί ακόμη και να φροντίσει την υγεία του», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Αναστάσιος Πανόπουλος, υπεύθυνος του Σταθμού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ) του ΟΚΑΝΑ.

Στη συγκεκριμένη δομή εντάσσεται και η λειτουργία της ομάδας «δουλειάς στον δρόμο», που καθημερινά πηγαίνει στις πιάτσες των εξαρτημένων ατόμων, τους μοιράζει υλικό και ένα «κιτ» που περιέχει σύριγγες, εξοπλισμό προετοιμασίας ναρκωτικών καθώς και προφυλακτικά. Μέλος της ομάδας, που αριθμεί τέσσερα άτομα, μας εξηγεί τις προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά.
«Πηγαίνουμε εμείς στο πεδίο τους. Τους δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτούς. Επιδιώκουμε, σε πρώτη φάση, να τους φέρουμε στο "Στέκι", έναν χώρο που έχει δημιουργηθεί για να καλύψει τις άμεσες και βασικές ανάγκες τους. Επίσης προσπαθούμε να τους πείσουμε να συνεχίσουν τη θεραπεία τους», αναφέρει. Μετά την πρώτη προσέγγιση, πολλοί χρήστες τους πλησιάζουν εκ νέου στο «Στέκι» για να ζητήσουν βοήθεια. «Πολλές φορές δεν έχουν ούτε χαρτιά. Τους συνοδεύουμε στις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και σε νοσοκομεία, για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους».


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
ΦΩΤΟ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΕΘΝΟΣ


bloko.gr


Νεκροί γυναίκα και δύο παιδιά σε ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου



Μία γυναίκα και δύο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε νέο ναυάγιο στη Λέσβο, ενώ τουλάχιστον 12 ακόμη άτομα αγνοούνται.

Γύρω στις 06:00 το πρωί πλαστική λέμβος με 60 επιβαίνοντες ανατράπηκε, όταν έπεσε στα βράχια λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στο Καρά Τεπέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης.

Η λέμβος έπεσε στα βράχια και ανετράπη. Συνολικά, 45 άτομα κατάφεραν να βγουν στην ακτή.

Οι ναυαγοί που βγήκαν στην ακτή δήλωσαν ότι αρκετοί ακόμη πρόσφυγες που επέβαιναν στη βάρκα έπεσαν στη θάλασσα λόγω της θαλασσοταραχής.

Ένα ελικόπτερο και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και οι άνεμοι πνέουν 6 - 7 μποφόρ βόρειοι - βορειοανατολικοί.

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες και στην ξηρά.



Πηγή 


Οι 97 «χρυσοί» υπάλληλοι στα χρόνια του Μνημονίου: 7.000 ευρώ μισθό και επίδομα... κυλικείου



Η κραυγαλέα περίπτωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας - Από το 2009 έως το 2012 δεν εφαρμόστηκε καμία περικοπή - Αλλά και όταν η διοίκηση θυμήθηκε να τις εφαρμόσει κατάφερε με αλγόριθμο να δώσει αυξήσεις

Καταβολή 15 μισθών έως και 7.000 ευρώ, οικογενειακά επιδόματα ίσα με τον πάλε ποτέ κατώτατο μισθό, πλήθος οικονομικών παροχών μέχρι και ημερήσιο επίδομα σίτισης κυλικείου λάμβαναν τα golden boys του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στα πέτρινα, για τους υπόλοιπους Ελληνες, χρόνια του ισοπεδωτικού μνημονίου. Μια εκατοντάδα προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων, με την ευρύτερη έννοια του όρου, στους οποίους όχι μόνο δεν περικόπηκαν οι αποδοχές τη στιγμή που πετσοκόβονταν οι μισθοί στο Δημόσιο, αλλά πήραν από πάνω και αύξηση αφού η διοίκηση του συγκεκριμένου οργανισμού αρνούνταν πεισματικά να εφαρμόσει τους σχετικούς νόμους για τριάμισι χρόνια! Το κερασάκι στην τούρτα αυτής της ενδιαφέρουσας ιστορίας είναι οι κακουργηματικές ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στους υπεύθυνους του μνημονιακού πάρτυ, με τον προϊστάμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να διαβεβαιώνει, παρ’ όλα αυτά, ότι δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο.

Ειδικότερα, ο εργασιακός παράδεισος του ΟΒΙ, που κατοχυρώνει και εκδίδει άδειες ευρεσιτεχνίας, αποκαλύφθηκε ύστερα από εμπιστευτική έκθεση-φωτιά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής την τριετία 2010-2013 στον οργανισμό, που υπάγεται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με τον υπουργό Οικονομίας να διορίζει το διοικητικό συμβούλιο του. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής διαβίβασε την εμπιστευτική έκθεση ελέγχου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης διενήργησε προκαταρκτική εξέταση. Το περασμένο καλοκαίρι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της διοίκησης του οργανισμούκ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατά του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, στον συγκεκριμένο φορέα των 97 εργαζομένων δεν εφαρμόστηκε, όπως όφειλε και αναφέρεται σχετικά, καμία διάταξη των μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν τις χρονιές 2010, 2011 και 2012 και προέβλεπαν περικοπές αποδοχών, αναζητώντας τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά αναδρομικά από 1ης/1ου/2010. Ειδικότερα, δεν μειώθηκαν οι μισθοί κατά συνολικά 10% το 2010 και αφετέρου συνεχιζόταν στο ακέραιο η καταβολή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, παρά τη δραστική μείωσή του σε όλο τον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, δεν έγινε μείωση των αποζημιώσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά 50%, ενώ για το 2011 δεν εφαρμόστηκε ο περιορισμός του ανώτατου ορίου μηνιαίων αποδοχών των 4.000 ευρώ, καθώς και ο περιορισμός της μη υπέρβασης των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο μισθός του γενικού διευθυντή του οργανισμού ήταν της τάξης των 7.076,20 ευρώ, εκ των οποίων 643,29 αναλογούσαν στο χορηγούμενο επίδομα γάμου. Τα επιδόματα καταβάλλονταν σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, με το οικογενειακό επίδομα να ανέρχεται στο 10% επί του βασικού μισθού και επιπλέον 5% για κάθε παιδί. Η λίστα των επιδομάτων περιελάμβανε επίδομα διαχειριστικών λαθών για όσους διαχειρίζονταν χρήματα και πρόσθετη αμοιβή αποτελεσματικότητας, κατ’ έτος, η οποία ισοδυναμούσε με τις τακτικές αποδοχές του μηνός Δεκεμβρίου κάθε χρόνου και καταβαλλόταν στο τέλος του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Οσο για το επίδομα βρεφονηπιακού-παιδικού σταθμού των 300 ευρώ κάθε μήνα, δίνονταν σε κάθε γονέα τέκνου ηλικίας έως 6 ετών. Στην περίπτωση δε που το παιδί φυλασσόταν στο σπίτι, το επίδομα αυτό καταβάλλονταν μεικτό στη μηνιαία μισθοδοσία του εργαζομένου. Το ύψος του επιδόματος κατασκήνωσης ήταν 600 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο ενώ χορηγούνταν και επίδομα ισολογισμού. Οι λοιπές παροχές των εργαζομένων αφορούσαν σε ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενώ, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, «κάθε εργαζόμενος για κάθε ημέρα που παρέχει υπηρεσίες του εντός του κτιρίου του ΟΒΙ, δικαιούται έκπτωσης ποσού 3 ευρώ επί της ημερήσιας κατανάλωσης ειδών σίτισης από το κυλικείο εντός του κτιρίου».

Οι συστάσεις του υπουργείου Οικονομικών προς τον ΟΒΙ για συμμόρφωση στην εισοδηματική πολιτική έπεσαν στο κενό αφού η διοίκηση του οργανισμού θεωρούσε ότι δεν εμπίπτει στις μνημονιακές διατάξεις και όχι μόνο δεν έγιναν μειώσεις αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συνολικές αποδοχές, με το κόστος των πάσης φύσεως αμοιβών και εξόδων προσωπικού να αυξάνεται από το 2009 μέχρι το 2012 κατά 4,49%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2010 οι μηνιαίες αποδοχές του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του οργανισμού ήταν 6.189,33 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2013 ανήλθαν σε 6.369,70 ευρώ. Ο διευθυντής λάμβανε 5.167,16 ευρώ το 2010 και 3 χρόνια αργότερα 5.282,70 ευρώ. Αντίστοιχα οι μνημονιακοί μισθοί του προϊσταμένου ήταν της τάξης των 4.193,26 ευρώ και υπαλλήλων του φορέα 2.597,18 ευρώ. Μάταια από το καλοκαίρι του 2011 η 22η Διεύθυνση Μισθολογίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με έγγραφό της προς το αρμόδιο υπουργείο τόνιζε: «Ο ΟΒΙ αποτελεί ΝΠΙΔ, που ανήκει στο κράτος, καθόσον τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου σας. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΒΙ διορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού και από το γεγονός ότι σκοπός του ΟΒΙ είναι η συμβολή στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, κατεξοχήν σκοπός δημοσίου συμφέροντος».

Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως όταν η διοίκηση του οργανισμού αναγκάστηκε στην εφαρμογή των εκ του νόμου περικοπών στα τέλη του 2012, εφάρμοσε μαθηματικό τύπο, που τελικά αντί να μειώσει τους μισθούς έδωσε αύξηση στους εργαζομένους! Αφοπλιστική είναι η επισήμανση των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. «Ο ανωτέρω υπολογισμός αποδοχών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών του προσωπικού του ΟΒΙ τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2012 σε σχέση με τις αποδοχές που έλαβαν κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του ίδιου έτους», όπως και κατά τους πρώτους μήνες του 2013 όταν καταβλήθηκαν αναδρομικά στους εργαζομένους!

Σε κάθε περίπτωση πάντως και απαντώντας σε πρόσφατη σχετική ερώτηση του βουλευτή Β΄ Αθήνας του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «ήδη από το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων έχουν περικοπεί κατά 25%», βάσει των μνημονιακών νόμων και «πέραν του συγκεκριμένου ποσοστού ενεργοποιείται αναστολή περικοπής και άρα δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση». Διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «οι μισθοί στον ΟΒΙ θα προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο», το υπουργείο αναμένει τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, στα οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι του οργανισμού.


Πηγή : protothema.gr


Μεϊμαράκης: Η πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται πια



«Το ψέμα και η απέχθεια σε κάθε τι το ιδιωτικό είναι στο DNA του», αναφέρει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον ΦΠΑ που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση.

Σε αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ήταν από την αρχή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτοί τον σκέφτηκαν και αυτοί τον πρότειναν στην τρόικα» σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης που συνεχίζει κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάτω από τη πίεση της κοινωνίας» ισχυρίζεται ότι ψάχνει «δήθεν» για ισοδύναμα.

«Τώρα ομολογούν πως αυτό το θέμα δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Τώρα μιλούν για “πενταροδεκάρες” και ισχυρίζονται πως τα φροντιστήρια και τα ΙΕΚ αφορούν μόνο τους προνομιούχους. Ομολογούν, ταυτόχρονα, πως άρχισαν παζάρια με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα “κόκκινα δάνεια”. Παζάρια που προεκλογικά, για να υφαρπάξουν τις ψήφους των πολιτών, απέκλειαν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική απάτη».



Πηγή


Η μάχη του Ελ Αλαμέιν και η ελληνική συμμετοχή - Φώτο Ντοκουμέντο



Η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 1942, στην τοποθεσία Ελ Αλαμέιν, δυτικά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Η μάχη υπήρξε σημείο καμπής των επιχειρήσεων του Άξονα και σήμανε την έναρξη της υποχώρησης των ιταλογερμανικών δυνάμεων στο βορειοαφρικανικό μέτωπο. Η επιτυχία των συμμαχικών δυνάμεων στη μάχη απέτρεψε οριστικά το ενδεχόμενο απώλειας της στρατηγικής σημασίας διώρυγας του Σουέζ και των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών της Μέσης Ανατολής.

Το σχέδιο των Συμμάχων απέβλεπε στην εξαπάτηση του εχθρού σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις τους και στη συντριβή του αντιπάλου με επιθετικές ενέργειες στην τοποθεσία Ελ Αλαμέιν. Την επιχείρηση ανέλαβε η 8η βρετανική Στρατιά, υπό τον ίδιο τον Μοντγκόμερι, αποτελούμενη από το 30ο Σώμα Στρατού στον βόρειο τομέα και το 13ο Σώμα Στρατού στο νότιο τομέα.

Το σχέδιο των επιχειρήσεων των Γερμανών προέβλεπε άμυνα στην κατεχόμενη τοποθεσία Ελ Αλαμέιν, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον βόρειο τομέα. Οι δυνάμεις του Άξονα διέθεταν στην περιοχή υπό τον στρατηγό Έρβιν Ρόμελ, το 21ο Σώμα Στρατού στον βόρειο τομέα και το 10ο στο νότιο τομέα.







Η επίθεση

Η συμμαχική επίθεση εκδηλώθηκε στις 22.00 το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 1942. Η αντίσταση των γερμανοϊταλικών στρατευμάτων ήταν ιδιαίτερα σθεναρή, αποτρέποντας τη δυνατότητα στους Συμμάχους να διασπάσουν την αμυντική τους γραμμή.

Τη νύχτα 2 προς 3 Νοεμβρίου δημιουργήθηκε ρήγμα στον βόρειο τομέα και στον νότια στις 3 Νοεμβρίου. Από την επόμενη μέρα, άρχισε η καταδίωξη των υποχωρούντων δυνάμεων του Άξονα. Οι ιταλικές μεραρχίες, εγκαταλελειμμένες στην έρημο χωρίς εφόδια και τροφή, είτε διαλύθηκαν είτε παραδόθηκαν στους Συμμάχους. Τα γερμανικά στρατεύματα συνέχισαν να υποχωρούν, εγκαταλείποντας την Κυρηναϊκή και τελικά εγκαταστάθηκαν στη γραμμή Μπάρετ στην Τυνησία.

Διαβάστε Περισσότερα - Ελ Αλαμέϊν: Το τέλος της γερμανικής κυριαρχίας - ΒΙΝΤΕΟ









Η ελληνική συμμετοχή

Στις επιχειρήσεις συμμετείχε και τμήμα του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος της Μέσης Ανατολής με την 1η Ταξιαρχία υπό τον συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα, η οποία υπαγόταν στην βρετανική 50η Μεραρχία. Από τις 19 ως τις 23 Οκτωβρίου συμμετείχε σε εικονικές επιθέσεις στο νότιο τομέα, εντεταγμένες στο σχέδιο περιπλάνησης του αντιπάλου. Επίσης, εκτέλεσε πολλές περιπολίες και νυχτερινές επιχειρήσεις προξενώντας σημαντικές απώλειες στον εχθρό.

Το διάστημα 23 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου εκτέλεσε πολλές επιδρομές εναντίον των εχθρικών γραμμών. Μετά την έναρξη της γερμανικής υποχώρησης, η 1η ελληνική Ταξιαρχία ανέλαβε την καταδίωξη του εχθρού στον τομέα της, προελαύνοντας σε βάθος 100 χιλιομέτρων.










Η μάχη του Ελ Αλαμέιν υπήρξε η πρώτη αποφασιστική νίκη των Συμμάχων και σημείωσε την αρχή της απομάκρυνσης των δυνάμεων του Άξονα από τη Βόρεια Αφρική.


Οι απώλειες των Συμμάχων ανήλθαν σε 3.500 νεκρούς και 10.000 τραυματίες. Οι απώλειες των ελληνικών δυνάμεων ανήλθαν σε 6 αξιωματικούς και 83 οπλίτες νεκρούς και 26 αξιωματικούς και 202 οπλίτες τραυματίες. Επειδή η νίκη αυτή συνδέθηκε με το όνομα του Αγίου Μηνά, παραχωρήθηκε από τους Συμμάχους στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο τόπος όπου βρίσκονταν τα ερείπια αρχαίου Ναού του για επανοικοδόμηση του Ναού



Πηγές : Wikipedia, ΓΕΣ, onalert