Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τι πήγε στραβά με την ελληνική οικονομία



Από ευκαιρία ίσως μετατράπηκαν σε πρόβλημα τα περίπου 100 δισ. ευρώ, που η Ελλάδα έλαβε συνολικά τις τελευταίες δεκαετίες από τα κοινοτικά ταμεία, καθώς τα "εύκολα λεφτά", σε συνδυασμό με τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλαν στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας προσανατολίζοντάς το στην κατανάλωση, δημιούργησαν ελλειμματικά ισοζύγια και "έσπρωξαν" ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε λανθασμένη κατεύθυνση.
Τα παραπάνω προέκυψαν από σημερινή ομιλία στη Θεσσαλονίκη του καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, κατόχου της έδρας Jean Monnet, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συντονιστή τού Γραφείου Προϋπολογισμού τού Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων.

"Το πολιτικό μας σύστημα δεν ήταν αρκετά δυνατό, δεν είχε την ισχυρή θέληση για να πάει κόντρα σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δεν επιθυμούσαν την αλλαγή. Ήμουν αισιόδοξος ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα ήταν η ευκαιρία να οικοδομηθούν ισχυροί θεσμοί και να αξιοποιηθούν τα χαμηλά επιτόκια. Εμείς όμως, γίναμε μέλη και αλλάξαμε το οικονομικό μοντέλο από παραγωγικό σε καταναλωτικό. Ίσως τελικά τα περισσότερα από 100 δισ. ευρώ που αντλήσαμε όλα αυτά τα χρόνια [...]να έκαναν κακό" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λιαργκόβας, στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι σχολές νομικής των πανεπιστημίων του Μπρίστολ (Tμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής), ΑΠΘ (έδρα Jean Monnet) και του 'Οσλο (Ερευνητική Ομάδα Επιχειρήσεων, Αγορών, Κοινωνίας και Περιβάλλοντος).

Ο κ.Λιαργκόβας υπενθύμισε ότι στην αρχή της κρίσης (2008) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 21.000 ευρώ και το 2013 μειώθηκε σε 16.500 ευρώ, η ανεργία αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα από το 7,7% στο 27,3%, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού έφτασε στο 35,7% από 28,1%.

Τι πήγε λάθος;

"Ήταν η πρώτη εικόνα διατηρήσιμη; 'Οχι. Ήταν η δεύτερη; Επίσης όχι, λόγω των ανισορροπιών στον κοινωνικό τομέα" σημείωσε. Απαντώντας στο ερώτημα "τι πήγε λάθος;" ανέφερε έξι παράγοντες: λιτότητα, μείγμα πολιτικής, προσδοκίες, θεσμοί, αίσθημα δικαιοσύνης και εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά τη λιτότητα, επισήμανε ότι εξαιρετικά "εμπροσθοβαρείς" επιλογές έγιναν υπό την πίεση πανικού, αφού οι αγορές "έσπρωξαν" τη χώρα στην εφαρμογή σκληρής λιτότητας, μέσω αύξησης των spreads. Όσο όμως αυξανόταν η λιτότητα, τόσο διογκωνόταν η ύφεση.

Σχετικά με το μείγμα πολιτικής, σημείωσε ότι η ελληνική προσαρμογή δεν βασίστηκε επαρκώς σε μόνιμες περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες. Όπως είπε, ιδανική θεωρείται μια αναλογία 70% (ελάχιστο) προς 30% (μέγιστο) μεταξύ των περικοπών των κρατικών δαπανών (εξαιρουμένων των δημόσιων επενδύσεων) και των νέων κρατικών εσόδων. Η αναλογία αυτή όμως “μόλις και μετά βίας εφαρμόστηκε τα έτη 2010 και 2013”. Το 2011-2012, με σωρευτική πτώση του ΑΕΠ κατά 15,5%, μόλις το 45% και 49% των περικοπών αντίστοιχα ήταν στην πλευρά των εσόδων.

Τα πάντα είναι ψυχολογία

Αναφερόμενος στον παράγοντα "προσδοκίες" επισήμανε ότι οι επιλογές πολιτικής που έγιναν απέτυχαν να προκαλέσουν θετικές προσδοκίες για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με ευθύνη τόσο των εγχώριων, όσο και των ξένων παραγόντων. Από τη μια, είπε, η ελληνική κυβέρνηση έστελνε διφορούμενα μηνύματα στις αγορές (με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις να καθυστερούν, με εκτεταμένες αυξήσεις φόρων και έλλειψη πολιτικής αποφασιστικότητας). Από την άλλη οι ατυχείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για “grexit", έριξαν ...κι άλλο λάδι στη φωτιά της αβεβαιότητας.

“Πολύ λίγα, πολύ αργά”

Σχετικά με τους θεσμούς ανέφερε ότι οι μεν ευρωπαϊκοί αποφάσισαν "πολύ λίγα πολύ αργά", αφού φαίνεται πως ήταν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια κρίση χρέους σε κράτος-μέλος, οι δε εγχώριοι έκαναν συχνά ατυχείς επιλογές (πχ, αναβάθμιση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης μετά τις μεγάλες αυξήσεις φορολογίας του 2011).

Σε ό,τι αφορά το αίσθημα δικαιοσύνης επισήμανε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να πετύχουν οι δημοσιονομικές προσαρμογές, υπενθυμίζοντας -μεταξύ άλλων ότι οι διαδοχικές αυξήσεις φόρων, σε συνδυασμό με την μεγάλη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, έχουν φορτώσει δυσανάλογο βάρος στις πλάτες συνταξιούχων και μισθωτών.

Για τις εξαγωγές σημείωσε ότι η Ελλάδα φαίνεται πως έχει τη χαμηλότερη εξαγωγική επίδοση στη νοτιοανατολική Ευρώπη στην περίοδο 2008-2013, ενώ στο ίδιο διάστημα η Ιρλανδία αύξησε τις εξαγωγές της σε ποσοστό άνω του 100% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς αν θα ήταν συμφέρον για την Ελλάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο άλλου νομίσματος, ο κ.Λιαργκόβας απάντησε: "το μεγάλο δίλημμα είναι τώρα να κάνουμε τις δομές μας ισχυρότερες, να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικό και αναπτυξιακό, βασισμένο σε ισχυρούς πυλώνες".


Πηγή : newsit.gr


Ξαναβγαίνει από το ράφι το σενάριο των εκλογών



Νέα τροφή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές έδωσαν οι δηλώσεις υπουργών, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ

Νέα τροφή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές έδωσαν οι δηλώσεις υπουργών, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Μάλιστα η δήλωση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου ότι «στις 28 Ιουνίου θα κληθεί ο κόσμος να απαντήσει ποιον θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευτεί οριστικά τη μεγάλη συμφωνία», κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω της ιστοσελίδας του Guardian.




Νωρίτερα ανοικτό είχε αφήσει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ακόμη και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ.Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς έστειλε το μήνυμα

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς...Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο κ.Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων».

«Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε», υποστήριξε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τελεσιγράφου από τους δανειστές, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί, καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου. «Εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες».

Φωτο: SOOC

Πηγή : thetoc.gr



Εξάρθρωση Αλβανικής σπείρας που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στην Αττική



Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε σημαντικές ποσότητες κοκαϊνης και στην συνέχεια τις προωθούσε σε όλη την Ελλάδα προχώρησε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής.

Οπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν στην Αθήνα -στα 'Ανω Πατήσια και στον Κολωνό- τέσσερα μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για τρεις υπήκοους Αλβανίας -δυο άνδρες ηλικίας 32 - 34 ετών και μία 27χρονη- και έναν 50χρονο, ενώ αναζητούνται άλλα δύο μέλη της οργάνωσης που είναι υπήκοοι Αλβανίας.

Στις έρευνες που έγιναν σε οικίες, χώρους και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: κοκαϊνη βάρους 3 κιλών και 387 γραμμαρίων, ακατέργαστη κάνναβη βάρους 102 γραμ., σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης κατάλληλη για νόθευση κοκαΐνης βάρους 784 γραμ., ποσό 43.600 ευρώ, ένα πιστόλι, τρία Ι.Χ αυτοκίνητα, δέκα κινητά τηλέφωνα και μία ηλεκτρονική ζυγαριά.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών κατάφερε να ταυτοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης, να εντοπίσει τους χώρους απόκρυψης και να εξακριβώσει τη μεθοδολογία δράσης τους, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε από χώρες παραγωγής κοκαΐνης -μέσω Ευρώπης και διακινούσε- μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας.

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης και με διακριτούς ρόλους ως προς την επαφή με τους προμηθευτές, τη νόθευση, τη μεταφορά, την απόκρυψη και τη διακίνηση της κοκαΐνης. Για τη μεταφορά των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο με ειδικά μετασκευασμένο χώρο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή.



Πηγή : newpost.gr


Με τo πολυτελές αυτοκίνητο δώρο από τον Ερντογάν στη Θράκη το "αφεντικό" των ψευδομουφτήδων



Επίσκεψη με νόημα στην Θράκη. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Γκιορμέζ βρίσκεται στη Θράκη από χθες με αφορμή την ιερή νύχτα Μπεράτ.

Τον Γκιορμέζ, ο οποίος θα ταξιδέψει οδικώς, θα υποδεχτούν αξιωματούχοι στην συνοριακή πύλη των Ιψάλων. Αν χρησιμοποίησε το πολυτελές αυτοκίνητο που ο ίδιος ο Ερντογάν του έκανε δώρο (!) δεν έχει γίνει γνωστό.Γιατί του έκανε δώρο ένα ακριβό αυτοκίνητο ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος; Προφανώς εκτιμά την δουλειά που κάνει και στη Θράκη.

Το πρόγραμμα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Θράκη ξεκίνησε με επίσκεψη στην Κομοτηνή. Ο Γκιορμέζ μετά την μεσημεριανή προσευχή συναντήθηκε με τον εκλεγμένο Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, εκπροσώπους Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και βουλευτές.

Το πρόγραμμάτου περιλαμβάνει επίσκεχη στην γενέτειρα του μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγκά, τον Εχίνο, και ύστερα από την απογευματινή προσευχή θα πάει στην Ξάνθη.

Μετά την συνάντηση του με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ θα παραστεί στην εκδήλωση για την ιερή νύχτα Μπεράτ που θα πραγματοποιηθεί στο τζαμί Τσινάρ της Ξάνθης.



Πηγή : onalert.gr


Μπακογιάννη : Ο Σαμαράς πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στην παράταξη και τη δική του υστεροφημία



Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι είναι ενοχλημένη ως Ελληνίδα που συζητούσαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο για την Ελλάδα χωρίς παρούσα την Ελλάδα

Η κυρία Μπακογιάννη πρόσθεσε επίσης ότι  : "Aν έλθει συμφωνία στη Βουλή όπως τους βλέπω θα την ψηφίσουν. Δεν τους βλέπω ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς" συνέχισε λέγοντας "Από εκεί και πέρα αν δεν υπάρξει συμφωνία όλα είναι ανοιχτά... Αν όμως ο κ. Τσίπρας θέλει εκλογές μην έχετε καμία αμφιβολία οτι θα της κάνει".

 Αναφερόμενη στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας είπε για τον Αντώνη Σαμαρά «θα πρέπει να πάρει και τις δικές του πρωτοβουλίες λαμβάνοντας υπόψιν και την ευθύνη του απέναντι στην παράταξη και τη δική του υστεροφημία.»




Αυτοκτονία του Δραβίλα επιβεβαίωσε η νεκροψία



Συμβατά με την αυτοκτονία τα στοιχεία της νεκροτομής του Σπύρου Δραβίλα, ενός εκ των τριών ατόμων -καταζητούμενων για ληστεία- που αυτοκτόνησε το απόγευμα της Παρασκευής σε εξοχική κατοικία στη Νέα Αγχίαλο, δήλωσε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας.

Η Ρουμπίνι Λεονταρή, επισήμανε ότι η νεκροτομή επιβεβαίωσε τα στοιχεία της αυτοψίας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε: «Έχουμε βολή μέσα στο στόμα με κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις του σπλαχνικού και εγκεφαλικού κρανίου. Ουδεμία, άλλη κάκωση δεν έφερε στο σώμα, ενδεικτική πάλης».

Ο καταζητούμενος βρέθηκε νεκρός με τραύμα από καλάσνικοφ στο πρόσωπο, πεσμένος μπρούμυτα σε εσωτερικά σκαλάκια στο σαλόνι του σπιτιού.

Κοντά του βρέθηκαν κάλυκες και το όπλο που κρατούσε με το δεξί του χέρι ήταν καλυμμένο από το σώμα του, ενώ στο αριστερό κρατούσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Απολογούνται οι δύο συλληφθέντες

Ενώπιον του ανακριτή ξεκίνησαν οι απολογίες των δύο συλληφθέντων κατά την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στη Νέα Αγχίαλο Βόλου, οι οποίοι φέρονται ως δράστες της ληστείας στο Δίστομο.

Κατά τη μεταγωγή των δύο στο γραφείο του ανακριτή, στην Ευελπίδων, δημιουργήθηκε ένταση, όταν οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους.

Σε συμπαράσταση τους είχαν συγκεντρωθεί κάποιοι φίλοι και αλληλέγγυοι τους, οι οποίοι επιχείρησαν να προπηλακίσουν τόσο τους δημοσιογράφους όσο και τους φωτορεπόρτερ και τους τεχνικούς που βρίσκονταν εκεί.

Σε βάρος των δύο κατηγορουμένων έχουν απαγγελθεί κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες για διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένη κλοπή και ληστεία, ενώ τους αποδίδονται και πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για αρπαγή και σύσταση συμμορίας.



Πηγή


ΠΑΣΟΚ: Αντισυνταγματικό το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα



Για να ισχύσει άμεσα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές - Εάν ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών κατέθεσε στην Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να την ψηφίσουν προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες -όποτε και αν αυτές γίνουν- εθνικές εκλογές.



Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως τα νέα πολιτικά δεδομένα με την πολυκομματική Βουλή και τα χαμηλά ποσοστά του πρώτου κόμματος έχουν καταστήσει το μπόνους «αντισυνταγματικό» και «απρόσφορο» για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με κοινοβουλευτική ομοιογένεια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα για να ισχύσει άμεσα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200. Εάν ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα θεσπίστηκε με την προοπτική της εξασφάλισης ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων για να σημειωθεί πως «Ο μετασχηματισμός από το 2012 και μετά του κομματικού συστήματος από δικομματικό σε πολυκομματικό και το χαμηλό ή πάντως όχι πολύ υψηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (18,85% στις εκλογές του Μαΐου 2012, 29,66% στις εκλογές του Ιουνίου 2012, 36,34% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015), κατέστησε πλέον το bonus, όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και απρόσφορο για τον σκοπό που θεσπίστηκε, δηλαδή την απόκτηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας».

Γίνεται επίσης λόγος για «τεχνητή υπεραντιπροσώπευση του πρώτου κόμματος» προκειμένου το πρώτο κόμμα να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Υποστηρίζεται όμως πως «ο στόχος αυτός, δηλαδή η διευκόλυνση του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού, εξυπηρετείται καλύτερα από το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο διασφαλίζει επί πλέον και τη σχετική ομοιογένεια των κυβερνήσεων συνασπισμού, άρα και την κυβερνητική σταθερότητα».
Αναλυτικά η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:


«ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Άρθρο 1
Κατάργηση  «πριμοδότησης» (Ν. 3636/2008)
Ο νόμος 3636/2008 (ΦΕΚ Α΄ 11) καταργείται, εκτός από το άρθρο 3 αυτού που εξακολουθεί να ισχύει ως τελευταίο εδάφιο του άρθρου 2 του νόμου 3231/2004 (ΦΕΚ Α΄ 45).

Άρθρο 2
Καθορισμός εδρών
1. Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3231/ 2004 (ΦΕΚ Α΄ 45) αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με το άρθρο 5.
Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται κατά σειρά ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.»
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του νόμου 3231/2004 καταργείται.
3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 του νόμου 3231/2004 αναριθμείται σε παράγραφο 2 και τροποποιείται ως ακολούθως:
«2. Αν ένας εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7, περισσότερες έδρες από όσες του αναλογούν κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ο συνολικός αριθμός τους αναπροσαρμόζεται, προκειμένου να λάβει τελικά τις έδρες που προκύπτουν από την εφαρμογή των άρθρων 7 και 8. Στην περίπτωση αυτή μειώνεται κατ’ αναλογίαν ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνουν τα υπόλοιπα κόμματα.»

Άρθρο 3
Αντικατάσταση τίτλου
Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3231/2004 αντικαθίσταται ως εξής:
«Κατανομή των 288 εδρών στις εκλογικές περιφέρειες».

Άρθρο 4
Έναρξη Ισχύος
1. Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Ο παρών νόμος ισχύει και εφαρμόζεται από τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 54 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2015

Οι προτείνοντες Βουλευτές
Ευάγγελος Βενιζέλος
Αρβανιτίδης Γιώργος
Γεννηματά Φώφη
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δριβελέγκας Γιάννης
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κουτσούκος Γιάννης
Κρεμαστινός Δημήτρης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λοβέρδος Ανδρέας
Σκανδαλίδης Κώστας
Χριστοφιλοπούλου Εύη».



Πηγή : protothema.gr





Ευθύνες για την κρίση στον Παπανδρέου επιρρίπτει ο Ρομπόλης



Ο επικεφαλής του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ τόνισε ότι το μνημόνιο επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας

«Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει αθόρυβα συζητήσεις με τις τράπεζες BNP Paribas και Deutsche Bank, που είχαν και το μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων του δημοσίου, όταν ξέσπασε η κρίση στα τέλη του 2009», εκτίμησε ο επικεφαλής του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.

Ο Σ. Ρομπόλης τόνισε ότι το μνημόνιο επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας ενώ πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις της τρόικας σε ό,τι αφορά την ανεργία έπεσαν κατά πολύ έξω καθώς η πρόβλεψη των πιστωτών για το 2015 έκανε λόγο για 17%.

Σύμφωνα με τον κο Ρομπόλη το 2025 ο αριθμός των ανέργων θα πέσει κάτω από τις 800.000. Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία επισήμανε ότι τα 13 ταμεία που υπάρχουν σήμερα σύντομα θα μπορούν να μετατραπούν σε 3 και "όταν ωριμάσουν οι συνθήκες σε ένα."

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν αποτελούν πρόβλημα πλέον σύμφωνα με τον κο Ρομπόλη, καθώς το ποσοστό στη χώρα μας είναι της τάξεως του 11%, όπως είναι και ο μέσος όρος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το όφελος σε περίπτωση πλήρους κατάργησης των πρόωρων συντάξεων θα είναι περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ όπως είπε ο διευθυντής του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ.

Ερωτηθείς εάν έχει κληθεί από τον πρωθυπουργό για να συζητήσει το ζήτημα της ανεργίας, ο κος Ρομπόλης ανέφερε ότι όλοι οι πρωθυπουργοί τον καλούσαν μετά από δημοσιοποιήσεις μελετών και το ίδιο συνέβη και με τον Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή: skai.gr


«Και εκεί που στρίβω, ξαφνικά πετάγεται ένα τανκ»



Η 18χρονη οδηγός ενός ταπεινού, μικρού αυτοκινήτου έστριψε αφηρημένη σε έναν περιφερειακό δρόμο έξω από το Λίππε της βορειοδυτικής Γερμανίας, αλλά διέφυγαν της προσοχής της μερικά... τανκ που περνούσαν εκείνη την ώρα.

Το πρώτο τεθωρακισμένο της οχηματοπομπής έλιωσε ολόκληρο το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, αλλά ευτυχώς η κοπέλα είχε κάτι παραπάνω από την τύχη της πρωτάρας...

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Δευτέρας, πριν τις εννέα, στην κοινότητα Ντέτμολντ έξω από το Λίππε. Η κοπέλα έστριψε για να μπει στην οδό Panzerringstrasse: Μέχρι και το όνομα έπρεπε να την βάλει σε σκέψεις -κυριολεκτικά, σημαίνει «περιφερειακός των τανκ»- αλλά ίσως ήταν πολύ νωρίς το πρωί.

Το μικρό αυτοκίνητο της 18χρονης βρήκε μπροστά του το πρώτο τεθωρακισμένο της οχηματοπομπής, ένα Challenger 2, το οποίο χειριζόταν ένας 24χρονος Βρετανός. Ο χειριστής είδε το αυτοκίνητο αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει το τανκ.

Το τεθωρακισμένο πέρασε πάνω από το μπροστινό τμήμα, λιώνοντάς το, αλλά η κοπέλα κατάφερε να βγει μόνη της από τη θέση του οδηγού χωρίς να έχει τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με την αστυνομία. Το αυτοκίνητο, φυσικά, αχρηστεύτηκε.


Πηγή


Παρίσι: Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό μεταναστών κάτω από γέφυρα του μετρό



Το καταφύγιο εκατοντάδων αφρικανών μεταναστών διέλυσε η αστυνομία του Παρισιού μετά από μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση κάτω από γέφυρα του μετρό.

Οι περισσότεροι από 350 μετανάστες, οι περισσότεροι από το Σουδάν αλλά επίσης και από την Ερυθραία, τη Σομαλία και την Αίγυπτο, διέμεναν στον καταυλισμό ανάγκης για περίπου οχτώ μήνες αναμένοντας την προώθησή τους σε κέντρα διαμονής.
Της επιχείρησης της αστυνομίας είχε προηγηθεί τελεσίγραφο 48 ωρών μέσω του οποίου ζητούνταν από τους μετανάστες -κυρίως άνδρες αλλά και πολλές οικογένειες- να εγκαταλείψουν το χώρο κάτω από τη γέφυρα υπέργειας γραμμής του μετρό, ανάμεσα στους σταθμούς La Chapelle και Barbès, στον βορρά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα αρχές της πόλης και ενώσεις μεταναστών στο συγκεκριμένο σημείο, οι 160 από τους μετανάστες επιθυμούσαν να παραμείνουν στην Γαλλία ενώ οι υπόλοιποι ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλους προορισμούς, κυρίως προς τη Μ. Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες.


Πηγή


Βρέθηκαν χρήματα σε νέο κρησφύγετο των «ληστών του Διστόμου» στον Βόλο



Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στο νέο κρησφύγετο των ληστών του Διστόμου που εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, προς την Αγριά.

Το κρησφύγετο ήταν στην περιοχή Ανω Λεχώνια και θα πρέπει να ήταν ένα από τα ορμητήρια των ληστών. Από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι είχε νοικιαστεί σε προγενέστερο χρόνο από το κρησφύγετο της Αγχιάλου και θα πρέπει να χρησιμοποιείτο σαν ορμητήριο.

Μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα από την αστυνομία τυχόν ευρήματα. Από την πρώτη πάντως εικόνα σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν χρήματα, αποκόμματα εφημερίδων και σχεδιαγράμματα, που διερευνάται τι απεικονίζουν.

Συνεργεία της σήμανσης και των εγκληματολογικών ερευνών έχουν σπεύσει στο κρησφύγετο για την ανίχνευση αποτυπωμάτων και βιολογικού υλικού προκειμένου να ταυτοποιηθούν πρόσωπα που έχουν περάσει από το εν λόγω οίκημα.



Πηγή



Γ. Δραγασάκης: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς



«Ως κυβέρνηση ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς», διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε εκδήλωση της της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε, «έχουμε σαφή εντολή να οδηγηθούμε σε μια νέα μεταμνημονιακή εποχή. Αυτήν την εντολή θα την υλοποιήσουμε και οτιδήποτε αφορά σε τυφλές ρήξεις ή σε τελεσίγραφα ή σε επιστροφή της τρόικας δεν μας αφορά».

«Η κυβέρνηση δεν στέλνει και δεν δέχεται τελεσίγραφα. Δεν εκβιάζεται ούτε εκβιάζει κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και συμβιβασμούς, να κάνουμε και προτάσεις, δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα», είπε χαρακτηριστικά.

Αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Δραγασάκη αναρτήθηκαν στο twitter. Βάσει αυτών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων».

Τόνισε ακόμη ότι «δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame». «Αντίθετα», συνέχισε, «επικεντρωνόμαστε, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας».  

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτήθηκε μάλιστα αν μπορεί -έπειτα από πέντε χρόνια μείωσης εισοδημάτων- να είναι στόχος η περαιτέρω μείωση μισθών.
Σε ένα μήνυμά του προς τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παρατήρησε ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στόχευε πάντα στη σύγκλιση προς τα πάνω» για να διερωτηθεί: «Πλέον θα συγκλίνουμε προς τα κάτω;».



Πηγή


Στουρνάρας: Oυδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για Grexit - Aισιοδοξώ για συμφωνία



«Είμαι αισιόδοξος για συμφωνία (...) «Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Oυδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για Grexit» επισήμανε την Τρίτη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών, και την αποτροπή ενός Grexit.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Chatam House, ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ουδείς έχει λάβει πολιτική εντολή για Grexit, είτε εξαιτίας ατυχήματος, είτε από πρόθεση. Για το λόγο αυτό είμαι αισιόδοξος ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία".

Ο κ. Στουρνάρας στήριξε τη θέση του αυτή επισημαίνοντας ότι παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί (με τις αυξήσεις των φόρων και τις μειώσεις των μισθών) και την δικαιολογημένη οργή που αισθάνεται το εκλογικό σώμα, το 80% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τάσσεται υπέρ το ευρώ. Μάλιστα ένα 60% εμφανίζεται διατεθειμένο να υποστεί πρόσθετες θυσίες προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια είναι επιτυχημένη και πρωτοφανής για χώρα μέλος του ΟΟΣΑ. Όπως ανέφερε το μέγεθος της προσαρμογής στο μέτωπο του Προϋπολογισμού αγγίζει το 18%.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες αυξήσεις στους φόρους. Αντιθέτως υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού στο ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των προνομίων και των εξαιρέσεων που απολαμβάνουν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στη Φρανκφούρτη προκειμένου να παραστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ξεκινά αύριο.

«Η επόμενη ημέρα θα έχει δυσκολίες» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, θέτοντας ως διακύβευμα για την Ευρώπη την έξοδο από την κρίση ή τη διαίρεσή της.

«Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες», υπογράμμισε από την πλευρά της η επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ερωτηθείσα σε συνέδριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι για το εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, η Ντανιέλ Νουί, που είναι επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, δήλωσε: «Είναι φερέγγυες».

Σημειώνεται ότι ο ισχυρισμός της κ. Νουί είναι σημαντικός, διότι μόνο οι φερέγγυες τράπεζες πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν την έκτακτη ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα, από την οποία εξαρτώνται.

«Η επόμενη ημέρα θα έχει δυσκολίες» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, θέτοντας ως διακύβευμα για την Ευρώπη την έξοδο από την κρίση ή τη διαίρεσή της.




Πηγή: skai.gr


Μόνο 105.000 άνεργοι επιδοτούνται, από τους 840.000 του ΟΑΕΔ



Μειώθηκε κατά 3,18% ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον Απρίλιο, ενώ μεγάλη μείωση 21,70%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που δεν αναζητούν εργασία και μειωμένος κατά 2,54%, είναι ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, για τον Απρίλιο 2015, ανήλθε σε 840.216 άτομα έναντι 867.855 το Μάρτιο. Από αυτά 462.325 (ποσοστό 55,02%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 377.891 (ποσοστό 44,98%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 334.918 (ποσοστό 39,86%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 505.298 (ποσοστό 60,14%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων που δεν αναζητούν εργασία, για τον Απρίλιο 2015, ανήλθε σε 148.366 άτομα έναντι 189.495 το Μάρτιο. Από αυτά 72.226 (ποσοστό 48,68%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 76.140 (ποσοστό 51,32%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 58.173 (ποσοστό 39,21%) και οι γυναίκες σε 90.193 (ποσοστό 60,79%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων τον Απρίλιο, (όσοι δηλαδή πληρώθηκαν μέσα στο συγκεκριμένο μήνα), ανέρχεται σε 104.888 άτομα, έναντι 107.623 το Μάρτιο. Από αυτούς, οι 90.314 (ποσοστό 86,11%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 14.574 (ποσοστό 13,89%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 53.498 (ποσοστό 51,00%) και οι γυναίκες σε 51.390 (ποσοστό 49,00%).

Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 81.368 (ποσοστό 77,58%) είναι κοινοί, 4.917 (ποσοστό 4,69%) είναι οικοδόμοι, 14.574 (ποσοστό 13,89%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 3.755 (ποσοστό 3,58%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 138 (ποσοστό 0,13%) είναι εκπαιδευτικοί, και 136 (ποσοστό 0,13%) είναι λοιποί.


Πηγή : ethnos.gr


Τσίπρας: Συμφωνία ή διαίρεση της Ευρώπης




Το δίλημμα είναι πλέον στους εταίρους μας, απαντά ο πρωθυπουργός στις κλιμακούμενες πιέσεις, δηλώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται πλέον να αποφασίσουν αν επιθυμούν τον ρεαλισμό και την έξοδο απο την κρίση ή την διαίρεση της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Αθήνα κατέθεσε την Δευτέρα τις προτάσεις της σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Αθήνα "διαπραγματεύεται με σχέδιο, στρατηγική και προτάσεις", ότι οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης είναι αντίξοες και πως οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται πλέον να αποφασίσουν αν επιθυμούν τον ρεαλισμό και την έξοδο απο την κρίση ή την διαίρεση της Ευρώπης.

" Διαπραγματετυόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν. Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. " Η Ελλάδα έχει κάταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες, σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση, δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρώπαικό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης. Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας".

Καμία πρόταση στην Αθήνα

Διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει στα χέρια του κάποια πρόταση την άλλη πλευρά και ότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος Έλληνας αξιωματούχος συνομίλησε τηλεφωνικά με εκπρόσωπο των δανειστών.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η ελληνική ομάδα του Brussels Group,, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα κάποια ειδοποίηση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που η Αθήνα περίμενε ότι θα άρχιζαν νωρίς σήμερα. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ επί συγκεκριμένων παραμέτρων της διαπραγμάτευσης.


Στον πάγο το Brussels Group

Από το Σάββατο έχουν "παγώσει" οι συζητήσεις σε Αθήνας - δανειστών σε επίπεδο Brussels Group (BG), με την κυβέρνηση να έχει στηρίξει τις ελπίδες της σε πολιτική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφορές των δύο πλευρών στις συζητήσεις που γίνονται στο BG είναι μεγάλες, η πρόοδος που έχε επιτευχθεί μικρή, ενώ αρμόδια στελέχη με γνώση αυτών σημειώνουν ότι οι Ελληνες εκπρόσωποι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες η απόσταση των δύο πλευρών επί των δημοσιονομικών θεμάτων ήταν περίπου 2 δισ ευρώ. Επί της ουσίας οι δανειστές ζητούσαν 2 δισ ευρώ περισσότερα μέτρα από ότι παρουσίαζε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό οι απεσταλμένοι της Αθήνας δεν είχαν εντολή να συζητήσουν περισσότερες παρεμβάσεις, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και σε άλλα κρίσιμα θέματα.


Πηγή : kathimerini.gr


Απόπειρα ληστείας με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ στο Χαλάνδρι


Απόπειρα ληστείας σε σουπερ – μάρκετ Carrefour με πυροβολισμούς το μεσημέρι της Τρίτης στη λεωφόρο Πεντέλης 94 στο Χαλάνδρι.

Ένας άνδρας οπλισμένος με πιστόλι, επιχείρησε να ληστέψει το σούπερ μάρκετ, αλλά ένας πολίτης προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει, με αποτέλεσμα να συμπλακεί μαζί του.

Ο δράστης χτύπησε με το όπλο στο κεφάλι τον πολίτη, τραυματίζοντάς τον με τη λαβή του όπλου και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας. Τον καταδίωξε, όμως, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας ο οποίος είχε πάει στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει και έπεσε πάνω στη συμπλοκή.

Ο ληστής, στην προσπάθειά του να διαφύγει πυροβόλησε μια φορά προς την πλευρά του αστυνομικού, ο οποίος, όμως, δεν σταμάτησε και συνέλαβε τον δράστη, τον οποίον αφόπλισε.

Στη συνέχεια, τον παρέδωσε σε συναδέλφους του της Άμεσης Δράσης που έφτασαν στο σημείο και οι οποίοι τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομικός είναι ο Νικόλαος Γαλάρης, αρχιφύλακας που υπηρετεί στο ΑΤ Αμπελοκήπων και μένει στο Χαλάνδρι. Όπως είπε, δεν έκανε κάποια πράξη ηρωισμού, αλλά τη δουλειά του για την οποία έχει εκπαιδευτεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης είναι έγκλειστος των φυλακών για ναρκωτικά ληστείες και είχε βγει με άδεια.


Πηγή : tovima.gr


Πιο ...πάτο δεν έχει για τα δημόσια νοσοκομεία



της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

"Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε σημείο μη περαιτέρω", αναφέρει σε δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Αριστείδης Δάγλας, εστιάζοντας στην «ένδεια» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από υλικά και στις ελλείψεις προσωπικού. "Τα φαρμακεία γύρω από αρκετά νοσοκομεία πουλάνε γάζες και άλλα αναλώσιμα σε συγγενείς νοσηλευθέντων. Στη Λευκάδα, απ’ όπου κατάγομαι, γνωρίζω ότι όταν οι ταβέρνες κάνουν ανακαίνιση εν όψει της θερινής περιόδου, δωρίζουν τα παλιά σκεύη στο νοσοκομείο" προσθέτει ο κ. Δάγλας.

"Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί φτάνει έως τον Ιούνιο. Μετά τίποτα", τονίζει στην Καθημερινή της Κυριακής η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς κ. Ματίνα Παγώνη και συνεχίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Παναγιώτης Παντέλης: "Σε ορισμένους κωδικούς στον προϋπολογισμό που αφορούν σε προμήθειες υλικών δεν θα υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο από το τέλος Μαΐου, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εγκριθούν προμήθειες. Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση στους κωδικούς, πολλά νοσοκομεία μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους".

Αναφορικά με το προσωπικό, ο κ. Δάγλας τονίζει ότι «την τελευταία τριετία έχουν βγει σε σύνταξη 5.000 νοσηλευτές και ότι από το 2008 δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Σήμερα στο ΕΣΥ υπάρχουν λιγότεροι από 15.000 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να είναι 35.000».

Το υπουργείο προχώρησε στην κατανομή 907 θέσεων προσωπικού για προσλήψεις στα νοσοκομεία. "Από αυτές μόλις 321 είναι θέσεις νοσηλευτών. Στο Κρατικό Νίκαιας υπάρχουν τουλάχιστον 200 κενές θέσεις νοσηλευτών και θα “πάνε” επτά. Μόνο από τα χειρουργεία του λείπουν τόσοι", αναφέρουν.

Τραγικές είναι και οι ελλείψεις γιατρών. Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά» υπηρετούν τέσσερις ογκολόγοι (από 13) που καλούνται να φροντίζουν 80 νοσηλευόμενους, να κάνουν 50 χημειοθεραπείες την ημέρα, εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία, ογκολογικά συμβούλια και εντός του νοσοκομείου εκτιμήσεις σε άλλες κλινικές.

Από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λείπουν τουλάχιστον 6.000 γιατροί. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, "στα επείγοντα του Γενικού Κρατικού Αθηνών η αναμονή φτάνει ακόμη και τις 8 ώρες. Οι αναμονές για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, διευρύνονται. Για ακτινοθεραπεία, για παράδειγμα η αναμονή ξεπερνάει τους 3 μήνες".


Πηγή : iatropedia.gr


Βίντεο: Μικρό αεροσκάφος συνετρίβη σε ιταλική παραλία γεμάτη κόσμο



Ένα μικρό αεροπλάνο συνετρίβη σε μία παραλία γεμάτη τουρίστες στην Ιταλία, σκορπώντας τον πανικό στους λουόμενους που άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Οι παραθεριστές
που απολάμβαναν τη θάλασσα στην πανέμορφη παραλία Σάντα Σέβερα της κεντρικής Ιταλίας, ένιωσαν να τους κόβονται τα ήπατα όταν ξαφνικά αντίκρισαν το μικρό αεροσκάφος να χάνει ύψος και να κατευθύνεται κατά πάνω τους.

Σαν από θαύμα, το μικρό μονοκινητήριο προσγειώθηκε σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι, ανάμεσα στο πλήθος των τουριστών που περιλάμβανε οικογένειες και παιδιά.

Έξαλλοι, οι λουόμενοι πλησίασαν το αεροσκάφος για να κατσαδιάσουν τους δύο πιλότους, ωστόσο διαπίστωσαν αμέσως ότι είχαν τραυματιστεί και κάλεσαν ασθενοφόρο. Μάλιστα, έβαλαν όλοι ένα χεράκι για να σπρώξουν το μικρό αεροπλάνο έξω από το νερό.

«Είναι θαύμα που δεν σκοτώθηκε κανείς. Το αεροπλάνο εμφανίστηκε από το πουθενά και φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», δήλωσε μία αυτόπτης μάρτυρας, προσθέτοντας ότι τα ουρλιαχτά των πρώτων που είδαν το αεροσκάφος προειδοποίησαν τους υπόλοιπους να απομακρυνθούν. 





protothema.gr


Ισραήλ: Δέκα χρόνια φυλακή σε όσους πετούν πέτρες



Τροπολογία η οποία προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης δέκα ετών σε βάρος οποιουδήποτε πετάει πέτρες εναντίον ενός οχήματος εν κινήσει, ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης

του Ισραήλ, Αγιελέτ Σακέντ.

Ειδικότερα, μια επιτροπή υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε χθες, Κυριακή τη σχετική τροπολογία.

Παλαιστίνιοι πετούν σχεδόν καθημερινά πέτρες, ιδίως σε συγκρούσεις με δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού. Το φαινόμενο ήταν γενικευμένο κατά την πρώτη Ιντιφάντα, την εξέγερση των Παλαιστινίων που άρχισε το 1987.

Το κείμενο, που αναμένεται να συζητηθεί στην ισραηλινή Βουλή, τροποποιεί τον προϋπάρχοντα νόμο που προέβλεπε την επιβολή ποινής κάθειρξης έως και 20 ετών για το αδίκημα, αλλά μόνο εάν αποδεικνύεται η πρόθεση του δράστη να προκαλέσει τραυματισμό.

«Δεν υπάρχει καμιά τέτοια αναφορά στην τροπολογία που εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή. Η ρίψη λίθων ή άλλων αντικειμένων εναντίον οχημάτων εν κινήσει κατά τρόπο ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών», επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών, αναφέρει το κείμενο.

Η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ - στέλεχος του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία—η οποία υπέβαλε την τροπολογία και είναι επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε ότι όσοι πετούν πέτρες τιμωρούνται με ποινές «πολύ ελαφριές εν συγκρίσει με το έγκλημά τους», επειδή είναι δύσκολο να αποδειχθεί η πρόθεσή τους να προκαλέσουν τραυματισμούς.

«Η τροπολογία μεταφέρει (...) την ευθύνη σε αυτόν που πετάει πέτρες κι όχι στον εισαγγελέα», έγραψε η Σακέντ στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Όποιος πετάει πέτρες εναντίον οχημάτων ή ανθρώπων πρέπει να υποθέτει ότι κάποιος θα τραυματιστεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δικαστικούς, οι εισαγγελείς ως σήμερα συνήθως προτείνουν την επιβολή ποινών τριών μηνών φυλάκισης σε βάρος όσων πετούν πέτρες, εάν δεν προκαλούνται σοβαροί τραυματισμοί.

Η τροπολογία ενδέχεται να εγκριθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως πρότεινε η διυπουργική επιτροπή, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ελέγχει τις 61 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, της Βουλής του Ισραήλ.



Πηγή : koutipandoras.gr



Νέο πλήγμα έρχεται στην αγορά αυτοκινήτων και στους ιδιοκτήτες



Τι σχεδιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης για να πληρώνουν και όσοι είχαν καταθέσει πινακίδες .Δεν αποκλείεται το Τέλος Περιβάλλοντος να επεκταθεί και στα πετρελαιοκίνητα.

«Φουλ τις μηχανές» βάζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για το νέο σύστημα φορολόγησης των Ι.Χ. που σχεδιάζει το υπουργείο του σε συνεργασία με φορείς της αγοράς.


Με το νέο μοντέλο φορολόγησης ευνοούνται η αγορά νέων μικρών αυτοκινήτων και η αντικατάσταση κινητήρων στα παλαιά με άλλους σύγχρονης τεχνολογίας. Εξετάζεται όμως να πληρώνουν τουλάχιστον 30-50 ευρώ τον χρόνο και τα «καθαρά» Ι.Χ. που σήμερα έχουν μηδενικά τέλη. Δεν αποκλείεται μάλιστα το Τέλος Περιβάλλοντος να επεκταθεί και στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εκπέμπουν μικροσωματίδια και οξείδια του αζώτου.

Από την άλλη, όμως, κερδίζουν πάλι έδαφος τα σχέδια για πληρωμή τελών κυκλοφορίας «με τον μήνα» για όσο διάστημα το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους και φορολόγηση με κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνους, χαμηλόμισθους κ.ά.). Σύμφωνα με το νέο σύστημα, προβλέπεται επιβάρυνση στην αγορά και κατοχή πολυτελών Ι.Χ., αλλά ελάφρυνση από τεκμήρια, δυσβάσταχτους φόρους και τέλη κυκλοφορίας για όσους κατέχουν ήδη οχήματα μεγάλου κυβισμού και είχαν παραδώσει πινακίδες λόγω οικονομικής αδυναμίας. Ο ρυπαίνων θα πληρώνει περισσότερα, ενώ σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για τα εισαγόμενα από χώρες της Ε.Ε. αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα μας ως φθηνά μεταχειρισμένα.
Αλλαγές σχεδιάζονται και στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, των τεκμηρίων διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Με τις ανατροπές που έρχονται τα φορολογικά βάρη αναμένεται να μεταφερθούν στα χαμηλά και μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας, στα οποία θα εφαρμόζονται υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης.

Ποιες προτάσεις εξετάζονται

Οι προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών έχουν στόχο την αναθέρμανση της αγοράς, η οποία έχει ουσιαστικά νεκρώσει όχι μόνο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών ή της παγίδας της υπερφορολόγησης στην οποία είχαν πέσει τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, αλλά και λόγω της στάσης αναμονής που τηρούν οι ελάχιστοι τολμηροί αγοραστές, οι οποίοι αναβάλλουν την απόφαση αγοράς περιμένοντας να δουν «πού θα κάτσει η μπίλια» ή «τι κερδίζουν και τι χάνουν» αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ και αλλάξουν οι φόροι χρήσης και κατοχής των Ι.Χ., πριν κάνουν την επιλογή τους.

Καθώς θα χρειαστούν όμως τουλάχιστον δύο μήνες για να ψηφιστούν και να ισχύσουν τα νέα μέτρα, εκπρόσωποι του κλάδου των πωλήσεων Ι.Χ. φοβούνται ότι θα υποστούν μεγαλύτερο πλήγμα, αφού για να γίνουν αντιληπτά τα νέα δεδομένα στην αγορά θα τους έχει βρει ο Σεπτέμβριος χωρίς αγοραστές.  Με «καρότο» όμως τη μείωση των φόρων (ή και επιδότηση) για την απόκτηση καινούριων αυτοκινήτων και την άρση ακινησίας εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων, το νέο μοντέλο φορολόγησης αναμένεται να φέρει επιπλέον έσοδα 150-200 εκατ. ευρώ στο κράτος ετησίως από τη φορολόγηση στη χρήση τους, τα οποία χάνει σήμερα το Δημόσιο.

Ποιες είναι οι 7 αλλαγές σε τεκμήρια, μεταχειρισμένα και τέλη κυκλοφορίας
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

1  Τέλη κυκλοφορίας: Εξετάζεται να ισχύσει το κριτήριο της λιανικής τιμής και όχι τα κυβικά εκατοστά. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί απαράδεκτο να επιβαρύνονται με εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο αυτοκίνητα που η εμπορική τους αξία ως μεταχειρισμένα κυμαίνεται πλέον στα 500-5.000 ευρώ το πολύ, ενώ πληρώνουν λιγότερα τα πολυτελή αυτοκίνητα με τούρμπο κινητήρες και λιγότερα κυβικά που κοστίζουν πανάκριβα.

Η στρέβλωση οδήγησε σε ακινησία πάνω από 760.000 οχήματα που ανήκουν σε «μη έχοντες», δημιουργώντας έλλειμμα στα κρατικά ταμεία το οποίο υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ μόνο από τα τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 5 χρόνια.

Αυτά θα επαναπροσδιοριστούν και θα πληρώνει λιγότερα όποιος έχει όχημα υψηλού κυβισμού αλλά χαμηλής εργοστασιακής αξίας. Θα πληρώνουν όμως τέλη τα σύγχρονα Ι.Χ. που έχουν αγοραστεί τα τελευταία χρόνια με χαμηλές εκπομπές ρύπων, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται. Εξετάζεται να οριστεί ένα εφάπαξ ποσό (τουλάχιστον 30-50 ευρώ) που θα πληρώνουν και τα μικρά ντίζελ ή βενζίνης, τα οποία σήμερα δεν πληρώνουν τίποτε. Επιπλέον, όλο το σύστημα υπολογισμού των τελών με βάση τους ρύπους για τα καινούρια αυτοκίνητα (μετά το 2010) θα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 3-5 χρόνια) ανάλογα με τις εξελίξεις στους κινητήρες, για να επιβαρύνονται περισσότερο τα πιο παλαιά.

2   Τέλος ταξινόμησης: Καταργείται το κριτήριο του κυβισμού των νέων οχημάτων ως βάση για τη φορολόγηση κατά την ταξινόμησή τους. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση την εργοστασιακή τιμή τους, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης. Για να μην υπάρχουν καταστρατήγηση και υπερτιμολογήσεις από πολυτελείς φίρμες που εισάγουν οχήματα στη χώρα μας, θα λαμβάνεται υπόψη η μέση εργοστασιακή τιμή στις πέντε χώρες όπου η εταιρεία δηλώνει την υψηλότερη αξία.

Ετσι η φορολόγηση των καινούριων αλλά και των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου.

Σήμερα τα καινούρια αυτοκίνητα κατά την εισαγωγή τους φορολογούνται βάσει της εργοστασιακής αξίας τους, αλλά και του κυβισμού του κινητήρα, με συντελεστές 5% έως 50% και επιπλέον τον ΦΠΑ.

Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι έχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις, αφού τα έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης είναι ουσιαστικά ασήμαντα και μετά βίας μπορεί να αγγίξουν φέτος τα 60 εκατ. ευρώ (όσα και πέρυσι), όταν το 2004 το κράτος εισέπραττε 1 δισ. ετησίως από ταξινομήσεις που έμπαιναν για πρώτη φορά σε κυκλοφορία.

3  Απόσυρση: Καταργείται το σύστημα απόσυρσης των Ι.Χ. Θα αντικατασταθεί με ένα επίδομα το οποίο θα χορηγείται για την απόκτηση νέων αυτοκινήτων, κυρίως χαμηλής τιμής. Το υφιστάμενο σύστημα πριμοδοτεί αγορά αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού, αλλά το όφελος είναι ασήμαντο για μικρούς κινητήρες (π.χ. βενζινοκινητήρες 898 κυβικών εκατοστών με ισχύ 90 ίππων).

4  Μεταχειρισμένα Ι.Χ.: Μεγάλες ανατροπές έρχονται για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα όσον αφορά στην καταβολή του ΦΠΑ, ενώ έμφαση θα δοθεί και στον έλεγχο των στοιχείων. Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι πολλοί προχωρούν στην αγορά μεταχειρισμένων Ι.Χ. από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χωρίς να καταβάλλεται ο ΦΠΑ ούτε στο κράτος όπου πρωτοκυκλοφόρησε το όχημα, ούτε στη χώρα μας. Το κόλπο είναι γνωστό. Τα αυτοκίνητα ανήκουν σε στόλους εταιρειών ενοικιάσεων ή χρονομίσθωσης που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Οταν κάποιο από τα αυτοκίνητα αυτά έρχεται στην Ελλάδα ως εισαγόμενο μεταχειρισμένο θα πρέπει να καταβάλλεται ο ΦΠΑ στη χώρα μας. Ομως κάποιοι έχουν βρει τον τρόπο να τον γλιτώνουν.

Πριν από την εισαγωγή των αυτοκινήτων πραγματοποιούν εικονικές μεταβιβάσεις σε ιδιώτες στο κράτος-μέλος που κυκλοφορεί το όχημα, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο τελικά να εισάγεται στην Ελλάδα με εξαιρετικά χαμηλό τιμολόγιο και το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ και το τέλος ταξινόμησης. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει φρένο στις εικονικές μεταβιβάσεις με έλεγχο των στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

5  Τέλος περιβάλλοντος: Θεσπίζονται αντικίνητρα στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω των 15 ή 20 ετών) με την επιβολή ενός τέλους περιβάλλοντος, ύψους περίπου 50 ή 100 ευρώ τον χρόνο. Το τέλος αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, όπως είχε προϊδεάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Ωστόσο, θα απαλλάσσονται όσοι έχουν μεν παλαιά αυτοκίνητα αλλά έχουν αλλάξει τον κινητήρα ή έχουν κάνει τροποποιήσεις για να καλύπτουν τα σύγχρονα δεδομένα (π.χ. αεριοκίνηση).

6  Τεκμήρια - φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Τα τεκμήρια διαβίωσης δεν καταργούνται, αλλά σχεδιάζονται σε νέα βάση. Διατηρείται επίσης ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αλλά αλλάζουν ριζικά τα κριτήρια επιβολής του, τα οποία δεν θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό αλλά την αξία του αυτοκινήτου, την οικονομική κατάσταση του φορολογουμένου, αλλά και την οικογενειακή του κατάσταση (πολύτεκνος, άγαμος, κ.λπ.). Σήμερα τα τεκμήρια υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και τα έτη παλαιότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα Ι.Χ. 1.800 κ.ε. εμπορικής αξίας 20.000 ευρώ έχει το ίδιο τεκμήριο (7.600 ευρώ) με ένα Ι.Χ. ίδιου κυβισμού και εμπορικής αξίας 35.000 ευρώ. Επίσης, για ένα μικρό Ι.Χ. 1.000 κ.ε. με ετήσιο κόστος χρήσης 1.770 ευρώ το κράτος καλεί τον ιδιοκτήτη του να καλύψει το ποσό των 4.000 ευρώ, ενώ για ένα δίλιτρο αυτοκίνητο με πραγματικό ετήσιο κόστος 2.750 ευρώ το τεκμήριο φτάνει στα 8.800 ευρώ. Το σύστημα αυτό θα αλλάξει και τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές και συντελεστές που θα οδηγούν σε απομείωση της αξίας τους.

Η αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης φέρνει ανατροπές και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος σήμερα επιβάλλεται σε Ι.Χ. 1.929 κ.ε. και άνω, ανεξαρτήτως αξίας. Σε περίπτωση που ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται με βάση την αξία λιανικής, τότε θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην αγορά. Ετσι, ένας πολύτεκνος με δίλιτρο αυτοκίνητο θα δει ελάφρυνση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που κατέχουν αυτοκίνητα λιανικής αξίας άνω των 20.000 ή 30.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με φόρο πολυτελούς διαβίωσης ανεξάρτητα από τον κυβισμό τους.

7  Κατάθεση πινακίδων «με τον μήνα»: Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται να αλλάξει ριζικά το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο (π.χ. για τις διακοπές τους τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο).

Με το σημερινό καθεστώς ο φορολογούμενος καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για όλους τους υπόλοιπους μήνες του έτους μετά την άρση ακινησίας (π.χ. τα 7/12 αν πήρε πινακίδες τον μήνα Μάιο) ασχέτως αν το χρησιμοποιεί ή όχι ως το τέλος του έτους. Με το μέτρο αυτό ο φορολογούμενος θα χρεώνεται «τεκμήριο» μόνο για τους μήνες που χρησιμοποιεί το όχημα, αλλά το Δημόσιο θα εισπράττει επιπλέον έσοδα από φόρους ασφαλίστρων που πριν τους έχανε.
Τα μέτρα αυτά θα συνοδευτούν από αυστηρούς ελέγχους στα ανασφάλιστα Ι.Χ. (το Δημόσιο θέλει να εισπράττει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο από φόρους ασφαλίστρων). Αντίστοιχα θα ελεγχθούν ηλεκτρονικά και όσα αυτοκίνητα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, αλλά κυκλοφορούν με σφραγίδες-μαϊμού για να μην πληρώνουν το παράβολο του Δημοσίου.

Περαιτέρω αλλαγές σχεδιάζονται όμως και για τη φορολογία καυσίμων, με ενδεχόμενο αλλαγών στους φόρους κατανάλωσης που σήμερα είναι χαμηλοί στο πετρέλαιο κίνησης, ώστε να κερδίζει το κράτος περισσότερα από τη χρήση των Ι.Χ.



Πηγή : protothema.gr


Νέα παρέμβαση από τον Λευκό Οίκο για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών



Ο Λευκός Οίκος κάλεσε ξανά τη Δευτέρα (1/6), όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. Έτσι θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ υπογράμμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».
Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιού «μίλησε επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες.
«Λειτουργούμε σίγουρα», σημείωσε, «σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι' αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».




Πηγή : newsbomb.gr


Ερντογάν: «Θα παραιτηθώ, αν βρουν στο προεδρικό παλάτι έστω κι ένα χρυσό κάθισμα λεκάνης»



Ο Τούρκος πρόεδρος μετακόμισε στο αμφιλεγόμενο παλάτι του των 1.000 δωματίων μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου

Απάντηση στις κατηγορίες για μεγαλομανία που του προσάπτουν έδωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρει έστω και ένα χρυσό κάθισμα λεκάνης μέσα στους αναρίθμητους χώρους του νέου του προεδρικού παλατιού.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Ερντογάν για υπερβολική σπατάλη κατά τις προεκλογικές του ομιλίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

«Κύριοι στην Άγκυρα, παλάτια κτίστηκαν για εσάς, αεροπλάνα και αυτοκίνητα Μερσέντες αγοράστηκαν...χρυσά καθίσματα αγοράστηκαν, έτσι χρησιμοποιείτε την τουαλέτα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Σμύρνη το Σάββατο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος μετακόμισε στο αμφιλεγόμενο παλάτι του των 1.000 δωματίων μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, προκάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

«Τον προσκαλώ να έρθει και να περιηγηθεί στους χώρους...αναρωτιέμαι αν θα μπορέσει να βρει έστω κι ένα τέτοιο χρυσό κάθισμα λεκάνης σε κάποια από τις τουαλέτες», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
«Αν το βρει, θα παραιτηθώ από την προεδρία».

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικά μέτρα, το νέο προεδρικό μέγαρο που ονομάστηκε «Ak Saray» (Λευκό Παλάτι), οικοδομήθηκε στα περίχωρα της Άγκυρας, σε μια έκταση την οποία είχε αποκτήσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προκειμένου να φτιάξει ένα αγρόκτημα.

Προηγούμενοι επικεφαλής του τουρκικού κράτους διέμεναν σε λιγότερο πολυτελή μέγαρα, αλλά η κίνηση του Ερντογάν να μετακομίσει εκεί εντάσσεται στο όραμά του για την «Νέα Τουρκία», όπως την αποκάλεσε, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τη δημιουργία μίας αμερικανικού τύπου προεδρίας με εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Ερντογάν επιθυμεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ίδρυσε πριν από πάνω από μία δεκαετία, να εξασφαλίσει μία αρκετά ισχυρή πλειοψηφία στις 7 Ιουνίου για να αλλάξει το Σύνταγμα ανεμπόδιστα, κάτι που όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα δυσκολευτεί να πράξει.



Πηγή : protothema.gr


Οι νέοι προτιμούν το Facebook για την πολιτική ενημέρωσή τους




Τη ροή της ειδησεογραφίας στον “τοίχο” του Facebook προτιμά η γενιά των 20άρηδων (Millennials), σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, η οποία έδειξε ότι πλέον οι νέοι προτιμούν να ενημερωνονται μέσω διαδικτύου.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά, εκείνη των “Baby Boomers”, η οποία προτιμούσε περισσότερο την τηλεόραση για να ενημερώνεται για τις πολιτικές εξελίξεις, οι Millennials δείχνουν ότι εμπιστεύονται τα νέα που θα “περάσουν” στο timeline τους στο Facebook.

Στην έρευνα συμμετείχαν περί τα 2.900 άτομα, μεταξύ των οποίων και η ενδιάμεση γενιά, η οποία δείχνει να “μοιράζει” τις πηγές ενημέρωσής της μεταξύ των δύο μέσων.




Πηγή


Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ: «Χρειάζεται εντατική δουλειά και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης»



Το ελληνικό ζήτημα και το μέλλον της Ευρώπης στο επίκεντρο του δείπνου στη γερμανική πρωτεύουσα - Δηλώσεις Μέρκελ για Ελλάδα την Τρίτη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν σε σύσκεψη «κορυφής» που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, παρουσία του καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, στόχος της συνάντησης είναι η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) τη νύχτα της Δευτέρας. Σκοπός της, ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου -«take it or leave it»-, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να επέλθει τελική συμφωνία.

Συμφωνία οτι «χρειάζεται εντατική δουλειά και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης», πρόθεση των δανειστών να παρουσιάσουν την πρόταση τους προς την Αθήνα εντός της εβδομαδας και δηλώσεις Μέρκελ για Ελλάδα την Τρίτη

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, στη «μίνι» σύνοδο κορυφής του Βερολίνου συζητήθηκε έγγραφο, το οποίο περιέχει τα σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές -Αθήνας και δανειστών.

O εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η σύσκεψη είχε ως στόχο τη συγκρότηση πρότασης προς την Ελλάδα με την οποία φαίνεται πως υπήρξε επικοινωνία στο πλαίσιο της αποψινής μίνι - συνόδου στη γερμανική πρωτεύουσα. Όπως όλα δείχνουν το μεγάλο «αγκάθι» είναι το ασφαλιστικό.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι από την σύσκεψη αποστέλλεται ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία δίχως πολιτικό κόστος, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πως δεν μπορεί η Αθήνα να πληρώνει το υψηλότερο ποσοστό σε συντάξεις.

«Οι δανειστές θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση απόψε», ειπώθηκε από το γερμανικό κανάλι ZDF. Όπως ωστόσο μεταδίδουν οι Financial Times, σκοπός της αποψινής συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν η διαμόρφωση μιας τελεσιγραφικού τύπου πρότασης προς την Ελλάδα αλλά ενός σχεδίου προς παρουσίαση στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια «γρήγορη αντίδραση».

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.


Δρομολογούνται εξελίξεις

Ήταν ευρέως αναμενόμενο ότι στο περιθώριο της συνάντησης και του δείπνου Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ERT) θα διεξάγονταν συζήτηση για το ελληνικό θέμα.

Εντούτοις, η παρουσία Ντράγκι και Λαγκάρντ στη συνάντηση υπήρξε απροσδόκητη εξέλιξη, η οποία δίνει άλλη βαρύτητα στις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλούνταν κυβερνητικούς κύκλους, επιβεβαίωναν αργά το βράδυ ότι και η Αθήνα αναμένει εξελίξεις.

Το γερμανικό πρακτορείο MNI μετέδωσε ότι μετά την κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Πριν από το δείπνο εργασίας με τους βιομηχάνους, κατά τις δηλώσεις προς τον Τύπο που έκαναν η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα κάνουν λόγο για προσπάθεια σύγκλισης ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ ώστε να υπάρξει μια κοινή πρόταση προς την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ με τρεις στντελεστές 6%, 11% και 22% ενώ γίνεται προσπάθεια για καθορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Προς προσχέδιο συμφωνίας;

Η συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιείται εν μέσω πληροφοριών ότι η πλευρά των δανειστών επεξεργάζεται κείμενο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

Ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg πως οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως έναν τρόπος τερματισμού του αδιεξόδου.

Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλείται πρόσωπο με γνώση του θέματος, το οποίο αποκάλυψε πως αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές πέρασαν το Σαββατοκύριακο για να συγκλίνουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική αξιολόγηση.

«Η κοινή θέση (των θεσμών) μπορεί να κοινοποιηθεί στον Τσίπρα από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες» ανέφερε η ίδια πηγή.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες αυτές. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή συμφωνία εκ μέρους των τριών θεσμών» δήλωσε.

Η εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε (μίλησε για «εγγραφολογία») την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνίας τύπου MOU (Memorandum of Understanding) -Μνημονίου.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμφωνία που ενδεχομένως προταθεί στην Αθήνα θα έχει το χαρακτήρα «take it or leave it» και η Ελλάδα ζητά εγγυήσεις εγγυήσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας.

Οι δηλώσεις πριν το δείπνο

Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν τέθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων προς τον Τύπο που έκαναν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από το δείπνο εργασίας, στο Βερολίνο, με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ERT).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, δεν αποκλείεται μετά το τέλος του δείπνου να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα.

Στις δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες επισήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ τόνισε: «Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, εάν δράσουμε από κοινού».

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα» και αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της φορολόγησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών.

Κατά τον κ. Γιούνκερ, η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη ακόμη και 415 δισ. ευρώ ετησίως.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ενιαία ψηφιακή αγορά και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των στελεχών», δήλωσε ο κ. Ποτιέ.

Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες προσπάθειες, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι βιομηχανίες της ERT θα επενδύσουν περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Συνέντευξη Γιούνκερ

Ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη σημερινή Sueddeutsche Zeitung δήλωσε ότι θα ξαφνιαζόταν αν το ελληνικό θέμα δεν αποτελούσε απόψε αντικείμενο συζήτησης, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η συνάντηση πραγματοποιείται όμως και υπό το φως της χθεσινής τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Αγκ. Μέρκελ, του Φρ. Ολάντ και του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η οποία, όπως είπε ο κ. Ζάιμπερτ, πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, «όπως και η προσωπική συνάντηση των τριών στη Ρίγα».
 
Το δείπνο εργασίας άρχισε στις 19:00 (τοπική ώρα), ενώ προηγήθηκαν δηλώσεις των τριών ηγετών και του προεδρείου των επιχειρηματιών στον Τύπο.



Πηγή : tovima.gr



Έληξε η ομηρία στο πλοίο «Κρήτη 2» - Συνελήφθη ο δράστης




Έληξε η ομηρία στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Κρήτη 2» και ο δράστης συνελήφθη.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, ο δράστης, περίπου 30 ετών, κρατούσε όμηρο γυναίκα υπό την απειλή σπασμένου ποτηριού, στο κεντρικό σαλόνι του πλοίου που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενο από το Ηράκλειο.

Στο σημείο έσπευσαν κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του Λιμενικού, μονάδα υποβρυχίων αποστολών και στελέχη της ασφάλειας Πειραιά, που μπήκαν στο πλοίο και συνέλαβαν τον άνδρα.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι επιβάτες του πλοίου (περίπου 600 άτομα) απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Ο 30χρονος δεν φερόταν να έχει κάποια σχέση με τη γυναίκα και τα κίνητρά του είναι μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα.


Ομηρία στο πλοίο Κρήτη 2 – Άνδρας με σπασμένο μπουκάλι κρατάει όμηρο γυναίκα



Όλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ άρχισαν ξημερώματα στο σαλόνι του πλοίου. Άγνωστο ακόμη γιατί ο άνδρας εκτός εαυτού άρχισε να φωνάζει και να απειλεί.

Έσπασε ένα ποτήρι και με αυτό άρχισε να απειλεί μια γυναίκα.

Το πλήρωμα προσπάθησε να τον ηρεμήσει απομακρύνοντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους επιβάτες από το σημείο.
Ο καπετάνιος που προσπάθησε να ηρεμήσει τον άνδρα δέχθηκε και ο ίδιος επίθεση.

Το πλοίο βρίσκεται ανοιχτά του Πειραιά και συνεχίζει την πορεία του. Το πλήρωμα έχει ήδη ενημερώσει τις αρχές και έχει ζητήσει βοήθεια.