Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

3ήμερη άδεια πριν μία εβδομάδα στον σύντροφο τρομοκράτη αρχηγό της 17Ν

 



Την πρώτη του άδεια ύστερα από 20 χρόνια κάθειρξης πήρε από τη φυλακή ο τρομοκράτης Γιωτόπουλος. Τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο θεωρούν σύντροφο τους πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τον είχαν υπερασπιστεί στο δικαστήριο, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο τρομοκράτης δεν είχε ζητήσει άδεια, που θα έπαιρνε όπως και ο εκτελεστής Δημήτρης Κουφοντίνας σχεδόν κάθε μήνα, κάνοντας κατάχρηση των δεσμών που έχει η τρομοκρατική οργάνωση με τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλά στελέχη του.

 Ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, πήρε άδεια πριν μία εβδομάδα 8, 9 και 10 Ιουλίου.

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» είχε υποβάλει αίτημα άδειας από τον περασμένο χειμώνα και σε συνδυασμό με το διδακτορικό που είχε πάρει από Πανεπιστήμιο της Γαλλίας, το Συμβούλιο των Φυλακών έκρινε ότι έχει τις προϋποθέσεις για τη λήψη τριήμερης άδειας. Όλα αυτά τα χρόνια επισκεπτήριο δέχεται μόνο από τη σύντροφό του.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο «Λάμπρος» της «17 Νοέμβρη», είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες και ληστείες της τρομοκρατικής οργάνωσης.



Ο Πλεύρης διέταξε ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου


 

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έλαβε από το νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» το αποτέλεσμα της έρευνας που διέταξε για τον θάνατο του 49χρονου Θεόδωρου Νεμουτιάνου.

Πέρα από τις ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού, που επιμελήθηκε του συμβάντος, θα αναζητηθούν και τυχόν ευθύνες των διοικητικών οργάνων αναφορικώς με πλημμέλειες για το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε τέτοια περιστατικά, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο εφημέρευαν άνω των 70 ιατρών όλων των ειδικοτήτων, που μπορούσαν να ελέγξουν το περιστατικό.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται συγγενείς του, ο Θ. Νεμουτιάνος έφτασε με συμπτώματα οξέος εμφράγματος στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ενημερώνοντας τους γιατρούς για πόνους στην πλάτη.

Ο 49χρονος, είχε δυνατούς πόνους στο στήθος και δύσπνοια, αλλά από το νοσοκομείο τον ενημέρωσαν ότι δεν εφημερεύουν και του σύστησαν να μεταβεί στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Ο 49χρονος άνδρας αισθάνθηκε να επιδεινώνεται η κατάστασή του και έξω από το νοσοκομείο κάλεσε συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο έφτασε και τον παρέλαβε για να πάνε στο νοσοκομείο του Ρίου. Όμως, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ο 49χρονος πέθανε στο κάθισμα του συνοδηγού. 

Όταν ο συγγενής του έφτασε στο Νοσοκομείο του Ρίου, ήταν πλέον αργά.

«Φύγε από εδώ, δεν εφημερεύει», ήταν η απάντηση που εισέπραξε από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου απευθύνθηκε ο 49χρονος και τελικά λίγα μέτρα έξω από το νοσοκομείο εξέπνευσε.

Νωρίτερα, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Ηλίας Θεοδωρόπουλος, διευκρίνισε, μιλώντας στο tempo24.news, ότι μέχρι εκείνη την ώρα είχε προφορική ενημέρωση για το εν λόγω περιστατικό, ενώ τόνισε ότι ο θάνατος το 49χρονου τελεί υπό διερεύνηση.

Υποστήριξε ότι, σύμφωνα με όσα του έχουν μεταφερθεί από το προσωπικό του νοσοκομείου, ο 49χρονος έφτασε εκεί με το αυτοκίνητό του, λέγοντας ότι πονάει στην πλάτη από ψύξη, επικαλούμενος παράλληλα γνωμάτευση από τον προσωπικό του γιατρό.

Η ασφάλεια του νοσοκομείου κάλεσε νοσηλεύτρια, η οποία συνομίλησε μαζί του, εκείνος της ανέφερε ότι πονάει, μάλλον από ψύξη, και εκείνη τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει να πάει στο Νοσοκομείο του Ρίου, που εφημερεύει, για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του προσωπικού, εκείνος αποχώρησε, χωρίς να δώσει σημάδια ότι η κατάστασή του ήταν σοβαρή και κρίσιμη.

«Η ηλικία του, το γεγονός ότι έφτασε μόνος του με το αυτοκίνητό του και περπατούσε κανονικά και επικοινωνούσε δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό στο προσωπικό», αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Ο διοικητής κάνει λόγο για ένα πραγματικά λυπηρό και δυστυχές περιστατικό, το οποίο θα ερευνηθεί πλήρως, ενώ διευκρινίζει ότι οποιοσδήποτε πολίτης καταφύγει στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και ιατρική περίθαλψη, είτε το νοσοκομείο εφημερεύει είτε όχι.

Ο αδελφός του 49χρονου καταγγέλλει ότι στον «Άγιο Ανδρέα» δεν τον εξέτασαν: «Πήγε στον ''Άγιο Ανδρέα'' και ο σεκιουριτάς τον έδωσε στις νοσηλεύτριες. Τους εξήγησε ότι τον πονάει η πλάτη και εκείνες του είπαν ότι δεν εφημερεύει το νοσοκομείο και να πάει στο Ρίο. Ο Θοδωρής έπαιρνε την αδερφή μου και τον αδερφό μου τηλέφωνο, ο οποίος τον πήρε από τον ''Άγιο Ανδρέα'' για να τον πάει στο Ρίο» είπε συγκλονισμένος ο αδελφός του, και πρόσθεσε:

«Μετά από 5 χιλιόμετρα λιποθύμησε στο αυτοκίνητο. Στο Ρίο απλά επιβεβαίωσαν τον θάνατο. Στον ''Άγιο Ανδρέα'' δεν του πήραν ούτε την πίεση. Κάποιος πρέπει να παρέμβει. Θέλουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα, ποιος θα μας προστατέψει;».

Για τον τρόπο που οι νοσηλευτές του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» αντιμετώπισαν τον αδελφό του, είπε: «Δύο νοσηλεύτριες τον είδαν. Τους είπε ότι πονάει, όμως τον έδιωξαν για το Ρίο», κατέληξε.



Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί (άνδρας-γυναίκα) για κλοπή πορτοφολιού από τουρίστες στην Αθήνα


 

Στο πλαίσιο ειδικής επιχειρησιακής δράσης του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για την πρόληψη και αποτροπή αξιόποινων πράξεων στους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μεσημβρινές ώρες της 11-7-2022 συνελήφθησαν, 48χρονος και 46χρονη αλλοδαποί, για κλοπή πορτοφολιού από τουρίστες.

Ειδικότερα οι κατηγορούμενοι εντοπίσθηκαν, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, να προσεγγίζουν στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ζευγάρι τουριστών και με τη μέθοδο της απασχόλησης να αφαιρούν από την γυναίκα το πορτοφόλι της. Άμεσα τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το αφαιρεθέν πορτοφόλι με πλήρες το περιεχόμενο του (205 ευρώ και 85 λίρες Αγγλίας) που αποδόθηκε στην παθούσα

2 κινητά τηλέφωνα

το χρηματικό ποσό των 170 ευρώ

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.



Πέθανε η Ιβάνα Τραμπ

 



Πέθανε σε ηλικία 73 ετών η πρώτη σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνα.

Η Ιβάνα Τραμπ βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Την είδηση επιβεβαίωσε η οικογένειά της με δήλωση που μοίρασε στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο θάνατός της δεν θεωρείται ύποπτος και οι αξιωματούχοι λένε ότι φαίνεται να πέθανε από φυσικά αίτια.

«Η μητέρα μας ήταν μία εκπληκτική γυναίκα, μία δύναμη στις επιχειρήσεις, μία παγκόσμιας κλάσης αθλήτρια και στοργική μητέρα και φίλη. Η Ιβάνα Τραμπ ήταν μια μαχήτρια. Κατάφερε να ξεφύγει από το κομμουνισμό και να έρθει στη χώρα μας. Έμαθε τα παιδιά την συμπόνοια και την αποφασιστικότητα. Θα μας λείψει, στα τρία παιδιά της και στα δέκα εγγόνια της», ανέφερε στη δήλωση η οικογένειά της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από την πλατφόρμα Truth Social, ανέφερε για την Ιβάνα Τραμπ: «Ήταν μια υπέροχη, όμορφη και εκπληκτική γυναίκα που έζησε μια εμπνευσμένη ζωή. Είμαι υπερήφανος για τα τρία παιδιά που αποκτήσαμε μαζί, τον Ντόναλντ Τζούνιορ, την Ιβάνκα και τον Έρικ. Ήταν περήφανη για εκείνους όπως ήμασταν όλοι για εκείνη».



Τσίπρα ανίκανος και δειλός να καταδικάσει Βερναδάκη - Τον καλύπτει απόλυτα

 


Αλέξης Τσίπρας, φαιδρός, ντροπή για την πολιτική,  για ακόμα μία φορά «έκρυψε» τον βουλευτή του Χριστόφορο Βερναρδάκη, επιβεβαιώνοντας ότι πίσω από Πολάκη - Βερναδάκη και κάθε δήλωση προκλητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβεται ο ίδιος και χαίρεται με την κατάντια τους.

Όλη η Ελλάδα παρακολούθησε ένα φαιδρό πολιτικό νούμερο, να μην έχει το θάρρος να αποδοκιμάσει ξεκάθαρα τον πρώην υπουργό του Χριστόφορο Βερναρδάκη για την ανάρτησή του που χαρακτήρισε τη Νίκη Κεραμέως «Πισπιρίγκου της Παιδείας». 

Είναι τέτοιο το ακροαριστερό θράσος του Αλέξη Τσίπρα που τόλμησε να ψέξει και την υπουργό παιδείας, ζητώντας τα ρέστα και λέγοντας πως «μα καλά, ο ίδιος σας ζήτησε συγγνώμη. Δεν σας αρκεί;». 

Η συμπεριφορά Τσίπρα, δείχνει ότι δεν διαθέτει καμία σοβαρότητα σαν άνθρωπος, είναι ένας παρακμιακός πολιτικός, και κρύβεται ξεκάθαρα πίσω από τις άθλιες δηλώσεις των στελεχών του, καλύπτοντας τους.

Το ακροαριστερό πολιτικό νούμερο Αλέξης Τσίπρας που γελάει ο κόσμος μαζί του, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει μέχρι και ότι «ο κ. Μητσοτάκης ήρθε (προ)χθες εσπευσμένα στη Βουλή κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για να επωφεληθεί μίας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε ραδιοφωνικό σταθμό», όταν ο πρωθυπουργός το είχε επίσημα προαναγγείλει με δημόσια ανακοίνωση από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας και πολλές ώρες πριν από την εμπρηστική επίθεση στον «Real»!

Ο Τσίπρας για να αποφύγει δε την ευθύνη που έχουν οι σύντροφοι του ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές για σειρά επιθέσεων με γκαζάκια, μολότοφ και εμπρησμούς, ανέφερε ο γελοίος ότι η  Ν.Δ. έχει έρωτες με την Ακροδεξιά. Για τέτοια γελοία προσωπικότητα μιλάμε και οι πολίτες που θα δείξουν στην κάλπη ποιος είναι ο Τσίπρας, απορούν πώς ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ακόμα ποσοστά πάνω από 20%, παρά την ακαταλληλότητα Τσίπρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο φαιδρός Τσίπρας, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «δεν πέρασε ούτε έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο για να το ξέρει», και το λέει αυτός που πέρναγε μόνο από έξω και μέσα ήταν μόνο σε καμία κατάληψη.



Εκτέλεσαν τον γιο του πρώην προέδρου της Ονδούρας και τρεις φίλους του

 


Σοκάρουν οι εικόνες από κάμερες ασφαλείας, με ένοπλους να σταματούν το αυτοκίνητο των τεσσάρων νεαρών έξω από ντισκοτέκ στην πρωτεύουσα της Ονδούρας και τους εκτελούν εν ψυχρώ!

Ανάμεσα στα θύματα και ο γιος του πρώην προέδρου της χώρας, του Πορφίριο Λόμπο.

Πλάνα από τις κάμερες του συστήματος παρακολούθησης, που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HCH, δείχνουν μασκοφόρους με τουφέκια να σταματούν αυτοκίνητο, να υποχρεώνουν τους επιβαίνοντες να κατέβουν και να τους στήνουν στον τοίχο.

Ο Πορφίριο Λόμπο, ο οποίος κυβέρνησε την Ονδούρα από το 2010 ως το 2014, έχει άλλον έναν γιο, τον Φάμπιο, που εκτίει το τρέχον διάστημα ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών. Η σύζυγος του πρώην προέδρου, η Ρόσα Μπονίγια, είναι επίσης στη φυλακή στην Τεγκουσιγκάλπα, μετά την καταδίκη της για υπόθεση διαφθοράς η οποία εκτυλίχθηκε όταν ήταν ακόμη πρώτη κυρία.






Καραγκιοζιλίκι ετοιμάζουν στην Θράκη οι Τούρκοι με αφορμή την κηδεία του ψευτομουφτή

 


Καραγκιοζιλίκια και εντός Ελλάδας ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην κηδεία του ανθέλληνα ψευτομουφτή Ξάνθης.

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής για την κηδεία του ανθέλληνα ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ, ετοιμάζει καραγκιοζιλίκι φιέστας. 

Η κηδεία θα τελεστεί στις 17:30 στα νεκροταφεία του Ασά Μαχαλέ, σε τάφο που έχει αγοράσει, ενώ θα δώσει σίγουρα το παρών ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, επικεφαλής 16μελούς αντιπροσωπείας και δεν αποκλείεται να έρθουν και άλλοι.

Ο 57χρονος ανθέλληνας Αχμέτ Μετέ, κρατούσε τα ηνία της ψευτομουφτείας για 15 χρόνια και είχε… καταδικαστεί δύο φορές από τη Δικαιοσύνη για τις δηλώσεις και τις ενέργειές του.  προξενείο.

Συλλυπητήριο μήνυμα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εύχομαι το έλεος του Θεού στον Αχμέτ Μετέ Χοτζεφέντι, τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης. Μεταφέρω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, στους οικείους του εκλιπόντος δασκάλου μας και σε όλα τα αδέρφια μου που ζουν στη “δυτική” Θράκη», έγραψε. Αμέσως μετά τηλεφώνησε στη χήρα του ψευτομουφτή, προκειμένου να της εκφράσει την οδύνη του.

Ο προκλητικός ψευτομουφτής, είχε αναπτύξει ανθελληνική δράση και πάντα μαζί με το προξενείο προσπαθούσε να πείσει φορείς του εξωτερικού ότι η Ελλάδα δήθεν καταπατά τα δικαιώματα της αυτοπροσδιοριζόμενης «τουρκικής» μειονότητας, κάνοντας πάντα λόγο για «δυτική Θράκη». Οι ενέργειέες του και οι δηλώσεις του τον έμπλεξαν σε μπελάδες, με αποτέλεσμα να συρθεί στα δικαστήρια δύο φορές. Το 2016, ο Μετέ παρεμπόδισε τον νόμιμο μουφτή, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, να τελέσει την κηδεία μουσουλμάνου στρατιώτη που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό και έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα, προκειμένου να κάνει εκείνος τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ καταγγέλλεται ότι κατ’ εντολή του απομακρύνθηκε και η ελληνική σημαία που σκέπαζε τη σορό του άτυχου στρατιώτη. Για την υπόθεση καταδικάστηκε -τέσσερα χρόνια αργότερα- σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για «αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα και προσπάθεια παρακώλυσης θρησκευτικής τελετής». Η απόφαση… ενόχλησε τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εμμέσως ταύτισε την Ελλάδα με «τα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου»!

Επίσης, το 2016, ο Αχμέτ Μετέ παρομοίασε τον τότε πρόεδρο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Μουσταφά Νταβούς, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη… Ραούφ Ντενκτάς! Κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» και πέρσι του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.



Σκληροί κακοποιοί οι δράστες της απόπειρας δολοφονίας στην Βούλα

 


Εξιχνιάστηκε, μετά από ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος πέντε (5) ατόμων (τεσσάρων αλλοδαπών και ενός ημεδαπού), που διαπράχθηκε την 22-1-2022 στην περιοχή της Βούλας.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 13-7-2022, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, δύο (2) εκ των δραστών, 42χρονος αλλοδαπός και 34χρονος ημεδαπός, ενώ έτερος δράστης, 35χρονος αλλοδαπός, είναι ήδη έγκλειστος Καταστήματος Κράτησης. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω τυγχάνουν δύο επιπλέον άτομα.

Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίσθηκε δικογραφία, για απόπειρα πολλαπλής ανθρωποκτονίας και επικίνδυνες σωματικές βλάβες στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών εξακριβώθηκε ότι, απογευματινές ώρες της 22-1-2022 , οι κατηγορούμενοι ενωθήκαν σε ομάδα, με διακριτούς ρόλους, με επικείμενο σκοπό να συναντηθούν με δύο από τους αλλοδαπούς παθόντες, οι οποίοι συνοδεύονταν και από άλλα τρία άτομα, σε κατάστημα-φούρνο στην Βούλα Αττικής, για να συζητήσουν για μεταξύ τους διαφορές.

Κατά την συνάντηση που πραγματοποίησαν, δύο εκ των κατηγορουμένων με δύο από τους παθόντες, κάθισαν σε τραπεζοκαθίσματα του εν λόγω καταστήματος, όπου αρχικά συνομίλησαν και στη συνέχεια ακολούθησε συμπλοκή, με συμμετοχή του συνόλου των δραστών, οι οποίοι με χρήση πυροβόλων όπλων και μαχαιριού τραυμάτισαν τους πέντε παθόντες και στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Σημειώνεται ότι τρεις εκ των αλλοδαπών τραυματιών, μεταφέρθηκαν σε σοβαρή για την υγεία τους κατάσταση, σε νοσοκομεία όπου παρέμειναν για νοσηλεία μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του 42χρονου συλληφθέντα:



πιστόλι με υποδοχή για σιγαστήρα και γεμιστήρα με 14 φυσίγγια και φυσίγγιο στην θαλάμη του

132 φυσίγγια

3 γεμιστήρες πιστολιού

2 μαχαίρια

τσεκούρι

ηλεκτρονική συσκευή παρεμβολής σήματος ( gps blocker )

ανιχνευτής ηλεκτρονικών συσκευών -κοριών παρακολούθησης

αλεξίσφαιρο γιλέκο

διόπτρα μακρύκανου όπλου

2 φορητοί ασύρματοι

tablet

6 κινητά τηλέφωνα

3 πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων

στέλεχος και κάρτα sim

2 κάρτες μνήμης

usb stick

όχημα ιδιοκτησίας του, που χρησιμοποιήθηκε για τη τέλεση των ως άνω πράξεων

το χρηματικό ποσό των 10.750 ευρώ

στην κατοχή του 34χρονου συλληφθέντα:

μαχαίρι

κινητό τηλέφωνο

Δ.Χ.Ε ταξί

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Συμμορίες νεαρών κακοποιών σπάνε καθρέπτες παρκαρισμένων αυτοκινήτων

 



Σύμφωνα με το Larissanet.gr, ομάδες νεαρών κακοποιών κατέστρεψε αναίτια και αψυχολόγητα δεκάδες καθρέπτες σταθμευμένων αυτοκινήτων, προκαλώντας αγανάκτηση στους ιδιοκτήτες των ΙΧ και ανησυχία σε πολλούς άλλους οδηγούς.

Στο στόχαστρο ομάδα νεαρών κακοποιών,  βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 12/7 οι καθρέπτες δεκάδων αυτοκινήτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ορισμένοι καθρέπτες έχουν ξεχαρβαλωθεί τελείως από τη θέση τους, ενώ σε κάποιους έχει ξεκολλήσει το κάλυμμά τους, ως προϊόν των σφοδρών χτυπημάτων που δέχθηκαν.

Σύμφωνα με καταγγελίες, η επίθεση προκλήθηκε αναίτια και αψυχολόγητα από ομάδα νεαρών κακοποιών λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Οι νεαροί προέβησαν στην καταστροφή δεκάδων καθρεπτών, αδιαφορώντας για την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.






Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος αντικατάστασης ενός σπασμένου καθρέπτη κυμαίνεται από 100 έως 600 ευρώ, ενώ μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο, στην περίπτωση που ο καθρέπτης είναι premium αυτοκινήτου, και ειδικά αν είναι αναδιπλούμενος και θερμαινόμενος.

Οι κάτοικοι έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους για τα εν λόγω περιστατικά, που όπως φαίνεται ολοένα και αυξάνονται, λαμβάνοντας τη μορφή μιας κακόγουστης μόδας.

Το σπάσιμο των καθρεπτών, συμβαίνει απο ομάδες ανηλίκων κακοποιών και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως στην Αθήνα.



Με 8 μονάδες μπροστά η Ν.Δ. απο τον ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας ακατάλληλος σε όλα - Ανδρουλάκης δεν τραβάει

 



Στις 8 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση κόμμα συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 26% που προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο από τη Σία Κοσιώνη.

Και σε αυτή την δημοσκόπηση καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ, σε όλες τις μετρήσεις δεν έχει την καταλληλότητα πουθενά σε κανένα τομέα, αντίθετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έρχεται πρώτος και καταλληλότερος σε όλα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και σε αυτή την δημοσκόπηση δείχνει ότι δυστυχώς δεν τραβάει, δεν δείχνει καλή επιλογή για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, αφού δεν μπορεί να κάνει την διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση σε κάρτες :
















Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι ο πρόεδρος Ματαρέλα

 



Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με τη χώρα να βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση. 

Αφού δήλωσε στους υπουργούς του ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να ανακοινώσει και επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης που υπάρχει η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού τονίζει τα εξής:

“Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή”.




«Μπλόκο» στα τουρκικά F-16 και με την υπογραφή του Κογκρέσου

 



Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία του βουλευτή των Δημοκρατικών από το Νιού Χαμσάιρ, Κρις Πάπας, με την οποία μπλοκάρετε ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Οι τροπολογίες του Κρις Πάπας απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο και δημοκρατικό ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο»: με τα λόγια αυτά, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας είχε περιγράψει νωρίτερα την Πέμπτη στο CNN Greece έναν από τους σημαντικούς λόγους πίσω από την προσπάθειά του να μπλοκάρει την πώληση όπλων στην Άγκυρα μέσω της αμερικανικής Βουλής.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να λογοδοτήσει για τη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα της Τουρκίας για οπλισμό μέχρι να αλλάξει τη στάση της.




Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης

 



Τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση από το  Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η Εθνική Στρατηγική για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ).

Σκοπός της  πρωτοβουλίας είναι η θέσπιση ενός ολιστικού στρατηγικού πλαισίου για την ανάπτυξη και την υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για την περίοδο 2022-2030. 

Στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής είναι:

Η  ενίσχυση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η ενίσχυση των προσόντων, των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας του εργατικού δυναμικού. Η ενίσχυση της ετοιμότητας και προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας και του εργατικού δυναμικού.

Η ευρύτερη βελτίωση των δεδομένων στην αγορά εργασίας και την απασχόληση.

Η Εθνική Στρατηγική για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης διαρθρώνεται σε 4 στρατηγικούς άξονες:

Πρώτος άξονας: Ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας και της μακροχρόνιας ανεργίας.

Δεύτερος άξονας: Ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης και διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας.

Τρίτος άξονας: Ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της χώρας και ενίσχυση της απασχολησιμότητάς του.

Τέταρτος άξονας: Αγορά Εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα και τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Στρατηγικής χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το ΕΣΠΑ 2021-2027 και εθνικούς πόρους.



«Έξυπνο» καινοτόμο σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε επιλεγμένα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου στην Πάρνηθα

 



Με στόχο την προστασία του δάσους της Πάρνηθας από πυρκαγιές ο  Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) εγκαθιστά στους πυλώνες υψηλής τάσης ένα «έξυπνο» σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε επιλεγμένα σημεία του ηλεκτρικού δικτύου, τα οποία υπέδειξε το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πιλοτικό έργο, το οποίο δρομολογείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και προβλέπει την τοποθέτηση 540 αισθητήρων, καθώς και οπτικών και θερμικών καμερών πανοραμικής λήψης σε 135 πυλώνες του Διαχειριστή, καλύπτοντας έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας.

Είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών και αξιολόγησης πιθανού κινδύνου πυρκαγιάς που θα συλλέγει, θα ενοποιεί και θα αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα από τις κάμερες και τους αισθητήρες εκπέμποντας, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, επείγον σήμα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Σε συνδυασμό με τους αισθητήρες, οι οπτικές κάμερες θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι θερμικές κάμερες θα ειδοποιούν για πιθανή έναρξη πυρκαγιάς και κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τα δεδομένα θα μεταδίδονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια μέσω δικτύου LoRa και ευρυζωνικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G).

Σημειώνεται ότι το «έξυπνο» σύστημα πυρανίχνευσης είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.



Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

 



Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Με το νέο πρόγραμμα ενισχύεται περαιτέρω ο εσωτερικός τουρισμός και προστίθεται μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής της ΔΥΠΑ.


Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr εως και τις 18 Ιουλίου ανάλογα με το τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους.

Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.  

Η επιδότηση κυμαίνεται από 73% έως και 100%  και είναι αυξημένη σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή,  ενώ τον Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η  αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ  κατόπιν  απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Οι δικαιούχοι επιδοτούνται και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για  ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

 



Σε δύο πυλώνες η στήριξη της κοινωνίας


 

Ολόκληρος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με επίπεδα πληθωρισμού πρωτόγνωρα. Σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ο πληθωρισμός σε όλον τον κόσμο.. Οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσκολίες σε όλο το φάσμα του οικονομικού τους βίου. Είναι αντιμέτωπες με αχαρτογράφητα νερά και οφείλουν όλες οι χώρες να επεξεργάζονται σενάρια, ακόμη και τα πιο ακραία, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα συναντήσουν μπροστά τους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό εφαρμόσει πλάνο, σχέδιο στήριξης, και με οριζόντια διάσταση προς το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και πιο στοχευμένο στους ευάλωτους, εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως έχει δημοσιευθεί από έρευνες Ινστιτούτων, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια.

Με την αναστολή, επί της ουσίας, της ρήτρας αναπροσαρμογής τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης το οποίο θα έχει διάρκεια για όσο χρειαστεί.

Πέρασε τροπολογία που βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τις συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή». Η Πολιτεία φροντίζει να θωρακίσει τη σωστή λειτουργία της αγοράς απέναντι σε πρακτικές που θέλουν να κερδοσκοπήσουν βάρος της κοινωνίας.

Έχουμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Η δεύτερη παρέμβαση με αυξημένη περίμετρο.

Έχουμε πολλές φορές εξηγήσει γιατί δεν είναι εφικτός και δόκιμος ο τρόπος αξιοποίησης των φορολογικών εργαλείων και συγκεκριμένα του Φ.Π.Α. και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε ό,τι αφορά στη μείωση της τιμής στα καύσιμα.

Ο πρώτος βασικός λόγος είναι ότι τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ευθέως συνδεδεμένα με τους έμμεσους φόρους, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι  σε άλλες χώρες. Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα στερούσε πολύτιμα έσοδα και θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία συνθήκη πάρα πολύ κρίσιμη για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις στήριξης της κοινωνίας, αλλά και για ευρύτερους λόγους μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον αστάθειας.

Ο δεύτερος λόγος που προκρίνει η Κυβέρνηση και συστήνει και το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι τα μέτρα να μην έχουν τόσο πολύ οριζόντιο χαρακτήρα, όσο περισσότερο στοχευμένο. 

Έχουμε κατά καιρούς ενισχύσει τους οικονομικά αδύναμους με απευθείας χρηματοδότηση για να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων, στα καταναλωτικά αγαθά.

Και όλο αυτό είναι ένας πυλώνας πολιτικής στήριξης σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις και την εισαγόμενη ακρίβεια.


Υπάρχει ένας δεύτερος πυλώνας πολιτικής, που ξετυλίγεται στο βάθος αυτής της τριετίας, με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που ενισχύουν έμμεσα το εισόδημα. Με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που δίνει τη δυνατότητα σε κόσμο από το περιθώριο της ανεργίας, αλλά και του μηδενικού εισοδήματος να ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία και να έχει έναν μισθό. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο, χωρίς να έχει προστεθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω φορολογική επιβάρυνση σε κανέναν Έλληνα πολίτη.



Ολοκληρώνεται το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης σχετικά με την Παιδεία

 



Σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία»

Ολοκληρώνεται το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων σχετικά με την Παιδεία

Σήμερα, ύστερα από 36 μήνες, το σύνολο αυτών των στοχεύσεων, το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων σχετικά με την Παιδεία, προωθείται και ολοκληρώνεται με το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα -το όγδοο θέλω να θυμίσω κατά σειρά νομοθέτημα του Υπουργείου Παιδείας.


Συμπληρώνεται το τόξο αλλαγών για το οποίο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά: από τη διετή προσχολική εκπαίδευση με την ξένη γλώσσα, μέχρι το νέο σχολείο των σύγχρονων μαθημάτων, των δημιουργικών δραστηριοτήτων, των 25.000 διορισμών εκπαιδευτικών, 16.200 που έχουν ήδη γίνει -οι πρώτοι διορισμοί εδώ και 12 χρόνια, τακτικού προσωπικού- και 8.500 που αναμένονται σήμερα.

Το νέο τοπίο συμπληρώνεται από τα 120 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, τα οποία τυγχάνουν πάρα πολύ θετικής ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία, αλλά φυσικά και την έμφαση την οποία έχουμε δώσει στην εξειδικευμένη επαγγελματική γνώση και φυσικά τώρα στο πώς θα οικοδομήσουμε το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα.

Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία δεν ήταν τυχαία. Στο συγκεκριμένο πεδίο πίστευα και πιστεύω ότι εκδηλώνεται και ο κοινωνικός προσανατολισμός αλλά και τελικά η συνολική θεώρηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.


Οι προτεραιότητές μας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες


Σε ό,τι μας αφορά, λοιπόν, οι προτεραιότητές μας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες:


Η πρόσβαση σε ποιοτική γνώση και μάθηση για όλα τα Ελληνόπουλα, με κατάρτιση που θα τα βοηθά να χτίζουν με τη δική τους αξία το δικό τους μέλλον, ώστε να μπορούν να σταδιοδρομούν ως επιστήμονες ή ως επαγγελματίες σ’ ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω, αλλά οι ίδιες δυνατότητες στους ίδιους ανθρώπους με τις ίδιες φιλοδοξίες.

Και «νοιάζομαι για τους νέους», δεν σημαίνει ότι τους χαϊδεύω τα αυτιά για να τους στρέψω σε σχολές με ανύπαρκτο αύριο. «Νοιάζομαι» σημαίνει να οπλίζω τα μυαλά και τη θέληση των νέων με τις κατάλληλες σπουδές, που θα τους επιτρέπουν να αρπάξουν τις ευκαιρίες του μέλλοντος, όχι γενικά κι αόριστα αλλά με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Διαφορετικά, οι ψεύτικες υποσχέσεις κατασκευάζουν ψεύτικες ζωές.

Σε αυτές τις κατευθύνσεις του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των σπουδών και της σύνδεσης με την επαγγελματική προοπτική κινείται το νέο νομοσχέδιο -όπως είπα, με τον τίτλο «Νέοι Ορίζοντες» να σηματοδοτεί το περιεχόμενό του- διευρύνοντας την ισχύ του δημόσιου Πανεπιστημίου, ανοίγοντας τις δράσεις του στο διεθνές πεδίο και απελευθερώνοντας τελικά τη διοίκησή του. Με άλλα λόγια οδηγώντας την Ανώτατη Παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή.


Αυτές τις ρυθμίσεις τις έχει ήδη επιβάλει η ίδια η ελληνική κοινωνία


Αυτές τις ρυθμίσεις τις κατήρτισε το Υπουργείο Παιδείας, πιστεύω όμως ότι ουσιαστικά τις έχει ήδη επιβάλει η ίδια η ελληνική κοινωνία. Γιατί τις δικές της, τελικά, απαιτήσεις μεταφράσαμε σε νομοθετικά άρθρα.


Γι’ αυτό και η απήχηση πολλών από τις διατάξεις του νομοσχεδίου -των περισσότερων θα έλεγα αν κρίνω και από τη δημόσια διαβούλευση- η απήχησή τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια. Και ύστερα από μακρά διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα κάποιοι μπορεί να έχουν ακόμα επιφυλάξεις για τα ζητήματα που άπτονται της διοίκησης των πανεπιστημίων, αυτά όμως είναι 10 άρθρα σε ένα νομοσχέδιο των 450 άρθρων. Η μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν έχει επιφυλάξεις, αντίθετα στηρίζει τον κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου.

Να θυμίσω κιόλας στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι και στην κοινή γνώμη όλες οι έρευνες καταδεικνύουν σχεδόν καθολική αποδοχή. Προσέξτε: τρεις στους τέσσερις οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με το ελληνικό Erasmus. Τέσσερις στους πέντε οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι συνεπώς η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή. Και βέβαια νομίζω ότι είναι και η ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις φωνές των ιδίων των φίλων της.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο σε μια παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά


Στο πρώτο κεφάλαιο, αυτό των γνωστικών εφοδίων, θα ήθελα να ξεχωρίσω την ευελιξία των νέων προγραμμάτων που καταργούν τα στενά επιστημονικά στεγανά.

Δύο συγγενή τμήματα θα μπορούν πλέον να καταρτίζουν κοινά μαθήματα που να οδηγούν σε κοινό πτυχίο. Για παράδειγμα, δύο τμήματα Ιστορίας και Ανθρωπολογίας θα έχουν τη δυνατότητα, πλέον, να συμπράττουν απονέμοντας τίτλο Ιστορίας και Ανθρωπολογίας, ένα πτυχίο το οποίο προφανώς αντανακλά μεγαλύτερο εύρος γνώσεων.

Ταυτόχρονα εισάγονται και τα διπλά προγράμματα σπουδών, που θα οργανώνουν τμήματα οποιουδήποτε πανεπιστημίου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, απονέμοντας διπλό τίτλο σπουδών. Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεργάζεται ήδη με το Columbia σε διαφορετικές ειδικότητες μηχανικών, οι οποίοι αποφοιτούν με δύο πτυχία. Προφανώς είναι μία διαδικασία που αξιοποιεί πολύ καλύτερα τον χρόνο των φοιτητών και διαμορφώνει αποφοίτους με γνώσεις σε πολλά επιστημονικά πεδία.

Τον ίδιο στόχο θα υπηρετεί και το ελληνικό Erasmus, που θα διαρκεί ένα εξάμηνο, όσο και το ευρωπαϊκό. Όμως εδώ είναι σημαντικό ότι οι ανταλλαγές φοιτητών θα μπορούν να γίνονται και μεταξύ μη συναφών τμημάτων κι έτσι οι νέες και οι νέοι μας να μπορούν να ανιχνεύσουν ένα διαφορετικό ακαδημαϊκό αντικείμενο, σε μία άλλη σχολή, ενδεχομένως σε μία άλλη πόλη, για ένα εξάμηνο.

Κατοχυρώνονται ακόμα δύο καινοτομίες: οι Σπουδές Κατεύθυνσης, οι οποίες θα οδηγούν σε εξειδικευμένο τίτλο σπουδών και τα προγράμματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας με διάρκεια 3,5 έτη και υποχρεωτική πρακτική άσκηση. Πρόκειται για δύο εκπαιδευτικές γέφυρες προς το επάγγελμα το οποίο θα επιλέξει αργότερα ο κάθε πτυχιούχος, ώστε μετά τις σπουδές του να είναι πραγματικά έτοιμος να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του.

Και μια ακόμη τομή, εξίσου σημαντική: τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται πια από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Παύει δηλαδή αυτός ο πατερναλιστικός κρατισμός που ήθελε τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να έχει άποψη, να εγκρίνει ουσιαστικά τι θα διδάσκονται οι φοιτητές. Αυτό θα το αποφασίζουν τα ίδια τα ιδρύματα και θα το πιστοποιεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με αυτές τις αλλαγές και πολλές ακόμα -στις οποίες δεν έχω τον χρόνο να αναφερθώ- το δημόσιο πανεπιστήμιο στην πατρίδα μας μπαίνει επιτέλους σε μια παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά. Παύει να είναι προσανατολισμένο στα στενά όρια ενός μόνο γνωστικού αντικειμένου, οικοδομεί πολύ πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες, πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες.


Αλλάζει εκ βάθρων και ο δεύτερος και ο τρίτος κύκλος σπουδών


Αλλάζει εκ βάθρων και ο δεύτερος και ο τρίτος κύκλος σπουδών, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά.


Τα μεταπτυχιακά θα συστήνονται τώρα με απλή απόφαση της Συγκλήτου και πιστοποίηση της Εθνικής Αρχής, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου. Και τα πανεπιστήμια θα είναι αυτά που θα ορίζουν ελεύθερα τα τυχόν δίδακτρα και τις πηγές χρηματοδότησης, όπως και τους διδάσκοντες αλλά και τις συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια, ιδίως σε κοινά ξενόγλωσσα προγράμματα.

Όσον αφορά το τελικό στάδιο σπουδών, εισάγεται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας ο θεσμός των βιομηχανικών διδακτορικών. Είναι μία διεθνής πρακτική στην οποία συμπράττει ο δευτερογενής τομέας, συνδέοντας τις σπουδές στην πράξη με την έρευνα και την παραγωγή.

Ο υποψήφιος διδάκτορας θα μπορεί να συνάπτει σύμβαση με το ίδρυμά του και με μία επιχείρηση, για να ετοιμάσει τη διατριβή του σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Στο μεταξύ, όμως, θα αμείβεται κανονικά, αξιοποιώντας τις υποδομές και των δύο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι μετά στη διάθεση τόσο του πανεπιστημίου, όσο προφανώς και του φορέα που τη ζήτησε.

Το κέρδος ωστόσο θα είναι συνολικότερο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις, η ελληνική οικονομία, θα αναπτύσσονται πιο γρήγορα με πυροδότη την ουσιαστική εφαρμοσμένη έρευνα. Και ακριβώς γι’ αυτό 35 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για να καλύψουν τριετή βιομηχανικά διδακτορικά των πανεπιστημίων μας.

Αυτό σημαίνει εθνική Παιδεία στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας.


Το διπλό καθήκον του δημόσιου πανεπιστήμιου


Τώρα, ο άλλοτε μεγάλος απών, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, επιστρέφει για να ανταποκριθεί στο διπλό καθήκον του: να μορφώσει τους νέους Έλληνες αλλά να διαμορφώσει και τη νέα Ελλάδα.


Και, στον ίδιο αναπτυξιακό ρόλο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανεπιστήμιά μας, θα μπορούν πλέον τα ίδια να συγκροτούν στο εσωτερικό τους θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, αν κάποιοι απόφοιτοι ή και μεταπτυχιακοί σπουδαστές έχουν μία ρηξικέλευθη επιχειρηματική ιδέα αλλά όχι τα μέσα και τους πόρους για να την υλοποιήσουν, το πανεπιστήμιο πια θα μπορεί, με θεσμική κατοχύρωση, να βρεθεί δίπλα τους. Να τους στεγάσει, να τους διαθέσει εξοπλισμό, να ορίσει συμβούλους καθηγητές για το νέο εγχείρημα.

Θεσμοθετείται, όμως, προσέξτε, και η αντίθετη φορά. Υπηρεσίες που μπορούν πια τα πανεπιστήμια να παρέχουν δωρεάν προς την ίδια την κοινωνία. Φοιτητές της Νομικής, για παράδειγμα, να μπορούν να οργανώσουν γραφεία που θα πληροφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για θέματα προσωπικών δεδομένων. Ομάδες φοιτητών Ψυχολογίας που θα παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τέτοιες δράσεις θα έχουν πλέον θεσμική κατοχύρωση αλλά και την υποστήριξη Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και φυσικά θα αποτελούν και πρόσθετα στοιχεία για την αξιολόγησή τους.

Τέλος, ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας είναι η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών. Αυτή παύει να αποτελεί ένα απαξιωμένο, συχνά διεκπεραιωτικό στάδιο. Πρέπει να γίνει και γίνεται κανονικό μάθημα, που βαθμολογείται ως προς την απόκτηση πτυχίου. Παράλληλα, όμως, θα συνοδεύεται και από υποχρεωτική ασφάλιση και καταβολή αποζημίωσης. Θα αποτελεί ουσιαστικά μία πρόβα κανονικής εργασίας. Μία προσομοίωση της επόμενης μέρας.

Όλα αλλάζουν στο πανεπιστήμιο των Νέων Οριζόντων


Αλλάζει και ο τρόπος διοίκησής τους, με πρώτη τομή τον τρόπο εκλογής των διδασκόντων, ώστε να εκλείψουν επιτέλους οι φωτογραφικές προκηρύξεις και τα κρούσματα ευνοιοκρατίας.

Το μητρώο γνωστικών αντικειμένων για τους υποψήφιους διδάσκοντες θα έχει τριετή διάρκεια και κυρίως θα καταρτίζεται σε ουδέτερο χρόνο, ώστε να μην επιτρέπεται η προκήρυξη εξατομικευμένων θέσεων.  

Και το ίδιο θα ισχύει και για το μητρώο εκλεκτόρων του κάθε ιδρύματος, για να αποτρέπονται τυχόν ευνοϊκοί συσχετισμοί υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Ενώ και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται πλέον ηλεκτρονικά, με τη συμμετοχή και καθηγητών από άλλα πανεπιστήμια.

Επίσης, κάθε πανεπιστήμιο θα εκπονεί ένα σχέδιο ετήσιων προσλήψεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τμημάτων του, προκειμένου να μην προκηρύσσονται θέσεις αυθαίρετα.

Αλλά και το έργο των νυν διδασκόντων αποκτά ένα νέο πλαίσιο. Η απασχόλησή τους γίνεται πιο ευέλικτη και αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους. Παράλληλα, απλουστεύονται οι μετακινήσεις τους για ερευνητικά προγράμματα και επιτέλους εξορθολογίζεται το καθεστώς της παράλληλης απασχόλησής τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή, αναθεωρείται ριζικά ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζεται η δημιουργία νέων πανεπιστημιακών μονάδων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αδιαφορίας για την εκπαίδευση, αλλά και εκμαυλισμού της κοινωνίας, από τη μαζική ίδρυση τμημάτων που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν φύγει.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι από τις πρώτες κινήσεις μας ήταν να έχουμε το θάρρος να αναστείλουμε τη λειτουργία 37 τμημάτων που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και κυρίως «στο πόδι». Όπως ακυρώσαμε και τη δημιουργία μιας ακόμα, της τέταρτης, Νομικής σχολής. Ενώ το Υπουργείο βοήθησε ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο Πατρών να συνενώσει τμήματά του.

Η πολιτική μας αυτή τώρα, αποκτά κανόνες, καθώς το σχέδιο νόμου ορίζει με σαφήνεια πώς θα ιδρύονται, πώς θα συγχωνεύονται, πώς θα μετονομάζονται ή πώς θα καταργούνται νέα τμήματα. Και αυτός ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης θα είναι πιο ορθολογικός, θεραπεύοντας και πολλές από τις αγκυλώσεις της εξαιρετικά πρόχειρης ένωσης των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ. Θα αποτυπώνει τελικά τις πραγματικές ανάγκες και της Παιδείας και της οικονομίας. Θα είναι δυναμικός, αλλά και εξωστρεφής.

Γιατί με τις νέες ρυθμίσεις τα πανεπιστήμια θα μπορούν να ιδρύουν και ερευνητικά κέντρα πέρα από την έδρα τους, όπως και να μπορούν να δημιουργούν τα δικά τους παραρτήματα στο εξωτερικό.

Το ίδιο πνεύμα εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και δημοκρατίας που διατρέχει το νέο πανεπιστήμιο χαρακτηρίζει και τη διοίκησή του.

Εδώ η βασική καινοτομία είναι το 11μελές Συμβούλιο από έξι μέλη τα οποία θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ και από ακόμα πέντε προσωπικότητες που θα τα επιλέγουν από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου του πολιτισμού, της οικονομίας.

Το Συμβούλιο θα έχει διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες. Η Σύγκλητος διατηρεί πάντα τον πρώτο λόγο σε θέματα εκπαίδευσης. Το Συμβούλιο, όμως, θα εκλέγει τον Πρύτανη μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών του. Επιλέγοντας και τον Εκτελεστικό Διευθυντή.

Έτσι η διοίκηση μοιράζεται ορθολογικά ανάμεσα στον Πρύτανη και το Συμβούλιο. Είναι ένα συλλογικό μοντέλο το οποίο σήμερα -φαντάζομαι το γνωρίζετε- ακολουθούν τα περισσότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, αντί της μονοπρόσωπης εξουσίας του Πρύτανη.

Το ίδιο όμως δημοκρατική γίνεται και η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα των Πανεπιστημίων, ώστε να μπορούν να έχουν πραγματικό λόγο για τα θέματα που τους αφορούν.

Οι εκπρόσωποί τους θα αναδεικνύονται πλέον μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου και θα απαρτίζουν ένα νέο σώμα, το Συμβούλιο Φοιτητών.

Αυτό προφανώς θα είναι ανεξάρτητο από τα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων, τα οποία θα εξακολουθούν να λειτουργούν με τις διαδικασίες και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις τους, όπως τις ξέρουμε ως τώρα.

Και αποστολή του Συμβουλίου Φοιτητών θα είναι να εισηγείται στη διοίκηση θέματα που τους αφορούν. Γι’ αυτό και πρέπει να εκπροσωπούνται και όλα τα τμήματα.

Και μία τρίτη σημαντική τομή αποτελούν οι νέες μονάδες που θα πλαισιώνουν τα ιδρύματα των Νέων Οριζόντων. Οι κυριότερες από αυτές είναι το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογία της έρευνας, με καθήκοντα τα οποία φανερώνουν οι τίτλοι τους.

Αναβαθμίζονται όμως και οι υφιστάμενες υπηρεσίες, όπως τα κέντρα επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης, τα ερευνητικά ινστιτούτα, αλλά και οι εταιρείες αξιοποίησης και διαχείρισης της σημαντικής περιουσίας που έχουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η αρμοδιότητα μάλιστα της ίδρυσης νέων μονάδων στα πανεπιστήμια περνά πια από το Υπουργείο στη Σύγκλητο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το αυτοδιοίκητο. Ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν και οι πόρτες στην ελεύθερη διακίνηση της μάθησης, καθώς στην Ελλάδα θα διδάσκουν στο εξής και επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό. Οι Έλληνες ακαδημαϊκοί που διαπρέπουν εκτός των συνόρων σύντομα θα μπορούν να έχουν μερική απασχόληση στη πατρίδα τους.

Και κάτι τελευταίο, το οποίο όμως θα μπορούσα να αναφέρω και πρώτο. Με το νέο σχέδιο νόμου αυξάνεται δραστικά η φροντίδα για τον φοιτητικό πληθυσμό και πέραν των σπουδών.

Προβλέπονται κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης, στελεχωμένα από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, με δωρεάν ανοιχτή πρόσβαση σε κάθε φοιτητή.

Και ενισχύεται η ειδική μέριμνα για φοιτητές με αναπηρίες, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβασή τους σε κάθε πανεπιστημιακή δραστηριότητα.

Η βασική στόχευση της πρωτοβουλίας μας


Περιορίζομαι, λοιπόν, να επαναλάβω τη βασική στόχευση της πρωτοβουλίας μας, που είναι η αποδέσμευση του δημόσιου πανεπιστημίου από γραφειοκρατικά αλλά και από ιδεοληπτικά βαρίδια, αλλά και από την κυβερνητική χειραγώγηση. Ώστε η ανώτατη Παιδεία να ξαναβρεί τον ρόλο της ως πραγματικός ιμάντας κοινωνικής ανόδου, κυρίως των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Σε μία βάση, όμως, ρεαλιστική με μαθήματα και προγράμματα σπουδών που θα δίνουν ισχυρά πτυχία και με πτυχία τα οποία θα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να βρει κάποιος μία καλή δουλειά.


Η εκπαιδευτική πολιτική είναι ταυτόχρονα διπλά κοινωνική πολιτική. Από τη μία πλευρά οπλίζει τη νέα γενιά να χτίσει τη ζωή της. Παράλληλα, όμως, αποτελεί μία άσκηση ευθύνης, προσπάθειας και ομαδικότητας που διαμορφώνουν τον πολίτη. Πρέπει, συνεπώς, να εδράζεται στην αλήθεια και την αξιοκρατία.


 


 



Μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων ΔΥΠΑ- Microsoft


 

Ολοκληρώθηκε το δωρεάν πρόγραμμα  επαγγελματικής κατάρτισης «Αναβάθμιση και πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων σε cloud υπηρεσίες της Microsoft». Αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της σύμπραξης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης  με τη Microsoft Ελλάδος για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.

Για το πρόγραμμα αυτό εκδηλώθηκε πολύ υψηλή ζήτηση, αφού για τις 1.000 προσφερόμενες θέσεις -για ανέργους ηλικίας 18 έως 45 ετών - υποβλήθηκαν πάνω από 2.500 αιτήσεις, με τη συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων να πληρούν τα κριτήρια που είχαν τεθεί.  980 ωφελούμενοι ολοκλήρωσαν  το πρόγραμμα σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης (ποσοστό ολοκλήρωσης 98%).

Σημειώνεται ότι το  92% των συμμετεχόντων αξιολόγησε το περιεχόμενο του προγράμματος ως ικανοποιητικό, το 91% δήλωσε ικανοποιημένο από τους εκπαιδευτές, το 92% δήλωσε ικανοποιημένο από το εκπαιδευτικό υλικό, ενώ 9 στους 10 θα συνιστούσαν το πρόγραμμα σε φίλους ή γνωστούς.

Σύντομα - όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης που υπήρξε ποτέ, με χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.  Οι συνεργασίες της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Google, την Amazon και τη Cisco δείχνουν ότι το Κράτος αντιμετωπίζει την κατάρτιση με ένα νέο, σύγχρονο πνεύμα και την μετατρέπει σε όπλο για εργαζόμενους και ανέργους.




Κώδικας ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων


 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν την Τρίτη 12 Ιουλίου τον Κώδικα Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα καθώς και το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας.

Ο Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς, ο οποίος αναθεωρήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από 10 έτη:

Συνιστά τον οδικό χάρτη διαχείρισης και αντιμετώπισης ηθικών και δεοντολογικών διλημμάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην εργασία τους.

Επιπροσθέτως, απαντά σε μία σειρά από ζητήματα όπως η σύγκρουση συμφερόντων, η παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η ισότιμη μεταχείριση, η διαχείριση και δημοσιοποίηση πληροφοριών καθώς και τυχόν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει ανακοίνωση.

Παράλληλα, το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση των μηχανισμών διαφάνειας, ελέγχου, ακεραιότητας και λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης και συνέχεται με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, συστήνοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο, ισχυρό και συνεκτικό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας και για τη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ζητήματα διαφθοράς.



Για πρώτη φορά αποζημιώσεις για καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο


 

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή η τροπολογία του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά που αφορά στη δυνατότητα προκαταβολών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για καλλιέργειες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές του παγετού «Άνοιξη ‘21» και οι οποίες ευρίσκοντο στο προανθικό στάδιο.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ.

Το κόστος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν υπολογίζεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλλει προκαταβολές πέραν του αρχικώς προβλεπομένου 40% επί της ζημιάς.

Η πληρωμή των προκαταβολών, υπολογίζεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη για τις ζημιές του 2021 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους παραγωγούς 350 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισφορές αγροτών προς τoν Οργανισμό ήταν μόνο τα 158 εκατ. ευρώ.