Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Πνευματικοί διαπράττουν ανθρωποκτονίες με θύματα του Κορονοιού που τους εμπιστεύονται

 


Ανθρωποκτονίες από πρόθεση διαπράττουν επικίνδυνοι παπάδες, που δεν ακολουθούν όσα λέει η επίσημη γραμμή της εκκλησίας.

Το ανησυχητικό είναι ότι όλοι αυτοί συνεχίζουν μετά το έγκλημα που διαπράττουν, να κυκλοφορούν ελεύθεροι ψάχνοντας το επόμενο θύμα τους, γιατί κανένας δεν τους συλλαμβάνει και δεν τους οδηγεί στην δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Με διαφορά λίγων εβδομάδων πέθαναν από επιπλοκές του κορωνοϊού μάνα και κόρη σε χωριό της Ημαθίας. Οι δύο γυναίκες είχαν πιστέψει τον εγκληματία πνευματικό τους που ήταν κατά των εμβολίων.

«Προσπαθούσα εδώ και κοντά έναν χρόνο να πείσω την μητέρα μου να κάνει το εμβόλιο, αλλά η μητέρα μου φοβόταν στην αρχή. Συμβουλεύθηκε τον πνευματικό της και ο πνευματικός της της λέει “τέκνο μου, μην το κάνεις, δεν υπάρχει λόγος. Θεός υπάρχει, αν γίνει κάτι ο Άγιος Λουκάς θα έρθει”», καταγγέλλει ο Γιώργος Διαμαντίδης για τη μητέρα του που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 60 ετών.

Χαρακτηριστική της οργής του Γιώργου Διαμαντίδη είναι η ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook πριν λίγες μέρες όπου έγραφε:

«Ψεκασμένοι αρνητές φίλοι και συγγενείς. Εσείς οι αμαρτωλοί… Εσείς που είχατε πάρε δώσε με την μάνα μου και την επηρεάζεται να μην κάνει το εμβόλιο. Μου πήρατε την μάνα και την γιαγιά μου. Τι έχετε να πείτε τώρα; Με τι μούτρα θα κυκλοφορείτε έξω; Πνευματικέ… Που συμβούλεψες την μάνα μου να μην κάνει το εμβόλιο τι έχεις να πεις τώρα; Τι ψυχή θα παραδώσετε; Άρε μάνα είχες τόσους καλούς ανθρώπους γύρω σου. Γιατί άκουσες τους κακούς;».

app-facebook
Γεώργιος Διαμαντίδης
την Παρασκευή

Ψεκασμένοι αρνητές φίλοι και συγγενείς.
Εσείς οι αμαρτωλοί...

Εσείς που είχατε πάρε δώσε με την μάνα μου και την επηρεάζεται να μην κάνει το εμβόλιο.
Μου πήρατε την μάνα και την γιαγιά μου....

Δείτε περισσότερα


Ενισχύουμε τις δυνάμεις και τα μέσα φύλαξης των συνόρων μας


 

Το τί συνέβη στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 είναι πλέον γνωστό σε όλους. 

Δεν ήταν μια αυθόρμητη απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, αλλά μια οργανωμένη επιχείρηση των τουρκικών Αρχών, οι οποίες, χρησιμοποιώντας παράνομους μετανάστες, είχαν την σαφή πρόθεση να παραβιάσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα. Αυτή η προσπάθεια αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Στο πλαίσιο της συνολικής αντιπμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος:

Από τον Απρίλιο ως τα τέλη Νοεμβρίου απετράπη η είσοδος σε 143.472 άτομα ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 98.798 άτομα.

Λόγω αύξησης της πίεσης προχωρά και η αύξηση της ικανότητας αποτροπής. Το 2022 θα ενισχυθεί η δύναμη των συνοριοφυλάκων με 550 άτομα από τους οποίους 250 θα τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη και οι υπόλοιποι 300 στους τρεις νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας.

Ανακαίνιση/ανακατασκευή του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ορεστιάδας.

Επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης.

Επισκευή-ανακατασκευή του υπάρχοντος τεχνητού εμποδίου (φράχτης) στην περιοχή Καστανέων (Βόρειος Έβρος) και κατασκευή νέου τεχνητού εμποδίου συνολικού μήκους 26 χλμ. περίπου, σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.

Ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα (οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV, κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών). Ειδικότερα, όσον αφορά τα οχήματα, έχουν διατεθεί στις δύο Δ. Α. τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 230 καινούργια οχήματα διαφόρων τύπων, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – ΙΣΦ).

Ενίσχυση της συνεργασίας με την Frontex και την EUROPOL.



Μητσοτάκης: Δύο δωρεάν self test σε όλους για τις γιορτές



«Απέρριψα», είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό, τις εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test - Σύσταση το ένα self test να γίνει στις γιορτές και το άλλο μετά την Πρωτοχρονιά - «Αντί να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».



Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με τη σημερινή μας συνεδρίαση ολοκληρώνεται μία δύσκολη αλλά, πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, παραγωγική χρονιά. Και με τα σχέδια νόμου τα οποία θα συζητήσουμε και θα εγκρίνουμε σε λίγο οι νέοι νόμοι που έχουμε προωθήσει και υλοποιήσει σε όλους τους τομείς ξεπερνούν πια τους 250.

Η ατζέντα μας σήμερα περιλαμβάνει ακόμα το στρατηγικό σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2022, δηλαδή τον προγραμματισμό μας για την επόμενη χρονιά, στο ξεκίνημα της οποίας όμως ρίχνει δυστυχώς τη σκιά της η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Αναγνωρίζω την κούραση όλων ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια. Ελπίζαμε ότι με το εμβόλιο θα έφτανε το τέλος αυτής της περιπέτειας και τώρα μία νέα έξαρσή της έρχεται να το καθυστερήσει. Δεν πρέπει όμως να μας νικήσει ούτε η κούραση, ούτε ο φόβος.

Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές πρόκειται για έναν παγκόσμιο υγειονομικό κίνδυνο που, ήδη, οδηγεί πολλές χώρες στην αναθεώρηση της στρατηγικής τους, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι ξεκάθαρα πολύ πιο μεταδοτική. Φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη νοσηρότητά της. Υπάρχει όμως μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση.

Θέλω να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία βλέπουμε να λαμβάνουν άλλες χώρες ισχύουν ήδη από καιρό στην Ελλάδα. Σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είχαν μία πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση απέναντι στην πανδημία. Στη Δανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα είχε καταργηθεί μέχρι και η μάσκα και ουσιαστικά όλοι οι έλεγχοι οι οποίοι γίνονταν ήταν υποτυπώδεις. Και γι’ αυτό και σπεύδουν τώρα σε αυστηρότερους περιορισμούς.

Αντίθετα, στη χώρα μας, επειδή είχαμε λιγότερους εμβολιασμούς, διατηρήσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και φυσικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τώρα δικαιώνουν την αναγκαιότητά τους. Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αποκρούει την βαριά νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον. Καθώς, λοιπόν, εδώ τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε ύφεση και σε διαρκή καθοδική πορεία -είναι μία ύφεση της τάξης του 40% σε σχέση με τα κρούσματα του προηγούμενου κύματος- ο στόχος μας για τις επόμενες εβδομάδες είναι διπλός:

Από τη μία πλευρά να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει. Από την άλλη, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται, ανταποκρίνονται και τους ευχαριστώ για αυτό. Ήδη παραπάνω από 4 εκατομμύρια, 7 στους 10 δικαιούχους, έσπευσαν να κάνουν ή να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική δόση. Και σχεδόν 150.000 συμπολίτες μας άνω των 60, οι πιο ευάλωτοι δηλαδή, έχουν κλείσει ραντεβού τον τελευταίο μήνα ή έκαναν την πρώτη δόση. Και είναι μία απάντηση σε όλους όσοι είχαν αμφισβητήσει την υποχρεωτικότητα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία που τόσο πολύ την έχει ανάγκη. Έτσι, η ομάδα αυτή των άνω των 60 προσεγγίζει πια τα ποσοστά εμβολιασμού της Ευρώπης. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεχιστεί και κάτι το οποίο πρέπει να ενταθεί.

Από τη νέα αυτή μάχη της υγείας απουσιάζει δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση. Η μόνη στον κόσμο που αντί για λύσεις απέναντι στην κοινή απειλή θυμήθηκε ξαφνικά τις εκλογές για να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Είναι το τέλος ενός κατήφορου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως καταψήφισε σχεδόν όλες τις πολιτικές κατά της πανδημίας. Πάντα απέναντι σε ό,τι ενώνει και πάντα κοντά σε ό,τι διχάζει.

Και ειλικρινά λυπάμαι για ένα κόμμα που, σε αντίθεση με όσα έλεγε ο αρχηγός του πριν από λίγο καιρό, επιλέγει να γίνει συνειδητός υπονομευτής της χώρας. Απέρριπτε τις κάλπες όταν η πανδημία υποχωρούσε και τις ζητάει τώρα που η Όμικρον επιτίθεται. Κρίμα.

Όμως η υγεία των Ελλήνων είναι πάνω από κόμματα και από τις διαφορές τους. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι πολίτες αδιαφορούν τελικά για όσους αδιαφορούν για το κοινό καλό.

Στους πολίτες, λοιπόν, απευθυνόμαστε και σήμερα, με ένα σχέδιο δύο φάσεων. Με πρώτο βήμα να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να μας κοστίσουν αργότερα.

Και σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας.

Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους.

Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί θα επιτρέψει σε όλους μας να ελέγχουμε την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά θα κάνει τελικά πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή τη διασκέδαση, γνωρίζοντας ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρισκόμαστε θα είναι πιο ασφαλές.

Και θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Ήδη η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών -να ευχαριστήσω τους γονείς που ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία- να ενταθεί η θωράκιση των άνω των 60, να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά, αλλά και με rapid test, όλα αυτά συγκροτούν μία πρώτη ζώνη άμυνας.

Σειρά τώρα έχει η δική μας συμπεριφορά στις γιορτές. Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο.

Θέλω να τονίσω ότι ήδη η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει σχεδόν 80 εκατομμύρια, επαναλαμβάνω, εκατομμύρια δωρεάν self test, αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτή η φροντίδα του κράτους θα συνεχιστεί, πλαισιωμένη πια και από άλλα όπλα, όπως τα νέα φάρμακα, η χρήση των οποίων θα εξαπλωθεί γρήγορα μετά την επίσημη έγκρισή τους.

Το μήνυμα λοιπόν και φέτος είναι ότι οι καλύτερες γιορτές είναι οι ασφαλείς γιορτές. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Αρκεί, το τονίζω, να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν. Με συχνούς ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδίως της ενισχυτικής δόσης, και όπως σας είπα με πολλά self test, έτσι ώστε εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας.

Πρόκειται για ένα κοινό στοίχημα πολιτείας και πολιτών απέναντι στην Όμικρον. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί και να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Και πιστεύω ότι με ευθύνη και με ωριμότητα μπορούμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.



Έγινε ξανά πρωτοσέλιδο στην Τουρκία ο ανθελληνισμός Τσίπρα - Εκφράζει τις θέσεις των Τούρκων

 



Χουριέτ: «Κατηγορίες Τσίπρα προς Μητσoτάκη: Γιατί εξοπλιζόμαστε; Θα γίνουμε μήπως υπερδύναμη;»

Με το να γίνει ξανά πρωτοσέλιδο ο Τσίπρας, και να γράφει Τούρκικη εφημερίδα ότι εκφράζει τις θέσεις των Τούρκων, δείχνει το πόσο ανεύθυνος και επικίνδυνος ανθέλληνας είναι.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στους Έλληνες πολίτες η νέα πρωτοσέλιδη, εμφάνιση Τσίπρα που έχει ως αιτία την προβολή θέσεων που αρέσουν στην τουρκική πλευρά. 

Ο ανθελληνισμός Τσίπρα μέσα στην βουλή όταν ανεύθυνα ρώτησε τον πρωθυπουργό : «γιατί εξοπλιζόμαστε; Θα γίνουμε μήπως υπερδύναμη;» δείχνει ότι ο ακατάλληλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν διστάζει να βάλει κατά της χώρας του για να κάνει αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι καταψήφισε ο επικίνδυνος Τσίπρας μαζί με το κόμμα του τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, που την κάνουν ισχυρότερη και υπολογίσιμη δύναμη στην μεσόγειο.

Η συμπεριφορά Τσίπρας μας θυμίζει τις εποχές που ήταν υποχείριο της Μέρκελ και πρόδωσε την Ελλάδα με το ξεπούλημα της Μακεδονίας!! Όταν ήταν το απόλυτο τίποτα και γελωτοποιός του Ερντογάν, θέλοντας να δείξει σε ξένα κέντρα ότι εγώ είμαι εδώ κρατήστε με στην εξουσία και θα κάνω ότι θέλετε.

Κάτι τέτοιο προσπαθεί να κάνει και πάλι ο Τσίπρας, δείχνοντας ότι είναι εύκολος, και κλείνει το μάτι σε όποιον τον πάρει στα σοβαρά, δείχνοντας έτοιμος να ξεπουλήσει τα πάντα αρκεί να βάλουν και πάλι τον ανεπαρκή, επικίνδυνο και ανίκανο στην διακυβέρνηση της χώρας, για να ξανά γυρίσουμε στην ξεφτίλα και την υποταγή.



Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών στον Προϋπολογισμό του 2022, ενθουσίασε για μία ακόμη φορά την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Το δημοσίευμα αναφέρει: «Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, επέκρινε σφοδρά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αμυντικές δαπάνες, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2022 στο κοινοβούλιο. Οι εξοπλιστικές δαπάνες, 515 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020 εκτοξεύτηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 3,3 δισ. ευρώ το 2022. Ο Τσίπρας είπε : «Γιατί αυτός ο αγώνας εξοπλισμών; Γιατί το κάνουμε;»

Αυτή είναι η ξεφτίλα Αλέξης Τσίπρας, επικίνδυνος και ανεύθυνος!!


Κ.Β.


Το Facebook εκλέχθηκε ως η χειρότερη εταιρεία του 2021

 


Η έρευνα έγινε από το Yahoo Finance στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1,500 χρήστες

Μετά από 12 δύσκολους μήνες με διάφορα σκάνδαλα, το Facebook (η μητρική εταιρεία που μετονομάστηκε σε Meta) επιλέχθηκε ως η χειρότερη εταιρεία του έτους, ύστερα από έρευνα που έγινε από το Yahoo Finance.

Κάθε χρόνο το Yahoo Finance επιλέγει την καλύτερη εταιρεία του έτους, με την Microsoft να παίρνει την πρώτη θέση για το 2021. Φέτος όμως το Yahoo έκανε και έρευνα για την χειρότερη εταιρεία του έτους, με το Facebook  να παίρνει σχετικά εύκολα την "πρώτη" θέση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στα οποία έλαβαν μέρος πάνω από 1,500 χρήστες, το Facebook έλαβε 50% περισσότερες ψήφους από το Alibaba.

Οι συμμετάσχοντες είχαν πολλά παράπονα κατά του Facebook, τα οποία περιλαμβάνουν λογοκρισία, αναφορές για τη ζημιά που προκαλεί το Instagram και φυσικά, το απόρρητο των χρηστών. Αν και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την εταιρεία, το 30% του κοινού απάντησε θετικά όταν ερωτήθηκε αν το Facebook καταφέρει να επανορθώσει.

Μέσα στα σκάνδαλα, το Facebook προχώρησε σε μετονομασία της μητρικής εταιρείας σε Meta, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για την εταιρεία σύμφωνα με τον ιδρυτή και CEO, Mark Zuckerberg. Το νέο όνομα έρχεται να τονίσει τον στόχο στη δημιουργία ενός "Metaverse", έναν νέο ψηφιακό κόσμο. Η μετονομασία από πολλούς θεωρήθηκε ως απόπειρα να αποφύγει τις συνέπειες και σύμφωνα με αρκετούς, πέτυχε τον στόχο της.

"Ένας χρήστης είπε πως το Facebook θα μπορούσε να επανορθώσει αναγνωρίζοντας και ζητώντας συγγνώμη για ότι συνέβη, κάνοντας δωρεά ένα μεγάλο ποσό των κερδών του σε κάποιο ίδρυμα για να βοηθήσει και να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε. Άλλοι είδαν τη μετονομασία σε Meta ως μια κυνική προσπάθεια αλλαγής θέματος. Άλλοι ενθουσιάστηκαν από τη δυνατότητα μιας νέας κατεύθυνσης που θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα και να προσφέρει κάτι διαφορετικό από το παλιό μοντέλο των κοινωνικών δικτύων."

Το Facebook καιρό τώρα βρίσκεται δημόσια αντιμέτωπο με θέματα που αφορούν το απόρρητο των χρηστών του. Συγκεκριμένα, Facebook και Apple ήρθαν αντιμέτωπες μετά τις αλλαγές που έγιναν σε iOS και iPadOS, οι οποίες έκαναν δυσκολότερη την παρακολούθηση εφαρμογών και ιστοσελίδων του χρήστη. Το Facebook υποστήριζε πως η νέα αλλαγή κάνει ζημιά σε μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται σε διαφημίσεις για να προσελκύσουν νέους πελάτες, ενώ ο Mark Zuckerberg προχώρησε να πει πως για τη μειωμένη ανάπτυξη το περασμένο τρίμηνο του έτους ευθύνεται το App Tracking Transparency της Apple.

Από την άλλη, ο CEO της Apple Tim Cook επίσης δεν δίστασε να αναφερθεί στις τακτικές του Facebook, καθώς σε ομιλία του άφησε να εννοηθεί πως το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook οδηγεί σε πόλωση και βία. Τέλος, ο αντιπρόσωπος της Meta αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του Yahoo Finance.


insomnia



Δημοκρατικά πράγματα στην Λιβύη - Συνελήφθη ο υπουργός Παιδείας λόγω έλλειψης σχολικών βιβλίων

 


Ο υπουργός Παιδείας στην Λιβύη τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας έρευνας για την έλλειψη σχολικών βιβλίων στη χώρα, όπου πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω του χάους που επικρατεί εδώ και χρόνια.

Ο Μούσα αλ Μεγκαρίεφ τέθηκε υπό κράτηση για «αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να αποσαφηνίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων και τους λόγους για την έλλειψή τους, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Σχεδιασμού.

Οι Λίβυοι βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Το τοπικό νόμισμα υποτιμήθηκε, οι διακοπές στο ηλεκτρικό είναι χρόνιο πρόβλημα, οι ουρές στις τράπεζες και στα βενζινάδικα ατελείωτες. Εδώ και κάποιες εβδομάδες οι γονείς των μαθητών δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιούν φωτοτυπίες αντί για βιβλία. «Έχω τρία παιδιά στο δημοτικό και μου στοιχίζει εκατοντάδες δηνάρια να βγάζω φωτοτυπίες για όλα τα βιβλία», σχολίασε η Ζάκια Αμπντελσαμάντ, γραμματέας σε μια ιδιωτική κλινική της Τρίπολης, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας επωφελήθηκαν από την κατάσταση και πωλούν τις φωτοτυπίες των σχολικών εγχειριδίων σε υψηλές τιμές, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου.

Η λιβυκή κυβέρνηση εγκρίνει κάθε χρόνο έναν ετήσιο προϋπολογισμό για την εκτύπωση των βιβλίων, τα οποία διανέμονται δωρεάν στα δημόσια σχολεία. Φέτος όμως το ποσό δόθηκε με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ελλείψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πριν από τη σύλληψή του ο υπουργός Παιδείας απέδωσε την καθυστέρηση στη διαδικασία ενοποίησης του περιεχομένου του σχολικού προγράμματος στις τρεις περιοχές της Λιβύης (δυτική, ανατολική και νότια). Το υπουργείο έχει ανεβάσει στον ιστότοπό του τα βιβλία σε μορφή PDF απ’ όπου μπορούν να τα κατεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.



Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στις εργασίες του Digital Economy Forum 2021 που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του Digital Economy Forum 2021 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), όπου είχε συζήτηση με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Γιώτα Παπαρίδου.




Ο Πρωθυπουργός τόνισε:


-Η Ελλάδα πάντα είχε ένα σημαντικό υπόβαθρο εταιρειών και ανθρώπων στον τομέα των τεχνολογιών και των επικοινωνιών. Τώρα, όμως, νομίζω ότι έχει καταφέρει να μπει αξιόπιστα στον διεθνή χάρτη των σημαντικών επενδύσεων, είτε μιλάμε για επενδύσεις σε υποδομές, είτε μιλάμε για επενδύσεις σε υπηρεσίες. Διότι εγχώρια αλλά και ξένα κεφάλαια αντιλήφθηκαν ότι ένα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της: Έλληνες μηχανικοί, άνθρωποι του χώρου της πληροφορικής και των επικοινωνιών οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες, οι οποίοι μετά από μια μακρά περίοδο μιας δεκαετίας όπου η χώρα περνούσε από οικονομική κρίση οι ίδιοι αναζητούσαν μια διέξοδο να είναι πιο δημιουργικοί.


-Προσωπικά θέλω να χαιρετίσω με ενθουσιασμό τη μεγάλη κινητικότητα η οποία παρατηρείται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν ιδιαίτερη δυναμική, να προσελκύσουν σημαντικά ξένα κεφάλαια, να επαναπατρίσουν κόσμο από το εξωτερικό ο οποίος είναι διατεθειμένος πια να έρθει και να δουλέψει στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο θα αποτελέσει πρόκληση για όλες τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής.


-Όσο ενισχύεται το brand Ελλάδα, ως μία χώρα η οποία έχει τεχνολογική υποδομή και παιδεία, τόσο πιο εύκολη γίνεται η δική σας η δουλειά όταν θα πάτε να διεκδικήσετε δουλειά στο εξωτερικό, να μην σας κοιτάνε σαν να ήρθατε από μία χώρα η οποία είναι γνωστή στην υφήλιο μόνο για τον τουρισμό της και για τις ωραίες της παραλίες. Γιατί δεν είναι έτσι. Άρα, η συνολικότερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας διευκολύνει τη δική σας εξωστρέφεια.


-Η δημιουργικότητα ειδικά των νέων ελληνικών επιχειρήσεων και η δυνατότητα να μπορούν να προσελκύσουν και ταλέντο Ελλήνων που έχουν φύγει από την Ελλάδα δημιουργεί και αυτόματες γέφυρες με τις αγορές του εξωτερικού: αγορές προϊόντων αλλά και αγορές κεφαλαίων.


-Μιλώντας για εξαγωγή τεχνογνωσίας πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε πολύ σοβαρά το πώς θα αρχίσουμε να εξάγουμε και τη δική μας τεχνογνωσία πια, ως προς αυτό το οποίο έχουμε πετύχει, τουλάχιστον στις χώρες της περιφέρειας.


-Το κράτος πρέπει να είναι ο καταλύτης. Αυτός ο οποίος θέτει το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις να κινηθούν, δρομολογεί μία σειρά από μεγάλα έργα τα οποία εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά ως προς τις βασικές υποδομές, γιατί δεν τις έχουμε ολοκληρώσει. Εκεί έρχεται και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το RRF και φυσικά οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα αυτά.


-Όσο ακούγεται η Ελλάδα ως παραγωγός καινοτομίας και όχι μόνο ως καταναλωτής υπηρεσιών, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται η δυνατότητά της να γίνει ένα πραγματικό digital hub, να συνεισφέρουμε πολύ περισσότερο από αυτό που ήδη συνεισφέρει ο κλάδος τεχνολογίας και επικοινωνιών στο ΑΕΠ της χώρας. Και βέβαια, από αυτό να είναι ωφελημένοι πρώτα και πάνω από όλα θα είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.


Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου:


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση -για ακόμα μια φορά- να βρεθώ μαζί σας σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση των ανθρώπων του κόσμου της τεχνολογίας και των επικοινωνιών της πατρίδας μας. Έστω και σε αυτή την υβριδική μορφή η οποία επιβάλλεται από την αναγκαιότητα της συγκυρίας.


Αισθάνομαι ότι στην εισαγωγή σας καλύψατε ουσιαστικά όλο το θεματολόγιο που αφορά τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι αυτός ο πολύ σημαντικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί σήμερα, κατά την άποψή μου, το σημείο εκείνο το οποίο συγκεντρώνει θετικά πρόσημα αξιολόγησης από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.


Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι αποδείξαμε σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί πραγματικά να κάνει ψηφιακά άλματα, υποστηριζόμενη προφανώς από τις εταιρείες τεχνολογίας και επικοινωνιών της πατρίδας μας, άλματα τα οποία φάνταζαν αδύνατα πριν από κάποιο διάστημα.


Και νομίζω ότι αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό διότι σχεδιάστηκε σωστά εξαρχής. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης τον σχεδιάζαμε δυο χρόνια πριν -όσο βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση- και πιστεύω ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι αφενός αντιληφθήκαμε ότι η ψηφιοποίηση του κράτους δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ενός καινούργιου τρόπου ψηφιακής επικοινωνίας με τους πολίτες, αλλά πρέπει να αφορά και τις ίδιες τις διαδικασίες του κράτους. Άρα, η απλοποίηση των διαδικασιών έρχεται και συνενώνεται με το ψηφιακό interface, αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουμε ως gov.gr.


Επίσης, το γεγονός ότι πια έχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρώνουμε τις βασικές βάσεις δεδομένων κάτω από έναν ιδιοκτήτη έσπασε όλα τα παραδοσιακά σιλό των Υπουργείων τα οποία στο παρελθόν είχαν πολύ μεγάλη αντίρρηση στο να συνεργάζονται και να μοιράζονται την πληροφορία και τα ανοιχτά δεδομένα.


Έχουμε δημιουργήσει τώρα έναν ενάρετο κύκλο όπου όλα τα Υπουργεία θέλουν να συνεργάζονται με το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, διότι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει όφελος από αυτή τη συνεργασία.


Μια δεύτερη εισαγωγική παρατήρηση πριν μπούμε στον κύκλο των ερωτήσεων, και αυτό έχει να κάνει με την ψηφιακή επανάσταση και τη θέση της Ελλάδος στον ψηφιακό κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα.


Η Ελλάδα πάντα είχε ένα σημαντικό υπόβαθρο εταιρειών και ανθρώπων στον τομέα των τεχνολογιών και των επικοινωνιών. Τώρα, όμως, νομίζω ότι έχει καταφέρει να μπει αξιόπιστα στον διεθνή χάρτη των σημαντικών επενδύσεων, είτε μιλάμε για επενδύσεις σε υποδομές, είτε μιλάμε για επενδύσεις σε υπηρεσίες. Διότι εγχώρια αλλά και ξένα κεφάλαια αντιλήφθηκαν ότι ένα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της: Έλληνες μηχανικοί, άνθρωποι του χώρου της πληροφορικής και των επικοινωνιών οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες, οι οποίοι μετά από μια μακρά περίοδο μιας δεκαετίας όπου η χώρα περνούσε από οικονομική κρίση οι ίδιοι αναζητούσαν μια διέξοδο να είναι πιο δημιουργικοί.


Προσωπικά θέλω να χαιρετίσω με ενθουσιασμό τη μεγάλη κινητικότητα η οποία παρατηρείται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν ιδιαίτερη δυναμική, να προσελκύσουν σημαντικά ξένα κεφάλαια, να επαναπατρίσουν κόσμο από το εξωτερικό ο οποίος είναι διατεθειμένος πια να έρθει και να δουλέψει στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο θα αποτελέσει πρόκληση για όλες τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, διότι θα συζητήσουμε στη συνέχεια και τα μεγάλα έργα τα οποία έχουμε μπροστά μας.


Και κάπου αισθάνομαι ότι σε προσωπικό επίπεδο, 20 χρόνια μετά την πρωτοβουλία που είχα αναλάβει τότε, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, να δημιουργήσω το πρώτο technology fund στην Ελλάδα, ότι έχει έρθει η ώρα πια η χώρα να μπει δυναμικά και σε αυτόν τον τομέα της ψηφιακής επανάστασης. Δηλαδή να μην καλύπτει μόνο τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, τον εγχώριο ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά να παράγει προστιθέμενη αξία για την παγκόσμια αγορά. Διότι πολλές από τις εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες διακρίνονται πια, τις μεγάλες αλλά και τις μικρότερες που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, δεν στοχεύουν μόνο στην ελληνική αγορά. Παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι διεθνώς ανταγωνιστικά, γι’ αυτό και μπορούν να έχουν και αποτιμήσεις αντίστοιχες άλλων εταιρειών του εξωτερικού.


Γιώτα Παπαρίδου: Σας ευχαριστώ θερμά. Χαίρομαι ιδιαίτερα και κρατάμε την πεποίθηση σας για τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας και το πόσο πολύ στηρίζει τα πράγματα στην χώρα. Και θα ήθελα, έτσι, να ξεκινήσω τις ερωτήσεις με το μέλλον της εργασίας. Είναι γνωστό ότι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με βάση και την τέταρτη ψηφιακή επανάσταση, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ένα από τα κύρια θέματα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και το σχέδιό της για την περίοδο 2021-2027 στο κομμάτι της ποιότητας, της κατάρτισης. Άρα εσείς, πέραν της τηλεκπαίδευσης, ποιοι είναι πιστεύετε οι βασικοί άξονες οι οποίοι θα μπορέσουν να στηρίξουν τη ψηφιακή αναβάθμιση και των πολιτών και των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα, κάτω από μία εθνική στρατηγική;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναφέρεστε στη μεγαλύτερη πρόκληση την οποία ενδεχομένως να πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αφορά τη συνολική βελτίωση των ψηφιακών μας δεξιοτήτων. Μία στρατηγική η οποία έχει πάρα πολλές εκφάνσεις, δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον κόσμο της εργασίας, αφορά την εκπαίδευση, αφορά τον όλο τομέα της επανακατάρτισης, αφορά τη δυνατότητά μας να μπορούμε να επανεκπαιδεύσουμε ενδεχομένως ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από το «οικοσύστημα» των θετικών επιστημών και να τους δώσουμε δεξιότητες και γρήγορη πιστοποίηση. Επιμένω πολύ στην πιστοποίηση, έτσι ώστε να μπορούν να απασχοληθούν σε εταιρείες που θα ζητούν ανθρώπους με αυτές τις δυνατότητες, παραδείγματος χάρη βασικές δυνατότητες προγραμματισμού.


Αλλά, βέβαια, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και η ίδια η εκπαίδευση, το πώς μπορούμε να εξοικειώνουμε τα νέα παιδιά με την τεχνολογία. Γίνεται νομίζω μία πολύ σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Παιδείας, και στις ζώνες των δεξιοτήτων αλλά και μέσα από την ίδια την αναβάθμιση του βασικού προγράμματος σπουδών, η οποία θα δείξει -πιστεύω- δείγματα γραφής σε κάποια χρόνια από τώρα. Αυτές είναι εκ των πραγμάτων μακροπρόθεσμες επενδύσεις.


Στο κομμάτι, όμως, αυτό που λέμε reskilling και upskilling, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό έχει να κάνει με τεχνολογικές δεξιότητες κι αυτό το οποίο πρέπει να πω -φαντάζομαι θα σας τα είπαν και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, και ο κ. Πιερρακάκης και ο κ. Χατζηδάκης- υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι διαθέσιμοι και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), οι οποίοι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν στη σωστή κατεύθυνση.


Κι όταν λέω να αξιοποιηθούν στη σωστή κατεύθυνση, στο παρελθόν η όλη αυτή διαδικασία πολλές φορές ήταν ένας -θα έλεγα- συμβατικός μηχανισμός απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, χωρίς να μετράμε το παραγόμενο αποτέλεσμα. Αυτό δεν μπορεί να μας καλύψει στη σημερινή εποχή. Εδώ πρέπει να συζητήσουμε για προγράμματα τα οποία να έχουν ένα πραγματικό αποτύπωμα και να καλύψουμε όλο το εύρος της ελληνικής κοινωνίας, όλες τις ανάγκες και όλα τα κενά που έχουμε στον ψηφιακό αναλφαβητισμό.


Να σας δώσω ένα παράδειγμα ενδεικτικό. Είχαμε συζητήσει με τον Υπουργό και υπάρχει, έχω εδώ την λίστα με τα έργα του RRF, υπάρχει ένα έργο ψηφιακών δεξιοτήτων για τους στρατεύσιμούς μας. Γιατί προέκυψε αυτό; Διότι κάνοντας μια συζήτηση λέμε, «έχουμε ουσιαστικά το μισό ελληνικό πληθυσμό ο οποίος περνάει από το στρατό, τι τους μαθαίνουμε πραγματικά σε αυτόν τον ένα χρόνο που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους;». Δεν είναι μία ευκαιρία για παιδιά 18 ετών, πολλά από τα οποία μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την πληροφορική; Αν κάποιος γίνει αγρότης αύριο, δεν χρειάζεται να έχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής κατάρτισης για να αξιοποιήσει στη συνέχεια τις ευκαιρίες της ψηφιακής γεωργίας;


Σχεδιάσαμε λοιπόν -και έχουμε σημαντικούς πόρους- προγράμματα τα οποία θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να προσθέσουμε ψηφιακές δεξιότητες. Οπότε για εμένα αυτό είναι μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και δυναμική πρόκληση. Θα την κάνουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με τις ίδιες τις επιχειρήσεις, που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.


Και βέβαια θα δουλέψουμε πολύ και στην κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα από πολύ συγκεκριμένα προγράμματα. Διότι ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να έχει πρώτα και πάνω από όλα το ίδιο το κράτος εάν θέλει να μπορεί και να ρυθμίζει τα του οίκου του -το πώς δουλεύει ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός- και βέβαια το πώς επικοινωνεί με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.


Γιώτα Παπαρίδου: Αναφερθήκατε προηγουμένως στο ότι αυτή τη στιγμή οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κάνουν πράγματα για να τα προωθήσουμε στο εξωτερικό. Άρα, πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε στο νέο εργασιακό περιβάλλον να διεκδικήσουμε μία θέση παραγωγού ψηφιακών προϊόντων, τα οποία θα μπορούσαμε να τα μεταπουλήσουμε παντού. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό και για εμάς. Το brand Ελλάδα και η υποστήριξη και από την πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε διεθνώς.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το θεωρώ όχι απλά αυτονόητο, το θεωρώ υποχρέωσή δική μας ως πολιτεία και δικής σας ως κλάδου να δείξουμε παραπάνω εξωστρέφεια. Η εικόνα της Ελλάδος ενισχύεται, π.χ. μία επένδυση σαν αυτή της Microsoft, πέραν της σημασίας αυτής καθ’ αυτής της επένδυσης, ακούγεται στο εξωτερικό.


Όσο ενισχύεται το brand Ελλάδα, ως μία χώρα η οποία έχει τεχνολογική υποδομή και παιδεία, τόσο πιο εύκολη γίνεται η δική σας η δουλειά όταν θα πάτε να διεκδικήσετε δουλειά στο εξωτερικό, να μην σας κοιτάνε σαν να ήρθατε από μία χώρα η οποία είναι γνωστή στην υφήλιο μόνο για τον τουρισμό της και για τις ωραίες της παραλίες. Γιατί δεν είναι έτσι. Άρα, η συνολικότερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας διευκολύνει τη δική σας εξωστρέφεια.


Και, βέβαια, νομίζω ότι η δημιουργικότητα ειδικά των νέων ελληνικών επιχειρήσεων και η δυνατότητα να μπορούν να προσελκύσουν και ταλέντο Ελλήνων που έχουν φύγει από την Ελλάδα δημιουργεί και αυτόματες γέφυρες με τις αγορές του εξωτερικού: αγορές προϊόντων αλλά και αγορές κεφαλαίων.


Έχουμε, ακόμα, τεράστιο δυναμικό στη διάθεσή μας που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί επαρκώς, έρχεται όμως η ώρα του, Και αυτό είναι το reverse brain drain. Το βλέπουμε ήδη να γίνεται. Φαντάζομαι και οι μεγάλες επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται εδώ όταν αρχίζουν και βάζουν αγγελίες, γιατί όλοι ψάχνετε για προσωπικό αυτή την εποχή, βλέπετε ότι αρχίζετε να έχετε πολύ μεγαλύτερη ροή βιογραφικών από το εξωτερικό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι νέα παιδιά που έφυγαν την εποχή της κρίσης θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Θα γυρίσουν αν έχουν μία καλή δουλειά και αν είναι αισιόδοξοι για τη συνολική πορεία της χώρας. Πιστεύω ότι σε αυτή τη συγκυρία και οι δύο προϋποθέσεις πληρούνται.


Και όσο έχουμε και ιστορίες επιτυχίας από το οικοσύστημα των startups, δηλαδή πολύ υψηλές αποτιμήσεις, εξαγορές από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, τόσο περισσότερα νέα παιδιά θα τολμήσουν να κάνουν το βήμα, να φτιάξουν τη δική τους εταιρεία. Έχουμε διευκολύνει, πιστεύω, κανονιστικά πολύ αυτή τη νέα επιχειρηματικότητα. Καταφέραμε, και έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και από το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, από τον κ. Δήμα, να χαρτογραφήσουμε το οικοσύστημα της καινοτομίας το οποίο σε μεγάλο βαθμό -όχι αποκλειστικά- συνδέεται με την τεχνολογία και με τις επικοινωνίες, να απλοποιήσουμε τη νομοθεσία γύρω από ζητήματα όπως τα stock options τα οποία τα θεωρώ ένα τεράστιο εργαλείο συμμετοχικού καπιταλισμού, ειδικά για τις εταιρείες τεχνολογίας.


Όπως βέβαια έχουμε δώσει και σημαντικά κίνητρα για ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν από το εξωτερικό, οι οποίοι ήταν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, Έλληνες αλλά και όχι μόνο, για να έρθουν στην Ελλάδα και να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ.


Τέλος, να πω ότι η πανδημία, που δυστυχώς δεν μας έχει αφήσει ακόμα, προσφέρει και αυτή με τη σειρά της μεγάλες ευκαιρίες. Ευκαιρίες για να προσελκύσουμε τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες», ευκαιρίες για να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική όχι μόνο ως έναν τόπο τον οποίο θα επισκέπτεται κάποιος το καλοκαίρι αλλά έναν τόπο από τον οποίο θα δουλεύει. Κι όταν κάποιος θα έρθει εδώ να φτιάξει τη δουλειά του ή να παρέχει τις υπηρεσίες του από την Ελλάδα όλο και περισσότερο μπορεί να σκεφτεί να επενδύσει στη χώρα, να αναπτύξει συνέργειες με τοπικές εταιρείες.


Εξελίξεις όπως αυτές θα γεννήσει η νέα πραγματικότητα της πανδημίας, όπου οι άνθρωποι θα θέλουν να δουλεύουν από τόπους που δίνουν έμφαση στην ποιότητα ζωής αλλά ταυτόχρονα δίνουν έμφαση και στην ποιότητα των διασυνδέσεων: 5G, Ultra-fast Broadband, γρήγορη διασυνδεσιμότητα. Είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούμε -να το πω απλά- να παίξουμε μπάλα σε αυτό το γήπεδο. Η Ελλάδα θα γίνει πόλος προσέλκυσης πολλών εταιριών αλλά και μεμονωμένων ανθρώπων οι οποίοι θα θέλουν να δουλέψουν από τη χώρα.


Γιώτα Παπαρίδου: Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2007, ξέρετε σύμφωνα με το World Economic Forum Report, το 2007 η Ελλάδα ήταν 4η διεθνώς στη διαθεσιμότητα μηχανικών και επιστημόνων τεχνολογίας. Δυστυχώς, λόγω του μεγάλου brain drain, πέσαμε, χάσαμε αρκετές θέσεις. Αλλά ακόμα και σήμερα που είμαστε εδώ που είμαστε, είμαστε 11οι στον κόσμο με τη Γερμανία 12η και την Αγγλία 18η. Αν λοιπόν μπορέσουμε και φέρουμε και τον κόσμο μας πίσω μας νομίζω ότι θα αποκτήσουμε πάλι τη θέση που μας αρμόζει. Τώρα, βέβαια, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα στον κλάδο, κινηθήκαμε, κάναμε ψηφιακά άλματα ετών, καταφέραμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Νομίζω και ο Υπουργός πρέπει να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από τα εύσημα για αυτό. Ακόμα και ο απλός πολίτης τώρα πλέον ξέρει τι σημαίνουν τα ψηφιακά θέματα. Όμως, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στους δείκτες. Άρα, μήπως θα πρέπει να δουλέψουμε λίγο αντίστροφα; Να δούμε λίγο το θέμα της αντίστροφης μηχανικής, το reverse engineering όπως το λέμε; Και να δούμε τι βλέπουν οι περισσότεροι δείκτες, τι αναγνωρίζουν. Δεν το λέμε μόνο για τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας, ίσως γενικότερα για όλους τους κλάδους. Και να τους έχουμε όχι σαν κύριο στόχο αν θέλετε αλλά σαν έναν μετρήσιμο στόχο, ώστε να μπορούμε οι κινήσεις που κάνουμε της ανάπτυξης να αντικατοπτρίζονται και σε αυτούς τους δείκτες. Κοιτώντας βέβαια ταυτόχρονα και στον κάθε τομέα ποιες είναι οι πρώτες χώρες, τι βήματα κάνουν και πως μπορούμε κι εμείς. Γιατί είναι κρίμα να κάνουμε τόσα βήματα και στους δείκτες να μην αντικατοπτρίζεται αυτή η ανάπτυξη που έχουμε δώσει.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Υπουργό, υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) που δεν νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί. Προσωπικά πιστεύω ότι πρώτον θα έρθει και η πρόοδος στους δείκτες. Αλλά να σας πω ότι έχω συναντήσει πάρα πολλούς επενδυτές από το χώρο της τεχνολογίας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, κανείς δεν μου ανέφερε το θέμα των δεικτών. Αντίθετα, στέκονται στις ευκαιρίες. Γιατί οι ευκαιρίες συνδέονται και με μία κυβέρνηση η οποία δείχνει ότι προτεραιοποιεί -μαζί με την πράσινη μετάβαση- το ψηφιακό άλμα το οποίο πρέπει να κάνουμε. Που καταλαβαίνει το πόσο σημαντικές είναι οι πολιτικές αυτές. Που μπορεί να λύνει τα προβλήματα των επενδυτών, μεγάλων και μικρών. Και που έχει ένα ξεκάθαρο όραμα αλλά και μία στρατηγική για το πώς θα κινηθεί για να κάνει πράξη το ψηφιακό άλμα.


Θα έρθει και η άνοδος των δεικτών. Αλλά το γεγονός ότι σήμερα έχουν γίνει παραπάνω από 500 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις από μόνο του είναι είναι μια επανάσταση, είναι μια απίστευτη εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τις επιχειρήσεις.


Και μιας και μιλάμε για εξαγωγή τεχνογνωσίας πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε πολύ σοβαρά το πώς θα αρχίσουμε να εξάγουμε και την δική μας τεχνογνωσία πια, ως προς αυτό το οποίο έχουμε πετύχει, τουλάχιστον στις χώρες της περιφέρειας.


Ήμουν σήμερα το πρωί στην Βουλγαρία. Μια χώρα η οποία έχει σημαντική ψηφιακή υποδομή και όπου μπορεί να υπάρχουν ενδεχομένως και περιθώρια για συνέργειες. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το οποίο έχουμε πετύχει συνολικά. Δεν βλέπω το λόγο γιατί, δηλαδή, μόνο η Εσθονία μπορεί να εξάγει ψηφιακή τεχνογνωσία e-government και να μην μπορούμε και εμείς να το κάνουμε. Και βέβαια ίσως πίσω από αυτό να έρθουν να κολλήσουν και ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.


Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για αυτό το οποίο έχουμε πετύχει και το έχουμε πετύχει γιατί έχουμε δουλέψει κράτος και ιδιωτικός τομέας μέσα από ένα ενιαίο πλαίσιο, πάντα με γνώμονα το να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.


Γιώτα Παπαρίδου: Και σίγουρα εμείς θα μπορούμε να παρέχουμε, αν θέλετε, και καλύτερες υπηρεσίες από την Εσθονία, γιατί η Εσθονία έφτιαξε τα πάντα από την αρχή. Αυτό είναι πιο απλό από το να κάνεις μετατροπές…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κληρονομήσαμε συστήματα εξαιρετικά περίπλοκα, στα οποία μερικές φορές πρέπει να μπορείς να παρεμβαίνεις με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο για να αντιμετωπίζεις προβλήματα.


Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα το οποίο σχετίζεται -έχει ενδιαφέρον- και με την όλη συζήτηση για την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Έρχεται το κράτος και παρεμβαίνει δίνοντας μια πολύ σημαντική επιδότηση για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και ζήτησα από τους παρόχους, ξεκινώντας από την ΔΕΗ, αυτή η έκπτωση να φαίνεται ξεκάθαρα στον λογαριασμό: «πληρώνεις τόσα, θα πλήρωνες τόσα και η επιδότηση του κράτους είναι αυτή». Μου λένε «μα έχουμε legacy συστήματα και δεν μπορούμε να το δείξουμε καλά αυτό». Λέω «να βρείτε ένα τρόπο να το κάνετε».


Είναι ακόμα ένα παράδειγμα πώς τα συστήματα τα οποία μερικές φορές κληρονομούμε από το παρελθόν απαιτούν άλλου είδους λύσεις και άλλου είδους προσεγγίσεις σε σχέση με κάποιον -σωστά το είπατε- που ξεκινάει από το μηδέν.


Αλλά να πω και κάτι; Όταν σχεδιάζουμε κάτι καινούριο το σχεδιάζουμε από το μηδέν. Σχεδιάσαμε την εμβολιαστική εκστρατεία από το μηδέν, το σχεδιάσαμε ως μία ψηφιακή υπηρεσία end-to-end. Νομίζω ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία ότι μπορέσαμε να τη διεκπεραιώσουμε σε όλα τα επίπεδα, στο ψηφιακό αλλά και φυσικά -γιατί το ψηφιακό από μόνο του δεν αρκεί. Αλλά εκεί ξεκινήσαμε και σχεδιάσαμε μία διαδικασία από την αρχή, κάνοντας bypass τον τρόπο με τον οποίον ενδεχομένως θα δουλεύαμε.


Φτιάξαμε ομάδες εργασίας οι οποίες να ήταν διαλειτουργικές, διότι αυτή νομίζω ότι είναι η μεγάλη επανάσταση στην κουλτούρα την ψηφιακή, ότι πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάτι, πρέπει να δουλέψει με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, π.χ., για να απλοποιήσουμε τη διαδικασία ανανέωσης των διπλωμάτων. Αναφέρω το παράδειγμα μιας υπηρεσίας την οποία παρουσιάσαμε πολύ πρόσφατα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία: το πώς θα περάσουμε αυτήν την κουλτούρα της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας σε όλους τους φορείς του κράτους και δεν θα βλέπει ο καθένας το δικό του «βιλαέτι» ως αποκλειστικό.


Δεν είναι κανείς αποκλειστικός ιδιοκτήτης, ούτε συστημάτων ούτε δεδομένων, ειδικά σε μία κυβέρνηση της οποίας της αρέσει η λογική των ανοιχτών δεδομένων. Και είμαστε πολύ ανοιχτοί και για τα δεδομένα της πανδημίας -έχουμε δώσει πάρα πολλά δεδομένα στον δημόσιο χώρο προς ευρύτερη αξιοποίηση- αλλά και με μια σειρά από οριζόντιες πολιτικές οι οποίες έχουν αποτέλεσμα. Όταν, ας πούμε, έρχεται η κυβέρνηση και λέει «είμαστε cloud-first», αυτόματα οι πάροχοι υποδομών και υπηρεσιών γύρω από αυτές τις υπηρεσίες το προσέχουν, γιατί σου λένε εδώ, αν μη τι άλλο, υπάρχει ένας πρώτος βασικός μεγάλος πελάτης, ο οποίος μπορεί να δικαιολογεί σημαντικές επενδύσεις -ας πούμε στο κομμάτι των data centers, όπου δημιουργείται μία δυναμική η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ενθαρρυντική για τη χώρα.


Γιώτα Παπαρίδου: Κύριε Πρωθυπουργέ, όταν ήμασταν στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, στην ομιλία σας για τη Λευκή Βίβλο είπατε κάτι που όταν το άκουσα εγώ ανατρίχιασα τουλάχιστον, είπατε ότι «για τον κάθε πολίτη η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι απαραίτητη και είναι σαν την πρόσβαση στο νερό». Αυτό, ειδικά προερχόμενο από το στόμα του Πρωθυπουργού, είναι ένα πάρα, πάρα, πάρα πολύ δυνατό μήνυμα. Συγκρίνουμε την πρόσβαση στην τεχνολογία με την πρόσβαση στο νερό. Είναι ένα τεράστιο όραμα αυτό που έχετε. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να υλοποιηθεί;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ζήτημα δεν αφορά μόνο αυτή καθ’ αυτή την πρόσβαση στην τεχνολογία. Δείτε τι γίνεται στις νέες γενιές: Μιλάμε πια για παιδιά που ζουν σε δύο παράλληλους «κόσμους». Ζουν στο φυσικό κόσμο, ζουν και στον ψηφιακό κόσμο. Οπότε το ζήτημα για εμένα δεν είναι μόνο αυτή καθ’ αυτή η πρόσβαση, είναι η πρόσβαση σε καλές τιμές και σε ανταγωνιστικές ταχύτητες, με καλή ποιότητα υπηρεσιών.


Αλλά το βασικό ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η τεχνολογία ως βασικό εργαλείο για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, να μπορούμε να παρέχουμε πια υπηρεσίες που θα φάνταζαν τελείως ξένες πριν από κάποιο διάστημα.


Και να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε πού πηγαίνει η τεχνολογία, ένα, δύο, τρία, πέντε, δέκα -ίσως πρέπει να είναι κανείς μάντης για να ξέρει πού θα πάει. Αλλά, ας πούμε, πρέπει να είναι κανείς τυφλός να μη βλέπει, παραδείγματος χάρη, το πόσο σημαντικές δυνατότητες μας δίνουν στον τομέα της δημόσιας υγείας οι φορητές (wearable) συσκευές. Αν έχουμε τη δυνατότητα, παραδείγματος χάρη, να μπορούμε να μετράμε το ζάχαρο των πολιτών με έναν πολύ απλό τρόπο, μπορούμε να σχεδιάζουμε και δημόσιες πολιτικές οι οποίες θα βελτιώσουν την δημόσια υγεία και θα έχουν άμεσο, πολύ μετρήσιμο αποτέλεσμα.


Άρα, το κράτος πρέπει να είναι ο καταλύτης. Αυτός ο οποίος θέτει το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις να κινηθούν, δρομολογεί μία σειρά από μεγάλα έργα τα οποία εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά ως προς τις βασικές υποδομές, γιατί δεν τις έχουμε ολοκληρώσει. Εκεί έρχεται και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το RRF και φυσικά οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα αυτά.


Εδώ επιτρέψτε μου, θα πω ότι υπάρχουν έργα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και νομίζω το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν θα είναι να βγούνε δουλειές, είναι να υλοποιηθούν με το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας, εντός χρονοδιαγράμματος και εντός του προϋπολογισμού, όπως τα έχουμε σχεδιάσει.


Οπότε, δεν μπορώ να φανταστώ πια πολιτική ηγεσία η οποία να μην καταλαβαίνει πού πηγαίνει ο κλάδος της τεχνολογίας και να μην προσαρμόζει τις πολιτικές της σε αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος αλλάζει τα πάντα. Αλλάζει τον ίδιο το δημόσιο διάλογο. Δηλαδή όλη αυτή η συζήτηση γύρω από τα fake news, γύρω από τα υπέρ και τα κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μία συζήτηση που τελικά αφορά την ίδια τη δημοκρατία μας. Αφορά τον ίδιο το δημόσιο χώρο. Αφορά τον πυρήνα του τρόπου λήψης αποφάσεων, της λογοδοσίας και βέβαια της διαφάνειας.


Κάθε φορά που απομακρύνουμε ανθρώπινους παράγοντες, περιορίζουμε περιττές διαδικασίες, περιορίζουμε κάποιες εν δυνάμει εστίες διαφθοράς. Άρα και η τεχνολογία ως εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας μας δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Και βγάζουμε στη δημόσια σφαίρα πολλά από τα πράγματα τα οποία κάνουμε. Πολύς κόσμος ακόμη δεν ξέρει πόσο ανοιχτοί είμαστε ως κυβέρνηση σε όλα τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποιούμε, και σχετικά με τις δημόσιες πολιτικές μας.


Γιώτα Παπαρίδου: Λοιπόν, επενδύσεις έχουμε πλέον και φαίνονται στην ψηφιακή τεχνολογία. Επιχειρήσεις βραβεύονται από οργανισμούς διεθνώς, έχουμε 24 βραβεία μέχρι στιγμής από το World Information Technology and Services Alliance τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πληροφορικής. Μήπως είναι η ώρα να αποφασίσουμε να γίνει η χώρα ένας διεθνής κόμβος καινοτομίας στην ψηφιακή τεχνολογία; Τι λέτε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι γίνεται ήδη αυτό το οποίο περιγράφετε, νομίζω ότι αυτό συμπυκνώνει όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε. Αυτό για να γίνει πρέπει να δουλέψει το κράτος -όπως σας είπα- και οι επιχειρήσεις μαζί.


Και βέβαια τα βραβεία είναι πολύ σημαντικά διότι αλλάζουν τις αντιλήψεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ακόμα κουβαλάει στο εξωτερικό τα τραύματα μιας δεκαετούς κρίσης. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια χώρα που μέσα σε δύο χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά την εικόνα στο εξωτερικό προς το καλύτερο. Και μία χώρα η οποία παίζει, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολιτικές που να έχουν ένα ευρωπαϊκό αποτύπωμα. Το ψηφιακό πιστοποιητικό, ήταν δική μας πρωτοβουλία.


Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσα στη μαυρίλα του τότε δεύτερου κύματος της πανδημίας, έθεσα μετ΄ επιτάσεως το θέμα και είπα ότι “το καλοκαίρι θα θέλουν οι πολίτες να ταξιδέψουν και πρέπει να έχουμε ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο να εναρμονίζει τις πολιτικές μας και να μεταφέρει τις βασικές πληροφορίες γύρω από τον εμβολιασμό, την ασθένεια, τα τεστ”. Και έτσι πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πολλή προσπάθεια. Γιατί τότε κανείς δεν ήθελε να δει τι θα γίνει σε έξι μήνες. Και είναι μια τεράστια, είναι μια επιτυχία ευρωπαϊκή, η οποία διαφημίζεται παντού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έρχονται και λένε ότι αυτό είναι ελληνική πρωτοβουλία.


Όσο, λοιπόν, λέγονται αυτά και όσο ακούγεται η Ελλάδα ως παραγωγός καινοτομίας και όχι μόνο ως καταναλωτής υπηρεσιών, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται η δυνατότητα της Ελλάδος να γίνει ένα πραγματικό digital hub, να συνεισφέρουμε πολύ περισσότερο από αυτό που ήδη συνεισφέρει ο κλάδος τεχνολογίας και επικοινωνιών στο ΑΕΠ της χώρας. Και βέβαια, από αυτό να είναι ωφελημένος πρώτα και πάνω από όλα οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.


Γιώτα Παπαρίδου: Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, κύριε πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι έφτασε πλέον η ώρα ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας να αγκαλιάσει θεσμικά την κοινωνία, την οικονομία και την Πολιτεία όπως ένας κοινωνικός εταίρος;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση αλλά είστε εταίροι. Και κοινωνικοί εταίροι τολμώ να πω. Τώρα, η τυπική κατηγοριοποίηση μπορεί να έχει τη σημασία της, αλλά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας πολύ, πολύ τακτικό και πολύ ουσιαστικό. Ο οποίος πιστεύω ότι υπάρχει με το Υπουργείο, υπάρχει με το δικό μας γραφείο, υπάρχει με την κοινωνία. Και βέβαια είναι τόσο οριζόντια πια η παρέμβαση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα, ανέφερα το ζήτημα της υγείας, που εκ των πραγμάτων οι ευκαιρίες θα είναι πάρα πολλές. Δυνατότητα θεσμικής συνεργασίας υπάρχει πάντα για να λύνονται τα θεσμικά ζητήματα αλλά τολμώ να πω ότι οι ευκαιρίες εδώ είναι μπροστά μας. Πρέπει να ξεφύγουμε λίγο από τη λογική ότι το κράτος έχει μία πίτα, τη μοιράζει και όλοι διεκδικούμε τα «κρατικά έργα». Αυτά υπάρχουν, είναι σημαντικά αλλά πρέπει να πάμε ένα και δύο βήματα παραπέρα και να δούμε τις ευκαιρίες που γεννά η ίδια η ζωή.


Ας πούμε, με αφορμή την πανδημία πέρσι αναπτύξαμε πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, προβλεπτικά μοντέλα πολύ ενδιαφέροντα που μας επέτρεπαν σε μία εποχή που δεν είχαμε ακόμα επαρκή τεστ να κάνουμε πολύ καλύτερο δειγματοληπτικό έλεγχο. Είναι και αυτές πρωτοβουλίες οι οποίες βραβεύτηκαν, έγιναν πολύ σημαντικές δημοσιεύσεις στο εξωτερικό.


Και, βέβαια, στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, νομίζω ότι εκεί έχουμε τόσα σημαντικά μυαλά εντός και εκτός Ελλάδος, και μάλιστα δρομολογούμε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός σημαντικού ινστιτούτου γύρω από τον τομέα αυτόν, που νομίζω ότι οι ευκαιρίες όπως σας είπα να γίνουμε παραγωγοί καινοτομίας και σημείο αναφοράς παγκόσμια είναι πάρα πολύ μεγάλες και προσβλέπουμε πάντα σε μία σταθερή συνεργασία μαζί σας.


Γιώτα Παπαρίδου: Οπότε κι εμείς σας ευχαριστούμε για την πίστη σας στον κλάδο και πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα μαζί -και το κομμάτι του κοινωνικού εταίρου θα το ξαναδούμε βέβαια.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το κάνουμε. Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλές γιορτές σε όλες και σε όλους με υγεία και ασφάλεια πάνω απ΄ όλα.


Γιώτα Παπαρίδου: Κι εμείς σας ευχαριστούμε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πολύ.



Ντόρα Μπακογιάννη : Ο καρκίνος ήταν κατραπακιά, το διαχειρίζομαι γενικά καλά

 


Για την περιπέτεια που περνά με την υγείας της και το πολλαπλό μυέλωμα το οποίο καλείται να νικήσει, μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καρκίνος δεν είναι ταμπού».

Η κ. Μπακογιάννη βρέθηκε καλεσμένη στο MEGA και την εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και μέσα σε άλλα, η κουβέντα πήγε και στην κατάσταση της υγείας της ίδιας.

«Αυτή η χρονιά μου έφερε μια κατραπακιά. Είναι μια αρρώστια η οποία παλεύεται. Είμαι καλά, πιο πολύ με ταλαιπωρεί το πόδι μου που δεν έχει καμία σχέση με την αρρώστια μου. Το διαχειρίζομαι καλά γενικά. Είμαι πολύ ευγνώμων διότι εκτός από την οικογένειά μου, τα παιδιά μου και τους φίλους μου, μου έστειλε ευχές και ένας ολόκληρος κόσμος και η καλή ευχή πάντα πιάνει», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σχετικά με την ψυχολογία της και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την περιπέτεια της υγείας της: «Σαν και μένα είναι άλλοι 500 κάθε χρόνο με πολλαπλό μυέλωμα. Το μήνυμα ότι "παιδιά πάμε καλά" μου το δίνουν εκείνοι και τους το δίνω κι εγώ και ταυτόχρονα η λέξη καρκίνος δεν πρέπει να είναι ταμπού γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν καρκίνο και τον καταπολεμούν με μεγάλη επιτυχία. Η επιστήμη σήμερα έχει κάνει άλματα. Όταν μίλησα ανοιχτά για τον καρκίνο ήρθαν κι άλλοι βουλευτές και μου είπαν πως το πέρασαν και εκείνοι. Πραγματικά δεν το ήξερα…», υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.





Κρίση στην Τουρκία: Το χαρτονόμισμα των 200 λιρών ενώ άξιζε 110 ευρώ σήμερα αξίζει μόλις 9


 

Ενώ η τουρκική λίρα κατρακυλά , νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους βιομήχανους της χώρας και τα παγκόσμια συμφέροντας φωτογραφίζοντας τους ως υπευθύνους για την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα. 

«Δεν θα καταφέρετε να ρίξετε την κυβέρνηση. Εκλογές θα έχουμε το 2023» είπε απευθυνόμενους στους βιομήχανους της Τουρκία και τα οικονομικά συμφέροντα.

Όμως το «ασανσέρ» της τουρκικής λίρας συνεχίζεται καθώς μέχρι πριν από λίγο είχε υποτιμηθεί κατά 11% και πριν από λίγο ανέκαμψε κατά 8%, με τον πολύ κόσμο να χάνει τα χρήματα του και τους λίγους να κερδοσκοπούν, τα βάζει με τους επιχειρηματίες

Η δε δήλωση του Ερντογάν ότι θα εφαρμόσει τον Ισλαμικό νόμο στην οικονομία, προκάλεσε πανικό με πολλούς Τούρκου να σηκώνουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες. 

Ενδεικτικό της οικονομικής κρίσης είναι ότι η αγορά γέμισε με τα σπάνια χαρτονομίσματα των 200 λιρών, που όταν πρωτοεκδόθηκε είχε ισοτιμία 110 ευρώ, ενώ σήμερα αξίζει μόλις 8-9 ευρώ.


Πηγή: skai.gr



Σύμβουλος του Ερντογάν – Εάν μας ζορίσετε θα καταλάβουμε και τη… Θεσσαλονίκη

 



Η απάντηση για τον γνωστό Γιγίτ Μπουλούτ, έναν από τους επικεφαλής συμβούλους του Ερντογάν και μέλους του Προεδρικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ξεκάθαρη: η κατάληψη και της Θράκης, γιατί όχι, και της… Θεσσαλονίκης.

Η ανάρτηση

Αυτό, άλλωστε, υπονόησε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Αν η παγκόσμια αυτοκρατορική δομή συνεχίσει να επιτίθεται σε κάθε πεδίο στο μεγάλο τουρκικό έθνος, τότε το μεγάλο τουρκικό έθνος θα επιστρέψει στα σύνορα του Εθνικού Ορκου».

Η κατάντια…

Θέλοντας να καταδείξει την κατάντια του καθεστώτος, όπως γράφουν τα tourkikanea, ο επίσης γνωστός εξόριστος τούρκος διανοούμενος Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν ερμήνευσε τις θλιβερές δηλώσεις Μπουλούτ:

«Ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν κ. Μπουλούτ απειλεί τον κόσμο με επέκταση σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας» σημειώνει ο κ. Τσαμάν, παραθέτοντας και τη δήλωση Μπουλούτ:

Ο εθνικός όρκος

Ο τουρκικός εθνικός όρκος είναι η διακήρυξη, το 1920, έξι σημείων των τούρκων εθνικιστών που θέτει τα σύνορα της μελλοντικής Τουρκικής Δημοκρατίας, στα όρια της ηττημένης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν, «τις περιοχές του Κιρκούκ, της Θεσσαλονίκης, του Χαλεπίου και της Μοσούλης».

Πηγή : in.gr


11,5 μονάδες μπροστά η Ν.Δ. - Ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ - Ο Τσίπρας σε απόγνωση ζητάει εκλογές για να χάσει

 


Είναι τραγική η κατάσταση του απεγνωσμένου Αλέξη Τσίπρα, που ενώ όλα είναι σε βάρος του, ζητάει εκλογές ξέροντας ότι θα τις χάσει. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε εκλογές, ξέροντας ότι θα τις χάσει, και αυτό γιατί όσο περνάει ο καιρός, είναι βέβαιο ότι το ΚΙΝΑΛ θα τον φτάσει στις δημοσκοπήσεις μέχρι τις εκλογές του 2023 και ίσως τον περάσει.

Αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για το ΚΙΝΑΛ δείχνει και η δημοσκόπηση της εταιρίας Alco που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό το Open και μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να ενισχύεται μετά και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία, καθώς καταγράφει ποσοστό 13,6% έναντι 9,7% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση.



Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει απώλειες 2,5% και η ΝΔ 0,7%, ενώ η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται στις 11,5 μονάδες.



Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πλήρη απαξίωση συνεχίζει και σε αυτή την δημοσκόπηση να παλεύει με τον κανένα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι και πάλι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αποτιμάται θετικά από το κοινό καθώς 40% των ερωτηθέντων απαντούν ότι έχουν θετική άποψη για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες :