Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Εμβολιασμοί: Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση

 


Σε δυναμική πορεία βρίσκεται και πάλι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία». Ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού που προγραμματίζονται και εκείνων που διενεργούνται τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί αισιοδοξία στους αρμόδιους για το τείχος ανοσίας που υψώνεται και την αναχαίτιση της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας.

Το επιδημικό κύμα παραμένει σε υψηλό σημείο, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν με αγωνία την κίνησή του αναμένοντας την πολυπόθητη αποδρομή του. Οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες δεν αφήνουν ακόμη ευρύ περιθώριο αξιολόγησης στους ειδικούς. Χθες καταγράφηκαν 7.108 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 93 απώλειες ασθενών στα νοσοκομεία, περίπου 550 εισαγωγές στις κλινικές covid και έναν ακόμη δραματικό απολογισμό διασωληνωμένων εντός κι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με 612 ασθενείς.

Σημειωτέον ότι τα προγνωστικά μοντέλα «έδειχναν» 600 διασωληνωμένους έως το τέλος Νοεμβρίου, αριθμός που έχει ήδη ξεπεραστεί σημαντικά, αρκετά προτού τον χρονικό ορίζοντα που είχε τεθεί. Είναι ενδεικτικό του πώς κινείται ο συγκεκριμένος δείκτης ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από 487 ανέβηκαν στους 612. Στα νοσοκομεία οι νοσηλευόμενοι αγγίζουν τους 4.600.

Στο πεδίο των εμβολιασμών διαμορφώνεται πιο θετική εικόνα. Καθημερινά πλέον το τελευταίο διάστημα διενεργούνται πάνω από 70.000 εμβολιασμοί, με το τελευταίο 48ωρο να ξεπερνούν τους 166.000, παραπέμποντας στις ημέρες της περασμένης άνοιξης όπου έσπευδαν με σειρά προτεραιότητας οι πολίτες να εμβολιαστούν, με κριτήριο την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό τους. Το ζητούμενο για ειδικούς και κυβέρνηση είναι να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο ο εμβολιαστικός ρυθμός προκειμένου να μειώσει τη διασπορά και κατά συνέπεια την επίδραση του τέταρτου κύματος.

Ειδικότερα, την Τρίτη έγιναν 81.640 εμβολιασμοί και χθες 85.113. Συγκεκριμένα, 17.873 πολίτες εμβολιάστηκαν με πρώτη δόση προχθές και άλλοι 18.967 χθες. Την αναμνηστική δόση έλαβαν 57.057 την περασμένη Τρίτη και άλλοι 58.577 χθες. Οι «μαύροι» αριθμοί της επιδημίας, ιδίως των νεκρών που έφτασαν τους 1.620 μέσα στον Νοέμβριο, οδηγούν ολοένα και περισσότερους στην πλατφόρμα εμβολιασμών και στα εμβολιαστικά κέντρα. Ενδεικτικά, την Τρίτη προγραμματίστηκαν 20.000 ραντεβού για πρώτη δόση και 123.000 ραντεβού για αναμνηστική δόση.

Ειδικά, στο πεδίο της αναμνηστικής δόσης η εικόνα έχει αλλάξει άρδην σε σύγκριση με το τέλος του Οκτωβρίου. Πλέον, 1.062.174 πολίτες έχουν κάνει την τρίτη, γεγονός κατά τους ειδικούς θα φρενάρει τις μεταδόσεις σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες που όμως έχουν χάσει πιθανώς την προστασία τους απέναντι στον ιό.

Τα εμβολιαστικά κέντρα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους από 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα, όπως διαβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα ο αρμόδιος για την «Ελευθερία», γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Για όσα mega-εμβολιαστικά Κέντρα έχουν κλείσει, γίνεται η αναπλήρωση από Κέντρα Υγείας που εντάσσονταν στη γραμμή εμβολιασμού με AstraZeneca η οποία σήμερα είναι ανενεργή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο αριθμός όσων προγραμμάτιζαν ραντεβού πρώτης δόσης ήταν έως 7.000 άτομα την ημέρα. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Το σύστημα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, έχει εφεδρείες έτσι ώστε εάν παρατηρηθεί καθυστέρηση στα ραντεβού να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Ραντεβού για τρίτη δόση μπορεί να κλειστεί μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας και για πρώτη δόση και νωρίτερα.



ρεπορτάζ της Παναγιώτας Καρλατήρα


Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε απάτες μέσω αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο

 



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά απάτες μέσω ανάρτησης αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο.

Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 22-11-2021 στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης στη Γλυφάδα και στην Αγία Βαρβάρα, τέσσερα (4) μέλη της, τρεις άνδρες ηλικίας 22, 20 και 19 ετών και 26χρονη γυναίκα. Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται και έτερο μέλος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα- κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης συμμορίας, απάτες και πλαστογραφίες κατά συρροή, ληστρική κλοπή, παράβαση της Νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού, περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περί προστασίας των καταναλωτών, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι τουλάχιστον από το μήνα Ιούνιο του έτους 2021 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα, διαπράττοντας απάτες και πλαστογραφίες μέσω ανάρτησης αγγελιών πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας αναρτούσαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες πώλησης συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών μεγάλης καταναλωτικής απήχησης (κυρίως κινητά τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές), σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με αυτές της αγοράς, προκειμένου να προσελκύσουν τα υποψήφια θύματα.

Τις αγγελίες με τις φωτογραφίες των υποτιθέμενων προς πώληση προϊόντων τις αναρτούσαν σε διαφορετικά εικονικά προφίλ που δημιουργούσαν για το σκοπό αυτό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι υποψήφιοι αγοραστές που ενδιαφέρονταν για αυτά τα προϊόντα, επικοινωνούσαν μέσω γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, τις τιμές και τον τρόπο παράδοσης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα μέλη της συμμορίας παρείχαν εγγυήσεις για την ποιότητα του προς πώληση αντικειμένου, όπως αποστολή βιντεοληπτικού υλικού γνήσιων συσκευών και πλαστογραφημένες αποδείξεις αγοράς από επώνυμα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να πείσουν τους αγοραστές ότι πρόκειται για ασφαλή αγορά.

Η παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής πραγματοποιούνταν πάντα σε σημείο που όριζαν οι παθόντες, με μέλος της συμμορίας να υποδύεται υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας και η πληρωμή ολοκληρώνονταν με τη μέθοδο της αντικαταβολής (μετρητά).

Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα αξιόπιστων πωλητών, τους παρέδιδαν μαζί με τη συσκευασία και πλαστό παραστατικό αγοράς από επώνυμες εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, ενώ επιπλέον απέστελλαν και φωτοαντίγραφα γνησίων και σε ισχύ δελτίων ταυτότητας που παρουσίαζαν ως δικά τους, τα οποία όμως ανήκαν σε έτερα πρόσωπα άσχετα με την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας.

Στα προγραμματισμένα ραντεβού τα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν με τα οχήματα που είχαν στην κατοχή τους. Στην σφραγισμένη συσκευασία που περιείχε το απομιμητικό αντικείμενο που προσομοίαζε σε γνήσιο, τοποθετούσαν και μπουκάλια με νερό, ώστε να έχει το κατάλληλο βάρος η συσκευασία.

Αμέσως μετά την λήψη του χρηματικού ποσού, τα μέλη της συμμορίας απενεργοποιούσαν τα προφίλ τους, καθώς και τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που τυχόν είχαν χρησιμοποιήσει.

Επίσης, για να ελαχιστοποιήσουν ακόμη περισσότερο την περίπτωση σύλληψης τους από τις αστυνομικές αρχές, ενώ είχαν ήδη φτάσει στο σημείο παράδοσης, ειδοποιούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες για ολιγόωρη καθυστέρηση, με σκοπό να ανιχνεύσουν τυχόν αστυνομική παρουσία στο χώρο.

Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν -34- περιπτώσεις απατών-πλαστογραφιών, κλοπή και ληστεία.

Σε δύο από τις ανωτέρω περιπτώσεις, τα μέλη της συμμορίας, όταν οι αγοραστές αντιλήφθηκαν τη σε βάρος τους απάτη και δεν ήταν διατεθειμένοι να ολοκληρώσουν την αγορά, στη μία περίπτωση προέβησαν σε κλοπή και στη δεύτερη χτύπησαν τον παθόντα αγοραστή με το αυτοκίνητο κατά τη διαφυγή τους.

Από τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, με τη συνδρομή και αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταξύ άλλων πλήθος στελεχών καρτών SIM , κινητών τηλεφώνων, θήκες και κουτιά συσκευών κινητών τηλεφώνων, πιστόλι ρέπλικα και μικροποσότητα κάνναβης.

Όλα τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δείτε τα video :







Ρινόκερος: Αντικαθιστούν τον Σερβετάλη και συνεχίζουν

 


Οι ηθοποιοί της παράστασης ανακοινώνουν ότι η παράσταση θα συνεχισθεί με αντικατάσταση του Αρη Σερβετάλη.

Η ανακοίνωσης της ομάδας του Ρινόκερου, έχει ως εξής:


Ως εργαζόμενοι ηθοποιοί στην παράσταση «ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ» θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη διακοπή της παράστασης μας, λόγω της αποχώρησης του συναδέλφου μας Άρη Σερβετάλη.

Παρ' όλα αυτά, είναι κοινή μας θέση να μην προβούμε σε επικρίσεις εις βάρος κανενός. Έτσι κι αλλιώς ο καθένας μας κρίνεται από τις πράξεις του.

Ούτε θεωρούμε ότι ως εμβολιασμένοι πολίτες και ηθοποιοί, διαχωριζόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από λοιπούς τυχόν ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Και παρά το ότι είναι εύλογο να εκφράζει κανείς επιφυλάξεις ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θεωρούμε ότι η αποχή από την τέχνη μας, η οικειοθελής διακοπή μίας παράστασης, δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση στα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Το Θέατρο είναι τόπος επικοινωνίας , ανταλλαγής απόψεων. Είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων, σκέψεων, ιδεών .Είναι τόπος που ο δημόσιος λόγος αρθρώνεται και πλάθονται συνειδήσεις. Είναι ένα από τα πιο βασικά κύτταρα της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό τα θέατρα σε καιρούς κρίσης πρέπει να μένουν ανοιχτά. Για μας αυτό είναι χρέος μας.

Με αυτές τις σκέψεις, την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, οι ηθοποιοί της παράστασης συναντηθήκαμε με τον σκηνοθέτη και τον εκπρόσωπο της παραγωγής και αποφασίσαμε ομόφωνα να συνεχιστεί η παράσταση προχωρώντας σε αντικατάσταση.


Η ομάδα του «ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ»



Γαλλία: Πρώην υπουργός αποσύρεται από τον δημόσιο βίο και διαψεύδει ότι εμπλέκεται σε σεξουαλικές επιθέσεις


 

Ο πρώην υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό αποκάλυψε ότι πολλές γυναίκες πρόκειται να τον κατηγορήσουν για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι αποχωρεί «οριστικά από τον δημόσιο βίο».

«Θα παραιτηθώ από την προεδρία (σ.σ. επί τιμή) του ιδρύματός μου, για να το προστατεύσω από το στίγμα (…) Αποχωρώ οριστικά από τον δημόσιο βίο επειδή αηδίασα» ανέφερε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση ο πρώην παρουσιαστής. «Γιατί να διαιωνίσω μια φήμη που με κάνει να υφίσταμαι ότι χειρότερο μπορεί να υποστεί ένας άνδρας;» διερωτήθηκε.

«Αποχωρώ από τις δεσμεύσεις μου, δεν θα ξαναμιλήσω, το πλήρωσα πολύ βαριά» πρόσθεσε ο Ιλό, ο οποίος ήταν επί 15 μήνες (Μάιος 2017-Αύγουστος 2018) υπουργός Οικολογικής Μετάβασης στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας χθες, ο Ιλό πρόλαβε τη μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ στο οποίο γυναίκες τον καταγγέλλουν για «σεξουαλική επίθεση και βιασμό», γεγονότα που ανάγονται μέχρι και το 1989.

«Δεν διέπραξα αυτά τα πράγματα, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Ποτέ δεν εξανάγκασα κανέναν», επέμεινε ο ίδιος, καταγγέλλοντας «ένα σύστημα όπου έχει χαθεί η λογική» και «μια δικαιοσύνη που αποδίδεται στα τηλεοπτικά πλατό».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τέσσερις ή πέντε γυναίκες μιλούν σε αυτό το ντοκιμαντέρ, εκτός από την εγγονή του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, η οποία είναι γνωστό από το 2018 ότι είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του για βιασμό. Την εποχή εκείνη, το περιοδικό Ebdo (σ.σ. δεν κυκλοφορεί πλέον) είχε δημοσιεύσει μια αμφιλεγόμενη έρευνα όπου γινόταν λόγος για κατάθεση μήνυσης για βιασμό δέκα χρόνια νωρίτερα. Η υπόθεση αυτή είχε μπει στο αρχείο. Λίγο πριν κυκλοφορήσει το τεύχος του περιοδικού, ο Ιλό διέψευσε και πάλι στην τηλεόραση αυτές τις «αισχρές φήμες».

Οι εισαγγελικές αρχές, όπως και ο ίδιος ο Ιλό, επιβεβαίωσαν ότι κατατέθηκε μήνυση σε βάρος του το 2008 αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια γιατί το αδίκημα αναγόταν στο 1997 και είχε παραγραφεί.

Το 1990 ο Νικολά Ιλό ίδρυσε το «Ίδρυμα Ουσουάια», το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Νικολά Ιλό για τη φύση και τον άνθρωπο», στο επιστημονικό συμβούλιο του οποίου μετείχαν περίβλεπτοι επιστήμονες, όπως οι Πολ-Εμίλ Βικτόρ, Ιβ Κοπέν και Ζαν-Λουπ Κρετιέν


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


skai



Νέα αφρικανική παραλλαγή με πολλές μεταλλάξεις και δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τώρα

 


Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει στην Αφρική μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, τη B.1.1.529, η οποία προκαλεί ανησυχία επειδή φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα, τρία στη Μποτσουάνα, όπου αρχικά βρέθηκε το νέο στέλεχος του ιού, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ (σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Ν. Αφρική).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρα Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τις βρετανικές "Γκάρντιαν" και "Ιντιπέντεντ", ανησυχούν μήπως η νέα παραλλαγή επεκταθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας, που μάλιστα θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο Πίκοκ, "ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας", γι' αυτό, τόνισε, "πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της". Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Από την άλλη, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ραβί Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. "Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει", όπως είπε.

Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής έγιναν αντιληπτά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική. Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.

Ο καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ίδια παραλλαγή πιθανώς συσσωρεύτηκε μονομιάς στη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε κάποιον ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς κάποιον άνθρωπο με HIV/AIDA που δεν έκανε θεραπεία. Πρόσθεσε πάντως ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο πόσο μεταδοτική είναι. Προς το παρόν θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να αναλύεται, όμως δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής ανησυχίας, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται πολύ σε συχνότητα στο άμεσο μέλλον».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Με την μειοψηφία των ηθοποιών η Κλέλια Ρένεση υπέρ του Σερβετάλη και ποιος νοιάζεται υπέρ των συναδέλφων



Δέν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί, το έχει ξανά κάνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, τάσσεται υπέρ της μειοψηφίας που τάσσεται υπέρ του Σερβετάλη.

Έχοντας μια καλά δουλειά που αμοίβεται καλά, καθώς είναι πρωταγωνίστρια της σειράς «Μην αρχίζεις την μουρμούρα», αδιαφορεί για τις συνέπειες που έχουν οι συνάδελφοι της με την αθλιότητα Σερβατάλη, και δήλωσε με μία ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook πως στηρίζει απόλυτα τον συνάδελφό της στην απόφασή του να αποχωρήσει από την θεατρική παράσταση Ρινόκερος, μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και απαγορεύουν την είσοδο των ανεμβολίαστων στα θέατρα.

Φυσικά και δεν θα ήταν υπέρ της πλειοψηφίας, αφού έχει αποδείξει παλαιότερα με αναρτήσεις της ότι τάσσεται και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου διαφωνεί με την απόφαση που πήρε ο ηθοποιός, αλλά η ίδια η Κλέλια Ρένεση υποστηρίζει πως «ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να διαλέγει τις συνθήκες στις οποίες θα εργάζεται και θα εκτελεί τα καθήκοντά του».

Δείτε το έγραψε η προκλητική ηθοποιός :

«Ο καθε ανθρωπος εχει το δικαιωμα να διαλεγει τις συνθήκες στις οποιες θα εργαζεται κ θα εκτελει τα καθηκοντα του. Και καποιοι , εχουν το σθενος να διεκδικουν αυτο το δικαιωμα. Ακομα κι αν δεν ειχε ειδοποιήσει παραγωγους και ιθύνοντες πολυ καιρο πριν την ωρα της κρισης, ο καλλιτεχνης εχει να κουβαλήσει εκτός απο μια παραγωγη, εναν εαυτο, ενα ψυχικο σθενος κ μια αυτοπραγματωση. Κοινως, τι να τον κανεις στο σανιδι τον ανθρωπο, αν εχει μεινει μιση η αξιοπρεπεια του. Κ ναι, κυριες κ κυριοι.. υπαρχουν ακομα ανθρωποι που μπροστα στον διαχωρισμο του κοινου , ανατριχιαζουν απο φρικη.. κ αποχωρουν απο την κουρσα. Παντως πολυ πονος σας επιασε για τους 20 συνεργατες του που εμειναν ανεργοι ( γνωριζοντας εξ αρχης την πιθανοτητα αποχωρησης)..Όλους εσας δεν σας ειδα ποτε να πονατε τους απειρους καλλιτεχνες που λογω μετρων κοβιντ δεν ειχανε να αγορασουν γαλα στο παιδι τους. Ουτε στα κινηματα στήριξης καλλιτεχνων σας συνάντησα, ουτε σας ειδα στις ουρες εξω απ τα θεατρα τωρα που ανοιξαν, να στηριξετε..Με μουτρα η χολη παιδια για οποιον τολμα κ σηκωνει το κεφαλι απ τις ταπεινώσεις που μας βρηκαν.. κ λιγο ρισπεκτ που υπαρχουν ανθρωποι συνεπεις στα πιστευω τους, είτε συμφωνουμε μ αυτα, ειτε οχι. Σπανιο το ειδος», έγραψε η Κλέλια Ρένεση στην δημοσίευσή της.

Δείτε την ανάρτησή της:

app-facebook
Klelia Renesi A
την Τρίτη

Ο καθε ανθρωπος εχει το δικαιωμα να διαλεγει τις συνθήκες στις οποιες θα εργαζεται κ θα εκτελει τα καθηκοντα του. Και καποιοι , εχουν το σθενος να διεκδικουν αυτο το δικαιωμα. Ακομα κι αν δεν ειχε ειδοποιήσει παραγωγους και ιθύνοντες πολυ καιρο πριν την ωρα της κρισης, ο καλλιτεχνης εχει να κουβαλήσει εκτός απο μια παραγωγη, εναν εαυτο, ενα ψυχικο σθενος κ μια αυτοπραγματωση. Κοινως, τι να τον κανεις στο σανιδι τον ανθρωπο, αν εχει μεινει μιση η αξιοπρεπεια του. Κ ναι, κυριες...

Δείτε περισσότερα
1,2 χιλ.
114
118


Μητσοτάκης: Όσο κινδυνεύει η γυναίκα θα κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας

 



Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί μία συμβολική αφορμή να αντικρίσουμε κατάματα ένα διαχρονικό πρόβλημα. Να αντιληφθούμε ότι αυτό συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Και να τις σπάσουμε μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει. Γιατί το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας.

Με το κίνημα #MeToo, πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν τους θύτες τους. Αρκετές, ωστόσο, ακόμα διστάζουν. Τις καλούμε να βρουν και αυτές το κουράγιο. Να απευθυνθούν στις αρχές. Να μη σκύβουν το κεφάλι, υπομένοντας βίαιες πράξεις και συμπεριφορές. Θα έχουν τη στήριξή μας, όπως και ολόκληρης, πλέον, της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν αρκούν, όμως, τα ευχολόγια. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία. Και τις αναλαμβάνουμε με θάρρος: Ενεργοποιήσαμε, ήδη, εδώ και δύο χρόνια 73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολυάριθμοι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την ορθή διαχείριση τέτοιων περιστατικών ενώ σήμερα εγκαινιάζουμε ένα από τα έξι πιλοτικά τμήματα διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στον Άλιμο.

Διασφαλίζουμε σε συνεχή και σε 24ωρη βάση πρόσβαση των θυμάτων στην εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

Λειτουργούμε 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη. Και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γίνονται τα ασφαλή καταφύγιά τους. Χάρη σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ οι κακοποιημένες γυναίκες βρίσκουν και εργασιακή στήριξη.

Τέλος, εξοπλίζουμε τη Δικαιοσύνη με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο ώστε να τιμωρεί τους θύτες και να δικαιώνει τα θύματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει πια αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές για το έγκλημα.

Και είμαστε στην αρχή. Θα επιμείνουμε. Θα ενθαρρύνουμε. Θα δρούμε. Γιατί όσο κινδυνεύει η γυναίκα θα κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας.





Αλέξης Τσίπρας: Κάνει πολιτική σπέκουλα σε καιρό πολέμου


 

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας για τους νεκρούς από τον Covid-19, ενώ θεωρεί βέβαιο το νέο lockdown.

Ξεπερνώντας ακόμα και τα δικά του όρια, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ήρθε η ώρα -ή ο ίδιος δεν έχει άλλο χρόνο- να… δρέψει τους καρπούς της πολιτικής τού λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, εξαπολύοντας δριμεία και απευθείας επίθεση κατά του πρωθυπουργού την ώρα της μάχης με την πανδημία.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι TRT, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η ανικανότητα Μητσοτάκη οδηγεί και σε εκατόμβη θυμάτων και σε lockdown που θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Φτηνή αντιπολίτευση

Για άλλη μια φορά επιχειρεί να κρύψει τις δικές του ευθύνες για την υπόγεια στήριξη στο αντιεμβολιαστικό κλίμα αλλά και να χαϊδέψει τα αυτιά αρνητών και αντιεμβολιαστών. «Υπάρχει ευθύνη που έχουμε φτάσει στους 17.500 νεκρούς; Η αδράνεια και η ανικανότητα του Μητσοτάκη μάς οδηγεί σε εκατόμβη νεκρών και σε ακόμα ένα καταστροφικό λοκντάουν. Εκτός εάν αφεθούν άνθρωποι να πεθαίνουν και δούμε σκηνές όπως στη Ρουμανία», είπε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «είναι χειρότερη σε θανάτους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα ψέματα περί πανηγυρισμών της κυβέρνησης ότι νίκησε την πανδημία κ.λπ. και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαχειρίζεται με επικοινωνιακό τρόπο την πανδημία και το μόνο που ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη είναι μη συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο».

Διγλωσσία

«Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και λοκντάουν, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Κανείς δεν το θέλει», είπε, ακολουθώντας τη γνωστή… διγλωσσία, ενώ καταφέρθηκε ξανά εναντίον του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ίσως για να μη συζητείται το συνεχιζόμενο και εντεινόμενο αντιεμβολιαστικό παραλήρημα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος προχθές ακόμα έγραφε στα social media ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει τους ανθρώπους, αν και γνωρίζει -ως γιατρός- τα στοιχεία στις Εντατικές.

Ακόμα και τώρα όμως, την κρίσιμη ώρα της μάχης, ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε μια καθαρή, ξεκάθαρη κουβέντα να πει υπέρ του εμβολίου…

«Σε όλη τη χώρα βλέπω δυσαρεστημένους ανθρώπους, ομάδες επαγγελματικές, αγρότες που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ακόμα και τους συνταξιούχους που θα πάρουν φιλοδώρημα 250 ευρώ, που τώρα είναι θρίαμβος ενώ παλιά ήταν ψίχουλα», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος σε ανθρώπους που τους έδωσε έκτακτη (σ.σ.: και όχι μόνιμη, όπως ψευδώς ισχυρίζεται) σύνταξη, αλλά τους την πήρε πίσω διπλή.

Εκανε επίσης λόγο για μείωση και όχι αύξηση εισοδήματος, παρουσιάζοντας ως δήθεν «κυβερνητική πολιτική» το κύμα ακρίβειας που χτυπά την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο.

Κατηγορίες

«Είμαστε πρωταθλητές στους θανάτους, πρωταθλητές και στις αυξήσεις στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν ελέγχει την τιμή του ρεύματος και δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό.

«Είναι δεδομένο ότι θα έχει ραγδαία και επιταχυνόμενη φθορά η κυβέρνηση, ότι δεν θα είναι επόμενη κυβέρνηση του τόπου», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο ακριβώς λέει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ieidiseis.gr. Είναι η συνέχεια του «είμαι ο αυριανός πρωθυπουργός», αλλά και το πολιτικό «καπέλο» της νέας επιτροπής που ήδη εργάζεται για να ανεβάσει την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Και του κ. Τσίπρα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Και ο δεύτερος εισαγγελέας που «αυτοκτόνησε» τον Κατσίφα, διώκεται ποινικά από την Εισαγγελία Τιράνων

 


Και ο δεύτερος εισαγγελέας που είχε… «αυτοκτονήσει» τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα, βρίσκεται στο στόχαστρο της αλβανικής δικαιοσύνης, μετά την ποινική δίωξη -που προηγήθηκε- κατά του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αργυρόκαστρου Γιουλιάν Τσάφκα, από την Ειδική Εισαγγελία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς «SPAK» στην Αλβανία.

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, η Εισαγγελία Τιράνων ξεκίνησε έρευνα σε βάθος σχετικά με το πόθεν έσχες του Εισαγγελέα Αργυροκάστρου Εμερόρ Κάσαϊ (Emeror Kasaj) που είχε αποδώσει σε αυτοκτονία -με δύο σφαίρες στην καρδιά- την δολοφονία του 35χρονου ομογενή στους Βουλιαρατες Βορείου Ηπείρου, ζητώντας να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Κατά του Κάσαϊ αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη για απόκρυψη του ποσού των 50.000 ευρώ καθώς και για πλαστογράφηση των φορολογικών του δηλώσεων. Θεωρείται βέβαιο πως οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα τον θέσουν εκτός δικαστικού σώματος, ενώ τα αλβανικά δημοσιεύματα προεξοφλούν ακόμη και την σύλληψη του.

Η υπόθεση φέρει αριθμό 16702 και έχει εγγραφεί στην Εισαγγελία Τιράνων στις 03 Νοεμβρίου 2021. Δικαστής της υπόθεσης έχει ορισθεί ο Αγκρόν Ζούκρι.

Να σημειωθεί πως ο Κάσαϊ εμπλέκεται και σε υπόθεση καταδίκης ομογενή που διαθέτει και την ελληνική υπηκοότητα, σε 8.5 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία : «οργάνωσης και συμμετοχής σε παράνομες εκδηλώσεις, διασπορά εθνοτικού μίσους και κυκλοφορία παράνομων κειμένων». Μια υπόθεση που στόχο έχει να εκφοβίσει ομογενείς που διεκδικούν από τις αλβανικές Αρχές, τα δικαιώματα που απορρέουν για την ελληνική μειονότητα στη χώρα, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις που και η ίδια η Αλβανία έχει υπογράψει.

Η ποινική δίωξη κατά του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αργυρόκαστρου Γιουλιάν Τσάφκα, που προηγήθηκε, αφορούσε «κατάχρηση εξουσίας» και «χρηματισμό».

Σύμφωνα το κατηγορητήριο, ο Τσάφκα έλαβε μέσω του δικηγόρου του κατηγορούμενου το ποσό των 3.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά προοριζόταν για τον ίδιο και το υπόλοιπο ποσό για τον Δικαστή της υπόθεσης με σκοπό την παύση της ποινικής δίωξης ή την έκδοση αθωωτικής απόφασης.

Σύμφωνα με όσα έγοναν γνωστά η συγκεκριμένη υπόθεση βρισκόταν στο συρτάρι της Ειδικής Εισαγγελίας αρκετό καιρό ωστόσο η ποινική δίωξη προχώρησε σχεδόν ένα μήνα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου να κλείσει την υπόθεση της δολοφονίας του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, πρίν από τρία χρόνια από επίλεκτους άνδρες της Αλβανικής Αστυνομίας «RENEA», αποδίδοντάς την σε αυτοκτονία, όχι με μια αλλά με … «δύο σφαίρες στην καρδιά» όπως υποστήριξε προκλητικά στην πρότασή του.

Να σημειωθεί πως προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Κατσίφα ήταν τόσο εμφανής, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου Σουέλα Ντάσι, που διέταξε τον περασμένο Οκτώβριο της συνέχιση της έρευνας από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αργυρόκαστρου, Γιουλιάν Τσάφκα που πλέον διώκεται, όπως και ο έτερος εισαγγελέας Εμερόρ Κάσαϊ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν Τσάφκα και Κάσαϊ συνεχίσουν ν’ ασχολούνται με την υπόθεση Κατσίφα, έχοντας ως δεδομένο πως έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να παραδώσουν στην πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου το τελικό πόρισμα.


ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σαββίδη

protothema



Τι παραδέχθηκε το κάθαρμα ο πατέρας του 6χρονου Άρθουρ που βασανίστηκε μέχρι θανάτου


 

Το κάθαρμα ο πατέρας του άτυχου Άρθουρ έχει παραδεχθεί ήδη στο δικαστήριο ότι για να τιμωρήσει το παιδί του, του προκαλούσε πόνο χρησιμοποιώντας σημεία πίεσης πάνω στο σώμα του, ουσιαστικά αντιγράφοντας τεχνικές που είχε μάθει παρακολουθώντας βίντεο για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το κάθαρμα, ασκούσε πίεση σε αυτά τα σημεία για 10-15 δευτερόλεπτα, προκειμένου να «επαναφέρει» στην τάξη το παιδάκι.

Όταν η συνεργός του καθάρματος και σύντροφός του του έστελνε ηχητικες καταγραφές με τον μικρούλη να κλαίει γοερά όταν εκείνος έφευγε από το σπίτι, ο Τόμας Χιουζ απαντούσε με μηνύματα όπως «άνοιξέ του τον λάκκο», «θα του κόψω τον λαιμό» και «όταν γυρίσω σπίτι ο μικρός την έβαψε». 



Σε άλλα μηνύματα που είχε στείλει έγραφε στην συνεργό μητριά του αγοριού να «τον πετάξει έξω με τα σκουπίδια», ενώ εξαπέλυε κι άλλες σωματικές απειλές για τον γιο του.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, τα βασανιστήρια του Άρθουρ δεν είχαν τελειωμό. Εκτός από τη συναισθηματική κακοποίηση, όπως το να κομματιάζουν με ψαλίδι μπροστά του τα αγαπημένα του μπλουζάκια και την αγαπημένη του κουβέρτα, υπήρχε λεκτική και σωματική βία, στέρηση τροφής, απομόνωση για ώρες ολόκληρες και υπερβολικά αλατισμένα φαγητά που δηλητηρίαζαν τον οργανισμό του άτυχου μικρού.



Τέτοιου είδους καθάρματα δεν έχουν καλό τέλος στις φυλακές, και αυτό ισχύει και για τον παΤΕΡΑΣ, και την συνεργό του.



Συνεχίζει ανεξέλεγκτος ο Ρουβίκωνας τις επιθέσεις του σε σπίτια πολιτικών - Αθωώθηκαν για την δολοφονία ναρκέμπορα


 

Ανεξέλεγκτη η δράση της συμμορίας αντιεξουσιαστών του Ρουβίκωνα!!

Σύνθημα με μπογιές που αφορούν στα χειρουργεία έγραψαν μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον τοίχο του σπιτιού της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. 

Η ομάδα του Ρουβίκωνα, χωρίς να έχει γνώση του τι συμβαίνει στην χώρα και ίσως το 99% να είναι και ανεμβολίαστοι, προχώρησε σε σχετική ανάρτηση κειμένου σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 9.30 χθες το βράδυ, η ομάδα του αντιεξουσιαστών του Ρουβίκωνα έγραψε συνθήματα και στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Οι δράστες έγραψαν με μπογιά στο εσωτερικό της πολυκατοικίας που διαμένει ο κ. Σκέρτσος.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών αν και γνωρίζει τους δράστες με ονοματεπώνυμο!!!!

Παράλληλα, αθωώθηκαν τα μέλη του Ρουβίκωνα, Γ. Καλαϊτζίδης και Ν. Ματαράγκας, μέλη του Ρουβίκωνα, για την υπόθεση δολοφονίας Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», στα Εξάρχεια. Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν ότι οι δύο άνδρες, μέλη του Ρουβίκωνα, πρέπει να αθωωθούν για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους εμπλέκουν με τη δολοφονία στα Εξάρχεια. Η απόφαση της Δικαιοσύνης έχει δεκτή με χειροκροτήματα από τους αλληλέγγυους που ήταν παρόντες στο ακροατήριο.

Ανάλογη ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία στάθηκε στο γεγονός ότι η βασική μάρτυρας στην υπόθεση αναίρεσε την κατάθεσή της. «Δεν μπορώ να την καταλάβω, δείχνει μια έλλειψη σοβαρότητας, προσπάθησα να βρω αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, όμως παραμένει γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μάρτυρας» υποστήριξε και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κατάθεση, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο».

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την  εισαγγελέα, «έχουν σαν ιδανικό να αποκαταστήσουν μια τάξη όπως εκείνοι το εννοούν, να εξαρθρώσουν το έγκλημα, είναι λαϊκοί ήρωες που θέλουν να διώξουν το οργανωμένο έγκλημα από την περιοχή», καταλήγοντας: «Θα ήθελα να υπερισχύει η πεποίθηση ότι όταν  ο πολιτισμός και η ειρήνευση κερδίζουν έδαφος, τότε χάνει έδαφος η διακίνηση».

Η εισαγγελέας τόνισε ότι η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας δεν προέκυψε, αφού δεν αποδείχθηκε η πειθώ και η φορτικότητα που απαιτείται σύμφωνα με την Ποινικό Κώδικα για να πείσει τον φυσικό αυτουργό να τελέσει την πράξη.

Όσο για το θύμα, κατά την εισαγγελική εισήγηση, πρόκειται για έναν άνθρωπο που πουλούσε ναρκωτικά τρομοκρατώντας τη γειτονιά των Εξαρχείων.



Μητσοτάκης: «Φωτεινή απάντηση σε κάθε σκοταδιστική δοξασία» η προτροπή Βαρθολομαίου για εμβολιασμό

 


Παναγιώτατε, κα Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μακαριότατε, κυρίες και κύριοι,

Είναι πράγματι ξεχωριστή τιμή να παρευρίσκομαι και να χαιρετίζω, με τη σειρά μου, την εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου. Επί τρεις δεκαετίες, Παναγιώτατε, λαμπρύνετε τον Οικουμενικό Θρόνο, διαδίδοντας το λυτρωτικό μήνυμα του Χριστιανισμού.

Στο ίδιο διάστημα, όμως, αναδειχθήκατε και σε ένα πρόσωπο παγκόσμιας ακτινοβολίας, πέρα από εθνότητες και θρησκείες. Επιτρέψτε μου λοιπόν να καταθέσω και εγώ με τη σειρά μου τις ευχαριστίες κάθε πιστού και όλων των Ελλήνων για το πολυσχιδές έργο Σας.

Στο πέρασμα από τον 20ο στον 21ο αιώνα, σε μια εποχή ραγδαίων ανακατατάξεων στον κόσμο και ταχύτατων μεταβολών στο εσωτερικό των κοινωνιών μας, υπήρξε μεγάλο ευτύχημα η παρουσία Σας στην κεφαλή της Ορθοδοξίας.

Γιατί, αντλώντας έμπνευση από τη μακραίωνη παράδοση, την συνεχίσατε, έχοντας απόλυτη συνείδηση της Ιστορίας. Και, αξιοποιώντας τη μεγάλη θεολογική Σας μόρφωση δίπλα στη μοναδική ουμανιστική ευαισθησία Σας, δώσατε απαντήσεις, τις δικές Σας ξεχωριστές απαντήσεις, στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου.

Της Πατριαρχίας Σας, ωστόσο, προηγήθηκε μία πολύχρονη ποιμαντορία σε άλλους ιερατικούς βαθμούς. Από τη γέννησή Σας ως Δημήτριος Αρχοντώνης στην Ίμβρο, την πανάρχαια αυτή εστία του Ελληνισμού, μέχρι την ενθρόνισή Σας ως Βαρθολομαίος Α΄, βιώσατε μια πολυκύμαντη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή: τις διώξεις του ελληνικού στοιχείου στη γειτονική χώρα. Τις σπουδές στη Χάλκη και σε πολλά σημαντικά διεθνή πανεπιστήμια. Και τη διακονία Σας, βέβαια, ως Μητροπολίτη Φιλαδελφείας. Πολύτιμες εμπειρίες, που Σας προετοίμασαν κατάλληλα για την οικουμενική Σας αποστολή.

Έτσι άνθισε μέσα Σας, ο σπόρος της αγάπης προς τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή, ανεξάρτητα από θρησκεία. Κάτι που Σας έκανε πρωτοπόρο στον διαθρησκειακό διάλογο και τη φωνή Σας, φωνή συμφιλίωσης και καταλλαγής στα πέρατα του κόσμου.

Κι ακόμη Σας οδήγησε, πολύ νωρίτερα από πολλούς ηγέτες, να κινητοποιηθείτε για την προστασία της φύσης. Αλλά και, πιο πρόσφατα, να ανταποκριθείτε αμέσως στην ανάγκη να προστατευτεί η υγεία και η ζωή μέσα από τον εμβολιασμό κατά του Covid.

Στέκομαι σε δύο μόνο από τις ιστορικές δηλώσεις Σας: «Η οικολογική καταστροφή υπηρετείται αλόγιστα μέσα από την προτεραιότητα της κερδοφορίας έναντι της αειφορίας. Της κτητικής αξιολογίας έναντι του μετοχικού πολιτισμού. Του «έχειν» έναντι του «είναι». Των οικονομικών δεικτών έναντι των περιβαλλοντικών δεικτών». Μία γενναία και πρωτοπόρα τοποθέτηση, που περιγράφει το κεντρικό πρόβλημα του παρόντος το οποίο ήδη διαμορφώνεται στη μεγαλύτερη πρόκληση του μέλλοντος.

Αλλά και μία ακόμα άκρως επίκαιρη δήλωσή Σας: «Εμείς ως Εκκλησία, ως θρησκεία και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο ειδικότερα, σεβόμαστε την επιστήμη. Σεβόμαστε τους εκπροσώπους της, τα ευρήματα και τις ανακαλύψεις της. Και συμμορφώνουμε τη ζωή μας προς αυτά. Κάνω, λοιπόν, έκκληση να εμβολιαστούν όλοι και άνευ επιφυλάξεως». Μία προτροπή αφύπνισης και ευθύνης υπέρ της υγείας των ανθρώπων. Αλλά και μία φωτεινή απάντηση σε κάθε σκοταδιστική δοξασία.

Οι θέσεις αυτές σηματοδοτούν την πρόθεσή Σας να παρεμβαίνετε ενθαρρυντικά σε κάθε πανανθρώπινο πρόβλημα. Αλλά και προνοητικά. Ήδη από το 1996 ονομαστήκατε «Πράσινος Πατριάρχης», έχοντας χαρακτηρίσει «αμαρτία το έγκλημα κατά του φυσικού κόσμου». Και προχωρώντας, θα έλεγα, σε πρωτοβουλίες «ευγενούς ακτιβισμού», όπως το Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο που οργανώσατε εν πλω στις θάλασσες τις οποίες τόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε να προστατεύουμε.

Το Φανάρι έγινε, έτσι, εμπνευστής και άλλων δογμάτων, ώστε να το ακολουθήσουν στα πράσινα βήματά του. Συμπαραστάτης των επιστημόνων, που ανησυχούσαν ήδη απ’ τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αλλά και σύμμαχος όσων πολιτικών από τότε κατέθεταν προτάσεις για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Θυμάμαι και εγώ έντονα τις συχνές συζητήσεις τις οποίες είχαμε από τότε που ήμουν απλός βουλευτής. Και ομολογώ ότι ύστερα από κάθε συνάντησή μας έφευγα πλουσιότερος σε σκέψεις αλλά και σε επιχειρήματα.


Παναγιώτατε,

Το έργο Σας στον Οικουμενικό Θρόνο είναι ογκώδες. Οι συνιστώσες τους, όμως, είναι σταθερές και ορατές. Αυτές υπηρετείτε, επί 30 χρόνια, με πρώτη ασφαλώς την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επιλογή, η οποία σφραγίστηκε, άλλωστε, και με την τόσο σημαντική Σύνοδο στο Κολυμπάρι. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτές οι προσπάθειές Σας, ως πρώτου μεταξύ ίσων, για την κοινή δράση όλων των Ορθοδόξων θα έχουν πάντοτε την αμέριστη στήριξή μας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσω και την άοκνη δραστηριότητά Σας για στήριξη των πιστών παντού στην υφήλιο. Όχι μόνο με την τέλεση λειτουργιών σε ναούς που υπήρξαν διαχρονικά μήτρες της Ορθοδοξίας αλλά έχουν εγκαταλειφθεί, όπως οι εκκλησίες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Αλλά και πρωτοβουλίες Σας σε μακρινούς τόπους και με μικρό ποίμνιο, όπως τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στην Κούβα το 2004. Ενέργειες που υπογραμμίζουν την οικουμενικότητα και την αντοχή της Ορθοδοξίας.

Η δράση για ενότητα, ωστόσο, υπερβαίνει, τα όρια των δογμάτων. Γι’ αυτό και, από την πρώτη στιγμή, καταστήσατε σαφή την πρόθεσή Σας να ενισχυθεί η συνεργασία όλων των χριστιανικών ομολογιών για την ανανέωση του μηνύματός τους απέναντι στα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα.

Οι συναντήσεις Σας με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο σύντομα θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε στην Αθήνα, και η συμπόρευσή Σας σε έναν κοινό αγώνα κατά της φτώχειας, κατά των ανισοτήτων, αυτό ακριβώς πιστοποιούν.

Στη δικαίωση της οικουμενικότητας της αποστολής Σας εγγράφεται, επίσης, η τόνωση του διαθρησκειακού διαλόγου, ως μόνου αντίδοτου στον θρησκευτικό φανατισμό και στη μισαλλοδοξία.

Όπως έχετε τονίσει, μάλιστα, «ο θρησκευτικός φανατισμός είναι επικίνδυνος για όλες τις Θρησκείες, ιδίως όταν κυκλοφορεί ένοπλος. Γιατί η ρίζα του κακού δεν διαφέρει. Ο φανατισμός είναι τύφλωσις ψυχής. Κι είναι σωστός δαιμονισμός, σε όποια Θρησκεία και αν αναφύεται».

Παναγιώτατε, όπως η κ. Αντωνιάδου είχε την καλοσύνη να θυμίσει, πριν από 30 χρόνια, στις 2 Νοεμβρίου του 1991, στην ενθρόνισή Σας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχατε δεσμευτεί: «Θα συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου, με αίσθημα ευθύνης. Και απευθύνω ευλογία στον ελληνικό λαό».

Στην μεγαλοπρεπή τελετή στο Φανάρι την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούσε, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο πατέρας μου. Και είναι στιγμές που είχε συγκρατήσει στη μνήμη του και τις περιέγραφε πάντα με ξεχωριστή υπερηφάνεια.

Αποτελεί, επομένως, ιδιαίτερη προσωπική συγκίνηση να Σας υποδέχομαι, σήμερα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, με την ίδια ιδιότητα, στη συμπλήρωση τριών δημιουργικών δεκαετιών στον θρόνο Σας. Να διαπιστώνω τη διαχρονική συνέπεια στην αποστολή Σας.

Και να μπορώ, σήμερα, να μεταφέρω τη βαθιά εκτίμηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο πρόσωπό Σας. Στη δράση και στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έδωσε και δίνει νέα πνοή στην πανανθρώπινη ακτινοβολία της Ορθοδοξίας.

Παναγιώτατε,

Σας εύχομαι να συνεχίσετε να υπηρετείτε την Ορθόδοξη Εκκλησία στις εσχατιές της Γης, αγωνιζόμενος τον καλόν και ιερό αγώνα. Στην προσπάθειά Σας αυτή η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός, θα είναι πάντα σταθεροί και πιστοί συνοδοιπόροι Σας.

Έτη Πολλά και Καλλίκαρπα. Σας ευχαριστώ.



Διευθυντής σχολείου στον Άλιμο άφησε τα παιδιά χωρίς θέρμανση θεωρούσε προσβλητικό να γυρίσει τον διακόπτη



Με ένα βίντεο το οποίο δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, αποκαλύπτει την άθλια συμπεριφορά ενός διευθυντή σχολείου στον Άλιμο.

Τα παιδιά στο σχολείο έκαναν μάθημα χωρίς θέρμανση καθώς ο διευθυντής του σχολείου αρνείτο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα γιατί το θεωρούσε προσβλητικό να γυρίσει τον διακόπτη της θέρμανσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κονδύλης στο εν λόγω βίντεο βρίσκεται στην σχολική μονάδα και συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκεται ο καυστήρας αποκαλύπτοντας πως ο διευθυντής, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν έχει ανάψει την θέρμανση γιατί «είναι "προσβλητικό" και "μειωτικό" για έναν διευθυντή ή έναν εκπαιδευτικό να ασχολείται με την θέρμανση του Σχολείου!».

Ο δήμαρχος Αλίμου τονίζει πως «δεν έχω ξανακούσει ποτέ κανέναν παρόμοιο ισχυρισμό από κανέναν εκπαιδευτικό ή διευθυντή, ούτε από τον Άλιμο, ούτε από ολόκληρη την Ελλάδα. Το ακούσαμε, όμως, δυστυχώς και αυτό... Διαπιστώνοντας σήμερα ποιά είναι η κατάσταση, ο Δήμος μας παρενέβη, άναψε την θέρμανση και το σχολείο αύριο θα υποδεχτεί, ζεστό και ασφαλές, τους μαθητές».

Όπως αναφέρει στο βίντεο, η δημαρχιακή αρχή θα προσφύγει στον αρμόδιο εισαγγελέα «για την αθλιότητα που διαπράχθηκε, να ταλαιπωρούνται τα παιδιά, και να ταλαιπωρείται η λειτουργία της σχολικής μονάδας μέσα σε αντικανονικές συνθήκες χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος».

Παράλληλα ο κ. Κονδύλης σημειώνει πως καλεί την υπουργό Παιδείας να ελέγξει τον συγκεκριμένο διευθυντή γιατί η ανοχή σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνενοχή.

Δείτε το βίντεο:


-1:40
Πατήστε για να το παρακολουθήσετε στο Facebook
·
Ακολουθήστε
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkondylis.a%2Fvideos%2F590576858698332%2F&show_text=0&width=267" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
Αντιγραφή
Μάθετε περισσότερα για την ενσωμάτωση βίντεο στο Facebook στον ιστότοπο για προγραμματιστές.
Κώδικας ενσωμάτωσης
Κοινοποίηση

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Εδώ και μία εβδομάδα, Διευθυντής σχολικής μονάδας στον Άλιμο κρατούσε κλειστή την θέρμανση



Σέρρες: Παπάς βγάζει τα ράσα και αναρτά προκλητικές πόζες στο Instagram

 


Σούσουρο  επικρατεί στις Σέρρες από παπά που δημοσιεύει ημίγυμνες φωτογραφίες του στον λογαριασμό του στο Instagram.

Στο προφίλ του ιερέα υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες του ίδιου σε προκλητικές πόζες, ημίγυμνος, με διχτυωτά μπλουζάκια και ανοιχτά πουκάμισα.

Ο ίδιος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι ποζάρει ως μοντέλο προκειμένου να βοηθηθεί μέλος της οικογένειάς του που είναι επαγγελματίας φωτογράφος.

Ωστόσο, μετά την ανάδειξη του θέματος, ο ιερέας κλείδωσε το προφίλ του, το οποίο πλέον είναι ορατό μόνο για τους φίλους του.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κακοποίηση παιδιών - Επιλεκτικά ευαίσθητη η αριστερά - Απούσα η αντιπολίτευση

 



Σημαντική ημέρα η χθεσινή, αλλά όχι για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην χώρα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία της αριστεράς στο σύνολο της, που δείχνει ότι επιλέγει που θα έχει ευαισθησία και σίγουρα δεν την ενδιαφέρει η παιδική κακοποίηση.

Ενδεικτικό είναι, ότι μόλις 3 άτομα από τον ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησαν την συζήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ούτε φάνηκε!!

Άδεια τα έδρανα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πενταετές Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Εχθές έγινε ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Στη συζήτηση ωστόσο δεν παρευρέθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών της αντιπολίτευσης, παρά τη βαρύτητα και τη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Αυτό για να θυμόμαστε όταν ξανά κάνουν τους ευαίσθητους!!!



Ένα στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης - 5ετες Εθνικό Σχέδιο Δράσης


 

Η 18η Νοεμβρίου, ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, αποτελεί υπενθύμιση αυτής της ζοφερής πραγματικότητας και ένα κάλεσμα για δράση.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής θυματοποίησης εντοπίζεται σε όλες τις ομάδες των πιο ευάλωτων παιδιών (ΑμεΑ, παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες, παιδιά που ζουν σε κοινωνικό αποκλεισμό).

Εννέα στους 10 δράστες είναι από το στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αποκάλυψη των περιστατικών, καθώς συχνά τα παιδιά-θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται και αποτρέπονται από το να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει.

Δύο μόνο από τα 100 περιστατικά φθάνουν στις αρχές. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από σιωπή.

Οι επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι σοβαρές/ισόβιες και εκδηλώνονται είτε άμεσα με σειρά ψυχολογικών, σωματικών, κοινωνικών και μαθησιακών προβλημάτων των παιδιών είτε μεταγενέστερα, στην ενήλικη ζωή τους.

Καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για να ενθαρρύνεται η αποκάλυψη από τα ίδια τα παιδιά-θύματα, να εντοπίζονται όσο το δυνατόν πιο πρώιμα τα κρούσματα και να διερευνώνται ενδελεχώς όλες οι καταγγελίες ή οι υπόνοιες ότι ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά.

Η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει το φαινόμενο σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου. Τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών των μέτρων. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι προσπάθειες πρόσβασης σε παράνομους ιστότοπους διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, καθώς και οι προσπάθειες ενήλικων παραβατών να ξεκινήσουν επαφή με παιδιά μέσω κοινωνικών δικτύων.

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι μια ακόμα πανδημία, που νέμεται τα παιδιά διαχρονικά. Σημαντικές είναι οι συστημικές δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας του παιδιού:


Πολυνομία, ασάφειες και αντιφατικές προβλέψεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο

Θεσμικές προβλέψεις ψηφισμένες οι οποίες δεν εφαρμόζονται

Υστερήσεις στις αναγκαίες δράσεις πρόληψης και πρώιμου εντοπισμού των κρουσμάτων

Κατακερματισμός εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ελλείμματα συντονισμού και διατομεακής συνεργασίας

Δράση των υπηρεσιών με βάση τις παραδοσιακές τους πρακτικές και όχι προτεραιοποιώντας τις ανάγκες των παιδιών-θυμάτων και τις αρχές των «φιλικών προς το παιδί υπηρεσιών»

Έλλειψη ενιαίου τρόπου αντιμετώπισης των κρουσμάτων ανά την Επικράτεια και περιστασιακά άνιση μεταχείριση των παιδιών μεταξύ τους

Έλλειψη δεδομένων, πολλές αλλά όχι συστηματικές και διασυνδεόμενες καταγραφές.

Ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού των υπηρεσιών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά

Καθυστέρηση στην εισαγωγή παγίων διαδικασιών παιδικής προστασίας σε κρίσιμους τομείς.

Αποτελεί χρέος η εγγύηση ενός μοντέλου δράσης όπου όλες οι διαδικασίες και οι μεθοδολογίες εργασίας ξαναγράφονται για το εξυπηρετούμενο παιδί και τις ιδιαίτερες ανάγκες του, στο πλαίσιο της διεθνούς Σύμβασης Lanzarote (του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση που έχει ήδη κυρωθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο από το 2008, ν. 3727/2008) αλλά και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών για την περίοδο 2020-2025, (που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή).


Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά, στη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της πολιτείας, με μηδενική ανοχή απέναντι στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών, κινητοποιώντας όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Στόχοι του είναι:


Η Αναπροσαρμογή θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών

Η Μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων που συμβαίνουν

Η Αύξηση των κρουσμάτων που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν. Θέλουμε να αποκτήσει η χώρα:

κατάλληλες υπηρεσίες,

πρωτόκολλα λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων,

συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται πλήρως

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές και οργανώνει στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών δεκάδες άλλες. Εμβληματικές είναι οι Διυπουργικές οριζόντιες πολιτικές, γιατί η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την καθεμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αντιθέτως, απαιτείται συντονισμένη διατομεακή συνεργασία στον τρόπο απάντησης του κρατικού μηχανισμού σε τέτοια περιστατικά. Το ποιος εμπλέκεται, με τι ρόλο, τι κάνει, με ποια σειρά και πότε, σχεδιάζονται εκ νέου παραμερίζοντας την «παράδοση» των διαδικασιών της κάθε υπηρεσίας και προσδιορίζονται με πρώτιστο μέλημα την ισότιμη προστασία και την μη επαναθυματοποίηση του παιδιού-θύματος. Ενοποιούνται οι ενέργειες των φορέων στην περίπτωση υπόνοιας ή βεβαιότητας σεξουαλικής θυματοποίησης ενός παιδιού, ελαχιστοποιούνται οι φορές που το παιδί-θύμα καλείται να εξιστορήσει τις τραυματικές του εμπειρίες, επιταχύνονται οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης προκειμένου το παιδί να λάβει τις κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης.


(1) Θεσπίζεται ένα ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων με προβλέψεις για τον τρόπο λειτουργίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών δικαιοσύνης, προστασίας του πολίτη, υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης που θα καλύπτει όλες τις φάσεις παρέμβασης (Σύμβαση Lanzarote, άρθρο 10). Στο Πρωτόκολλο αυτό περιγράφονται με σαφήνεια οι ρόλοι των εισαγγελικών λειτουργών, της αστυνομίας, των κοινωνικών λειτουργών, των επαγγελματιών υγείας, σωματικής και ψυχικής και των εκπαιδευτικών λειτουργών στα περιστατικά σεξουαλικής θυματοποίησης παιδιών. Περιγράφονται σαφή βήματα για την αλληλουχία ενεργειών καθεμίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.


Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με τον εντοπισμό μιας υπόνοιας, την διαβίβαση μιας καταγγελίας, την διαχείριση και αντιμετώπιση ενός κρούσματος σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού θα καταχωρούν το περιστατικό που έφτασε σε αυτούς σε ένα ενιαίο διατομεακό αρχείο καταγραφής κρουσμάτων. Έτσι, επιτυγχάνεται η ενοποίηση της εικόνας για το πόσα κρούσματα έρχονται σε γνώση των υπηρεσιών, διευκολύνεται η διατομεακή παρακολούθηση της εξέλιξης των ενεργειών αντιμετώπισης κάθε περιστατικού και υποστηρίζεται ουσιαστικά η εποπτεία της απρόσκοπτης λειτουργίας του συστήματος παιδικής προστασίας.


(2) Θεσπίζεται η λειτουργία Εθνικού Αρχείου Καταγραφής και Επιτήρησης σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών (Σύμβαση Lanzarote, άρθρο 37),όπου ορίζονται πλέον με σαφήνεια οι υπηρεσίες ευθύνης όλων των συναρμόδιων Υπουργείων που θα είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν όλα τα περιστατικά που έρχονται στην αντίληψή τους. Ορίζονται επίσης ποιοι επαγγελματίες από κάθε υπηρεσία και με ποιο τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα καταγραφής και διαβαθμισμένης πρόσβασης στις πληροφορίες του ενιαίου αρχείου.


Έχει παρατηρηθεί, όταν αποκαλύπτονται περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ότι συχνά οι δράστες είχαν ήδη ιστορικό ανάλογων καταγγελιών ή καταδικών σε προηγούμενο χρόνο από την πρόσληψή τους στις προαναφερόμενες θέσεις εργασίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο καθιερώνεται οριζόντια για όλες τις υπηρεσίες στις οποίες εργαζόμενοι ή εθελοντές έρχονται καθημερινά σε επαφή με παιδιά, η υποχρέωση των φορέων που τους απασχολούν, να ελέγχουν προκαταβολικά το μητρώο τους, αναφορικά με κατηγορίες σεξουαλικής θυματοποίησης ανηλίκων.


(3) Προβλέπεται πλαίσιο ελέγχου εργαζόμενων και εθελοντών /η θέσπιση έκδοσης Ειδικού Ποινικού Μητρώου για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων για προσωπικό που απασχολείται επαγγελματικά ή εθελοντικά σε υπηρεσίες με καθημερινή επαφή με παιδιά χωρίς περίοδο παραγραφής αδικημάτων και συγκεκριμένα μόνο για αυτά τα αδικήματα (Σύμβαση Lanzarote, άρθρο 5).


Σε όλες τις υπηρεσίες που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά είναι απόλυτη ανάγκη όλοι οι επαγγελματίες να είναι ενήμεροι για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, για τα σημεία αναγνώρισής του, καθώς και για τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αναφορά τέτοιων υπονοιών ή καταγγελιών στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθούν καταλλήλως σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Πρωτοκόλλου, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του παιδιού. Έτσι, σημεία που μπορούν να αξιολογηθούν δεν θα μένουν αδιερεύνητα, κρούσματα δεν θα «χάνονται» από την ορατότητα των υπηρεσιών και περιπτώσεις θα εντοπίζονται όσο το δυνατόν πιο πρώιμα, προκειμένου να σωθούν τα παιδιά-θύματα όσο το δυνατόν νωρίτερα.


(4) Αναπτύσσονται σχήματα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών των υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά για την πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών/Εγχειριδία καθοδήγησης αναφορικά με τον εντοπισμό και την διαχείριση των περιστατικών (Σύμβαση Lanzarote, άρθρο 10).


Σε όλους τους φορείς που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά, είτε λειτουργούν εντός του δημοσίου τομέα είτε του ιδιωτικού, κερδοσκοπικού ή μη, είναι ανάγκη να καθιερωθούν πολιτικές μηδενικής ανοχής στην σεξουαλική θυματοποίηση των παιδιών. Όπως έχει δείξει η ευρωπαϊκή εμπειρία, οι πολιτικές αυτές, όντας δημόσιες και γνωστές στις διοικήσεις και στους εργαζομένους των φορέων αυτών, στα ίδια τα παιδιά και στις οικογένειές τους, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας, δίνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε επίδοξο θύτη πως καμία παρέκκλιση τέτοιου είδους δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή, ούτε θα αντιμετωπίζεται «οίκοι» ή εν κρυπτώ χωρίς την προβλεπόμενη αναφορά στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διερεύνηση.


(5) Θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των φορέων ιδιωτικών και δημόσιων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά να αναπτύξουν δημόσιες Πολιτικές Παιδικής Προστασίας καθώς και να ορίσουν Υπεύθυνο Παιδικής Προστασίας (Σύμβαση Lanzarote, άρθρο 26). Οι Πολιτικές αυτές θα περιλαμβάνουν σαφείς και δεσμευτικές για τον φορέα προβλέψεις για τη διαβίβαση των καταγγελιών (στον εισαγγελέα ή την αστυνομία) σε κάθε περίπτωση καταγγελίας ή υπόνοιας σεξουαλικής θυματοποίησης ανηλίκου, τις προληπτικές ενέργειες αποτροπής τέτοιων φαινομένων καθώς και τον ορισμό, τα καθήκοντα και την εκπαίδευση του Υπευθύνου Παιδικής Προστασίας σε κάθε φορέα.


(6)Για να μην μείνει κανένας πολίτης ανενημέρωτος για το ειδεχθές φαινόμενο, την έκταση και την σημασία της καταπολέμησής του, τα σημεία αναγνώρισής του και τις ισχύουσες διαδικασίες για την αναφορά του στις αρμόδιες αρχές, υλοποιείται Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την μηδενική ανοχή της κοινωνίας στην σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών.


(7) Με στόχο κανένα παιδί να μη στερείται της ενημέρωσης και των βασικών γνώσεων για τα δικαιώματά του, έτσι ώστε να μην γίνεται εύκολα βορά στους επίδοξους κακοποιητές του, προβλέπεται Ενημέρωση και Ενδυνάμωση των παιδιών για την πρόληψη της δια ζώσης και της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσής τους.


(8) Ενισχύονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συνδρομής των παιδιών και δίωξης των δραστών, ώστε το παιδί – θύμα αλλά και οι δράστες που θέλουν να μην υποπέσουν ξανά σε τέτοια παραπτώματα να έχουν όλη την αναγκαία συνδρομή από κατάλληλες, σύγχρονες και εξειδικευμένες υπηρεσίες.


(9) Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επικαιροποιείται και αναβαθμίζεται. Κωδικοποιούνται οι διατάξεις που περιέχονται σε επιμέρους νομοθετήματα. Ο επικείμενος νέος σωφρονιστικός κώδικας θα προβλέπει αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές και για λήψη άδειας για όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ιδιαιτέρως με θύματα ανηλίκους. Επιπλέον, ενοποιούνται και απλοποιούνται διαδικασίες ενώ αποτρέπεται πλέον η πιθανότητα να ακολουθούνται διαφορετικές παράλληλες διαδικασίες για παρόμοια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.


(10) Ενθαρρύνεται η εισαγωγή μαθημάτων σε πανεπιστήμια και θεματικών σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας καθώς και η δημιουργία δικτύου τμημάτων ΑΕΙ ως δεξαμενής προτάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.


(11) Και τέλος, επιδιώκεται η συστράτευση ιδιωτικού και δημόσιου, κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα στην εθνική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς και η αρμοδιότητα της παρακολούθησης της πορείας υλοποίησής του, υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας. Για την επίβλεψή του συγκροτείται Εθνική Συντονιστική Επιτροπή, όπου μετέχουν θεσμικά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία εκπροσωπούμενα από Γενικούς Γραμματείς μαζί με διακεκριμένους φορείς εθνικής εμβέλειας με αρμοδιότητα και βεβαιωμένη δράση στο πεδίο της προστασίας των παιδιών.


Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζεται από τα Υπουργεία:


Παιδείας και Θρησκευμάτων

Προστασίας του Πολίτη

Δικαιοσύνης

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υγείας

Εσωτερικών

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μετανάστευσης και Ασύλου

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τουρισμού

Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Οικονομικών

Επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ορίζεται η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, συνεργάτιδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2013 για την προαγωγή των πολιτικών προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, με διαρκή δράση και επί σειρά ετών συντονίστρια της πανευρωπαϊκής καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», για την Ελλάδα.


Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα πραγματοποιούνται από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, η οποία έχει τη σχετική οριζόντια αρμοδιότητα.


Αυτό είναι το περίγραμμα των βασικών πρωτοβουλιών και των κατευθυντήριων αρχών του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση με τις κύριες πολιτικές που σχεδιάζονται ήδη από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία.


​Μόλις ολοκληρωθεί με τις επιμέρους πολιτικές, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κοινωνικοί και πολιτικοί εταίροι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον εμπλουτισμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.


Τέλος με την επεξεργασία της ανατροφοδότησης από τη δημόσια διαβούλευση θα γίνει η οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.


​Η συνολική διάρκεια υλοποίησής του θα είναι 5 χρόνια (2022-2027).