Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Πού πήγε μισό δις. ευρώ για τους πρόσφυγες;



Αν κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή και η ακεραιότητα ενός Έλληνα πολίτη από ολιγωρία της Διοίκησης επεμβαίνει ο εισαγγελέας και διατάζει έρευνα για να βρεθούν οι ένοχοι. Αν κινδυνεύσει σοβαρά η ζωή και η ακεραιότητα 3.000 προσφύγων, για τους οποίους Διοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και … Αλληλέγγυοι έχουν καταπιεί μισό δισεκατομμύριο ευρώ από το 2015 δεν ασχολείται κανείς. Πού πήγαν τα λεφτά κ εισαγγελέα;

Μπορεί πολλοί Έλληνες να μην ξέρουν πόσα εκατομμύρια είναι μισό δισεκατομμύριο, αλλά ξέρουν ότι για μισό δισεκατομμύριο έλλειμμα σφαγιάστηκαν οι συντάξεις όλων των Ελλήνων! Και σίγουρα θέλουν να ξέρουν αν και πόσα από αυτά τα λεφτά πήγαν για τους πρόσφυγες και πόσα πήγαν για άλλες δουλειές ή τσέπες. Αν πήγαν.

Επειδή, ο τρόπος που διαχειρίζεσαι το χρήμα μαρτυράει και τη νοοτροπία σου. Αν κακαδιαχειρίζεσαι ή τσεπώνεις χρήμα που είναι για άλλους σκοπούς είναι πολύ πιθανό ότι κάνεις το ίδιο και με το χρήμα των Ελλήνων πολιτών σε καθημερινή βάση. Κι αυτό πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες. Γιατί τα λεφτά τους τα έχουν ιδρώσει. Δεν τα έχουν για σκόρπισμα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , στην Ελλάδα έχουν πέσει από το 2015 481 εκατομ. ευρώ, από τα οποία 186 εκατομ. για βελτίωση καταλυμάτων, νέους καταυλισμούς πριν το χειμώνα, βελτίωση συνθηκών υγιεινής και πρόνοια για τα παιδιά.

Άλλα 296 εκατομ.  έχουν δοθεί σαν έκτακτη βοήθεια στις αρχές του 2015 και 12 εκατομ. για άλλες… δράσεις!! Ποιος τα έχει πάρει; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα λεφτά πάνε σε υπουργεία, αστυνομία, ακτοφυλακή, Υπηρεσία πρώτης υποδοχής, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, Ερυθρό Σταυρό και σε …10 ευρωπαϊκές ΜΚΟ! Τη μερίδα του λέοντος έχει το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο έχουν εγκριθεί 89 εκατομ., δηλαδή τα μισά από όσα παίρνει η ελληνική Διοίκηση.

Θα θυμίσω το σάλο που ξεσηκώθηκε πριν 1,5 χρόνο από τη διαμάχη τοπικής αυτοδιοίκησης και υπουργείων για τη διαχείριση εκατομμυρίων για τους πρόσφυγες στα νησιά και τις εκατέρωθεν αιχμές για γκρίζες ζώνες στη διαχείρισή τους. Όλα αυτά έμειναν τελικά καλά κουκουλωμένα.

Προχτές ο κ Μουζάλας μας είπε ότι οι πρόσφυγες στις σκηνές στο Ελληνικό δεν κρυώνουν γιατί θερμαίνονται, την ώρα που οι κάμερες ήταν εκεί και κατέγραφαν τους παγωμένους ανθρώπους να τρέμουν από τον χιονιά που έμπαινε από τα υφάσματα και τις πάνινες εισόδους που έσειε ο βοριάς! Εκεί πήγαν τα εκατομμύρια;

Προχτές ο υπουργός Εσωτερικών μας είπε ότι δεν είχαν προβλέψει το μέγεθος της κακοκαιρίας, για την οποία ήταν τέτοια η επιμονή και υπερβολή των μετεωρολόγων, που τους είχαμε πάρει στο ψιλό! Αν δεν είχαν προβλέψει τις κακοκαιρίες πού έστειλαν τα εκατομμύρια που πήραν γι αυτόν ακριβώς το λόγο;

Χτές ο υφυπουργός παρά τω Καμμένω Δ. Βίτσας δήλωσε «πιαστήκαμε απροετοίμαστοι»! Και συνέχισε για να μας δείξει ότι δεν έχει συναίσθηση της δουλειάς του και της ευθύνης του: «Η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για τέτοιο χιονιά δυστυχώς»! Και για ποιές συνθήκες εισπράχτηκαν τα εκατομμύρια; Για 20 βαθμούς θερμοκρασία με ήλιο;

Και, για να καταλάβουμε, πού ακριβώς δεν πιαστήκατε απροετοίμαστοι; Στις συνομιλίες με την τρόικα από τις αρχές του 2015; Στην εφαρμογή του κατά φαντασίαν προγράμματος Θεσσαλονίκης; Στη διαχείριση της οικονομίας εδώ και 2 χρόνια; Στη λύση των προβλημάτων της Παιδείας; Στις διαπραγματεύσεις με Κινέζους, Γάλλους, Ρώσους, Ιταλούς, Άραβες για επενδύσεις στη χώρα; Στο να βάλετε τη δημόσια διοίκηση να δουλέψει αποτελεσματικά για τους πολίτες; Στην ανακούφιση των δεινών της δημόσιας Υγείας; Στην είσπραξη εσόδων για το δημόσιο ταμείο από τον ΦΠΑ; Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής; Στην αντιμετώπιση της κυρίαρχης πια εγκληματικότητας σε κάθε γειτονιά της χώρας; Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές; Στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων; Στην υπεράσπιση των συνταξιούχων και των φτωχοποιημένων που αυξάνονται; Στην υπεράσπιση των διεθνών θεμάτων της χώρας;

Και, ανίκανοι καθώς είσαστε στη διαχείριση κάθε έργου που θέλει στοιχειώδη γνώση συνθηκών εργασίας (που προφανώς δεν ήταν το αγαπημένο σας θέμα), αλλά ικανότατοι στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος των πολιτών για προσλήψεις συγγενών και φίλων στο δημόσιο, το ερώτημα είναι εύλογο:

Τι τα κάνατε τα εκατομμύρια που έχετε εισπράξει μέχρι σήμερα για τους πρόσφυγες; Και πού πήγαν τα εκατομμύρια που εισέπραξαν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ για εργασίες και υπηρεσίες μέσα στο ελληνικό κράτος; Το οποίο υποτίθεται ότι εσείς ελέγχετε και για το οποίο είστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες; Τι είναι το ελληνικό κράτος; Σκορποχώρι όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει;

Για πέστε στο λαό. Πού πήγαν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, που είναι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις των Έλλήνων; Ή μήπως πρέπει να δώσει εντολή κανένας εισαγγελέας για να το μάθουμε.




Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης
Πηγή : liberal.gr


Όπως πάντα δεν κατάλαβαν στο Μαξίμου τι είπε ο Σόιμπλε ότι θα γίνει εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ



Σόιμπλε: Αν φύγει το ΔΝΤ, θα έρθει τέταρτο Μνημόνιο

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να αναλάβει ο ESM τον ρόλο χρηματοδότη αντιμετωπίζει η Γερμανία, όπως φαίνεται και από την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και ήταν πάρα πολύ καθαρός.

Το Μαξίμου όπως κάνει πάντα η δεν το κατάλαβε καλά η δεν το άκουσε σωστά με βγήκε με ανακοίνωση που δείχνει χαρά εάν συμβεί η αποχώρηση του ΔΝΤ,

Πηγές από το Μαξίμου λένε ότι το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ θα δώσει πιθανή διέξοδο στο δομικό πρόβλημα. Καλοδεχούμενη η άποψη για ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης, λέει η ελληνική πλευρά.

Ερμηνεύοντας έτσι θετικά τη δήλωση του Σόιπλε περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και σημείωναν πως «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Τώρα όπως γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια θα δείξει τι αποτέλεσμα θα έχει μια έξοδο του ΔΝΤ και φυσικά κανένας σοβαρός δεν συμμερίζεται την χαρά του Μαξίμου, απλά θα περιμένει να δει πόσο περαιτέρω άσχημα θα γίνουν τα πράγματα για τους Έλληνες και την χώρα.




ΟΗΕ: Πρόσφυγες πεθαίνουν από το κρύο - Η Ελλάδα στη χειρότερη κατάσταση




Ανησυχίες για τις συνθήκες που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες, λόγω των ξαφνικών άσχημων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη, εκφράζονται από μέρους του ΟΗΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα που, όπως σημειώνεται, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, όπως επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν στην Ευρώπη, εξ αιτίας του ξαφνικού κρύου και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα, για να τους βοηθήσουν, από το να τους στέλνουν πίσω, από τα σύνορα και να τους υποβάλλουν σε βία και κατασχέσεις. 

Το θέμα είναι να σωθούν ζωές, όχι η προσήλωση στη γραφειοκρατία, είπε χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος της UNICEF, Sarah Crowe, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στη Γενεύη. "Η πιο επείγουσα κατάσταση τώρα είναι στην Ελλάδα".

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της UNHCR, Cecile Pouilly, μίλησε για πέντε θανάτους, μέχρι στιγμής, εξ αιτίας του κρύου, παρατηρώντας ότι περίπου 1.000 άνθρωποι διέμεναν σε σκηνές ή κοιτώνες χωρίς θέρμανση στην Ελλάδα, ζητώντας να μεταφερθούν σε καταυλισμούς με καλύτερες συνθήκες. 

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε ο Joel Millman, εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης (IOM), το 2017 ξεκίνησε άσχημα για το προσφυγικό, αφού έχουν καταγραφεί ήδη 27 θάνατοι στη Μεσόγειο. 



Πηγή : capital.gr


Πρόστιμα για τα «μαϊμού» βουλγάρικα αυτοκίνητα



Δύσκολο για το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα των αυτοκινήτων με ξένες  πινακίδες, κυρίως βουλγαρικές, που κυκλοφορούν χωρίς να πληρώνουν τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, φόρους και τεκμήρια στην Ελλάδα.

Τα Ι.Χ. με βουλγάρικες πινακίδες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Έπισης και οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες φέρονται να λειτουργούν στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΔΟΕ, οι περισσότερες από αυτές είναι εικονικές έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να έχουν δικαίωμα να κυκλοφορούν στην Ελλάδα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού γλιτώνοντας φόρο πολυτελείας, τεκμήρια, τέλη και ελληνικά ασφάλιστρα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μόνο στη Θεσσαλονίκη η παραβατικότητα φτάνει το 50%, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Ωστόσο όπως προκύπτει από απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, η ίδια εμφανίζεται να θεωρεί επαρκές και αποτελεσματικό το νομικό πλαίσιο της Ελλαδας απο το 1988, τονίζοντας πως «το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και αυστηρό, η δε εφαρμογή του αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις τελωνειακές και τις λοιπές ελεγκτικές αρχές της χώρας μας».

Η νομοθεσία της χώρας μας προβλεπει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει, βαριές κυρώσεις, οι οποίες, για κοινοτικά επιβατικά οχήματα (πχ Βουλγαρίας) κυμαίνονται από 2.500 έως 10.000 ευρώ –ενώ για οχήματα με πινακίδες τρίτων χωρών εφαρμόζονται οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας που φτάνουν στο τριπλάσιο των αναλογούντων δασμών ή φόρων και κατάσχεση του οχήματος με παραπομπή του ιδιοκτήτη στον Εισαγγελέα.

Ο Αθήνα 9.84 επικοινώνησε με εκπρόσωπο Βουλγαρικής εταιρείας, που αναλαμβάνει τη διαχείριση του πλήρους πακέτου των απαραίτητων εγγράφων, που χρειάζονται για την αγορά ή ενοικίαση αυτοκίνητου και μας εξηγεί:

«Για να μπορέσετε να δικαιολογήσετε την αγορά αυτοκινήτου από τη βουλγαρική εταιρεία σας θα πρέπει η εν λόγω εταιρεία να έχει λόγο ύπαρξης , και η αγορά του αυτοκινήτου πρέπει να δικαιολογείται από το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας. Η εταιρεία πρέπει να είναι λειτουργική και να πραγματοποιεί πραγματικό τζίρο για τουλάχιστον 3-4 μήνες πριν την αγορά του αυτοκινήτου. Για να κυκλοφορεί κάποιος αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες στην Ελλάδα, χρειάζεται να έχει μαζί του προς επίδειξη σε περίπτωση ελέγχου μια σειράς από έγγραφα, προσωπικά ή της εταιρίας μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα και επίσημα επικυρωμένα».



Καλλιόπη Ασλανίδου
Πηγή : athina984.gr


Βουλιάζουν οι επιχειρήσεις 540 εκατ. € απλήρωτες οφειλές το τελευταίο τρίμηνο στα Ταμεία



540 εκατ. € απλήρωτες οφειλές το τελευταίο τρίμηνο στα Ταμεία

Προμήνυμα για επερχόμενο κραχ στα Ταμεία αποτελούν τα νέα χρέη από απλήρωτες εισφορές που έφτασαν στα 540 εκατ. ευρώ το δ τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. 

Μέσα σε τρεις μήνες δημιουργούνται νέα χρέη άνω του μισού δισ ευρώ και τίθεται εν αμφιβόλω αν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές που εφαρμόζονται από φέτος. Σύμφωνα με  τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που δημοσιοποποιεί ο Ελεύθερος Τύπος τα νέα χρέη από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές έφτασαν στα 540 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2016 ανεβάζοντας το σύνολο των επίσημα καταγεγραμμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 17,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο οι οφειλές ήταν της τάξης των 16,9 δισ. ευρώ, ποσό που είχε προκύψει από την αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ των οφειλών σε σχέση με το β' τρίμηνο.

Η αύξηση στα νέα χρέη είναι η μεγάλυτερη που έχει καταγραφεί και ενδεικτική της στάσης πληρωμών από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν βιβλία και «μπλοκάκια» και από επιχειρήσεις, που δεν άντεξαν τους φόρους και έβαλαν λουκέτο.

Η εκρηκτική αύξηση των νέων οφειλών στα Ταμεία συνοδεύεται και από τη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των οφειλετών που είναι σε ρύθμιση. Στις 100 δόσεις που προέβλεπε ο νόμος 4321 του 2015 είναι μόλις 32.000 οφειλέτες, ενώ είχαν ενταχθεί πάνω από 200.000.



Πηγή : thetoc.gr


3 χρόνια με αναστολή στην εικονολήπτρια που κλωτσούσε πρόσφυγες



Σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε η δικαιοσύνη την εικονολήπτρια από την Ουγγαρία Πέτρα Λάζλο που προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης όταν έβαλε τρικλοποδιά και κλώτσησε πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η Λάζλο εμφανίστηκε στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης και προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της με δάκρυα στα μάτια δήθεν μετανιωμένη και σκοπεύει να ασκήσει έφεση.




«Όλα τελείωσαν μέσα σε δύο δευτερόλεπτα», είπε, προσθέτοντας ότι αντέδρασε από πανικό και επειδή ένιωσε ότι απειλούνταν. «Όλοι φώναζαν, ήταν πολύ τρομακτικά», είπε χαρακτηριστικά.




Η εικονολήπτρια μάλιστα είπε στο δικαστήριο ότι μετά το συμβάν αυτό έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της και είναι στόχος «εκστρατείας μίσους».

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο στο οποίο εργαζόταν την εποχή εκείνη, το N1TV, την απέλυσε όταν το βίντεο με τις ενέργειες της Λάζλο έγινε viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.




Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρουσιάστηκε καρέ-καρέ το βίντεο στο οποίο φαίνεται η Λάζλο να κλωτσά δύο πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και ένα κοριτσάκι, την ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς.

Στη συνέχεια έβαλε τρικλοποδιά σε έναν 52χρονο Σύρο πρόσφυγα που κρατούσε στην αγκαλιά του τον γιο του.

Ο δικαστής Ίλες Νανάσι δήλωσε ότι η συμπεριφορά της εικονολήπτριας «είναι αντίθετη με τους κοινωνικούς κανόνες» και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

Η Λάζλο έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι προτίθεται να μηνύσει έναν από τους πρόσφυγες στους οποίους έβαλε τρικλοποδιά κάτι το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής.


ΣΤΕ: Και τυπικά αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες - Το σκεπτικό της απόφασης




Οριστικά και αμετάκλητα έκλεισε το κεφάλαιο για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που κατεδαφίστηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία σήμερα δημοσιεύθηκε τυπικά στο ακροατήριο από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νίκο Σακελλαρίου.

Η απόφαση που κήρυξε με πλειοψηφία 14 έναντι 11 αντισυνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης για τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ως αποτέλεσμα οι άδειες που δόθηκαν να μην έχουν πλέον καμμία ισχύ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές η δεν έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Μετά τη σημερινή απόφαση που δημοσιεύθηκε δημόσια στο ακροατήριο οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που κατέβαλαν συγκεκριμένα ποςά για τις άδειες που πλέον δεν ισχύουν μπορούν να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους, ενώ στο εξής το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι το μόνο -και αποκλειστικά αρμόδιο- για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης (4339 του 2015) στο σκέλος που έδωσε την αρμοδιότητα για την αδιεοδότηση των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας ( άρθρο 2 του νόμου) διότι παραβίασε τη συνταγματική διάταξη ( αρθρο 15 του συντάγματος) που προβλέπει ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα βασικά σημεία του σκεπτικού της απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι τα εξής.

1.
Για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, η απόφαση μεταξύ άλλων, αναφέρει αυτό, ότι έχει διττό ρόλο.

Μετέχει στον άμεσο έλεγχο του κράτους και εξ αυτού συμπράττει στη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ  επίσης ρητά αναφέρεται  ότι το ΕΡΣ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διενεργεί διαγωνιστική διαδικασία και να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Με άλλα λόγια το ΕΡΣ είναι αρμόδιο αποκλειστικά για τον διαγωνισμό  ενώ για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμπράττει με άλλες αρχές.

2.
Σε ότι αφορά το έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση αναφέρει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, ασχέτως αν λειτουργούν παράνομα η νόμιμα και εξ αυτού μπορούν να μετάσχουν στη διαγνωστικής διαδικασία και να προσφύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας κανονιστικές πράξεις.

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση  αποδοκιμάζει  έμμεσα το καθεστώς της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες,  το οποίο έχει παραταθεί προσωρινά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και έχει λήξει.

Όμως για το σημερινό καθεστώς της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση  σημειώνει ότι μετά την αντισυνταγματικότητα του πρόσφατου νόμου "υπάρχει νομοθετικό κενό"

Ομως σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δικαστών που έχουν μειοψηφήσει, αναφέρεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν μεν νομίμως όμως έχουν τη δυνατότητα  να μετέχουν στη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία, αλλά όχι να προσβάλλουν δικαστικά υπουργικές αποφάσεις.

3.
Σε ότι αφορά το άρθρο 101 του συντάγματος που προβλέπει τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, η απόφαση διαλαμβάνει σκέψη που έχει ενδιαφέρον καθώς αποφαίνεται ότι για τη συγκρότηση τους απαιτείται η σύμπραξη των πολιτικών κομμάτων, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν αυτό δεν γίνεται, υπάρχει ουσιαστικά παραβίαση του συντάγματος, γεγονός που επισημαίνει όμως δεν  δικαιολογεί  τη συνταγματικότητα της ρυθμίσεως του νόμου που αφαίρεσε την αρμοδιότητα από το ΕΡΣ και την έδωσε στον υπουργό.

Ειδικότερα, κατά την απόφαση, δεν μπορεί να θεραπευθεί μία παραβίαση διατάξεως του συντάγματος με άλλη παραβίαση και συγκεκριμένα της διατάξεως του άρθρου 15 παράγραφος 2 που αναφέρει ρητά ότι το ΕΡΣ είναι αποκλειστικό αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών καθώς και για τη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία.

Σε ότι αφορά τη δικαστική δαπάνη, σύμφωνα με την απόφαση, αναγνωρίζεται δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ για κάθε προσφεύγοντα, την οποία επιβαρύνεται το δημόσιο.

Από το σύνολο  των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σήμερα αποφάσεις εκδόθηκαν μόνον σε ότι αφορά το μείζον θέμα της αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης και την συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης επιτροπής ( πενταμελούς) για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εκκρεμούν προς έκδοση άλλες τρεις αποφάσεις που αφορούν την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (3 εκατομμύρια που επίσης αφορά εμμέσως και τον αριθμό των αδειών (4) καθώς και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός προσωπικού για κάθε κανάλι.

Αναλυτικά η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Με την 95/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν της Ε. 1385/4.5.2016 αιτήσεως ακυρώσεως της «ANTENNA TV Α.Ε.», ακυρώθηκαν α) η 4297/1.3.2016 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας» (Β΄ 518/1.3.2016) και β) η 10214/20.5.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας περί «συστάσεως-συγκροτήσεως» Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας του ανωτέρω διαγωνισμού, κριθέντος, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 (Α΄ 133), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016 (Α΄ 19), με τις οποίες η αρμοδιότητα για την διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσπιζομένου με τον ανωτέρω ν. 4339/2015 συστήματος, ανατίθεται στον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αντίκεινται στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος».



Ιωάννα Μάνδρου
Πηγή : kathimerini.gr


Σόιμπλε: Θα πάμε σε νέο μνημόνιο με την Ελλάδα εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ



Στην Ελλάδα και στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν πιο αποτελεσματικά. 

«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά, το ευρώ δεν θα αντέξει στον χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει ο Σόιμπλε.

«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει: 

«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτόν μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να λάβουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».

Ο Β. Σόιμπλε τονίζει ακόμη πως αποχώρηση του Ταμείου «δεν θα προκαλέσει προβλήματα (στην Γερμανία), διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».



Πηγή : tanea.gr


Η επιστροφή Παπανδρέου και τι θα κάνει ο Βενιζέλος



Το παρασκήνιο της συμφωνίας Γεννηματά- Παπανδρέου, που ανακοινώθηκε χθες. Πότε "έκλεισε" και τι έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Ποιες άλλες κινήσεις διεύρυνσης αναμένονται σύντομα. Ο Βενιζέλος θα σπάσει τη σιωπή του την Κυριακή στην ΚΕ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μετά την ανακοίνωση της ένταξης του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που φέρνει το Γιώργο Παπανδρέου ξανά δίπλα στο ΠΑΣΟΚ, άπαντες στο χώρο της κεντροαριστεράς ανέμεναν την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε όμως καταρχήν τη σιωπή, προτιμώντας να μιλήσει στα κομματικά όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Βενιζέλος θα τοποθετηθεί και για αυτό το θέμα, αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, την Κυριακή στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Όμως καίτοι είναι σαφές ότι ο ίδιος και οι βενιζελικοί δεν ενθουσιάζονται με την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού, ο οποιος έχει κατ επανάληψη κατηγορήσει δημόσια το διάδοχο του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ότι τον έριξε από την πρωθυπουργία, από την πλευρά του κ.Βενιζέλου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής απόλυτα ξεκάθαρη ένδειξη για τη στάση που τελικά θα κρατήσει. Σημειωτέον ότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο κ.Βενιζέλος θα βρεθεί το Σάββατο στο Κάραβαλ, στη συνάντηση με όλους τους διατελέσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι σήμερα, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο κ.Παπανδρέου.

Στην αντίπερα εσωκομματική όχθη, οι "προεδρικοί" εκτιμούν ότι ο κ.Βενιζέλος θα σταθεί τελικά ενωτικά απέναντι σε μία κίνηση διεύρυνσης όπως λένε, ενώ υπενθυμίζουν ότι είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο ότι η Φώφη Γεννηματά είχε καλέσει και το Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και το Σταύρο Θεοδωράκη και όσους κινούνται στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.

Και εάν το μακρόχρονο (αλλά χωρίς ιδιαίτερη πολιτική "χημεία" είναι αλήθεια) φλερτ με το Ποτάμι χάλασε οριστικά, η επανένωση με τον κ.Παπανδρέου, με τον οποίο η κ.Γεννηματά διατηρούσε εδώ και καιρό ανοιχτούς διαύλους, ανακοινώθηκε μεν χθες, είχε όμως συμφωνηθεί πριν από μία εβδομάδα σε συνάντηση των δύο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247.

Καταλυτικό ρόλο στο να "κλειδώσει" η συμφωνία έπαιξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία της κ.Γεννηματά να καλέσει όσους και όσες έχουν διατελέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη Μεταπολίτευση και μετά (πλην όσων κατέβηκαν στη συνέχεια υποψήφιοι με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ) το Σάββατο στη μία το μεσημέρι στο Κάραβελ.

Οι ίδιες πάντα πηγές αναφέρουν επίσης ότι η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (η οποια αναμένεται το Μάρτιο να οδηγηθεί σε συνέδριο), δε συνοδεύεται από καμία συμφωνία για θέσεις ή για κάποιο ρόλο του κ.Παπανδρέου. Δεν αποκλείεται βέβαια εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του νέου ενιαίου φορέα, εφόσον έχει προλάβει να συσταθεί.

Οι κινήσεις συσπείρωσης του χώρου και διεύρυνσης όμως δε σταματούν στην πολυσυζητημένη επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλες κινήσεις διεύρυνσης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε ουσιαστική τροχιά επιστροφής βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ.Γρηγοράκος μάλιστα έσπευσε χθες με δήλωση του να επιβεβαιώσει ότι ο ίδιος επιθυμεί την επανένταξη: "Πολιτική μου βούληση είναι η ένταξή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τα ψηφοδέλτια της οποίας εκλέχτηκα Βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015, ανταποκρινόμενος και στις πρωτοβουλίες της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ενότητα του χώρου".Ενώ υπάρχουν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές όπως η Κατερίνα Μάρκου, η οποία αποχώρησε από το Ποτάμι διαφωνώντας με το ναυάγιο των συζητήσεων με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που θα μπορούσαν να αποτελούν "στόχο" προσέγγισης.

Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποιος το προηγούμενο διάστημα είχε διαφοροποιηθεί ουκ ολίγες φορές, διαφωνώντας με πολιτικές επιλογές όπως η γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και για παράδειγμα με τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ. Τότε μάλιστα η διαφοροποίηση του μέσω συνέντευξης είχε προκαλέσει οργή στη Χαριλάου Τρικούπη και το κλίμα αρχικά έδινε αίσθηση ακόμη και διαγραφής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη όμως αποφάσισαν τελικά ότι δε θα του έκαναν τη χάρη να τον διαγράψουν, παρόλο που την ένταση τροφοδότησε στη συνέχεια δημοσίευμα των Νέων περί συνάντησης του Κώστα Λαλιώτη (ο οποίος είναι κοινό μυστικό ότι συμβουλεύει τη Φώφη Γεννηματά και είναι αυτός που έχει εισηγηθεί να κρατά το ΠΑΣΟΚ αποστάσεις από τη ΝΔ σε μία προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του) με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Αλλά μοιάζουν έκτοτε να τον ωθούν στην έξοδο δια παραίτησης.

Πόσο πιθανό είναι όμως αυτό; Τα σενάρια περί ένταξης του κ.Βενιζέλου στη ΝΔ ή και δημιουργίας νέου κόμματος μαζί με... τον Αντωνη Σαμαρά έχουν φυσικά διαψευσθεί. Στην Α' Θεσσαλονίκης πάντως εν τω μεταξύ υπάρχουν φήμες ότι ο κ.Βενιζέλος θα δεχθεί σκληρό εσωκομματικό πόλεμο: Ο Αντώνης Σαουλίδης, πρώην αρχηγός της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ, αντιδήμαρχος Συκεών, ο οποιος είχε κατέβει και το 2015 και είχε έρθει δεύτερος (τη μία έδρα που έλαβε το ΠΑΣΟΚ την κατέλαβε ο κ.Βενιζέλος), φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη (ο οποίος αν και ήταν γραμματέας του κόμματος επί Βενιζέλου, έχει καλές σχέσεις με τη Φώφη Γεννηματά) και κυρίως τη διάθεση του κεντρικού κομματικού μηχανισμού για στήριξη όταν και εφόσον γίνουν εκλογές.


Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr
news247.gr


Στον ουρανοξύστη του Τραμπ η Μαρίν Λεπέν



Στον πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη εθεάθη η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν αρνήθηκε να πει για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες που την έδειχναν να πίνει καφέ στο Trump Ice Cream Parlor, στο ισόγειο του πύργου Τραμπ, συνοδευόμενη από τρεις άνδρες, μεταξύ αυτών τον σύντροφό της Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου.

Ένας εκ των συνεργατών της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας σύντομης συνομιλίας με τον Τραμπ, προτού η Λεπέν αποχωρήσει από τον ουρανοξύστη.

Η Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, θεωρείται ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εκεί θα ηττηθεί από τον Φρανσουά Φιγιόν.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έχει χαρακτηρίσει την εκλογή Τραμπ ως «ένα επιπλέον εργαλείο στην οικοδόμηση ενός νέου κόσμου».

Πάντως, ο Σον Σπάισερ, υπεύθυνος Τύπου του Τραμπ, κοινοποίησε ανάρτηση που είχε κάνει δημοσιογράφος του CNN στο Twitter, στην οποία ανέφερε ότι η Λεπέν δεν θα συναντούσε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ή κάποιον από την ομάδα του, προσθέτοντας: «Ο πύργος του Τραμπ είναι ανοιχτός για το κοινό».

Λίγο αργότερα, η Χόουπ Χικς, μία εκ των εκπροσώπων του Τραμπ, δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν δεν θα συναντηθεί με «κανένα στέλεχος της ομάδας μας».

Ο διευθυντής της εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν, Ντέιβιντ Ρασλίν, είχε αναφέρει νωρίτερα από το Παρίσι ότι η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς έχει αναχωρήσει για μια «ιδιωτική» επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το πρόγραμμά της.




Newsroom ΔΟΛ


Βόμβα μολότοφ στο Α.Τ Κορυδαλλού - Συνελήφθη ο δράστης





Ο δράστης, 22 ετών, συνελήφθη μετά την πράξη του από αστυνομικούς που τον καταδίωξαν

Βόμβα μολότοφ εναντίον της σκοπιάς του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, έριξε ένας 22χρονος για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός πλησίασε πεζή το αστυνομικό τμήμα και χωρίς να διστάσει πέταξε τη βόμβα μολότοφ που έσκασε στο δρόμο. 

Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ οι αστυνομικοί καταδίωξαν τον δράστη και τον συνέλαβαν.





Πηγή


Στραγγαλίστηκε ο άντρας που εντοπίστηκε σε κάδο απορριμμάτων στον Άγιο Δημήτριο




Περίπου 70 ετών ήταν ο άντρας που εντοπίστηκε σε κάδο απορριμμάτων στον Άγιο Δημήτριο, με το πόρισμα του ιατροδικαστή να δείχνει ότι ο θάνατός του προήλθε από στραγγαλισμό. 

Ο άτυχος άντρας πέθανε πριν από τουλάχιστον 20 ημέρες ίσως και ένα μήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ερευνά εάν η ταυτότητα που εντοπίστηκε κοντά στη σορό του άντρα ανήκει στο θύμα. 

Εξετάζεται, μάλιστα, και η μαρτυρία ενός άντρα που φέρεται να δήλωσε στις αρχές ότι είδε κάποιον να πετάει κουβέρτες με δυσκολία μέσα στον κάδο. 




Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών η διάσκεψη για την Κύπρο

(Φωτογραφία:  Reuters )


Σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο. Η δεύτερη φάση του πολιτικού σκέλους της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί όταν καταλήξουν οι τεχνοκράτες σε απαντήσεις επί βασικών ερωτημάτων αναφορικά με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει.

O κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες θα συζητήσουν πιο διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όταν φτάσουν σε πόρισμα με τη χθεσινή σύνθεση, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ.Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

«Η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση» ανέφερε. Παραδέχτηκε ωστόσο πως αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».

Στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον κύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επικεφαλής εκ μέρους της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να είναι ο πρέσβης Δ.Παρασκευόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Οζντίλ Ναμί θα εκπροσωπήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη διάσκεψη των τεχνοκρατών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.



Πηγή : in.gr


Προκαλεί η Άγκυρα: Μην τολμήσετε να κατοικήσετε στα μικρά νησιά του Αιγαίου



Σε μια νέα πρόκληση απέναντι στη χώρα μας προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης η Άγκυρα, που ούτε λίγο ούτε πολύ «προειδοποίησε» την Ελλάδα για το κυβερνητικό σχέδιο κατοίκησης 28 νησιών και επανέφερε ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών. 

Σε ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Πέμπτης και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, η τουρκική πλευρά  κουνάει το… δάχτυλο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «περίμενε μεγαλύτερη σύνεση σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα». 

«Ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κατασκευάσει έργα για να καταστούν κατοικήσιμα 28 μικρά νησιά του Αιγαίου. Παρόλα αυτά, δεν  μας είπε τα ονόματα των νησιών. Έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν θα ανεχτούμε de facto συνθήκες που θα δημιουργηθούν από την ελληνική πολιτική σε αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η εν λόγω ανακοίνωση, επαναφέρει ουσιαστικά ανοιχτά τη στρατηγική γκρίζων ζωνών και αμφισβήτησης της ελληνικότητας νησιών στο Αιγαίο. 

Τι αναφέρει το έγγραφο του Σαντορινιού 

Από απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, φαίνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει βάλει «πλώρη» για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών. 

Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου». Ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει ως κεντρικό στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους.

Οπως επισημαίνεται στην απάντηση του υφυπουργού Ν. Σαντορινιού, «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις για το συγκεκριμένο εγχείρημα, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σε αυτή τη φάση αναζητείται εταίρος, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τονίζεται θα συμμετάσχει «στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας - Κύπρου». 



Πηγή