Το παρασκήνιο της συμφωνίας Γεννηματά- Παπανδρέου, που ανακοινώθηκε χθες. Πότε "έκλεισε" και τι έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Ποιες άλλες κινήσεις διεύρυνσης αναμένονται σύντομα. Ο Βενιζέλος θα σπάσει τη σιωπή του την Κυριακή στην ΚΕ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Μετά την ανακοίνωση της ένταξης του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που φέρνει το Γιώργο Παπανδρέου ξανά δίπλα στο ΠΑΣΟΚ, άπαντες στο χώρο της κεντροαριστεράς ανέμεναν την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε όμως καταρχήν τη σιωπή, προτιμώντας να μιλήσει στα κομματικά όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Βενιζέλος θα τοποθετηθεί και για αυτό το θέμα, αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, την Κυριακή στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Όμως καίτοι είναι σαφές ότι ο ίδιος και οι βενιζελικοί δεν ενθουσιάζονται με την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού, ο οποιος έχει κατ επανάληψη κατηγορήσει δημόσια το διάδοχο του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ότι τον έριξε από την πρωθυπουργία, από την πλευρά του κ.Βενιζέλου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής απόλυτα ξεκάθαρη ένδειξη για τη στάση που τελικά θα κρατήσει. Σημειωτέον ότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο κ.Βενιζέλος θα βρεθεί το Σάββατο στο Κάραβαλ, στη συνάντηση με όλους τους διατελέσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι σήμερα, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο κ.Παπανδρέου.
Στην αντίπερα εσωκομματική όχθη, οι "προεδρικοί" εκτιμούν ότι ο κ.Βενιζέλος θα σταθεί τελικά ενωτικά απέναντι σε μία κίνηση διεύρυνσης όπως λένε, ενώ υπενθυμίζουν ότι είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο ότι η Φώφη Γεννηματά είχε καλέσει και το Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και το Σταύρο Θεοδωράκη και όσους κινούνται στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.
Και εάν το μακρόχρονο (αλλά χωρίς ιδιαίτερη πολιτική "χημεία" είναι αλήθεια) φλερτ με το Ποτάμι χάλασε οριστικά, η επανένωση με τον κ.Παπανδρέου, με τον οποίο η κ.Γεννηματά διατηρούσε εδώ και καιρό ανοιχτούς διαύλους, ανακοινώθηκε μεν χθες, είχε όμως συμφωνηθεί πριν από μία εβδομάδα σε συνάντηση των δύο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247.
Καταλυτικό ρόλο στο να "κλειδώσει" η συμφωνία έπαιξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία της κ.Γεννηματά να καλέσει όσους και όσες έχουν διατελέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη Μεταπολίτευση και μετά (πλην όσων κατέβηκαν στη συνέχεια υποψήφιοι με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ) το Σάββατο στη μία το μεσημέρι στο Κάραβελ.
Οι ίδιες πάντα πηγές αναφέρουν επίσης ότι η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (η οποια αναμένεται το Μάρτιο να οδηγηθεί σε συνέδριο), δε συνοδεύεται από καμία συμφωνία για θέσεις ή για κάποιο ρόλο του κ.Παπανδρέου. Δεν αποκλείεται βέβαια εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του νέου ενιαίου φορέα, εφόσον έχει προλάβει να συσταθεί.
Οι κινήσεις συσπείρωσης του χώρου και διεύρυνσης όμως δε σταματούν στην πολυσυζητημένη επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλες κινήσεις διεύρυνσης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε ουσιαστική τροχιά επιστροφής βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ο κ.Γρηγοράκος μάλιστα έσπευσε χθες με δήλωση του να επιβεβαιώσει ότι ο ίδιος επιθυμεί την επανένταξη: "Πολιτική μου βούληση είναι η ένταξή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τα ψηφοδέλτια της οποίας εκλέχτηκα Βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015, ανταποκρινόμενος και στις πρωτοβουλίες της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ενότητα του χώρου".Ενώ υπάρχουν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές όπως η Κατερίνα Μάρκου, η οποία αποχώρησε από το Ποτάμι διαφωνώντας με το ναυάγιο των συζητήσεων με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που θα μπορούσαν να αποτελούν "στόχο" προσέγγισης.
Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποιος το προηγούμενο διάστημα είχε διαφοροποιηθεί ουκ ολίγες φορές, διαφωνώντας με πολιτικές επιλογές όπως η γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και για παράδειγμα με τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ. Τότε μάλιστα η διαφοροποίηση του μέσω συνέντευξης είχε προκαλέσει οργή στη Χαριλάου Τρικούπη και το κλίμα αρχικά έδινε αίσθηση ακόμη και διαγραφής.
Στη Χαριλάου Τρικούπη όμως αποφάσισαν τελικά ότι δε θα του έκαναν τη χάρη να τον διαγράψουν, παρόλο που την ένταση τροφοδότησε στη συνέχεια δημοσίευμα των Νέων περί συνάντησης του Κώστα Λαλιώτη (ο οποίος είναι κοινό μυστικό ότι συμβουλεύει τη Φώφη Γεννηματά και είναι αυτός που έχει εισηγηθεί να κρατά το ΠΑΣΟΚ αποστάσεις από τη ΝΔ σε μία προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του) με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Αλλά μοιάζουν έκτοτε να τον ωθούν στην έξοδο δια παραίτησης.
Πόσο πιθανό είναι όμως αυτό; Τα σενάρια περί ένταξης του κ.Βενιζέλου στη ΝΔ ή και δημιουργίας νέου κόμματος μαζί με... τον Αντωνη Σαμαρά έχουν φυσικά διαψευσθεί. Στην Α' Θεσσαλονίκης πάντως εν τω μεταξύ υπάρχουν φήμες ότι ο κ.Βενιζέλος θα δεχθεί σκληρό εσωκομματικό πόλεμο: Ο Αντώνης Σαουλίδης, πρώην αρχηγός της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ, αντιδήμαρχος Συκεών, ο οποιος είχε κατέβει και το 2015 και είχε έρθει δεύτερος (τη μία έδρα που έλαβε το ΠΑΣΟΚ την κατέλαβε ο κ.Βενιζέλος), φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη (ο οποίος αν και ήταν γραμματέας του κόμματος επί Βενιζέλου, έχει καλές σχέσεις με τη Φώφη Γεννηματά) και κυρίως τη διάθεση του κεντρικού κομματικού μηχανισμού για στήριξη όταν και εφόσον γίνουν εκλογές.
Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr
news247.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου