Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Φονικό ξεκαθάρισμα μεταξύ μεταναστών στο Πεδίον του Άρεως




Διαφώνησαν στην αγοραπωλησία των ναρκωτικών και γρήγορα πιάστηκαν στα χέρια. Θύμα ένας 50χρονος από το Αφγανιστάν και δράστης -σύμφωνα με την αστυνομία- ένας 30χρονος από το Ιράν.
Στη διαμάχη επάνω ο 30χρονος έβγαλε ένα μαχαίρι και κατάφερε ένα χτύπημα στο θώρακα τού 50χρονου, στο ύψος της καρδιάς.

Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου και λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στο τραύμα του. Οι γιατροί ενημέρωσαν την αστυνομία και άμεσα ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Όπως προέκυψε ο 50χρονος εδώ και δύο μήνες έμενε σε αντίσκηνο ακριβώς έξω από τον χώρο φιλοξενίας του Ελληνικού, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι και ο δράστης είναι πιθανό να έμενε στον ίδιο χώρο.

Ο 30χρονος αναζητείται.



Μανώλης Ασαριώτης
Πηγή : bloko.gr


Γελάει ο κόσμος και ο ντουνιάς! Αυτόγραφα του Γιάνη Βαρουφάκη στο ebay



Τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνει και πάλι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μετά τα μπλουζάκι και τις κούπες, τώρα ήρθαν τα αυτόγραφα του πρώην υπουργού Οικονομικών που πωλούνται στο ebay. 

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα αποκτήσει έναντι 59,99 ευρώ ή 69 δολαρίων...





ΔΟΛ


Κόντρα σωφρονιστικών με υπ. Δικαιοσύνης




Εκατέρωθεν κατηγορίες διά ανακοινώσεων ανταλλάσσουν υπουργείο Δικαιοσύνης και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με επίκεντρο την κατάσταση στις φυλακές της χώρας αλλά και τη σωφρονιστική πολιτική που ασκείται.

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) αποδίδει στην ηγεσία του υπουργείου «επικίνδυνες τακτικές και επικοινωνιακά τεχνάσματα που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος που διαμαρτύρονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι ότι «το σωφρονιστικό σύστημα διοικείται πλέον αποκλειστικά από τους θεσμικά υπεύθυνους και όχι από παράκεντρα που πασχίζουν να διατηρήσουν το κεκτημένο τους».

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΥΕ υποστηρίζει ότι το υπουργείο συνεχίζει την «τακτική της κορδέλας και των εγκαινίων, αντί να ενδιαφέρεται για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των κρατουμένων». Εν συνεχεία αναφέρεται στα πρόσφατα εγκαίνια του παιδικού επισκεπτηρίου που έγιναν στις φυλακές Γρεβενών, καθώς και στο άνοιγμα των δύο κλειστών πτερύγων στις φυλακές Χανίων, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και σε βάρος του γενικού γραμματέα Ευτύχη Φυτράκη.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος, αφού εκφράζει την έκπληξή του για τη δυσφορία των σωφρονιστικών υπαλλήλων έναντι «της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης και της αποσυμφόρησης των φυλακών», καταγγέλλει στοχοποίηση του κ. Φυτράκη και ξεκαθαρίζει ότι «το υπουργείο θα συνεχίσει την πολιτική αναβάθμισης του σωφρονιστικού συστήματος».

Έντυπη Καθημερινή


Βενιζέλος: Τα «παιδιά» θέλουν να δείξουν ότι το «παλεύουν», αλλά οι κακοί πιστωτές συνωμότησαν...



«Η μόνη  θεμιτή λύση είναι η αλλαγή κυβέρνησης με τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι η αλλαγή καθεστώτος» - Διαβάστε γιατί ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπολογίζει το ελληνικό χρέος στο 39% του ΑΕΠσε παρούσα αξία

Για ένα πολιτικό παιχνίδι που γίνεται ολέθριο για την οικονομίακαι διατηρεί ζωνταντό το σενάριο του αδιεξόδου, της ρήξης και τελικά του Grexit κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε άρθρο που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Τα  «παιδιά» θέλουν να δείξουν ότι το «παλεύουν», αλλά οι κακοί πιστωτές συνωμότησαν στο Ουάσιγκτον club».

«Αν υπάρξει συμφωνία που μπορεί να ψηφιστεί χωρίς απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή θα ψηφιστεί και θα έχει επιτευχθεί η παραμονή της συγκεκριμένης ομάδας στην εξουσία ως αυτοτελής στόχος ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους και εθνικής προοπτικής» υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει: «Αν όμως αυτό καταστεί δύσκολο, υπάρχει πάντα η επιλογή της ρήξης, του μετώπου της συνωμοσιολογίας, των εκβιαστικών και απλουστευτικών διλημμάτων χωρίς ενδοιασμούς. Ακόμη και αν αυτό οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή των πάντων και πρωτίστως των πιο αδύναμων».

Κατά την άποψη του πρώην υπουργού, πιθανή ρήξη με τους δανειστές και χρεοκοπία δεν θα επιφέρει μόνο «συντριπτική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της περιουσίας, του εισοδήματος και της αγοραστικής  δύναμης όλων των νοικοκυριών. Δεν θα πρόκειται  μόνο για την πλήρη διάλυση του τραπεζικού συστήματος. Δεν θα πρόκειται μόνο για μια πραγματική ανθρωπιστική  κρίση. Θα πρόκειται ανοικτά και ωμά για ζήτημα δημοκρατίας και  κράτους δικαίου καθώς τέτοιες ρήξεις  δεν γίνονται με συμβατικές δημοκρατικές και δικαιοκρατικές  διαδικασίες. Δεν νοείται δημοκρατικά να εκλέγεσαι με μια «αντιμνημονιακή» πλατφόρμα, να οδηγείς την οικονομία σε αδιέξοδο και το εκλογικό σώμα  σε διχαστικό δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου ακυρώνεις εν ψυχρώ την επόμενη ημέρα, να επανεκλέγεσαι στο όνομα του τρίτου μνημονίου και να φλερτάρεις ξανά λίγους μήνες αργότερα με την ιδέα της ρήξης. Η μόνη  θεμιτή λύση είναι η αλλαγή κυβέρνησης με τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι η αλλαγή καθεστώτος». 

Στο άρθρο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, υπεραμύνεται της αναδιάρθρωσης του ελληικού χρέους που έγινε το 2012 όταν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών και εξηγεί την άποψη του Πολ Καζαριάν που υπολογίζει το χρέος στο 39% του ΑΕΠ σε παρούσα αξία.

Διαβάστε το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου που δημοσιεύθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα του evenizelos.gr με τίτλο: Πρωτογενές πλεόνασμα ευθύνης  ή ζήτημα δημοκρατίας.

«Πίσω από τις αρνητικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον και στην ομώνυμη ομάδα των θεσμικών πιστωτών της χώρας που ζητούν επιτακτικά νέα δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να προχωρούν στις αναμενόμενες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, βρίσκεται η στάση που ακολούθησαν από το 2012 έως σήμερα οι δυνάμεις που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά οι ΑΝΕΛ και οι κρυφοί κυβερνητικοί εταίροι αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη σημασία της αναδιάρθρωσης που έγινε στο ελληνικό δημόσιο χρέος το 2012 και να συνομολογήσουν το μέγεθος του κουρέματος του χρέους σε ονομαστική και κυρίως σε παρούσα αξία. Τώρα φαίνεται η πρακτική σημασία της φράσης «εκεί που έφτυναν γλείφουν», αλλά δεν το κάνουν αποτελεσματικά για τη χώρα! Το ακριβώς αντίθετο .

Την Τρίτη 12 Απριλίου στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ekyklos στο αμφιθέατρο Καρατζά της ΕτΕ είχαμε την ευκαιρία με τους Ντανιέλ Κοέν, Πολ Καζαριάν και Γιώργο Στρατόπουλο να παρουσιάσουμε τα στοιχεία και να συζητήσουμε όχι τόσο τι επιτεύχθηκε το 2012, αλλά κυρίως  τι πρέπει να γίνει τώρα.

Επαναλαμβάνω πολύ συνοπτικά. Όσοι έχουν σήμερα την ευθύνη της κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης αρνιόντουσαν πεισματικά να αποδεχθούν ότι με το PSI και το PSI + ( επαναγορά νέων ομολόγων ) μειώθηκε η ονομαστική αξία του χρέους κατά 106 δις ευρώ. Αρνιόντουσαν να αποδεχθούν ότι το χρέος μειώθηκε επιπλέον σε παρούσα αξία λόγω των νέων ευνοϊκότερων όρων του δανείου που δόθηκε το 2012  από τον EFSF ( τωρινό ESM ). Οι όροι αυτοί συνιστούν ένα OSI ( Official Sector Involvement ) εξίσου σημαντικό με το PSI (Private Sector Involvement). Το χρέος πέρα από την ονομαστική του μείωση κατά περίπου 50 % του ΑΕΠ, μειώθηκε, σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση του  EFSF /ESM, κατά το 49 % του ΑΕΠ του 2013, δηλαδή κατά 90 δις. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η μείωση σε παρούσα αξία που προκύπτει από τους όρους υπό τους ποιους εκδόθηκαν τα νέα ομόλογα (post PSI) το 2012.

Για όσους δεν δέχονται τη ριζοσπαστική θεώρηση του Πολ Καζαριάν που υπολογίζει τώρα το ελληνικό χρέος σε 39% του ΑΕΠ σε παρούσα αξία, εφαρμόζοντας τα λογιστικά πρότυπα που εφαρμόζουν πολλές χώρες και πολλοί διεθνείς οργανισμοί, υπάρχει ο συμβατικός υπολογισμός έγκριτων οικονομολόγων γερμανικών πανεπιστημίων ( Schumacher και Weder di Mauro, 2015) που υπολογίζουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε παρούσα αξία στο 98 % του ΑΕΠ.

Το κρίσιμο είναι ότι στην ευρωζώνη μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας η διαφορά μεταξύ ονομαστικής και παρούσας αξίας του χρέους είναι τόσο μεγάλη. Σε όλες τις άλλες χώρες κυμαίνεται γύρω στο 2 με 5% του ΑΕΠ. Ας το κρατήσουμε αυτό. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ελληνικό πλεονέκτημα την τεράστια πρακτική σημασία του οποίου θα δούμε παρακάτω.

Αυτό οφείλεται στο πολύ χαμηλό μέσο επιτόκιο που έχει επιτευχθεί, τη μεγάλη περίοδο χάριτος, τη μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους που ήδη τώρα φτάνει μέχρι το 2059. Η μείωση του χρέους σε παρούσα αξία αντανακλάται στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του που μειώθηκε το 2012 δραστικά. Όπως μου απάντησε εγγράφως ο  κ. Τσακαλώτος στη Βουλή, το μέσο ετήσιο ύψος ταμειακών τόκων που καλείται να καταβάλει η χώρα μας έως το 2059 είναι 4,6 δις ευρώ, ίσο με το 1,67 % του ΑΕΠ. Τα δε χρεολύσια καμία χρονιά μέχρι το 2059 δεν υπερβαίνουν τα 9,9 δις δηλαδή το 4,5 % του ΑΕΠ στην προβολή του. Η μείωση του βάρους σε σχέση με τα ισχύοντα πριν το 2012 είναι εντυπωσιακή. Η Ελλάδα βαρύνεται με ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης που είναι δραστικά μικρότερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε στην ονομαστική αξία του χρέους της. 

Επιπλέον υπάρχει από το 2012 η δέσμευση των εταίρων μας ότι όλα αυτά θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο με πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, πλεόνασμα της ετήσιας δημοσιονομικής διαχείρισης χωρίς να υπολογίζεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Πρωτογενές πλεόνασμα είχε  επιτευχθεί  ήδη από το 2013. Μάλιστα το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα (λαμβανομένης υπόψη της ύφεσης) και το διαρθρωτικό πλεόνασμα (λαμβανομένων υπόψη και των εφάπαξ μέτρων) ήταν το καλύτερο  διεθνώς.

Αντί όμως οι σημερινοί κυβερνώντες  να υιοθετήσουν την παρέμβαση του 2012 ως εθνικό κεκτημένο και να επιδιώκουν τα υπεσχημένα συμπληρωματικά μέτρα για το χρέος, υιοθέτησαν επί πολύ καιρό με πάθος τη θεωρία ότι το χρέος είναι «επονείδιστο», ότι πρέπει η Ελλάδα να προβεί σε μονομερείς ενέργειες παύσης πληρωμών  και ονομαστικού  κουρέματος. Οι κκ. Παυλόπουλος και Τσίπρας παρέστησαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της άληστου μνήμης «Επιτροπής αλήθειας για το χρέος».

Μετά οι κυβερνώντες προσγειώθηκαν ξαφνικά στη συμφωνία της 12.7.2015 και στο τρίτο μνημόνιο, αποδεχόμενοι με την υπογραφή και τη ψήφο τους ότι το μόνο που μπορεί να γίνει στο χρέος είναι οι πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές (σταθεροποίηση κυμαινόμενων επιτοκίων, παράταση περιόδου χάριτος, περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των ευρωπαϊκών δανείων) που είχαν συμφωνηθεί από το 2012, αποκλειομένου ρητώς του ονομαστικού «κουρέματος». Όμως οι παραμετρικές αλλαγές συνιστούν απλώς ένα συμπληρωματικό OSI στο πλαίσιο της παρέμβασης του 2012.

Αυτή δεν είναι μια ιστορική ή θεωρητική συζήτηση. Είναι μια δραματικά πρακτική συζήτηση που συνδέεται με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει η χώρα μας μέχρι το 2018. Είναι  άρα  μια συζήτηση που συνδέεται  με το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων για τη λήψη των οποίων πρέπει να δεσμευθεί η χώρα μας.  Θυμίζω  ότι η κυβέρνηση πήγε στην Ουάσιγκτον με μέτρα  5,5 δις και γύρισε με πρόσθετο πακέτο επιπλέον 3,5 δις, αν αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ το 2018. Γύρισε χωρίς καμία δέσμευση των εταίρων για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που αποτελούν τμήμα της συμφωνίας του 2012. 

Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν επιχειρηματολογεί σωστά σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα γιατί αρνείται να επικαλεστεί και να αξιοποιήσει για λόγους μικροκομματικούς το  κεκτημένο του 2012.

Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους ( DSA ) που συνυπογράφει η τρόικα ήδη από το 2012 έχει ένα αρνητικό και ένα θετικό στοιχείο. Το θετικό είναι ότι συνδέει το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα με ένα ετήσιο θετικό ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5 % του ΑΕΠ. Όταν αυτό δεν προκύπτει, δεν έχει νόημα η συζήτηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι εταίροι μας δέχονται από το 2012 ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προϋποθέτει ανάλογο  θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Το αρνητικό είναι ότι η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι μια γραμμική  μελέτη προβολής στο μέλλον της ονομαστικής αξίας του χρέους και όχι της παρούσας αξίας του. Δεν λαμβάνει υπόψη το εντυπωσιακά χαμηλό μέσο επιτόκιο, τη μεγάλη διάρκεια του χρέους, την περίοδο χάριτος, το περιορισμένο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης. Δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα και ευνοϊκά στοιχεία της ελληνικής περίπτωσης. 

Αντί η κυβέρνηση να εγκλωβίζεται στη συζήτηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο πλαίσιο μιας τέτοιας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, θα έπρεπε να κάνει αυτό που προσπάθησα να εξηγήσω στον κ. Τσίπρα στις 19.2.2012 στη μοναδική συνάντηση μας από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Να επιμείνει  στη σημασία  του  παρανομαστή του κλάσματος χρέος προς ΑΕΠ, δηλαδή στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5 %. Και κυρίως να επιμείνει  στο γεγονός ότι ο πραγματικός  όγκος  του ελληνικού χρέους σε παρούσα αξία είναι δραστικά μικρότερος. Όπως δε σημειώσαμε παραπάνω,   σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης  δεν υπάρχει τέτοια διαφορά μεταξύ ονομαστικής και παρούσας αξίας του χρέους.

Την περίοδο 2013-2014 είχα την ευκαιρία να θέσω επισήμως πολλές φορές το ζήτημα της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος (fiscal space) υπέρ της ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτίστως η προϋπόθεση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5 %. Με δεδομένο ότι το χρέος είναι πραγματικά, σε παρούσα αξία, πολύ μικρότερο και θα γίνει ακόμη μικρότερο με τις υπεσχημένες από το 2012 πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές.

Αυτά δεν είναι λόγια και ιστορίες του παρελθόντος. Είναι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Είναι η επίδραση του πρωτογενούς πλεονάσματος και όλων των δημοσιονομικών δεδομένων   στη  ζωή  των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Αυτά προσπαθώ να πω μήνες τώρα, αλλά η αλαζονεία και η μισαλλοδοξία δεν αφήνουν να ακουστεί η φωνή των αριθμών και της λογικής. Σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών.

Όλο αυτό το πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης, πέραν της βλάβης που ήδη έχει προκαλέσει και προκαλεί στην οικονομία, διατηρεί ζωντανό ένα οικονομικό και πολιτικό εφιάλτη: το σενάριο του αδιεξόδου, της ρήξης και τελικά του Grexit. Τα  «παιδιά» θέλουν να δείξουν ότι το «παλεύουν», αλλά οι κακοί πιστωτές συνωμότησαν στο Ουάσιγκτον club. Η κωμικοτραγική υπόθεση των υποκλοπών των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ,  ένωσε τους πιστωτές αντί να τους διχάσει. Αν υπάρξει συμφωνία που μπορεί να ψηφιστεί χωρίς απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή θα ψηφιστεί και θα έχει επιτευχθεί η παραμονή της συγκεκριμένης ομάδας στην εξουσία ως αυτοτελής στόχος ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους και εθνικής προοπτικής. Αν όμως αυτό καταστεί δύσκολο, υπάρχει πάντα η επιλογή της ρήξης, του μετώπου της συνωμοσιολογίας, των εκβιαστικών και απλουστευτικών διλημμάτων χωρίς ενδοιασμούς. Ακόμη και αν αυτό οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή των πάντων και πρωτίστως των πιο αδύναμων.

Όμως στην περίπτωση  αυτή  δεν θα πρόκειται μόνο  για συντριπτική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της περιουσίας, του εισοδήματος και της αγοραστικής  δύναμης όλων των νοικοκυριών. Δεν θα πρόκειται  μόνο για την πλήρη διάλυση του τραπεζικού συστήματος. Δεν θα πρόκειται μόνο για μια πραγματική ανθρωπιστική  κρίση. Θα πρόκειται ανοικτά και ωμά για ζήτημα δημοκρατίας και  κράτους δικαίου καθώς τέτοιες ρήξεις  δεν γίνονται με συμβατικές δημοκρατικές και δικαιοκρατικές  διαδικασίες. Δεν νοείται δημοκρατικά να εκλέγεσαι με μια «αντιμνημονιακή» πλατφόρμα, να οδηγείς την οικονομία σε αδιέξοδο και το εκλογικό σώμα  σε διχαστικό δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου ακυρώνεις εν ψυχρώ την επόμενη ημέρα, να επανεκλέγεσαι στο όνομα του τρίτου μνημονίου και να φλερτάρεις ξανά λίγους μήνες αργότερα με την ιδέα της ρήξης. Η μόνη  θεμιτή λύση είναι η αλλαγή κυβέρνησης με τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι η αλλαγή καθεστώτος. 

Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους το διακύβευμα, ώστε να αναγκαστούν όσοι παίζουν εν ου παικτοίς να σταματήσουν».


Πηγή : protothema.gr


Σε ταμειακή «ασφυξία» θα βρεθούν τον Ιούλιο χιλιάδες επιχειρήσεις



Tαυτόχρονη καταβολή μισθών, εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις τον Ιούλιο

Σε ταμειακή «ασφυξία» θα βρεθούν τον Ιούλιο χιλιάδες επιχειρήσεις, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης οι πληρωμές προς τα ταμεία και την εφορία να γίνονται τον ίδιο μήνα με τη μισθοδοσία.

Μέχρι τώρα οι επιχειρηματίες είχαν το περιθώριο να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές ένα μήνα μετά και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, δύο μήνες αργότερα. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από την 1η Ιουλίου 2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και θα μεταφέρονται αντιστοίχως και θα αποδίδονται από την τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.

Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης θα πρέπει να υπογράψει σχετική σύμβαση με τράπεζα της επιλογής του.

Αν ισχύσει αυτή η αλλαγή τότε το ΙΚΑ θα πληρώνεται στον ίδιο και όχι στον επόμενο μήνα όπως ισχύει σήμερα και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών επίσης στον ίδιο και όχι στον μεθεπόμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή θα ασκήσει τεραστία πίεση στα ταμεία των επιχειρήσεων, με το πλέον πιθανό σενάριο να είναι αυτό της αύξησης των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και των υπερημεριών προς τους εργαζομένους.

Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τις αμοιβές, εισφορές και ΦΜΥ Ιουνίου η επιχείρηση την 1η Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών Απριλίου.

Δεδομένου ωστόσο πως τις καταβολές θα τις κάνει η ίδια η τράπεζα παραμένει άγνωστο το ποιος θα πληρωθεί πρώτος στην περίπτωση που η εταιρεία δεν έχει επαρκή διαθέσιμα. Οι υπάλληλοι, τα ταμεία ή η εφορία;


Πηγή: cnn.gr


Τα ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ καίνε χιλιάδες Έλληνες! Οι τρεις λύσεις του υπουργείου Οικονομικών



Η αποχή των δικηγόρων έχει «δέσει» τα χέρια των ιδιοκτητών ακινήτων

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με τα ανείσπρακτα ενοίκια λόγω της αποχής των δικηγόρων αναζητεί η κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι για να απαλλαγούν από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν έχουν λάβει πρέπει να κάνουν αγωγές εξώσεων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διάφορα σενάρια.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαράς Κεφαλίδου, οι λύσεις που εξετάζονται είναι τρεις:

1. Να δοθεί ειδική άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους στους δικηγόρους για τις συγκεκριμένες ενέργειες για τους πολίτες.

2. Να παραταθούν οι φορολογικές δηλώσεις όταν υπάρχουν ανείσπρακτα ενοίκια, για όσο χρόνο χρειαστεί.

3. Να γίνουν δεκτές οι φορολογικές δηλώσεις και στις περιπτώσεις που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα όταν λήξει η αποχή.  



Πηγή : star.gr


ΓΣΕΕ: 48ωρη απεργία με την κατάθεση του Ασφαλιστικού



Κινητοποιήσεις με 48ωρη απεργία όταν το Ασφαλιστικό κατατεθεί προς ψήφιση αναγγέλλει η ΓΣΕΕ. 

Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «επικοινωνιακό θέατρο» της κυβέρνησης, η οποία δίνει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα με το αμπαλάζ της δημόσιας διαβούλευσης επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάσει τους πολίτες για μέτρα που «ρίχνουν την ταφόπλακα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους και που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Συνεχίζοντας η ΓΣΕΕ καταθέτει την πλήρη διαφωνία της για τις περικοπές ύψους 1,8 δισ. που προβλέπονται στο μνημόνιο και κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, τακτικισμούς και δραματοποιήσεις εμφανιζόμενη ως σκληρά μαχόμενη απέναντι στους δανειστές.

«Η ΓΣΕΕ, έχει λάβει ήδη απόφαση για 48ωρη γενική απεργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν τα τεχνάσματα τελειώσουν και κατατεθεί στη Βουλή τελικό νομοσχέδιο, με χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης. Για τη Συνομοσπονδία και αυτά τα καταρχήν μέτρα (αναμένοντας τα χειρότερα), είναι ΑΔΙΚΑ, ΑΝΙΣΑ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, γι' αυτό και ο αγώνας είναι μονόδρομος.»



Newsroom ΔΟΛ


Το έξυπνο Facebook



Drones, ρομπότ-βοηθοί, μαγικά γυαλιά. Το όραμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την επόμενη δεκαετία υπόσχεται ότι θα αλλάξει τη ζωή μας.

Το F8, το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών που διοργανώνει το Facebook, που εφέτος πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο (το διήμερο 12-13 Απριλίου), αποτελεί σπουδαίο γεγονός στον κόσμο της πληροφορικής και του Διαδικτύου. Αυτή τη χρονιά, παρευρέθηκε αυτοπροσώπως ο απόλυτος αστέρας του χώρου, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, λίγες εβδομάδες προτού κλείσει τα 32. Εκεί παρουσίασε το όραμά του για το Facebook την επόμενη δεκαετία. Και όπως συνέβη και την προηγούμενη δεκαετία, έτσι και την επόμενη το συγκεκριμένο όραμα αναμένεται να επηρεάσει εκτός από το διαδικτυακό γίγνεσθαι και άλλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Το Facebook φιλοδοξεί το προσεχές διάστημα να επεκταθεί στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), να προωθήσει τη δημιουργία ειδικών γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, καθώς και να συμβάλει στη διασύνδεση όλου του πλανήτη χρησιμοποιώντας επίγεια και εναέρια μέσα.

Στην περυσινή διοργάνωση, την παρουσίαση εκ μέρους του Facebook είχε αναλάβει να κάνει ο επικεφαλής τεχνολογίας της επιχείρησης, Μάικ Σρέπφερ. Ο Σρέπφερ, όντας ελάχιστα συγκεκριμένος, είχε σκιαγραφήσει με αδρές γραμμές τις κατευθύνσεις του μέσου κοινωνικής δικτύωσης προς ένα περισσότερο διασυνδεδεμένο και «έξυπνο» μέλλον. Αναφέρθηκε βεβαίως στις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται στα, σχεδιασμένα από τον starchitect Φρανκ Γκέρι, γραφεία του Facebook στην Καλιφόρνια. Παρουσίασε την ικανότητα ενός ρομπότ που αναπτύχθηκε να ζητά από ένα σύστημα υπολογιστών στοιχεία και πληροφορίες που βρίσκονται σε μεγάλα αποσπάσματα του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πώς η τεχνολογία αυτή μπορεί να βοηθήσει τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση δημιουργώντας προγράμματα που θα τους περιγράφουν τις φωτογραφίες που «ανεβαίνουν» από τους φίλους τους. «Στόχος είναι οι υπολογιστές να κατανοήσουν τη γλώσσα καλύτερα από τους ανθρώπους - μέσα στο πλαίσιο των συμφραζόμενων, και όχι ως μια αλληλουχία από μηδενικά και άσους, όπως έκαναν μέχρι σήμερα» είχε πει τότε περιγράφοντας κάτι που ο ίδιος ονομάζει Δίκτυα Μνήμης ή MemNets. Μέσω π.χ. της λειτουργίας για τους τυφλούς οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν αν υπάρχει κάποιο μωρό στη φωτογραφία, πού στέκεται και τι κάνει. Το σύστημα αυτό «εκπαιδεύεται» να κατανοεί τον πραγματικό κόσμο όσο το δυνατόν καλύτερα.

Εξήγησε το πώς αναπτύσσουν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «εκπαιδεύοντάς» το στο επιτραπέζιο παιχνίδι Go. Αν και συνήθως μαθαίνουμε για τους υπολογιστές που νικούν τους ανθρώπους στο σκάκι, το Go είναι μακράν πιο δύσκολο. Αυτό συμβαίνει επειδή η παραμικρή κίνηση στο Go «ανοίγει» μια τεράστια βεντάλια από πιθανές εκβάσεις της παρτίδας. Το Facebook προγραμμάτισε την τεχνητή νοημοσύνη του ώστε με παρόμοιο τρόπο να αναγνωρίζει τα μοτίβα του Go και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε και νίκησε μερικούς από τους καλύτερους ερασιτέχνες παίκτες Go στον κόσμο.

Επειτα αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Facebook να εξασφαλίσει Ιnternet σε κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών και απομακρυσμένων περιοχών, βελτιώνοντας έτσι την επικοινωνία και την πληροφόρησή τους. Αλλά και δημιουργώντας ταυτόχρονα μια ακόμη μεγαλύτερη αγορά όπου το ίδιο θα δραστηριοποιηθεί.

Μέσα στον χρόνο που μεσολάβησε, δεν θα έλεγε κάποιος ότι πραγματοποιήθηκε κάποια από τις παραπάνω φιλόδοξες εξαγγελίες. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ότι με την εφετινή εισήγησή του τις έκανε πολύ περισσότερο συγκεκριμένες. Εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας ένα από τα καθιερωμένα γκρίζα μπλουζάκια του και εξήγησε πώς υπολογίζει ότι θα εκπληρωθεί το «όραμα του Facebook». Δηλαδή η σύνδεση όλων των ανθρώπων οπουδήποτε και αν αυτοί βρίσκονται.



Πηγή: The New York Times

Συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε πέρυσι ο Σρέπφερ, ο Ζούκερμπεργκ εξήγησε πώς το Facebook θα εστιάσει σε τρεις κατευθύνσεις: στη συνδεσιμότητα, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην εικονική πραγματικότητα. Αρχικά αναφέρθηκε στην, αμφιλεγόμενη ωστόσο, πλατφόρμα Free Basics που «έστησε» το Facebook μαζί με έξι εταιρείες τεχνολογίας και προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε 25 εκατομμύρια χρήστες σε 37 χώρες. Επιπλέον, το Facebook αναπτύσσει αυτόνομα αεροσκάφη τύπου drone, δορυφόρους και «επίγειες λύσεις» ώστε ακόμη περισσότεροι να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η δραστηριότητα του Facebook, όπως την περιέγραψε ο ιδρυτής του, ξεφεύγει πλέον από τις άυλες εφαρμογές και επεκτείνεται στις υποδομές.

Επειτα αναφέρθηκε στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, όπου και παρουσίασε τους πρώτους «καρπούς». Οπως σημείωσε ο Ζούκερμπεργκ, «το Facebook θέλει να δημιουργήσει συστήματα που αντιλαμβάνονται καλύτερα από τους ανθρώπους». Γι' αυτό και σκοπεύει να «βομβαρδίσει» το αμέσως επόμενο διάστημα τους χρήστες του Messenger (της εφαρμογής Chat του Facebook) με κάθε είδους bot. Τα bots (σύντμηση του robots) είναι λογισμικό που είναι σε θέση να διαλέγεται με ανθρώπους. Τα bots του Facebook θα είναι αρχικά περιορισμένα, βοηθώντας τους χρήστες σε θέματα της καθημερινότητας, «να αγοράσουν παπούτσια ή να κάνουν κράτηση σε κάποια πτήση ή να μάθουν τον καιρό». Ομως αυτό θεωρείται μόνο η αρχή ενός πλάνου που έχει ως στόχο την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Επιπλέον, το Facebook προετοιμάζει και ειδικό λογισμικό προγραμματισμού για bot, το οποίο θα ονομάζεται Wit.ai και θα είναι χρήσιμο σε όποιους θέλουν να δημιουργήσουν ένα bot για ενημερωτική, υποβοηθητική, εμπορική ή άλλη χρήση.

Τέλος, αναφέρθηκε στην εικονική πραγματικότητα. Αρχικά προβλήθηκε ένα βίντεο με δύο ανθρώπους στο ίδιο «δωμάτιο» εικονικής πραγματικότητας, αν και ως φυσικές παρουσίες δεν βρίσκονταν κοντά. «Πιστεύω ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να εξελιχθεί στην πιο "κοινωνική" πλατφόρμα, επειδή αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι εκεί με το άλλο πρόσωπο» είπε ο Ζούκερμπεργκ προτού κλείσει την ομιλία του.

Καθώς η εικονική πραγματικότητα δεν αποτελεί νέα τεχνολογία, το Facebook φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε μια εξελιγμένη εκδοχή της, που έχει το ακόμη πιο πομπώδες όνομα «επαυξημένη πραγματικότητα» (augmented reality). Για αυτόν τον λόγο παρουσίασε ένα καινοτόμο ζευγάρι γυαλιά, που αν και ακόμη βρίσκεται σε στάδιο δοκιμής, έχει την ιδιότητα να παρουσιάζει ψηφιακή πληροφορία προσαρμοσμένη στον φυσικό κόσμο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν αποκαλύφθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ σημείωσε ότι «πολλές ακριβές συσκευές του σημερινού κόσμου στο μέλλον θα είναι μόνο εφαρμογές που θα κοστίζουν ένα δολάριο».

Το Facebook φαίνεται ότι «ξεφεύγει» από τα στενά όρια μιας υπηρεσίας ή μιας επιχείρησης. Προσφέροντας εικονικούς ψηφιακούς βοηθούς στον καθένα, παρέχοντας Internet σε όλους με τους δικούς του όρους και καταργώντας εν μέρει τον φυσικό χώρο, επιθυμεί να συνεχίσει να επηρεάζει τον ανθρώπινο τρόπο ζωής. Πράγμα ταυτόχρονα θαυμαστό και τρομακτικό. Σαν ένα (τεχνολογικό) θαύμα.

Μιλώντας με ένα bot

Σε λίγο καιρό, καθώς περιηγείστε στο Facebook, αν δείτε ένα ζευγάρι παπούτσια που σας ενδιαφέρει, στέλνοντας ένα μήνυμα στην κατάλληλη υπηρεσία του Messenger θα έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε διάλογο με έναν υπάλληλο που θα απαντήσει τις ερωτήσεις σας για την τιμή, τη διαθεσιμότητα ή το χρώμα των παπουτσιών. Η μόνη διαφορά είναι πως δεν θα μιλάτε με έναν άνθρωπο, αλλά με ένα chatbot, που μέσω της εικονικής πραγματικότητας θα υποκαθιστά τον πωλητή ή σε άλλες περιπτώσεις τον μετεωρολόγο. «Στόχος είναι οι υπολογιστές να κατανοήσουν τη γλώσσα καλύτερα από τους ανθρώπους» σχολίασε ο επικεφαλής τεχνολογίας του Facebook, Μάικ Σρέπφερ.



Νικολαΐδης Ηλίας
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Απριλίου 2016


Τρεις Ελληνες φωτογράφοι πήραν βραβείο Πούλιτζερ

Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη


Το προσφυγικό ήταν το διαβατήριο για τα φετινά βραβεία Πούλιτζερ και ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι και τρεις Ελληνες φωτογράφοι.

Οι Γιάννης Μπεχράκης, Αλκης Κωνσταντινίδης και ο συνεργάτης της «Κ» Αλέξανδρος Αβραμίδης που ανήκουν στην ομάδα Thompson Reuters αποτύπωσαν την προσφυγική κρίση μέσα από τον φακό τους και τιμήθηκαν με το βραβείο της κατηγορίας «Breaking News» το οποίο το πρακτορείο Reuters μοιράστηκε με την εφημερίδα «New York Times».

Ο Γιάννης Μπεχράκης στον λογαριασμό του στο facebook ανάφερε: " Το να παίρνεις ένα Πουλιτζερ από μόνο του είναι μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της δουλειάς σου. Το να το μοιράζεσαι με δυο είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά μαθητές σου Alkis Konstantinidis και Alexandros Avramidis έχει αξία πέρα από κάθε αναγνώριση. Μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά!".

Από κει και πέρα, στο πρακτορείο Associated Press απονεμήθηκε βραβείο «Κοινωνικού Ρεπορτάζ» για τις εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης και κακοποίησης στην βιομηχανία θαλασσινών. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τιμήθηκε για έρευνά του που διήρκεσε ένα χρόνο. Αποκάλυψε σύγχρονους σκλάβους, σε ένα μικρό ψαροχώρι σε νησί της Ινδονησίας, που εργάζονταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, προκειμένου να φτάνουν θαλασσινά στις αμερικανικές αγορές. Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι από δύο χιλιάδες εργάτες που κρατούνταν αιχμάλωτοι.

Η εφημερίδα Los Angeles Times τιμήθηκε στην κατηγορία «breaking news» για την κάλυψη της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο ενώ οι εφημερίδες Tampa Bay Times και Sarasota Herald-Tribune μοιράστηκαν το βραβείο για «Ερευνητική Δημοσιογραφία».

Οι ανακοινώσεις της απονομής των βραβείων και στις 21 κατηγορίες ανακοινώθηκαν το βράδυ του Δευτέρας στο Πανεπιστήμιο Columbia στην Νέα Υόρκη, στην 100η απονομή των Πούλιτζερ, της υψηλότερης διάκρισης που δίνεται κάθε χρόνο σε έντυπα μέσα ενημέρωσης.



Πηγή : kathimerini.gr


Πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης



Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, Γεράσιμος Αρσένης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. 

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε ότι σε ηλικία 85 ετών έφυγε νικημένος από την επάρατη νόσο, Γεράσιμος Αρσένης. 

Το βιογραφικό του είχε ως εξής : 

Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996). Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.


Γιακουμάτος: Έκανε μεγάλη ζημιά ο Παπαμιμίκος στη Νέα Δημοκρατία



«Μεγάλη υπέρβαση» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, τις αποφάσεις Μητσοτάκη μετά το φιάσκο του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, καταγγέλλοντας ότι ο πρώην Γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, μετείχε σε δολοπλοκίες, ενώ κατέκρινε την δράση κομματικών μηχανισμών επί προεδρίας Σαμαρά.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο κ. Γιακουμάτος επισήμανε πως έκανε μεγάλη ζημιά στο κόμμα, καθώς από τα γεννοφάσκια λειτουργούσε με μηχανισμούς και δημιούργησε πολλά προβλήματα και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις πρόσφατες εκλογές.


Πηγή : tribune.gr


Περαιτέρω φτωχοποίηση των μισθωτών με 750€ περιλαμβάνει η φορολογική «λαίλαπα»


Η νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα 9.100 ευρώ - Στους «χαμένους» των αλλαγών και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα

Από τους μισθωτούς των 750 και 800 ευρώ ξεκινά το «λεπίδι» των φορολογικών επιβαρύνσεων με τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα 9.100 ευρώ από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση το μεσημέρι της Τρίτης, η νέα κλίμακα για τη φορολογία εισοδήματος είναι:

- 22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ εισοδήματος
- 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
- 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
- 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, χωρίς όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ και αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, αλλάζει και η κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με τους συντελεστές να επιβάλλονται σε κλιμάκια εισοδήματος ως εξής:

- 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
- 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
- 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
- 6,5% από 30.001 έως 40.000 ευρώ
- 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
- 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
- 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.

Με βάση το νομοσχέδιο θα υπάρξει:

-Πρόσθετος φόρος από 8 έως και 176 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ.

-Μειώσεις φόρου από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ.

-Μεγάλες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα υψηλότερα των 43.000 ευρώ.

-Ελαφρύνσεις έως και 764 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα έως 32.000 ευρώ και κλιμακωτές επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

-Επιβαρύνσεις για όλους όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα ή από ενοίκια. Προβλέπεται αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15% ενώ οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξάνονται από 11% σε 15% για όσους εισπράττουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35%. Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.

Στους «χαμένους» των αλλαγών περιλαμβάνονται και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα καθώς προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15%.



Πηγή : newmoney.gr


Το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ που επιβεβαιώνει την παρέμβαση Πολάκη



ΝΔ: «Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» - ΠΑΣΟΚ: «Οι αθλιότητες πρέπει να σταματήσουν»

Πρωτοκολλημένο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που επιβεβαιώνει την πρωτοφανή παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο διαγωνισμό για τον διορισμό 100 ιατρών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φέρνει στη δημοσιότητα Το Βήμα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «διαπιστώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ακολούθησε την ίδια παράτυπη διαδικασία και στο διαγωνισμό για διορισμό 400 νοσηλευτών».

Το θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με 34 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέτουν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, και τρεις του ΠΑΣΟΚ να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά για το θέμα. 

Συγκεκριμένα, με το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ (φωτό) το Βήμα δίνει συνέχεια στην υπόθεση παρέμβασης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο διαγωνισμό για το διορισμό 100 γιατρών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το πρωτοκολλημένο έγγραφο (αριθμ. 744) έχει ημερομηνία 31 Μαρτίου 2016 και στο λακωνικό του κείμενο αναφέρεται: 

«Κατόπιν σχετικού αιτήματος του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, σας παραδίδουμε 215 πλήρεις πρωτότυπους φακέλους υποψηφίων ιατρών και 185 πλήρεις πρωτότυπους φακέλους υποψηφίων νοσηλευτών ΠΕ».

Σύμφωνα με το Βήμα, η ίδια παράτυπη διαδικασία ακολουθήθηκε και στο διαγωνισμό για το διορισμό 400 νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Ο κ. Πολάκης ζήτησε τους φακέλους των υποψηφίων επιστημόνων και τις λίστες των επιτυχόντων που είχαν καταρτίσει οι αρμόδιες επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ, πριν αυτές ολοκληρώσουν το έργο τους. Χωρίς δηλαδή, να έχουν υπογραφεί. 


ΝΔ: «Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους»

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσαν 34 βουλευτές της ΝΔ υπό τον τομεάρχη Υγείας Χρήστο Κέλλα. 


«Αυτό που συνέβη στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Φάκελοι των υποψηφίων, βρέθηκαν "ως δια μαγείας" από την επιτροπή αξιολόγησης, στο γραφείο του Υπουργού. Δεν θα επιτρέψουμε ο δημόσιος τομέας να γίνει off shore της ανίκανης και επικίνδυνης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία -αντί της ελπίδας που υποσχέθηκε - , με τις μεθόδους της γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω».

Τους τόνους γύρω από την υπόθεση Πολάκη ανεβάζει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βασίλη Κεγκέρογλου να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. 

«Θεωρούμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, και αν υπάρχουν, να αποδοθούν ευθύνες... Οι αθλιότητες πρέπει να σταματήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Βροχή ενστάσεων» και παραδοχή 

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή ενστάσεων από τους γιατρούς ήταν η Παρασκευή 15 Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη για 72 θέσεις γιατρών έχουν υποβληθεί 52 ενστάσεις.

Ο υπουργός Υγείας είχε παραδεχθεί στον ΣΚΑΪ ότι έγιναν αλλαγές λόγω λαθών στη μοριοδότηση, ωστόσο είχε χαρακτηρίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ «συστατικό κομμάτι της κόπρου του Αυγεία.» 




Πηγή: skai.gr



Χατζηδάκης: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε το πρόβλημα σε ευκαιρία ανανέωσης



«Δεν θέλω να κάνω τον εισαγγελέα, ούτε να κατηγορήσω προσωπικά κανέναν. Ενδεχομένως να υπήρχε μια πορεία κάποιων ετών κατά την οποία είχαν υιοθετηθεί ορισμένες πρακτικές σαν κι αυτές, πράγμα το οποίο οδήγησε να πιστέψουν ορισμένοι πως τέτοιου είδους πρακτικές είναι σχεδόν πολιτικό έθιμο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που ακολούθησαν το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με πιο πρόσφατη την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τη θέση του πολιτικού γραμματέα του κόμματος και από μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως όλες οι εικόνες από το συνέδριο το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε και το γεγονός ότι δεν έγινε ψηφοφορία για την εκλογή είτε των συνέδρων, είτε των μελών της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ είναι προβλήματα που «δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί».

«Όταν ασκείς κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είσαι εντάξει με τα του οίκου σου» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή, όχι μόνο σε επίπεδο νεολαίας αλλά και σε επίπεδο κόμματος και ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν ισχυρίζεται κανείς πως όλα όσα έχουν γίνει στην ΟΝΝΕΔ τα τελευταία χρόνια ήταν λάθος, ούτε ότι τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ σε πολύ μεγάλη κλίμακα είναι προβληματικά. Λέμε όμως ότι αποδείχτηκε ξεκάθαρα πως υπάρχει ένα πρόβλημα και ότι το ζητούμενο για μας δεν είναι να είναι η ΟΝΝΕΔ άπλα και μόνο ένας κομματικός μηχανισμός άλλα μια ομάδα ανθρώπων που θα είναι όχι μόνο νέοι στην ηλικία αλλά και στις ιδέες» ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης.

Η ΟΝΝΕΔ έχει την αυτονομία της και πρέπει να την κρατήσει, πρόσθεσε, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να βρίσκεται πάντα «ένα βήμα μπροστά από το κόμμα», με νεανικές και ριζοσπαστικές απόψεις.

Αναφερόμενος στη παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου είπε: «Ο ίδιος μίλησε, δεν μου αρέσει από τη φύση μου να παριστάνω τον εισαγγελέα, στόχος μας είναι τώρα να περάσουμε στην επόμενη σελίδα και να γίνει η ΝΔ μια νέα αξιόπιστη λύση».

Στην ερώτηση αν όλα όσα συνέβησαν έβλαψαν την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι βλάπτει περισσότερο». Επισήμανε, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε ένα πρόβλημα σε μια ευκαιρία ανανέωσης και ότι κάνει πράξη το σύνθημα «όλα από την αρχή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε, ο κύκλος του λαϊκισμού πρέπει να κλείσει και όποιοι διαδεχθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δηλαδή που θέλουμε να τον διαδεχθούμε, πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι χωρίς τρωτά τα οποία θα δημιουργούν καχυποψία στην κοινή γνώμη» συνέχισε.

Επόμενος σταθμός, σύμφωνα με τον Κ.Χατζηδάκη, είναι το συνέδριο του κόμματος όπου «θα υιοθετηθούν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές που θα επιχειρήσουν να κάνουν το κόμμα πιο ανοιχτό».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προκληθεί ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος, είπε ότι εκτιμά πως «τα πράγματα θα προχωρήσουν ομαλά», όπως φάνηκε και από μια σειρά τοποθετήσεις συναδέλφων βουλευτών.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακούσαμε και μια αλήθεια : Δραγασάκης: Θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα με μέτρα πέραν της συμφωνίας





Κύριε Δραγασάκη νομίζεται ότι τώρα δεν έχετε πολιτικό πρόβλημα;

Διαβάζουμε στην real.gr

«Άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση, αν και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» την οποία διοργάνωσε, το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο, η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης.

Ως δεύτερο στόχο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έθεσε το να καλυτερέψει η υπάρχουσα συμφωνία και ως τρίτο την εφαρμογή παράλληλου προγράμματος ανακούφισης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε σαφώς, ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού» και υπογράμμισε πως «οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Πέραν αυτού του πολιτικού λόγου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι γι’ αυτό υπάρχει και ο ουσιαστικός οικονομικός λόγος που είναι, ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι περιγράφεται.«Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν τη κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια», σημείωσε.

Ο Γιάννης Δραγασάκης κατέστησε σαφές, ότι είναι απαραίτητη η μακροχρόνια ρύθμιση του χρέους, ώστε να εξαφανιστεί οριστικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, θα πρέπει να εξασφαλισθούν η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι ανέφερε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για προοδευτική πορεία της χώρας, καθώς «η πορεία που ξεκίνησε από το 2012 δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί πολιτική έκφραση μιας άτυπης κοινωνικής συμμαχίας που επλήγη από τα μνημόνια. Ήταν η αρχή νέου ιστορικού κύκλου».

Προχώρησε στην εκτίμησε ότι η ανασυγκρότηση της Δεξιάς παίρνει την μορφή ενός νέου πόλου, ο οποίος είναι εξαρτώμενος από την διαπλοκή. «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε μόλις εκλέχθηκε, ότι «δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός» και σε λίγο χρονικό διάστημα ζητάει εκλογές. Τι μεσολάβησε; Είναι άσχετο με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών;»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει «με τι συμφωνεί; Με τις προτάσεις του ΔΝΤ; Να κόψουμε κύριες συντάξεις και μισθούς, να δεχθούμε μειωμένο αφορολόγητο και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων;»

Απευθυνόμενος ο Γιάννης Δραγασάκης στις δυνάμεις που κινούνται στον προοδευτικό χώρο, τις κάλεσε να απαντήσουν σαφώς, όλες οι δυνάμεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στο ερώτημα: Με ποιόν είναι γιατί, όπως είπε, «η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα»;..


Απαραίτητη η μέγιστη δυνατή εθνική προσπάθεια

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μέγιστη δυνατή εθνική προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup, εντός των πλαισίων της συμφωνίας του Αυγούστου και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στράτευση δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις συντηρητικές πολιτικές και τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης. Αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να αποφασίσουν από ποια μεριά τάσσονται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Με καθαρές θέσεις και όχι με την τακτική των ίσων αποστάσεων και με «à la carte» επιλογές.

Η προοδευτική διακυβέρνηση εντός του μνημονίου είναι μια δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη υπόθεση. Προϋποθέτει τις μέγιστες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συμπαρατάξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καινοτόμο πνεύμα και σύγχρονες προσεγγίσεις, προσήλωση στην παραγωγή αποτελεσμάτων. Είναι η σύγχρονη αριστερή πρόκληση της περιόδου που διανύουμε.

Οι δύο λόγοι έλευσης του ΔΝΤ

Στην δική της παρέμβαση η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη έγινε για δύο λόγους: Η Γερμανία αφενός ήθελε να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και να το ΔΝΤ να είναι επιτηρητής του, αλλά όπως είπε, «όταν συγκροτήθηκαν ο ΕFSF και ο ESM, το ΔΝΤ δεν χρειαζόταν» και αφετέρου παρέμεινε για να διαμορφώνει τους συσχετισμούς εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις που ευνοούν τη Γερμανία.

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις - απορρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικό κράτος κι όχι για μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή και την ανάπτυξη.

Επεσήμανε ότι «είναι αναγκαίο να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση με ευνοϊκούς και δίκαιους όρους και είναι απαραίτητο οι αριστερές δυνάμεις να εκφράσουν ένα αφήγημα διαφορετικές ανάπτυξης. Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Τώρα είναι η στιγμή», ενώ τόνισε πως «βλέπουμε την Κεντροαριστερά να έχει μέτωπο με την Αριστερά και να είναι άνετη με την συντήρηση και την Δεξιά».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής Γιώργος Κυργιόπουλος, η πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, ο γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Την στάση πληρωμών την εμφανίζουν πλεόνασμα και πετάνε δεμάτια με σανό




Σας έχουν πάρει χαμπάρι δυστυχώς κυρία Γεροβασίλη!!

Δεν μπορείτε την στάση πληρωμών και τα χρέη σε υγεία, παιδεία ιδιώτες κτλπ να τα εμφανίζεται επιτυχίες είναι ντροπή

Διαβάζουμε στο protothema.gr και ανατριχιάζουμε 


Με θριαμβευτική διάθεση εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη σημερινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και την απόκαλυψη ότι το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με τους δανειστές να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία μάλιστα να εφαρμόζονται αυτομάτως αμέσως μόλις διαπιστώνονται αποκλίσεις από τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση προέβη σε έναν εντυπωσιακό ελιγμό με προφανή σκοπό να εξιδανικεύσει την πραγματική εικόνα των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Γεροβασίλη, στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν ότι την Πέμπτη που η Eurostat θα ανακοινώσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία τα δεδομένα θα αποτυπώνουν ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου. 

Με αφορμή το στοιχείο αυτό, κυβερνητικά στελέχη έχουν μιλήσει στο κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέροντας την άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο της πρόβλεψης για 0,25%, δηλαδή θα πλησιάζει εγγύτερα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πλεόνασμα 0,2%. Ακόμη όμως κι αν το πλεόνασμα για το 2015 είναι 0,3% μεγαλύτερο του αναμενομένου, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλεφθεί, επί της ουσίας οι αλλαγές στο πακέτο μέτρων θα είναι μικρές.

Κι αυτό διότι μια διαφορά 0,3% στο πρωτογενές πλεόνασμα μεταφράζεται σε λιγότερα μέτρα κατά περίπου 500 εκατ.ευρώ. Δηλαδή το πακέτο των 5,4-5,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης Τσίπρα θα περιοριστεί στα 4,9-5 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία θα πρέπει να συγκετρωθούν από νέους φόρους, μειώσεις μισθών ή και συντάξεων και εξοικονομήσεις κρατικών δαπανών. Επιπλέον, το πακέτο «ρεζέρβα» των 3,5 δισ. που κατά πληροφορίες συμφωνήθηκε να ψηφιστεί (το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) δεν αλλάζει ούτε και αποσύρεται. 

Βεβαίως είναι μάλλον απίθανο η καλή είδηση για το πρωτογενές πλεόνασμα που διακινεί σήμερα Τρίτη το Μαξίμου να μην ήταν γνωστή σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ το Σάββατο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όταν οι δανειστές έπεισαν το οικονομικό επιτελείο να συναινέσει σε επιπλέον μέτρα 3,5 δισ.ευρώ με αυτόματη ρήτρα ενεργοποίησης. Κι επειδή μάλλον αυτό δεν είναι πιθανό, κι επειδή θεωρείται βέβαιο ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία της Eurostat, ίσως γι'αυτό ακριβώς το πακέτο των επιπλέον μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα υλοποιούνται σε περίπτωση αποκλίσεων να συμφωνήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Με απλά λόγια, η πρόβλεψη της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα που σήμερα διαρρέει η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζοντας είναι κάτι που μάλλον έχει ήδη προεξοφληθεί και ληφθεί υπ' όψιν από τους δανειστές πριν καταλήξουν να φορτώσουν στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων μέτρα ύψους 5,4+3,5 δισ. ευρώ. Κι όσο κι αν από το βράδυ της Δευτέρας διάφοροι υπουργοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι τα προληπτικά μέτρα θα υλοποιηθούν το 2018 αν υπάρξει απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους, οι δανειστές -λένε οι πληροφορίες- θέλουν το πακέτο-ρεζέρβα να ψηφιστεί από τη σημερινή Βουλή. Οπότε το 2018, ακόμη κι αν έχει προκύψει διαφορετική εθνική αντιπροσωπεία, όλοι οι βουλευτές και τα μέλη της τότε κυβέρνησης θα λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τα μέτρα τα οποία άλλωστε απόάλλους συμφωνήθηκαν και από άλλη Βουλή εγκρίθηκαν και υπερψηφίστηκαν...

Προφανώς όμως η θετική διαφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα και το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις προβλέψεις είναι μια καλή είδηση που το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αφήσει αναξιοποίητη, σε μια χρονική στιγμή που ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναγνωρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα θα δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Κι ενώ βουλευτές αρχίζουν της συμπολίτευσης αρχίζουν δειλά-δειλά και εμφανίζονται δηλώνοντας ότι δεν θα υπερψηφίσουν περισσότερα μέτρα απ'όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος με τις σημερινές της δηλώσεις σηματοδοτήσει μια απεγνωσμένη προσπάθεια από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να δημιουργήσει ελπίδες και μια εικόνα που παραπέμπει σε... «success story». 


Πώς παρουσιάστηκε από την Όλγα Γεροβασίλη το... success story του ΣΥΡΙΖΑ;

Εκτός από το μεγαλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό δεν θα γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις 
και πρόσθεσε ότι με τον επανυπολογισμό των επικουρικών προστατεύεται το 90% των συνταξιούχων. Θρίαμβος δηλαδή. Σχεδόν πανηγυρικά ανακοίνωσε επίσης ότι για 20 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα είναι 384 ευρώ. Με την προοπτική αυτή -δυστυχώς- θα πρέπει να αρχίσουν να συμφιλιώνονται χιλιάδες Έλληνεπου σήμερα είναι άνεργοι ή δουλεύουν ανασφάλιστοι. Αλλά αυτό η κυρία Γεροβασίλη δεν το είπε. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε επίσης ότι σε σχέση με τα φορολογικά τα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν για το 99,8% των φορολογούμενων. Η κυρία Γεροβασίλη, σήμερα 19 Απριλίου του σωτηρίου έτους 2016, ανακοίνωσε  ότι για το 99,8% των μισθωτών θα υπάρξει μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση. 

«Επιβάρυνση θα υπάρξει μόνο για τα μεγάλα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 


Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές ή δημοψήφισμα

Δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επιχειρώντας να σταματήσει τις σχετικές συζητήσεις. Η κυρία Γεροβασίλη εκλήθη να σχολιάσει και την δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη ότι εάν η κυβέρνηση ψηφίσει πρόσθετα μέτρα θα έχει πολιτικό πρόβλημα. «Δεν είναι πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά οικονομικό για τη χώρα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ουδέποτε σκέφτηκε το πολιτικό κόστος, αλλά μόνο το συμφέρον της χώρας.
Η κυρία Γεροβασίλη απέρριψε το ενδεχόμενο να δεχθεί η κυβέρνηση την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων τώρα, για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και θα είχε κόστος στην οικονομία. Όπως είπε, αυτήν την ώρα έχουμε άλλα οικονομικά δεδομένα από αυτά που επικαλούνται όσοι ζητούν αυτά τα μέτρα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει κατατεθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση απο τους δανειστές. Επιβεβαίωσε όμως ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει ενημερωθεί σχετικά από τους Θεσμούς.

Η κυρία Γεροβασίλη πρόσθεσε ακόμη ότι είναι λογικό να υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε συμφωνία για νέα μέτρα, εφόσον δεν προσεγγίζονται οι στόχοι, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέδιο από τους δανειστές για υπονόμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι από το εξωτερικό εκδηλώνεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή επιθυμία για πολιτική και οικονομική σταθερότητα. «Στο εσωτερικό υπάρχουν κύκλοι όμως που χαίρονται με τα μέτρα, ελπίζοντας ότι θα πληγεί η κυβέρνηση» επισήμανε με νόημα.
Η κυρία Γεροβασίλη εκτίμησε ότι είμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων και ότι αν όλα πάνε καλά, οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.
Σε άλλο σημείο της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος έθεσε ως όριο προστασίας των συντάξεων τα 1300 ευρώ.


Δείτε με ποιες προϋποθέσεις θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους οι άποροι από τα ιδιωτικά φαρμακεία




Η αποζημίωση των φαρμακοποιών για τα φάρμακα που θα δίνουν χωρίς συμμετοχή στους άπορους πολίτες, είναι ένα παζλ που πρέπει να λύσουν αρκετές φορές για να το εμπεδώσουν και να μην υπάρξουν προβλήματα… Δείτε πως…

Καταρχάς, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αρμόδιοι για την συνταγογράφηση φαρμάκων στους δικαιούχους (άποροι)είναι αποκλειστικά και μόνο γιατροί των δημόσιων δομών ενώ χορηγούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα αποζημιώνονται στους δικαιούχους μόνο αυτά που περιλαμβάνονται στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων.

Εξάλλου, απαραίτητη είναι η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής για δικαιούχο του Νόμου 4368/2016, ενώ η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ με εξαίρεση τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Προϋποθέσεις συνταγογράφησης-συμμετοχές: Για τους δικαιούχους που διαθέτουν ΑΜΚΑ και νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής καθώς και για τους δικαιούχους της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταγογράφησης, ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.

Επίσης αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή: "Μέχρι την έκδοση σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συμμετοχή και μέχρι την 1η Ιουνίου 2016 για τους ανωτέρω ασφαλισμένους ισχύουν, αναφορικά με τις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών σε ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά με βάση την αναγραφόμενη διάγνωση".

Υποβολή λογαριασμών φαρμακείων:

- Οι συνταγές θα υποβάλλονται από τους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς κάθε μήνα (στις ίδιες ημέρες και στα ίδια σημεία υποβολής των συνταγών των ασφαλισμένων) στον ίδιο φάκελο, αλλά σε ξεχωριστό πακέτο.

- Δεν απαιτείται η υποβολή διαφορετικής συγκεντρωτικής κατάστασης για αυτές τις συνταγές

- Απαιτείται η έκδοση ξεχωριστού τιμολογίου με το αιτούμενο ποσό. Οι συνταγές εμβολίων και φαρμάκων δεν διαχωρίζονται και τιμολογούνται μαζί στο ίδιο τιμολόγιο,

-Από τους δικαιούχους του Νόμου 4368/2016 γίνεται η παρακράτηση της νόμιμης συμμετοχής, αλλά και τους ενός (1) ευρώ ανά συνταγή με βάση τα όσα προβλέπονται και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

-Οι συνταγές θα ελέγχονται αυτοτελώς στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών παράλληλα με τον κανονικό λογαριασμό ΕΟΠΥΥ και εκδίδεται ξεχωριστό ένταλμα.

- Το ποσό που αφορά στην κάλυψη των δικαιούχων συνυπολογίζεται στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και στο clawback.



Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr