Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Part-time δουλειά, μισός μισθός, μισή σύνταξη



Μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ: αυτή είναι η πραγματικότητα και η προοπτική για τη νέα γενιά που μπαίνει στον στίβο της εργασίας. Βέβαια, ακόμη και αυτή η σύνταξη θα έρθει ύστερα από περισσότερα χρόνια δουλειάς.

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην εργασιακή ζούγκλα έχουν ως αποτέλεσμα όσοι δεν είναι άνεργοι να υποαπασχολούνται: το οκτάωρο κόπηκε στη μέση ή έγινε εκ περιτροπής εργασία και την ίδια πορεία πήραν οι μισθοί. Η βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να δουλεύουν αδιαμαρτύρητα απλήρωτοι για πολλούς μήνες από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους.

Τα νέα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το 2016 είναι αποκαλυπτικά:

* Στον ιδιωτικό τομέα ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει καθαρά κάτω από 800 ευρώ (14,5% μέχρι 499 ευρώ, 22% μεταξύ 500-699 ευρώ και 13,5% μεταξύ 700 και 800 ευρώ). Το 18,6% λαμβάνει από 800 έως 1.000 ευρώ και ένα ποσοστό της τάξης του 15,7% λαμβάνει άνω των 1.000 ευρώ, ενώ μόνο το 5,9% λαμβάνει περισσότερα από 1.300 ευρώ. Παράλληλα αξιοσημείωτη είναι και η πτώση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού καθώς την περίοδο 2010 

* 2015 μειώθηκε κατά 24,7%.

*  Περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως και 12 μήνες, ενώ διαδεδομένο είναι πλέον το φαινόμενο της πληρωμής σε είδος. Σχεδόν μισό εκατομμύριο είναι οι υποαπασχολούμενοι, μέχρι 4 ώρες επισήμως την ημέρα με τις μισές αποδοχές. Αλλοι 1,5 - 2 εκατ. αναγκάζονται να δουλέψουν αμειβόμενοι με «μαύρα».

* Ο αριθμός των προσλήψεων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αυξάνεται συνεχώς με ανάλογη υποχώρηση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης. Η ποσοστιαία αναλογία τους στο σύνολο των προσλήψεων μεταξύ 2009 και 2015 υπερδιπλασιάζεται. Το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου των προσλήψεων, ενώ το 2015 αντιστοιχούν στο 55%. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2009 - 2015 οι προσλήψεις με μερική απασχόληση αυξήθηκαν κατά 329% και με εκ περιτροπής εργασία κατά 707%. Την περίοδο 2014 - 2015 οι νέες προσλήψεις με μερική απασχόληση είναι αυξημένες κατά 19,6% και με εκ περιτροπής εργασία κατά 45,6%.

* Ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, ενώ οι 7 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από ένα έτος). Συνολικά 907.623 άνεργοι σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης. Μεταξύ αυτών, οι 200.000 είναι οι απογοητευμένοι άνεργοι, δηλαδή όσοι βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας με επιλογή τους. 

Παράλληλα, μόλις ο ένας στους 7 παίρνει το επίδομα ανεργίας! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.641.682 άτομα και των ανέργων σε 1.174.658. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 24,4%, έναντι 24,0% του προηγούμενου τριμήνου και 26,1% του αντίστοιχου τριμήνου του 2014.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες ανατροπές που έρχονται στο Ασφαλιστικό οδηγούν σε μελλοντικές συντάξεις των 500 ευρώ και αυτά με περισσότερα χρόνια εργασίας. Για παράδειγμα, ένας νέος ασφαλισμένος με 20 συντάξιμα χρόνια θα πάρει σύνταξη 484 ευρω, εκ των οποίων τα 384 θα είναι η εθνική σύνταξη και τα 100 ευρω η αναλογική. Τονίζεται ότι έχει ψηφιστεί η αύξηση έως 17 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Από το 2022 και μετά, όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται (με πλήρη σύνταξη) είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλιση.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΑ ΝΕΑ"


ΕΦΕΤ: νοθευμένο ελαιόλαδο που πωλείται στην Ελλάδα (φωτό)



Ανακαλείται ελαιόλαδο από την ελληνική αγορά, το οποίο πωλείται ως ελληνικό Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο, ενώ διαπιστώθηκε να περιέχει σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό και να προέρχεται από τη Βουλγαρία, όπως ενημέρωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, ημερομηνίας 23 Μαρτίου, ο ΕΦΕΤ αναφέρει:

"Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α'), που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος, τo οποίο επισημαίνεται ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο ελληνικό προϊόν, ενώ βρέθηκε να περιέχει σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό και προέρχεται από την Βουλγαρία.

Πρόκειται για το προϊόν το οποίο πωλείται ως "Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο", με την εμπορική ονομασία "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", "Ελληνικό Προϊόν", Lot No 1735, συσκευασίας των 5 λίτρων και αναγραφόμενη ημερομηνία στο λευκοσιδηρό δοχείο 30/12/2016, ενώ σε αυτοκόλλητη ετικέτα αναγράφονται οι ενδείξεις зехтин Акрополис 5л.., Произход: Гърция, L 1749, дистрибутор "Cуити конс Еоод", години до: 04.2017, email: sweety.cons@mail.bg. 



Η φωτογραφία του προϊόντος, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ

Το προϊόν πωλείται από το παντοπωλείο "ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ", στη Δημοτική Αγορά Καβάλας και αγοράσθηκε από τη Βουλγαρία από την BEPTEKC фууд и дринkc еоод, Todor Alexandrov 21, 2700 Blagoergrad.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, να μην το καταναλώσουν".



Πηγή : pathfinder.gr


Στο δόγμα «νόμος και τάξη» επενδύει η Νέα Δημοκρατία



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ρελάνς στην κυβέρνηση καθώς έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει ήδη...«ενταφιαστεί πριν καν αρχίσει η εφαρμογή της»

Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας θέτει με ένταση πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με την χθεσινή κίνησή του να ζητήσει τη διεξαγωγή σχετικής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή φαίνεται ότι επενδύει πλέον στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Σε μια χρονική στιγμή που είναι στον...αέρα η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας με έμπειρους παρατηρητές να εκτιμούν ότι έχει ήδη...«ενταφιαστεί πριν καν αρχίσει η εφαρμογή της» και πολλές ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί ρελάνς στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος θεωρεί, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, πιο μείζον και ουσιαστικό στην παρούσα φάση να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμος για την συζήτηση της προσεχούς Τρίτης για την διαφθορά και τη δικαιοσύνη.

Είναι ενδεικτικό ότι η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για να αιτηθεί τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, η οποία θα γίνει εντός των επομένων 25 ημερών, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ζωγράφου, ανέφερε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ν.Δ. ζήτησε συζήτηση για το προσφυγικό. «Πρόκειται για ολίσθημα» είπε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στρέψει τα φώτα από την προσεχή συζήτηση για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή.

«Στη Βουλή θα τα πούμε όλα. Εκεί θα έρθει την προσεχή Τρίτη ο Πρωθυπουργός ως κατηγορούμενος και όχι ως κατήγορος» μεταδίδουν από τη Συγγρού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε χθες σε γεύμα με βουλευτές της Ν.Δ.που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ότι ο κ. Τσίπρας «καταρρέει».

Η εκτίμηση που υπάρχει στη Ν.Δ., είναι ότι το προσφυγικό –μεταναστευτικό δεν θα εκτονωθεί, αλλά αντίθετα το πρόβλημα θα διογκώνεται με πολλαπλές συνέπειες για την Ελλάδα, η οποία απομονώνεται καθημερινά, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει κανέναν απολύτως σχεδιασμό. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» λένε από τη Ν.Δ.και δεν βάζουν μόνο το θέμα της ασφάλειας, αλλά και αυτό πλέον της δημόσιας υγείας.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε ευρεία σύσκεψη χθες το απόγευμα στη Βουλή, του Συντονιστικού Οργάνου της Κ.Ο.της Ν.Δ.και εκεί αποφασίστηκε και τυπικά να κατατεθεί το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Το δόγμα του κ. Μητσοτάκη από εδώ και πέρα θα είναι «ασφάλεια–ελευθερία», χωρίς όμως όπως λένε συνεργάτες του να διολισθαίνει η σημερινή Ν.Δ.σε ακραίες μορφές αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι στην επιστολή του προέδρου της Ν.Δ.δεν υπήρχαν ακραίες αναφορές και ήταν πολύ προσεκτικά διατυπωμένη, όπως λένε κεντρικά στελέχη του κόμματος που επιμένουν ότι το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας είναι ένα προνομιακό πεδίο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης βάζει στην ατζέντα το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και το επόμενο διάστημα θα αναδείξει τις κυβερνητικές ευθύνες στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Παράλληλα, από τις συζητήσεις των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. προκύπτει ότι η προσφυγική κρίση συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια της χώρας και άρα τίθεται από ορισμένους και το θέμα της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. εξαπολύει επίθεση προς την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και ο εκπρόσωπός της Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε χθες στο «καθεστώς» του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην εν εξελίξει μεθόδευση με στόχο των έλεγχο των θεσμών. Επίσης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το στίγμα της Ν.Δ.με το σύνθημα, «με την Αριστερά έχει μόνο χειρότερα», εκτίμησε ότι έρχονται νέα επώδυνα μέτρα και προέβλεψε «σπάσιμο» της αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης βάζει στην ατζέντα του τα θέματα της καθημερινότητας και κάνει κινήσεις που προκαλούν θετικές συζητήσεις, όπως η σημερινή να επισκεφθεί ξημερώματα _και χωρίς κάμερες_το αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, όπου βρίσκεται ο στόλος των λεωφορείων, στην Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη. «Η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Η παραγωγική, η δημιουργική, η σκληρά εργαζόμενη Ελλάδα. Αυτή μας εμπνέει» έγραψε στο twitter.



Πηγή : tovima.gr


Ντόναλντ Τραμπ και Τεντ Κρουζ τσακώνονται για τις συζύγους τους



Χτυπήματα κάτω από τη μέση ανταλλάσσουν οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η σύζυγος του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Τεντ Κρουζ απάντησε σήμερα στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξοργίστηκε από μια διαφήμιση στο Διαδίκτυο που περιείχε παλιές, γυμνές φωτογραφίες της Μελάνια Τραμπ, της τρίτης κατά σειρά συζύγου του μεγιστάνα, καθώς το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θεώρησε τον αντίπαλό του ως υπεύθυνο για τη χρήση τους.

Μια οργάνωση που δεν συνδέεται με τον Τεντ Κρουζ και ονομάζεται “Make America Awesome”, πλήρωσε προκειμένου να αναρτηθούν διαφημίσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπου αναπαράγεται η φωτογραφία της γυναίκας -όταν ονομαζόταν ακόμη Μελάνια Κνάους- για λογαριασμό του περιοδικού GQ, που χρονολογείτο από το 2000. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο εκείνη γέρνει χαλαρά, γυμνή, πάνω σε μια γούνα που έχουν απλώσει στο κρεβάτι του ιδιωτικού αεροσκάφους του δισεκατομμυριούχου συντρόφου της. Στον αριστερό της καρπό φοράει χειροπέδες που καταλήγουν σε έναν χαρτοφύλακα.


Ο Ντόναλντ Τραμπ παντρεύτηκε με το πρώην μοντέλο, σλοβενικής καταγωγής, το 2005.

«Σας παρουσιάζουμε τη Μελάνια Τραμπ, την επόμενή μας Πρώτη Κυρία. Ή θα μπορούσατε να υποστηρίξετε τον Τεντ Κρουζ την Τρίτη» υπογραμμιζόταν στη λεζάντα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, τα διαφημιστικά μπάνερ στόχευαν στους μορμόνους ψηφοφόρους της Γιούτα, της Πολιτείας που ψήφισε χθες Τρίτη στις προκριματικές εκλογές κι όπου ο Τεντ Κρουζ επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι του δισεκατομμυριούχου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε με μήνυμά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter αργά χθες: «Ο Τεντ Κρουζ, ο ψεύτης, χρησιμοποίησε μια φωτογραφία από το GQ της Μελάνια στη διαφήμισή του. Προσοχή, Τεντ Ψεύτη, ειδάλλως θα αποκαλύψω τα πάντα για τη σύζυγό σου».

Κι η απάντηση του Τεντ Κρουζ: «η φωτογραφία της συζύγου σου δεν προήλθε από εμάς. Ντόναλντ, εάν προσπαθήσεις να επιτεθείς στη Χάιντι, είσαι πιο δειλός απ' ότι νόμιζα».

Η Χάιντι Κρουζ, που εμφανίστηκε σήμερα στο Ουισκόνσιν (βόρεια) για να υποστηρίξει τον σύζυγό της, κατήγγειλε τις τακτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Η ίδια πήρε άδεια από τον εργοδότη της -την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs- για να συμμετάσχει στην εκστρατεία του συζύγου της για το Λευκό Οίκο.

«Σε αυτό το στάδιο πρέπει να γνωρίζετε ήδη ότι τα περισσότερα απ' όσα λέει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους.

«Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην εκστρατεία μας, μια εκστρατεία που διεξάγουμε σύμφωνα με τις αξίες στις οποίες ο Τεντ και εγώ πιστεύουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται και δεν προέρχονται από την εκστρατεία μας».


Πηγή : antenna.gr


Ένοχος για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ο Κάρατζιτς-40ετή κάθειρξη



Σε ποινή φυλάκισης 40 ετών καταδίκασε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, καθώς τον έκρινε ένοχο για την γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα το 1995 και για άλλες εννέα κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου. Ο Κάρατζιτς αναμένεται σύμφωνα με τον δικηγόρο του, να ασκήσει έφεση.

Ο 70χρονος πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Βοσνία. Απαλλάχθηκε μόνο για την κατηγορία της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας.

«Ράντοβαν Κάρατζιτς, το δικαστήριο σας καταδικάζει σε κάθειρξη 40 ετών», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Κάρατζιτς διέταξε την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, επεδίωξε και διέταξε την εξάλειψη όλων των ανδρών Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Στη σφαγή αυτή του 1995, που θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Ο Κάρατζιτς φέρει ατομική ποινική ευθύνη για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε τρία χρόνια, ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας πως η πολιορκία και το σφυροκόπημα της πόλης από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την υποστήριξη του Καρατζιτς.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου.

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια «προειδοποιήση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη», αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε ο Ζέιντ.
Ο 70χρονος Κάρατζιτς, ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός που έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η 40ετή ποινή φυλάκισης αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 7 έτη, λόγω των ετών που ο Κάρατζιτς έχει ήδη περάσει ως κρατούμενος. Η κρατική φυλακή στην οποία θα οδηγηθεί δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Κάρατζιτς αναμένεται να ασκήσει έφεση για την ποινή που του επεβλήθη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.



Πηγή : ethnos.gr


Μυρίζει μπαρούτι στην Ειδομένη -Μετανάστες κάνουν απεργία πείνας και κλείνουν δρόμους



Οριακή είναι η κατάσταση στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διαμαρτύρονται διαρκώς και σε ορισμένες περιπτώσεις να βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους.

Χθες μάλιστα, η βροχή που διήρκεσε για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας έκανε πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων από 12.000 ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή.

Τη διαβίωση των προσφύγων έρχεται να δυσχεράνει η προσωρινή αποχώρηση των ΜΚΟ, καθώς πλέον δεν θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη. «Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα και έχουν πλέον εξαντληθεί, και οι ιατρικές ανάγκες είναι μεγάλες. Εχουν χάσει την υπομονή τους, αισθάνονται ότι, ύστερα από ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι, έφτασαν στην πηγή αλλά δεν μπορούν να πιουν νερό», λέει η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ασπασία Κάκαρη στην Καθημερινή. Όπως εξηγεί η οργάνωση αποφάσισε να αποχωρήσει προσωρινά την Τρίτη το μεσημέρι «για λόγους ασφαλείας του προσωπικού», όταν ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη σκηνή τους.

Σημαντικός παράγοντας που διαμόρφωσε την συμπεριφορά των προσφύγων και οδήγησε σε απανωτές διαμαρτυρίες και εντάσεις ήταν η συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκτοτε κάποιοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να τους πείσουν να δίνουν τροφή στα παιδιά.

Τα επεισόδια στην Ειδομένη

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλέον στην Ειδομένη μυρίζει μπαρούτι. Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα φύγουν από εκεί παρά μόνο όταν ανοίξουν τα σύνορα.

Ωστόσο, η εξαθλίωση τούς έχει οδηγήσει σε κινήσεις απόγνωσης με αποκορύφωμα την προσπάθεια δύο ανθρώπων προχθές το απόγευμα να αυτοπυρποληθούν. Παράλληλα, προχθές επικράτησε ένταση όταν το βράδυ ομάδα εξαγριωμένων μεταναστών επιτέθηκε κατά δημοσιογράφων και κινήθηκε απειλητικά κατά μελών ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εθελοντές από το camp. Μάλιστα, δεν πραγματοποιήθηκε το συσσίτιο. Μόνο στα παιδιά δόθηκε γάλα.

Οι πρόσφυγες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς

Σε κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και στα δυο ρεύματα προχώρησαν πρόσφυγες προκαλώντας σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Νωρίτερα μια ομάδα προσφύγων είχε προχωρήσει και σε αποκλεισμό της αερογέφυρας Πολυκάστρου στο Κιλκίς.

Η συγκέντρωση που έγινε από τους 150 περίπου μετανάστες που διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα έληξε στις 14.30.


Οι πρόσφυγες επέστρεψαν και πάλι στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν στο χωριό Ευζώνοι.

Πρόσφυγες στη Λέσβο απειλούν να πέσουν στη θάλασσα
Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται οι πρόσφυγες στη Λέσβο, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με αρκετούς να απειλούν να πέσουν στην θάλασσα, αν αποφασίσουν να τους απελάσουν.

Παράδειγμα, η οικογένεια Μπέκο, η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη στο κέντρο φιλοξενίας Μόρια στο νησί.

Ο 28χρονος Μπέκο από τη Βαγδάτη μαζί με τη σύζυγό του και τον μόλις 2 μηνών γιό τους, βρίσκονται ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους, που έφτασαν με βάρκες στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει το middleeasteye.net, μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Προς το παρόν, η οικογένεια του Μπέκο βρίσκεται στο κέντρο Μόρια, περιμένοντας να αποφασιστεί αν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές του επιτρέψουν να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο ή τους απελάσουν στην Τουρκία.

«Δεν χρειαζόμαστε μια πλούσια χώρα, αλλά μία ασφαλή», λέει ο Μπέκο και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να πάμε στη Γερμανία. Εάν η Ελλάδα μου δώσει ένα δωμάτιο ή κάτι τέτοιο, ένα μέλλον, κάποια ασφάλεια, θα μείνουμε εδώ. Αν δεν γίνει αυτό, εγώ θα πέσω στη θάλασσα».

«Η Τουρκία είναι μια κακή χώρα, λυπάμαι, αλλά είναι. Εάν μας στείλουν πίσω στην Τουρκία, αυτή θα μας στείλει πίσω στο Ιράκ ή τη Συρία. Θα πεθάνουμε στο Ιράκ και στη Συρία», τονίζει.

Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές με τους πρόσφυγες να λένε: «Θέλουμε χαρτιά» και να αναρωτιούνται «πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Η συμφωνία έχει προκαλέσει επικρίσεις από τον ΟΗΕ, η οποία επεσήμανε πως το σχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναστέλλοντας τις δραστηριότητες της στα κλειστά κέντρα υποδοχής στη Λέσβο.

Η Save the Children αποχωρεί από τα νησιά

Σήμερα το πρωί η Save the Children η βασική οργάνωση που μεριμνεί για τα παιδιά ανακοίνωσε την απόφασή της να αναχωρήσει από τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.



Πηγή: iefimerida.gr 


Το Βέλγιο διαψεύδει τον Ερντογάν σχετικά με την απέλαση του τρομοκράτη




Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, που έκανε δηλώσεις στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φινλανδία σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.



Πηγή : imerisia.gr


Τουλάχιστον 400 μαχητές του ISIS απειλούν να χτυπήσουν Ευρώπη



Κι ενώ η Ευρώπη γλείφει τις πληγές της μετά τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ καταδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) προχώρησε σε αυτήν την προπαγανδιστική ενέργεια σε μια προσπάθεια να κρύψει πίσω από την κουρτίνα της βίας τη διαφαινόμενη ήττα του σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οργάνωση μέσα στους τελευταίους 15 μήνες έχει χάσει τουλάχιστον το ένα πέμπτο των εδαφών που κατείχε σε Συρία και Ιράκ (στο περίφημο Χαλιφάτο) και περισσότερους από 10.000 ξένους μαχητές που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του.

Οι απώλειες σημαντικών πόλεων στο Ιράκ, όπου το ISIS από όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας έχει πλέον στον έλεγχό του μόνο τη Μοσούλη, το σφυροκόπημα από την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία και από τη Ρωσία, αλλά και η προέλαση του συριακού στρατού και των συμμάχων του σε πολλά μέτωπα, με τελευταίο αυτό της Παλμύρας (η οποία χθες το απόγευμα ήταν έτοιμη να περάσει στα χέρια των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ), δεν προωθούν ακριβώς την εικόνα ενός ισχυρού Ισλαμικού Κράτους. Πιο συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2014, που η εδαφική εξάπλωση του ISIS είχε φτάσει στο μέγιστο μέχρι σήμερα σημείο της, η οργάνωση έχει χάσει τον έλεγχο του 40% των κτήσεών της στο Ιράκ και του 20% των κτήσεών της στη Συρία.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο μοναδικός τρόπος για να συντηρηθεί ο μύθος του κραταιού ISIS είναι οι βομβιστικές επιθέσεις στο εξωτερικό από μέλη ή συμπαθούντες, που όπως φαίνεται δρουν αυστηρά στις χώρες καταγωγής τους. Ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει 400 με 600 μαχητές για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Ο στόχος δεν είναι μόνο η διασπορά του φόβου στους πολίτες και στις κυβερνήσεις της Δύσης (η οποία μετατρέπεται έτσι σε προνομιακό πεδίο για την εξάπλωση της ακροδεξιάς ρητορικής), αλλά και η προσέλκυση νέων μαχητών που θα αναπληρώσουν τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί η οργάνωση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Για το θέμα αυτό μάλιστα στις 13 Μαρτίου έκανε δηλώσεις και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ανέφερε πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (πριν από την ημέρα που έγιναν οι δηλώσεις) σκοτώθηκαν 600 ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η οργάνωση έχασε περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους!

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τηρείται γενικά η συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών (εκτός εναντίον του ISIS και του Μετώπου Αλ Νούσρα) και με τη μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, έστρωσαν τον δρόμο για τη νέα επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Μόσχα, όπου βρίσκεται από χθες το μεσημέρι. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ για το μέλλον της Συρίας και τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΙΠΟΥΛΟΣ
Πηγή : ethnos.gr


Κινδυνεύει ο ελληνικός αθλητισμός από γενικό αποκλεισμό;



Μετά τη FIFA η FIBA και στο βάθος η ΔΟΕ!

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της μυθολογίας μας κινδυνεύει σοβαρά να βρεθεί, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα στο σύνολό του, ο ελληνικός αθλητισμός με τις συνέπειες να προβάλλουν ως πελώριες και ίσως μη αναστρέψιμες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ποδόσφαιρο, όπου ήδη η ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας απειλεί με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις, με Grexit από την Ευρώπη, τις εθνικές και τις επαγγελματικές μας ομάδες, αλλά επί της ουσίας για συνέπειες σε όλα τα σπορ.

Και όπως έχουν έρθει ή καλύτερα έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα με ευθύνη του υπουργού Αθλητισμού, είναι πλέον αμφίβολο αν ο Σταύρος Κοντονής είναι σε θέση ή διαθέτει τη ικανότητα να περάσει το πλοίο «Αργώ» με τους Αργοναύτες με ασφάλεια ανάμεσα από τις μυθικές συμπληγάδες πέτρες όπου το στέλνει με μαθηματική ακρίβεια...

Ηδη, λοιπόν, το θέμα της επερχόμενης αλλαγής της νομοθεσίας τον προσεχή Μάιο, κυρίως στον τρόπο εκλογής των διοικητικών συμβουλίων, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου των αθλητικών ομοσπονδιών, κάτι που όπως και στη FIFA - UEFA, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό! Μέχρι το καλοκαίρι δηλαδή ο ελληνικός αθλητισμός κινδυνεύει ακόμα και με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο...

Οι ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες έχουν προσφύγει ήδη σχεδόν στο σύνολό τους στις αντίστοιχες παγκόσμιες ομοσπονδίες που με τη σειρά τους απευθύνθηκαν και ενημέρωσαν για τα καθέκαστα και τους προδιαγραφόμενους κινδύνους παρεμβάσεων, που κρίνονται μάλιστα ως πολιτικές, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή! Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει συζητηθεί στη ΔΟΕ από τον ίδιον τον πρόεδρό της, τον Γερμανό φιλέλληνα Τόμας Μπαχ, που όμως δεν πρόκειται να χαριστεί στην Ελλάδα ούτε δράμι, καθώς οφείλει και σέβεται φυσικά τις επιθυμίες των διεθνών ομοσπονδιών των ολυμπιακών αθλημάτων...

Η προσπάθεια του υπουργείου Αθλητισμού για τη θέσπιση χρονικών ορίων στις θητείες των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών στο χρονικό μέγεθος μίας οκταετίας και στη συνέχεια οριστικής απόσυρσης των στελεχών από το προσκήνιο, πέρα από αντισυνταγματική, προσκρούει και στην επιθυμία τους να ορίζουν οι ίδιες την τύχη τους, σύμφωνα και με το καταστατικό τους.

Αυτό είναι το περίφημο αυτοδιοίκητο που πλήττεται με τυχόν ψήφιση του νέου νόμου και θα σημάνει αυτομάτως τον αποκλεισμό και την απομόνωση της αθλητικής Ελλάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις σε συνδυασμό με την απώλεια εργασίας χιλιάδων Ελλήνων που βιοπορίζονται μέσα από τον αθλητισμό...

«Γιατί θέτετε χρονικά όρια παρουσίας των παραγόντων στον αθλητισμό και δεν πράττετε το ίδιο και εσάς τους βουλευτές για τη Βουλή» ειπώθηκε πρόσφατα στον Σταύρο Κοντονή στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής! Με λίγα λόγια αφενός κινδυνεύουμε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας και αφετέρου να θυμίσουμε στους παλαιότερους το καθεστώς απομόνωσης που είχε επιβάλει κάποτε ο Χότζα στη γειτονική μας Αλβανία...

Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικητικών συμβουλίων, ωστόσο, θα είναι απόλυτα εφικτές και αποδεκτές μόνον σε μια περίπτωση: Να τις αποδεχθούν και να τις αποφασίσουν οι ίδιες οι ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες και όχι με επιβολή της πολιτείας, η οποία θα καταργεί με αυτήν την παρέμβαση το αυτοδιοίκητο...

Η πολιτεία μπορεί να αποφασίσει από μόνη της, αν το επιθυμεί, μόνο την παύση της χρηματοδότησης του αθλητισμού μας με όποιο πολιτικό, αθλητικό και βέβαια πάνω από όλα κοινωνικό κόστος το οποίο και θα πρέπει να αναλάβει...

Ηδη μία δεύτερη διεθνής ομοσπονδία μετά τη FIFA, που αναμένεται να αποστείλει άμεσα ραβασάκι με απειλές αποκλεισμού ή γενικά κυρώσεων, είναι η FIBA, το μπάσκετ δηλαδή με υπογραφή Μπάουμαν που είναι βέβαιο ότι στηρίζει τόσο τον εαυτό της ως οργανισμό όσο και τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας Γιώργο Βασιλακόπουλο...


Πηγή : sentragoal.gr


Τελικά υπάρχει κράτος να επιβληθεί; Ξήλωσαν τα ακυρωτικά απο το Μετρό για να μην τα σπάσουν οι αναρχικοί




Αυτή δεν είναι κυβέρνηση είναι το θέατρο του παραλόγου σε όλα τα επίπεδα!

Τελικά μπορούν έστω και αυτό να επιβληθούν σε συμμορίες αντιεξουσιαστών που κάνουν ότι θέλουν όποτε το θέλουν και μάλιστα κάνουν παρελάσεις περήφανοι με όπλα στα χέρια;

Διαβάζουμε στο protothema.gr :

Μετά τις επιθέσεις από ομάδες αναρχικών, τα μηχανήματα... εξαφανίζονται ή «ντύνονται» με μαύρες σακούλες σκουπιδιών!

Μια ασυνήθιστη εικόνα φαίνεται πως συναντούν οι επιβάτες του μετρό τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε πολλούς σταθμούς έχουν αφαιρεθεί τα ακυρωτικά μηχανήματα των εισιτηρίων ή έχουν καλυφθεί με μαύρες σακούλες!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σταθμού της Αργυρούπολης, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά τους συρμούς του μετρό για τις μετακινήσεις τους, έχει μείνει μόλις ένα ακυρωτικό μηχάνημα.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο σταθμός της Ακρόπολης, όπου τα μηχανήματα ακύρωσης των εισιτηρίων έχουν καλυφθεί με μαύρες σακούλες σκουπιδιών!

Καθώς φαίνεται, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις από ομάδες αντιεξουσιαστών σε σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ, αλλά και την στοχοποίηση, από αναρχικούς, 125 ελεγκτών των μέσων μεταφοράς, με τη δημοσιοποίηση λίστας με τα ονόματά τους στο Διαδίκτυο, οι ιθύνοντες του μετρό λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, για να αποτρέψουν ανάλογα -ή ακόμα και χειρότερα- φαινόμενα...

Ακολουθούν φωτογραφίες από τους σταθμούς Αργυρούπολη, Άγιος Δημήτριος/Αλέκος Παναγούλης, Ακρόπολη, Αττική






Η βασική διαφορά Χριστιανισμού-Ισλαμισμού: Τι αποκαλύπτει τεράστια έρευνα



Ανδρες, γυναίκες, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός. Τέσσερις συνιστώσες μιας τεράστιας παγκόσμιας έρευνας γύρω από την θρησκεία, που εμφανίζει μεγάλες διαφορές, τόσο ανάμεσα στα φύλα, όσο και στις θρησκείες.

Σε μελέτη που έκανε το τεράστιο ερευνητικό κέντρο Pew Research, εμφανίζεται μια ομολογουμένως περίεργη διαφορά στις σχέσεις που διατηρούν τα δύο φύλα με την θρησκεία. Μάλιστα, κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τα δεδομένα της έρευνας, μπορεί να παρατηρήσει κανείς την τεράστια αντίθεση που παρουσιάζουν ο Χριστιανισμός και ο Ισλαμισμός.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες φαίνονται να είναι πιο θρησκευόμενες από τους άνδρες, ανεξαρτήτου θρησκείας. Σχεδόν ολόκληρη η Αμερική (τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια) εμφανίζει αυξημένα ποσοστά θρησκευόμενων στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες. Ειδικότερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως για παράδειγμα η Κολομβία, η Βραζιλία και το Περού, το χάσμα ξεπερνά το 10%, ενώ φτάνει έως και το 20%. Αντίστοιχα, η διαφορά στις Η.Π.Α είναι της τάξεως του 8%, υπέρ των γυναικών.


Στην Ευρώπη οι περισσότερες χώρες δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες διαφορές. Η Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που ακολουθούν τα... βήματα της Αμερικής, με τις γυναίκες να είναι θρησκευόμενες σε ποσοστό 11% περισσότερο από τους άνδρες. Μάλιστα, η χώρα μας εμφανίζει την δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά, μετά από την Ιταλία (20%). Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Λιθουανία είναι οι άλλες τρεις χώρες που εντοπίζεται το φαινόμενο.

Στον αντίποδα, οι άνδρες φαίνεται να έχουν καλύτερη σχέση με την θρησκεία σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ινδονησίας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, το χάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ειδικότερα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν (84%), Μπαγκλαντές (66%) Τουρκία (47%) και Ιράκ (45%) οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα εκτοξεύονται.

Γυναίκες Χριστιανοί, άνδρες Μουσουλμάνοι

Ο διαδραστικός χάρτης του Pew Research, δίνει μια ακόμα δυνατότητα που εμφανίζει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που διαφοροποιεί Χριστιανισμό και Ισλαμισμό. Οταν περιορίζεις την έρευνα στην περίπτωση των Χριστιανών, στον χάρτη εμφανίζονται μόνο πορτοκαλί περιοχές (όπου οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά). Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα, σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία οι άνδρες Χριστιανοί να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες.



Αν όμως περιορίσεις την έρευνα για τους μουσουλμάνους, εμφανίζονται ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα! Ο χάρτης γίνεται γαλανόλευκος, χωρίς ίχνος πορτοκαλί. Οι άνδρες μουσουλμάνοι υπερτερούν των γυναικών, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη που εμφανίζονται διαφορές.



Ως εκ τούτου, η έρευνα ουσιαστικά δείχνει πως οι περισσότεροι θρησκευόμενοι Χριστιανοί είναι γυναίκες, ενώ αντίστοιχα οι Μουσουλμάνοι είναι άνδρες. Τα αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Το φαινόμενο είναι παραπάνω από εμφανές, η αντίθεση μεταξύ των δύο θρησκειών είναι χαρακτηριστική. Τώρα, τί μπορεί να σημαίνει αυτό, ένας... θεός ξέρει.




Πηγή: iefimerida.gr 


Οι δύο γρίφοι της Google: Τους βάζει σε κάθε υποψήφιο εργαζόμενό της!



Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί μια φήμη, ότι, προκειμένου κάποιος να φτάσει να περάσει συνέντευξη για δουλειά στην Google, πρέπει πρώτα να απαντήσει σωστά σε δύο δύσκολους γρίφους.

Γιατί πολλοί θα ήθελαν να εργάζονται στην Google, αλλά λίγοι τα καταφέρνουν!...

Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να βρείτε τις λύσεις χωρίς να τις... γκουγκλάρετε, ή να τις δείτε στο τέλος του κειμένου. Εμπρός, λοιπόν, δοκιμάστε και δείτε αν θα μπορούσατε να εργάζεστε στην Google!...

ΓΡΙΦΟΣ GOOGLE #1: Τα μαύρα και άσπρα καπέλα

Υπάρχουν 100 κρατούμενοι που έχουν δημιουργήσει μια ουρά για να μπουν στην φυλακή. Κάθε κρατούμενος φοράει ένα καπέλο που είναι, είτε μαύρο, είτε άσπρο. Ο κάθε κρατούμενος ΔΕΝ γνωρίζει τι χρώμα καπέλο φοράει, παρά μόνο το χρώμα που έχει το καπέλο εκείνων που είναι μπροστά του στην σειρά (ο πρώτος κρατούμενος στην ουρά δεν μπορεί φυσικά να δει το καπέλο κανενός άλλου κρατούμενου και ο τελευταίος κρατούμενος μπορεί να δει όλων των υπολοίπων εκτός, φυσικά, του δικού του). Ξεκινώντας από το πίσω μέρος, ένας από τους φρουρούς ζητά από τον κάθε κρατούμενο να του πει τι χρώμα καπέλο φοράει. Αν ο κρατούμενος απαντήσει σωστά, τότε τον αφήνει ελεύθερο και δεν μπαίνει στην φυλακή. Αλλά αν απαντήσει λάθος, τότε τον βάζει στο κελί. Αν επιτραπεί στους κρατούμενους να οργανώσουν κάποιο σχέδιο, πώς θα καταφέρουν να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον οι 99 από αυτούς;


ΓΡΙΦΟΣ GOOGLE #2: Οι 100 κρατούμενοι και η 1 λάμπα

Υπάρχουν 100 κρατούμενοι και ο καθένας είναι κλεισμένος σε ένα ξεχωριστό κελί στην απομόνωση. Υπάρχει ένα κεντρικό “σαλόνι” με μία λάμπα. Αυτή η λάμπα είναι αρχικά απενεργοποιημένη. Κανείς κρατούμενος δεν μπορεί να δει την λάμπα από το κελί του. Καθημερινά, ο αρχιφύλακας επιλέγει τυχαία έναν κρατούμενο, ο οποίος και μπαίνει στο σαλόνι. Ενώ βρίσκεται εκεί, ο κρατούμενος μπορεί να ακουμπήσει την λάμπα, εφόσον το επιθυμεί. Ο αρχιφύλακας δίνει στον κρατούμενο την επιλογή να απαντήσει στο αν και οι 100 κρατούμενοι έχουν πάει στο σαλόνι μέχρι τώρα. Αν ο κρατούμενος επιλέξει να απαντήσει και κάνει λάθος, τότε ο αρχιφύλακας θα εκτελέσει και τους 100 κρατούμενους. Ωστόσο, αν δώσει την σωστή απάντηση, τότε όλοι οι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατούμενος θα πρέπει να επιλέξει να απαντήσει μόνο αν είναι 100% σίγουρος για την απάντηση που θα δώσει. Ο αρχιφύλακας δίνει στους κρατούμενους την δυνατότητα να συγκεντρωθούν όλοι μαζί ένα βράδυ στο προαύλιο, για να οργανώσουν κάποιο σχέδιο. Ποιο σχέδιο θα είναι αυτό, ώστε, τελικά, κάποιος να επιλέξει να απαντήσει και να δώσει την σωστή απάντηση;


ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΡΙΦΟ GOOGLE

Ο τελευταίος κρατούμενος θα φωνάξει “μαύρο”, αν υπάρχει μονός αριθμός από μαύρα καπέλα μπροστά του και “λευκό” αν είναι άρτιος ο αριθμός από μαύρα καπέλα μπροστά του. Ο επόμενος κρατούμενος τότε θα μετρήσει με την σειρά του τον αριθμό των μαύρων καπέλων μπροστά του και αν είναι πριν ήταν μονός, αλλά τώρα είναι άρτιος, ή το αντίστροφο, τότε αυτόματα θα γνωρίζει τι χρώμα είναι το καπέλο του. Ο επόμενος κρατούμενος (ο 3ος πλέον από πίσω στην σειρά) θα ξέρει το χρώμα του καπέλου του με βάση το τι απάντησε ο προηγούμενος και μετρώντας πόσα μαύρα καπέλα είναι ακόμα μπροστά του. Με τον τρόπο αυτό οι μπροστινοί 99 κρατούμενοι θα γνωρίζουν το χρώμα του καπέλου τους και θα απελευθερωθούν. Ο κρατούμενος στο πίσω μέρος, εκείνος δηλαδή που καλείται να απαντήσει πρώτος, έχει 50% πιθανότητα να απελευθερωθεί.

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΡΙΦΟ GOOGLE

Στην αρχή, οι κρατούμενοι επιλέγουν έναν αρχηγό. Κάθε φορά που ένα άτομο (με εξαίρεση τον αρχηγό) μπαίνει στο σαλόνι, ανάβει το φως (αλλά το κάνει αυτό μόνο μία φορά). Αν μπει στο σαλόνι και δει ότι το φως είναι ήδη αναμμένο, τότε δεν κάνει τίποτα. Όταν κάποια στιγμή μπει στο σαλόνι ο αρχηγός, σβήνει το φως. Όταν ο αρχηγός θα έχει φτάσει να σβήσει το φως 99 φορές, θα είναι 100% σίγουρος ότι ο καθένας από τους 100 κρατούμενους έχει μπει στο δωμάτιο.


Πηγή : iatropedia.gr


Η ανικανότητα δημιουργεί ύφεση και δίνει τροφή στο ΔΝΤ το οποίο προτείνει να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις




Ήταν θέμα χρόνου

Η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια κάποια ανάπτυξη δίνει τροφή στο ΔΝΤ το οποίο προς το παρών ζητάει μέχρι να απαιτήσει να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αφού δεν έχετε την δυνατότητα να πληρώσετε.

Είναι φυσικό και επόμενο λοιπόν όταν εδώ και ενάμιση χρόνο αντί να φτιάχνεις διαλύεις ότι έχει μείνει να φτάσεις στο απόλυτο σημείο φτωχοποίησης του ελληνικού λαού κάνοντας στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις.

Σκληραίνει η στάση των δανειστών και προχωρούν σε ωμό εκβιασμό με μόνο στόχο να εκπληρωθούν οι δικοί τους στόχοι, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι δανειστές σε μια απίστευτη απαίτηση ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να μην πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις για να μην χάσουν τα χρήματά τους!

Ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης περιέγραψε με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις αν και τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εμπνέουν ασφάλεια, περιέγραψε ένα σκηνικό οικονομικής «ασφυξίας», αν δεν αλλάξουν στάση οι δανειστές.

«Θέλουν να μας φτάσουν στο χείλος του γκρεμού. Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Και πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» τόνισε ο κ. Κουτεντάκης και αποκάλυψε πώς πρότειναν «μήπως να καθυστερούσατε λίγο να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις»;

«Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπήκαν εκκαθαριστές σε εταιρία» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «έχουμε κάνει πολλά και όχι ευχάριστα, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε πάντοτε όλα όσα συμφωνήσαμε τον Αύγουστο. Προχωράμε στα επόμενα, αλλά είμαστε χώρα και, αν χρειαστεί να επιλέξουμε, συντάξεις θα πληρώσουμε και όχι το χρέος».

Καμία Ελπίδα κυρίες και κύριοι




"Ψήνεται" το πρώτο deal με fund για "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια



Της Νένας Μαλλιάρα

Έντονη είναι η κινητικότητα που αναπτύσσεται σταδιακά στο πεδίο της διαχείρισης "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, με το πρώτο deal να βρίσκεται ήδη στο τελικό του στάδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πρόκειται για συμφωνία μεταξύ της Eurobank και του fund KKR, η οποία αφορά στη μεταβίβαση (όχι πώληση) χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η κυοφορούμενη συμφωνία αφορά στη δημιουργία joint venture, το οποίο θα αναλάβει αποκλειστικά τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. 

Πρόκειται για δάνεια από τον χώρο των ξενοδοχείων, των κατασκευών, των εταιριών χάλυβα και άλλων υπερδανεισμένων κλάδων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από 10 μέχρι και 30 εκατ. ευρώ ανά εταιρία. Τα δάνεια αυτά, μαζί με τα ενέχυρά τους, θα μεταβιβαστούν προς διαχείριση στο joint venture με το KKR, παραμένοντας, όμως, στα βιβλία της Eurobank. Με τη διαχείριση των δανείων αυτών, θα ξεκινήσουν και ευρείες αλλαγές στο μάνατζμεντ των προβληματικών επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνεργασία της Eurobank με το KKR θα "τρέξει" με πλήρη ταχύτητα τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή η Eurobank έχει αναλάβει δράση και στις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα προέβη στην πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων 60 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία. Η πώληση έγινε με κέρδος για την τράπεζα, ενώ αγοραστές ήταν το IFC και μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα ετοιμάζει την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 120 – 130 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, το πλαίσιο διαχείρισης "κόκκινων" δανείων επιτρέπει άμεσα στην πράξη τις πωλήσεις δανείων ιδιωτών, κάτι που στην εγχώρια αγορά βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ενώ σε κάθε περίπτωση θα αργήσει να αποτελέσει αντικείμενο των τραπεζών.

Μέχρι στιγμής, έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών (στεγαστικά και καταναλωτικά) είναι η Aktua Hellas, κοινοπραξία της Aktua Soluciones Financieras και της Alpha Bank, με ποσοστό συμμετοχής 55% - 45% αντίστοιχα.

Η Aktua Hellas θα δώσει έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών, χρησιμοποιώντας τη σημαντική εξειδίκευση που διαθέτει η Aktua στη διαχείριση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, εφαρμόζοντας δοκιμασμένες διαδικασίες και λύσεις που βασίζονται σε εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής και εξειδικευμένες ομάδες στελεχών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις που είχε η Eurobank για συμμετοχή της στο σχήμα Aktua – Alpha Bank έχουν "παγώσει" και το πιθανότερο είναι η διαχείριση των δανείων ιδιωτών να παραμείνει εσωτερική υπόθεση της Eurobank μέχρι νεοτέρας. 



Πηγή : capital.gr


Σε 24ωρη απεργία το μετρό



Ταλαιπωρία περιμένει σήμερα όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό για τις μετακινήσεις τους καθώς το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών εξήγγειλε για σήμερα 24ωρη απεργία. 

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για «την υπονόμευση των δομών του μετρό, αλλά και τη στοχοποίηση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ» 

Όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Σπύρος Ρεβίθης στο Βήμα : «Τα τελευταία γεγονότα με το σπάσιμο σταθμών του Μετρό και τις ζημιές που κοστίζουν άνω των 100.000 σε κάθε σταθμό, καθώς και η στοχοποίηση των εργαζόμενων οδηγούν σε απαξίωση του έργου του Μετρό. Το τελευταίο τετράμηνο μας έχουν αφήσει βορρά στα νύχια επιτήδειων που μας στοχοποιούν. Γι αυτό και διαμαρτυρόμαστε. Ζητούμε ενίσχυση της τεχνικής βάσης, όπου υπάρχει έλλειψη τεχνιτών και η ΣΤΑΣΥ είναι άφαντη»